Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεχόμενα - Γρίπη πτηνών
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - Κατεχόμενα - Γρίπη πτηνών
  • [03] ΔΗΣΥ - Διάσκεψη - Γρίπη πτηνών
  • [04] Επιτροπή - Γρίπη πτηνών Κατεχόμενα
  • [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ Συνάντηση
  • [06] ΥΠΕΞ Επίτροπος Διεύρυνσης - Συνάντηση
  • [07] Τούρκος Πρωθυπουργός Κυπριακό
  • [08] Βρετανία - Υπόθεση Οραμς - Τσέρι Μπλερ
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γαλλίας/Κύπρου
  • [10] ΑΗΚ - Τ/Κ Ρεύμα
  • [11] ΚΑ - Πιλότοι - Απεργιακά μέτρα
  • [12] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [13] Τένις - Παγδατής - Παγκόσμια Κατάταξη
  • [14] Εκπρόσωπος - Παγδατής Υπουργικό
  • [15] Υπουργός Εμπορίου - Λισαβόνα - Συνέδριο της Microsoft
  • [16] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 31/01/2006 Πρόεδρος Παπαδόπουλος -

    [01] Κατεχόμενα - Γρίπη πτηνών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία των ελεύθερων περιοχών από τη γρίπη των πτηνών και τόνισε ότι ''δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία'' μετά τα δύο κρούσματα γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα.

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

    ''Υπήρξαν δύο περιστατικά, όμως εδώ και 20 ημέρες περίπου δεν παρουσιάστηκε κανένα άλλο περιστατικό ούτε στα κατεχόμενα ούτε στις ελεύθερες περιοχές'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''αυτό από μόνο του είναι αρκετή διασφάλιση ότι δεν υπάρχει βάση για πανικό''.

    ''Είναι επιστημονικά και πρακτικά αδύνατο για 15 ημέρες να μην υπήρξε νέο κρούσμα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απαντούσε σε παρατήρηση ότι η κοινή γνώμη διερωτάται κατά πόσον λαμβάνονται μέτρα ή αν θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για να μη μεταφερθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

    Σημείωσε ότι ''ο ιός και τα πετεινά του ουρανού δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς'' και διαβεβαίωσε ότι ''η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα''.

    ''Αρκετά συνεργεία της κυβέρνησης πήγαν στις περιοχές που είναι εκεί, έκαναν ευρύτατη δειγματοληψία'' ανέφερε, προσθέτοντας πως ''αν δεν αποδειχτεί να υπάρχει άλλο επεισόδιο, νομίζω ότι πρέπει να ξεχαστεί η παρουσία αυτών των δύο περιστατικών''.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει τα οδοφράγματα, αν η κατάσταση βρεθεί εκτός ελέγχου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων'', προσθέτοντας ότι ''η κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα έστω και αν αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία των προσώπων που περνούν την πράσινη γραμμή''.

    Η υγεία του λαού δικαιολογεί τη λήψη έστω και μέτρων που είναι πολύ ενοχλητικά γι΄ αυτούς που θέλουν να διακινούνται, κατέληξε.

    [02] Υπουργός Γεωργίας - Κατεχόμενα - Γρίπη πτηνών

    Τα όσα λέει ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ για το ότι δεν λαμβάνονται μέτρα στις ελεύθερες περιοχές για τη γρίπη των πτηνών είναι φαιδρότητες και θα πρέπει να απολογηθεί τουλάχιστον διότι από τις 12 Ιανουαρίου που υπήρξε το ύποπτο κρούσμα στα κατεχόμενα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, κάτι που όφειλαν να πράξουν, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ευθυμίου είπε πως αν οι κατοχικές αρχές δεν ήθελαν να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον όφειλαν να ενημερώσουν για το κρούσμα μόλις είχε εμφανιστεί.

    ''Το ύποπτο κρούσμα είχε ανευρεθεί από τις 12 Ιανουαρίου στα κατεχόμενα και οι εξετάσεις και τα αποτελέσματα είχαν εκδοθεί μόλις χθες (προχθές), 17 ημέρες μετά την υποψία'', σημείωσε.

    Είχαμε επιδείξει, είπε, από την αρχή συνεργασία με τα κατεχόμενα ούτως ώστε να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών. Παρά ταύτα, συνέχισε, εμείς είχαμε από την αρχή εφαρμόσει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τα οποία επιβάλλονται, με την αύξηση της επιτήρησης κυρίως των περιοχών υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι υγροβιότοποι. Είχε εκδοθεί ακόμη, πρόσθεσε, διάταγμα κυρίως για τον εγκλεισμό των οικόσιτων σε όλη την ελεύθερη εποχή με ελέγχους, ποινές, κατάσχεση πτηνών και θανάτωση τους.

    Μετά τα αποτελέσματα των δειγμάτων που είχαμε, είπε ο κ. Ευθυμίου, έχουμε προβεί σε επιπλέον μέτρα αφού ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με βάση τις εξουσίες που του παρέχει η παράγραφος 10 του περί Καταπολέμησης της Γρίπης των Ορνίθων Διάταγμα του 2001 κηρύσσει ζώνη επιτήρησης τα χωριά Αυγόρου, Αχνα, Δασάκι Αχνας, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου και Πύλα, στα οποία θα λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα.

    Παράλληλα, σημείωσε, έχει απαγορευθεί το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και το ψάρεμα από το φράγμα της Αχνας.

    Μεταξύ των μέτρων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η διατήρηση των πουλερικών σε στεγασμένους χώρους, απολύμανση των εισόδων και εκμεταλλεύσεων των κύριων αρτηριών και η απαγόρευση μετακίνησης πουλερικών.

    Είπε πως έχουν αποσταλεί επιπλέον συνεργεία στη ζώνη επιτήρησης ώστε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση με τη συλλογή περισσοτέρων δειγμάτων για τυχόν νέα ύποπτα κρούσματα.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι από τις 12 Ιανουαρίου που είχε ανευρεθεί το ύποπτο κρούσμα δεν είχε ανακοινωθεί από τις κατοχικές αρχές άλλο κρούσμα, ενώ στις ελεύθερες περιοχές, και με την εντατικοποίηση των ελέγχων «δεν είχαμε οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως οι έλεγχοι στα οδοφράγματα είναι εξονυχιστικοί κι ότι έχουν εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο ούτως ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά στις ελεύθερες περιοχές προϊόντων ζωικής προέλευσης κυρίως πουλερικών.

    Τα οχήματα, είπε, τα οποία έρχονται στις ελεύθερες περιοχές απολυμαίνονται αλλά γίνεται και έλεγχος των πεζών σε ειδικό τάπητα που έχει τοποθετηθεί για να περνούν από πάνω.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Βρετανικών Βάσεων στους οποίους έχει τονιστεί η σημασία που πρέπει να αποδίδεται στα σημεία που ελέγχουν.

    Οσον αφορά τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ, είπε πως είχαν πολύωρη σύσκεψη μαζί του και έχουν μεταβεί στα κατεχόμενα για να διερευνήσουν την όλη κατάσταση.

    [03] ΔΗΣΥ - Διάσκεψη - Γρίπη πτηνών

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει τη θεσμική παρέμβαση της ΕΕ ούτως ώστε να υπάρχει σθεναρή και μόνιμη εποπτεία για το συμβαίνει στα κατεχόμενα, δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

    Σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή τον εντοπισμό του θανατηφόρου ιού H5N1 σε πτηνό στα κατεχόμενα, η κ. Θεοχάρους είπε πως «η κυβέρνηση έπρεπε να είχε δει το νησί ως ενιαία οντότητα και να απαιτήσει από την ΕΕ εκείνα τα θεσμικά μέτρα τα οποία θα οχύρωναν και τα κατεχόμενα».

    Πρόσθεσε δε ότι «θα έπρεπε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα να επιβληθεί στους Τ/Κ και στην οποιαδήποτε αρχή στα κατεχόμενα, η υποχρέωση να πάρουν αυτά τα μέτρα, τα οποία έπρεπε να είχαμε πάρει κι εμείς από τον Οκτώβριο.

    Η κ. Θεοχάρους εκτίμησε ότι η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στα κατεχόμενα να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους στα κατεχόμενα προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού.

    «Πρέπει να εμβολιασθεί το ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, που αφορά περίπου το 20-25% γιατί είναι πολύ πιο ευάλωτο στη νόσηση και από την κοινή γρίπη και από μια ενδεχόμενη μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά δεν είναι κανένας σε θέση αυτή τη στιγμή, σχεδόν έξι μήνες μετά από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν δημόσια και σχεδόν 9 μήνες μετά την οδηγία του (Επίτροπου Υγείας) Μάρκου Κυπριανού, να μας πει αν έχει εμβολιασθεί αυτό το τμήμα του πληθυσμού», συμπλήρωσε η κ. Θεοχάρους.

    [04] Επιτροπή - Γρίπη πτηνών Κατεχόμενα

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, θα έχουν συντάξει το πρώτο πόρισμα για την εξέλιξη της ασθένειας της γρίπης των πουλερικών στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Μάρκου Κυπριανού, οι δύο εμπειρογνώμονες της Κομισιόν θα έχουν συνάντηση με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους κτηνίατρους. Μετά την επιτόπια επιδημιολογική εξέταση στα κατεχόμενα, οι δύο εμπειρογνώμονες θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, όπου θα παραδώσουν το πόρισμά τους στις υπηρεσίες της Επιτροπής. Αλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί στην περιοχή από τις 13 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν ένα είναι το δείγμα στο οποίο εντοπίσθηκε ο υψηλής παθογονικότητας ιός Η5Ν1. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να λάβει άμεσα κάποια μέτρα, ούτε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της κτηνιατρικής επιτροπής της Κοινότητας. Σίγουρα, όμως, το όλο θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή τακτική συνεδρία της κτηνιατρικής επιτροπής, ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπογράμμισε ακόμη ότι η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της ασθένειας.

    Αναφορικά με την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Επίτροπος Ολι Ρεν και ο Επίτροπος Κυπριανού βρίσκονται σε στενή συνεργασία προκειμένου να αποδεσμευθούν από την προενταξιακή βοήθεια 8,5 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τα χρήματα θα δοθούν μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δράσεις για την καταπολέμηση της γρίπης των πουλερικών.

    [05] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν θα ήταν σωστό και υπεύθυνο εκ μέρους του να αποκαλύπτει δημόσια συνομιλίες ή επικοινωνίες που έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ή με άλλους αρχηγούς κρατών, οι οποίες, όπως είπε, ''είναι σε συνεχή, καθημερινή βάση''.

    Ερωτηθείς ποιο θα είναι το αντικείμενο συνάντησης του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, που ενδεχόμενα θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε συνάντηση και ''ούτε νομίζω είναι σωστό από πλευράς μου, ούτε υπεύθυνο να αποκαλύπτω δημόσια είτε συνομιλίες μου είτε επικοινωνίες μου με τον ΓΓ του ΟΗΕ ή με άλλους αρχηγούς κρατών που είναι σε συνεχή, καθημερινή βάση''.

    ''Ελπίζω ο Τύπος να έχει κατανόηση ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε σοβαρό κράτος'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία επιδιώκει όπως όλες οι εξελίξεις επικεντρωθούν στην πρόταση της για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτό είναι ολοφάνερο και κοινά αποδεκτό''.

    [06] ΥΠΕΞ Επίτροπος Διεύρυνσης - Συνάντηση

    Συνάντηση περίπου 45 λεπτών είχαν χθες στα γραφεία της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν η αντίδραση του κ. Ρεν στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό και οι κανονισμοί για τους Τουρκοκύπριους που παραμένουν σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Αναφορικά με το πρώτο θέμα, ο κ. Ρεν εμφανίζεται ενοχλημένος επειδή δέχθηκε, όπως υποστηρίζει, σκληρή κριτική από τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς επίσης και από το περιεχόμενο του διαβήματος της κυπριακής κυβέρνησης.

    Για το διάβημα της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Λευκωσία ήταν υποχρεωμένη να προβεί σ αυτήν την ενέργεια από τη στιγμή που ο κ. Ρεν χωρίς καν να ζητήσει την άποψη της ή να την συμβουλευθεί, εξέδωσε ανακοίνωση, γνωρίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για παλαιότερες τουρκικές θέσεις και όχι για νέα πρωτοβουλία.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή με κράτη μέλη, και ότι ο κυπριακός λαός που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε τέτοια θέματα, απογοητεύτηκε όταν είδε την Επιτροπή να παίρνει αυτή τη στάση.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ρεν φαίνεται ότι επιδιώκει να τροποποιήσει τη νομική βάση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ώστε κι αυτός ο κανονισμός να υιοθετηθεί με ομοφωνία και όχι με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε στον Επίτροπο τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, τη συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, αλλά και τη φόρμουλα του ιδίου του κ. Ρεν, την οποία απέρριψε η Αγκυρα.

    Eπιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Επίτροπο, ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα των κανονισμών πρώτα με την αυστριακή προεδρία και αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βιέννη στις 20 Φεβρουαρίου.

    [07] Τούρκος Πρωθυπουργός Κυπριακό

    ''Το σχέδιο δράσης της Τουρκίας για το Κυπριακό έχει κάνει την Τουρκία να προηγείται σε σχέση με την ελληνική πλευρά ως προς την επίλυση του προβλήματος'', ισχυρίστηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού. ''Μίλησα με τον ΓΓ Κόφι Ανάν στο Νταβός, και του επεσήμανα ότι η Τουρκία βρίσκεται 11 βήματα μπροστά από την ελληνική πλευρά αλλά η ελληνική πλευρά παραμένει εκεί που ήταν,'' είπε.

    ''Λέγοντας 'ναι' στο Σχέδιο Ανάν, έχουμε επιτύχει δύο πράγματα: το ένα είναι να δείξουμε ότι η Τουρκία κρατά το λόγο που δίνει και το δεύτερο ότι τα μέλη της ΕΕ είδαν ότι κρατάμε το λόγο μας,'' πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ξένοι πολιτικοί άρχισαν να επισκέπτονται το ψευδοκράτος, σημειώνοντας πως ''η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξόργισε την ελληνική πλευρά'', κατά την έκφρασή του.

    [08] Βρετανία - Υπόθεση Οραμς - Τσέρι Μπλερ

    Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού Τσέρι Μπλερ ενεργεί υπό την προσωπική της ιδιότητα ως δικηγόρος και η εμπλοκή της στην υπόθεση του ζεύγους Οραμς (που αγόρασαν έπαυλη σε ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα) είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντάγκλας Αλεξάντερ, σε απαντητική επιστολή του προς τη Βρετανίδα Βουλευτή Τερέζα Βίλιερς.

    Η κ. Βίλιερς θεωρεί πως υπερασπιζόμενη τους Οραμς, η κ. Μπλερ έρχεται σε αντίφαση με οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με αγορά γης ή άλλης περιουσίας στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αλεξάντερ σημείωσε πως η υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο αφορά την εφαρμογή, με βάση τους κανόνες της ΕΕ, των αποφάσεων ενός κράτους μέλους της ΕΕ από ένα άλλο κράτος μέλος.

    Προσθέτει πως εκπροσωπώντας την Λίντα και τον Ντέιβιντ Οραμς, η κ. Μπλερ ενεργεί υπό την προσωπική της ιδιότητα ως δικηγόρος και η εμπλοκή της είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλεξάντερ αναφέρει επίσης πως όταν η κ. Μπλερ επισκέφθηκε την Τουρκία πέρσι, υπό την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν ήταν προσκεκλημένη του Γενικού Πρόξενου της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε αναφερθεί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ούτε είχε ταξιδέψει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Αλεξάντερ επεσήμανε πως η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους Βρετανούς πολίτες, μέσω των οδηγιών της στο διαδίκτυο και απαντώντας σε ερωτήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές, περιλαμβανομένων των προσπαθειών εφαρμογής αποφάσεων κυπριακών δικαστηρίων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    ''Συμβουλεύουμε όλους τους πιθανούς αγοραστές να αναζητήσουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή'', είπε.

    Σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του κ. Αλεξάντερ, η κ. Βίλιερς είπε πως παρόλο που αποτελεί ανακούφιση για αυτήν να ακούει πως η κ. Μπλερ δεν επισκέφθηκε την κατεχόμενη Κύπρο, σε σχέση με την υπόθεση αυτή, είναι δυσαρεστημένη από την επιστολή του κ. Αλεξάντερ.

    «Σε μια στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση μια εγγυήτρια δύναμη είναι απευθείας εμπλεκόμενη στην προσπάθεια οι δυο πλευρές στην Κύπρο να συναντηθούν, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν φαίνεται να ανησυχεί από τη συζήτηση που προκλήθηκε από την εμπλοκή της κ. Μπλερ στην υπόθεση Οραμς», ανέφερε.

    [09] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γαλλίας/Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Andre Rouviere, στον οποίο επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το Σχέδιο.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στα μέτρα που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα για την οικονομική ενίσχυσή τους δεν θα πρέπει να παρακάμπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Rouviere τόνισε την ανάγκη ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού και τάχθηκε υπέρ μιας ενεργότερης ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα, χωρίς να παρακάμπτεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Γαλλικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τη συχνότερη ανταλλαγή επισκέψεων και επαφών των δύο πλευρών.

    [10] ΑΗΚ - Τ/Κ Ρεύμα

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να παραχωρεί ηλεκτρικό ρεύμα στην τ/κ κοινότητα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ χθες επιδόθηκε ο πρώτος λογαριασμός που αφορά τις πρώτες δέκα μέρες παροχής ρεύματος, που ανέρχεται στις 800.000 λίρες.

    Χθες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΑΗΚ, της τ/κ κοινότητας και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, οι οποίοι συμφώνησαν στην παραχώρηση ρεύματος μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, υπό ορισμένους όρους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης, η παροχή θα συνεχιστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η παροχή στις ελεύθερες περιοχές.

    Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι επίφοβες για εκτεταμένης διάρκειας βλάβες στις ελεύθερες περιοχές, η ΑΗΚ θα ειδοποιεί τους Τ/Κ, οι οποίοι θα αφαιρούν φορτίο για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία στις γραμμές και στις ελεύθερες περιοχές.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η περίοδος διοχέτευσης ηλεκτρικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα πέραν του προσεχούς Μαΐου.

    [11] ΚΑ - Πιλότοι - Απεργιακά μέτρα

    Σε τετράωρη απεργία κατέρχονται την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μονομερή, όπως καταγγέλλουν, εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης της εταιρείας από τη Διεύθυνση των ΚΑ.

    Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες, αποφασίστηκε όπως η απεργία γίνει από τις 4 μέχρι τις 8 το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, ώρα κατά την οποία θα κατέλθουν σε πικετοφορία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών (ΠΑΣΥΠΙ) Τάσος Χριστοφίδης, η Συντεχνία καταδίκασε τη στάση της εταιρείας για αθέτηση, την τελευταία στιγμή, των συμφωνηθέντων.

    «Στη λήψη των μέτρων μας οδηγεί η απόφαση της εταιρείας να εφαρμόσει το σχέδιο μονομερώς και να αθετήσει τα συμφωνηθέντα που είχαν συμφωνηθεί από κοινού μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διεύθυνση, τη Διυπουργική Επιτροπή και τις συντεχνίες των πιλότων», είπε.

    Επίσης αποφασίστηκε όπως αποσταλεί ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, «όχι προς αποτροπή της εξασφάλισης του δανείου, αλλά προς ενημέρωση».

    «Δεν είμαστε κατά του σχεδίου, λέμε ναι στην πρόταση για εξοικονόμηση των 2,4 εκατ. λιρών με τους τρόπους που συμφωνήσαμε από κοινού», συνέχισε.

    Επιπλέον οι πιλότοι αποφάσισαν να λάβουν νομικά μέτρα κατά της Διεύθυνσης «για τις αποκοπές που θα γίνουν χωρίς τη συγκατάθεσή μας», ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει οι υπάλληλοι που θα αποχωρούσαν από την 1η Ιανουαρίου, κάτι που στοιχίζει, όπως αναφέρουν, εκατομμύρια στην εταιρεία.

    [12] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών και τους εργαζόμενους στην εταιρεία να δουν του εθνικού αερομεταφορέα με σοβαρότητα.

    «Μελετήσαμε το όλο θέμα και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, υποβάλλοντας σειρά συγκεκριμένων προτάσεων», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «δυο Υπουργοί της κυβέρνησης είναι στις Βρυξέλλες, στην προσπάθεια να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιωσιμότητα του συμφωνημένου δήθεν σχεδίου ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών και την ίδια ώρα στην Κύπρο μια τάξη εργαζομένων συγκαλεί Γενική Συνέλευση γιατί, από ότι ισχυρίζονται, υπάρχει παραβίαση συμφωνηθέντων».

    «Πώς είναι δυνατόν να υπήρξε συμφωνία από όλους τους εργαζόμενους και να υπάρχει αυτή η εκτροπή;», διερωτήθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    [13] Τένις - Παγδατής - Παγκόσμια Κατάταξη

    Στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται πλέον ο Μάρκος Παγδατής, ύστερα από την ονειρική του πορεία στο Αυστραλιανό Οπεν, που τον έφερε στη δεύτερη θέση του 1ου Γκραντ Σλαμ της χρονιάς, πίσω από τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, νούμενο ένα της κατάταξης.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ATP, του Συνδέσμου Επαγγελματικού Τένις Ανδρών, μετά το πέρας του Αυστραλιανού Οπεν, ο Μάρκος ανέβηκε συνολικά 27 θέσεις και από την 54η θέση στην οποία βρισκόταν στο τέλος του 2005, από τις 30 Ιανουαρίου βρίσκεται στην βρίσκεται στην 27η.

    Μετά το αυστραλιανό Γκραντ Σλαμ, ο Παγδατής έχει να επιδείξει μια συγκομιδή βαθμών της τάξης των 1.219 βαθμών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, για 2006 και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, ο Παγδατής έχει πάρει 507.120 δολάρια, (μέχρι στιγμής συμμετείχε στο Αυστραλιανό Οπεν και στα Τουρνουά της Νέας Ζηλανδίας και του Κατάρ), ενώ σε όλη του την καριέρα έχει λάβει συνολικά 856.901 δολάρια.

    [14] Εκπρόσωπος - Παγδατής Υπουργικό

    Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γιώργου Λιλλήκα, επανέλαβε τα συγχαρητήριά της στον αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή για τη μεγάλη του επιτυχία στο Αυστραλιανό Οπεν.

    «Με το πάθος του, με την όλη πορεία του έχει τιμήσει τον τόπο μας και βεβαίως η πολιτεία θα τον τιμήσει δεόντως», είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα στην επόμενη συνεδρία του και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

    [15] Υπουργός Εμπορίου - Λισαβόνα - Συνέδριο της Microsoft

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί σήμερα για τη Λισαβόνα, όπου είναι προσκεκλημένος στο συνέδριο ''Microsoft government leaders forum-Europe''.

    Ο κ. Λιλλήκας θα έχει επαφές με ανώτατα στελέχη της Microsoft, μεταξύ των οποίων οι Bill Gates και Jean-Philippe Courtois, Πρόεδρος της ''Microsoft International''.

    [16] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Μεγάλα κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η εντυπωσιακή άνοδος των 16 σεντ που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου και η εκτίναξη του ημερήσιου τζίρου στο υψηλότερο του επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 4,05% και έκλεισε στις 2.105,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 6,2 εκατομμύρια λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας 4,1 εκ. λίρες.

    Μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,09% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 712,96 μονάδες

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 January 2006 - 15:23:37 UTC