Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόσχα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν
  • [02] Παπαδόπουλος - Πούτιν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [03] Μόσχα - Κύπριοι Επιχειρηματίες - Ρωσικό Επιμελητήριο
  • [04] Μόσχα - Δήμος Λευκωσίας - Δήμος Μόσχας
  • [05] Τουρκία - Πρόταση - ΓΓ ΟΗΕ - Ανοιγμα λιμανιών
  • [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας Μάρκος Παγδατής
  • [07] Πάφος - Ομήρου - Παγδατής
  • [08] Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία

  • (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 23/01/2006

    [01] Μόσχα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν

    Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεσπόζει στο πρόγραμμα επαφών που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ιδιαίτερα ύστερα από το αίτημα του Τούρκου Πρωθυπουργού να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ύστερα από τη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν στο Κρεμλίνο στους τιμηθέντες κατά τη χθεσινή τελετή βράβευσης του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εθνών, είπε πως δεν πρέπει να μεγαλοποιηθεί αυτό το γεγονός και πως είναι κάτι το συνηθισμένο.

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώνοντας τον Ρώσο Πρόεδρο για το Κυπριακό, ο κ. Πούτιν διατύπωσε μερικές σκέψεις.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί σήμερα και με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια γεύματος.

    Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής του Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

    Το πρόγραμμα θα υπογραφεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Γιώργο Ιακώβου.

    Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρευρεθεί σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Εβγκένι Πριμακόφ. Θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών στο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γκριζλόβ και με τον Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουζκιόφ.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν κατά τις συναντήσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Παπαδόπουλου Χρύσης Παντελίδης καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] Παπαδόπουλος - Πούτιν - Ερντογάν - Κυπριακό

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να έχει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη συνάντηση σήμερα στη Μόσχα του Προέδρου Πούτιν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αυτό αποκάλυψε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια δεξίωσης που έδωσε στο Κρεμλίνο ο κ. Πούτιν προς τιμή των βραβευθέντων από το Διεθνές Ιδρυμα Ενότητας Ορθοδόξων Χριστιανικών Λαών.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Ρώσος Πρόεδρος επέδειξε ενδιαφέρον για κάθε μια από τις χώρες των τιμηθέντων από το Ιδρυμα ''και εγώ είπα τις απόψεις μου για το Κυπριακό. Είπε ο ίδιος μερικές σκέψεις και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αύριο (σήμερα)''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε: ''Εκείνο που μου είπε (ο κ. Πούτιν) φεύγοντας είναι ότι ο κ. Ερντογάν του ζήτησε να του μιλήσει αύριο (σήμερα) πριν με συναντήσει''.

    Ερωτηθείς αν πρόκειται για κάποιου είδους πίεση που ασκείται από μέρους του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε ''ας μη το μεγαλοποιούμε. Αυτό είναι συνηθισμένο''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που η Ρωσία έχει να διαδραματίσει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. ''Εμείς πάντα επιδιώκουμε πιο ενεργό ανάμιξη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μην περιορίζεται η δραστηριότητα σε ένα-δυο επίλεκτους. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας ήταν πάντοτε και είναι ζωηρό''.

    [03] Μόσχα - Κύπριοι Επιχειρηματίες - Ρωσικό Επιμελητήριο

    Ιδιαίτερα σημαντική για τους αντιπροσώπους από πενήντα-τέσσερις επιχειρήσεις που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψη του στη Μόσχα, αναμένεται να είναι η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διεξαγωγή επιχειρηματικών επαφών για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Η επιχειρηματική αποστολή καλύπτει ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς, όπως ο τομέας των υπηρεσιών (λογιστικές, νομικές, συμβουλευτικές), της μεταποίησης και της ανάπτυξης γης.

    Στην εκδήλωση, στην οποίαν έχει προσκληθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να έχουν επαφές και να συζητήσουν με Ρώσους συναδέλφους τους για οικονομικές συνεργασίες στην Κύπρο ή τη Ρωσία.

    [04] Μόσχα - Δήμος Λευκωσίας - Δήμος Μόσχας

    Σε ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουν ο Δήμος Λευκωσίας και ο Δήμος Μόσχας σε διάφορους τομείς, κυρίως στον εμπορικό και πολιτιστικό, προέβησαν χθες ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουζκιόφ.

    Ο κ. Ζαμπέλας, που συμμετέχει στην πολυμελή αποστολή που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην επίσκεψή του στη Μόσχα, συναντήθηκε χθες με τον Δήμαρχο Μόσχας με τον οποίο θα τροχοδρομήσουν τη συνέχεια της ήδη άριστης συνεργασίας και φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο Δήμων.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε πως σκοπός της παρουσίας του στη Μόσχα είναι όπως ''η ωραία συνεργασία που ήδη υπάρχει αναπτυχθεί και ενισχυθεί περαιτέρω''.

    ''Οποτε χρειαστήκαμε τον Δήμο Μόσχας ήταν πάντοτε στο πλευρό μας'', είπε ο κ. Ζαμπέλας, αναφέροντας ότι τα Χριστούγεννα όταν ζητήθηκε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην εξεύρεση καλλιτεχνικού συγκροτήματος για πολιτιστική εκδήλωση, όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά το συγκρότημα παρουσίασε το πρόγραμμά του αφιλοκερδώς στην Κύπρο.

    [05] Τουρκία - Πρόταση - ΓΓ ΟΗΕ - Ανοιγμα λιμανιών

    Η Τουρκία υπέβαλε πρόταση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία, γράφει η εφημερίδα ''Χουριέτ'' σε ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, αναφέρει η Χουριέτ, η πρόταση δεν είναι μια μονομερής προσφορά και απαιτεί από τους Ελληνοκυπρίους να ανταποκριθούν κάνοντας ορισμένες παραχωρήσεις, οι οποίες δεν καθορίζονται.

    Η εφημερίδα γράφει ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές και το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη πρότασης.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μπακί Ιλκίν επισκέφτηκε στο γραφείο του τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του παρέδωσε την πρόταση, γράφει η Χουριέτ. Στη συνέχεια ο Πρέσβης Ιλκίν αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Νταβός.

    [06] Προεδρεύων Δημοκρατίας Μάρκος Παγδατής

    Με την ευκαιρία της νέας νίκης του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή στο πρωτάθλημα Open Αυστραλίας, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας συγχάρηκε τον Κύπριο αθλητή και του ευχήθηκε συνέχιση των επιτυχιών του.

    «Με την ευκαιρία της νέας θριαμβευτικής νίκης του αντισφαιριστή μας Μάρκου Παγδατή στο πρωτάθλημα Open Αυστραλίας, επί του αριθμού 3 κορυφαίου αντισφαιριστή στην παγκόσμια κατάταξη, Αμερικανού Αντι Ρόντικ, τον συγχαίρω θερμά και του εύχομαι συνέχιση των επιτυχιών του και στους προημιτελικούς αγώνες, στους οποίους έχει προκριθεί με τη σημερινή νίκη του'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

    Προσθέτει ότι ''το πείσμα, το ψυχικό σθένος και η άριστη τεχνική με την οποία αγωνίζεται ο Μάρκος Παγδατής, τον αναδεικνύουν ως έναν από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο και ως έναν άξιο πρεσβευτή της Κύπρου στο εξωτερικό''.

    ''Οι επιτυχίες του αθλητή μας μάς κάνουν όλους περήφανους και θα είμαστε δίπλα του σε κάθε του νέα προσπάθεια'', καταλήγει ο κ. Χριστόφιας.

    [07] Πάφος - Ομήρου - Παγδατής

    Ο Μάρκος Παγδατής κάνει περήφανο κάθε Κύπριο και Κύπρια, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Με τις κορυφαίες του επιδόσεις συνέχισε ο κ. Ομήρου στην Αυστραλιανή παγκόσμια διοργάνωση «δείχνει ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να κοιτάζει ψηλά».

    «Θερμά συγχαρητήρια στον Μάρκο Παγδατή για τους κατ επανάληψη θριάμβους του».

    [08] Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Η πρώτη ήττα του ΑΠΟΕΛ στο Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι από την τοπική Ενωση με 2-1 αποτελεί την είδηση της 16ης αγωνιστικής. Την ήττα των γαλαζοκιτρίνων εκμεταλλεύτηκε ο Απόλλωνας, που συνεχίζει μόνος στην κορυφή, αλλά και η Ομόνοια, η οποία ξεπέρασε τον ΑΠΟΕΛ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

    Η ομάδα της Λεμεσού κέρδισε δύσκολα χθες στο Παφιακό τον ΑΠΟΠ/Κινύρας με 1-0, ενώ η Ομόνοια επιβλήθηκε το Σάββατο στο ΓΣΖ της ΑΕΚ με 3-1. Με νίκη προχώρησε και η Ανόρθωση, η οποία κέρδισε επίσης το Σάββατο με 1-0 τον Διγενή.

    Χθες ο Εθνικός Αχνας πέτυχε σημαντική νίκη, κερδίζοντας μέσα στο Τσίρειο την ΑΕΛ με 3-2, ενώ ο Ολυμπιακός και η Νέα Σαλαμίνα μοιράστηκαν τους βαθμούς στο ΓΣΠ μετά το 1-1.

    Τέλος, το Σάββατο, ΘΟΪ και ΑΠΕΠ περιορίστηκαν στη Λευκή ισοπαλία, κάτι που φέρνει και τις δύο ομάδες σχεδόν με το ένα πόδι στην β' κατηγορία. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Απόλλων 42 2. Ομόνοια 40 3. ΑΠΟΕΛ 39 4. Ανόρθωση 34 5. Ε.Ν.Π 28 6. ΑΕΛ 26 7. Ν. Σαλαμίνα 21 8. ΑΕΚ 19 9. Ολυμπιακός 17 10. Διγενής 16 11. Εθν. Αχνας 15 12. ΑΠΟΠ/Κινύρας 7 13. ΑΠΕΠ 6 14. ΘΟΪ 4

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 23 January 2006 - 15:23:09 UTC