Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Βελγίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Βρετανός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη - Ταλάτ
  • [03] Αθήνα - Μολυβιάτης - ΥΠΕΞ Βελγίου
  • [04] Γερουσία Τσεχίας - Επίσκεψη αντιπροσωπείας
  • [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαρωνίτες
  • [06] Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις - Κεραίες
  • [07] Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών - Κύπρος - Τουρκία
  • [08] Εκπρόσωπος - Γρίπη των πτηνών - Κατεχόμενα - Τουρκία
  • [09] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ Βουλευτικές
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Νικολοδήμος - Μπισπίκας
  • [12] Υπουργός Γεωργίας - Πατατοπαραγωγοί
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί
  • [14] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - ΧΑΚ
  • [15] Διοικητής ΚΤ - Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνάντηση
  • [16] Διοικητής ΚΤ - Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [17] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο πρωτάθλημα - Νίκη Απόλλωνα
  • [18] Καλαθόσφαιρα - Ολοκλήρωση 11ης Αγωνιστικής
  • [19] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - 12η Αγωνιστική
  • [20] Χρηματιστήριο - Κέρδη για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 10/01/2006

    [01] Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Βελγίου

    Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Karel De Gucht, σημειώνοντας πως η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της Ενωσης και πολύ σημαντική για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο Βέλγος Υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είπε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση. Τον Οκτώβριο αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά φυσικά είναι προϋπόθεση για ένταξη. Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό για την ΕΕ, για τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», είπε ο Βέλγος Υπουργός.

    Ανέφερε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη συμφωνία του Οκτωβρίου (διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας)» ενώ αναφερόμενος στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας είπε ότι «είναι σαφές πως πρέπει να γίνει σύντομα επικύρωση του Πρωτόκολλου της Αγκυρας (από την τουρκική Εθνοσυνέλευση) καθώς και εφαρμογή του στην πράξη''.

    Για το θέμα των δυο κανονισμών για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο), ο Βέλγος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευχή όπως εξευρεθεί μια λύση, προτείνοντας πρώτα την υιοθέτηση και εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και μετά συζήτηση πάνω στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ούτε προγραμματίστηκε και ούτε και θα λάβει χώρα συνάντηση του ιδίου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Καλωσορίζοντας το Βέλγο ομόλογό του ο κ. Ιακώβου, είπε ότι εκτός από το Κυπριακό συζήτησαν και άλλα ευρωπαϊκά θέματα, όπως αυτό της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, καθώς και το Μεσανατολικό.

    [02] Εκπρόσωπος - Βρετανός ΥΠΕΞ - Επίσκεψη - Ταλάτ

    Η κυβέρνηση αναμένει από τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο να σεβαστεί τις ευαισθησίες της όσον αφορά επαφές στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ό,τι είχε συμφωνηθεί για την επίσκεψη του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος αποδέχθηκε τις ευαισθησίες της κυβέρνησης και δεν συνάντησε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπό συνθήκες που να υποδεικνύουν αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Βρετανίας ''για τον καθορισμό των λεπτομερειών του ταξιδιού του κ. Στρο και των επαφών που θα έχει στην Κύπρο''.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ανάλογες επαφές με το Λονδίνο κάνει και η Αγκυρα, ίσως και το ψευδοκράτος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''με την Αγκυρα ασφαλώς θα γίνονται επαφές και δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτε το οποίο είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το επίπεδο''.

    ''Οσον αφορά επαφές με τον κ. Ταλάτ, βεβαίως γίνονται κάποιες επαφές σίγουρα μέσω της Υπάτης Αρμοστείας για τον καθορισμό των συναντήσεων. Ο κ. Στρο επιθυμεί να συναντήσει τον κ. Ταλάτ και η δική μας τοποθέτηση είναι γνωστή και αναμένουμε ότι ο κ. Στρο θα σεβαστεί τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης και ασφαλώς την πρακτική που ακολουθείται από όλους τους επίσημους επισκέπτες στην Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με τον τέως Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο ''προεδρικό γραφείο'' του, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι εκείνες οι συναντήσεις γίνονταν στο πλαίσιο ''υπό εξέλιξη διαδικασίας για διαπραγμάτευση και λύση του Κυπριακού''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το χώρο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Στρο με τον κ. Ταλάτ για να μην αποτελεί πρόκληση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''θα μπορούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου'', δηλαδή θα συναντήσει τον κ. Ταλάτ σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα.

    Σε παρατήρηση ότι ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν θα συναντήσει τον κ. Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αλλά ''είναι πιθανό να υπάρξουν δυσκολίες ενόψει πιθανών απαιτήσεων εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος''.

    Ερωτηθείς εάν είναι αποδεκτό ο κ. Στρο να συναντήσει τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''η πρακτική και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου λέει ότι δεν έχουμε καμμία αντίρρηση να συναντούν επίσημοι επισκέπτες της Κύπρου εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας, νοουμένου ότι τούτο δεν γίνεται με τρόπο που να υποδεικνύει είτε αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, είτε προβολή των συμβόλων του αποσχιστικού σχήματος, πράγματα τα οποία είναι αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    [03] Αθήνα - Μολυβιάτης - ΥΠΕΞ Βελγίου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Βέλγο ομόλογο του Κarel De Gucht.

    Επίσης κατά τη συνάντηση, θα συζητηθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Βελγίου, η περαιτέρω πορεία της Ε.Ε., οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και θέματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, και στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Βέλγου ομολόγου του.

    [04] Γερουσία Τσεχίας - Επίσκεψη αντιπροσωπείας

    Εφθασαν σήμερα στην Κύπρο για επίσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Τσεχίας.

    Την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπία αποτελούν ο Ludek Sefzig, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και οι βουλευτές Eduard Matykiewicz, Miroslav Skaloud και Alena Venhodova.

    Κατά την εδώ παραμονή της, η αντιπροσωπία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής.

    Η αντιπροσωπία θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [05] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαρωνίτες

    Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδιστεί οποιοσδήποτε Μαρωνίτης να εγκατασταθεί στα κατεχόμενα, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι ''η απόφαση είναι δική τους''.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με τους Μαρωνίτες, αν δηλαδή θα αποδεχθούν την πρόσκληση του ψευδοκράτους να επιστρέψουν ή όχι, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η θέση της κυβέρνησης έχει εκτεθεί ήδη'', προσθέτοντας ότι ''ο κ. Αναστασιάδης δεν μας έχει πει ποια είναι η δική του θέση''.

    ''Είμαστε υπέρ της επικράτησης του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της επικράτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ομως, δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδιστεί ο οποιοσδήποτε θέλει από τους Μαρωνίτες να εγκατασταθεί. Η απόφαση είναι δική τους'', σημείωσε.

    [06] Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις - Κεραίες

    Το Υπουργείο Εξωτερικών διερευνά το θέμα των κεραιών των Βρετανικών Βάσεων και το αν ή όχι οι Βάσεις τηρούν τα συμφωνηθέντα με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, ακόμη και αξιολόγηση των εκπομπών των δύο κεραιών όταν και εάν δουλεύουν μαζί.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τις κεραίες τους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''διερευνάται το θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών''.

    ''Εάν χρειαστεί, θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, ακόμη και αξιολόγηση των εκπομπών των δύο κεραιών όταν και εάν δουλεύουν μαζί. Είχε αναληφθεί υποχρέωση να λειτουργεί μόνο η μία από τις δύο κεραίες και όχι ταυτόχρονα και οι δύο'', πρόσθεσε.

    [07] Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών - Κύπρος - Τουρκία

    Καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε από την τουρκική κυβέρνηση σε επιστολή της Λευκωσίας για συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της γρίπης των πτηνών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας Γιώργος Νεοφύτου, προσθέτοντας πως ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ενωση για την κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης προς την Αγκυρα.

    Η επιστολή, με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, απευθύνθηκε στον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας της Τουρκίας και όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, δεν υπήρξε καμία απάντηση εκ μέρους του Τούρκου αξιωματούχου. Ως εκ τούτου, μετά την έλευση μερικών ημερών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Τουρκίας ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η επιστολή ελήφθη και θα απαντηθεί.

    Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ανταπόκριση από την τουρκική κυβέρνηση, είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Στην επιστολή ζητείται από τον Τούρκο αξιωματούχο να εκφράσει την άποψή του για ημερομηνία και χώρο πιθανής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνητικών υπηρεσιών για την όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία και συντονισμό στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενδεχόμενης εκδήλωσης της γρίπης των πτηνών σε Τουρκία και Κύπρο μέσω των αποδημητικών πουλιών.

    [08] Εκπρόσωπος - Γρίπη των πτηνών - Κατεχόμενα - Τουρκία

    Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των Ηνωμένων Εθνών ανταλλαγή πληροφοριών, συνεννόηση και συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο θέμα της γρίπης των πτηνών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στα κατεχόμενα, που θεωρείται εκτεθειμένη περιοχή, αφού κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στην Τουρκία.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''στις 21 Οκτωβρίου 2005 η κυβέρνηση είχε προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, είχε πει ότι επιδιώκει συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σαν μια καλή αρχή ομαλοποίησης των σχέσεων στη βάση των όσων αποφασίστηκαν στην ΕΕ, το έχει επαναλάβει και τώρα''.

    Επίσης, αναφέρθηκε σε δήλωση του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ότι δεν είχε καμμία ανταπόκριση μέχρι χθες σε επιστολή της Λευκωσίας για συνεργασία και από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της γρίπης των πτηνών.

    ''Ομως, τα όσα άλλα είχαν λεχθεί τότε για τα μέτρα που λαμβάνονται από τη δική μας πλευρά, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε δήλωση στις 25 Οκτωβρίου 2005, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού από πιθανό κίνδυνο γρίπης των πουλερικών που, επί του παρόντος, ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θεωρεί απομακρυσμένο''.

    Ερωτηθείς τι γίνεται με τα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των Ηνωμένων Εθνών και κάποιας μορφής ανταλλαγή πληροφοριών, συνεννόηση και συνεργασία με την τ/κ κοινότητα και δεν θεωρεί ότι τούτο δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα όσον αφορά τις νομικές και πολιτικές πραγματικότητες''.

    ''Τούτο θα επιδιωχθεί και πάλι. Θεωρώ ότι ναι, είναι εκτεθειμένη η κατεχόμενη περιοχή, όμως ελπίζω ότι θα ληφθούν και εκεί τα αναγκαία μέτρα'', πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως υπάρχει ήδη συνεργασία με ιδιώτες κτηνίατρους στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''επιδιώκεται μια κάποια συνεργασία''.

    [09] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη των πτηνών

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με θέμα τη γρίπη των πτηνών, μετά και τα κρούσματα στην Τουρκία, αποφάσισε την απαγόρευση του κυνηγιού της πάπιας ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για την πρόληψη της ασθένειας.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσθέτοντας ότι σχετικό διάταγμα για την απαγόρευση του κυνηγιού της πάπιας θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ευθυμίου, το μέτρο λήφθηκε γιατί ένας πιθανός τρόπος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών είναι μέσω των αποδημητικών πουλιών, όπως είναι συγκεκριμένα η πάπια.

    ''Ετσι θεωρήσαμε σκόπιμο να αποκλείσουμε και την πιθανότητα αυτή, δηλαδή να μεταδοθεί από πάπια γι' αυτό απαγορεύσαμε το κυνήγι της'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη, είπε πως έγινε ανασκόπηση της κατάστασης μετά από τα τελευταία κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στην Τουρκία.

    Ολα τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει από την πρώτη ημέρα εμφάνισης των κρουσμάτων στην Ευρώπη, είπε, συνεχίζονται χωρίς σε καμιά περίπτωση να μειωθεί η ένταση, αντίθετα το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε η επιτήρηση.

    Διευκρίνισε ότι η επιτήρηση περιλαμβάνει τον έλεγχο δειγμάτων κοπράνων και νεκρών πτηνών κυρίως από υγροβιότοπους, την απαγόρευση εισόδου στις ελεύθερες περιοχές προϊόντων ζωικής προέλευσης γενικότερα αλλά και ειδικότερα πουλερικών καθώς και ελέγχους σε αεροπλάνα που φθάνουν από χώρες που έχουν ήδη εμφανίσει το κρούσμα.

    [10] ΓΓ ΑΚΕΛ Βουλευτικές

    Σήμερα αρχίζει η διαδικασία για τους υποψηφίους του ΑΚΕΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν σε ειδικές συγκεντρώσεις οι υποψήφιοι.

    Ερωτηθείς χθες πότε αρχίζει η διαδικασία για τους υποψηφίους του κόμματος ο κ. Χριστόφιας είπε: «Σήμερα συνέρχεται η ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία πέραν από τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής και προγραμματικής φύσης, οι οποίες εκπηγάζουν από την απόφαση του 20ου συνεδρίου που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε θα καθορίσει και θα αποφασίσει για τα χρονοδιαγράμματα».

    Ερωτηθείς εάν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με την Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως βαίνει προς ολοκλήρωση, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτέλεσμα του διαλόγου θα είναι θετικό.

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Νικολοδήμος - Μπισπίκας

    Την ευχή για μια Κύπρο επανενωμένη όπου θα επικρατεί ειρήνη χωρίς ξένα στρατεύματα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του, τον απερχόμενο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και το νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισπίκα.

    Απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για την ευδόκιμη υπηρεσία του και καλωσόρισε το νέο Αρχηγό Μπισπίκα στον οποίον ευχήθηκε κάθε καλό.

    Του είπε πως ο ίδιος θα είναι στη διάθεσή του για το καλό της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα του τόπου.

    [12] Υπουργός Γεωργίας - Πατατοπαραγωγοί

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε πως αναμένει την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων πάνω στο στρατηγικό σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση για την πατατοκαλλιέργεια, τόσο από τους πατατοπαραγωγούς όσο και από τις αγροτικές οργανώσεις.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις, είπε ότι ''η αισιοδοξία πρέπει πάντα να υπάρχει γιατί μέσα από το διάλογο μπορούν να εξευρεθούν οι τρόποι και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό σχέδιο για την πατατοκαλλιέργεια''.

    Αναμένω συνάντηση μόλις μας υποβληθούν οι εισηγήσεις από τις αγροτικές οργανώσεις και τους πατατοπαραγωγούς, κατέληξε.

    [13] Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε ότι έχει ήδη καθοριστεί συνάντηση για την επόμενη Πέμπτη το πρωί με τους σιτοπαραγωγούς ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την ανομβρία, αλλά και όλα τα άλλα θέματα που έχουν υποβάλει με υπόμνημα στο Υπουργείο.

    ''Περάσαμε μια περίοδο δύο μηνών ανομβρίας, οπότε θα έχει σίγουρα επιπτώσεις όχι μόνο στα σιτηρά αλλά και σε άλλες καλλιέργειες'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι σιτοπαραγωγοί θα επιχορηγηθούν από την ΕΕ, ανέφερε πως υπάρχει ο Οργανισμός Αγροτικής Ασφάλισης που σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτει τις οποιεσδήποτε ζημιές.

    ''Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα και θα αποταθούμε και στην ΕΕ για το θέμα των ζημιών που έχουν υποστεί από την ανομβρία'', κατέληξε.

    [14] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - ΧΑΚ

    Για σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον ετήσιο προϋπολογισμό του Χρηματιστηρίου για το 2006 και εκφράζοντας γενικά την αισιοδοξία του για το μέλλον του θεσμού και την ωφέλεια που θα προκύψει από τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    Ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, εμφανίζει έσοδα συνολικού ύψους 3.260.950 λιρών, που είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2005 και που προέρχονται κυρίως από πάγια δικαιώματα, όπως εγγραφές εταιρειών και χρηματιστηριακών εκπροσώπων, από ετήσια δικαιώματα, όπως ετήσιες συνδρομές και τέλη επί των συναλλαγών και διάφορα άλλα έσοδα.

    Οι συνολικές δαπάνες για το 2006 προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 3.408.669 λιρών σε σχέση με 3.244.175 λίρες το 2005. Επίσης, προβλέπεται ποσό 167.000 λιρών για αναπτυξιακές δαπάνες και άλλες 80.000 λίρες για αποθεματικό και μη προβλεπόμενες δαπάνες.

    Το υπολογιζόμενο έλλειμμα ύψους 302.842 λιρών αναμένεται να καλυφθεί από το αποθεματικό του ΧΑΚ, το οποίο μέχρι το τέλος του 2006 εκτιμάται πως θα παρουσιάσει υπόλοιπο 2.765.495 λιρών.

    [15] Διοικητής ΚΤ - Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνάντηση

    Η ανάγκη για συνεχή προσπάθεια περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους στην Κύπρο εντός των επιτρεπτών ορίων που καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίστηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Jeroen Kremers.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, υποδείχθηκε, επίσης, έντονα, ότι δεν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ότι επιβάλλεται να γίνουν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν σοβαρά και επίκαιρα θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία, τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την πορεία της χώρας μας για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

    O κ. Kremers εκπροσωπεί την Κύπρο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, και εκτελεί επίσκεψη στην Κύπρο για σειρά διαβουλεύσεων με τις κυπριακές Αρχές.

    [16] Διοικητής ΚΤ - Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Η Κύπρος οδεύει με ασφάλεια προς την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου, 2008, και η γνώμη μου είναι όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, δήλωσε χθες ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Jeroen Kremers.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αναφέρει ότι ο κ. Kremers, ο οποίος αντιπροσωπεύει την Κύπρο, καθώς και τις άλλες 11 χώρες της περιφέρειάς του στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλο Χριστοδούλου είπε ότι είχε μια καλή συζήτηση με το Διοικητή και τους συνεργάτες του σήμερα το πρωί, ''εστιάζοντάς την στα θέματα νομισματικής πολιτικής και την υιοθέτηση του ευρώ που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα''.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν σοβαρά και επίκαιρα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Οικονομία, τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την πορεία της χώρας μας για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ο κ. Kremers επισκέπτεται την Κύπρο, αφού η χώρα μας είναι μια από τις χώρες του ΔΝΤ που ανήκουν στην περιφέρεια της οποίας είναι υπεύθυνος, ώστε να ενημερωθεί για την κυπριακή οικονομία και να διερευνήσει οποιεσδήποτε πιθανότητες περαιτέρω τεχνικής ή άλλης βοήθειας προς τη χώρα μας.

    Είπε επίσης πως, κατά τη συνάντηση, ενημέρωσε με τους συνεργάτες του τον κ. Kremers για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας σε όλες τις βασικές πτυχές της και ιδιαίτερα σχετικά με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωζώνη και σε σχέση με τις επιμέρους αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή, κυρίως, τη νομισματική και τη συναλλαγματική πολιτική.

    [17] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο πρωτάθλημα - Νίκη Απόλλωνα

    Ο Απόλλωνας νίκησε χθες στη Λακατάμια με 4-1 το ΘΟΪ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Με τη νίκη του αυτή ο Απόλλωνας επανήλθε στην κορυφή της βαθμολογίας με 36 βαθμούς. Ακολουθεί ο ΑΠΟΕΛ με επίσης 36 βαθμούς, αλλά με διαφορά τερμάτων, και η Ομόνοια με 34.

    Ο αγώνας αυτός ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το περασμένο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Ούγγρου ποδοσφαιριστή της ομάδας της Λεμεσού Γκάμπορ Ζαμπάτσκι.

    [18] Καλαθόσφαιρα - Ολοκλήρωση 11ης Αγωνιστικής

    Σημαντική νίκη με 95 - 67 πόντους επέτυχε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Απόλλων επί του ΑΠΟΕΛ, εξασφαλίζοντας έτσι την 4η θέση στο βαθμολογικό πίνακα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας Αντρών.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήσαν: 27-18, 44-35, 74-53 και 95-67.

    Με τον αγώνα αυτό ολοκληρώθηκε η 11η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Η επόμενη Αγωνιστική περιλαμβάνει τα παιχνίδια ΑΕΛ - ΕΘΑ, Ομόνοια - Απόλλων, ΑΠΟΕΛ - ΕΝΑΔ και Κεραυνός - ΑΕΚ.

    Η βαθμολογία, με την ολοκλήρωση της 11ης Αγωνιστικής, έχει ως εξής:

    Θ ΟΜΑΔΑ Ν Η Υπέρ Κατά Β 1 Κεραυνός 8 3 826 759 19 2 ΑΕΛ 8 3 908 843 19 3 ΕΝΑΔ 8 3 779 724 19 4 Απόλλων 7 4 899 871 18 5 ΑΠΟΕΛ 5 6 879 877 16 6 ΑΕΚ 3 8 876 911 14 7 Ομόνοια 3 8 762 891 14 8 ΕΘΑ 2 9 840 893 13

    [19] Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - 12η Αγωνιστική

    Με τη χθεσινή νίκη του με 3 - 0 σετ επί της Νέας Σαλαμίνας, ο Παφιακός παραμένει στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 23 βαθμούς στους 12 μέχρι τώρα αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια της 12ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, η Ανόρθωση νίκησε την Ομόνοια με 3 - 2 σετ, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου τον Καραβά με 3 - 1 σετ, ενώ ο ΑΠΟΕΛ έχασε στην έδρα του από τον Διόνυσο με 2 - 3 σετ.

    Με την ολοκλήρωση και της 12ης Αγωνιστικής, ο βαθμολογικός πίνακας των ομάδων διαμορφώνεται ως εξής:

    Σειρά Ομάδα Σετ υπέρ Σετ κατά Βαθμοί 1 Παφιακός 35 7 23 2 Διόνυσος 28 9 21 3 Νέα Σαλαμίνα 27 18 19 4 Ανόρθωση 23 24 18 5 Ομόνοια 23 25 18 7 Καραβάς 17 29 15 8 ΑΠΟΕΛ 7 14 12

    [20] Χρηματιστήριο - Κέρδη για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση

    Ανοδική πορεία, για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στηριζόμενο κυρίως στα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν οι Τράπεζες Λαϊκή και Ελληνική. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,9% και έκλεισε στις 1.820,12 μονάδες, τιμή που αποτελεί νέα υψηλότερη του Δείκτη από την ημέρα εφαρμογής του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2004. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,4 εκατομμύρια λίρες, με τον κύριο όγκο του επενδυτικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στους τίτλους των Τραπεζών.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,86% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 615,78 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 January 2006 - 15:23:07 UTC