Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλία - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΑ - Λουρουτζίνα - Ματσάκης
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό
  • [04] Σαρρής - Θράσου - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [06] Αθήνα-Αντώναρος-Γκιουλ-Δηλώσεις
  • [07] Συνάντηση ε/κ - τ/κ κομμάτων - Λήδρα Πάλας
  • [08] Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Ευρώ
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ουσιώδεις υπηρεσίες - Νομοσχέδιο
  • [10] Εκπρόσωπος - Ματσάκης - ΟΗΕ - Εθνική Φρουρά
  • [11] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Αγγλική Σχολή
  • [12] Ερντογάν - Γερμανία - Επίσκεψη
  • [13] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Νομικής Υπηρεσίας
  • [14] Βουλή -Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων- ΑΚΕΛ - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [15] Μητσόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση με Καραμανλή
  • [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή
  • [17] Γραφείο Επισκόπου Κύκκου - Δηλώσεις Μητροπολίτη Πάφου
  • [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [19] Τσάμπιονς Λιγκ - Παναθηναϊκός - Ηττα
  • [20] Καλαθόσφαιρα - FIBA Ευρώπης - ΑΕΛ - Απόλλωνας
  • [21] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια 03/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το πρωί για τη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Στο αεροδρόμιο θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κατρίν Κολονά.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ζαν Λουί Ντεμπρέ και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Κριστιάν Πονσελέτ.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε δείπνο στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι, κατά το οποίο θα συζητηθεί το Κυπριακό.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΑ - Λουρουτζίνα - Ματσάκης

    Το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρόπο, νομικό ή πρακτικό, για να δώσει εγγύηση, δάνειο ή χρηματοδότηση.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε δύο επιλογές που έχει ενώπιον της η κυβέρνηση.

    ''Η στέλλουμε ένα σχέδιο με την ελπίδα να μας δώσουν έγκριση να δώσουμε δάνειο ή δεν στέλλουμε και κλείνει'', σημείωσε.

    ''Δεν έχουμε τρόπο νομικό, πρακτικό η κυβέρνηση να δώσει είτε εγγύηση είτε δάνειο είτε χρηματοδότηση'', είπε και πρόσθεσε ότι ''όσοι έχουν αμφιβολία ας δουν τι έγινε με την Ολυμπιακή, 450 εκατομμύρια πρόστιμο''.

    ''Εμείς δεν θέλουμε να το επιβάλλουμε'', είπε, προσθέτοντας ότι ''πρώτα από όλα το σχέδιο δεν το δέχεται η ΕΕ όπως έχει διότι δεν θεωρεί ότι είναι αρκετές οι περικοπές''.

    ''Εάν τελικά δεν εγκριθεί, δεν το επιβάλλει κανένας. Εάν εγκριθεί πάλι, αν δεν το δεχτούν δεν θα πάρουν βοήθεια ή δάνειο. Δεν είναι ζήτημα να μας πείσουν εμάς. Ζητούμε να πειστεί και η ΕΕ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι από τους αρμοδίους ετοιμάστηκε ένα σχέδιο που προνοούσε πολύ περισσότερες περικοπές, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, στην προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση των συντεχνιών, αυτό το σχέδιο το έκαμε πιο ήπιο, τέτοιο όμως που δεν διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση της εταιρείας.

    Σε παρατήρηση ότι δεν υπήρξε αρκετή συνεννόηση με τους εργαζομένους, είπε ότι ''αν εμείς συμφωνήσουμε με τους εργαζομένους δεν αρκεί, πρέπει να το δεχθεί και η ΕΕ''.

    ''Οι εργαζόμενοι είπαν δεν το δεχόμαστε, μια συντεχνία είπε ούτε καν το δεχόμαστε να συζητήσουμε ούτε για διάλογο. Τι θέλετε να κάμει η κυβέρνηση;'' διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι ''στις 30 Νοεμβρίου η ρευστότητα της εταιρείας εκλείπει παντελώς''.

    Σχολιάζοντας επικρίσεις από πολιτικά κόμματα ότι το ζήτημα για το φυλάκιο της Λουρουτζίνας αποκρύβει, διερωτήθηκε ''τι σημαίνει αποκρύβει''.

    Δεν νομίζω, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ότι η κυβέρνηση πρέπει να συγκυβερνά μαζί με τα έντυπα.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκαμε ότι έπρεπε και πως ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί όσο θα ήθελε από τα Ηνωμένα Εθνη. ''Το διατηρούμε σε συζήτηση και μερικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που έγιναν χθες από τον κ. Ματσάκη, δεν μας βοηθούν να κερδίσουμε αυτά που ζητούμε από τα Ηνωμένα Εθνη να κάνουν'', είπε.

    Ερωτηθείς αν το θέμα Ματσάκη συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, απάντησε αρνητικά.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ματσάκης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ότι σε κάποια στιγμή το κόμμα πρέπει να μιλήσει ανοικτά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Βεβαίως. Επρεπε να μιλήσει πριν καιρό το ΔΗΚΟ ανοικτά, αλλά νομίζω αυτή δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή''.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει αν ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα θα επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Εισερχόμενος χθες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ για τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και απαντώντας σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Κύπρο ο κ. Μπράιζα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν το γνωρίζω''.

    [04] Σαρρής - Θράσου - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών θα τύχει μικρής επεξεργασίας και σήμερα θα διαβιβαστεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Το σχέδιο, είπε, είναι συνδυασμός μειώσεων των κοστών, αλλαγής δομών και αύξησης των εσόδων, προσθέτοντας ότι άτομα που λαμβάνουν μισθό μέχρι 8.000 λίρες τον χρόνο δεν θα επηρεασθούν από μειώσεις μισθών.

    Ο κ. Σαρρής δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν, αναφέροντας ότι οι ολικές πρόσθετες εξοικονομήσεις αποτελούν συνδυασμό μειώσεων μισθών, ωφελημάτων και απολύσεων και ανέρχονται στο 1 με 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι όταν το σχέδιο αναδιάρθρωσης εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εγγυηθεί τις Κυπριακές Αερογραμμές για το ποσό των 60 εκατομμυρίων λιρών για δάνειο, από τα οποία τα 30 εκ. λίρες θα είναι αποπληρωμή προηγούμενου δανείου.

    Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει κατ' ανάγκη πρόσθετες απολύσεις. Είπε ότι έγινε ανακατανομή των περικοπών ώστε να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή τους και διευκρίνισε ότι πιο δίκαιη κατανομή σημαίνει ότι οι ψηλότερα αμειβόμενοι θα επηρεαστούν περισσότερο από τους χαμηλά αμειβόμενους.

    [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι Κυπριακές Αερογραμμές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι λανθασμένοι χειρισμοί και ζημιογόνες αποφάσεις και ενέργειες για μια σειρά ετών οδήγησαν τις ΚΑ σε τεράστια συσσωρευμένα χρέη, ενώ κάθε χρόνο προστίθεται ζημιά πέραν των 20 εκ. λιρών.

    Οπως είπε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το σώμα ασχολήθηκε επί μακρόν με το θέμα των ΚΑ, «που βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο».

    ''Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι εξαιρετικά δυσχερής. Λανθασμένοι χειρισμοί και ζημιογόνες αποφάσεις και ενέργειες για μια σειρά ετών οδήγησαν τις ΚΑ σε τεράστια συσσωρευμένα χρέη, ενώ κάθε χρόνο προστίθεται ζημιά πέραν των 20 εκ, λιρών», είπε.

    Η ΕΕ, ανέφερε, απαγορεύει την οποιαδήποτε ενίσχυση από το κράτος ενώ την ίδια στιγμή, το σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας δεν γίνεται δεκτό από τους εργαζομένους.

    «Η κυβέρνηση έχει σήμερα δύο επιλογές: είτε να μην εγκρίνει και να μην υποβάλει στην ΕΕ το σχέδιο ανασυγκρότησης και συνεπώς οι ΚΑ να κλείσουν στο τέλος Νοεμβρίου 2005, είτε να τροποποιήσει το σχέδιο, έτσι ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να εγκριθεί από την ΕΕ», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    [06] Αθήνα-Αντώναρος-Γκιουλ-Δηλώσεις

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ ότι ''στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη με δύο θρησκείες'', απάντησε πως ''σημασία δεν έχει τι λέει ο κ. Γκιουλ. Σημασία έχει τι αναγνωρίζει όλος ο κόσμος - πως η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαία. Αυτό είναι που μετρά''.

    [07] Συνάντηση ε/κ - τ/κ κομμάτων - Λήδρα Πάλας

    Απόψεις για την παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού αντάλλαξαν χθες ηγέτες και εκπροσώποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, αναφέρει ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στο Λήδρα Παλάς, υπό την αιγίδα της πρεσβείας στης Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο Σλοβάκος Πρεσβευτής Γιαν Βάρσο είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

    Οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν σε υπηρεσία τροφοδοσίας από τα κατεχόμενα να περάσει από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, με αποτέλεσμα για μεγάλο μέρος της συνάντησης να μην υπάρχει καφές ή εδέσματα για το γεύμα των πολιτικών. Τελικά, η υπηρεσία τροφοδοσίας πέρασε στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και έφθασε με καθυστέρηση στο Λήδρα Πάλας.

    Η υπηρεσία ήρθε από τα κατεχόμενα, αφού σύμφωνα με το εκ περιτροπής σύστημα που ισχύει στις συναντήσεις, φιλοξενόν κόμμα αυτή τη φορά ήταν το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, που παρέθεσε και το γεύμα.

    Το όλο γεγονός έτυχε κριτικής από τους ηγέτες και εκπροσώπους τόσο ε/κ όσο και τ/κ κομμάτων.

    [08] Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Ευρώ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για τον καθορισμό της 1ης Ιανουαρίου 2008 ως ημερομηνίας για την υιοθέτηση του ευρώ.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του σώματος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόοδο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο. Το ενημερωτικό σημείωμα που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών έγινε σε συνεννόηση και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από διεξοδική συζήτηση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων, ενέκρινε την εισήγηση για τον καθορισμό της 1ης Ιανουαρίου 2008 ως ημερομηνίας για την υιοθέτηση του ευρώ και ενέκρινε την εισήγηση για συμμετοχή του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή'', είπε.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, ''εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να προβεί σε συναντήσεις με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την εισαγωγή του ευρώ''.

    Περαιτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να υποβάλλει, ανά εξάμηνο, έκθεση προόδου προς το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με το έργο για την εισαγωγή του ευρώ, κατέληξε.

    [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ουσιώδεις υπηρεσίες - Νομοσχέδιο

    Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίζεται το δικαίωμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, ανακοίνωσε χθες μετά τη συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''το πεδίο εφαρμογής καλύπτει την περίπτωση κήρυξης αδιεξόδου σε ουσιώδεις υπηρεσίες αναφορικά με διαφορές συμφερόντων που προκύπτουν με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και με αυτή την έννοια η συμφωνία θα μπορούσε αυτούσια να ενσωματωθεί στο καταστατικό της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ)''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ''προσαρμογή του δημόσιου τομέα των άρθρων 2 και 3 της συμφωνίας για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του καταστατικού της ΜΕΠ''.

    [10] Εκπρόσωπος - Ματσάκης - ΟΗΕ - Εθνική Φρουρά

    Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία λαμβάνουν πάντοτε όλες τις προφυλάξεις για θέματα ασφάλειας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε αυξημένη ετοιμότητα μετά το προχθεσινό συμβάν με τον Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη.

    Σε ερώτηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αν υπήρξε κάποια επικοινωνία με τα Ηνωμένα Εθνη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε τίποτε περαιτέρω, ''όμως η επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και την Ειρηνευτική Δύναμη είναι συνεχής και είμαι βέβαιος ότι το θέμα έχει συζητηθεί και θα συζητηθεί''.

    [11] Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Αγγλική Σχολή

    Την αλλαγή του συστήματος παροχής υποτροφιών σε παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν στην Αγγλική Σχολή, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του σώματος υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αντί το ποσό των 20.000 λιρών, να διατίθεται με κανονισμούς και κριτήρια υποτροφιών ανάλογα με τα ισχύοντα στη Σχολή, θα διατίθεται εξ ίσου στους Τουρκοκύπριους μαθητές που διαμένουν στα κατεχόμενα και άρχισαν να φοιτούν στη Σχολή από το Σεπτέμβριο του 2005, νοουμένου ότι ικανοποιούν τα κριτήρια στης Σχολής σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή επίδοση και τη διαγωγή τους.

    [12] Ερντογάν - Γερμανία - Επίσκεψη

    Χωρίς να δει την Αγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στις 6 Νοεμβρίου στη Γερμανία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια των Κεντρικών Γραφείων της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών στην Κολωνία.

    Εκπρόσωπος της Γερμανικής Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν μεν μια συνάντηση μεταξύ του κ. Ερντογάν και της κ. Μέρκελ, αλλά η συνάντηση δεν θα λάβει χώρα αυτή τη φορά λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για την σύμπηξη κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Μέρκελ έχει ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ημερομηνία της συνάντησης θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    [13] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Νομικής Υπηρεσίας

    Την ανάγκη ενίσχυσης των Τμημάτων της Νομικής Υπηρεσίας με νέο μόνιμο προσωπικό ώστε να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν να διεκπεραιώσουν, επεσήμανε τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης όσο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την εξέταση στην Επιτροπή του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας για το 2006.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστος Χρυσοστόμου είπε ότι η Επιτροπή θα μεταφέρει το αίτημα αυτό της Νομικής Υπηρεσίας σε συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Ο Προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2006 μειώθηκε κατά 9.052 λίρες και ανήλθε στις 7.265.850 λίρες σε σχέση με 7.274.902 λίρες το 2005. Κύριος λόγος της μείωσης αυτής είναι η μείωση της προϋπολογιζόμενης δαπάνης όσον αφορά την κατηγορία «Εκπαίδευση Προσωπικού/Συνέδρια, Σεμινάρια, και Αλλα Γεγονότα», στην οποία χρεώνονται έξοδα λειτουργών για υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό.

    [14] Βουλή -Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων- ΑΚΕΛ - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Εντός αυτού του μηνός, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων προγραμματίζει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, προκειμένου να διευκρινισθεί «οριστικά και τελεσίδικα» το θέμα της παραχώρησης από την κυβέρνηση τίτλων ιδιοκτησίας για τις προσφυγικές κατοικίες στους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε αυτές, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής, ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα και να δώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας, όπως και η ίδια είχε δηλώσει στην Επιτροπή (Προσφύγων) από το Μάρτιο».

    [15] Μητσόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση με Καραμανλή

    Συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα έχει στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε χθες πως κατά τη συνάντηση θα ανασκοπηθεί η πορεία του Κυπριακού και θα συζητηθεί η περαιτέρω διεύρυνση, αναβάθμιση και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του ΔΗΣΥ και της ΝΔ τόσο σε επίπεδο διμερές, όσο κυρίως στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης θα επωφεληθεί της παρουσίας του στην Αθήνα, προκειμένου να συμπληρώσει τον κύκλο επαφών και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

    [16] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή

    Αντικείμενο της τρίωρης χθεσινοβραδινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, στην παρουσία του Προέδρου του κόμματος, Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν η συζήτηση γύρω από τους κανονισμούς που θα πρέπει να διέπουν την επιλογή των υποψηφίων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πνεύμα συναντίληψης και πολύ καλής επιχειρηματολογίας ώστε να εξυπηρετηθεί ο κοινός σκοπός για το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

    ''Νομίζω'', είπε ο κ. Κλεάνθους, ''ότι οι κανονισμοί που έχουν υιοθετηθεί είναι τέτοιοι ώστε από τη μία να υπάρχει το θέμα της ευρείας βάσης που θα επιλέξει τελικά τους υποψήφιους αλλά και την ίδια στιγμή παρέχει τη δυνατότητα ώστε μέσα από τις διαδικασίες αυτές να έχουμε το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο''.

    Είπε ότι υπήρξαν κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις από την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για το θέμα, αλλά σημείωσε πως οι γενικές αρχές πάνω στις οποίες βασιζόταν η εισήγηση έχουν ουσιαστικά υιοθετηθεί πλήρως.

    [17] Γραφείο Επισκόπου Κύκκου - Δηλώσεις Μητροπολίτη Πάφου

    Θλίψη για τα όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος σχετικά με το έργο και την αποστολή της Μονής Κύκκου και του Επισκόπου της, εκφράζει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    ''Η πνευματική, εθνική, κοινωνική, ανθρωπιστική, πολιτιστική και παγκόσμια προσφορά του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου είναι βαθιά καταγεγραμμένη στη συνείδηση του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου. Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα υβριστικά και συκοφαντικά έχουν λεχθεί από τον Μητροπολίτη Πάφου. Ο λαός βλέπει, κρίνει και αξιολογεί'', σημειώνεται.

    ''Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί πλήρως στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως ήδη έχει δηλώσει και πριν από τη μετάβαση του στο Φανάρι, και να συνεργαστεί ώστε η ηρεμία και η γαλήνη να επανέλθουν το ταχύτερο τόσο στην Εκκλησία μας όσο και μεταξύ του χριστεπώνυμου πληρώματος της'', καταλήγει το γραφείο του Επισκόπου στην ανακοίνωση του.

    [18] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας μεταξύ του Εθνικού Αχνας και του ΑΠΟΠ/Κινύρα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Ισόπαλος 1-1 έληξε και ο αγώνας μεταξύ Αγίας Νάπας και ΑΕΚ Λάρνακας.

    Η ΑΕ Πάφος νίκησε με 4-1 τον Σπάρτακο Κιτίου, η ΑΠΕΠ Πιτσιλλιάς νίκησε με 6-2 την ΠΑΕΚ Κερύνειας, ο Αρης νίκησε με 4-0 την Ομόνοια Αραδίππου, η Ενωση Κοκκινιτριμυθιάς ηττήθηκε με 0-4 από την ΑΕΛ και η ΑΕ Μεσόγης εξήλθε ισόπαλη 3-3 με το ΑΣΙΛ Λύσης.

    Το πρώτο σκέλος του τρίτου γύρου του ποδοσφαιρικού κυπέλλου θα ολοκληρωθεί στις 14:30 αύριο με τον αγώνα στη Λακατάμεια μεταξύ του ΘΟΙ και του Φρενάρου.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 9 Νοεμβρίου.

    [19] Τσάμπιονς Λιγκ - Παναθηναϊκός - Ηττα

    Τη συντριβή με 5 0 γνώρισε χθες βράδυ ο Παναθηναϊκός στην Ισπανία από τη Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Μετά τη ήττα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικήσει την Ουντινέζε την προσεχή αγωνιστική στις 22 Νοεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο, προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του για πρόκριση.

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Βέρντε Βρέμης νίκησε στη Γερμανία με 4 - 3 την ιταλική Ουντινέζε.

    Βαθμολογία:

    Μπαρτσελόνα 10 Ουντινέζε 4 Βέρντε Βρέμης 4 Παναθηναϊκός 4

    [20] Καλαθόσφαιρα - FIBA Ευρώπης - ΑΕΛ - Απόλλωνας

    Τη δεύτερη της νίκη σε ισάριθμους αγώνες του Eurocup πέτυχε χθες βράδυ η ΑΕΛ, η οποία νίκησε στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ με 75 74 στην παράταση για την 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου.

    Τη νίκη στην πρωταθλήτρια Κύπρου έδωσε με εύστοχο σουτ δύο πόντων στην εκπνοή της παράτασης, ένας πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο Φράνκι Κινγκ.

    Τα δεκάλεπτα: 18-19, 33-33, 47-54, 68-68 (κανονικός αγώνας), 74-75.

    Στην 1η αγωνιστική της διοργάνωσης, η ΑΕΛ είχε νικήσει στη Λεμεσό την Καλέβ Ταλίν Εσθονίας με 67 49.

    Εξάλλου, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει απόψε στη Λεμεσό την Ντουπρόβνικ Κροατίας στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου για το FIBA Eurocup Challenge.

    Στον αποψινό αγώνα, που θα αρχίσει στις 20.30, ο Απόλλωνας θα διεκδικήσει τη δεύτερη του νίκη στη διοργάνωση, η οποία θα διατηρήσει τις ελπίδες της λεμεσιανής ομάδας για κατάκτηση της πρώτης θέσης του 1ου ομίλου.

    [21] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες, παρά το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,14%, κλείνοντας στις 1.609,17 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,66% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 104,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 72% του ημερήσιου τζίρο.

    Αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,08% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 544,84 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 November 2005 - 15:23:12 UTC