Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Ατυπη Σύνοδος ΕΕ
  • [02] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνάντηση Ράις - Ταλάτ
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέσκοτ - Μνημόνιο Συναντίληψης
  • [04] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [05] Ταλάτ - Συνάντηση με Γκιουλ
  • [06] Αυστρία - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] Κυβέρνηση - Γρίπη των πτηνών - Μέτρα - Κατεχόμενα - Τουρκία
  • [08] Χάρης Θράσου - Αυστριακός Υφυπουργός Μεταφορών
  • [09] Κύπρος - Αζερμπαϊτζάν - Eurocontrol - Βέτο
  • [10] Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Αζερμπαϊτζάν - ΕΕ
  • [11] Μάριος Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Καταγγελία
  • [12] Ζακχαίος - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Επαφές
  • [13] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ανακοινωθέν - Ιεράρχες Κύπρου
  • [14] Σύνοδος Οικουμενικού Πατριαρχείου - Κύπριοι ιεράρχες
  • [15] Λονδίνο - Αγνοούμενοι - Παγκόσμια Ομοσπονδία
  • [16] ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Αντιπροσωπεία ΔΗΚΟ
  • [17] ΕΕ - Δημογραφική εξέλιξη - Κύπρος - Ελλάδα
  • [18] 16ος Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές
  • [19] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [20] Παρελθόν για τον ΑΠΟΕΛ ο Μάριος Κωνσταντίνου

  • Επομπή για Ομογένεια 26/10/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος Ατυπη Σύνοδος ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το απόγευμα για το Λονδίνο για να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    [02] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνάντηση Ράις - Ταλάτ

    Η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε από τον κ. Ταλάτ τις απόψεις της τ/κ κοινότητας και να συζητήσουμε για τον κοινό στόχο της επίτευξης μιας ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι.

    Ο κ. Ιριλάι ανέφερε πως η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας πως ''υποστηρίζουμε μια διευθέτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν και καλούμε τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε σοβαρές και ειλικρινείς συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, για τη συνάντηση της κ. Ράις με τον κ. Ταλάτ, ο κ. Ιριλάι είπε πως ''περιοδικά έχουμε συναντηθεί με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ταλάτ''.

    Πρόσθεσε ότι η συνάντηση «είναι μια ευκαιρία για να ακούσουμε από αυτόν τις απόψεις αυτής της κοινότητας και να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό στόχο για επίτευξης μιας ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν».

    Χαρακτήρισε εξάλλου αβάσιμο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Αφρίκα» που ανέφερε πως ''οι ΗΠΑ επέλεξαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να μην υπάρξει διευθέτηση αλλά να διατηρηθεί η μη λύση''.

    «Αυτό είναι αβάσιμο. Οπως είπα ο στόχος και η πολιτική μας είναι να προωθήσουμε μια λύση και νομίζω ότι οι ενέργειές μας αποτελούν μια εύγλωττη μαρτυρία για αυτό», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ''Και οι διαβουλεύσεις και συναντήσεις μας με τον κ. Ταλάτ είναι πλήρως συνεπείς με αυτούς τους στόχους και πλήρως συνεπείς με την προηγούμενη τακτική», κατέληξε.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέσκοτ - Μνημόνιο Συναντίληψης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, με σκοπό να αρχίσει ένας δομημένος διάλογος πάνω σε διμερή θέματα.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο τελευταία έχουν υποφέρει'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο διάλογος ''θα είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για να επιτευχθεί η κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών μας και προσβλέπω σε συνεργασία, τόσο στα πλαίσια της Ευρώπης όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη για μια επίλυση του Κυπριακού, που όπως είναι γνωστό είναι κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, που επιδιώκουμε να δούμε τη λύση με ενεργότερη συμμετοχή και της ΕΕ''.

    Ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2006 και σημείωσε ότι ''έχουμε πολλά κοινά, πολλά να συζητήσουμε, όπως πράξαμε σήμερα (χθες), ακόμα και τις ανησυχίες σας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος από την παράνομη κατοχή αυτού του νησιού από την Τουρκία και σε αυτές τις συνθήκες θέλουμε να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε και είναι ελπιδοφόρο ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είχε συνομιλίες με τον κ. Πρέσκοτ ''για μια σειρά θεμάτων που αφορούν διμερείς σχέσεις και ασφαλώς και το Κυπριακό''.

    ''Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο τελευταία έχουν υποφέρει και είμαι πολύ ενθαρρυμένος ότι και από τις δύο πλευρές υπάρχει όλη η καλή διάθεση να επαναϊδρύσουμε τις καλές σχέσεις που παραδοσιακά υπάρχουν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''πάντα ο διάλογος μεταξύ αναγνωρισμένων κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διαλεύκανση των διαφορών, για να διευκρινιστεί το κλίμα που υπάρχει και για να μπορέσει μια πλευρά να κατανοήσει καλύτερα τις απόψεις της άλλης''.

    ''Εχουμε υπογράψει σήμερα ένα πρωτόκολλο κοινής συναντίληψης για να αρχίσουμε ένα δομημένο διάλογο πάνω στα διάφορα διμερή θέματα τα οποία κατά καιρούς εγείρονται'', είπε.

    Σημείωσε ότι σε συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Βρετανία, είχε προτείνει αυτόν το δομημένο διάλογο.

    ''Σήμερα είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί έχουμε υπογράψει και προχωρούμε και ένα βήμα παρακάτω, όπως έχει συμφωνηθεί με τον κ. Πρέσκοτ σήμερα. Θα αρχίσει να λειτουργεί αυτός ο διάλογος με πρώτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο πλευρών εντός του Ιανουαρίου'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, ''ανεξαρτήτως κάποιων διαφορών απόψεων που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, εμείς επιδιώκουμε και θέλουμε όχι απλώς καλές αλλά άριστες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο''.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η επίσκεψη του κ. Πρέσκοτ και με τις δύο του ιδιότητες, τόσο ως εκπρόσωπος της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ όσο και ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποκατάσταση αυτών των σχέσεων''.

    ''Είμαι βέβαιος για αυτό και ο ίδιος, όπως και εγώ, έχουμε δώσει τη διαβεβαίωση ότι καλή θέληση και επιθυμία υπάρχει ανάμεσα και στις δύο πλευρές. Αυτός ο διάλογος πιστεύω θα είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για να επιτευχθεί η κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών μας και προσβλέπω σε συνεργασία, τόσο στα πλαίσια της Ευρώπης όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα Ηνωμένα Εθνη για μια επίλυση του Κυπριακού, που όπως είναι γνωστό είναι κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, που επιδιώκουμε να δούμε τη λύση με ενεργότερη συμμετοχή και της ΕΕ'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους κανονισμούς για τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εξήγησε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ''έχει συμφωνήσει, παρά το ότι είχε δικαίωμα αρνησικυρίας, στην απόδοση του ποσού που προνοεί ο λεγόμενος χρηματοδοτικός κανονισμός των 259 εκατομμυρίων ευρώ, και αν μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί αυτό ποσό, αυτό οφείλεται σε επιθυμία κάποιων χωρών, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασυνδέσει τον χρηματοδοτικό κανονισμό μαζί με τον λεγόμενο κανονισμό απευθείας εμπορίου''.

    ''Εξήγησα ότι αυτή η διασύνδεση δεν δικαιολογείται, ότι πρόκειται για μιαν καθαρά πολιτική επιδίωξη της τ/κ πλευράς'', είπε και πρόσθεσε ότι ''το θέμα των κανονισμών θα συζητηθεί στην ΕΕ και όχι αναγκαστικά από τον κ. Πρέσκοτ''.

    Ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν την ΕΕ, ''περιλαμβανομένης της οικονομικής πτυχής και μάλιστα την κοινωνική Ευρώπη, θέμα το οποίο θα συζητήσουμε με όλους τους ηγέτες της Ευρώπης στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα αυτή την εβδομάδα''.

    Αναφερόμενος στο μνημόνιο συναντίληψης, ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι ήταν ''απόλυτα ευχαριστημένος που άκουσα τις απόψεις για το μνημόνιο που μόλις εξέφρασε ο Πρόεδρος, με τις οποίες συμφωνούμε και μάλιστα αποτελούν συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο τον Ιούλιο, με την ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων μας, που υπάρχουν για πάρα πολύ καιρό''.

    ''Μοιραζόμαστε κοινές απόψεις, κοινές αξίες, και το μνημόνιο τονίζω πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό. Μάλιστα, καλωσορίζω το σχέδιο δράσης σας. Δεν είναι απλά υπογραφή ενός μνημονίου. Εχετε ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε δυναμικά και φυσικά η πρώτη μας συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2006. Δεν θα έχουμε την προεδρία της ΕΕ τότε, αλλά τόσο εντός της προεδρίας όσο και εκτός επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Κύπρο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουμε πολλά κοινά, πολλά να συζητήσουμε, όπως πράξαμε σήμερα, ακόμα και τις ανησυχίες σας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κύπρος από την παράνομη κατοχή αυτού του νησιού από την Τουρκία και σε αυτές τις συνθήκες θέλουμε να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε και είναι ελπιδοφόρο ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ''.

    ''Εχετε εκφράσει τις απόψεις σας για αυτό από το δημοψήφισμα εδώ στην Κύπρο και μάλιστα βρίσκεστε τώρα εντός του πλαισίου της ΕΕ, γεγονός που κάνει ουσιαστική διαφορά. Εχουμε ανταλλάξει απόψεις για αυτό και θα χαρώ πολύ να μεταφέρω μερικές από αυτές στον Υπουργό Εξωτερικών μας και μάλιστα τον Πρωθυπουργό'', είπε ο κ. Πρέσκοτ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι ''όταν αναλάβαμε την προεδρία της ΕΕ για τους τελευταίους έξι μήνες του χρόνου, μέχρι το Δεκέμβριο, κληρονομήσαμε ορισμένες ευθύνες και υποχρεώσεις ως προεδρία και όχι ως Βρετανία''.

    ''Μια από εκείνες τις υποχρεώσεις, που συμφωνήθηκε από όλα τα μέλη της ΕΕ, ήταν η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και επίσης, εάν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν ικανοποιούνταν, τότε και με την Κροατία. Και οι δύο εκείνες προϋποθέσεις ικανοποιήθηκαν. Ηταν απαιτήσεις από την προεδρία μας που μας επιβλήθηκαν από την ΕΕ και φυσικά το πραγματοποιήσαμε όπως ήταν η υποχρέωση μας να πράξουμε, ως προεδρία της ΕΕ, και δεν βλέπουμε καμμία διαφορά μεταξύ αυτού και των βρετανικών θέσεων'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ''με το να μπει η Τουρκία σε αυτή τη συμφωνία φυσικά εισέρχεται και σε υποχρεώσεις η ίδια όσον αφορά την αναγνώριση όλων των χωρών με την ΕΕ και τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουν υπογράψει''.

    Σε ερώτηση για την πολιτική της Τουρκίας να εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι ''οι υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρες, μπαίνεις σε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, υπάρχουν υποχρεώσεις και ευθύνες για όλους μας, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα το Ηνωμένο Βασίλειο και οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ, υπάρχουν υποχρεώσεις και είναι αυτές που όλοι πρέπει να τις ικανοποιήσουν εάν θέλουν να καταστούν μέλος της ΕΕ''.

    Νωρίτερα χθες, ο κ. Πρέσκοτ συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και περιόδευσε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    [04] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε ως «αναληθείς» και ''προϊόντα εσκεμμένης προπαγάνδας'' τις φήμες ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πρόκειται για «απόλυτη παραπληροφόρηση», ανέφερε, και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πράξει τίποτε που να αντιτίθεται στα εθνικά της συμφέροντα.

    Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι πολλές νέες εξελίξεις σημειώνονται στη βόρεια Κύπρο, σε σύγκριση με την προ του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία περίοδο.

    Ο κ. Γκιουλ προέβη στις δηλώσεις αυτές σε ομιλία του προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.

    [05] Ταλάτ - Συνάντηση με Γκιουλ

    Η πρόσκληση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατάργηση της ''απομόνωσης'' του ψευδοκράτους δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος έφτασε χθες στην Αγκυρα, όπου είχε συνάντηση δύο ωρών με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, προτού συνεχίσει το ταξίδι του για την Ουάσιγκτον.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρέθεσε στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου και μεταξύ άλλων δήλωσε ότι τώρα ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει το θέμα της επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    «Ως Τουρκοκύπριοι και ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να υπάρξει επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με σκοπό μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού και υλοποίηση του στόχου αυτού. Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο προς τούτο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο κ. Ταλάτ.

    Πρόσθεσε πως ''ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια στάση επιθυμίας επίλυσης του προβλήματος''.

    «Ορισμένες χώρες χωριστά και ειδικά οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα διατυπώσει τις σκέψεις του.

    ''Αν και γνωρίζουμε ότι η άρση της απομόνωσης δεν σημαίνει ουσιαστική λύση, εμείς θα εργαστούμε προς το σκοπό αυτό και θα επιμείνουμε σε αυτό. Η άρση των περιορισμών είναι ένα από τα σημαντικά βήματα για τη λύση του προβλήματος από στρατηγική άποψη. Στην πραγματικότητα, η πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών κ. Ράις είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε σχέση με την άρση των περιορισμών και θα συμβάλει σε μια ουσιαστική λύση στο νησί», πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ.

    [06] Αυστρία - Τουρκία - ΕΕ

    Η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006, θα παραμείνει ανεπηρέαστη στις υποχρεώσεις της και δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τις απόψεις της έναντι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Αυστρίας Edward Mainoui, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ερωτηθείς κατά πόσο θα αλλάξει οτιδήποτε στη στάση της Αυστρίας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μετά την ανάληψη από τη χώρα του της προεδρίας της ΕΕ, ο Αυστριακός Υφυπουργός είπε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ως προς τις απόψεις της Αυστρίας».

    Πρόσθεσε πως ''η Αυστρία θα παραμείνει ανεπηρέαστη στις υποχρεώσεις της''.

    [07] Κυβέρνηση - Γρίπη των πτηνών - Μέτρα - Κατεχόμενα - Τουρκία

    Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργούν ώστε να υπάρχει η συνεργασία που απαιτείται με εκείνους στα κατεχόμενα που μπορούν στην πράξη να συμβάλουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της γρίπης των πτηνών, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η κυβέρνηση κρίνει τη συνεργασία ''ικανοποιητική''. Υπογραμμίζεται ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι επηρεάζει την ''πολιτική και νομική πραγματικότητα'' της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

    Παράλληλα, καλείται η Τουρκία όπως στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η κυβέρνηση τονίζει πως αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Προεδρία θα εργαστούν για να επιτευχθεί αυτή η συνεργασία ως μια ''πολύ καλή αρχή στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Η επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο, που πηγάζει από την ύπαρξη της γραμμής καταπαύσεως του πυρός'', γράφει η ανακοίνωση, ''δεν πρέπει να εμποδίζει και, σ' ό,τι αφορά την κυπριακή κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τη λήψη αυτών των μέτρων'', προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει: ''Οι Αρχές της Δημοκρατίας ενεργούν ήδη κατά τρόπο ώστε να υπάρχει η συνεργασία που απαιτεί και συνεπάγεται η λήψη αυτών των μέτρων, με εκείνους, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που μπορούν στην πράξη να συμβάλουν στην πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου''.

    ''Η κυβέρνηση κρίνει ότι η συνεργασία είναι ικανοποιητική'', προσθέτει.

    Οπως τονίζεται, ''εξυπακούεται ότι, η συνεργασία δεν επηρεάζει ούτε μπορεί να ερμηνευθεί ότι επηρεάζει την πολιτική και νομική πραγματικότητα ότι το τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο δεν βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, τελεί υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή και τον πλήρη πολιτικό έλεγχο της Τουρκίας και ότι οι εκεί μηχανισμοί διοίκησης λειτουργούν παράνομα και δεν είναι παρά υποτελής τοπική διοίκηση της Τουρκίας, όπως άλλωστε έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    Η κυβέρνηση υπενθυμίζει όμως ότι ''τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (1983) και 550 (1984) συνεχίζουν να ισχύουν και να δεσμεύουν τους πάντες και ξεκαθαρίζουν πως η αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα είναι παράνομη και κανένα κράτος δεν μπορεί να την υποβοηθά ή να τη διευκολύνει''.

    ''Στο πλαίσιο αυτό'', συνεχίζει η ανακοίνωση, ''αναφέρεται ότι πρώτιστο μέλημα της κυπριακής κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και όσων ευρίσκονται στο έδαφος της Κύπρου και προς αυτό το σκοπό πράττει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό''.

    Παράλληλα αναφέρεται πως η κυπριακή κυβέρνηση συμμετέχει πλήρως στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου.

    ''Στο πλαίσιο αυτό καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και καλείται να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στις τουρκικές Αρχές για συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών και συντονισμό ενεργειών τους, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα της καλής γειτονίας και των ομαλών σχέσεων'', αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: ''Εκφράζεται η ευχή ότι η Τουρκία θα αντιλαμβάνεται ότι, λόγω της φύσεως του κινδύνου και του τρόπου εξάπλωσης της νόσου οφείλει να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου, προς όφελος της υγείας και ασφάλειας όλων των ιδίων των πολιτών τους, των άλλων Ευρωπαίων πολιτών και εκείνων των γειτονικών χωρών μας''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι η Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους για την επίτευξη ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας, εκτός των άλλων, και μέσω συντονισμού ενεργειών των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Τουρκίας''.

    ''Αντιμετωπίζοντας ένα τόσο σοβαρό κίνδυνο για τους πολίτες μας, θα ήταν μια πολύ καλή αρχή στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως σαφώς επιβάλλουν τόσο η Δήλωση των ''25'' της 21ης Σεπτεμβρίου καθώς και το πρόσφατα εγκριθέν Διαπραγματευτικό Πλαίσιο'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] Χάρης Θράσου - Αυστριακός Υφυπουργός Μεταφορών

    Τη βεβαιότητα ότι οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Αυστρίας θα συνεχιστούν και θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, μετά το πέρας συνομιλιών που είχε με τον Υφυπουργό Μεταφορών, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Αυστρίας Edward Mainoui, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Θράσου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές και διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις των δυο χωρών συμπίπτουν σε όλα τα επίπεδα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Mainoui εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταύτιση απόψεων Κύπρου και Αυστρίας στο σημαντικό θέμα των μεταφορών και είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Θράσου θέματα που αφορούν τις μεταφορές με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Θράσου είπε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Mainoui συζητήθηκαν θέματα οδικής ασφάλειας, στα οποία η Αυστρία προσδίδει μεγάλη σημασία, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση καλύφθηκαν και οι τρεις πυλώνες της οδικής ασφάλειας που είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, η υποδομή και οι δρόμοι.

    [09] Κύπρος - Αζερμπαϊτζάν - Eurocontrol - Βέτο

    Βέτο στη δημιουργία περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και τεσσάρων άλλων χωρών της περιοχής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), άσκησε επίσημα χθες το απόγευμα, μέσω επιστολής, η Κυπριακή Δημοκρατία στον Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol Βίκτορ Ακουάντο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης, η Κύπρος, ως μέλος του Eurocontrol, άσκησε «βέτο, επειδή δεν έχουμε δει ακόμη έμπρακτα δείγματα αλλαγής στάσης» από μέρους του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την παράνομη πτήση που πραγματοποίησε αεροσκάφος ιδιωτικής εταιρείας της χώρας στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου τον περασμένο Ιούλιο.

    Η περιφερειακή συνεργασία με την ονομασία «RADA» αποτελείται από τις χώρες Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι η Μολδαβία και η Ουκρανία είναι μέλη του Eurocontrol, η Αρμενία βρίσκεται στη διαδικασία για να γίνει μέλος και το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε ενδιαφέρον να εισέλθει στη διαδικασία για να γίνει μέλος.

    «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των άλλων χωρών που αναφέρονται στη συνεργασία αλλά έχουμε ενστάσεις λόγω της στάσης του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ουσιαστικά παραβίασε το διεθνή νόμο και τους κανονισμούς με το να πετάξει σε μη υπάρχον αεροδρόμιο», επισήμανε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε ότι στην επιστολή, η οποία στάλθηκε χθες το απόγευμα από το Υπουργείο Συγκοινωνιών στον Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol, «εξηγούμε το λόγο γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η περιφερειακή συνεργασία», προσθέτοντας ότι «αν το Αζερμπαϊτζάν δώσει δείγματα γραφής τότε είμεθα εκεί για να ξαναμελετήσουμε το θέμα».

    Είμαστε, συνέχισε, υπέρ αυτής της διαδικασίας, αλλά έχουμε αποφασίσει να υποβάλουμε ένσταση διότι μία χώρα συμπεριφέρθηκε με τρόπο που ήταν εναντίον της διεθνούς νομιμότητας, πραγματοποιώντας πτήση σε αεροδρόμιο το οποίο δεν υπάρχει με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.

    «Εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν συγκατανεύσει με τη διεθνή νομιμότητα θα βρει μπροστά του την Κύπρο όταν έρθει η ώρα να θέλει να γίνει πλήρες μέλος του Eurocontrol», κατέληξε.

    [10] Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Αζερμπαϊτζάν - ΕΕ

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ζήτησε από το Συμβούλιο όπως ενημερώσει σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη στάση του Αζερμπαϊτζάν προς την Κύπρο, με βάση τα πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι ''μια συνολική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Αζερμπαϊτζάν, ενόσω το εν λόγω κράτος επιμένει να θίγει, και έχοντας επανειλημμένα θίξει, τις αρχές της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήταν προβληματική'', αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Η ΕΕ έχει προχωρήσει σε πρόταση για σύναψη συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με ορισμένες πτυχές των εναέριων υπηρεσιών, στο γενικότερο πλαίσιο αντικατάστασης των διμερών συμφωνιών των κρατών- μελών με τρίτες χώρες από συμφωνίες που να καλύπτουν την Ενωση στο σύνολό της.

    Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις κάνοντας αναφορά στην πτήση τ/κ αεροπλάνου στις 29 Αυγούστου 2005 από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου απευθείας στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, η οποία ακολούθησε την απευθείας πτήση από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα εδάφη στις 27 Ιουλίου 2005.

    Αναμένεται όπως η σχετική απάντηση δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

    [11] Μάριος Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Καταγγελία

    Σε καταγγελία της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβη προχθές ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Ματσάκης για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του τουρκικού στρατού κατοχής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή, ο κ. Ματσάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να προβεί σε έντονο διάβημα προς την τουρκική Κυβέρνηση για τις πιο πάνω παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

    [12] Ζακχαίος - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Επαφές

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ στη Βρετανία, με εκπροσώπους χωρών - μελών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες, στα πλαίσια της πρόσφατης στρατηγικής της κυπριακής κυβέρνησης.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου οι εκπρόσωποι των κρατών ασχολήθηκαν με θέματα αποτελεσματικότερης παροχής αναπτυξιακής βοήθειας και συγκεκριμένα με την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στους καταστροφικούς σεισμούς στο Πακιστάν, την κατάσταση στο Darfur, την υλοποίηση των στόχων της χιλιετίας και αντάλλαξαν απόψεις και για ζητήματα ΕΕ -Αφρικής.

    [13] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Ανακοινωθέν - Ιεράρχες Κύπρου

    Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να προσκαλέσει τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου για συζήτηση του θέματος που αφορά στη μακροχρόνια ασθένεια του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσοστόμου, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε χθες, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε έκτακτη σύσκεψη ''και εθεώρησε το υποβληθέν υπό των επισκεφθέντων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Σεβ. Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου και Θεοφ. Επισκόπων Τριμυθούντος κ. Βασιλείου και Κύκκου κ. Νικηφόρου, μελών της Ιεράς Συνόδου της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κύπρου, πρόβλημα λόγω της μακροχρονίου ασθενείας του Μακ. Προκαθημένου αυτής Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, το οποίον απασχολεί από μακρού την Εκκλησίαν, τον κλήρον και τον λαόν της μεγαλονήσου''.

    Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι οι Ιεράρχες αυτοί ζήτησαν τη συμβολή της ''πρωτόθρονου Εκκλησίας προς οριστικήν λύσιν'' του προβλήματος αυτού.

    Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Συνοδικών Μητροπολιτών, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ''όπως το θέμα τούτο μελετηθεί επισταμένως'' από την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, αφού αξιολογηθούν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και κανονικά δεδομένα, σε συνεργασία με όλους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίοι θα προσκληθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ''δια σεπτού Πατριαρχικού Γράμματος,'' αναφέρει το ανακοινωθέν, που δεν αναφέρει ωστόσο πότε θα γίνει η πρόσκληση αυτή.

    [14] Σύνοδος Οικουμενικού Πατριαρχείου - Κύπριοι ιεράρχες

    Δεν επέστρεψαν χθες στην Κύπρο οι Μόρφου Νεόφυτος, Τριμυθούντος Βασίλειος και Κύκκου Νικηφόρος. Η αναβολή της επιστροφής των τριών ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες, κρίθηκε αναγκαία μετά από τη χθεσινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να συγκαλέσει εκτάκτως την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου.

    Η έκτακτη αυτή Σύνοδος του Πατριαρχείου άρχισε τις εργασίες της χθες το πρωί και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα εξετάσει άμεσα και ενδελεχώς τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες τις οποίες πρόκειται να λάβει σε σχέση με την εκκλησιαστική κρίση της Κύπρου.

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η έκτακτη αυτή σύνοδος προσανατολίζεται προς την άποψη να προσκληθούν όλοι οι Κύπριοι ιεράρχες στην Κωνσταντινούπολη για συζήτηση του όλου προβλήματος ορίζοντας παράλληλα και την ημερομηνία.

    [15] Λονδίνο - Αγνοούμενοι - Παγκόσμια Ομοσπονδία

    Οι τρεις οργανώσεις που προωθούν την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού, εκείνη των αγνοουμένων, εκ μέρους των συγγενών αγνοουμένων, στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ίδρυσαν Παγκόσμια Ομοσπονδία με σκοπό τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των ενεργειών τους και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο για τη σοβαρή αποστολή που ανέλαβαν.

    Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου στη διάρκεια τελετής προχθές βράδυ στο Λονδίνο, από τους αξιωματούχους, πρόεδρους και γραμματείς, των τριών οργανώσεων: Νίκο Θεοδοσίου και Νίκο Σεργίδη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Μαίρη Κουρούπη και Ελένη Γρίβα της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία και Νεοκλή Νεοκλέους και Μηνά Μηνά της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.

    Επωνυμία του νέου οργανισμού θα είναι Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανώσεων Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία και σκοπός της θα είναι ''ο συντονισμός των ενεργειών των τριών ιδρυτικών μελών σε διεθνές επίπεδο για επίτευξη του κοινού και αμετάθετου στόχου που είναι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ιδίων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους''.

    [16] ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Αντιπροσωπεία ΔΗΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι σε χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τους ΓΓ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ βρέθηκε μια ''κοινή συνισταμένη'' για τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσει ο διάλογος για το σχέδιο επιβίωσης του εθνικού αερομεταφορέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ύστερα από συνάντηση του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως οι δύο αυτές συντεχνίες ''συμφωνούν με τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες είναι κτισμένο αυτό το σχέδιο'', προσθέτοντας ότι αυτό που μένει τώρα είναι να ενημερώσει και τις τρεις συντεχνίες των εργαζομένων στις ΚΑ για την έναρξη του διαλόγου.

    Ο κ. Κλεάνθους δήλωσε πως ''το ζητούμενο από όλους είναι να σωθούν οι ΚΑ γιατί οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου, της μοιρασμένης μας πατρίδας υπαγορεύουν ο εθνικός μας αερομεταφορέας να επιβιώσει πάση θυσία. Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να στοχεύουμε όλοι'', ανέφερε.

    Σημειώνοντας ότι ''το σχέδιο πρέπει να έχει και πειστικότητα και να μπορεί πρακτικά να υλοποιείται'', ο κ. Κλεάνθους είπε πως το ΔΗΚΟ θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της διοίκησης της εταιρείας.

    [17] ΕΕ - Δημογραφική εξέλιξη - Κύπρος - Ελλάδα

    Ο πληθυσμός της Κύπρου αυξήθηκε κατά 18.800 κάτοικους το 2004, ενώ η Κύπρος ήταν μετά την Ιρλανδία η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε φυσική αύξηση του πληθυσμού (γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους).

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, στις 31 Δεκεμβρίου του 2004 ο πληθυσμός της Κύπρου ήταν 749.200 κάτοικοι. Το περασμένο έτος καταγράφηκαν 8.300 γεννήσεις και 5.200 θάνατοι, με αποτέλεσμα η φυσική αύξηση του πληθυσμού να φτάσει τα 3.100 άτομα ή 4,2 ανά 1.000 κατοίκους. Μόνο η Ιρλανδία με 8,6 ανά 1.000 κατοίκους είχε μεγαλύτερη φυσική αύξηση πληθυσμού από την Κύπρο.

    Η Κύπρος είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση ξένων υπηκόων στο σύνολο της ΕΕ. Το 2004 καταγράφηκαν 15.700 νέοι κάτοικοι άλλης εθνικότητας.

    Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία ήταν οι μόνες χώρες της «παλαιάς» ΕΕ των «15», που εμφάνισαν το 2004 φυσική μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της υπογεννητικότητας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 11,047 εκατ. κάτοικοι, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης των 32.400 κατοίκων. Η αύξηση αυτή οφείλεται καθαρά στην έλευση ξένων υπηκόων.

    Ο συνολικός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «25» ανήλθε σε 459,4 εκατ. κατοίκους. Η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό ήταν η Γερμανία με 82,5 εκατ. κατοίκους, ανώ ακολούθησαν η Γαλλία με 60,5 εκατ., το Ηνωμένο Βασίλειο με 60 εκατ. και η Ιταλία με 58,4 εκατ. κατοίκους. Η μικρότερη ήταν η Μάλτα με 402.700 κατοίκους και οι αμέσως επόμενες το Λουξεμβούργο με 455.000 και η Κύπρος με 749.200 κατοίκους.

    [18] 16ος Ραδιομαραθώνιος - Εισφορές

    Οι εισφορές στο φετινό Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές ανάγκες έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    Οι εισφορές φέτος ξεπέρασαν τις περσινές, που ανήλθαν στο 1.350.000 λίρες.

    Ο 16ος Ραδιομαραθώνιος που συνδιοργάνωσαν το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και ο όμιλος εταιρειών της Λαϊκής άρχισε στις 6 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυκτα, με τρίωρη τηλεοπτική εκπομπή που μεταδιδόταν από νυχτερινό κέντρο της Λεμεσού στην οποία εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες Ελένα Παπαρίζου, Θάνος Πετρέλης, Μάρω Λύτρα, Γιώργος Χρίστου και Μέμος Μπεγνής.

    [19] Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σε πωλήσεις τραπεζικών τίτλων, για διασφάλιση κερδών, επιδόθηκαν χθες οι επενδυτές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε σημαντική πτώση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές της τάξης του 2,33% και έκλεισε στις 103,75 μονάδες. Μεγάλη πτώση, σε ποσοστό 2,78%, σημείωσε και ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, κλείνοντας στις 1.588,36 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση που παρουσίασε σε σχέση με τα προχθεσινά επίπεδα, διαμορφώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,9 εκατομμύριο λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 2,81% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 537,79 μονάδες.

    [20] Παρελθόν για τον ΑΠΟΕΛ ο Μάριος Κωνσταντίνου

    Ο Μάριος Κωνσταντίνου είναι παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ και του κ. Κωνσταντίνου. Καθήκοντα προπονητή θα εκτελεί ο κ. Λούκας Χατζηλούκας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, ύστερα από χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, υπό τον Πρόεδρο κ. Πρόδρομο Πετρίδη, με τον κ. Μάριο Κωνσταντίνου «αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους''.

    ''Το ΑΠΟΕΛ νοιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια τον κ. Μάριο Κωνσταντίνου για την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου ευχήθηκε στον ΑΠΟΕΛ καλή συνέχεια και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη διοίκηση, τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο της ομάδας.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 October 2005 - 14:23:19 UTC