Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση - Τουρκία
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Προσφώνηση στη ΓΣ ΟΗΕ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λεμεσός - Ουρανο-Κυπριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ
  • [06] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διεθνές Συνέδριο
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [10] (K) Αεροσκάφος ΚΑ - Αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο
  • [11] (K) Τμήμα Αρχαιοτήτων - Καταστροφή αρχαίου οικισμού
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτική Αεροπορία - ΟΗΕ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΟΗΕ
  • [18] (Κ) Αγγελής - Αεροσκάφος Κυπριακών Αερογραμμών - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Αντιδήλωση
  • [20] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές - ΟΗΕ - Ράις

  • [01] (Κ) ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση - Τουρκία

    Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος της Βρετανικής Προεδρίας υποστήριξε αργά χθες στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας, το οποίο θα την υιοθετήσει σήμερα ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση). Ομως, διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαίωναν χθες βράδυ την πληροφορία αυτή.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η βρετανική προεδρία υπέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση μια πρόταση, η οποία μελετάται και η απάντηση της Λευκωσίας θα δοθεί εντός της ημέρας».

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Προσφώνηση στη ΓΣ ΟΗΕ

    Η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνης με τις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Στην προσφώνησή του ενώπιον της 60ης ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι θα διευρύνει και θα εμβαθύνει το εύρος των σχέσεων Ελλάδας κια Τουρκίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και το ενδεχόμενο έναρξης νέας πρωτοβουλίας από τον ΟΗΕ, οι διαβουλεύσεις στην ΚΟΡΕΠΕΡ για την αντιδήλωση των 25 στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ και τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων επί των σορών των δύο κυβερνητών του αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'' που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης θέματα για τη πτώση του αεροσκάφους PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, τη μικρή μείωση στις τιμές των καυσίμων, ο σχεδιαζόμενος περιμετρικός δρόμος της Λευκωσίας και η στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με νοσηλευτές και η απαγωγή του αρμενικής καταγωγής Κύπριου στο Ιράκ.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Την πληρώνουν οι φαντάροι'' γράφει ότι τα αρνητικά, για την κατάσταση πειθαρχίας στην Εθνική Φρουρά, δημοσιεύματα από την επομένη του αεροπορικού δυστυχήματος στο Κολόσσι, προκάλεσαν αναταράξεις σε όλες τις βαθμίδες της δύναμης και όχι μόνο. Προσθέτει ότι τα ανώτατα κλιμάκια της Εθνικής Φρουράς μετακύλυσαν τις ευθύνες προς τα κάτω. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες η Πετρολίνα ανακοίνωσε νέα μείωση στη τιμή των καυσίμων. Η αμόλυβδη 98 οκτανίων θα πωλείται προς 56,8 σεντ το λίτρο, η αμόλυβδη 95 οκτανίων προς 95,55 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης προς 46,5 σεντ, το Eurodiesel προς 52,5.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Φαντομάς σπέρνει πανικό'' γράφει ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Πυργών είναι ανάστατοι καθώς τώρα και ένα μήνα κάποιος μαυροντυμένος άντρας κτυπά τις πόρτες των σπιτιών και μετά χάνεται στο σκοτάδι. Προσθέτει ότι οι άντρες κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη των κυνηγετικών τους προκειμένου να προστατεύσουν τις οικογένειες τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναχωρώντας για την Αθήνα είπε ότι οδηγούμαστε σε λύσεις μη αναστρέψιμες αν αφήνουμε το χρόνο να διαρρέει αναξιοποίητος τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη λύση που πιθανόν να εξευρεθεί στο Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αυτοεργαζόμενοι! Επεσε μια 'φτώχεια''' γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων σε αυτή τη χώρα οι αυτοεργοδοτούμενοι, η τάξη των εργαζομένων, στην οποία ανήκουν άτομα με την ψηλότερη οικονομική ευρωστία είναι ''φτωχοί''. Προσθέτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (76%) των γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, πολιτικών μηχανικών κλπ δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 λίρες ετησίως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα αποτελέσματα της τρίτης κατανομής θέσεων στα ΑΑΕΙ έδωσαν την ευκαιρία σε άλλους 82 υποψηφίους να εξασφαλίσουν θέση, ενώ παραμένουν στα αζήτητα 580 θέσεις οι οποίες δεν διεκδικήθηκαν.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ιατρικός σάλος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''άναψε φωτιές'' και προκάλεσε αντιδράσεις η γνωμάτευση του Ελλαδίτη Ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσάφτη για στένωση των στεφανιαίων αγγείων των δύο πιλότων του μοιραίου αεροπλάνου της εταιρείας ''Ηλιος'' που κατέπεσε και συνετρίβη στο Γραμματικό και ότι λόγω του προβλήματος αυτού οι πιλότοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της πτήσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένταση έχει προκληθεί στο χώρο των ιδιωτικών κλινικών για το θέμα της επαρκούς στελέχωσής τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Οι κλινικάρχες ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται να βρουν προσοντούχους νοσηλευτές, ενώ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δηλώνει πως η ανεπαρκής στελέχωση των κλινικών δείχνει ανευθυνότητα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Νέα φόρμουλα για πάρε - δώσε'', γράφει στο κύριο θέμα πως η βρετανική Προεδρία της ΕE πρότεινε χθες ως υστάτη φόρμουλα την ενίσχυση της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με στοιχεία που ζητεί η Λευκωσία και με αντάλλαγμα να συναινέσει η Κύπρος στην έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει για την πορεία που θα ακολουθήσει ο νέος περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας και ότι με τη λειτουργία του δρόμου αυτού θα εξυπηρετούνται χιλιάδες διακινούμενοι από και προς τη Λευκωσία, αλλά και το Τρόοδος και τις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ταύτιση ΔΗΣΥ με ΗΠΑ'', ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης διατύπωσε χθες θέσεις για την επανέναρξη νέας πρωτοβουλίας προς επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε όπως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καταθέσει τέτοιες προτάσεις, ώστε να ικανοποιείται με αυτές ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης υπέδειξε στον κ. Πουργουρίδη ότι μόνον από τους Αμερικανούς διατυπώνεται τέτοια απαίτηση. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή (πρώτη) εμφάνιση του νέου Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση του τόπου και για το πλαίσιο και τους στόχους της πολιτικής του Υπουργείου του.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Συμφωνία επιτέλους στη δήλωση της ΕΕ;'' γράφει στο κύριο θέμα της πως η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η θεία του 40χρονου Κυπρίου επιχειρηματία -αρμενικής καταγωγής και λιβανικής ιθαγένειας- Γκαραμπέτ Τζικερτζιάν, ο οποίος έχει απαχθεί στις 21 Αυγούστου και κρατείται ως όμηρος στο Ιράκ, απευθύνει έκκληση στους εργοδότες του για να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωσή του.

    [05] (Κ) Λεμεσός - Ουρανο-Κυπριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ

    Πραγματοποιείται στις 26 - 27 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό Ουκρανο-Κυπριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από διάφορους τομείς της βιομηχανίας των δύο χωρών.

    [06] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Διεθνές Συνέδριο

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα ''Ελληνισμός στην Κύπρο, από τον Στασίνο στον Δημώνακτα'', θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση - Τουρκία

    Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος της Βρετανικής Προεδρίας υποστήριξε αργά χθες στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας, το οποίο θα την υιοθετήσει σήμερα ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση). Ομως, διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαίωναν χθες βράδυ την πληροφορία αυτή.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η βρετανική προεδρία υπέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση μια πρόταση, η οποία μελετάται και η απάντηση της Λευκωσίας θα δοθεί εντός της ημέρας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεδρία παρουσίασε χθες το απόγευμα ένα νέο προσχέδιο, ενώ το βράδυ προχώρησε σε περαιτέρω τροποποιήσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας. Και στα δύο προσχέδια υπήρχαν ουσιαστικές αλλαγές.

    Ειδικότερα, τροποποιείται η παράγραφος 5 του προσχεδίου που αναφέρεται στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Οπως τονίζεται στο νέο κείμενο «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχεία της ενταξιακής διαδικασίας. Ετσι η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν». Στο προηγούμενο προσχέδιο τονίζονταν ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της προσχώρησης».

    Η προεδρία άλλαξε επίσης τη διάταξη των παραγράφων 6 και 7 τις οποίες αντέστρεψε με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η αρχική επιδίωξη του Λονδίνου για διασύνδεση την επίλυση του Κυπριακού με την αναγνώρισης.

    Την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ η προεδρία είχε ικανοποιήσει μια άλλη σημαντική επιδίωξη, που αφορούσε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Η προεδρία και οι εταίροι έκαναν δεκτή την πρόταση που είχε καταθέσει ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Βασίλης Κασκαρέλης, σύμφωνα με την οποία η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετέβη χθες στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς και άλλες επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου - ΟΗΕ

    Την ελπίδα ότι μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η εντύπωση για ''ραφοποίηση'' του Κυπριακού να έχει παραμεριστεί, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος στην ομιλία του έδωσε σαφώς ενώπιον της διεθνούς κοινότητας όλα τα στοιχεία των θέσεων της ε/κ πλευράς, όσον αφορά την επιδίωξη για λύση του Κυπριακού, ''και ευελπιστεί και ο ίδιος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει σε κάποια βήματα έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού''.

    Οπως ανέφερε, οι θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''είναι σαφείς, καθαρές και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της δικής μας πλευράς για επιδίωξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, επανένωσης της χώρας μας πάνω στη σωστή βάση''.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για κατάθεση με καθαρότητα των διαφωνιών του στο σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί πολύ καθαρά και κανείς πλέον δεν επαναλαμβάνει αυτό το αίτημα.

    ''Εχουν ήδη εκτεθεί'', είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται την επιμονή επανακατάθεσης των θέσεων της ε/κ πλευράς.

    ''Ενδεχομένως δεν έχει πληροφορηθεί ότι έχουν κατατεθεί οι θέσεις μας'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος, συμφωνώντας με παρατήρηση δημοσιογράφου, είπε πως όντως είναι ''παράξενο'' οι Αμερικανοί να επιμένουν στο θέμα αυτό ''αλλά όχι απίθανο''.

    Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Παπανδρέου - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σεβαστές, υπάρχει πλήρης συνεργασία με κάθε ελληνική κυβέρνηση και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι υπάρχει πλήρης στήριξη και συμπαράσταση προς τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στο δίκτυο CNN ότι δεν πρόκειται να θέσει βέτο και την κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ότι η Αθήνα ''παρέδωσε τα όπλα πριν τελειώσει τη μάχη'', επεσήμανε ότι η δήλωση Καραμανλή αυτή συνοδεύτηκε ''από καθαρή δήλωση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ''

    ''Εάν συμβεί το δεύτερο, τότε δεν υπάρχει θέμα παρεμπόδισης της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ για ένταξη'', είπε.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου σχετικά με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν σημειωθεί, προσθέτοντας πως αυτά τα θέματα πρέπει να εξεταστούν πλήρως και λεπτομερώς.

    ΥΠΕΞ - Επαφές στη Νέα Υόρκη - Αντιδήλωση ΕΕ

    Επαφές με ομολόγους του κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο περιθώριο προγεύματος εργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως κατά το πρόγευμα εργασίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις 4 Οκτωβρίου.

    Αναφορικά με τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου είπε πως συνομίλησε για το θέμα με διάφορους ομολόγους του.

    Ανέφερε ακόμα πως δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί το κείμενο της αντιδήλωσης, πως έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις και ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ επιθυμεί την έκδοση δήλωσης εκ μέρους της ΕΕ για το θέμα.

    Εκπρόσωπος - Γερμανία - Εκλογές

    Η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρύτερα σε χώρες μέλη της διεθνούς κοινότητας.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με ειλικρίνεια, θα αναπτύξει τις φιλικές της σχέσεις με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις προχθεσινές εκλογές στη Γερμανία και σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού της Γερμανίας''.

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Βρετανία - Αναστασιάδης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υποβαθμίζει τη σημασία της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό ασχολείται με δηλώσεις και αντιδηλώσεις αντί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντιδήλωση είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.

    ''Η δήλωση της Τουρκίας είναι εκείνη η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ, η οποία συλλογικά είχε πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αντιδήλωση, η οποία να αντιμετωπίζει όλες τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες της δήλωσης της Τουρκίας'', είπε ο Εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η αντιδήλωση να προετοιμαστεί με όλη την απαραίτητη προσοχή.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει πληροφορίες σε σχέση με νέο κείμενο της Βρετανικής Προεδρίας για την αντιδήλωση που να ''πακετοποιεί'' την αναγνώριση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν το έχει υπόψη του.

    ''Δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Όμως μιλούμε για δύο διαφορετικά πράγματα και κάθε προεδρία έχει φυσικά τις δυνατότητες να προσπαθήσει να εξεύρει διεξόδους από αδιέξοδα και μη ύπαρξη συμφωνίας ή ομοφωνίας εκεί όπου χρειάζεται. Θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Ντάνιελ Φριντ σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ζήτησε να μην προβάλει η Κύπρος εμπόδια στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει μια τέτοια εξέλιξη αλλά δεν θα τον εξέπληττε ''διότι αυτή είναι η σταθερή πολιτική των ΗΠΑ''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ''οδηγούμαστε σε λύσεις μη αναστρέψιμες εάν αφήνουμε'' τον χρόνο να διαρρέει αναξιοποίητος τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος διαδραματίζει σημαντικότατο λόγο και ρόλο στη λύση που πιθανόν να εξευρεθεί για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως αυτό είναι ''που θα πρέπει όλους και να προβληματίσει και από κοινού ενεργώντας να επιτύχουμε κάτι το ουσιαστικό'' και σημείωσε ότι ''δεν μπορεί να συνεχίσουμε να ασχολούμεθα στην Ευρώπη με πρωτόκολλα, με κανονισμούς και με διαδικασίες''.

    Μιλώντας χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι δεν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν καταθέτουμε τα όπλα πριν την μάχη.

    Ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε, όπως είπε, να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ''όσον αφορά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ή και την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική αντιπολίτευση''.

    Πρόσθεσε ότι οι θέσεις του ΔΗΣΥ θα αναπτυχθούν την Παρασκευή κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε πως ''ήδη έχουν δοθεί γραπτώς και στη δημοσιότητα'' και εξέφρασε την άποψη πως ''όσο λιγότερα λέγονται και περισσότερα γίνονται τόσο βοηθούμε τον τόπο μας''.

    Συντεχνίες - Κωνσταντινούπολη - Διακήρυξη

    Την ανάγκη τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, με τις αναγκαίες αλλαγές που θα το καθιστούν αποδεκτό από τις δυο κοινότητες χωρίς να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του, επισημαίνουν τα τουρκικά, ελληνικά και κυπριακά συνδικάτα στη διακήρυξη της Διάσκεψης τους που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που αποτελείται από τις οργανώσεις KESK, DISK, HAK-IS από Τουρκία, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από Ελλάδα, ΠΕΟ, DEV-IS, ΣΕΚ, TURK-SEN, ΠΑΣΥΔΥ και KTAMS από Κύπρο, η Διάσκεψη ασχολήθηκε με την κατάσταση των εργαζόμενων στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα διαλόγου και αποφασίστηκε όπως η επόμενη Διάσκεψη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    Επαναβεβαιώνουν ότι εργάζονται με συνέπεια και υπευθυνότητα για τη φιλία των λαών και εκφράζουν ''την κοινή επιθυμία η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διαδικασία η οποία οφείλει να προχωρήσει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από τις αποφάσεις της ΕΕ, να συμβάλει θετικά στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην κοινωνική και δημοκρατική ανάπτυξη της Τουρκίας''.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, επαναβεβαιώνουν τη θέση που υιοθέτησαν στην προηγούμενη διάσκεψη ότι ''η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, αποτελεί άμεση αναγκαιότητα''.

    ''Η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων'', προσθέτουν.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε την προτελευταία εβδομάδα του μήνα Σεπτέμβρη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,23% και έκλεισε στις 1.459,04 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,93% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 98,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν το 79% του τζίρου.

    Σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,27% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων δεικτών, ο οποίος έκλεισε στις 493,66 μονάδες.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    Συνολικά 7.151 Τουρκοκύπριοι και 2.401 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Τη διαμαρτυρία της Κύπρου σχετικά με ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που αφορούν το ψευδοκράτος, εξέφρασε στον Αζέρο ομόλογό του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο συνάντησής τους χθες στη Νέα Υόρκη.

    [10] (K) Αεροσκάφος ΚΑ - Αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ρόδου έκανε το πρωί αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών τύπου Airbus 320, με προορισμό την Αθήνα, λόγω ένδειξης βλάβης σε ένα από τα συστήματα κλιματισμού του αεροσκάφους.

    Ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος δεν διέτρεξαν κανένα κίνδυνο και θα μεταφερθούν αργότερα σήμερα στην Αθήνα με αεροσκάφος της Eurocypria.

    [11] (K) Τμήμα Αρχαιοτήτων - Καταστροφή αρχαίου οικισμού

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προβεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων για την καταστροφή αρχαιολογικού χώρου στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τον οποίο ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε προκειμένου να δημιουργήσει δρόμο και να στήσει δύο ιστούς, για τις σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4700               0,4728
    Λίρα Αγγλίας              0,8476               0,8526
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4213            0,4246
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3617            0,3645
    Δολάριο Καναδά                  0,4019            0,4051
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0734            0,0739
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3678            0,3707
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.618.918,00
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     99,12     0,97  1.478.081,54
    FTSE/CySE 20                           500,54     1,39  1.361.818,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.495,66     1,41  1.363.030,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.051,04     0,71     45.733,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.136,90     1,47     35.318,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.479,34     1,39  1.408.763,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.580,04     1,58  1.273.614,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.157,05     0,10      4.945,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            997,72    -0,09     41.557,96
    FTSE Med (19/9/2005)                 8.240,05    -0,41
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σε ανοδική τροχιά επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρο, ως αποτέλεσμα της έντονης ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 1.479,34 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,97% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 99,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,6 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 44,5% του τζίρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,39% σημείωσε και Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 500,54 μονάδες.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Οι τρεις στόχοι που έθεσε η Κύπρος για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας έχουν ικανοποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν αλλαγές πάνω στα συγκεκριμένα στοιχεία του κειμένου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι τρεις στόχοι ήταν να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο ότι η δήλωση της Τουρκίας ήταν μονομερής που δεν παρήγε έννομο αποτέλεσμα, ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία δεν μπορούσε να επηρεαστεί από τις επιφυλάξεις που έθεσε, και η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε όλες τις χώρες μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Οι τρεις αυτοί στόχοι έχουν επιτευχθεί πλήρως, τουλάχιστον όπως έχει διατυπωθεί το κείμενο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: ''Δεν νομίζω να αλλάξει''.

    Οσον αφορά τη στάση της Βρετανίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν βρει οι θέσεις μας'' από μεγάλο αριθμό χωρών μελών της ΕΕ, η βρετανική προεδρία ''από την αρχή νομίζουμε δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της'' ως προεδρεύουσα χώρα.

    (ΣΣ. Ακολουθεί ολοκληρωμένο κείμενο)

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτική Αεροπορία - ΟΗΕ

    Οι πρώτοι απεσταλμένοι του Ιδρύματος Αεροπορικής Ασφάλειας θα φθάσουν τη Δευτέρα στην Κύπρο, ύστερα από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, για να εξετάσουν την όλη δομή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εάν καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας, τότε θα ολοκληρωθεί σχετική μελέτη σε δυόμισι εβδομάδες και θα εφαρμοστούν οι προτάσεις σε περίπου έξι μήνες.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του, είπε ότι μετείχε ''στις δύο συνεδρίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η μία για τη διάσκεψη κορυφής για τη Διακήρυξη της Χιλιετίας και η άλλη η κανονική Γενική Συνέλευση''.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κάποιες σκέψεις που έχει αναφορικά με μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξη του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι σαφώς διατυπωμένες και καλά γνώστες, το Κυπριακό μένει κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και ότι η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή.

    [18] (Κ) Αγγελής - Αεροσκάφος Κυπριακών Αερογραμμών - Δηλώσεις

    Ενα πρόβλημα στον αισθητήρα σε ένα από τα δύο συστήματα κλιματισμού, ήταν ο λόγος που οδήγησε τον κυβερνήτη της πτήσης CY 312 των Κυπριακών Αερογραμμών σήμερα το πρωί να προσγειώσει προληπτικά το αεροσκάφος τύπου Airbus 320 στη Ρόδο αντί στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσο Αγγελή, οι επιβάτες έφθασαν ήδη στον τελικό τους προορισμό με αεροσκάφος της Eurocypria που μετέβη από τη Λάρνακα στη Ρόδο για αυτό το σκοπό, ενώ το αεροπλάνο των ΚΑ έφθασε ήδη στην Λάρνακα, όπου υποβάλλεται σε ελέγχους από τους μηχανικούς της εταιρείας.

    Στο αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει στις 9.30 το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονταν 148 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αγγελής το όλο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Ρόδου, όπου υπήρξε ένδειξη για κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα δύο συστήματα κλιματισμού.

    ''Ο κυβερνήτης έκρινε ορθό να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου'', είπε ο κ. Αγγελής, προσθέτοντας πως η προσγείωση έγινε με βάση τις διαδικασίες ομαλότητας και με πολύ επαγγελματικό τρόπο.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες να μην διασυνδεθεί η αναγνώρισή της από την Τουρκία με την πορεία λύσης του Κυπριακού στην αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, διότι αυτό ήταν ζημιογόνο για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επίσης δυσμενής εξέλιξη θα ήταν να ακυρωθεί η έκδοση της αντιδήλωσης και να προχωρήσει η Τουρκία στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο να συμφωνούν οι άλλες 24 χώρες, με την Κύπρο να βρίσκεται σε αδύναμη θέση να διεκδικήσει αλλαγές.

    Σημείωσε ότι στο θέμα της αντιδήλωσης, παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν βρει οι κυπριακές θέσεις από ένα μεγάλο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, η βρετανική προεδρία από την αρχή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ως προεδρεύουσα χώρα, αλλά αντίθετα προώθησε θέσεις δικές της, παραγνωρίζοντας την επιθυμία όλων των κρατών μελών.

    Πρόσθεσε ότι στο θέμα της αντιδήλωσης δεν εκκρεμεί η ικανοποίηση των θέσεων της κυπριακής πλευράς, αλλά η ένσταση της βρετανικής προεδρίας στο περιεχόμενο του κειμένου, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ένσταση οφείλεται στο ότι η Βρετανία θέλει να διασυνδέσει το θέμα της αναγνώρισης μαζί με τη λύση του Κυπριακού.

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές - ΟΗΕ - Ράις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και σήμερα το βράδυ αναχωρεί επιστρέφοντας αύριο στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου παρευρίσκεται σήμερα το πρωί, μαζί με τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ε.Ε., στην καθιερωμένη συνάντηση της Ε.Ε. με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 September 2005 - 17:49:22 UTC