Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Νεκροτομείο - Αναγνώριση
  • [02] (Κ) Αεροπορικό δυστύχημα - Εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας
  • [03] (Κ) Αθήνα - Αεροπορικό δυστύχημα - Εμπειρογνώμονες - Σύσκεψη
  • [04] (Κ) Αθήνα - HELIOS - Οικονομική ενίσχυση οικογενειών
  • [05] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΣ - 16η Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους
  • [06] (Κ) Αθήνα - Ιατροδικαστική εξέταση σορών - Κουτσάφτης
  • [07] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία

  • [01] (Κ) Αθήνα - Νεκροτομείο - Αναγνώριση

    Ολοκληρώθηκε στο Νεκροτομείο στο Γουδί η αναγνώριση από τους συγγενείς των 24 από τις 45 αναγνωρίσιμες σορούς, της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σύμφωνα με τον Eλληνα Υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο, οι υπόλοιποι σοροί θα παραμείνουν στο νεκροτομείο, καθώς ενδέχεται αύριο θα μεταβούν εκεί για αναγνώριση συγγενείς των θυμάτων.

    Στο Σχιστό παραμένουν τουλάχιστον 30 σοροί που είναι μη αναγνωρίσιμες οπτικά, και για την ταυτοποίηση των οποίων θα χρειαστεί να ληφθεί από τους συγγενείς δείγμα DNA, προκειμένου να γίνει σύγκριση. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες.

    Επίσης ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως εντός ολίγων ωρών θα είναι γνωστά τα αίτια θανάτου των 24 σορών που έχουν ήδη αναγνωριστεί, καθώς θα αρχίσει άμεσα η νεκροτομική διερεύνηση.

    Η διαδικασία της νεκροτομής και ταρίχευσης θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο το πρωί και στη συνεχεία οι σοροί θα οδηγηθούν στην 112 πτέρυγα μάχης στην Ελευσίνα, από όπου θα μεταφερθούν εν συνεχεία με C-130 στην Κύπρο.

    Ο Υφυπουργός Υγείας της Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε πως από τις 118 σορούς που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενείς ή οικείους οι 6, μεταξύ αυτών του κυβερνήτη και μιας αεροσυνοδού.

    [02] (Κ) Αεροπορικό δυστύχημα - Εκτέλεση ενταλμάτων έρευνας

    Εφοδο στα γραφεία της εταιρείας ''Helios'' στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα πραγματοποίησε κλιμάκιο δέκα μελών του αρχηγείου αστυνομίας με τέσσερα οχήματα και δύο περιπολικά, εκτελώντας τα εντάλματα έρευνας που εξέδωσε η Γενική Εισαγγελία.

    Στόχος της έρευνας είναι η διασφάλιση του έργου της διερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους με την εξουδετέρωση οποιασδήποτε πιθανότητας αλλοίωσης εγγράφων που αφορούν το τραγικό δυστύχημα.

    [03] (Κ) Αθήνα - Αεροπορικό δυστύχημα - Εμπειρογνώμονες - Σύσκεψη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, καθώς το αεροσκάφος ήταν αμερικανικής κατασκευής.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, Ακριβός Τσολάκης, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία συλλογής των στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας, τα οποία και θα οδηγήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους.

    Ο κ. Τσολάκης επιβεβαίωσε ότι ένα από τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους θα σταλεί με ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων σε ειδικό κέντρο του Παρισιού, καθώς και ότι έχουν ζητηθεί από την εταιρεία HELIOS τα έγγραφα του αεροσκάφους με το ιστορικό του.

    [04] (Κ) Αθήνα - HELIOS - Οικονομική ενίσχυση οικογενειών

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας HELIOS Δημήτρης Πανταζής σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανακοίνωσε την απόφαση της εταιρείας να προβεί σε οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων.

    Ο κ. Πανταζής, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της εταιρείας στις οικογένειες των επιβατών, είπε ότι αρχικά η εταιρεία θα καταβάλει 20.000 ευρώ, ανά επιβαίνοντα, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, μέχρι την τελική διευθέτηση των αποζημιώσεων.

    Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων των ατόμων που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, είπε ότι η εταιρεία ακολούθησε τις διεθνείς διαδικασίες και τους κανονισμούς που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο μοιραίο αεροσκάφος, είπε πως ήταν τύπου Μπόινγκ 737-300, κατασκευής 1998, ανήκε στην εταιρεία Deutsche ΒΑ και προσαρτήθηκε στο στόλο της HELIOS τον Απρίλιο του 2004 και επανέλαβε ότι πριν την αναχώρησή του για τη μοιραία πτήση, το αεροσκάφος ελέγχθηκε πλήρως, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

    [05] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΣ - 16η Αυγούστου ημέρα εθνικού πένθους

    Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου κηρύσσεται η Τρίτη, 16 Αυγούστου, ως ημέρα εθνικού πένθους για τα τραγικά θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Οπως αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών «για την απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στη μνήμη των τραγικών θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005 και σ' ένδειξη αλληλεγγύης προς τις οικογένειες τους και τους οικείους τους, παρακαλούμε όλο το προσωπικό των υπηρεσιών του Δημοσίου και των κάθε είδους νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την Τρίτη 16 Αυγούστου 2005 ν'αναρτήσει, καθόλο το διάστημα της ίδιας ημέρας, μεσίστιες τις σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και να τηρήσει τριών λεπτών σιγή στις 1200».

    Εκφράζεται τέλος η ευχή, «στη συμβολική αυτή εκδήλωση, την ίδια στάση να τηρήσουν - λαμβανομένων υπόψη των κατά περίπτωση αναγκών - τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

    [06] (Κ) Αθήνα - Ιατροδικαστική εξέταση σορών - Κουτσάφτης

    Ολοκληρώθηκε απόψε στο Νεκροτομείο στο Γουδί, η νεκροτομική διερεύνηση σε 6 σορούς του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

    Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της νεκροτομής είπε πως «οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι την ώρα που σκοτώθηκαν είχαν κυκλοφορία, λειτουργούσαν δηλαδή οι πνεύμονες και η καρδιά».

    Οπως εξήγησε ο κ. Κουτσάφτης «αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Μπορώ να πω ότι είχαν κυκλοφορία, ανάσαιναν, δεν μπορώ να αποκλείσω την εκδοχή να ήταν λιποθυμισμένοι και την άλλη εκδοχή ότι ήταν σε πλήρη υγεία».

    Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις ο κ. Κουτσάφτης είπε ότι για τις υπόλοιπες σορούς «από την εξωτερική επισκόπηση που κάνουμε, έχουν τα ίδια» διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή είναι 80 (σοροί), που είναι μη αναγνωρίσιμες και είναι και καμένες».

    Ο κ. Κουτσάφτης πρόσθεσε ότι «οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν θα βεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή».

    [07] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από την Πάρο όπου βρίσκεται για τον σημερινό εορτασμό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής σε δήλωση του εξέφρασε για ακόμη μια φορά την οδύνη του στις οικογένειες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

    «Σήμερα, μια μέρα Χριστιανοσύνης, μια μέρα του Ελληνισμού, συνηθίζουμε να ευχόμαστε υγεία και ευτυχία. Ο νους μας όμως πηγαίνει στις τραγικές μορφές των οικογενειών, των συγγενών του χθεσινού δυστυχήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε «θα βρισκόμαστε κοντά τους και για την διαλεύκανση του γεγονότος, αλλά και για ό,τι χρειαστούν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 August 2005 - 19:49:17 UTC