Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Ριάντ - Νέος Βασιλέας Σαουδικής Αραβίας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πράσινη Γραμμή - Νέα σημεία διέλευσης - Κυβέρνηση
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας - Νέο ραντάρ
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα - Συνάντηση
  • [10] (Κ) ΕΔΗ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Καρογιάν - Κατεχόμενα - ΟΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Συμφωνία
  • [13] (Κ) Κρουαζιερόπλοια - Ισραηλινοί - Λιμάνια Λεμεσού & Λάρνακας
  • [14] Κρουαζιερόπλοια - Ισραηλινοί - Λιμάνια Λεμεσού & Λάρνακας (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Ριάντ - Νέος Βασιλέας Σαουδικής Αραβίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα υποβάλει προς το νέο Βασιλέα της χώρας, Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, τα συλλυπητήρια του Προέδρου και της κυβέρνησης της Κύπρου για το θάνατο του Βασιλέα Φαχντ Μπιν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συγχαρεί παράλληλα το νέο Βασιλέα με την ευκαιρία της τελετής επιβεβαίωσής του ως Βασιλέας της Σαουδικής Αραβίας και Κηδεμόνας των δύο Ιερών Τεμένων.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Ριάντ, θα μεταφέρει επίσης γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων με αφορμή την αναπομπή από την εκτελεστική εξουσία νομοθεσιών για τις αντιμισθίες, η παύση του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσέλεπου από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του χοιρινού και οι αντιδράσεις των κρεοπωλών, η παρουσίαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού του νεαρού Βρετανού, του οποίου η 16χρονη φίλη σκοτώθηκε σε δυστύχημα με τζετ σκι, και η θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους παίκτες της Ανόρθωσης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Η εκδίκηση των μεγάλων συμφερόντων'', γράφει ότι θύμα της εκδίκησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων πολλών εκατομμυρίων, που πλήγησαν από τις κατά καιρούς αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατήγγειλε ότι έπεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστόδουλος Τσέλεπος, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες επίσημα ότι παύθηκε από τη θέση του με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γράφει, επίσης, ότι μήνες ολόκληρους διαμαρτύρονται οι καρδιοπαθείς για την ατελείωτη ταλαιπωρία την οποία περνούν καθημερινά, αφού πηγαινοέρχονται στα κρατικά φαρμακεία για να πάρουν τις ασπιρίνες τους, χωρίς αποτέλεσμα.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Δάφνες για τους ήρωες'', γράφει ότι μεθυσμένη από το γλυκό κρασί της νίκης της ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ανόρθωσης, επί της τουρκικής Τράμπζονσπορ, ολόκληρη η Κύπρος συνεχίζει να χορεύει στους ρυθμούς του ονείρου, και ότι χιλιάδες οπαδοί όλων των ομάδων επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους παίκτες χθες τα ξημερώματα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Γράφει, επίσης, ότι δυνατό χαστούκι στο σύνολο της κοινωνίας γενικά, αλλά κυρίως σε εκείνους που είχαν αρμοδίως δήθεν την ευθύνη να φυλάξουν Θερμοπύλες στο θέμα των ναρκωτικών, δίνουν οι σχετικοί επιδημιολογικοί δείκτες, αφού ''φτάσαμε να μετρούμε ενάμισι θάνατο το μήνα από υπερβολική δόση ηρωίνης''.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πυρ ομαδόν κατά Τάσσου'', γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποκατέστησε χθες το συνταγματικό κώλυμα που προέκυπτε με προηγούμενη απόφασή της και αφορούσε την αναδρομική ισχύ των αυξήσεων σε επιδόματα παραστάσεως και γραμματειακών υπηρεσιών, και ότι σε ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων διατύπωσαν σοβαρότατες αιχμές στους χειρισμούς της κυβέρνησης και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι τις προθέσεις της Γαλλίας μελετά η Κύπρος μετά τα συνεχή μηνύματα να τηρήσουν κοινή και σκληρή γραμμή στην ΕΕ έναντι της Τουρκίας με προμετωπίδα την αναγνώριση.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χοίρου χειρότερα'', γράφει ότι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του χοιρινού, που επιβάλλουν οι χοιροτρόφοι, ξεσηκώνουν τους κρεοπώλες, προσθέτοντας ότι οι χοιροτρόφοι εξήγγειλαν αύξηση κατά πέντε σεντ στη χονδρική τιμή και οι κρεοπώλες προειδοποιούν για αύξηση στις τρεις λίρες το κιλό στις λιανικές τιμές του χοιρινού, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Γράφει, επίσης, ότι έντονη κριτική ασκήθηκε από το ΔΗΣΥ για τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα του πρωτοκόλλου της Τουρκίας, αλλά το βράδυ, μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Αναστασιάδη, ανακοινώθηκε συναντίληψη και μάλιστα ''σε μεγάλο βαθμό''.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ρήξη Βουλής-Κυβέρνησης'', γράφει ότι το πολιτικό θερμόμετρο κτύπησε κόκκινο και ότι η κρίση που ξέσπασε με αφορμή τις αυξήσεις στους μισθούς των πολιτειακών αξιωματούχων και τα επιδόματα των βουλευτών μεταφέρθηκε στο βήμα της Βουλής, όπου εκτοξεύθηκαν βολές εναντίον της κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας για το σύνολο των χειρισμών πριν και μετά την έγκριση των τριών νομοσχεδίων. Γράφει, επίσης, ότι η περαιτέρω άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να επιταχύνει τον πληθωρισμό και να αναστείλει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας για νέες μειώσεις στα επιτόκια, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Θωράκισαν τη Βουλή'', γράφει ότι την τιμή και το ήθος του θεσμού της Βουλής υπερασπίστηκε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία της, με αφορμή την αναπομπή από την εκτελεστική εξουσία νομοθεσιών για τις αντιμισθίες, και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει μόδα και ''κάποια κέντρα ξεκινούν αυτή τη συζήτηση για να πλήξουν τη Βουλή''. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μελέτησε τα δύο προκαταρκτικά πορίσματα της ΕΦ και της Αστυνομίας αναφορικά με το ατύχημα που συνέβη σε στρατόπεδο της ΕΦ στην Κόσιη και αποφάσισε να μην αποδεχθεί την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Εκοψαν τον αρχηγό του Ανταγωνισμού'', γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ''έκοψε'' χθες τα καθήκοντα του Χριστόδουλου Τσέλεπου ως Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, μόλις τέσσερεις μήνες πριν τη λήξη της πενταετούς θητείας του. Γράφει, επίσης, ότι το μυστήριο γύρω από το θάνατο βρέφους λύθηκε όταν η ίδια η 20χρονη μητέρα του μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υποφέροντας από σηψαιμία, και οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι η μόλυνση ήταν αποτέλεσμα τοκετού, αλλά δεν έβρισκαν το μωρό. Αργότερα προέκυψε ότι κανείς από τους συγγενείς της γυναίκας δεν γνώριζε ότι η 20χρονη ήταν έγκυος.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Γέλα κυρία μου'', γράφει ''Μας έβγαλαν τις κάλτσες; Τους πήραμε τα σώβρακα!'' και σημειώνει ότι η μεγαλειώδης πρόκριση της προσφυγικής ομάδας της Ανόρθωσης στο στάδιο Αβνί Ακέρ της Τραπεζούντας, οι εορτασμοί που ξέσπασαν στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και η υποδοχή των ποδοσφαιριστών στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δέσποζαν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την επόμενη ημέρα του αγώνα. Γράφει, επίσης, ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αφού στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να βρει τρόπο από τη μία να ισορροπήσει τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και από την άλλη το λαϊκό αίσθημα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Φρίκη τζετ σκι'', γράφει ότι Βρετανός νεαρός που εμπλέκεται σε δυστύχημα στην περιοχή Πισσουρίου με τζετ σκι, κατά το οποίο σκοτώθηκε η 16χρονη φίλη του την Τρίτη, θα κατηγορηθεί σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, μόλις 24 ώρες μετά που αφέθηκε ελεύθερος, αφού είχε περάσει ένα βράδυ σε κρατητήριο της Αστυνομίας Λεμεσού. Γράφει, επίσης, ότι επιβεβαιώθηκε η δήλωση του Ντάνιελ Φριντ, αξιωματούχου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι ''η Κύπρος προσφέρθηκε στην Τουρκία με τη μορφή του σχεδίου Ανάν''.

    [03] (Κ) Πράσινη Γραμμή - Νέα σημεία διέλευσης - Κυβέρνηση

    Τρία νέα σημεία διέλευσης ενσωματώνονται, με πρόταση της κυπριακής Kυβέρνησης, στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Τα τρία σημεία είναι: Κάτω Πύργος- Καραβοστάσι, Κόκκινα Κάτω Πύργος και Παχύαμμος Κόκκινα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο σχετικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1283/2005 δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έχει νομική ισχύ στις 7 Αυγούστου, ενώ τα τρία νέα σημεία στην περιοχή Τηλλυρίας θα μπορούν να ανοίξουν όταν το κατοχικό καθεστώς συγκατανεύσει στη λειτουργία τους.

    ''Η συμπερίληψη των τριών σημείων στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής γίνεται κατόπιν ανανέωσης του αιτήματος που η Δημοκρατία υπέβαλε τον Ιούνιο του 2004 προς την Ειρηνευτική Δύναμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόταση για διάνοιξη πρόσθετων σημείων σε οκτώ τοποθεσίες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Απόφαση για άνοιγμα νέων διόδων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης για το άνοιγμα τριών νέων διόδων για τη διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως ''ο κατάλογος των διόδων από τις οποίες άτομα και αγαθά μπορούν να περάσουν τη γραμμή έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τρεις επιπρόσθετες διόδους στο δυτικό μέρος του νησιού, στα Κόκκινα και τον Κάτω Πύργο''.

    Οι δίοδοι αυτοί αναφέρονται στον κανονισμό ως: Κάτω Πύργος - Καραβοστάσι, Κάτω Πύργος - Κόκκινα και Κόκκινα - Παχύαμος.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως o κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή που εγκρίθηκε το 2004 ''έχει τροποποιηθεί έγκαιρα για να διευκολύνει τη διέλευση των Τουρκοκυπρίων στο χωριό Κόκκινα στις 8 Αυγούστου για να συμμετάσχουν σε μια επετειακή εκδήλωση που οργανώνεται εκεί κάθε χρόνο''.

    Η Επιτροπή αναφέρει πως ''εναπόκειται τώρα στις δυο κοινότητες να συμφωνήσουν στο πότε θα ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης. Αυτό θα επιτρέψει στο νέο μέτρο να τεθεί σε ισχύ''.

    Κυπριακή Κυβέρνηση - Νέα σημεία διέλευσης

    Τρία νέα σημεία διέλευσης ενσωματώνονται, με πρόταση της κυπριακής Kυβέρνησης, στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Τα τρία σημεία είναι: Κάτω Πύργος- Καραβοστάσι, Κόκκινα Κάτω Πύργος και Παχύαμμος Κόκκινα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο σχετικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1283/2005 δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έχει νομική ισχύ στις 7 Αυγούστου, ενώ τα τρία νέα σημεία στην περιοχή Τηλλυρίας θα μπορούν να ανοίξουν όταν το κατοχικό καθεστώς συγκατανεύσει στη λειτουργία τους.

    ''Η συμπερίληψη των τριών σημείων στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής γίνεται κατόπιν ανανέωσης του αιτήματος που η Δημοκρατία υπέβαλε τον Ιούνιο του 2004 προς την Ειρηνευτική Δύναμη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρόταση για διάνοιξη πρόσθετων σημείων σε οκτώ τοποθεσίες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται πως στη βάση της πρότασης αυτής, κατέστη δυνατό πιο πρόσφατα τον Απρίλιο να ενταχθούν στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής τα σημεία της οδού Λήδρας και Αστρομερίτη- Ζώδιας.

    Μέχρι στιγμής, οι κατοχικές αρχές έχουν συγκατανεύσει μόνο στο σημείο Αστρομερίτη - Ζώδιας και ενίστανται στη διάνοιξη σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας.

    Εντούτοις, οι απαραίτητες προετοιμασίες και έργα συνεχίζονται σε συνεργασία της Κυβέρνησης με την Ειρηνευτική Δύναμη, σημειώνεται.

    Τα τρία νέα σημεία στην περιοχή Τηλλυρίας έχουν προταθεί να λειτουργούν αρχικά για διέλευση προσώπων και οχημάτων. Οταν το κατοχικό καθεστώς επιτρέψει τη διάνοιξή τους, θα υπάρχει διακίνηση από και προς την ευρύτερη επαρχία Πάφου και την περιοχή Μόρφου- Λεύκας- Ζώδιας, καθώς και προς τη Λευκωσία.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Χριστιανοδημοκράτες- Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως τοποθετήσεις όπως αυτές του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Φρίντπερτ Πφλούεγκερ ''δεν είναι οι μόνες φωνές που ακούονται''.

    Ο κ. Πφλούεγκερ τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, πριν η Αγκυρα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Δεν είναι οι μόνες φωνές που ακούονται για το θέμα στην ΕΕ, όμως θέλω να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μελετήσει ενδελεχώς όλες τις πτυχές του θέματος και θα τοποθετηθεί δεόντως στα πλαίσια των οργάνων της ΕΕ'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μη αποδοχή παραίτησης ΥΠΑΜ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά και διαπιστωμένα δεδομένα αναφορικά με το ατύχημα που συνέβη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για απόδοση οποιασδήποτε ευθύνης στον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και για αυτό δεν αποδέχεται την παραίτησή του.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έχει μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις χωριστές προκαταρκτικές εκθέσεις της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, σχετικά με το θλιβερό ατύχημα που επισυνέβη στις 27.7.2005 στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς 'Γρηγόρης Αυξεντίου' στην περιοχή Κόσιη''.

    Σημειώνει ότι ''από τις εκθέσεις προκύπτει ότι υπήρχαν σαφείς και αυστηρές οδηγίες για την καταγραφή, σηματοδότηση, αποθήκευση και χρήση 'εκπαιδευτικών' βλημάτων'' και ότι ''στην προκειμένη περίπτωση, αυτές οι αυστηρές και σαφείς οδηγίες δεν τηρήθηκαν ή αγνοήθηκαν από τους υπεύθυνους για την τήρηση και εφαρμογή τους''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ριάντ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα υποβάλει προς το νέο Βασιλέα της χώρας, Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, τα συλλυπητήρια του Προέδρου και της κυβέρνησης της Κύπρου για το θάνατο του Βασιλέα Φαχντ Μπιν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συγχαρεί παράλληλα το νέο Βασιλέα με την ευκαιρία της τελετής επιβεβαίωσής του ως Βασιλέας της Σαουδικής Αραβίας και Κηδεμόνας των δύο Ιερών Τεμενών.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Ριάντ, θα μεταφέρει επίσης γραπτό συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αμερικανός βουλευτής - Ψήφισμα - Κογκρέσο

    Ο Αμερικανός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός Νέα Υερσέη) κατέθεσε πρόσφατα ψήφισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο με το οποίο καλεί την Τουρκία όπως αναγνωρίσει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από συνολικά δέκα βουλευτές προερχόμενους από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καλεί την Τουρκία όπως τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όπως αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ.

    Ζητά επίσης όπως η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη Κύπρο, τερματίσει την εμμονή της για επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, αποδεχθεί τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, συνεργαστεί για την αποκατάσταση της τύχης όλων των αγνοουμένων και συνεχίσει τη διαδικασία εσωτερικού εκδημοκρατισμού της.

    Το ψήφισμα έχει προωθηθεί στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει κατά πόσο θα το προωθήσει ή όχι στην ολομέλεια για τελική υιοθέτησή του.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Δεύτερο τρίμηνο 2005

    Ανάμεσα στις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης στους πολύ σημαντικούς τομείς της ακριβούς αναχώρησης των πτήσεων και της ομαλής διακίνησης των αποσκευών των επιβατών, συγκαταλέγονται οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2005 όπως έχουν ανακοινωθεί από το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΕΑ), μέλη του οποίου είναι και οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, οι Κυπριακές Αερογραμμές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες στην τήρηση του ωραρίου αναχώρησης των πτήσεων τους σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Συγκεκριμένα οι Κυπριακές Αερογραμμές κατατάσσονται στην 7η θέση ανάμεσα σε 27 αεροπορικές εταιρείες.

    Σάρμαστ - Κύπρος - Ατλαντίδα - Ντοκιμαντέρ

    Ο Αμερικανός ερευνητής Ρόμπερτ Σάρμαστ παρουσίασε χθες φωτογραφίες που λήφθηκαν σε βάθος ενός μιλίου κάτω από το βυθό, στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου και που όπως ο ίδιος υποστηρίζει απεικονίζουν μέρος της χαμένης Αταλαντίδας.

    Ανακοινώντας σε διάσκεψη Τύπου τα αποτελέσματα της πρώτης εξερευνητικής αποστολής για την ανακάλυψη της Ατλαντίδας, ο ερευνητής είπε ότι τώρα έχει και την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

    Ανέφερε επίσης ότι υπεγράφη συμβόλαιο με την εταιρεία παραγωγής TMC, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ με ζωντανές εικόνες από το βυθό κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξερευνητικής αποστολής τον ερχόμενο Μάιο.

    Οπως είπε, στην πρώτη εξερεύνηση εντοπίστηκε ένας τοίχος που βρίσκεται σε ευθεία, έχει μήκος τριών χιλιομέτρων και που τέμνεται σε ορθή γωνία από άλλο τοίχο. Ο τοίχος εντοπίστηκε σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου κάτω από το βυθό και 80 χλμ ανοικτά από τα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου στην ανατολή μεσόγειο.

    Αθήνα - ΘΟΚ - «Αντιγόνη» - Επίδαυρος

    Η ''Αντιγόνη'' του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Επιδαυρίων 2005, από τον ΘΟΚ, με πρωταγωνίστρια την Αννίτα Σαντοριναίου και στο ρόλο του Κρέοντα τον Αντώνη Κατσαρής.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, τα σκηνικά ο Κώστας Βαρώτσος και τα κουστούμια ο Γιάννης Μεντζικώφ, Video Art Χρίστος Ηλιάδης.

    Συνεργάτης Χορογράφος είναι η Λία Χαράκη, η μουσική διδασκαλία είναι της Εύης Αυξεντίου και οι φωτισμοί του Γιώργου Κουκουμά.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανόρθωση - Συγχαρητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους παράγοντες του Σωματείου Ανόρθωσης για την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''εξαίρει ιδίως το ψυχικό σθένος των παικτών και του προπονητή της Ανόρθωσης, το οποίο επέδειξαν κατά το χθεσινό αγώνα και το ήθος και την ψυχραιμία τους που επίσης επέδειξαν, υπηρετώντας το ευγενές πνεύμα του αθλητισμού''.

    ''Εύχεται δε κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς αγώνες της ομάδας της Ανόρθωσης'', σημείωσε.

    Πρόεδρος Βουλής - Ανόρθωση - Πρόκριση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες συγχαρητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανόρθωσης Ανδρέα Παντελή, με την οποία απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια προς την ομάδα για την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

    Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ''η πρόκριση επί ενός ισχυρού αντιπάλου, όπως είναι η Τράμπζονσπορ Τουρκίας, αποτελεί πραγματικό επίτευγμα που ανεβάζει ψηλά την Κύπρο στο διεθνές αθλητικό και ποδοσφαιρικό στερέωμα''.

    ''Ο αθλητισμός'' προσθέτει στην επιστολή, ''είναι αποτελεσματικός πρεσβευτής της Κύπρου στο εξωτερικό και αναμφίβολα η επιτυχία σας προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς''.

    Προπονητής Τράμπζονσπορ - Πρόκριση Ανόρθωσης

    Η Τράμπζονσπορ δεν πήρε το αποτέλεσμα που περίμενε και αυτό σίγουρα απογοήτευσε τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία αλλά και τους οπαδούς της ομάδας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος προπονητής της ομάδας της Τραπεζούντας Σενόλ Γκιουνές.

    Ο Σενόλ Γκιουνές, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Τράμπζονσπορ Ανόρθωσης Αμμοχώστου, είπε ότι ο κόσμος της Τραπεζούντας για δεύτερη φορά προψές ένοιωσε τον πόνο της ήττας.

    Οπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής ομάδας, ο κ. Γκιουνές είπε ότι «πιστεύαμε ότι τα δύο τελευταία παιχνίδια (με την Ανόρθωση) ήταν εύκολα. Σίγουρα το αποτέλεσμα που περιμέναμε ήταν διαφορετικό. Αξιολογώ τις ευκαιρίες που χάσαμε, τα τέρματα που μας έβαλαν αλλά και τα τέρματα που βάλαμε εμείς. Νοιώθω λύπη όταν τα σκέφτομαι».

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Αντίθετο πρόσημο παρουσίασαν οι δύο βασικοί χρηματιστικοί δείκτες στη χθεσινή συνάντηση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν, για άλλη μια φορά, το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,2%, κλείνοντας στις 1.218,33 μονάδες. Αντίθετα αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,12 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 269.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέρα του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 410 μονάδες.

    [05] (Κ) Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας - Νέο ραντάρ

    Συνολικό κόστος γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ και διεισδυτικότητα πέρα των 220 ναυτικών μιλίων θα έχει το νέο σύγχρονο σύστημα ραντάρ, ψηφιακής τεχνολογίας, που θα εγκατασταθεί σε 18 περίπου μήνες στα Κιόνια, στη θέση του υφιστάμενου αναλογικού ραντάρ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι το υφιστάμενο αναλογικό ραντάρ στα Κιόνια, που αγοράστηκε το 1985, έχει εμβέλεια 190 με 200 ναυτικά μίλια.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4623               0,4650
    Λίρα Αγγλίας              0,8218               0,8267
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4139            0,4172
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3557            0,3585
    Δολάριο Καναδά                  0,3799            0,3829
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0725            0,0730
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3663            0,3692
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  432.552,23
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,83     0,83    380.119,48
    FTSE/CySE 20                           413,64     0,89    325.265,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.239,09     0,90    330.350,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              968,85    -0,19        429,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          954,31     0,19     14.754,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.228,96     0,87    330.779,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.273,24     1,04    290.644,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.060,73     0,00      3.371,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            940,38     0,16     38.657,83
    FTSE Med (4/8/2005)                 8.169,24     -0,46
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα μικρή άνοδο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στα κέρδη που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι παρουσίασαν θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,87%, κλείνοντας στις 1.228,96 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,83% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,83 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 432.000 λίρες, λόγω του αυξημένου σήμερα ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,89% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 413,64 μονάδες.

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα - Συνάντηση

    Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΔΗΣΥ και τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού καθώς και στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος, δεν θα σταματήσουν την πραγματοποίηση συναντήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν σήμερα τόσο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ως χρήσιμες και εποικοδομητικές.

    Σε δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αποφασίστηκε επίσης η σύσταση Επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κομμάτων με στόχο την εξέταση των διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε διάφορα θέματα για μεγαλύτερη κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς.

    [10] (Κ) ΕΔΗ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Ανησυχία για το αδιέξοδο και την στασιμότητα στο Κυπριακό πρόβλημα και τους ορατούς κινδύνους που συνεπάγονται, εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκρατίες και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων που συναντήθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία με επικεφαλής τους Προέδρους τους Γιώργο Βασιλείου και Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ καλούν τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου στην βάση του σχεδίου του με στόχο την σύντομη επίτευξη λύσης.

    Οι Πρόεδροι των Ενωμένων Δημοκρατών και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα απευθύνουν σχετική κοινή επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    Είναι σαφές πως αποκλείεται να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία με τη μορφή που έχει τώρα, δήλωσε ο λεγόμενος πρόεδρος του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διευκρινίζοντας ότι η Αγκυρα το έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το νέο κράτος.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, όμως υπάρχουν εξελίξεις σε άλλα θέματα που συνδέονται με το Κυπριακό.

    [12] (Κ) Καρογιάν - Κατεχόμενα - ΟΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Συμφωνία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του τουρκικού κατοχικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών για την άρση περιορισμένου αριθμού ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη και κάλεσε ταυτόχρονα τον τουρκικό κατοχικό στρατό να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση όχι μόνο στη νεκρή ζώνη αλλά σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

    ''Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί υπήρξε αυτή συμφωνία μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών για άρση ενός περιορισμένου αριθμού ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    [13] (Κ) Κρουαζιερόπλοια - Ισραηλινοί - Λιμάνια Λεμεσού & Λάρνακας

    Δύο κρουαζιερόπλοια έχουν ήδη αποπλεύσει στις 6.30 το απόγευμα στο Λιμάνι Λεμεσού ενώ τρίτο αναμένεται να καταφθάσει στις 9 απόψε στο Λιμάνι Λάρνακας ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών σε κρουαζιερόπλοια τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση την Αττάλεια της Τουρκίας να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, λόγω της ύπαρξης κινδύνων για την ασφάλειά τους.

    Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Ισραηλινός ραδιοσταθμός έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή, η οποία όπως ανέφερε ώθησε τις Ισραηλινές αρχές να διατάξουν τα πλοία στα οποία επιβαίνουν Ισραηλινοί πολίτες να αποφύγουν το λιμάνι της Αττάλειας, όπου επρόκειτο να καταπλεύσουν αργότερα σήμερα.

    [14] Κρουαζιερόπλοια - Ισραηλινοί - Λιμάνια Λεμεσού & Λάρνακας (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Δύο κρουαζιερόπλοια έχουν ήδη αγκυροβολήσει στις 6.30 το απόγευμα στο Λιμάνι Λεμεσού ενώ τρίτο αναμένεται να καταφθάσει στις 9 απόψε στο Λιμάνι Λάρνακας ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών σε κρουαζιερόπλοια τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση την Αττάλεια της Τουρκίας να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, λόγω της ύπαρξης κινδύνων για την ασφάλειά τους.

    Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Ισραηλινός ραδιοσταθμός έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή, η οποία όπως ανέφερε ώθησε τις Ισραηλινές αρχές να διατάξουν τα πλοία στα οποία επιβαίνουν Ισραηλινοί πολίτες να αποφύγουν το λιμάνι της Αττάλειας, όπου επρόκειτο να καταπλεύσουν αργότερα σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 August 2005 - 17:49:14 UTC