Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανόρθωση - Συγχαρητήρια
  • [02] (Κ) Ανόρθωση - Πρόκριση - Πανηγυρισμοί σε όλη την Κύπρο
  • [03] (Κ) Ανόρθωση - Επιστροφή στην Κύπρο - Ενθουσιώδης υποδοχή
  • [04] (Κ) Ανόρθωση - Υποδοχή στο αεροδρόμιο Λάρνακας
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Μενέντεζ - Ψήφισμα - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Προπονητής Τράμπζονσπορ - Πρόκριση Ανόρθωσης
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανόρθωση - Συγχαρητήριο μήνυμα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ανόρθωση - Πρόκριση
  • [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Χριστιανοδημοκράτες- Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Αθήνα - ΘΟΚ - «Αντιγόνη» - Επίδαυρος
  • [13] (Κ) Ερντογάν - Ενταξιακές - Στάση Γαλλίας
  • [14] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μη αποδοχή παραίτησης ΥΠΑΜ
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [19] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Δεύτερο τρίμηνο 2005
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Απόφαση για άνοιγμα νέων διόδων
  • [21] (Κ) Σάρμαστ - Κύπρος - Ατλαντίδα - Ντοκιμαντέρ
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Ιούλιος 2005
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανόρθωση - Συγχαρητήρια

    Τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για τη μεγάλη επιτυχία της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα και την πρόκρισή της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά τη λήξη ψες του αγώνα στην Τραπεζούντα μεταξύ της Ανόρθωσης και της Τράμπζονσπορ, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά και της κυβέρνησης εκφράζω θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα και την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του πρωταθλήματος ΟΥΕΦΑ».

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε το «θαυμασμό όλων για το σθένος που επέδειξαν οι παίκτες της Ανόρθωσης σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι δικοί της οπαδοί ήταν μόνο μια φούχτα μπροστά σε πλήθος οπαδών της Τραμπζονσπόρ καθώς και την αθλητοπρέπεια με την οποία διεξήγαγαν τον αγώνα».

    Μας έχουν κάνει όλους περήφανους, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και ευχήθηκε «καλή συνέχεια, κάθε επιτυχία στους επόμενους αγώνες της Ανόρθωσης» και προς τον κάθε παίκτη της ομάδας χωριστά εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια.

    [02] (Κ) Ανόρθωση - Πρόκριση - Πανηγυρισμοί σε όλη την Κύπρο

    Χιλιάδες Κύπριοι φίλαθλοι όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων ξεχύθηκαν χθες βράδυ στους δρόμους για να γιορτάσουν την πρόκριση της ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου, της Ανόρθωσης, στον τρίτο προκριματικό γύρο του πρωταθλήματος Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Μετά τα μεσάνυκτα χιλιάδες κόσμου, όλων των ομάδων και από όλες τις πόλεις, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο άρχισαν να κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους προς το αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να υποδεχθούν στην Κύπρο την ομάδα της Ανόρθωσης, τους παίκτες, τους οπαδούς αλλά και τους δημοσιογράφους που συνόδευσαν την ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    [03] (Κ) Ανόρθωση - Επιστροφή στην Κύπρο - Ενθουσιώδης υποδοχή

    Μεγάλη χαρά και συγκίνηση εξέφρασαν οι ποδοσφαιριστές και άλλοι παράγοντες της Ανόρθωσης αμέσως μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από ένα ολονύκτιο ταξίδι από την Τραπεζούντα, όπου παρά το γεγονός πως η τουρκική ομάδα Τράμπζονσπορ κέρδισε το χθεσινοβραδινό αγώνα με 1 0, εντούτοις η ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου πέρασε στην επόμενη φάση του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Στις πρώτες δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Παντελή είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνηση που νοιώθουμε και είμαστε περήφανοι γι' αυτό το παιγνίδι της ομάδας» και πρόσθεσε πως «είμαστε ευτυχισμένοι που καταφέραμε να κάνουμε αυτό το λαό τόσο χαρούμενο».

    Αναφερόμενος στη διαιτησία, ο κ. Παντελή εξέφρασε την άποψη ότι «η Ανόρθωση, όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο αλλά και οι ιθύνοντες έχουν πλέον τη δική τους δύναμη και μπορούν να προστατεύσουν τις ομάδες μας».

    Ερωτηθείς για την προετοιμασία της Ανόρθωσης, η οποία θα αντιμετωπίσει την σκοτσέζικη Ρέιτζερς, ο Πρόεδρος της ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε πως «σήμερα πανηγυρίζουμε και από αύριο ξεκινούμε δουλειά».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας «θα πάρουν ό,τι ζητήσουν, θα πάρουν ό,τι θέλουν, τους αξίζει ό,τι θέλουν».

    Ο προπονητής παίκτης της Ανόρθωσης Τιμούρ Κετσπάγια, στις πρώτες δηλώσεις του επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Τραπεζούντα, δήλωσε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ανόρθωση «πήρε αυτά που ήθελε» και πέρασε στην επόμενη φάση του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Ευχαρίστησε τον κόσμο της Ανόρθωσης αλλά και τους υπόλοιπους Κύπριους που συμπαραστάθηκαν στην ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και πίστεψαν στους παίκτες.

    «Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πολύ ευτυχισμένοι και πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να δώσουμε αυτή τη χαρά στους φιλάθλους», ανέφερε ο Κετσπάγια και σημείωσε πως οι παίκτες της Ανόρθωσης πίστεψαν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τραπεζούντα, ότι μπορούσαν να κερδίσουν τους αγώνες και να περάσουν στον επόμενο γύρο.

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτά που έχουμε κάνει» για την ώρα και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με τον επόμενο αγώνα της Ανόρθωσης.

    Ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους φιλάθλους όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Κύπρου που κατάκλυσαν το αεροδρόμιο Λάρνακας έτυχε ο τερματοφύλακας της Ανόρθωσης Αντώνης Γιωργαλλίδης, τον οποίο και έραναν με σαμπάνια.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Γιωργαλλίδης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους παίκτες της Ανόρθωσης αλλά και σε όλο τον κόσμο που μετέβησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να υποδεχθούν την ομάδα.

    Χαρακτήρισε «ιστορική» την πρόκριση της Ανόρθωσης στον επόμενο γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ, πρόκριση που όπως είπε «θα γραφτεί στις μνήμες όλων των ανθρώπων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας».

    [04] (Κ) Ανόρθωση - Υποδοχή στο αεροδρόμιο Λάρνακας

    Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με εκατοντάδες οπαδούς και φίλους της Ανόρθωσης, που μαζεύτηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η ομάδα της Αμμοχώστου επέστρεψε γύρω στις 04.30 στο νησί, γιορτάζοντας το γεγονός ότι πέρασε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Κατά την τροχοδρόμηση του αεροσκάφους που μετέφερε τους παίκτες της Ανόρθωσης πίσω στην Κύπρο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία με αντλίες νερού σχημάτισε αψίδα κάτω από την οποία πέρασε το αεροπλάνο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μεγαλειώδης μάχη της προσφυγικής ομάδας της Ανόρθωσης στο χθεσινοβραδινό αγώνα στο στάδιο Αβνί Ακέρ της Τραπεζούντας, η πρόκρισή της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ρέιντζερς παρά το ότι έχασε με 1-0 από την Τράμπζονσπορ, οι εορτασμοί που ξέσπασαν στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και η υποδοχή των ποδοσφαιριστών στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις στην ΕΕ από τη δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ότι είναι αδιανόητη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου, οι κοινές έρευνες Κύπρου-Αιγύπτου για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, το θέμα αυξήσεων στις αντιμισθίες κρατικών αξιωματούχων, η απόσυρση γάλακτος από την αγορά λόγω ακαταλληλότητας και η βροχοθύελλα και το χαλάζι που έπληξε κοινότητες της ορεινής Πάφου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εάλω η Τραπεζούντα'' γράφει πως τα παλληκάρια της Ανόρθωσης πάλεψαν μέσα στην Τραπεζούντα, αντιστάθηκαν και επέστρεψαν θριαμβευτές. Το αποτέλεσμα του αγώνα δεν έχει σημασία. Εκείνο που μετρά ήταν η νίκη της ομάδας της Αμμοχώστου μέσα στην Τουρκία. Η πρόκριση της Ανόρθωσης σήκωσε την Κύπρο πάνω από την Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πανικός επικράτησε χθες μεταξύ των πολιτών, μετά την ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ότι συγκεκριμένη παρτίδα γάλακτος αποσύρθηκε από την αγορά λόγω ακαταλληλότητας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τα παλικάρια της Αμμοχώστου ταπείνωσαν τους Τούρκους'' γράφει πως μέσα από την κόλαση που επικρατούσε στο στάδιο Αβνί Ακέρ της Τραπεζούντας με τις χιλιάδες Τούρκους να κρατούν σημαίες του ψευδοκράτους, να απειλούν και να βρίζουν την ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, η Ανόρθωση ύψωσε το κεφάλι και άρπαξε την πρόκριση μέσα από τα χέρια της Τουρκίας. Με τη λήξη του παιγνιδιού άρχισε το ξέφρενο γλέντι σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι βροχοθύελλα, η οποία συνοδευόταν από χαλάζι έπληξε κοινότητες της ορεινής Πάφου με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες και δένδρα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ανόρθωση και πάσης Κύπρου'' γράφει ότι ''μας έβγαλαν τις κάλτσες, τους πήραμε...την πρόκριση''. Αναφέρει πως ιστορικές στιγμές ζει η Ανόρθωση και μαζί της ολόκληρη η Κύπρος. Η πρωταθλήτριά μας δεν λύγισε στην Τραπεζούντα και παρά το ότι έχασε με 1-0 από την Τράμπζονσπορ, πέρασε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ρέιντζερς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ότι είναι αδιανόητη η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου, πυροδότησε διπλωματικό οργασμό στους κόλπους της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μεγάλη Κυρία Γονάτισε τα θηρία'' γράφει ότι πάνω από είκοσι χιλιάδες Τούρκοι στους δρόμους, στο αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο, τα έβαλαν με έντεκα ποδοσφαιριστές και 150 Ελληνοκύπριους φιλάθλους και έχασαν. Ολη η Κύπρος υποκλίνεται στη ''Μεγάλη Κυρία'' που έδωσε μια μεγαλειώδη μάχη σε συνθήκες κόλασης και υποχρέωσε τα θηρία να γονατίσουν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρχηγοί κομμάτων συνέρχονται σήμερα το πρωί για να συζητήσουν την αντισυγματικότητα των νόμων στο θέμα των αυξήσεων στις αντιμισθίες τους, ύστερα από αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κοινές έρευνες Κύπρου-Αιγύπτου'' γράφει πως ένα σημαντικό βήμα για τη στρατηγική που προωθεί η Κύπρος για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στην Αίγυπτο, όπου μεταβαίνει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας για υπογραφή σχεδίων για συνεκμετάλλευση πετρελαίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε νέες περιπέτειες μπαίνει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) ύστερα από απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών με την οποία θεωρείται άκυρη η ενέργεια του ΣΑΛ να ακυρώσει τις προσφορές για κατασκευή του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στην Ανθούπολη.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ανάπτυξη χωρίς φόρους'' γράφει ότι χωρίς την επιβολή νέων φορολογιών, με έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία και με αυξημένες χορηγίες και κοινωνικές παροχές καταρτίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2006. Οπως ξεκαθάρισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί έως τώρα χωρίς να επιβαρύνει τον Κύπριο πολίτη με νέους φόρους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί όλους στην αντικατοχική εκδήλωση Αμμοχώστου που θα διοργανωθεί για μια ακόμα φορά από τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, το ερχόμενο Σάββατο κάτω από το σύνθημα ''Λύση-Επανένωση- Ειρήνη''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται σε κατάκτηση της προσφυγικής ομάδας της Ανόρθωσης στο εχθρικό στάδιο της Τραπεζούντας όπου έπαιξε με δέκα παίκτες και τους εορτασμούς μετά τη λήξη του αγώνα στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου σε έκθεσή της καλεί το Υπουργείο Υγείας όπως διεξάγει ιατρική μελέτη για τις επιπτώσεις λειτουργίας του δορυφόρου HELLAS SAT σε επηρεαζόμενους κατοίκους.

    [06] (Κ) Μενέντεζ - Ψήφισμα - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Αμερικανός βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός Νέα Υερσέη) κατέθεσε πρόσφατα ψήφισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο με το οποίο καλεί την Τουρκία όπως αναγνωρίσει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από συνολικά δέκα βουλευτές προερχόμενους από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καλεί την Τουρκία όπως τηρήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όπως αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ.

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τσάμπιονς Λινγκ - Η Ανόρθωση στον τρίτο προκριματικό γύρο

    Τα μάτια στη σκοτσέζικη Ρέιντζερς έχει στραμμένα πλέον η Ανόρθωση, η οποία κατάφερε να κρατήσει στην Τραπεζούντα την τοπική Τράπζονσπορ στο 1-0 και πέρασε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λινγκ.

    Η ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ κυπριακής και τουρκικής ομάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 1974, απέκλεισε την Τράμπζονσπορ, αφού στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία είχε κερδίσει με 3-1.

    Στο στάδιο Αβνί Ακέρ βρέθηκαν γύρω στους 150 Κύπριους φιλάθλους, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Τραπεζούντα για να υποστηρίξουν τη δύσκολη προσπάθεια της Ανόρθωσης, και χιλιάδες Τούρκοι φίλαθλοι.

    Χάριν στο ''στήσιμο'' του Τιμούρ Κετσπάγια, η Ανόρθωση κατόρθωσε να ελέγξει το παιγνίδι μέχρι το 40ό λεπτό, οπόταν ο σούπερ σταρ της τουρκικής ομάδας Φατίχ Τεκκέ άνοιξε το σκορ με κεφαλιά. Ο ίδιος παίκτης πέτυχε με κεφαλιά και το μοναδικό τέρμα της τουρκικής ομάδας στη Λευκωσία στις 26 Ιουλίου.

    Το έργο της Ανόρθωσης έγινε δυσκολότερο μετά το 73ο λεπτό όταν ο Νίκος Κατσαβάκης δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας την ομάδα με δέκα παίκτες. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανάγκασε τον Τιμούρ Κετσπάγια να κάνει γρήγορα και την τρίτη του αλλαγή, βγάζοντας τον επιθετικό Νίκο Φρούσο και βάζοντας τον αμυντικό Ξενίδη.

    Οι προηγούμενες αλλαγές για την Ανόρθωση ήταν: Αντικατάσταση του Μαραγκού με τον Κικλάντζε στο 56ο λεπτό και του Κετσπάγια με τον Κ. Κωνσταντίνου στο 65ο.

    Ωστόσο, η προσφυγική ομάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων, που είχαν και την αριθμητική υπεροχή, κρατώντας το σκορ στο 1-0. Οι Κύπριοι φίλαθλοι καρδιοκτύπησαν όταν στο 94ο η Τράμπζονσπορ πέτυχε γκολ, το οποίο ωστόσο ακυρώθηκε ως οφ σάιντ.

    Κίτρινες κάρτες δέχθηκαν ο Κατσαβάκης (13' και 73'), ο Γιωργαλλίδης για καθυστερήσεις στο 55', ο Νίκος Φρούσος στο 69' και ο Μάρκο Χάπερ στο 90'. Από πλευράς τουρκικής ομάδας, κίτρινη κάρτα δέχθηκε ο Ερέν Εμρέ στο 26'.

    Ανόρθωση - Πρόκριση - Πανηγυρισμοί σε όλη την Κύπρο

    Χιλιάδες Κύπριοι φίλαθλοι όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων ξεχύθηκαν χθες βράδυ στους δρόμους για να γιορτάσουν την πρόκριση της ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου, της Ανόρθωσης, στον τρίτο προκριματικό γύρο του πρωταθλήματος Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Μετά τα μεσάνυκτα χιλιάδες κόσμου, όλων των ομάδων και από όλες τις πόλεις, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο άρχισαν να κατευθύνονται με τα αυτοκίνητά τους προς το αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να υποδεχθούν στην Κύπρο την ομάδα της Ανόρθωσης, τους παίκτες, τους οπαδούς αλλά και τους δημοσιογράφους που συνόδευσαν την ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Ανόρθωση - Επιστροφή στην Κύπρο - Ενθουσιώδης υποδοχή

    Μεγάλη χαρά και συγκίνηση εξέφρασαν οι ποδοσφαιριστές και άλλοι παράγοντες της Ανόρθωσης αμέσως μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ύστερα από ένα ολονύκτιο ταξίδι από την Τραπεζούντα, όπου παρά το γεγονός πως η τουρκική ομάδα Τράμπζονσπορ κέρδισε το χθεσινοβραδινό αγώνα με 1 0, εντούτοις η ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου πέρασε στην επόμενη φάση του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Στις πρώτες δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Παντελή είπε ότι «είναι μεγάλη η συγκίνηση που νοιώθουμε και είμαστε περήφανοι γι' αυτό το παιγνίδι της ομάδας» και πρόσθεσε πως «είμαστε ευτυχισμένοι που καταφέραμε να κάνουμε αυτό το λαό τόσο χαρούμενο».

    Αναφερόμενος στη διαιτησία, ο κ. Παντελή εξέφρασε την άποψη ότι «η Ανόρθωση, όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο αλλά και οι ιθύνοντες έχουν πλέον τη δική τους δύναμη και μπορούν να προστατεύσουν τις ομάδες μας».

    Ερωτηθείς για την προετοιμασία της Ανόρθωσης, η οποία θα αντιμετωπίσει την σκοτσέζικη Ρέιτζερς, ο Πρόεδρος της ομάδας της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε πως «σήμερα πανηγυρίζουμε και από αύριο ξεκινούμε δουλειά».

    Ο προπονητής παίκτης της Ανόρθωσης Τιμούρ Κετσπάγια, στις πρώτες δηλώσεις του επιστρέφοντας στην Κύπρο από την Τραπεζούντα, δήλωσε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ανόρθωση «πήρε αυτά που ήθελε» και πέρασε στην επόμενη φάση του Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Ευχαρίστησε τον κόσμο της Ανόρθωσης αλλά και τους υπόλοιπους Κύπριους που συμπαραστάθηκαν στην ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και πίστεψαν στους παίκτες.

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτά που έχουμε κάνει» για την ώρα και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με τον επόμενο αγώνα της Ανόρθωσης.

    Εκπρόσωπος - Ανόρθωση - Συγχαρητήρια

    Τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για τη μεγάλη επιτυχία της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα και την πρόκρισή της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσιάμπιονς Λιγκ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά τη λήξη ψες του αγώνα στην Τραπεζούντα μεταξύ της Ανόρθωσης και της Τράμπζονσπορ, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά και της κυβέρνησης εκφράζω θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα και την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του πρωταθλήματος ΟΥΕΦΑ».

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε το «θαυμασμό όλων για το σθένος που επέδειξαν οι παίκτες της Ανόρθωσης σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι δικοί της οπαδοί ήταν μόνο μια φούχτα μπροστά σε πλήθος οπαδών της Τραμπζονσπόρ καθώς και την αθλητοπρέπεια με την οποία διεξήγαγαν τον αγώνα».

    Μας έχουν κάνει όλους περήφανους, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και ευχήθηκε «καλή συνέχεια, κάθε επιτυχία στους επόμενους αγώνες της Ανόρθωσης» και προς τον κάθε παίκτη της ομάδας χωριστά εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια.

    Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι εκείνο το οποίο αναμενόταν ήταν η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της Τουρκίας χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, οι οποίες να ανατρέπουν την ουσία της διεθνούς συμφωνίας την οποία υπογράφει η Τουρκία και την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης σε όλο της το εύρος και όλη της την έκταση και στα δέκα νέα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για τη θέση της Κομισιόν ότι η αναγνώριση αποτελεί θέμα των ΗΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για σοβαρή παρεξήγηση που έχει γίνει.

    Επεσήμανε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην της Τουρκίας. Αναγνωρίζεται επίσης από όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, από τον ίδιο τον οργανισμό των ΗΕ. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς υπονοείται. Εάν υπονοείται ότι μέσω των ΗΕ θα υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος, εκεί συμφωνούμε απολύτως. Αλλά ας μη συγχέουμε τη λύση με την αναγνώριση'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν θα ισχύσει η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της 17ης Δεκεμβρίου 2004 ότι έχουμε το δικαίωμα αρνησικυρίας εάν δεν υπάρξει υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τότε''.

    Πρόσθεσε πως ''για μας είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Τουρκίας, η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ με τα οποία διαπραγματεύεται συλλογικά για την ένταξή της στην ΕΕ''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Συμβούλιο και το Συμβούλιο είναι εκείνο το οποίο λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις και φυσικά όχι η Επιτροπή''.

    Πρόσθεσε ότι για να ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο χρειάζεται ομοφωνία.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''εκείνο το οποίο αναμενόταν ήταν η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της Τουρκίας χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, οι οποίες να ανατρέπουν την ουσία της διεθνούς συμφωνίας την οποία υπογράφει η Τουρκία και την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης σε όλο της το εύρος και όλη της την έκταση και στα 10 νέα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου''.

    Επεσήμανε πως ''το όλο θέμα μελετάται σε βάθος και ενδελεχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Γερμανία - Αντιπολίτευση - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, πριν η Αγκυρα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου.

    Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Φρίντπερτ Πφλούεγκερ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσουν τις γενικές εκλογές στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάλεσε τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναφέρει αν υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας την 3η Οκτωβρίου.

    ''Ο κ. ντε Βιλπέν έχει δίκαιο. Είναι πράγματι δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με μια χώρα η οποία δεν αναγνώρισε εκ των προτέρων το κάθε μέλος της ΕΕ'', δήλωσε στο Ρόιτερς ο κ. Πφλούεγκερ.

    Οπως πρόσθεσε, ''η θέση της Αγκυρας (να μην αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη) δεν έχει λογική και αντιβαίνει του πνεύματος των κριτηρίων που τέθηκαν για την έναρξη των ενταξιακών στις 3 Οκτωβρίου''.

    Ολλανδία - Βουλευτές - Πρωτόκολλο - Δήλωση Τουρκίας

    Ολλανδοί Βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού και του Φιλελεύθερου Κόμματος ζητούν την ανάκληση εκ μέρους της Τουρκίας της συνοδευτικής του Πρωτοκόλλου δήλωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με είδηση του δημοσιογράφου Μαρκ Γιάνσεν στην ολλανδική εφημερίδα ''Nederlands Dagblad'' και κάτω από τον τίτλο ''Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο'' δημοσιεύονται οι δηλώσεις των Ολλανδών Βουλευτών Γιαν Γιάκομπ βαν Ντικ και Χανς βαν Μπάαλεν, οι οποίοι ανήκουν στo Χριστιανοδημοκρατικό και Φιλελεύθερο Κόμμα αντιστοίχως.

    Οι δύο Βουλευτές κάλεσαν την Τουρκία να ανακαλέσει τη συνοδευτική δήλωση που έκανε κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οι Βουλευτές υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου και ότι, εάν δεν αποσύρει τη δήλωσή της για την Κύπρο, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Σεζέρ και Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα, αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την εθνικιστική και άτεγκτη πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία.

    Επισημαίνοντας πως ο κ. Σεζέρ μίλησε για δημιουργία νέου συνεταιρισμού, νέου κράτους, από δυο κράτη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αυτό υπονοεί ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην τουρκική πολιτική μέχρι σήμερα.

    ''Δηλαδή και πάλι επιμένουν στη νομιμοποίηση της κατοχής, νομιμοποίηση της απόσχισης, νομιμοποίηση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διάλυση του κράτους και δημιουργία ενός νέου κράτους'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''και ο κ. Ταλάτ επιμένει στο σταθερό του ρεφρέν για την άρση της δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ και πρέπει να του επαναληφθεί ότι η όποια απομόνωση, εάν υπάρχει, των Τ/Κ οφείλεται ακριβώς στην παρανομία της συνεχιζόμενης κατοχής, στην έλλειψη επιθυμίας και βούλησης εκ μέρους του να εκμεταλλευτεί εκείνα τα οποία του προσφέρει η κυβέρνηση με τα δικά της μέτρα και εκείνα τα οποία έχει δεκτεί (η κυβέρνηση) να ισχύσουν μέσα από τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, πράγμα το οποίο αρνείται διαρρήδην''.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει δηλώσει ''ότι ούτε μισό κιλό τυρί δεν μπορεί να μεταφερθεί από τις ελεύθερες περιοχές στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης πως ο κ. Ταλάτ ''επανέλαβε κάτι το αμίμητο'' ότι δηλαδή ''το διεθνές δίκαιο στηρίζεται σε αντιλήψεις του παρελθόντος''.

    ''Φαίνεται ότι για τον κ. Ταλάτ το σύγχρονο διεθνές δίκαιο είναι η αναγνώριση της νομιμότητας της διεθνούς παρανομίας, δηλαδή εισβολής, κατοχής, αποσχιστικών ενεργειών, η παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η έγκριση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η νομιμοποίηση του εποικισμού'', ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε εάν αυτό θα ήταν για τον κ. Ταλάτ το σύγχρονο διεθνές δίκαιο.

    ''Ολα τα αυτά σίγουρα υποδεικνύουν μια σύγχυση που επικρατεί στο μυαλό του κ. Ταλάτ όσον αφορά τις πραγματικότητες του διεθνούς δικαίου σήμερα'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Κατοχικές αρχές - ΗΕ - Παραστάσεις

    Η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ και αναμένεται η αντίδρασή της αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα επιτόπου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τις προχθεσινές ενέργειες των τουρκικών κατοχικών αρχών στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη στην Πάφο.

    ''Είναι σύνηθες φαινόμενο. Η Εθνική Φρουρά, το Υπουργείο Αμυνας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις προς την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ και αναμένεται η αντίδρασή της αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα επιτόπου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Προχθές το απόγευμα άνδρες του πληρώματος περιπολικού σκάφους του τουρκικού κατοχικού ναυτικού που εμφανίστηκε γύρω στις 4.00 το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη τοποθέτησαν τρεις μεγάλες σημαδούρες, σε απόσταση εκατό μέτρων η μία από την άλλη.

    Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Συνάντηση

    Τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας με τα δέκα νέα κράτη της ΕΕ και τη δήλωση της Τουρκίας, συζήτησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με τον Πρεσβευτή της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ.

    Στη συνάντηση με τον κ. Σουίφτ, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέθεσε τις θέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες σημείωσε ο Ιρλανδός Πρεσβευτής.

    Ο κ. Σουίφτ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι αναγνωρίζει ότι δημιουργείται μια σειρά προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΕΕ - Νομοθεσίες - Διαδικασία παραβίασης - Κύπρος

    Διαδικασία επί παραβάσει για μη εφαρμογή κοινοτικών νομοθεσιών για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποφάσισε να κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον 16 κρατών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Επιτροπή θα ζητήσει επίσημα από το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν άμεσα την αναγκαία νομοθεσία σε συνολικά 57 υποθέσεις που καλύπτουν οδηγίες για καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά.

    Υπ. Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2006 - Οικονομία 2005

    Στόχος της κυβέρνησης με την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2006 είναι να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία, αυξάνοντας τις αναπτυξιακές δαπάνες μέχρι 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ο Προϋπολογισμός για το 2006 να παρουσιαστεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 25 Αυγούστου.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι λειτουργικές δαπάνες θα παραμείνουν στο 2%, ''επιδεικνύοντας έτσι ακόμη μια έντονη προσπάθεια συγυρίσματος της δημόσιας υπηρεσίας αλλά περνώντας και το μήνυμα προς όλους ότι θα πρέπει πλέον παντού να επικρατεί ο εξορθολογισμός''.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι κοινωνικές παροχές και οι χορηγίες ''θα αυξηθούν σημαντικά'' και θα ανέλθουν στο 2,5%, ξεπερνώντας τον αναμενόμενο επίπεδο του πληθωρισμού, ενώ θα υπάρξει μείωση της τάξης του 30%, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, των υπερωριών στον δημόσιο τομέα.

    Τοπικές αυτοδιοικήσεις - Θεματικό Δίκτυο ''Αφροδίτη''

    Συνεργασία για σύσταση θεματικού δικτύου με άξονα τη σχέση των πόλεων με το μύθο και τη λατρεία της Θεάς Αφροδίτης ανέλαβαν οι τοπικές αρχές αυτοδιοίκησης Γεροσκήπου, Κορίνθου, Κουκλιών, Λάρνακας και Πάφου.

    Στόχος των εμπλεκομένων στη σύσταση του δικτύου τοπικών αρχών είναι όπως το Δίκτυο ''Αφροδίτη'' πάρει σάρκα και οστά μέσα από την Διεθνή Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2005 στη Γεροσκήπου.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Οι πιέσεις που δέχθηκε χθες το σύνολο των τραπεζικών τίτλων σε συνδυασμό με το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον επανέφεραν σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα της χθεσινής συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.215,92 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χωρίς μεταβολή. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 148.000 λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,23 μονάδες.

    [08] (Κ) Προπονητής Τράμπζονσπορ - Πρόκριση Ανόρθωσης

    Η Τράμπζονσπορ δεν πήρε το αποτέλεσμα που περίμενε και αυτό σίγουρα απογοήτευσε τους ποδοσφαιριστές, την τεχνική ηγεσία αλλά και τους οπαδούς της ομάδας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος προπονητής της ομάδας της Τραπεζούντας Σενόλ Γκιουνές.

    Ο Σενόλ Γκιουνές, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης Τράμπζονσπορ Ανόρθωσης Αμμοχώστου, είπε ότι ο κόσμος της Τραπεζούντας για δεύτερη φορά ψες ένοιωσε τον πόνο της ήττας.

    Οπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής ομάδας, ο κ. Γκιουνές είπε ότι «πιστεύαμε ότι τα δύο τελευταία παιχνίδια (με την Ανόρθωση) ήταν εύκολα. Σίγουρα το αποτέλεσμα που περιμέναμε ήταν διαφορετικό. Αξιολογώ τις ευκαιρίες που χάσαμε, τα τέρματα που μας έβαλαν αλλά και τα τέρματα που βάλαμε εμείς. Νοιώθω λύπη όταν τα σκέφτομαι».

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανόρθωση - Συγχαρητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους παράγοντες του Σωματείου Ανόρθωσης για την πρόκρισή τους στον επόμενο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Τσιάμπιονς Λιγκ.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''εξαίρει ιδίως το ψυχικό σθένος των παικτών και του προπονητή της Ανόρθωσης, το οποίο επέδειξαν κατά το χθεσινό αγώνα και το ήθος και την ψυχραιμία τους που επίσης επέδειξαν, υπηρετώντας το ευγενές πνεύμα του αθλητισμού''.

    ''Εύχεται δε κάθε επιτυχία στους μελλοντικούς αγώνες της ομάδας της Ανόρθωσης'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν θα υπάρξει άλλη επιβράβευση της Ανόρθωσης, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''δεν έχει συζητηθεί ειδικά σήμερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως επί του θέματος έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί την ομάδα της Ανόρθωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι ''θα είναι ευχής έργο να γίνει μια τέτοια συνάντηση αλλά ανάλογα με το πρόγραμμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει''.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρακολούθησε χθες βράδυ τον αγώνα είπε: ''Τον είδε και ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ανόρθωση - Πρόκριση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανόρθωσης Ανδρέα Παντελή, με την οποία απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια προς την ομάδα για την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

    Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ''η πρόκριση επί ενός ισχυρού αντιπάλου, όπως είναι η Τράμπζονσπορ Τουρκίας, αποτελεί πραγματικό επίτευγμα που ανεβάζει ψηλά την Κύπρο στο διεθνές αθλητικό και ποδοσφαιρικό στερέωμα''.

    ''Ο αθλητισμός'' προσθέτει στην επιστολή, ''είναι αποτελεσματικός πρεσβευτής της Κύπρου στο εξωτερικό και αναμφίβολα η επιτυχία σας προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς''.

    [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Χριστιανοδημοκράτες- Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως τοποθετήσεις όπως αυτές του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Φρίντπερτ Πφλούεγκερ "δεν είναι οι μόνες φωνές που ακούονται".

    Ο κ. Πφλούεγκερ τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, πριν η Αγκυρα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Δεν είναι οι μόνες φωνές που ακούονται για το θέμα στην ΕΕ, όμως θέλω να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μελετήσει ενδελεχώς όλες τις πτυχές του θέματος και θα τοποθετηθεί δεόντως στα πλαίσια των οργάνων της ΕΕ'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Αθήνα - ΘΟΚ - «Αντιγόνη» - Επίδαυρος

    Η ''Αντιγόνη'' του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη, παρουσιάζεται αύριο και το Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Επιδαυρίων 2005, από τον ΘΟΚ, με πρωταγωνίστρια την Αννίτα Σαντοριναίου και στο ρόλο του Κρέοντα ο Αντώνης Κατσαρής.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, τα σκηνικά ο Κώστας Βαρώτσος και τα κουστούμια ο Γιάννης Μεντζικώφ, Video Art Χρίστος Ηλιάδης.

    Συνεργάτης Χορογράφος είναι η Λία Χαράκη, η μουσική διδασκαλία είναι της Εύης Αυξεντίου και οι φωτισμοί του Γιώργου Κουκουμά.

    [13] (Κ) Ερντογάν - Ενταξιακές - Στάση Γαλλίας

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί νέους όρους για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 3 Οκτωβρίου.

    Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του στις δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν ότι η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: ''Λυπούμεθα για τη δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού...''.

    [14] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ

    Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο στην επιδίωξη του στόχου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαράδεκτη, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde.

    ''Το να μην θέλεις να αναγνωρίσεις μια χώρα της Ενωσης, στην οποία θέλεις να ενταχθείς, είναι απαράδεκτο. Θα θέλαμε να υπάρξει μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό στην ΕΕ'', λέει ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4639               0,4666
    Λίρα Αγγλίας              0,8247               0,8296
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4166            0,4199
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3568            0,3596
    Δολάριο Καναδά                  0,3813            0,3843
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3669            0,3698
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  269.814,06
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,12    -0,08    259.897,50
    FTSE/CySE 20                           410,00     0,19    214.991,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.228,00     0,19    212.707,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              970,69     0,67      4.118,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          952,50     0,15     19.446,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.218,33     0,20    216.826,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.260,19     0,13    190.586,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.060,73     1,59      4.751,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            938,89    -0,47     26.373,29
    FTSE Med (3/8/2005)                 8.206,85      0,21
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μη αποδοχή παραίτησης ΥΠΑΜ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά και διαπιστωμένα δεδομένα αναφορικά με το ατύχημα που συνέβη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη, αποφάσισε ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για απόδοση οποιασδήποτε ευθύνης στον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και για αυτό δεν αποδέχεται την παραίτησή του.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''έχει μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις χωριστές προκαταρκτικές εκθέσεις της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, σχετικά με το θλιβερό ατύχημα που επισυνέβη στις 27.7.2005 στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς 'Γρηγόρης Αυξεντίου' στην περιοχή Κόσιη''.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Αντίθετο πρόσημο παρουσίασαν οι δύο βασικοί χρηματιστικοί δείκτες στη σημερινή συνάντηση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν, για άλλη μια φορά, το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,2%, κλείνοντας στις 1.218,33 μονάδες. Αντίθετα αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,12 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 269.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέρα του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 410 μονάδες.

    [19] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Δεύτερο τρίμηνο 2005

    Ανάμεσα στις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης στους πολύ σημαντικούς τομείς της ακριβούς αναχώρησης των πτήσεων και της ομαλής διακίνησης των αποσκευών των επιβατών, συγκαταλέγονται οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Απόφαση για άνοιγμα νέων διόδων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη λήψη απόφασης για το άνοιγμα τριών νέων διόδων για τη διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως ''ο κατάλογος των διόδων από τις οποίες άτομα και αγαθά μπορούν να περάσουν τη γραμμή έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τρεις επιπρόσθετες διόδους στο δυτικό μέρος του νησιού, στα Κόκκινα και τον Κάτω Πύργο''.

    Οι δίοδοι αυτοί αναφέρονται στον κανονισμό ως: Κάτω Πύργος - Καραβοστάσι, Κάτω Πύργος - Κόκκινα και Κόκκινα - Παχύαμος.

    [21] (Κ) Σάρμαστ - Κύπρος - Ατλαντίδα - Ντοκιμαντέρ

    Ο Αμερικανός ερευνητής Ρόμπερτ Σάρμαστ παρουσίασε σήμερα φωτογραφίες που λήφθηκαν σε βάθος ενός μιλίου κάτω από το βυθό, στα νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου και που όπως ο ίδιος υποστηρίζει απεικονίζουν μέρος της χαμένης Αταλαντίδας.

    Ανακοινώντας σε διάσκεψη Τύπου τα αποτελέσματα της πρώτης εξερευνητικής αποστολής για την ανακάλυψη της Ατλαντίδας, ο ερευνητής είπε ότι τώρα έχει και την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Ιούλιος 2005

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τοn μήνα Ιούλιο 2005 μειώθηκε κατά 0,85 μονάδες ή 0,70% και έφτασε στις 119,74 μονάδες σε σύγκριση με 120,59 τον Ιούνιο 2005.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β' ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ.

    Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', αναχώρησε από το Ηράκλειο Κρήτης, την Δευτέρα 25 Ιουλίου ε.ε., και έφθασε στην Αθήνα στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' όπου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, ο Υποναύαρχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Γεώργιος Ντούνης, και επιτελείο Αξιωματικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου, την ίδια μέρα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στην Αμοργό συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Γραφείου Θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πρωτοπρεσβύτερο Αντισυνταγματάρχη Νικόλαος Λαγουμτζή και τον στρατιωτικό ιερέα του Ναυστάθμου Κρήτης Πρωτοπρεσβύτερο Λοχαγό Νεκτάριο Μαρκάκη.

    Στην πυραυλάκατο''Λάσκος'', όπου του διέθεσε ο Υπουργός Υπουργός Εθνικής Αμύνης Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος, υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας πολλοί επιτελείς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και του απένειμαν τις ανάλογες τιμές στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως ''Παλάσκα'' στο Σκαραμαγκά.

    Στην Αμοργό τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων, ο Δήμαρχος του νησιού, τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

    Στις 7 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χοροστάτησε, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κολοφάνας Αμοργού.

    Κατά την ομιλία του στο τέλος του Εσπερινού (παραμονή Αγίας Παρασκευής) ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής π. Θωμά για την πολυτρόπως εκφρασθείσα αγάπη, συμπαράσταση και στήριξή τους στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ευχαρίστησε και τίμησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας. Ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στον π. Θωμά Συνοδινό καθώς και στον Ηγούμενο της Παναγίας Χοζοβιωτίσσης και μίλησε στο πλήθος του κόσμου για την πίστη και εμπιστοσύνη τους προς τον Θεό στην καθημερινή ζωή και στον αγώνα του κάθε χριστιανού. Το βράδυ οι δύο Προκαθήμενοι παρακάθισαν σε δείπνο.

    Την Τρίτη, 26 Ιουλίου εορτή της Αγίας Παρασκευής ο Μακαριώτατος εκκλησιάσθηκε στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό και στη συνέχεια επισκέφθηκε και προσκύνησε τον Ι. Ναό Φωτοδότου Χριστού όπου παρουσία του Μητροπολίτου Θήρας Επιφανίου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του μακαριστού και αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ενώπιον της προτομής αυτού η οποία ευρίσκεται στον προαύλειο χώρο.

    Το απόγευμα ο Μακαριώτατος και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρευρέθησαν στα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Αμοργού παρουσία των τοπικών Αρχών. Μετά την καθιερωμένη δεξίωση οι δύο προκαθήμενοι παρακάθισαν στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απηύθυνε μήνυμα αγάπης.

    Την Τετάρτη, 27 Ιουλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής λειτούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιωτίσσης.

    Το ίδιο βράδυ στο αποχαιρετιστήριο δείπνο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για την μεγάλη του αγάπη προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τον Προκαθήμενο τού.

    Το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιουλίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η συνοδεία του έφτασαν με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στο κεντρικό λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης. Στο λιμάνι τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του στρατού, ο Αρχιμ. Γεννάδιος Στάντζιος, Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και άλλοι τοπικοί φορείς και αρχές του Λιμένος Ηρακλείου.

    Η πομπή που σχηματίσθηκε με τη συνοδεία αυτοκινήτων της Τροχαίας και περιπολικών της Ασφαλείας κατευθύνθηκε προς την οικία του Μακαριωτάτου στην Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου. Ο τοπικός τύπος του Ηρακλείου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός της επισκέψεως του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αμοργό καθώς και στην τριήμερης διάρκειας συνάντηση των δύο Προκαθημένων των δύο Εκκλησιών στο γραφικό νησί της Αμοργού.

    Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β' παραμένει στο Ηράκλειο και τίς επομενες ημέρες θα επισκεφθεί τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Σπήλι, την Κίσαμο μετά από θερμές προσκλήσεις των οικείων Μητροπολιτών. Η παρουσία και οι τοπικές περιοδείες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην γενέτειρά του Κρήτη λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία και διάσταση καθώς παντού γίνεται δεκτός με ολόθερμες και αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης και συμπάθειας ενώ οι τοπικές αρχές των Νομών της Κρήτης απευθύνουν τις αρμόζουσες τιμές στον συμπατριώτη τους Πάπα και Πατριάρχη του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας.

    Εγκαίνια έκθεσης Κύπριου καλλιτέχνη στην Ιρλανδία

    Πραγματοποιήθηκαν στις 2 Αυγούστου, 2005 στην Ιρλανδία, τα εγκαίνια της έκθεσης Enlargement Project-Cyprus Month στα πλαίσια του Cork Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2005.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το έργο του Κύπριου καλλιτέχνη Ανδρέα Σάββα με τίτλο ''Κόσμος'' είναι η κυπριακή συμμετοχή στο Enlargement Project 2005, μια πρωτοβουλία του Cork Vision Centre όπου καλλιτέχνες από τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από τον εκθεσιακό χώρο του St. Peter's Church στην ιρλανδική αυτή πόλη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Thomas McCarthy, Αναπληρωτή Διευθυντή του Cork Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2005, παρουσία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Δουβλίνο Ανδρέα Κακουρή. Στη δεξίωση που ακολούθησε παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Dan Boyle, ο Darah Murphy, Αναπληρωτής Δήμαρχος του Cork καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Η έκθεση του Ανδρέα Σάββα θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 3 μέχρι τις 26 Αυγούστου.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι την ίδια περίοδο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Cork, θα λειτουργεί έκθεση με αντίγραφα χαρτών από τη συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 August 2005 - 17:49:22 UTC