Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Επίσημο μνημόσυνο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τμήμα Αρχαιοτήτων - Ανασκαφές - Λόφος Αγίου Γεωργίου
  • [05] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Πάνδημα μνημόσυνα
  • [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Πολιτικό μνημόσυνο Μακαρίου Γ'
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Επίσημο μνημόσυνο

    Η Κύπρος τιμά σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', ο οποίος πέθανε στις 3 Αυγούστου 1977.

    Επίσημο μνημόσυνο τελείται στη Μονή Κύκκου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της εκκλησιαστικής ηγεσίας και αρχηγών ή εκπρόσωπων κομμάτων. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία και τη δήλωσή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κριτική που ασκείται για τη στάση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ στο θέμα αυτό και οι σκέψεις που διατυπώνονται για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χθεσινή σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων στο Προεδρικό και οι αντιδράσεις των κατοίκων Σιας, Μοσφιλωτής και Αλάμπρας στην τοποθέτηση δορυφορικών κεραιών στην περιοχή τους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Με πλάτες της βρετανικής προεδρίας'', ότι η Τουρκία υπέγραψε την Παρασκευή τα μεσάνυκτα το Πρωτόκολλο προσαρμογής της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταθέτοντας παράλληλα δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με τη Βρετανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, να νίπτει τας χείρας της και την κυβέρνηση της Κύπρου ανίκανη να αντιδράσει αποτελεσματικά. Αλλού γράφει πως με αμηχανία αντέδρασαν τα συγκυβερνώντα κόμματα στις εξελίξεις αυτές, ενώ από τον ΔΗΣΥ τονίσθηκε πως, τόσο η δήλωση που συνοδεύει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία, όσο και η δήλωση της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, προκαλούν θλίψη και απογοήτευση.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι έντονες είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου και το γεγονός ότι η χώρα αυτή επιμένει να είναι προκλητική στο θέμα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει πιθανή την άσκηση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων προς ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο γνωστός επιχειρηματίας Γεώργιος Παρασκευαΐδης εργάζεται στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ασκεί την επιρροή του στους πολιτικούς και κυβερνητικούς κύκλους της Αμερικής για να αποτρέψει την πραγματοποίηση πτήσεων προς τα παράνομα αεροδρόμια των κατεχομένων.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πού στοχεύει ο Τάσσος'', γράφει πως σε αγώνα δρόμου βρέθηκε η κυβέρνηση Παπαδοπούλου, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που υπέγραψε προχθές το βράδυ η Τουρκία και για να υλοποιηθεί η αρχή της ΕΕ για ίση μεταχείριση των κρατών μελών. Αλλού γράφει ότι, όπως αποκαλύπτεται από συνέντευξη του Τουρκοκυπρίου φυγόδικου Ασίλ Ναδίρ στην τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', οι Αμερικανοί είχαν προτείνει το 1989 στον κ. Ναδίρ, διά του ειδικού αντιπροσώπου του Αμερικανού Προέδρου Νέλσον Λέτσκι, να αναλάβει την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και τη θέση του Ραούφ Ντενκτάς ως ''προέδρου'' του ψευδοκράτους, για να λυθεί το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Τροχιά θανάτου διέγραψε το βλήμα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι νέα στοιχεία ήρθαν στο φως από την έρευνα των ανακριτών για τα αίτια που προκάλεσαν την ατυχή εκτόξευση αντιαρματικού βλήματος την περασμένη εβδομάδα στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κόσης και, όπως διαπιστώθηκε, το βλήμα κατέληξε σε απόσταση 300 μέτρων εκτός του στρατοπέδου, διαγράφοντας τροχιά πάνω από τον δρόμο Λάρνακας-Αθηαίνου και πέφτοντας σε χωράφι όπου και εξερράγη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο μακρά σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, η οποία διήρκεσε τέσσερεις περίπου ώρες και στην οποία συμφωνήθηκε όπως αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης και προώθησης προς υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Απαντά με αλλαγές στον οδικό χάρτη'', γράφει στο κύριο θέμα πως η μονομερής δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ωθεί την κυπριακή κυβέρνηση σε αντίδραση και στο να ζητήσει την προσθήκη νέων σημείων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου οδικού της χάρτη, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Αλλη είδηση είναι ότι οι έρευνες ολοκληρώνονται για την εκτόξευση αντιαρματικού βλήματος στη διάρκεια εκπαίδευσης εθνοφρουρών και αναμένεται πως αύριο ή μεθαύριο το πόρισμα θα είναι έτοιμο και θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και θα αποφασίσει οριστικά εάν θα κάνει ή όχι αποδεκτές τις παραιτήσεις του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα και του Αρχηγού της Εθνοφρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αντιμέτωπη με την Ευρώπη'', ότι η Τουρκία είναι πλέον αντιμέτωπη με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και την παράλληλη μονομερή της δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, η Τουρκία συνεχίζει να έχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλη είδηση είναι η ''αισθητή'' μείωση στις τιμές των φαρμάκων, από τη νέα πολιτική της κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη, τη διάθεση φαρμάκων ζωτικής σημασίας σε τιμές μέχρι και 25% φθηνότερα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Ξετυλίγοντας το νήμα του δικτύου της τρομοκρατίας'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η βρετανική Αστυνομία ανέκρινε χθες τέσσερεις υπόπτους, οι οποίοι κρατούνταν σχετικά με τις τελευταίες αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου. Αλλού γράφει ότι κάτοικοι των κοινοτήτων Σιας, Μοσφιλωτής και Αλάμπρας πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση και διαδήλωση στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης και την έκδοση οικοδομικής άδειας για τοποθέτηση δορυφορικών κεραιών στην περιοχή τους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Επίσημο μνημόσυνο

    Η Κύπρος τιμά σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', ο οποίος πέθανε στις 3 Αυγούστου 1977.

    Επίσημο μνημόσυνο τελείται στη Μονή Κύκκου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της εκκλησιαστικής ηγεσίας και αρχηγών ή εκπρόσωπων κομμάτων. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί.

    Εξάλλου, πολιτικό μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' τελείται στην εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης στην Αθηαίνου. Επιμνημόσυνο λόγο θα απευθύνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Προεδρικό - Σύσκεψη συγκυβερνώντων

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης από το ΑΚΕΛ, Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης από το ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου και Κυριάκος Μαυρονικόλας από το ΚΣ ΕΔΕΚ και Γιώργος Περδίκης και Σάββας Φιλίππου από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Κίνησης Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας Τίμης Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Εξάλλου, τα κοινοτικά συμβούλια Σιας, Μοσφιλωτής και Αλάμπρας, καθώς και οι κάτοικοι των τριών κοινοτήτων, με ψήφισμα που ενέκριναν διά βοής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως μελετήσει το αίτημα τους και παρέμβει ο ίδιος προσωπικά για να εξευρεθεί έστω και τώρα εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση δορυφορικών κεραιών μακριά από κατοικημένες περιοχές.

    Εκπρόσωπος - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε τη βαθειά της λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε μονομερή δήλωση σε σχέση με την Κύπρο, κατά τη στιγμή υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να μελετήσει ενδελεχώς το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης και ιδιαίτερα εάν αυτή η δήλωση θέτει σε αμφισβήτηση την ισχύ της υπογραφής του Πρωτοκόλλου καθαυτή''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''η κυπριακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσημα τη θέση της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί αναλόγως, διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, εάν και κατά πόσον ο ειδικός όρος που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έχει εκπληρωθεί με τον προσήκοντα τρόπο''.

    Ως προς τη σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στη διάρκειά της ''έγινε μια αξιολόγηση της εσωτερικής πολιτικής, υπήρξε μια θετική αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής από τα συγκυβερνώντα κόμματα και κινήσεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε βάθος και κατά Υπουργείο και τα κόμματα και οι κινήσεις κατέθεσαν και τις προτεραιότητές τους, όσον αφορά την περαιτέρω εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο ισχύει και θα εφαρμοσθεί στη διάρκεια της πενταετίας της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου''.

    Χριστόφιας - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τη στάση της Τουρκίας, η οποία υπέγραψε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η δική μας η άποψη'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της τετράωρης σχεδόν σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων, ''είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για αυτό και η ανακοίνωση της Προεδρίας είναι ενδιάμεση και προκαταρκτική και το θέμα θα συζητηθεί στη σύναξη των Μονίμων Αντιπροσώπων και θα γίνει τότε η ολοκληρωμένη τοποθέτηση της ΕΕ''.

    ''Τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''έχουν εκφράσει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος και η συνεκτίμηση γενικά είναι θετική''.

    Κλεάνθους - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Η Τουρκία προχώρησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το είχε εξαγγείλει, δηλαδή με παράλληλη δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ''και αυτό πρέπει να εξετασθεί από δικής μας πλευράς'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Το θέμα εφαρμογής των όσων προβλέπει η Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ, είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κλεάνθους στο Προεδρικό, μετά το πέρας της σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων.

    Ως προς τη σύσκεψη, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως αυτή ήταν ''εποικοδομητική'' και όλα τα κόμματα και οι κινήσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδοπούλου προσήλθαν προετοιμασμένα για επισκόπηση του κυβερνητικού έργου και με συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ομήρου - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Η συνοδευτική δήλωση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ''είναι εξωφρενική, απαράδεκτη και προκλητική'', ενώ μη ικανοποιητική κρίνει το κόμμα του και τη στάση της βρετανικής Προεδρίας στο θέμα αυτό.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Ομήρου, μετά το πέρας της σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων, ''είναι αδιανόητο μια χώρα, η οποία κτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος αυτής της ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Για τη σύσκεψη των κομμάτων και κινήσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδοπούλου, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''είχε ως αντικείμενο τον απολογισμό και την επισκόπηση του παραχθέντος κυβερνητικού έργου και τον καθορισμό προτεραιοτήτων''.

    Περδίκης - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι όπως έγινε, αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη ήττα της τουρκικής πολιτικής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Περδίκης χαιρέτισε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, ''η οποία'', όπως είπε, ''χαρακτηρίζεται από περίσκεψη και προβληματισμό, όμως'', πρόσθεσε, ''δεν τελειώνει το θέμα εδώ και υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να διευκρινισθούν, πριν φτάσουμε στην 3η του Οκτώβρη''.

    Οι Οικολόγοι, είπε ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στη σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων, ''θεωρούν ότι το έργο της κυβέρνησης είναι θετικό, αλλά χρήζει μεγάλης και σημαντικής βελτίωσης, ιδιαίτερα στο θέμα που αφορά, πιο εξειδικευμένα, τους οικολόγους, δηλαδή το περιβάλλον, θέματα ποιότητας ζωής, πολιτισμού, παιδείας, υγείας και κοινωνικών παροχών''.

    Κουμουτσάκος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Υπογραφή

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, επισημαίνει πως ''η Τουρκία προχώρησε σε τυπική εκπλήρωση υποχρέωσης που έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι της ΕΕ συνολικά, αλλά και του κάθε κράτους μέλους της χωριστά, επομένως και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται''.

    Επισημαίνει ωστόσο ότι ''ταυτόχρονα με τη μονομερή δήλωση, στην οποία δυστυχώς έκρινε ότι έπρεπε να προβεί, η Τουρκία εμφανίζεται να εμμένει στην αδιέξοδη παράταση ενός πολιτικού και νομικού παράδοξου, εμμένει δηλαδή στη μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξή της σε αυτήν''.

    Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Βασική και αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα εκτιμά ότι με τη μονομερή διακήρυξη που συνοδεύει την τουρκική υπογραφή, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, ενώ κατηγορεί τη Τουρκία ότι αμφισβητεί και παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, την ευρωπαϊκή πολιτική, θεσμική και νομική πραγματικότητα, καθώς συνάπτει συμφωνίες και επιδιώκει να γίνει μέλος μιας ένωσης κρατών μελών, αρνούμενη να αναγνωρίσει τη διεθνή νομική υπόσταση και την κυριαρχία ενός μέλους της Ενωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κίνημα Οικολόγων - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί θετική εξέλιξη την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, αφού θεωρεί ότι η προσπάθεια της Αγκυρας να συνδυάσει την υλοποίηση αυτή της υπόσχεσης με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν και τη δημιουργία της νέας κατάστασης των πραγμάτων απέτυχε πλήρως.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Κίνημα Οικολόγων εκτιμά ότι ''υπήρξε επιτυχής διαχείριση της στάσης που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Δεκέμβριο στο θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ'', προσθέτοντας πως ''τώρα χρειάζεται όμως προσοχή στους χειρισμούς''.

    Συλλούρης - Τουρκία - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ''εξανάγκασε την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο'' επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο εξέτασε το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Συλλούρης κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να αναιρέσει τη διακήρυξη της για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως ''η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να οδηγήσει σε ψήφιση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνοδευόμενη από τη διακήρυξη αυτή''.

    Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - Ατύχημα - Τραυματίες

    Η παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα παραμένει στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι διαρκής η επικοινωνία του με το Προεδρικό Μέγαρο και η ενημέρωση του Προέδρου Παπαδόπουλου από τον ίδιο για την κατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων στο πρόσφατο συμβάν σε στρατόπεδο στην Κόσιη.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του από τη σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η κατάσταση των τραυματιών είναι καλύτερη και ότι ένας ακόμη από αυτούς, ο Υπολοχαγός Αργύρης Αργυρού, θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα στο Ισραήλ για περίθαλψη των τραυμάτων μετά από αίτημα των γονέων.

    Μετά από αυτό το συμβάν, είπε ο Υπουργός Αμυνας, θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία και έμφαση σε θέματα πειθαρχίας, εκπαίδευσης και στις διαδικασίες λήψης μέτρων ασφάλειας.

    Υπ. Παιδείας - Πολέμι - Φιλολογικό Μνημόσυνο

    Εκκληση στους δυνατούς της γης να αφουγκραστούν, επιτέλους, και τη δική φωνή του κυπριακού λαού και να εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και της ΕΕ, απηύθυνε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι ''είναι καιρός να ισχύσουν και να εφαρμοστούν και στη δική μας πατρίδα οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται ο ΟΗΕ αλλά και η ΕΕ''.

    ''Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η μικρή Κύπρος να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα και δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται σε μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, να κατέχει παράνομα και με τη βία των όπλων ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού εδάφους που ανήκει σε άλλη χώρα μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας'', είπε ο κ. Γεωργιάδης σε ομιλία του στο Φιλολογικό Μνημόσυνο των 13 πεσόντων της κοινότητας του Πολεμίου.

    ''Αυτή είναι μια βασική αρχή και μια πολιτική πρακτική που αναμένουμε ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αγνοούν και να ανέχονται για πολύ ακόμα χρόνο'', είπε ο Υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι ''είναι καιρός να αποκατασταθούν τα καταπατημένα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και να εφαρμοστούν, χωρίς καμμιά διάκριση, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μνημόσυνο Ανδρέα Μιχαηλίδη

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα πως θα πρέπει με σαφήνεια να δοθεί το μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ χωρίς την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κύπρου.

    ''Κάθε υποχώρηση σε αυτό το μέγιστης σημασίας ζήτημα θα συνιστά ανεπίτρεπτη υποχώρηση απέναντι στην στρεψόδικη τακτική της Τουρκίας'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Ανδρέα Μιχαηλίδη στην Καλλέπεια Πάφου, ο κ. Ομήρου είπε πως ''είναι αδιανόητο, προκλητικό και εξωφρενικό η Τουρκία, με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης, να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος''.

    Καλαθόσφαιρα - Εθνική Παίδων - Ηττα

    Η εθνική ομάδα Παίδων της Κύπρου ηττήθηκε χθες με 73-83 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Εσθονίας στον πρώτο της αγώνα για το 19ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Β' κατηγορία), κάτω των 16, που διεξάγεται στη Βουλγαρία.

    Το δεύτερο παιχνίδι της Εθνικής Κύπρου Παίδων θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, στις 16:00, εναντίον των Σκοπίων.

    [04] (Κ) Τμήμα Αρχαιοτήτων - Ανασκαφές - Λόφος Αγίου Γεωργίου

    Οι φετινές ανασκαφές στον Λόφο Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα των προηγούμενων ετών από το 1996 μέχρι σήμερα και παρείχαν επιπρόσθετα στοιχεία που βοηθούν την καλύτερη κατανόηση του χωροταξικού σχεδίου του οικισμού, την οργάνωση και λειτουργία του και τη σημασία του κατά τις χρονικές περιόδους που λειτούργησε.

    Η μελέτη της κεραμικής, των εργαλείων, νομισμάτων και άλλων μεταλλικών αντικειμένων, των λίθινων και πήλινων ειδωλίων και των άλλων υλικών από τις εργασίες που διεξάγονταν στον οικισμό θα αυξήσουν τις γνώσεις των αρχαιολόγων για την ιστορική εξέλιξη της Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έληξαν οι φετινές ανασκαφές στον Λόφο Αγίου Γεωργίου (ΠΑΣΥΔΥ), που άρχισαν στις 21 Μαρτίου και διήρκεσαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2005, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Δέσπως Πηλείδου, Αρχαιολογικής Λειτουργού Α στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

    [05] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Πάνδημα μνημόσυνα

    Η Κύπρος τίμησε σήμερα με πάνδημα μνημόσυνα σε όλες τις εκκλησίες του ελεύθερου τμήματος του νησιού τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', ο οποίος πέθανε στις 3 Αυγούστου 1977.

    Το επίσημο μνημόσυνο τελέστηκε στη Μονή Κύκκου, ύστερα από συνοδικό συλλείτουργο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, αρχηγών ή εκπρόσωπων κομμάτων, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη και άλλων επισήμων.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Χριστόφορος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες που διεξήγαγε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για την Κύπρο και το μέλλον της, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστη τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Θρονί και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    [06] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Πολιτικό μνημόσυνο Μακαρίου Γ'

    Η ένταξή της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη, που αποτελούσε πάντα όραμα του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ', διανοίγει καινούργιες ελπίδες και προοπτικές για τον τόπο και τον λαό, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Αθηένου, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι, τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ', "ας έχουμε κατά νου την αγωνιστική του παρακαταθήκη και ας συστρατευθούμε όλοι ενωμένοι και αδιάσπαστοι γύρω από τον εκλεγμένο ηγέτη μας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στον αγώνα για την αποκατάσταση των καταπατημένων από τον τουρκικό Αττίλα δικαιωμάτων του λαού μας", προσθέτοντας ότι οι βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ είναι πια καιρός να εφαρμοστούν και στη μόνη διαιρεμένη χώρα της Ευρώπης.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    OΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΑΦΑΛΚΑΡ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ: ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΧΑΡΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΙΔΗΣ: ΓΙΑ 31 ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΓΟΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός κατέκλυσε και φέτος την ιστορική πλατεία του Τραφάλκαρ και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στον αγώνα της Κύπρου και απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από το νησί μας. Ούτε οι απειλές των βομβιστών ούτε οι δυσκολίες στη συγκοινωνία επηρέασαν τους συμπατριώτες μας που με κυπριακές σημαίες και συνθήματα γέμισαν και φέτος τη μεγάλη πλατεία Τραφάλκαρ

    Ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο συλλαλητήριο που οργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο, Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λιλλήκας μετέφερε πατριωτικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας του Προέδρου Παπαδόπουλου και τόνισε εμφατικά ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κύπρου εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού.

    Οι βρετανοί ευρωβουλευτές Mary Honeyball, Charles Tannock και οι βουλευτές Simon Hughes, Roger Gale Eddie OHara, Theresa Villiers, ότι η βρετανική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστούν τη δημοκρατική ετυμηγορία του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Είπαν ακόμα ότι το σχέδιο Αννάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των κατοίκων της Κύπρου Ελληνοκυπρίων ή Τουρκοκυπρίων και ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Αννάν για να καταστεί λειτουργικό. Υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού και τόνισαν ότι η Τουρκία επιβάλλεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία προτού αρχίσει τις ενταξιακές της συνομιλίες..

    Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του κυρίου ομιλητή στο συλλαλητήριο Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχαίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    Δεν είναι λύση η αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής. Λύση είναι η ανατροπή τους. Λύση είναι η εδραίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η αρμονική συνύπαρξη όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή και θρήσκευμα, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό θα επιτευχθεί όταν η διεθνής Κοινότητα εγκαταλείψει την πολιτική ανοχής έναντι της Τουρκίας. Όταν η Τουρκία αναλάβει τις ευθύνες της έναντι το διεθνούς δικαίου. Όταν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μας λυπεί όταν κάποιες χώρες ξεχνούν την εισβολή και την κατοχή. Όταν επικαλούνται επιλεκτικά το διεθνές δίκαιο και ακολουθούν την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στην περίπτωση της Κύπρου.

    Το διεθνές δίκαιο έγινε για να έχουν τα κράτη ένα κοινό κώδικα συμπεριφοράς. Για να έχουν τα κράτη ένα αποδεκτό πλαίσιο αρχών βάση του οποίου θα επιλύουν τις διαφορές τους. Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το σεβασμό, στην πράξη, του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο απ΄ ότι δικαιούνται και απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Τον περασμένο χρόνο τέθηκε με δημοψήφισμα ενώπιον του Κυπριακού λαού ένα σχέδιο λύσης. Το σχέδιο αυτό δεν ήταν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη αλλά προϊόν επιδιαιτησίας. Δυστυχώς, σ΄ αυτό το σχέδιο ικανοποιούντο και οι πλέον ακραίες και απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας, ενώ οι ανησυχίες και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων που αντιπροσωπεύουν το 82 και πλέον τοις εκατό του πληθυσμού του νησιού, παραγνωρίστηκαν.

    Στις 24 Απριλίου του 2004 απορρίψαμε ένα σχέδιο. Δεν απορρίψαμε τη λύση, όπως κάποιοι διατείνονται. Ούτε αποτελεί ένδειξη αδιαλλαξίας ή απροθυμία λύσης η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Κανένας δεν θέλει περισσότερο τη λύση από τους Ελληνοκυπρίους, γιατί είναι η δική μας πατρίδα που είναι υπό κατοχή.

    Θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατό. Η λύση, όμως, θα πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου: Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η λύση θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, λειτουργική και βιώσιμη. Θα πρέπει, ακόμη, να οδηγεί στην πραγματική επανένωση της Κύπρου και του λαού της και όχι να νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Δεν επιζητούμε λύση που θα είναι σε βάρος των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

    Τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και τα Κόμματα, όσο και το σύνολο των πολιτών της Κύπρου είναι βαθιά προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης. Απαιτούμε όμως τροποποιήσεις, στο Σχέδιο Ανάν, που θα διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, ένα πραγματικά Ομοσπονδιακό Κράτος, με πρόνοιες που θα το κάνουν λειτουργικό και θα αποτρέπουν τον κίνδυνο κατάρρευσής του.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει κατ΄ επανάληψη και με πολλούς τρόπους επιδείξει την καλή της θέληση και την επιθυμία της για λύση. Με τις αποφάσεις και τις πράξεις της η Κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας και συναλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Γι΄ αυτό εισηγηθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο για τους Τουρκοκύπριους. Γι΄ αυτό διευκολύνουμε την απασχόληση χιλιάδων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές ενισχύοντας τα εισοδήματά τους.

    Γι΄ αυτό, παρείχαμε σε δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκυπρίους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας που τους καθιστούν Ευρωπαίους πολίτες. Χορηγούμε τεράστια ποσά για τις συντάξεις και τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους Τουρκοκύπριους. Και ενώ οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν και απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμένει στην εδραίωση του κατοχικού ψευδοκράτους.

    Χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία που εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα οδηγήσουν σε ένα νέο διάλογο. Η Μεγάλη Βρετανία δεν τήρησε την υποχρέωσή της ως εγγυήτρια δύναμη και δεν απέτρεψε την εισβολή και προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Γι΄ αυτό σήμερα προβάλει μεγαλύτερη η υποχρέωσή της να συμβάλει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να εκληφθούν ως μεροληπτικές ή τιμωρητικές προς την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, για τη δημοκρατική της απόφαση να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούμε ότι έχει την υποχρέωση να διεκδικήσει και να στηρίξει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην Κύπρο, χωρίς παρεκκλίσεις και υπεκφυγές.

    Εκτιμούμε βαθύτατα τη συμπαράσταση των φίλων Βρετανών Βουλευτών, Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους. Τους ευχαριστούμε θερμά. Ο δικός μας αγώνας, ο δικός τους αγώνας, είναι αγώνας ιερός που στοχεύει στην προάσπιση πανανθρώπινων αρχών και αξιών.

    Εύχομαι και ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία αντικατοχική εκδήλωση. Από του χρόνου να οργανώνουμε κοινές εκδηλώσεις γιορτής σε μία επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο. Σε μία Κύπρο που θάναι και πάλι χώρος συνάντησης λαών και πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για όλους.

    Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης κάλεσε όλους σε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των πεσόντων στους αγώνες της Κύπρου και εις μνήμη των θυμάτων των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο. Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας και του βρετανούς βουλευτές μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

    Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θυμούμαστε τις μαύρες μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου, θυμούμαστε την τραγωδία του ΄74, την τουρκική εισβολή. Θυμούμαστε με οργή τη διεθνή ανοχή και την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

    Οι θλιβερές αυτές επέτειοι είναι για μας μέρες μνήμης και τιμής για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για αυτούς που καρτερικά αναμένουν τους αγνοούμενους, για τους πρόσφυγες που αγωνίζονται για επιστροφή. Για τη διεθνή κοινότητα, για τη χώρα που ζούμε και τη Βρετανική Κυβέρνηση είναι μέρες ευθύνης. Γιατί για 31 χρόνια επιτρέπουν στην τουρκική πλευρά να αγνοεί τους διεθνείς νόμους να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προκαλεί και να εκβιάζει.

    Η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή όμως δεν κατόρθωσε να σταματήσει την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία εντάχθηκε την 1η Μαΐου 2004. Για 31 χρόνια, όσο άκαμπτη και αρνητική και αν ήταν η στάση της τουρκικής πλευράς, όλες οι κυβερνήσεις της Κύπρου εργάσθηκαν για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει το λαό και το νησί μας. Πριν περίπου πέντε μήνες οι Ε/Κ αναγκάσθηκαν να καταψηφίσουν το Σχέδιο Αννάν, γιατί πρόνοιες του συγκεκριμένου Σχεδίου Αννάν 5 παγιώνουν το διαχωρισμό, ενισχύουν τις διαιρετικές τάσεις και οδηγούν στη δημιουργία δύο κρατών κάτω από την κηδεμονία της Τουρκίας. Δεν εξασφαλίζει τη μόνιμη ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία για το σύνολο του κυπριακού λαού.

    Η τουρκική πλευρά άρχισε προ καιρού να εκμεταλλεύεται τις διαιρετικές πρόνοιες του Σχεδίου Αννάν με το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τις προσπάθειες για απ ευθείας εμπόριο και πτήσεις με τα κατεχόμενα.

    Εμείς οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουμε τις διαφωτιστικές μας προσπάθειες στη χώρα που ζούμε και θα απαιτούμε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαιτούμε ουσιαστικές αλλαγές στο Σχέδιο Αννάν που να ενώνουν το λαό, την οικονομία και το νησί μας.

    Αδέλφια, Η παράταση της αδικίας και το έγκλημα κατά της πατρίδας μας χαλυβδώνουν την αντίδραση, δυναμώνουν τη θέληση και ενώνουν τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα. Καλωσορίζουμε στο Λονδίνο και ευχαριστούμε τον κύριο ομιλητή στη σημερινή μας συγκέντρωση, Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λιλλήκα. Τον παρακαλούμε να μεταφέρει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την πλήρη συμπαράσταση της παροικίας μας στους σκληρούς αγώνες του για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, που θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία σε όλο το νησί.

    Στο συλλαλητήριο παρέστησαν και οι Δημάρχοι Αμμοχώστου κ. Ιωάννης Σκορδή, Κερύνειας κ. Κωνσταντίνος Ωρολογά και Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας. Πατριωτικό αδελφικό χαιρετισμό μετέφερε στο συλλαλητήριο εκ μέρους των προσφύγων και όλων των κατεχόμενων δήμων της Κύπρου ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 July 2005 - 17:49:10 UTC