Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Υπογραφή
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - Ατύχημα - Τραυματίες
  • [06] (K) Δελτίο Δράστηριότητας Αποδήμων
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

  • [01] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' από την Αγκυρα, η Τουρκία υπέγραψε την Παρασκευή το πρόσθετο πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή της ενωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ''ώστε να καλυφθούν και τα 25 κράτη της ΕΕ περιλαμβανομένης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης'', όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το πρακτορείο προσθέτει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το πρόσθετο πρωτόκολλο υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και της Προεδρίας και Επιτροπής της ΕΕ από την άλλη, μέσω ανταλλαγής επιστολών.

    Στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ προστίθεται ότι η Τουρκία διακήρυξε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 ότι θασ υπέγραφε το πρόσθετο πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα μέλη της ΕΕ πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005, ύστερα από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις.

    ''Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της Προεδρίας και Επιτροπής της ΕΕ μέσω ανταλλαγής επιστολών. Μαζί με την υπογραφή αυτή, έγινε μια επίσημη διακήρυξη από την Τουρκία που νομικά συνιστά αναπόσπαστο μέρος της υπογραφής μας και της επιστολής μας, και που διαβιβάστηκε στην ΕΕ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ υπέγραψε το Πρωτόκολλο και τη διακήρυξη εκ μέρους της τουρκικής πλευράς''.

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση παραθέτει το κείμενο της διακήρυξης της Αγκυρας, και προσθέτει:

    ''Ο Πρωθυπουργός Ρετσέπ Νταγίπ Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει ως επίσημη δήλωση στην προσφώνησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2004 ότι η υπογραφή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου δεν θα ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της 'Κυπριακής Δημοκρατίας'. Η διακήρυξη που έγινε σήμερα μαζί με την υπογραφή καταγράφει και πάλι το γεγονός αυτό επισήμως. Η ανταλλαγή επιστολών έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η διακήρυξή μας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της επιστολής μας. Το Πρωτόκολλο που υπεγράφη μέσω αυτής της ανταλλαγής επιστολών, μαζί με τα σχετικά έγγραφα, θα υποβληθεί στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Η Τουρκία έχει συνεπώς εκπληρώσει όλες τις ευθύνες της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ''. (ΚΥΠΕ-Ανατολή/ΘΘ)  

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή υπογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και η δήλωσή της ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η παράνομη προσγείωση αεροσκάφους από το Αζερμπαϊτζάν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πρόσφατο δυστύχημα σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν, μεταξύ άλλων, για τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στον διορισμό του Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και για την άρνηση του ψευδοκράτους να αφήσει τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού να μεταβεί στα κατεχόμενα. Γράφουν επίσης για τη σημερινή σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο και για την έναρξη τοποθέτησης μηχανών παρακολούθησης και καταγραφής της τροχαίας κίνησης και εντοπισμού των παραβατών των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ο Λιλλήκας πάντα πίσω από συμφέροντα'', ότι σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, με αφορμή καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσιέλεπου εναντίον του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, είπε πως είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι, όταν πρόκειται για ισχυρισμούς περί ασκήσεως πιέσεων προς όφελος ή/και για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, το μόνο όνομα Υπουργού που ακούγεται, είναι αυτό του κ. Λιλλήκα και κανενός άλλου. Αλλού γράφει πως, στην περίπτωση της εκτόξευσης αντιαρματικού βλήματος κατά την εκπαίδευση εθνοφρουρών σε στρατόπεδο στην περιοχή Κόσιης, χρησιμοποιήθηκε πραγματικός εκτοξευτής αντί για εκπαιδευτικός, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της διεξαγόμενης έρευνας υπήρξε και απειρία των εκπαιδευτών.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αδικία φωνάζουν οι συγγενείς του Παύλου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι με οργή, αγανάκτηση και απέραντο θυμό δέχθηκαν οι συγγενείς του δολοφονηθέντος πριν από ένα χρόνο περίπου Παύλου Χριστοδούλου τη χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με την οποία η 32χρονη σύζυγος του δολοφονηθέντος, Μάγδα Ελευθερίου, κρίθηκε ένοχη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του διορισμού του κ. Θεμιστοκλέους ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή είναι εσφαλμένη και δείχνει περιφρόνηση προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Υπεγράφη τα μεσάνυκτα'', γράφει πως η Τουρκία, με μια σκληρή διακήρυξή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέγραψε το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία διαφέρει από εκείνη του 1960 και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους. Αλλη είδηση, την οποία προβάλλει η εφημερίδα, είναι η σημερινή σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η ανάγκη βελτίωσης της απόδοσης του κυβερνητικού σχήματος κυρίως σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Βέτο η Λευκωσία στον αμανέ της Αγκυρας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία διαμήνυσε με ανακοίνωσή της ότι δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει επί μακρόν αυτό το θεσμικό παράδοξο και θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την κατεδάφιση παλαιών προσφυγικών οικισμών που έχουν φθαρεί και τη μεταστέγαση των προσφύγων που διαμένουν εκεί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Υπογραφή με στανιό'', γράφει στο κύριο θέμα πως της υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ προηγήθηκε ένα πολιτικό-διπλωματικό θρίλερ που κράτησε ολόκληρο 24ωρο και ότι στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής υπήρχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο και του Τούρκου ομολόγου του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αλλη είδηση είναι ότι έχει αρχίσει η υλοποίηση της πρώτης από πέντε φάσεις για την εγκατάσταση μηχανών παρακολούθησης και καταγραφής της τροχαίας κίνησης και εντοπισμού των παραβατών των κανόνων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Υπέγραψε η Τουρκία'', ότι η Τουρκία, μετά από οργιώδες παρασκήνιο και ασφυκτικές πιέσεις, υπέγραψε το Πρωτόκολλο, εκδίδοντας παράλληλα διακήρυξη, στην οποία αναφέρει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι στην Κύπρο θα βρεθεί μεταξύ 10 και 13 προσεχούς Οκτωβρίου ο γνωστός Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο θα τιμήσει το ΑΚΕΛ για τους αγώνες και την προσφορά του, ενώ στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία στην τάφρο ''Ντ' Αβίλα'' στη Λευκωσία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Και οι τέσσερεις ύποπτοι βομβιστές της 21ης Ιουλίου έχουν συλληφθεί'', γράφει στο κύριο θέμα της πως η βρετανική Αστυνομία συνέλαβε και έχει υπό κράτηση και τους τέσσερεις υπόπτους μιας ομάδας βομβιστών αυτοκτονίας, που σχεδίαζαν συγκεκριμένες ενέργειες στο δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου την 21η Ιουλίου 2005. Αλλού γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προκάλεσε ευρωπαϊκή αναστάτωση με τον να απαιτεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού επίδειξη της ταυτότητάς του, προκειμένου να μεταβεί στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τουρκία - Πρωτόκολλο - Υπογραφή - Μη αναγνώριση

    Η Τουρκία υπέγραψε χθες το βράδυ το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας για την τελωνειακή της ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επεκτείνοντας τη συμφωνία και στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πραγματοποιώντας όσα είχε προαναγγείλει, η Αγκυρα κατέθεσε παράλληλα δήλωση σύμφωνα με την οποία η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της.

    Το πρωτόκολλο προσαρμογής υπεγράφη στις 22.00 ώρα Βρυξελλών (23.00 ώρα Κύπρου) στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην έδρα της Ενωσης, από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο Ογκούζ Ντεμιράλπ.

    Το κείμενο προσυπέγραψε αμέσως, εκ μέρους της βρετανικής προεδρίας της Ενωσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας Τζον Γκραντ.

    Τουρκία - Διακήρυξη - Κείμενο

    Με τη διακήρυξη που εξέδωσε αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της τελωνειακής ένωσης, η Τουρκία ''διακηρύσσει ότι η υπογραφή, η επικύρωση και η εφαρμογή'' του πρωτοκόλλου ''δεν ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρεται στο πρωτόκολλο, ούτε προκαταβάλλει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τη Συνθήκη Συμμαχίας και της Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960''.

    Οπως προστίθεται, η Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία γίνεται αναφορά στο πρωτόκολλο ''δεν αποτελεί το αρχικό συνεταιρικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960''.

    Η Τουρκία, συνεχίζει η διακήρυξη, ''θα συνεχίσει συνεπώς να θεωρεί τις Ελληνοκυπριακές αρχές ως ασκούσες αρχή, έλεγχο και αρμοδιότητα μόνο στο έδαφος νοτίως της νεκρής ζώνης, όπως είναι τώρα η περίπτωση, και ως μη εκπροσωπούσα τον Τουρκοκυπριακό λαό και θα μεταχειρίζεται τις πράξεις που διενεργούνται από αυτές αναλόγως''.

    Στη διακήρυξη αναφέρεται περαιτέρω ότι η Τουρκία ''παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος και έχει σαφώς επιδείξει την αποφασιστικότητά της σε σχέση με αυτό''.

    Η Αγκυρα προσθέτει ότι ''θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς την επίτευξη συνολικής διευθέτησης που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ενός νέου διζωνικού συνεταιρικού Κράτους''.

    ''Μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση'', συνεχίζει η διακήρυξη, ''θα συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην ειρήνη, τη σταθερότητα νκαι τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή''.

    Η Τουρκία, στη διακήρυξή της, ''επαναβεβαιώνει ότι η υφιστάμενη σχέση της'' με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα ''παραμένει αναλλοίωτη με το να γίνει μέρος του Πρωτοκόλλου''.

    Ενόσω εκκρεμεί μια συνολική διευθέτηση, συνεχίζει η Αγκυρα, ''η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα παραμείνει αμετάβλητη''.

    Η Τουρκία εκφράζει τέλος ''την ετοιμότητά της να εγκαθιδρύσει σχέσεις με το νέο συνεταιρικό Κράτος που θα προκύψει μετά από μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο''.

    Κυπριακή Κυβέρνηση - Τουρκία - Διακήρυξη

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ''βαθιά λύπη'' για το γεγονός ότι η Τουρκία θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε μονομερή δήλωση σε σχέση με την Κύπρο κατά τη στιγμή της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, του 1963, με την οποία η τελωνειακή της ένωση επεκτείνεται στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ενωσης περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, αναφέρει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, θα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης και ιδιαίτερα κατά πόσο αυτή θέτει σε αμφισβήτηση την ισχύ της υπογραφής του Πρωτοκόλλου καθεαυτή.

    Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσημα τη θέση της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί αναλόγως, διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, εάν και κατά πόσο ο ειδικός όρος που τέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έχει εκπληρωθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο, προσθέτει η δήλωση του κ. Χρυσοστομίδη.

    Είναι λυπηρό, συνεχίζει, ότι κράτος υποψήφιο προς ένταξη δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη της Ενωσης της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος.

    Αυτό το θεσμικό παράδοξο, τονίζει ο Εκπρόσωπος, δεν είναι δυνατό να διαρκέσει επί μακρόν, ιδιαίτερα ενόψει της αναμενόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ενωση των 25.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης καλεί την Τουρκία ''να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εμπλακεί στη διαδικασία της ταχείας ομαλοποίησης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των κρατών μελών της Ενωσης.

    Βρετανική Προεδρία - Δήλωση

    Η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέδωσε ''δήλωση'' με την οποία χαιρετίζει την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή της ένωση στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα ''σημειώνει'' ότι η Τουρκία έχει εκδώσει διακήρυξη με την οποία επαναβεβαιώνει ''τη μακρόχρονη πολιτική της στο Κυπριακό''.

    Η Βρετανική Προεδρία υπομιμνήσκει ότι ''η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 Απριλίου 2003 και η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαϊου 2004, και ότι η καθιερωθείσα θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι (η ΕΕ) αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνον, ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου''.

    Η Βρετανική Προεδρία, στη δήλωσή της, χαιρετίζει επίσης ''τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Τουρκίας, στη διακήρυξή της, να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος''.

    Η Προεδρία, συνεχίζει η βρετανική δήλωση, συμφωνεί ότι μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση, σύμφωνη με τις αρχές επί των οποίων έχει ιδρυθεί η Ενωση, θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή''.

    Τέλος, η Βρετανική Προεδρία αναγγέλλει ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσει τους όρους της τουρκικής διακήρυξης ''σε εύθετο χρόνο, με σκοπό να συμφωνηθεί η οποιαδήποτε περαιτέρω απάντηση της ΕΕ''.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' από την Αγκυρα, η Τουρκία υπέγραψε την Παρασκευή το πρόσθετο πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνεται η τελωνειακή της ενωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση ''ώστε να καλυφθούν και τα 25 κράτη της ΕΕ περιλαμβανομένης της ε/κ διοίκησης'', όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Το πρακτορείο προσθέτει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το πρόσθετο πρωτόκολλο υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και της Προεδρίας και Επιτροπής της ΕΕ από την άλλη, μέσω ανταλλαγής επιστολών.

    Στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ προστίθεται ότι η Τουρκία διακήρυξε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 ότι θα υπέγραφε το πρόσθετο πρωτόκολλο για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα μέλη της ΕΕ πριν τις 3 Οκτωβρίου 2005, ύστερα από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις.

    ''Το Πρόσθετο Πρωτόκολλο υπεγράφη σήμερα (χθες) μεταξύ της Τουρκίας και της Προεδρίας και Επιτροπής της ΕΕ μέσω ανταλλαγής επιστολών. Μαζί με την υπογραφή αυτή, έγινε μια επίσημη διακήρυξη από την Τουρκία που νομικά συνιστά αναπόσπαστο μέρος της υπογραφής μας και της επιστολής μας, και που διαβιβάστηκε στην ΕΕ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ υπέγραψε το Πρωτόκολλο και τη διακήρυξη εκ μέρους της τουρκικής πλευράς''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Μια δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόνοια ότι η Αγκυρα δεν επιτρέπει ούτε την πτήση κυπριακών αεροσκαφών σε τουρκικά αεροδρόμια, ούτε σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια, δεν θα θεωρηθεί ως ικανοποιητική από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'' ότι πέραν του γεγονότος ότι η Αγκυρα θα αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα υπάρχει σημείωση ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης ισχύει μόνο για βιομηχανικά προϊόντα και η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι τα λιμάνια και αεροδρόμιά της δεν θα ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, οι αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) υπάρχουν και έχουν συζητηθεί όλα τα ενδεχόμενα, και παρέπεμψε στην προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι σε περίπτωση μη υπογραφής δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδριάντας Τάσου Μάρκου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τον στόχο της λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ''Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας και από αυτόν τον στόχο, τον λογικό και εφικτό, δεν θα υπαναχωρήσουμε, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε, γιατί η εκπλήρωση αυτού του στόχου συναρτάται με την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου.

    Κύπριος Επίτροπος - ΕΕ - Κατεχόμενα - Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν πρέπει να ''παραπονιέται'' για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων γιατί, με την απόφασή του να μην επιτρέψει σε ένα Ευρωπαίο Επίτροπο να συναντηθεί με τουρκοκυπριακά κόμματα, οδηγεί ο ίδιος τους Τουρκοκύπριους σε αυτοαπομόνωση, τόνισε χθες ο Κύπριος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Κυπριανού είπε πως το θέμα αυτό πλέον πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Ταλάτ δεν του επέτρεψε, υπό την ιδιότητά του ως Ευρωπαίου Επιτρόπου, να περάσει στα κατεχόμενα με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν για τα ε/κ κόμματα και τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές.

    Εκπρόσωπος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μάρκος Κυπριανού - Ταλάτ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να μην επιδιώκει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αναμένει απλώς να δρέψει τους καρπούς των κοινοτικών κανονισμών για τους Τ/Κ.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Ταλάτ να μην επιτρέψει στον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού να περάσει στις κατεχόμενες περιοχές για συναντήσεις με τ/κ κόμματα, προσθέτοντας ότι η αρμοδιότητα για να εξετάσει τη στάση του κ. Ταλάτ ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η άρνηση του κατοχικού καθεστώς να επιτρέψει στον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού να μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντηθεί με τουρκοκυπριακά κόμματα αποτελεί πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η άρνηση του καθεστώτος δεν αποτελεί τόσο πρόκληση προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο προς την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται, για να πραγματοποιούν τις επαφές με όποιους κρίνουν σκόπιμο, έστω και εάν παραβιάζεται η κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως κατά την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) έθεσε στον ηγέτη του τουρκοκυπριακού κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, με πολύ έντονο τρόπο, το θέμα της απαγόρευσης από το κατοχικό καθεστώς στον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να επισκεφθεί τις ηγεσίες των τουρκοκυπριακών κομμάτων στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο των επαφών που ο Επίτροπος της ΕΕ έχει με τις ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κομμάτων, είπε πως αυτή ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια, προσθέτοντας πως οι αιτιολογίες και οι δικαιολογίες που έδωσε ο κ. Σογιέρ ''βεβαίως δεν ευσταθούν''.

    ''Εν πάση περιπτώσει έχει σημειωθεί το θέμα και είμαι βέβαιος ότι οι ανάλογες ενέργειες προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής θα γίνουν και από τον Επίτροπο τον κ. Κυπριανού''.

    Εγείραμε το θέμα πολύ έντονα προς τον κ. Σογιέρ ότι ήταν απαράδεκτη η ενέργεια να απαγορεύσουν στον Επίτροπο της ΕΕ, και έχουμε επισημάνει ότι είναι πλέον της ΕΕ και όχι της κυπριακής κυβέρνησης, και ενημέρωσα γι' αυτό και τον κ. Κυπριανού, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Πρόσθεσε πως επίσης επισημάνθηκε στον κ. Σογιέρ ''ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται αυτοαπομονώνονται''.

    ''Η επιθυμία ενός Επιτρόπου, ανεξάρτητα από που κατάγεται, γιατί είναι πλέον Επίτροπος της Ευρώπης, να έχει επαφή με τα πολιτικά κόμματα δεν είναι νοητό ή δυνατό ιδιαίτερα από μια παράνομη κατοχική δύναμη να απαγορεύεται ή να τίθενται όροι οι οποίοι δεν τίθενται σε άλλους Επιτρόπους'', ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Κοινοτικός Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού - Συναντήσεις με κομματάρχες

    Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαθέτουν ποσοστά παχυσαρκίας όχι μόνο ψηλότερα του μέσου όρου της Ενωσης, αλλά ψηλότερα ακόμη και από το μέσο όρο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στο πλαίσιο συναντήσεών του με κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απένειμε χθες στον Μάρκο Κυπριανού, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, το βραβείο ''Πέτρα Κέλλυ'' για την πολύ θετική στάση του ειδικά στο θέμα του περιορισμού του καπνίσματος.

    Λονδίνο - Κατεχόμενα - Διαφημίσεις - Εφεση

    Εκπρόσωπος της Αρχής Συγκοινωνιών Λονδίνου, του οργανισμού που είχε απαγορεύσει διαφημίσεις για τουρισμό στα κατεχόμενα σε λεωφορεία, τον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε άλλους υπό τον έλεγχό του χώρους, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι θα μελετήσει τη δυνατότητα έφεσης εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία αίρεται η απαγόρευση.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το τι θα ακολουθήσει τη δικαστική απόφαση, η εκπρόσωπος είπε ότι ο Οργανισμός θα επανεξετάσει την απόφαση του σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε το Δικαστήριο όσο πιο σύντομα είναι πρακτικά δυνατό.

    Σε ερώτηση αν η επανεξέταση θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα έφεσης, η εκπρόσωπος απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί εντός 14 ημερών από την ημερομηνία της δικαστικής απόφασης.

    Εξάλλου, ο Brian Coleman, συντηρητικό στέλεχος της Δημοτικής Συνέλευσης του Μείζονος Λονδίνου, επέκρινε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και υποστήριξε την άσκηση πίεσης στη Συνέλευση και τον Δήμαρχο Ken Livingstone για νέα διαβήματα ώστε να διατηρηθεί η απαγόρευση.

    Επίσης, κάλεσε τους Βρετανούς που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές, αφού από εκεί μπορούν να επισκεφθούν και τα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, η Λευκωσία εξέφρασε χθες δυσαρέσκεια για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να ακυρώσει την απόφαση της εταιρείας των συγκοινωνιών του Λονδίνου να απαγορεύσει τις τουριστικές διαφημίσεις για τα κατεχόμενα σε λεωφορεία του Λονδίνου.

    ''Θέλω να πω ότι δεν μας ευχαριστεί η απόφαση, όμως είναι απόφαση αγγλικού δικαστηρίου που ισχύει ασφαλώς στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Κύπρος - Αίγυπτος - ΑΟΖ - Τουρκία

    Η Τουρκία δεν μπορεί να προσβάλει τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούτε και να εμποδίσει την Κύπρο να προχωρήσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας για θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, Πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, σημειώνοντας ότι η απουσία λύσης του Κυπριακού δεν εμποδίζει την Κύπρο να προχωρήσει σε έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την αναζωπύρωση του θέματος μετά και την επίσκεψη στην Κύπρο του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίου Σαμίρ Φάχμι, ο κ. Ιακωβίδης επισημαίνει πως πέραν από τα οικονομικά οφέλη για την Κύπρο από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ, η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό προηγούμενο τόσο για την περιοχή όσο και για την προσπάθεια της Κύπρου να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τα άλλα γειτονικά κράτη, όπως τον Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

    Υπ. Γεωργίας - Παραδοσιακά προϊόντα - Διάσκεψη Τύπου

    Με στόχο τη βελτίωση των δομών των αρμόδιων αρχών όσον αφορά τόσο την εξέταση των φακέλων για κατοχύρωση γεωγραφικών ονομασιών όσον και τον έλεγχο των προδιαγραφών, άρχισε στις 22 Ιουλίου 2005 το πρόγραμμα Κύπρου-Πορτογαλίας, το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας Τάκης Αντωνίου.

    Η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Προώθησης Προϊόντων Ποιότητας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υδρομηχανικής στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υδάτων της Πορτογαλίας Ana Soeirο εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το επίσημο κλείσιμο του προγράμματος αυτού στο τέλος του Απρίλη 2006, οι κυπριακές αρχές θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις δομές τους και να χρησιμοποιήσουν τον Κανονισμό 2081 της ΕΕ περί προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, έτσι ώστε να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για πολλές γεωγραφικές ονομασίες παραδοσιακών τους προϊόντων.

    Πόλη Χρυσοχούς - Ρεντίνα - Αδελφοποίηση

    Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η επίσημη τελετή αδελφοποίησης μεταξύ της Πόλης Χρυσοχούς και του Δήμου Ρεντίνας, που βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης στην Κεντρική Μακεδονία.

    Η εκδήλωση έγινε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Σταυρού, έδρα του Δήμου Ρεντίνας, στην παρουσία της αντιπροσωπείας του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγγελο Οδυσσέως, του Δήμαρχου Ρεντίνας Γιώργου Στοΐτσα, δημοτικών συμβούλων, τοπικών παραγόντων της περιοχής και πλήθους κόσμου.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές επανέφεραν σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα των προηγούμενων συναντήσεων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 1.231,06 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 613.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 30% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,43% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 414,24 μονάδες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - 2ος προκριματικός - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια

    Τη Δυναμό Βουκουρεστίου και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα αντιμετωπίσουν η Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ αντίστοιχα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Η κλήρωση των αγώνων του τρίτου προκριματικού γύρου έγινε χθες στη Νιον της Ελβετίας.

    Στον πρώτο αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενεί τη Μακάμπι στη Λευκωσία, ενώ η Ομόνοια ταξιδεύει στο Βουκουρέστι για να αντιμετωπίσει τη Δυναμό. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 Αυγούστου.

    Η Ομόνοια προκρίθηκε στον δεύτερο προκριματικό αφού απέκλεισε τη μαλτέζικη ομάδα Χιμπέρνιανς, ενώ ο ΑΠΟΕΛ αφού απέκλεισε την επίσης μαλτέζικη Μπιρκιρκάρα.

    Τσάμπιονς Λιγκ - Τρίτος προκριματικός - Ανόρθωση

    Τη Ρέιντζερς Σκωτίας θα αντιμετωπίσει η Ανόρθωση εφόσον βεβαίως προκριθεί σε βάρος της Τράπζονσπορτ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η κλήρωση των αγώνων του τρίτου προκριματικού γύρου έγινε χθες στη Νιον της Ελβετίας.

    Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 9 και 10 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 23 και 24 του μηνός.

    Οι 16 ομάδες που θα προκριθούν θα μπουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η Ανόρθωση, μετά τη νίκη στο ΓΣΠ με 3-1, αγωνίζεται στην Τραπεζούντα στις 3 Αυγούστου για να περάσει στον τρίτο προκριματικό γύρο.

    [04] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Υπογραφή

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε γραπτή του δήλωση, σχολιάζοντας την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, επισημαίνει πως "η Τουρκία προχώρησε σε τυπική εκπλήρωση υποχρέωσης που έχει αναλάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι της ΕΕ συνολικά, αλλά και του κάθε κράτους μέλους της χωριστά, επομένως και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

    Επισημαίνει ωστόσο ότι "ταυτόχρονα με τη μονομερή δήλωση, στην οποία δυστυχώς έκρινε ότι έπρεπε να προβεί, η Τουρκία εμφανίζεται να εμμένει στην αδιέξοδη παράταση ενός πολιτικού και νομικού παράδοξου, εμμένει δηλαδή στη μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξή της σε αυτήν".

    "Η παραδοξότητα αυτή πρέπει να εκλείψει. Οσο συντομότερα τόσο καλύτερα. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία", σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει πως "το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει με προσοχή όλες τις πτυχές της τουρκικής δήλωσης".

    "Η ελληνική θέση επ' αυτής θα διατυπωθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων που συγκαλείται για τον σκοπό αυτό, περί τα τέλη του μηνός Αυγούστου, και το οποίο θα λάβει ομόφωνα τις σχετικές αποφάσεις".

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - Ατύχημα - Τραυματίες

    Η παραίτηση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα παραμένει στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι διαρκής η επικοινωνία του με το Προεδρικό Μέγαρο και η ενημέρωση του Προέδρου Παπαδόπουλου από τον ίδιο για την κατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων στο πρόσφατο συμβάν σε στρατόπεδο στην Κόσιη.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του από τη σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Προεδρικό, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η κατάσταση των τραυματιών είναι καλύτερη και ότι ένας ακόμη από αυτούς, ο Υπολοχαγός Αργύρης Αργυρού, θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα στο Ισραήλ για περίθαλψη των τραυμάτων μετά από αίτημα των γονέων.

    [06] (K) Δελτίο Δράστηριότητας Αποδήμων

    SNOWE BRINGS CONCERNS ON CONGRESSIONAL TRAVEL TO CYPRUS TO THE SENATE FLOOR

    WASHINGTON, DC U.S. Senator Olympia J. Snowe (R-ME) on July 29 voiced her concerns on State Department endorsement of Congressional travel to Cyprus through an illegally occupied part of the island. Following is the full text of her statement:

    Mr. President, I rise today to bring to the Senates attention a troubling development in our efforts to support the reunification of Cyprus. I have recently learned that the State Department is encouraging members of Congress and their staffs to initiate certain visits to the country through an airport in the illegally occupied area of the islandan airport that is not authorized by the Republic of Cyprus as a legal port of entry. In fact, the airport is built on property that was expropriated from its lawful owners following the Turkish invasion of Cyprus in 1974.

    As you may know, Cyprus was forcibly divided by an invasion of Turkish troops more than thirty years ago. Today, the United States and the world community recognize that the Turkish invasion was illegal, and that the Republic of Cyprus, which controls two-thirds of the island, is the only legitimate government of Cyprus. For years, as reflected in our domestic law and echoed in several UN Security Council Resolutions, U.S. foreign policy has refused to give either recognition or direct assistance to the self-declared administrative authority in the occupied area, the so-called Turkish Republic of Northern Cyprus. Indeed, the Foreign Assistance Act of 1961, as amended following the Turkish invasion, has established that the United States supports a free government for Cyprus, the withdrawal of all Turkish forces from Cyprus, and the reunification of the island communities.

    On the specific matter of flights into Cyprus, the United States is bound by the Chicago Convention on International Civil Aviation, to which both the United States and Cyprus are signatories. The Chicago Convention provides that [t]he contracting States recognize that every State has complete and exclusive sovereignty over the airspace above its territory, including designation of official ports of entry. The Republic of Cypruss sovereignty over the entire territory of Cyprus has been recognized and reaffirmed by numerous UN Security Council Resolutions as well as long-standing U.S. policy. Because the Republic of Cyprus has never authorized direct flights into the airports in the occupied area, and because it has not designated these airports as official ports of entry, entering the country through these airports is a direct violation of the Chicago Convention. Simply put, our State Department should not be authorizing, encouraging, or even condoning such a blatant violation of international law.

    Moreover, flights into an occupied airport violate local Cypriot law. If Cypriots visit the United States, they cannot just land a plane in the middle of the countrythey must land at an airport that is an immigration and customs point of entry. We would rightly object if a Cypriot landed at an unauthorized airport in our country, and we should not be encouraging Americans to do so in Cyprus.

    Over the past year, I believe the administration has been playing fast and loose with U.S. policy toward Cyprus, and has, at times, been less than forthcoming to me and others who are concerned with the viability of our efforts to facilitate reunification of the island.

    In late October 2004, officials from the U.S. Transportation Security Administrationover the protests of the Government of Cyprusconducted an inspection of the airport at Tymbou, which is one of the airports in the occupied area. When I expressed my concern to the State Department that such a visit was not appropriate because flights into that airport would violate international and Cypriot law and are inconsistent with U.S. law, the Department assured me that it was not changing its policy toward Cyprus. Instead, I was told that the visit . . . was a liaison visit to conduct a general review of the aviation security posture and was fully consistent with the TSAs mandate to promote international aviation security. It now appears that this visit may have been an early step toward encouraging Members of Congress and staff to land at this illegal airport.

    This past June, Members of Congress travelled, at the behest and funding of a Turkish Study Group, to occupied Cyprus and arrived at an occupied airport. Concerned that the State Department was permitting a blatant violation of international law and domestic Cypriot law, I raised this issue with the Secretary of State. I have now received a reply letter from Mr. Matthew Reynolds, Acting Assistant Secretary of State for Legislative Affairs, which I will submit for the Record.

    The letter indicates that the State Department has authorize[d] U.S. Government officials to travel directly to northern Cyprus using tourist passports. It further states, [w]e have taken great care to ensure that our steps are consistent with U.S. and international law. Neither U.S. nor international law prohibits U.S. citizens from traveling directly to the area administered by Turkish Cypriots. . . . In fact, courts in the Republic of Cyprus have explicitly refused to penalize Greek Cypriots who have chosen to so travel.

    Mr. President, this position misses the mark on several levels. First, as I explained earlier, the Chicago Conventionto which the United States is boundbars flights into a countrys territory without the countrys consent. Cyprus simply has not consented, and thus these flights are flatly inconsistent with applicable international agreements. Second, although international law does not penalize individuals for taking such unauthorized flights, that point is irrelevantthe Chicago Convention is directed at states, not individuals. Third, there can be no doubt that such trips are suspecteven the State Department seems to admit they cannot be undertaken on an official government passport. And finally, the decision by the government of Cyprus not to prosecute those who make illegal landings is a gesture of restraint, designed to promote the freedom of movement among the two communities. It is absurd to use this commendable restraint as a justification for encouraging further violations of the law.

    As justification, Mr. Reynolds stated that we have taken [these] steps in support of the UN Secretary Generals call on the international community to ease the isolation of the Turkish Cypriots. I agree this is a noble cause in principle, but it must be pursued in a way that is consistent with international norms, local Cypriot law, and broader U.S. and international efforts to bring together the two communities on the divided island. Several UN Security Council Resolutionswhich the Secretary Generals remarks did nothing to abrogateconfirm the sovereignty of the Republic of Cyprus.

    Moreover, the economic isolation of the Turkish Cypriots is already being addressed effectively by the ongoing economic support and confidence-building measures sponsored or supported by the Republic of Cyprus. Flights that conflict directly with international and Cypriot law and divide the two communities on Cyprus serve only to discourage the government of Cyprus from undertaking such positive measures. Moreover, there is literally no reason to encourage such flightsthe government of Cyprus permits, and is even prepared in appropriate circumstances to facilitate, free passage to the occupied territory for those who arrive at a legal airport of entry.

    Cyprus joined the European Union in May 2004, and the EU has been very active on resolving the Cyprus problem, from providing a forum for resolving the dispute with Turkey to proposing direct economic assistance to the Turkish-occupied area. It is interesting to note, however, that the EU members respect Cyprus sovereigntynot one EU member country flies into the occupied airports. It is inappropriate for the United States to get ahead of the European Union on the resolution of this conflict within its territory.

    Mr. President, I hope that my colleagues and their staffs who may be asked to visit Cyprus through an occupied airport will note the concerns I address here today. I would respectfully ask them to consider whether they think its appropriate for a member of the Cypriot legislature to visit the United States through an illegal point of entry. I would also ask them to consider why the State Department has indicated that travel to occupied Cyprus should not be on an official passport or in an official capacity. I also urge members to read the Chicago Convention and the UN Security Council Resolutions on Cyprus to see that these actions are in direct contravention to our international commitments. And I ask them to consider whether it is appropriate for a U.S. official to land at an airport that was built on land illegally taken from its lawful owners following Turkeys invasion of Cyprus.

    While I have the floor, Mr. President, I would like to take a moment to review all the positive developments that we are witnessing in Cyprus, which continue despite the administrations divisive actions. It is undeniable that the situation in Cyprus is moving forward. The Republic of Cyprus has proposed measures to open new crossing points along the cease-fire lines; withdraw military forces from sensitive areas; increase the ability of Turkish Cypriot-owned trucks, tourist buses and taxis to cross the Green Line that divides Cyprus; increase trade across the Green Line, and open up ports to greatly facilitate trade. Further, the Republic of Cyprus is unilaterally clearing all land mines from the National Guards minefields in the buffer zone.

    The Republic of Cyprus is also ensuring the economic development in the occupied area. Since April 2003 (when the Turkish military relaxed its movement restrictions) there have been more than 2.3 million border crossing by Cypriots into the occupied area. These visits have contributed more than $57 million to the economy of occupied Cyprus. In 2003 and 2004, the Republic of Cyprus paid more than $43 million in social insurance for Cypriots in the occupied area. Turkish Cypriots have been provided by the Republic of Cyprus with more than $9 million in free hospital and medical care, and more than $343 million in free electricity. The Republic of Cyprus does not isolate its citizens living in the occupied areamore than 63,000 have been issued Republic of Cyprus birth certificates, more than 57,000 have been issued Republic of Cyprus identity cards, and more than 32,000 have been issued Republic of Cyprus passports.

    It is also important to remember that the United States and Cyprus have always enjoyed a strong relationship. We have worked together on terrorism, the war in Iraq, suppressing money laundering, and other initiatives. For instance, in the lead up to the war in Iraq, Cyprus approved overflight rights for U.S. and other Coalition military aircraft as well as use of Cypriot airports. Important areas of cooperation between the United States and Cyprus are spelled out by the U.S.-Cyprus Mutual Legal Assistance Treaty. The treaty has been in force since September 2002 and facilitates bilateral cooperation in the fight against global terrorism, organized crime, drug-trafficking and related violent crimes. Cyprus is the first European nation to sign on to President Bushs Proliferation Security Initiative, which provides for shipping inspections and intergovernmental cooperation that is designed to stem the spread of weapons of mass destruction. The addition of Cyprus to the PSI is particularly significant because Cyprus has the sixth largest commercial shipping fleet in the world. It is plain that Cyprus and the United States share common goals and common values.

    Mr. President, this is a critical time for Cyprus. The two communities of Cyprus are moving together, their economies and peoples forming links like never before. The actions of the United States must encourage and foster reunification, not push the communities apart with divisive actions that challenge the sovereignty of the legitimate government of Cyprus. All Americans, whether officials from the administration or from this body, should educate themselves about these important issues before considering a trip to Cyprus through an illegal port of entry.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύσκεψη συγκυβερνώντων - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε τη βαθειά της λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε μονομερή δήλωση σε σχέση με την Κύπρο, κατά τη στιγμή υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να μελετήσει ενδελεχώς το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης και ιδιαίτερα εάν αυτή η δήλωση θέτει σε αμφισβήτηση την ισχύ της υπογραφής του Πρωτοκόλλου καθαυτή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 July 2005 - 17:49:11 UTC