Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Κύπριοι - Σαρμ ελ Σέιχ - Επιστροφή
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Βρετανία και η συνάντησή του με τον Τόνι Μπερ την Τρίτη, το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας, η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ για συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις, το τρομοκρατικό κτύπημα της Αλ Κάιντα στο αγαπημένο θέρετρο των Κυπρίων Σαρμ Ελ Σέιχ, καθώς και η απαγγελία κατηγοριών κατά τεσσάρων δημοσιογράφων, προβάλλονται στον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι τα προβλήματα των αιτητών ασύλων στην Κύπρο, οι πληροφορίες για αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση, μια σφυγμομέτρηση για τους Κύπριους πολιτικούς και ο τουρισμός.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Η αστυνομία στο εδώλιο'' γράφει σήμερα ότι ''υπό το βάρος της καθολικής επίκρισης των επιθέσεων του εναντίον του Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέκρουσε χθες πρύμνα και παραδέχθηκε ότι ήταν βεβιασμένη η ενέργεια της αστυνομίας να προσάψει κατηγορίες εναντίον των δημοσιογράφων από τη στιγμή που έχει συσταθεί διερευνητική επιτροπή. Προχθές όμως άλλα έλεγε''. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών που αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον για επαφές με την Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται στην Κύπρο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο ''Ξεκίνησε νέος κύκλος τρομοκρατίας. Μαζικός πανικός και υστερία'' αναφέρεται στο τρομοκρατικό κτύπημα στο Σαρμ Ελ Σέιχ και σημειώνει ότι πριν στεγνώσει το αίμα των νεκρών από τις επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου, η Αλ Κάιντα έσπειρε και πάλι το θάνατο σε τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χάος επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού αφού τα εμπορευματοκιβώτια που συσσωρεύτηκαν ξεπερνούν τις 4.000. Προσθέτει ότι εξαντλήθηκαν και οι λιγοστοί χώροι που είχαν απομείνει για αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Χείρα φιλίας στην Αγγλία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχώρησε χθες για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο επιδιώκοντας μια σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρότι και ο ίδιος συντήρησε με δημόσιες δηλώσεις του μια εχθρότητα προς τη Βρετανία, δεν επιθυμεί συνέχιση της αντιπαλότητας με μια ισχυρότατη χώρα της ΕΕ η οποία μάλιστα έχει και άμεση εμπλοκή στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι απίθανη θεωρείται μια συναντίληψη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην ουσία του Κυπριακού, αφού ο Μπλερ δεν βλέπει με καλό μάτι την επιθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου για προσεκτική προετοιμασία των διαπραγματεύσεων.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Θέρετρο τρόμου'' γράφει ότι 287 Κύπριοι βρίσκονταν στο αγαπημένο θέρετρο των Κυπρίων, Σάρμ Ελ Σέιχ, για διακοπές όταν έγινε το τρομοκρατικό κτύπημα και ότι είναι όλοι ασφαλείς. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων συγκάλεσε για αύριο Δευτέρα η βρετανική προεδρία της ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί σε επίπεδο '25' τ ο θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ξαναμοιράζουν την τράπουλα'' γράφει ότι η έξοδος του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού από την κυβέρνηση έχει πλέον ημερομηνία, καθώς οι υπογραφές για την μετακίνησή του στην Ελληνική Τράπεζα έχουν πέσει αλλά αυτή δεν θα γίνει πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλού γράφει ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ προσπαθεί να εκμαιεύσει από την Κύπρο ότι δεν θα επιχειρήσει ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες να δυσχεραίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή της πορεία.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Πολιτικός του μέλλοντος ο Χριστόφιας'' γράφει ότι μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε για τη ''Χ'' ελληνική εταιρία, αναδεικνύει τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ως το πολιτικό πρόσωπο που έχει το πιο σημαντικό πολιτικό μέλλον με ποσοστό 34,1%. Στη δεύτερη θέση είναι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με 21,5% και τρίτος ο Ιωάννης Κασουλίδης του ΔΗΣΥ με 21,1% ακολουθούμενος από τον Νίκο Αναστασιάδη με 10,2%. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στην ''Χ'' του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι η κυπριακή λίρα ήταν και παραμένει ισχυρή ενώ επεσήμανε πως το ύψος των τιμών στα ακίνητα είναι αφύσικο.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Αιτητές ασύλου προτιμούν τον θάνατο'' γράφει ότι φθάνοντας στα άκρα της απελπισίας, τρεις αιτητές ασύλου έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας μέσα σε ένα μήνα. Προσθέτει ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αυτά τα άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά κακομεταχείριση και ρατσισμό στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου η Κύπρος πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει περισσότερους Ρώσους και Βρετανούς τουρίστες εάν επιθυμεί να αυξήσει τα εισοδήματά της από τον τουρισμό.

    [02] (Κ) Κύπριοι - Σαρμ ελ Σέιχ - Επιστροφή

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και μέχρι στιγμής δεν θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για το Σαρμ ελ Σέιχ.

    Στο μεταξύ, επέστρεψαν τα ξημερώματα από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, 165 Κύπριοι τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε το τρομοκρατικό κτύπημα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 88 άτομα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αιγύπτιος Πρόεδρος - Μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ εκφράζοντας τη λύπη του για την τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.

    ''Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όταν το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας κτυπά τη φίλη χώρα Αίγυπτο εκφράζω την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου όπως και τα συλλυπητήριά μου και βαθιά συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνει ότι με βαθιά αγανάκτηση πληροφορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο θέρετρο Σιάρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο που προκάλεσε πολλά αθώα θύματα.

    ''Παρακαλώ δεχθείτε Εξοχότατε τη διαβεβαίωση για το ύψιστο ενδιαφέρον μου'', καταλήγει το μήνυμα προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αιγύπτιος ΥΠΕΞ - Μήνυμα

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γιέιτ απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Ο κ. Ιακώβου εκφράζει στο μήνυμά του την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τη φίλη χώρα Αίγυπτο, καθώς και τα συλλυπητήρια και τη βαθιά συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ είπε πως από τη στιγμή που εγνώσθη το τρομοκρατικό κτύπημα άρχισε να λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Ομάδα Κρίσεων και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και άλλοι λειτουργοί «ξέρουν πως να δράσουν».

    Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τη βομβιστική επίθεση ανακοίνωσε ότι όποιοι Κύπριοι που ανησυχούν για δικά τους άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών: 22 401222, 22 401235 και 99660129 και στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο: 002023455967 και 0020103311615.

    Πρόεδρος Βουλής - Σάρμ ελ Σέιχ - Επίθεση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε χθες μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ahmed Fathi Sorour εκφράζοντας την αγανάκτηση και τη θλίψη του για την τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.

    ''Εκ μέρους όλων των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμού προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων. Καταδικάζοντας αυτή την αποτρόπαια ενέργεια, εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς το Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση και το φίλο λαό της Αιγύπτου σ΄ αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές απώλειας και πόνου'', προσθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας απέστειλε παρόμοιο μήνυμα και στον Πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Κύπρο, Mohamed Abdel Hakam.

    Κύπριοι - Σαρμ ελ Σέιχ - Επιστροφή

    Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή και μέχρι στιγμής δεν θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για το Σαρμ ελ Σέιχ.

    Στο μεταξύ, επέστρεψαν τα ξημερώματα από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, 165 Κύπριοι τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε το τρομοκρατικό κτύπημα το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 88 άτομα.

    Περίπου 130 Κύπριοι επέλεξαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους στο Σαρμ Ελ Σέιχ οι περισσότεροι, από τους οποίους θα επιστρέψουν στην Κύπρο αύριο ή την Τρίτη.

    Αντρος Κυπριανού - Αίγυπτος - Επιθέσεις - Καταδίκη

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία απ' όπου και αν προέρχεται δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού με αφορμή τις επιθέσεις στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.

    ''Θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν κάποιοι να προωθήσουν δήθεν εθνικά η οποιαδήποτε άλλα συμφέροντά τους'', είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι ''πράξεις όπως αυτές στο Λονδίνο και τώρα στο Σαρμ Ελ Σέιχ κάθε άλλο παρά προωθούν τα συμφέροντα των λαών τους οποίους δήθεν εκπροσωπούν οι τρομοκράτες''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είναι φανερό πως την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί εντάσεις και παρεξηγήσεις» στις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι «δεν είναι τραγικές» εντούτοις, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτές «επιδέχονται βελτίωσης».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον κ. Μπλερ θα συζητήσουν το Κυπριακό, θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Προσβλέπω στη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να βελτιωθούν περισσότερο οι σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο με το οποίο έχουμε ιστορικές και πολιτικές σχέσεις», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι η επίσκεψή του στη Βρετανία «εντάσσεται στην προσπάθειά μας για βελτίωση των σχέσεων με όλες τις χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο Κυπριακό, στα διμερή θέματα και στα θέματα της ΕΕ».

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία είναι τόσο τραγικές όσο άφησε να νοηθεί ο νέος Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Λευκωσία Πίτερ Μίλετ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Οχι αλλά είναι φανερό ότι την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί εντάσεις, παρεξηγήσεις''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''ο νέος Υπατος Αρμοστής πραγματικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο σχέσεων τόσο και με τις δικές του δηλώσεις όσο και σε επαφές που είχαμε για να προετοιμαστεί αυτή η επίσκεψη».

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «δεν είναι τραγικές αυτές οι σχέσεις αλλά πάντα όλες οι σχέσεις επιδέχονται βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με πολιτειακούς παράγοντες της Βρετανίας, όπως και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και της ομογένειας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι «ξεκάθαρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «το αβέβαιο είναι οι προθέσεις της Τουρκίας» τόσο αναφορικά με το χρόνο υπογραφής του Πρωτοκόλλου όσο και με τον τύπο που θέλει να εφαρμόσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για το Λονδίνο, εάν με την ολοκλήρωση των επαφών του θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Η ΕΕ έχει ήδη πάρει αποφάσεις και για τη διαδικασία και για τον χρόνο που οπωσδήποτε πρέπει να είναι αρκετά έγκαιρα για να μην δημιουργηθεί θέμα έντασης και κρίσης όσο πλησιάζει η 3η Οκτωβρίου».

    «Το θέμα του Πρωτοκόλλου είναι ξεκάθαρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έχει επανειλημμένα συζητηθεί και στις ομάδες εργασίες και στα Συμβούλια των Υπουργών» απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Το αβέβαιο είναι οι προθέσεις της Τουρκίας τόσον όσον αφορά τον χρόνο της υπογραφής όσον και αναφορικά με τον τύπο που θέλει να εφαρμόσει'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στο Λονδίνο την 27η Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Ούτε έχει προγραμματιστεί αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία για συνάντηση».

    Προεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Εκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) συγκάλεσε για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η Βρετανική Προεδρία, προκειμένου να συζητηθεί σε επίπεδο «25», το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Προεδρία επιθυμεί να συζητήσει με τους εταίρους και να συμφωνήσουν για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος σε περίπτωση που η Αγκυρα υπογράψει το πρωτόκολλο στη διάρκεια τους καλοκαιριού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - ΗΠΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ όπου αύριο στις 1400 (ώρα Ουάσιγκτον) θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις. Ακολούθως ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου και θα παραστεί στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ενώ θα συναντηθεί επίσης και με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε πως «το θέμα των διερευνητικών επαφών, για τις οποίες πρώτο λόγο έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεν έχουν βασικά τερματιστεί» και πως αναμένει πως σύντομα θα υπάρξει επίσκεψη απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    ''Αυτή τη στιγμή η Γενική Γραμματεία είναι πάρα πολύ απασχολημένη με την προετοιμασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου καθώς και την τρέχουσα συζήτηση στη Γενική Συνέλευση για την αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο σερ Κίραν Πρέντεργκαστ «στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε βάλει διάφορες επιλογές δράσης και η επιλογή της μη δράσης δεν ήταν εκεί».

    Η άποψή μου συνέχισε ο κ. Ιακώβου «είναι ότι θα υπάρξει, μάλιστα σύντομα, ίσως τον Σεπτέμβριο μια επίσκεψη» απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μάλλον» συνέχισε «ο Γενικός Γραμματέας θα περιμένει άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη στις 10 - 12 Σεπτεμβρίου και μετά θα αποφασίσει για το επόμενο βήμα''.

    Το θέμα, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών «θα συμπεριληφθεί στις επαφές που θα έχω με την Αμερικανίδα ομόλογό μου Κοντολίζα Ράις».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Σχέσεις Κύπρου με ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών χρειάζονται βελτίωση και πως χρειάζεται αρκετή δουλειά για να ξεπεραστούν τα αρνητικά αισθήματα των Αμερικανών αλλά και να ανανεωθεί το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό που «δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο».

    Πρόσθεσε ότι κατά την άποψη των Αμερικανών υπάρχουν «κάποια αισθήματα που τους προκαλούν απογοήτευση'' και τα οποία προέρχονται όχι τόσο από την στάση του λαού όσο από εκείνην αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι με καλή διάθεση μπορούν να ξεπεραστούν.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ανέπτυξε τις θέσεις της ε/κ πλευράς αλλά κατά κύριο λόγο συζήτησε την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ αμερικανικής και κυπριακής κυβέρνησης καθώς και συγκεκριμένες εισηγήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι γύρω στον Σεπτέμβριο «υπάρχει το ενδεχόμενο επίσκεψης στη Κύπρο, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος'', του Βοηθού Υφυπουργού των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα της Κύπρου, Μάθιου Μπρέιζερ.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Παπούλιας - Τηλεγράφημα

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία της εφετινής επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Στο τηλεγράφημα του ο κ. Ομήρου εύχεται πρόοδο και επιτυχίες στην Ελλάδα για το καλό ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Σε ανακοίνωση του το Κίνημα χαιρετίζει την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ως ιδιαιτέρως σημαντικό ιστορικό γεγονός, απολύτως συνδεδεμένο με τα τραγικά συμβάντα τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Συνολικά 5.505 Ελληνοκύπριοι και 5.084 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 24 July 2005 - 17:49:06 UTC