Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τριανταένα χρόνια τουρκικής εισβολής
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Πικετοφορία διαμαρτυρίας - Τουρκική Πρεσβεία
  • [03] (Κ) Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - Επαναληπτικός αγώνας
  • [04] (Κ) Αθήνα - Εκθεση για τα κατεχόμενα - Αιμοδοσία
  • [05] (Κ) Εκδηλώσεις καταδίκης - Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [06] (Κ) Κυπριακό - Ιριλάι - Τουρκική εισβολή
  • [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μνημόσυνο πεσόντων - Ομιλία
  • [11] (Κ) Ιερός Ναός Φανερωμένης - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ράις - Συνάντηση (1)
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΗΠΑ - Συνάντηση (2)
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ''Απομόνωση'' Τ/Κ
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ιρλανδίας
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ιρλανδίας - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [21] (Κ) Αθήνα - Σπηλιωτόπουλος - Γεωργής - Επέτειος Εισβολής
  • [22] (K) ΥΠΕΞ Σερβίας και Μαυροβουνίου - Αφιξη
  • [23] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - 31η επέτειος εισβολής
  • [24] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Επικοινωνιακή πολιτική
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Ανάπτυξης Βραζιλίας
  • [26] (Κ) Βουλή Κοινοτήτων - Σχέδιο ψηφίσματος - Αγνοούμενοι
  • [27] (Κ) ΕΕ - COREPER - Πρωτόκολλο - Τουρκία

  • [01] (Κ) Τριανταένα χρόνια τουρκικής εισβολής

    Υπό τον ήχο των σειρήνων της Πολιτικής Αμυνας ξύπνησε σήμερα στις 5:30, ώρα της τουρκικής εισβολής, η ελεύθερη Κύπρος υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό την αποφράδα εκείνη ημέρα του καυτού Ιουλίου του 1974.

    Στις 8.30 πραγματοποιείται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς και κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    Στις 10:00 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Προηγουμένως θα ψαλεί παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων. Θα χοροστατήσει ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Πικετοφορία διαμαρτυρίας - Τουρκική Πρεσβεία

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 8 το βράδυ ώρα Κύπρου πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου.

    Πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο των φετινών αντικατοχικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Διακήρυξη της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι "η παροικία μας θα εκφράσει τη συμπαράστασή της στους αγώνες του Προέδρου της Κύπρου και του κυπριακού λαού για να αποτραπεί η παγίωση των τετελεσμένων για να πετύχουμε την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας και την εξεύρεση βιώσιμης, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου και του λαού της".

    Προσθέτει ότι "ως Ευρωπαίοι πολίτες θα εργασθούμε για λύση του Κυπριακού βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μια λύση που να δισφαλίζει την ενότητα της Κύπρου, την πρόοδο και την ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού μας, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - Επαναληπτικός αγώνας

    Με στόχο την πρόκριση στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις 8.30 απόψε στο ΓΣΠ στη Λευκωσία τη Δυναμό Μινσκ, στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    Στον πρώτο αγώνα η Ανόρθωση είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας.

    [04] (Κ) Αθήνα - Εκθεση για τα κατεχόμενα - Αιμοδοσία

    Η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) διοργανώνει στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τα κατεχόμενα.

    Την έκθεση θα ανοίξει απόψε στις 8 ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργος Γιωργής. Κατά τα εγκαίνια θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Λοϊζος Λοϊζου.

    Η ΕΚΕ αναφέρει πως θεωρεί την παρουσία όλων επιβεβλημένη προκειμένου να σταλεί μήνυμα αντίστασης στην κατοχή και εμμονής στο δικαίωμα επιστροφής.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου και θα είναι ανοικτή Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ η κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε πως σήμερα από τις 9 πμ μέχρι τη 1 μμ θα υπάρχει έξω από το κτίριό της κινητή μονάδα αιμοληψίας και παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να προσέλθουν για να δώσουν αίμα τιμώντας με τον τρόπο αυτό τους πεσόντες κατά την κυπριακή τραγωδία του 1974.

    [05] (Κ) Εκδηλώσεις καταδίκης - Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας

    Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο, ανακοίνωση της ελληνικής Πρεσβείας αναφέρει.

    [06] (Κ) Κυπριακό - Ιριλάι - Τουρκική εισβολή

    Ελπίδα για λύση του Κυπριακού προσφέρει το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο κ. Ιριλάι απέφυγε να αναφερθεί σε εισβολή, όταν ερωτήθηκε επανειλημμένα.

    [07] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής, οι εκδηλώσεις καταδίκης στις ελεύθερες περιοχές αλλά και οι εορτασμοί στα κατεχόμενα, η συνεχιζόμενη απεργία των φορτηγατζήδων και οι επιπτώσεις στην οικονομία, η πιθανότητα σε δύο χρόνια η Κύπρος να απολαμβάνει τα οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς, οι διαβεβαιώσεις ότι η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και η ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλες ειδήσεις είναι η πρόβλεψη ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, οι εισαγωγές φαρμάκων, και οι αποζημιώσεις που μπορούν να αιτούνται όσοι έχασαν στο ΧΑΚ.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Παρανομεί η κυβέρνηση με τα χάπια'' γράφει σήμερα ότι "υπεράνθρωπες προσπάθειες" κατέβαλε χθες η κυβέρνηση για να πείσει ότι οι εισαγωγείς φαρμάκων σε συσκευασίες χύμα, ή των 1.000 δισκίων, είναι καθ' όλα νόμιμες. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι στο πουθενά βρίσκονται οι έρευνες για τη δολοφονία κλητήρα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Κυριάκου Κυριάκου έξω από το χώρο εργασίας του. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο δολοφόνος ενδέχεται να ήταν τελικά μόνος και να διέφυγε πεζός, γράφει η ''Α''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απαράδεκτη παρέμβαση Χριστόφια στο ΡΙΚ'' γράφει ότι "αναστάτωση και δυσφορία" προκλήθηκε μεταξύ δημοσιογράφων και παραγωγών ειδήσεων στο ΡΙΚ "μετά από παρέμβαση στο έργο τους" από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξέφρασε έντονα παράπονα για εικόνες χωρίς αρκετό κόσμο που έδειξε η τηλεόραση του ΡΙΚ για το συλλαλητήριο του κόμματος για καταδίκη του πραξικοπήματος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε ολιγόλεπτη συνομιλία τους ότι οι ΗΠΑ προωθούν επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο των συντηρητικών κομμάτων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οδικός χάρτης για τα φορτηγά'' γράφει ότι κρίσιμη για την έκβαση της απεργίας των φορτηγατζήδων είναι η σημερινή πρωινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Συγκοινωνιών. Στόχος είναι να καθοριστεί μια σαφής διαδικασία διαλόγου η οποία θα ακολουθηθεί εφόσον αρθούν προηγουμένως τα απεργιακά μέτρα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση χθες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για αλλαγή της στάσης της Ρωσίας στο Κυπριακό, ύστερα από δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι ήρθε η ώρα να αρθεί η "απομόνωση" των Τ/Κ.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τελευταία ώρα'' γράφει ότι λίγο πριν την ανεπανόρθωτη κατάρρευση της οικονομίας και ενώ οι επιδράσεις από την απεργία των φορτηγατζήδων άρχισαν να γίνονται δραματικές, πρώτα στην οικοδομική βιομηχανία, αμυδρή ελπίδα εμφανίζεται κυριολεκτικά την τελευταία ώρα, αφού ο Υπουργός Συγκοινωνιών και οι φορτηγατζήδες μπαίνουν σε διάλογο. Αλλού γράφει ότι οι εκδηλώσεις καταδίκης του στυγερού εγκλήματος που διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 1974 άρχισαν χθες και θα κορυφωθούν σήμερα, ενώ στα κατεχόμενα κορυφώνονται σήμερα οι εορτασμοί για την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ και πολυμελών αντιπροσωπειών και άλλων 100 ατόμων από 33 χώρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Μαύρος χρυσός σε δύο χρόνια'' γράφει ότι στο κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ενδέχεται να μετέχει η Κύπρος στα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με έμμεση επιβεβαίωση του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, η Κύπρος διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό. Αλλού ο 'Φ' γράφει ότι σύμφωνα με απόφαση των εργολάβων, αύριο κατεβάζουν τα ρολά τους τα εργοτάξια αφού η κατασκευαστική βιομηχανία μετρά τις πληγές της από την απεργία των φορτηγατζήδων.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μέρα οργής'' και με μαυρόασπρες φωτογραφίες από την τραγωδία του 1974 γράφει ότι μέρα οργής, μνήμης και καταδίκης της διπλής προδοσίας κατά της Κύπρου η 20η Ιουλίου 1974, όταν η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της πρόσφερε το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' εισβάλλει στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η μετάβαση ξένων αντιπροσωπιών στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις με αφορμή τη σημερινή επέτειο ενοχλούν την κυβέρνηση και σε περιπτώσεις ''επισήμων'' αποστολών θα γίνουν διαβήματα στις εν λόγω κυβερνήσεις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η απεργία στοιχίζει 10 εκατ. λίρες την ημέρα'' αναφέρεται στην απεργία των φορτηγατζήδων, από την οποία χάνονται ημερησίως 10 εκατομμύρια λίρες. Η απεργία, που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, προκαλεί επιδράσεις που γίνονται αισθητές σε όλους τους τομείς της οικονομίας, γράφει η εφημερίδα. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρεται στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο και σημειώνει ότι σύμφωνα με μελέτη ξένου οίκου για λογαριασμό εταιρείας πώλησης ακινήτων, οι τιμές ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Το ολέθριο πλήγμα των φορτηγατζήδων στην οικονομία'' αναφέρεται στην απεργία των οδηγών αδειών Α', και γράφει ότι απέτυχε η προσπάθεια του Υπουργού Συγκοινωνιών να επιτευχθεί η μεταφορά προϊόντων σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αποζημιώσεις από δύο μέχρι και 50 χιλιάδες λίρες θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι επένδυσαν στο ΧΑΚ την περίοδο 1ης Ιανουαρίου 1999 μέχρι 30 Ιουνίου 2001 σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τριανταένα χρόνια τουρκικής εισβολής

    Υπό τον ήχο των σειρήνων της Πολιτικής Αμυνας ξύπνησε χθες στις 5:30, ώρα της τουρκικής εισβολής, η ελεύθερη Κύπρος υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό την αποφράδα εκείνη ημέρα του καυτού Ιουλίου του 1974.

    Στις 8.30 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς και κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    Στις 10:00 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Προηγουμένως εψάλη παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων. Χοροστάτησε ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος ασίλειος.

    Στις 12:00 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες για 15 λεπτά.

    Στην 18:00 η ΕΔΕΚ θα τελέσει τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων Αμμοχωστιανών στο μνημείο πεσόντων στη Δερύνεια.

    Το ΔΗΚΟ, η ΝΕΔΗΚ και η ΓΟΔΗΚ πραγματοποιούν στις 18:30 εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Κασιανού στη Λευκωσία. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στις 19:00 θα μιλήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Στις 20:30 πραγματοποιείται από την Πρωτοβουλία Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υπερκομματική αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με σύνθημα ''ΟΧΙ στην κατοχή, ΝΑΙ στην απελευθέρωση της πατρίδας μας'', με ομιλητές τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, το βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη και τον Ελλαδίτη συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

    Ελληνική κυβέρνηση - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο.

    Λονδίνο - Πικετοφορία διαμαρτυρίας - Τουρκική Πρεσβεία

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 8 το βράδυ ώρα Κύπρου πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου Πραγματοποιείται σήμερα στις 8 το βράδυ ώρα Κύπρου πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου.

    Πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο των φετινών αντικατοχικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Διακήρυξη της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι ''η παροικία μας θα εκφράσει τη συμπαράστασή της στους αγώνες του Προέδρου της Κύπρου και του κυπριακού λαού για να αποτραπεί η παγίωση των τετελεσμένων για να πετύχουμε την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί μας και την εξεύρεση βιώσιμης, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου και του λαού της''.

    Προσθέτει ότι ''ως Ευρωπαίοι πολίτες θα εργασθούμε για λύση του Κυπριακού βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μια λύση που να δισφαλίζει την ενότητα της Κύπρου, την πρόοδο και την ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού μας, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Αθήνα - Εκθεση για τα κατεχόμενα - Αιμοδοσία

    Η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) διοργανώνει στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τα κατεχόμενα.

    Την έκθεση θα ανοίξει απόψε στις 8 ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργος Γιωργής. Κατά τα εγκαίνια θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Λοϊζος Λοϊζου.

    Η ΕΚΕ αναφέρει πως θεωρεί την παρουσία όλων επιβεβλημένη προκειμένου να σταλεί μήνυμα αντίστασης στην κατοχή και εμμονής στο δικαίωμα επιστροφής.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου και θα είναι ανοικτή Δευτέρα - Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ η κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ανακοίνωσε πως σήμερα από τις 9 πμ μέχρι τη 1 μμ θα υπάρχει έξω από το κτίριό της κινητή μονάδα αιμοληψίας και παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να προσέλθουν για να δώσουν αίμα τιμώντας με τον τρόπο αυτό τους πεσόντες κατά την κυπριακή τραγωδία του 1974.

    Αθήνα - Καραμανλής - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Τριάντα ένα χρόνια μετά την 20η Ιουλίου του 1974, η Ελλάδα δεν ξεχνά και τιμά τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της Ελλάδας ''για συνεπή, συνεχή και αποφασιστική υποστήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού για άρση των συνεπειών της εισβολής και της κατοχής».

    Σε δήλωσή του με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως όλοι οφείλουν να συμβάλουν στην εξεύρεση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, ευρωπαϊκής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε πως παραμένει αμετακίνητος ο στόχος για την επανένωση της νήσου, ώστε να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων της ένταξης όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων στα κατεχόμενα για να παραστούν στους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας τις επισκέψεις των Τούρκων επισήμων ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αυτές είναι παράνομες και εκτελούμενες την ημέρα της εισβολής είναι και προκλητικές».

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' για ανέγερση τείχους από τις κατοχικές αρχές μεταξύ των οδοφραγμάτων του Αγίου Δομετίου και του Λήδρα Πάλας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «το καθεστώς Ταλάτ ανεγείρει τοίχο και όχι τείχος».

    Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες για το θέμα έχουν ελεγχθεί και είναι «ανακριβείς. Χτίζουν ένα τοίχο σε ένα στρατόπεδο για να χωρίσει το στρατόπεδο από ένα χώρο στάθμευσης», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Κυπριακό - Ιριλάι - Τουρκική εισβολή

    Ελπίδα για λύση του Κυπριακού προσφέρει το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο κ. Ιριλάι απέφυγε να αναφερθεί σε εισβολή, όταν ερωτήθηκε επανειλημμένα.

    Σε παρατήρηση ότι σήμερα είναι η 31η επέτειος της τουρκικής εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου, και αν μπορεί να προσφέρει μια ελπίδα για λύση, ο κ. Ιριλάι απάντησε:

    «Η ελπίδα για λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν και πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη όπως όλα τα μέρη αρχίσουν με ανανεωμένη δέσμευση και ενέργεια καθώς και όραμα στη βάση του σχεδίου για λύση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».

    Σε ερώτηση αν θεωρεί την τουρκική ενέργεια του 1974 ως εισβολή, ο κ. Ιριλάι είπε ότι δεν έχει «τίποτε νεότερο να απαντήσει ή να προσθέσει σε σχέση με το ιστορικό μας σχόλιο για το συμβάν».

    Κληθείς να αναφέρει αν ήταν εισβολή ή όχι, ο κ. Ιριλάι απάντησε ότι «δεν πρόκειται να πάω πίσω 30 χρόνια».

    Ανέφερε ότι εκείνο που έχει να πει είναι ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ επικεντρώνεται στο μέλλον και αυτό είναι το σχέδιο Ανάν. «Υπάρχει μια λύση στα χέρια μας, υπήρχε μια λύση και δυστυχώς, απερρίφθη. Παραμένει η βάση για συζήτηση. Παραμένει η βάση για λύση και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται δραστήρια προς υποστήριξη του σχεδίου με όλα τα μέρη για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά...»

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Τείχος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τείχος που κατασκευάζεται, σύμφωνα με τ/κ εφημερίδες, στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι του μεγέθους που υποστηρίζει ο τ/κ Τύπος, σημειώνοντας ότι εάν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, τότε πρόκειται για διαχωριστικές πράξεις.

    Πρόσθεσε ότι η πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Εθνη είναι ότι ανεγείρεται ένα τείχος και σημείωσε πως αυτή η κατασκευή ''δεν δικαιολογείται από τη λεγόμενη δήθεν προσπάθεια για άρση της 'απομόνωσης' των Τ/Κ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τ/κ εφημερίδες είναι αληθείς, τότε πρόκειται περί μιας συνεχιζόμενης παρανομίας, η οποία εκδηλώνεται με περαιτέρω διαχωριστικές πράξεις, αποδεικνύοντας την πολιτική που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς''.

    ''Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις ότι πρόκειται για το τείχος το οποίο αναφέρεται, αλλά υπάρχει κάπου μία κατασκευή ενός τοίχου ύψους δύο μέτρων κοντά σε στρατόπεδο. Φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι εκεί θα παραμείνει. Εάν συνεχίσει σε έκταση και μήκος χιλιομέτρων, τότε πράγματι αποτελεί μία εκδήλωση μίας συνεχιζόμενης διχοτομικής πολιτικής, η οποία δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο'', πρόσθεσε.

    Δήμος Αμμοχώστου - Μπλερ - Επιστολή

    Ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Ανδρέας Σιοπαχάς με επιστολή του ζητεί από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να ενεργήσει ''με τέτοιο τρόπο ώστε η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία να τερματιστεί το συντομότερο και να έχουμε μια νέα εποχή δικαιοσύνης και ειρήνης στην πατρίδα μας''.

    Στην επιστολή του, ο κ. Σιοπαχάς εκφράζει εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Αμμοχώστου ''συμπάθεια για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στο Λονδίνο''.

    Προσθέτει ότι ''οι Κύπριοι, θύματα της τουρκικής εισβολής και κατόχής από το 1974, είμαστε σε καλύτερη θέση να κατανοούμε τον πόνο των ανθρώπων από τρομοκρατικές και απάνθρωπες ενέργειες''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ρωσική πολιτική στο Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό «δεν πρόκειται να αλλάξει», σημειώνοντας πως η θέση της Ρωσίας έχει εξηγηθεί σαφώς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί ανάγκης τερματισμού της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, είπε πως μετά τη μετάδοση της είδησης για τις δηλώσεις του κ. Πούτιν «είχαμε επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που πραγματοποιήθηκε προχθές, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «είχαμε την καλή τύχη να μας έχει επισκεφθεί στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Λαβρόφ και συζητήσαμε για πολλές ώρες το κυπριακό πρόβλημα».

    Πρόσθεσε πως «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η ρωσική πολιτική στο Κυπριακό δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι αυτή την οποία μας έχει εξηγήσει σαφώς ο κ. Λαβρόφ όταν βρισκόταν στην Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει ότι ναι μεν ο ίδιος ασχολείται με το Κυπριακό αλλά ο πραγματικός χειριστής του Κυπριακού εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο κ. Λαβρόφ».

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό βασίζεται σε αρχές και σεβασμό της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει οποιανδήποτε αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Ρωσίας.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περί της ανάγκης άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι γνωστή''.

    Σε ερώτηση εάν θα ζητηθούν διευκρινίσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε ότι ''η διπλωματική τακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις θα λάβει χώρα''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ρωσική θέση ''βασίζεται σε αρχές και σεβασμό της νομιμότητας, και με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύω τις όποιες δηλώσεις του κ. Πούτιν σε σχέση με το Κυπριακό''.

    ''Δεν βλέπω να υπάρχει καμμιά αλλαγή πολιτικής. Εξάλλου, πολύ πρόσφατα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Λαβρόφ, ήταν εδώ και κατέθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας έναντι του Κυπριακού'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ελληνας ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Ρωσία

    Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διατηρεί σταθερή θέση στο Κυπριακό η οποία δεν έχει μεταβληθεί, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος εκτιμά ότι ''οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου θα πρέπει να ερμηνεύονται σε αυτό το πλαίσιο''.

    Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA Ελλάδας και αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ ''θα συμβεί σε 15 χρόνια από σήμερα ή και παραπάνω και άρα μιλάμε για μια Τουρκία που πιθανότατα για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να είναι διαφορετική από τη σημερινή''.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία ''πρέπει οπωσδήποτε'' να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης ''διότι αλλιώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και οι οποίες είναι ιδιαίτερα σαφείς ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου''.

    ''Αυτή είναι θέση όλων, και των 25. Από εκεί και πέρα αυτό που συζητείται είναι, ο πρακτικός τρόπος με τον οποίο θα γίνει'', είπε ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Βαληνάκης είπε ότι ''υπάρχουν χώρες που ιδιαίτερα λόγω της πίεσης της εσωτερικής κοινής γνώμης έχουν μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην προοπτική της τουρκικής ένταξης''.

    Διευκρίνισε πως ''όταν μιλάμε για ένταξη, αυτή προϋποθέτει μια μακρά πορεία διαπραγματεύσεων και κυρίως επιλογές σημαντικές από τη μεριά της Τουρκίας''.

    Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Αναστασιάδης

    Οι ΗΠΑ προωθούν την επανένωση της Κύπρου και για το σκοπό αυτό ενθαρρύνουν τόσο τον ΟΗΕ όσο και τις δύο κοινότητες στο νησί, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός παραγωγικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης συνομιλίας που είχε χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με άλλους τριάντα ηγέτες κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, που φιλοξένησε ο κ. Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος με τη γεωστρατηγική της σημασία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο γέφυρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και να αποτελέσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας ανάμεσα σε πολίτες διαφορετικών φυλετικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών καταβολών.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε την ευθύνη που επωμίζονται οι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας έναντι των χωρών του τρίτου κόσμου για την αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας και της μάστιγας της πείνας.

    Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας - Αφιξη

    Έφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοτ Αχερν.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αχερν δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Ο κ. Αχερν θα έχει σήμερα στις 11.30 συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου. Μισή ώρα αργότερα οι δύο Υπουργοί θα έχουν γεύμα εργασίας, το οποίο θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει στις 13:30 δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Γενικός Εισαγγελέας - Αρχαιότητες - Επιστροφή

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναχώρησε χθες το απόγευμα για το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με Υφυπουργό της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και ιδιωτικές συλλογές.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι οι αρχαιότητες αυτές περιλαμβάνουν «μεγάλο αριθμό εικόνων, μωσαϊκών και άλλων αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από κατεχόμενες εκκλησίες και ιδιωτικές συλλογές και έχουν κατασχεθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Μόναχο από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές «είναι καλές» για επιστροφή των αρχαιοτήτων και σημείωσε πως «εμείς πάντα θα επιμένουμε να επιστρέψουν οι αρχαιότητες αυτές στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή εκκλησία γιατί εκεί ανήκουν».

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου

    Θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου για τη διαχρονική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό του πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Amin Sameh Samir Fahmi.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων τη σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου στους αγώνες των αραβικών χωρών και ειδικότερα του παλαιστινιακού λαού για την απαλλαγή από την κατοχή και ίδρυση του δικού του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με την Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι «σε λίγα χρόνια θα γιορτάσετε κάποια καλά νέα από αυτή τη συνεργασία».

    Υπουργός Εμπορίου - Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου

    Η Κύπρος έχει πολύ καλές πιθανότητες να εντοπίσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Σαμέχ Σαμίρ Φαμί, εκφράζοντας την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κύπρο μέχρις ότου το νησί αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη από την εξόρυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων της.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνομολόγηση του Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που υπέγραψε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος έχει πολύ καλές πιθανότητες να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η Κύπρος απολαμβάνει πραγματικά την κατοχή και χρήση του αερίου ή του πετρελαίου'', είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

    Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την αποκλειστική οικονομική ζώνη και πρόσθεσε ότι ήδη η Αίγυπτος έχει προχωρήσει πάρα πολύ με έρευνες εντός της θάλασσάς της στη δική της οικονομική ζώνη και έχει πολύ μεγάλη και επιτυχημένη εμπειρία στις έρευνες, την εξόρυξη και εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Οπως είπε, η Αίγυπτος προσφέρει στην Κύπρο πρόθυμα τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη φίλη χώρα.

    ''Είναι πολύ σημαντική η υπογραφή του Μνημονίου γιατί έχουμε να συνεργαστούμε με μια χώρα που είναι ιδιαίτερα φιλική με την Κύπρο και η οποία έχει την πρόθεση να μας μεταφέρει τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της και να συνεργαστεί μαζί μας σε όλα τα επίπεδα που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο'', είπε ο Υπουργός Εμπορίου.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιούνιος - Κύπρος

    Νέα μείωση του πληθωρισμού καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο, όπου σε ετήσια βάση κυμάνθηκε στο 1,5% έναντι 2%, που ήταν το Μάιο και 2,8% τον Απρίλιο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο κινείται πλέον κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (2,1%) αλλά και του μέσου όρου της ΕΕ (2,0%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 3,2% και παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το Μάιο.

    Το ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Λετονία (6,7%) και στη συνέχεια στην Ουγγαρία. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (0,6%) και στη Σουηδία (0,8%), ενώ η Κύπρος είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 κρατών μελών μαζί με την Ολλανδία.

    Η ετήσια εξέλιξη των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, που επηρέασαν τον τιμάριθμο τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 ήταν η εξής: καύσιμα μεταφορών 8,7%, φυσικό αέριο 8,3%, είδη καπνού 6,1%, εστιατόρια-ξενοδοχεία 2,7%, τηλεπικοινωνίες -2,5%, πετρέλαιο θέρμανσης 12,3%, ιδιωτικά αυτοκίνητα 0,9%, γαλα-γαλακτοκομικά -0,3%, είδη ένδυσης 0,1%.

    Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού σε κάθε κράτος μέλος ήταν τον Ιούνιο του 2005 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2004 το εξής: Κύπρος 1,5%, Ελλάδα 3,2%, Βέλγιο 2,7%, Γερμανία 1,8%, Ισπανία 3,2%, Γαλλία 1,8%, Ιρλανδία 1,9%, Ιταλία 2,2%, Λουξεμβούργο 3,2%, Ολλανδία 1,5%, Αυστρία 2,0%, Πορτογαλία 0,6%, Φιλανδία 1,0%, Δανία 1,7%, Σουηδία 0,8%, Τσεχία 1,3%, Εσθονία 3,2%, Λετονία 6,6%, Λιθουανία 2,0%, Ουγγαρία 3,7%, Μάλτα 2,1%, Πολωνία 1,4%, Σλοβενία 1,7%, Σλοβακία 2,5%, Ηνωμένο Βασίλειο 2,0%.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σημαντική άνοδο, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων ημερών, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (άνοδος 6 σεντ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,59%, κλείνοντας στις 1.222,54 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 1,68% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,46 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και κυρίως για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 407.000 λιρών, ώθησε την αξία των συναλλαγών στις 719.000 λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,69% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 410,75 μονάδες.

    Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - Επαναληπτικός αγώνας

    Με στόχο την πρόκριση στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στις 8.30 απόψε στο ΓΣΠ στη Λευκωσία τη Δυναμό Μινσκ, στον επαναληπτικό μεταξύ τους αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    Στον πρώτο αγώνα η Ανόρθωση είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας.

    [09] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Την επιδίωξη της ε/κ πλευράς για μια λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε το πρωί στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

    Αναφερόμενος στα τριανταένα χρόνια που έχουν περάσει χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Τριανταένα χρόνια είναι πολλά, όπως όλοι λένε, όμως ο χρόνος δεν θα μας πιέσει να δεχθούμε μία λύση που δεν θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο».

    «Επιδιώκουμε», συνέχισε, «μία λύση το συντομότερο δυνατό, μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Στην τελετή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών κατά την τουρκική εισβολή και συγγενείς πεσόντων.

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μνημόσυνο πεσόντων - Ομιλία

    Αμετάθετος στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος πολλές φορές έχει εξαγγείλει, και της Κυβέρνησής του, παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, με μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε έτοιμοι και επιθυμούμε διακαώς την επανάληψη του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η προσπάθεια αυτή όμως δεν πρέπει να περιορίζεται από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Η λύση πρέπει να προέλθει από ένα ελεύθερο διάλογο, από μια ειλικρινή διάθεση συνδιαλλαγής, από μια γνήσια διαπραγμάτευση'', είπε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας πως ''με τις προϋποθέσεις αυτές και ενωμένοι όλοι μαζί, σ΄ ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, μπορούμε να δώσουμε πρακτική υπόσταση στον πόθο και στο στόχο της λύσης''.

    [11] (Κ) Ιερός Ναός Φανερωμένης - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Του μνημοσύνου προηγήθηκε παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, που βρίσκεται στο νησί από την εισβολή του 1974, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τον οποίο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων

    Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η Βουλή των Ελλήνων και η Πρόεδρός της Αννα Ψαρούδα Μπενάκη είναι κοντά στον κυπριακό λαό και στην ηγεσία του έδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων που επισκέπτεται την Κύπρο για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκρέκας, είπε πως η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θα βοηθήσει ώστε και οι δυο χώρες να πορευτούν στο χρόνο με επίλυση θεμάτων αλλά και με ισχυροποίηση τόσο οικονομική και κοινωνική αλλά και διεθνή παρουσία.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Ράις - Συνάντηση (1)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πρόσκληση από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για συνάντηση μαζί της στην Ουάσιγκτον, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 το απόγευμα τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Κύπρου).

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Ντέρμοτ Αχερν, είπε πως η συνάντηση θα καλύψει θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου και το Κυπριακό.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------ Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/7/2005 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 20/7/2005, which commercial banks are obliged to apply for transactions with value greater than CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING -------------------------------------- ΕΥΡΩ 0,5721 0,5755 Δολάριο ΗΠΑ 0,4735 0,4763 Λίρα Αγγλίας 0,8235 0,8284

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES ----------------------------------------------------------- Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 20/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    On the basis of rates ruling in international foreign exchange markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign Exchange Market on 20/7/2005, the indicative exchange rates of the following currencies were formulated as follows:

    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS

    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES

    ΑΓΟΡΑ-BUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ------------------------------- ΓΕΝ Ιαπωνίας * 0,4189 0,4222 Δολάριο Αυστραλίας 0,3566 0,3594 Δολάριο Καναδά 0,3893 0,3924 Κορώνα Δανίας 0,0766 0,0772 Κορώνα Νορβηγίας 0,0717 0,0722 Κορώνα Σουηδίας 0,0607 0,0611 Φράγκο Ελβετίας 0,3657 0,3686

    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΗΠΑ - Συνάντηση (2)

    Με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ Κύπρου καθώς και τη δημιουργία μιας στενότερης σχέσης συνεργασίας στο μέλλον, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

    Ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε σήμερα ότι η κ. Ράις τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Ντέρμοτ Αχερν, «είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε μια σειρά διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ».

    «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κ. Κοντολίζα Ράις με έχει προσκαλέσει να επισκεφθώ την Ουάσιγκτον. Η επίσκεψή μου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα όπου και θα έχω συνάντηση μαζί της στις 2 μ.μ. (τοπική ώρα)», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Η συνάντηση, πρόσθεσε, θα «καλύψει όλες τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και ασφαλώς το Κυπριακό».

    Κληθείς να ερμηνεύσει την πρόσκληση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί στενές σχέσεις με όλες τις χώρες, ειδικά τις χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, διαδραματίζουν ένα πολύ σοβαρό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, και ασφαλώς εμείς επιδιώκουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και να μπορέσουμε να έχουμε μια στενή σχέση συνεργασία στο μέλλον.

    Είπε ότι δεν είναι βέβαιος κατά πόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί η συμφωνία για την ασφάλεια και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, γνωστής ως (PSI). (KΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

       

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ''Απομόνωση'' Τ/Κ

    Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει με συνέπεια ότι οποιαδήποτε σχέδια στον τομέα της ευθυγράμμισης του επιπέδου ανάπτυξης των δύο κοινοτήτων της Κύπρου πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του ενιαίου οικονομικού συστήματος της Κύπρου και στην εγκαθίδρυση σχέσεων, ανάμεσα στις οποίες και οικονομικές, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Πρόσθεσε πως ''ακριβώς αυτός ο δρόμος και όχι η εμβάθυνση του οικονομικού διαχωρισμού μπορεί να υποβοηθήσει στην επίλυση και των πολιτικών πτυχών για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  488.686,66
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,03    -0,50    471.547,58
    FTSE/CySE 20                           408,42    -0,57    403.216,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.224,15    -0,54    414.441,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              996,32    -1,61     17.624,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          967,19    -0,79     14.525,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.215,51    -0,58    432.066,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.256,42    -0,62    351.927,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.015,34    -1,04      7.767,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            929,89    -0,31     37.712,81
    FTSE Med (19/7/2005)                 8.007,85     2,42
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ιρλανδίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοντ Αχερν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια αναδόμησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο κ. Αχερν, ως ένας εκ των εκπροσώπων του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα, πληροφορήθηκε για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ιρλανδίας - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοντ Αχερν εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη μεγάλη υποστήριξη της Κύπρου προς το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για αναμόρφωση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Αχερν μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Οι δύο Υπουργοί είχαν αρχικά κατ'ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Αχερν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Ιρλανδός Υπουργός πήρε εντολή από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μαζί με άλλους επιφανείς πολιτικούς, να εξηγήσουν στις χώρες μέλη το περιεχόμενο των προτάσεων για την αναμόρφωση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της επίσκεψής του κ. Αχερν στην Κύπρο, είπε.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από τα χθεσινά σημαντικά κέρδη, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά η αγορά σημείωνε κέρδη που ανέρχονταν γύρω στο 0,5%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,58%, κλείνοντας στις 1.215,51 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,5% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,03 μονάδες. Μειωμένο σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 488.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές αξίας 308.000 λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,57% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 408,42 μονάδες.

    [21] (Κ) Αθήνα - Σπηλιωτόπουλος - Γεωργής - Επέτειος Εισβολής

    Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Γεωργή, τελέστηκε το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο στο «Αλσος Στρατού» στο Γουδί.

    [22] (K) ΥΠΕΞ Σερβίας και Μαυροβουνίου - Αφιξη

    Εφτασε το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Σερβίας και Μαυροβουνίου Vuk Draskovic για διήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [23] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - 31η επέτειος εισβολής

    Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην εξεύρεση λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μιας Κύπρου επανενωμένης μέσα στα πλαίσια τη Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμα του με αφορμή την 31η επέτειο από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    [24] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Επικοινωνιακή πολιτική

    Στο τρίπτυχο «ακούμε, επικοινωνούμε, προσαρμοζόμαστε» βασίζεται το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΕ, που παρουσίασε σήμερα, η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάργκο Βάλστρομ.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Ανάπτυξης Βραζιλίας

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας Λουίζ Φερνάντο Φούρλαν, ο οποίος έφθασε νωρίτερα σήμερα στην Κύπρο, έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [26] (Κ) Βουλή Κοινοτήτων - Σχέδιο ψηφίσματος - Αγνοούμενοι

    Σχέδιο ψηφίσματος που καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να ζητήσει από την Τουρκία όπως συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων, κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων με υποστηρικτικές υπογραφές των τριών Εργατικών βουλευτών, Allan Meale, Rudi Vis και Edward Ohara.

    [27] (Κ) ΕΕ - COREPER - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) των κρατών μελών της ΕΕ.

    Από τη συζήτηση και τις παρεμβάσεις που έγιναν προέκυψε σαφέστατα το συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει το συντομότερο το πρωτόκολλο και επίσης ότι δεν θα πρέπει η Αγκυρα να κάνει κάποια συνοδευτική δήλωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό πρόβλημα. Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που η δήλωση της Τουρκίας απαιτεί απάντηση της ΕΕ, τότε αυτή θα προετοιμασθεί με την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 July 2005 - 17:50:13 UTC