Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προσφυγικά σωματεία - Απεργία πείνας - Αγνοούμενοι
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Πούτιν
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου
  • [06] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιούνιος - Κύπρος
  • [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εκδηλώσεις - Αποστολές
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Τείχος
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Μητσόπουλος - Επαφές Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [15] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Μπλερ - Επιστολή
  • [16] (Κ) Λονδίνο - Πικετοφορία - Κατεχόμενοι δήμοι
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρωσική πολιτική στο Κυπριακό
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Αναστασιάδης
  • [20] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αρχαιότητες - Επιστροφή
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας - Αφιξη

  • [01] (Κ) Προσφυγικά σωματεία - Απεργία πείνας - Αγνοούμενοι

    Στα πλαίσια της αντικατοχικής εκδήλωσης καταδίκης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, γυναίκες πρόσφυγες και μη, μαζί με μητέρες και συγγενείς αγνοουμένων, συνεχίζουν από χθες βράδυ απεργία πείνας σε αντίσκηνο που στήθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στα Τσιμεντοποιεία Μονής μεταξύ απεργών φορτηγατζήδων και αστυνομικών, η δολοφονία κλητήρα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών έξω από το κτίριο του ΓΤΠ και η θέση της κυβέρνησης ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα είναι οι πληροφορίες για ανέγερση από το κατοχικό καθεστώς τείχους από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας μέχρι εκείνο του Αγίου Δομετίου, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, οι αυξήσεις στην αντιμισθία των πολιτειακών αξιωματούχων, καθώς και η δήλωση του Ρώσου Προέδρου για άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Της βαρέλας χάπια έφερε η κυβέρνηση'' γράφει ότι ''χάπια της βαρέλας'', όπως ονομάζονται, παραγγέλλει το Υπουργείο Υγείας τη στιγμή που οι παραγγελίες φαρμάκων με τη μορφή χύμα ή ''bulk'' έχουν απαγορευθεί δια νόμου εδώ και μερικά χρόνια. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σε μιαν εποχή που η κυβέρνηση αποφάσισε διετή παγοποίηση μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα για τα έτη 2004 και 2005, ήρθε και αύξησε τα έσοδα των πολιτειακών αξιωματούχων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''45άρι με παρελθόν το φονικό όπλο'' γράφει ότι με το ίδιο 45άρι πιστόλι, το οποίο πιστεύεται να διαπράχθηκε και πρόσφατη δολοφονία στη Λευκωσία, σκότωσαν χθες οι δράστες τον 49χρονο Κυριάκο Κυριάκου, κλητήρα στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η αστυνομία, προστίθεται, επικεντρώνει τις έρευνές της σε άτομα του υποκόσμου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι μετά την αναμενόμενη έναρξη απευθείας πτήσεων από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα απευθύνει έκκληση προς τις ΗΠΑ να κάνουν το επόμενο βήμα. Στόχος, είπε, είναι η έναρξη απευθείας πτήσεων με τις ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ και Ιράν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η ΜΜΑΔ είν' αιδώ'' γράφει ότι την ώρα που στη Λευκωσία ο Υπουργός Συγκοινωνιών βρισκόταν στο τραπέζι με την ηγεσία των απεργών προς άρση του αδιεξόδου (με την απεργία των φορτηγατζήδων) ο συνάδελφός του της Δημόσιας Τάξης, διέταζε την ΜΜΑΔ να υλοποιήσει τις απειλές που ο ίδιος είχε διατυπώσει 24 ώρες πριν: ''Η Αστυνομία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών ό,τι και αν αυτό σημαίνει''. Προσθέτει ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν απεργούς φορτηγατζήδες και δημοσιογράφους. Αλλού γράφει ότι την άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ καθώς και την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών στην Κύπρο, υποστήριξε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΜΜΑΔ και δέος'' γράφει ότι την ώρα που η οικονομία οδεύει προς παράλυση, με αρκετούς κλάδους να κινδυνεύουν με κατάρρευση από καθημερινές ζημιές εκατομμυρίων, τα επεισόδια στα Τσιμεντοποιεία Μονής με απεργούς, αστυνομικούς αλλά και δημοσιογράφους άνοιξαν και άλλη αχρείαστη πληγή. Γράφει, επίσης, ότι νέα δεδομένα προέκυψαν από τη χθεσινή Ιερά Σύνοδο και όλα τείνουν σε αρχιεπισκοπικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο ή εν πάση περιπτώσει πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ξεφορτώνουν την οικονομία'' γράφει ότι με το ένα πόδι στον γκρεμό βρίσκεται πλέον η οικονομία του τόπου καθώς τα καταστροφικά σημάδια των επιπτώσεων από την παρατεταμένη απεργία των μεταφορέων άρχισαν να γίνονται έντονα αισθητά σε όλους σχεδόν τους παραγωγικούς τομείς. Γράφει, επίσης, ότι τείχος, που όταν ολοκληρωθεί θα έχει μήκος μερικών χιλιομέτρων, άρχισαν να κτίζουν εδώ και λίγες ημέρες οι κατοχικές αρχές στη Λευκωσία, μια ενέργεια πρωτοφανής στα 31 χρόνια της διαίρεσης της Κύπρου που ούτε επί Ραούφ Ντενκτάς δεν είχε επιχειρηθεί.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ανεύθυνος τσαμπουκάς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με την απεργία των φορτηγατζήδων να εισέρχεται σήμερα στη έβδομη ημέρα, οι κλυδωνισμοί στην οικονομία είναι τρομακτικοί, ενώ σε όλους σχεδόν τους κλάδους οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προειδοποίησε τους ομολόγους του στην ΕΕ ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Πυροβολήθηκε έξω από το ΓΤΠ'' αναφέρεται στη χθεσινή δολοφονία υπαλλήλου του ΓΤΠ, σημειώνοντας ότι ο δολοφονηθείς Κυριάκος Κυριάκου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι τρία άτομα τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση σχετικά με το φόνο του 63χρονου Χαράλαμπου Γιαννακού, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Τουρκία - Ιακώβου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προειδοποίησε χθες τη Βρετανική Προεδρία, αλλά και τους εταίρους, ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τις 10 νέες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η παρέμβαση του κ. Ιακώβου έγινε με αφορμή την παρουσίαση από τον αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν της πρότασης του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία στους 25 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

    Η Προεδρία ζήτησε να μην γίνει χθες συζήτηση και επέτρεψε κατ' εξαίρεση στον κ. Ιακώβου να μιλήσει, αποδεχόμενη, όπως διευκρίνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, το έννομο συμφέρον της Κύπρου στο θέμα αυτό.

    Τάσος Τζιωνής - Ντομινίκ Τσίλκοτ

    Συνάντηση με το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσο Τζιωνή είχε χθες ο Διευθυντής Διεύθυνσης Νοτιανατολικής Ευρώπης και αρμόδιος για το Κυπριακό στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών Ντομινίκ Τσίλκοτ.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Πτήσεις - Κατεχόμενα - Αζέροι

    Η χρησιμοποίηση των παράνομων αεροδρομίων στην κατεχόμενη Κύπρο αντίκειται και προς το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία και προς το εσωτερικό αμερικανικό δίκαιο, επεσήμανε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις Αμερικανών για αφίξεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    ''Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη από μας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ενώ όσον αφορά την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα Αζέρων βουλευτών και την εξαγγελία ότι τέλος Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι και τα δύο ενδεχόμενα περιστατικά κινούνται στα πλαίσια της παρανομίας.

    Εκπρόσωπος - Τελωνειακή Ενωση

    Για την κυπριακή κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα να υπάρξει κάποια συμφωνία στην υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν κάποιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τη βρετανική προεδρία της ΕΕ ή εάν είναι κοντά το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Πρωτόκολλο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''για μας δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας, υπάρχει υποχρέωση εκ μέρους της Τουρκίας την οποία ομόφωνα συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου προς την οποία πρέπει να συμμορφωθεί για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις''.

    Πυργά - Πανόραμα Αγνοουμένων - Εκδήλωση

    Η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε μήνυμα του στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες βράδυ η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων στο Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά.

    Σε χαιρετισμό που μετέφερε και διαβίβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους συγγενείς αγνοουμένων για το ζωηρό και ειλικρινές του ενδιαφέρον για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, Ε/Κ και Ελλαδιτών.

    ''Ο Πρόεδρος για μια ακόμη φορά δεσμεύεται απέναντι σας ότι θα συνεχίσει να νοιάζεται και να εργάζεται μέχρι την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος'', είπε ο κ. Πασιαρδής, σημειώνοντας πως ''δεν πρόκειται για μιαν ευκαιριακή υπόσχεση ούτε και για μιαν τυπική εκδήλωση ενός απλού ενδιαφέροντος''.

    Προσφυγικά σωματεία - Απεργία πείνας - Αγνοούμενοι

    Στα πλαίσια της αντικατοχικής εκδήλωσης καταδίκης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, γυναίκες πρόσφυγες και μη, μαζί με μητέρες και συγγενείς αγνοουμένων, συνεχίζουν από χθες βράδυ απεργία πείνας σε αντίσκηνο που στήθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Ελληνες βουλευτές - Αντιπροσωπεία - Δηλώσεις

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Κύπρου έδωσαν Ελληνες βουλευτές, μέλη διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, που επισκέπτεται την Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στη δήλωσή του, ο Θεόδωρος Σκρέκας της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η διακομματική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για να εκφράσει τη συμπαράσταση της ''στο δράμα που έζησαν πριν 31 χρόνια οι κάτοικοι της μαρτυρικής μεγαλονήσου'' και για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και τους αγνοούμενους.

    Σημείωσε ότι ''η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου'' και συμπαραστέκεται με όλες τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθειά της.

    ''Η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στο βαθύ πόνο, αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της εισβολής και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στους αγώνες των αδελφών της Κυπρίων'', κατέληξε.

    Ο Παναγιώτης Σγουρίδης του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Κύπρος, ''που προδόθηκε και από τη μητέρα πριν από 31 χρόνια για να σταυρωθεί μετά με την εισβολή και κατοχή, άντεξε γιατί παρέμεινε ενωμένη''.

    Ερωτηθείς πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι διαβλέπει έναν κίνδυνο μετά την κατάθεση του Σχεδίου Ανάν και την εξέλιξη του δημοψηφίσματος.

    ''Το υποτιθέμενο νέο σχέδιο Ανάν ή η υποτιθέμενη λύση κινδυνεύει να βρει τον κυπριακό Ελληνισμό όχι ενωμένο. Αρα, σήμερα ο Δούρειος Ιππος της οποιασδήποτε υπόθεσης για τη λύση του Κυπριακού είναι η έλλειψη συνοχής ανάμεσα στους Ε/Κ'', είπε.

    Ο Ιωάννης Πατσιλινάκος του ΚΚΕ είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει ήδη ένα πλούσιο αγωνιστικό παρελθόν και ''εμείς θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι'' για την ουσιαστική λύση του Κυπριακού.

    Αλλωστε, πρόσθεσε, ο κυπριακός λαός αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε χωριστικά σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν, που επεξεργάζεται ο ιμπεριαλισμός.

    Υπ. Δικαιοσύνης - Αντικατοχική εκδήλωση - Αγ. Δομέτιος

    Μοναδικός υπαίτιος για τη μη λύση και τη στασιμότητα στο Κυπριακό είναι η Τουρκία, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δομετίου.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προβάλλουν τις παράνομες αξιώσεις τους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι προτεραιότητα της Τουρκίας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δεν είναι η λύση, αλλά η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων''.

    Σημείωσε ότι το Κυπριακό ''ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αρμοδιότητας και δικαιοδοσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο μετά την 1η Μαΐου 2004 είναι κατ' εξοχήν πρόβλημα ευρωπαϊκό''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αντιστασιακοί - Ομιλία - Κυπριακό

    Το Κυπριακό για 31 ολόκληρα χρόνια δεν βρήκε τη λύση του λόγω της διαχρονικής άρνησης της τουρκικής πλευράς να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η επιμονή της Τουρκίας στη θέση για δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο αποτέλεσε διαχρονικά προσβολή και πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και κονταροχτυπιέται με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έκρινε αναγκαίο να υπενθυμίσει ''ποιος είναι ο κύριος ένοχος της ύπαρξης του Κυπριακού και ποιος είναι ο ένοχος για τη μη επίλυση του προβλήματος'', διότι ''σήμερα κάποιοι κύκλοι του διεθνούς παράγοντα, με προεξάρχοντες τους Αγγλοαμερικανούς, επιχειρούν την παραγραφή της εισβολής και της κατοχής''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αντιστασιακοί - Χαιρετισμός

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, έχοντας επίγνωση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους, θα συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση, διαβεβαίωσε σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση των πεσόντων Αντιστασιακών στο μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Παράλληλα, ο κ. Ομήρου έστειλε μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας.

    Ο κ. Ομήρου επανέλαβε ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ''αποτέλεσε πράξη άρνησης του λαού μας να αποδεχθεί μια λύση άδικη και ετεροβαρή που δεν διασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και εγκαθίδρυε ένα μόνιμο πλέγμα κηδεμονίας της Τουρκίας επί της Κύπρου''.

    Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου - Αφιξη

    Ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Σαμέ Σαμίρ Φάχμι έφτασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Υποδεχόμενος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον κ. Φάχμι, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που είχε κάνει ο ίδιος πριν από μερικές εβδομάδες στην Αίγυπτο.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ξεκινήσει ''μία πολύ στενή συνεργασία με τη φίλη κυβέρνηση της Αιγύπτου και υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων που πιστεύουμε ότι μας επιτρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα''.

    ΥΠΕΞ - Ιρλανδίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοτ Αχερν.

    Ο κ. Αχερν φτάνει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ και οι επαφές του θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη.

    Γαλλική Γερουσία - Εισηγητής - Κύπρος

    Ο Εισηγητής για την Κύπρο της Αντιπροσωπείας της Γαλλικής Γερουσίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση Louis Le Pensec αρχίζει σήμερα σειρά επαφών, στα πλαίσια επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Επίτιμοι Πρόξενοι - Ουκρανία - Τυνησία

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ίδρυση Επίτιμων Προξενείων της Ουκρανίας και της Τυνησίας στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Αλέξης Φωτιάδης διορίζεται Επίτιμος Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κύπρο, με έδρα τη Λεμεσό και με δικαιοδοσία στις Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

    Επίτιμος Πρόξενος της Τυνησίας στην Κύπρο με έδρα τη Λάρνακα διορίζεται ο Χρίστος Θεοδούλου.

    COSAC - Κλεάνθους - Παρέμβαση

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους, σε παρέμβαση του στις εργασίες της 34ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), είπε ότι ''υπάρχει δυνατότητα, με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, οι οποίες παρέχουν τη νομική βάση, για να αρχίσει η εφαρμογή της παρακολούθησης της αρχής της επικουρικότητας από τα εθνικά κοινοβούλια, έστω και αν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης''.

    Κατά τις εργασίες της Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκαν χθες στο Λονδίνο, έγινε ανασκόπηση του ρόλου της Γραμματείας της COSAC και συζητήθηκε το θέμα για το καθεστώς των προσκεκλημένων στις εργασίες της COSAC. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις αναφορικά με την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης και στο μέλλον της κοινοβουλευτικής της διάστασης.

    Κύπρος - ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο

    Αρχίζει την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 το τετραήμερο Συνέδριο των Απόδημων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, στις 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στις 1800 η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

    Την εναρκτήρια τελετή θα προσφωνήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Παναγιώτης Σκανδαλάκης, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς και ο Πρόεδρος της Νεολαίας ΠΟΜΑΚ Μένοικος Κούβαρος.

    Στις 1955 τις ίδιας ημέρας θα γίνει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του αειμνήστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

    Στις 2000 - 2100 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγος του Φωτεινή θα παραθέσουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή των συνέδρων του ΙΔ' Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ/ΠΣΕΚΑ.

    Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, από τις 0900 μέχρι τις 1015 θα απευθύνουν στο συνέδριο πεντάλεπτους χαιρετισμούς οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.

    Στις 1030 θα πραγματοποιηθεί νομιμοποίηση συνέδρων, διαπίστωση απαρτίας, έγκριση ημερησίας διάταξης συνεδρίου ΠΟΜΑΚ και προγράμματος εργασιών, εκλογή εφορευτικής Επιτροπής, εκλογή Επιτροπής Εγγράφων και Ψηφισμάτων, καθορισμός Επιτροπών Συνεδρίου.

    Στις 1200 θα γίνει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικό Γιώργο Ιακώβου για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Στις 1615 θα παρουσιαστούν η έκθεση του Προέδρου της ΠΟΜΑΚ, η έκθεση του ταμία της ΠΟΜΑΚ και η έκθεση της ελεγκτικής Επιτροπής.

    Στις 1630 θα γίνει απολογισμός των δραστηριοτήτων και θα γίνει παρουσίαση εκθέσεων δράσης οκτώ Ομοσπονδιών.

    Την Πέμπτη, 25 Αυγούστου στις 0900 θα γίνει η Σύνοδος των Επιτροπών του Συνεδρίου, στις 1130 θα αρχίσουν οι εργασίες των Επιτροπών του Συνεδρίου, στις 1600 θα γίνει συζήτηση με θέμα ''Σχέσεις Κύπρου και Παροικιών'' και ακολούθως θα συζητηθεί το θέμα ''Επικοινωνία Κύπρου και Παροικιών''.

    Στις 1730 θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις των Επιτροπών και τα πορίσματα.

    Ακολούθως θα γίνει έγκριση ψηφισμάτων και αποφάσεων, εκλογή Κεντρικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

    Οι εργασίες της ΠΟΜΑΚ θα ολοκληρωθούν με ελεύθερη συζήτηση.

    Την Παρασκευή, 26 Αυγούστου, θα αρχίσουν στις 0900 οι εργασίες της ΠΣΕΚΑ.

    Η έναρξη της συνόδου θα γίνει με ομιλία του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ξένοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι προσφύγων, συγγενών αγνοουμένων και συγγενών εγκλωβισμένων.

    Στις 1100 θα γίνει έγκριση ημερησίας διάταξης της Συνόδου, θα παρουσιαστεί η έκθεση του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ, η έκθεση του ταμία της ΠΣΕΚΑ και η έκθεση της ελεγκτικής Επιτροπής.

    Στις 1215 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: ''Η Κύπρος μετά την υπογραφή της συνθήκης ένταξης στην ΕΕ - Επαφές και συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις''.

    Στις 1600 θα γίνει συντονισμός των προσπαθειών ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ, ΣΑΕ.

    Στη συνέχεια θα διεξαχθεί εκλογή αξιωματούχων ΠΣΕΚΑ και η Σύνοδος θα κλείσει με ψηφίσματα.

    Το Σάββατο, 27 Αυγούστου, θα δοθεί στις 1200 δημοσιογραφική διάσκεψη στο ΓΤΠ από τους Προέδρους της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ.

    Λονδίνο - Φίλιππος Πάτσαλος - Ντανιέλλα Κόλια

    Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση του Φίλιππου Πάτσαλου, 52 χρόνων, Κυπρίου δεύτερης γενεάς, κατοίκου Λονδίνου, που τραυματίσθηκε σοβαρά σε μία εκ των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Royal London. Αναμένεται ότι σύντομα θα βγει από τη μονάδα εντατικής παρακολούθησης.

    Η Ντανιέλλα Κόλια που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Royal Free πήρε εξιτήριο και από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου βρίσκεται στο σπίτι της.

    Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος - Ασφάλεια εντός ΕΕ

    Οκτώ στους δέκα Κύπριους αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση ''Ευρωβαρόμετρο'' που έγινε σε όλα τα κράτη μέλη τον Μάιο και τον Ιούνιο. Δημοσκόπηση έγινε και μεταξύ των Τ/Κ από την εταιρεία δημοσκοπήσεων KADEM.

    Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 78% των Κυπρίων αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στην ΕΕ, ενώ το 19% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, που έγινε το Φθινόπωρο του 2004, το ποσοστό των ερωτηθέντων που αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια εντός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Τη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων ημερών συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αδυνατώντας για άλλη μια συνάντηση να διασπάσει την αντίσταση των 1.200 μονάδων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,11%, κλείνοντας στις 1.191,67 μονάδες. Αντίθετα, οριακή αύξηση της τάξης του 0,12% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,05 μονάδες. Η μικρή αύξηση που σημειώθηκε στο αγοραστικό ενδιαφέρον ανέβασε την αξία των συναλλαγών στις 339.000 λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400 μονάδες.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Πούτιν

    Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό βασίζεται σε αρχές και σεβασμό της νομιμότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει οποιανδήποτε αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Ρωσίας.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περί της ανάγκης άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι γνωστή''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Amin Sameh Samir Fahmi.

    [06] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Ιούνιος - Κύπρος

    Νέα μείωση του πληθωρισμού καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιούνιο, όπου σε ετήσια βάση κυμάνθηκε στο 1,5% έναντι 2%, που ήταν το Μάιο και 2,8% τον Απρίλιο .Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο κινείται πλέον κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (2,1%) αλλά και του μέσου όρου της ΕΕ (2,0%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 3,2% και παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το Μάιο.

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου

    Η Κύπρος έχει πολύ καλές πιθανότητες να εντοπίσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Σαμέχ Σαμίρ Φαμί, εκφράζοντας την ετοιμότητα της χώρας του να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κύπρο μέχρις ότου το νησί αρχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη από την εξόρυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων της.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνομολόγηση του Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που υπέγραψε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος έχει πολύ καλές πιθανότητες να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η Κύπρος απολαμβάνει πραγματικά την κατοχή και χρήση του αερίου ή του πετρελαίου'', είπε ο Αιγύπτιος Υπουργός.

    Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την αποκλειστική οικονομική ζώνη και πρόσθεσε ότι ήδη η Αίγυπτος έχει προχωρήσει πάρα πολύ με έρευνες εντός της θάλασσάς της στη δική της οικονομική ζώνη και έχει πολύ μεγάλη και επιτυχημένη εμπειρία στις έρευνες, την εξόρυξη και εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εκδηλώσεις - Αποστολές

    Η μετάβαση ξένων αντιπροσωπειών στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής ανησυχούν και ενοχλούν την κυπριακή κυβέρνηση τα μέγιστα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι σε περιπτώσεις "επίσημων" αποστολών θα γίνουν διαβήματα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν είναι επίσημες αποστολές'' και σημείωσε ότι ''κάποιοι φαίνεται ότι έρχονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα''.

    ''Μας ανησυχεί και μας ενοχλεί τα μέγιστα, είναι παρανομία, καταδικάζουμε την παρανομία, είναι αντίθετες αυτές οι πράξεις με το διεθνές δίκαιο, αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως τι πρέπει να κάνουμε;'' διερωτήθηκε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν θα γίνουν διαβήματα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν πρόκειται περί επίσημων αποστολών, ναι''.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ) 

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4770               0,4798
    Λίρα Αγγλίας              0,8311               0,8360
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4228            0,4261
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3572            0,3600
    Δολάριο Καναδά                  0,3902            0,3933
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3653            0,3682
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Τείχος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το τείχος που κατασκευάζεται, σύμφωνα με τ/κ εφημερίδες, στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι του μεγέθους που υποστηρίζει ο τ/κ Τύπος, σημειώνοντας ότι εάν τα δημοσιεύματα ευσταθούν, τότε πρόκειται για διαχωριστικές πράξεις.

    Πρόσθεσε ότι η πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Εθνη είναι ότι ανεγείρεται ένα τείχος και σημείωσε πως αυτή η κατασκευή ''δεν δικαιολογείται από τη λεγόμενη δήθεν προσπάθεια για άρση της 'απομόνωσης' των Τ/Κ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε τ/κ εφημερίδες είναι αληθείς, τότε πρόκειται περί μιας συνεχιζόμενης παρανομίας, η οποία εκδηλώνεται με περαιτέρω διαχωριστικές πράξεις, αποδεικνύοντας την πολιτική που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πετρελαίου Αιγύπτου

    Θερμές ευχαριστίες προς την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου για τη διαχρονική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό του πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου Amin Sameh Samir Fahmi.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων τη σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου στους αγώνες των αραβικών χωρών και ειδικότερα του παλαιστινιακού λαού για την απαλλαγή από την κατοχή και ίδρυση του δικού του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη να συνεργαστεί με την Κύπρο και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι «σε λίγα χρόνια θα γιορτάσετε κάποια καλά νέα από αυτή τη συνεργασία».

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  719.923,13
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,46     1,68    680.223,66
    FTSE/CySE 20                           410,75     2,69    620.097,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.230,85     2,68    629.428,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.012,58    -0,28      1.990,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          974,90     1,71     25.441,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.222,54     2,59    631.419,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.264,23     2,97    559.041,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.026,03     1,64        523,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            932,78     1,07     36.424,11
    FTSE Med (18/7/2005)                 7.818,53     0,63
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Μητσόπουλος - Επαφές Αναστασιάδη στην Ουάσιγκτον

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει σήμερα το απόγευμα (ώρα Κύπρου) σε δίωρη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Λευκό Οίκο, στην οποία θα μετάσχουν οι αρχηγοί των κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος στη συζήτηση θα τεθούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να θέσει στους ομολόγους του και κυρίως στον Πρόεδρο Μπους το Κυπριακό.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σημαντική άνοδο, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων ημερών, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (άνοδος 6 σεντ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,59%, κλείνοντας στις 1.222,54 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 1,68% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,46 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και κυρίως για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 407.000 λιρών, ώθησε την αξία των συναλλαγών στις 719.000 λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,69% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 410,75 μονάδες.

    [15] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Μπλερ - Επιστολή

    Ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Ανδρέας Σιοπαχάς με επιστολή του ζητεί από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να ενεργήσει ''με τέτοιο τρόπο ώστε η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία να τερματιστεί το συντομότερο και να έχουμε μια νέα εποχή δικαιοσύνης και ειρήνης στην πατρίδα μας''.

    [16] (Κ) Λονδίνο - Πικετοφορία - Κατεχόμενοι δήμοι

    Πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ ώρα Κύπρου, πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία στην πλατεία Belgrave του κεντρικού Λονδίνου.

    Πρόκειται για την τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο των φετινών αντικατοχικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στο μεταξύ οι Δήμαρχοι Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής, Κερύνειας Κωνσταντίνος Ρολογάς και Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, με υπόμνημα τους που επέδωσαν χθες στα γραφεία της βρετανικής πρωθυπουργίας ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση νασκήσει την επιρροή της προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε ναρχίσει μια νέα διαδικασία που να οδηγήσει σε σωστή λύση του Κυπριακού.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρωσική πολιτική στο Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό «δεν πρόκειται να αλλάξει», σημειώνοντας πως η θέση της Ρωσίας έχει εξηγηθεί σαφώς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί ανάγκης τερματισμού της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, είπε πως μετά τη μετάδοση της είδησης για τις δηλώσεις του κ. Πούτιν «είχαμε επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία».

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε παράνομες και προκλητικές τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων στα κατεχόμενα για να παραστούν στους εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας την επισκέψεις των Τούρκων επισήμων ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αυτές είναι παράνομες και εκτελούμενες την ημέρα της εισβολής είναι και προκλητικές».

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Αναστασιάδης

    Οι ΗΠΑ προωθούν την επανένωση της Κύπρου και για το σκοπό αυτό ενθαρρύνουν τόσο τον ΟΗΕ όσο και τις δύο κοινότητες στο νησί προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης ενός παραγωγικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με άλλους τριάντα ηγέτες κομμάτων της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, που φιλοξένησε ο κ. Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος με τη γεωστρατηγική της σημασία μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο γέφυρας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και να αποτελέσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας ανάμεσα σε πολίτες διαφορετικών φυλετικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών καταβολών.

    [20] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αρχαιότητες - Επιστροφή

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αναχώρησε το απόγευμα για το Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με Υφυπουργό της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και ιδιωτικές συλλογές.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι οι αρχαιότητες αυτές περιλαμβάνουν «μεγάλο αριθμό εικόνων, μωσαϊκών και άλλων αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από κατεχόμενες εκκλησίες και ιδιωτικές συλλογές και έχουν κατασχεθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο Μόναχο από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν''.

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας - Αφιξη

    Έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμοτ Αχερν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 July 2005 - 17:50:52 UTC