Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανία - Συλλαλητήριο - Κύπρος
  • [02] (Κ) Βρετανία - Λιλλήκας - Μαύρες Επετείοι - Ομιλία
  • [03] (Κ) Μνημόσυνα - Τουρκική εισβολή
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο
  • [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [10] (Κ) Αθήνα - Αρχιερατικό Μνημόσυνο - Πραξικόπημα - Εισβολή
  • [11] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Αυστραλία - Μαύρες επετείοι

  • [01] (Κ) Βρετανία - Συλλαλητήριο - Κύπρος

    Βουλευτές και ευρωβουλευτές και από τα τρία κόμματαΕργατικό, Συντηρητικό και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών-- κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση ναναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Κύπρου αξιοποιώντας, εκτός των άλλων δυνατοτήτων που έχει, και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλίες τους στο συλλαλητήριο στην πλατεία Trafalgar που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, από αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, άσκησαν έντονη κριτική για τη στάση που τήρησε η βρετανική κυβέρνηση μετά τα δημοψηφίσματα καλώντας την να σεβασθεί την ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων δεδομένου ότι το αποτέλεσμα αφορούσε τη συγκεκριμένη πρόταση του σχεδίου Ανάν 5 και όχι τη λύση.

    [02] (Κ) Βρετανία - Λιλλήκας - Μαύρες Επετείοι - Ομιλία

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί σε πνεύμα συναίνεσης για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που θα καταστήσει τους Ελληνοκύπριους πολίτες ''δεύτερης κατηγορίας''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη των μαύρων επετείων που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τη Βρετανία και ως εγγυήτρια δύναμη και ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίξει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο, ''χωρίς παρεκκλίσεις και υπεκφυγές''.

    [03] (Κ) Μνημόσυνα - Τουρκική εισβολή

    Τελούνται σήμερα σε όλους τους ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι κανονισμοί για το εμπόριο και η χρηματοδότηση των Τ/Κ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών βαρέων οχημάτων και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τρέχουμε να προλάβουμε τους Τ/Κ'' γράφει πως τον «Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα, εάν φυσικά η κυβέρνηση το επιτρέψει, να λειτουργήσουν στην Κύπρο τα τρία πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ωστόσο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και να καθιερωθούν ως πανεπιστήμια, τα σημερινά ιδιωτικά κολέγια θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δεν θα υπάρξει περίοδος παράλληλης χρησιμοποίησης λίρας και ευρώ και ότι κυριότερα προβλήματα θεωρούνται η εξοικείωση του κοινού με το νέο νόμισμα και η αισχροκέρδεια.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν στάση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προβληματιστούν και με αλλαγή στάσης και φιλικότερη συμπεριφορά να συμβάλουν στην επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν του διαλόγου που θα οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Ιστορικό-Πολιτιστικό Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου καταδικάζει την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει ούτε και φέτος στους κατοίκους Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας να μεταβούν και να λειτουργήσουν την εκκλησία του χωριού τους σήμερα γιορτή της Αγίας Μαρίνας και ότι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Φωνή λαού για την λύση'' αναφέρεται σε ταυτόχρονη δημοσκόπηση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για το τι ζητούν να πουν ''ναι'' σε μια λύση του Κυπριακού που διενεργήθηκε σε κοινά ερωτηματολόγια της Cymar Market Research στις ελεύθερες περιοχές και Kadem Cyprus Social Research στα κατεχόμενα. Η έννοια της ασφάλειας έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τις δύο κοινότητες εφόσον οι Τ/Κ στηρίζουν το αίσθημα ασφάλειας τους στην παρουσία του τουρκικού στρατού ενώ οι Ε/Κ το στηρίζουν στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη και η παράλληλη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη στην Νέα Υόρκη επιβεβαίωσαν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα με άγνωστη ακόμη την διέξοδο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χωρίς μεροκάματο'' γράφει ότι ακόμα και αν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακο λύσουν την απεργία των φορτηγατζήδων, η ζημιά στην οικοδομική βιομηχανία δύσκολα θα καλυφθεί αφού αγγίζει γύρω στα 4 εκ. λίρες την ημέρα. Σε σύσκεψη αποφασίστηκε ότι από αύριο οι εργολάβοι οικοδομών θα σταματούν τις εργασίες και θα διακόπτουν την εργοδότηση εργατών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού αναφέρει ότι η Ελλάδα, Κύπρος και Τσεχία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων στην Ευρώπη όπως παρουσιάζεται μέσα από μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο από την Διεθνή Ομάδα Δράσης κατά της Παχυσαρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μεγκένη για Λευκωσία'' γράφει πως το Λονδίνο στέλνει αύριο στην Λευκωσία τον Διευθυντή Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Συντονιστή Κυπριακού του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντομινίκ Τσίλκοτ με αποστολή να εξασφαλίσει την ανοχή της κυπριακής κυβέρνησης στα ανοικτά ζητήματα που έχει ενώπιον της η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ και αφορούν τους Τ/Κ με τους κανονισμούς για το εμπόριο και την χρηματοδότηση των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ με το συνέδριο του Νοεμβρίου θα εγκαινιάσει και επισήμως την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές με στόχο να είναι πρώτο κόμμα για να συνεχίσει να διαδραματίζει δημιουργικό ρόλο στην υπόθεση επίλυσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Απώλειες εκ. λιρών'' γράφει ότι οι οδηγοί βαρέων οχημάτων εμμένουν στην συνέχιση των απεργιακών μέτρων και πως με την συμπεριφορά τους έχουν στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους με τις επιπτώσεις στην οικονομία καθημερινά να υπολογίζονται σε μερικά εκατομμύρια λίρες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ για να παραστεί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς για την 31η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' αναφέρεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών βαρέων οχημάτων σημειώνοντας ότι οι οικονομικές ανησυχίες μεγαλώνουν καθώς υπάρχει αδιέξοδο από την κατάσταση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος Υπουργός για τα Πετρελαιοειδή φθάνει αύριο στην Κύπρο για συνομιλίες με την κυβέρνηση με το ενδεχόμενο για κοινή εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου στην Μεσόγειο.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συνδράμει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού για την εφαρμογή αρχών που θα εκπορεύονται και θα εδράζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό σύνταγμα που μόλις έχει επικυρωθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε ομιλία του το πρωί στην Λάρνακα στο μνημόσυνο πεσόντων της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε πως τριάντα ένα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το μεγάλο συμβιβασμό αλλά ταυτόχρονα έτοιμοι και για συνέχιση του αγώνα μας αν αυτό μας επιβληθεί, ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε ομιλία του στο μνημόσυνο όσων έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καθολικής στη Λεμεσό.

    Όπως ανέφερε, «αν η τραγωδία του 1974 έχει να μας δώσει ένα κραυγαλέο μήνυμα και μάθημα, τούτο είναι ο απόλυτος, ο πλήρης σεβασμός στη Δημοκρατία και στις απόψεις της πλειοψηφίας. Είναι τούτο όρος εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση και τη δικαίωση του λαού μας».

    [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι μια νέα πρωτοβουλία πρέπει να ετοιμαστεί καλά για να έχει δυνατότητες επιτυχίας, ενώ κατανοεί ότι δεν μπορεί να επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού μέσα σε ασφυκτικά, εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία της επιδιαιτησίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως ''συμφωνημένη πρέπει να είναι η λύση που θα προκύψει μέσα από ένα διάλογο''.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων Παραλιμνιτών κατά την τουρκική εισβολή, στο Παραλίμνι, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει ''για ακόμη μια φορά και θα συνεχίσει να καταδικάζει για πάντα, τους προδότες του Ιούλη του 1974 που έφεραν την Τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή, που όρθωσε τείχη διαχωρισμού στην πατρίδα μας, ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους''.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μνημόσυνα - Τουρκική εισβολή

    Τελέστηκαν σήμερα σε όλους τους ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Στο μνημόσυνο που τελέστηκε στη Λεμεσό την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, στη Λάρνακα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, στην Πάφο ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, στο Παραλίμνι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, στην Πόλη Χρυσοχούς ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και στην Ευρύχου ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Στη Λευκωσία το μνημόσυνο - παράκληση θα τελεστεί την Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Υπουργός Αμυνας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συνδράμει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού για την εφαρμογή αρχών που θα εκπορεύονται και θα εδράζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο ευρωπαϊκό σύνταγμα που μόλις έχει επικυρωθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε ομιλία του το πρωί στην Λάρνακα στο μνημόσυνο πεσόντων της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε πως τριάντα ένα χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το μεγάλο συμβιβασμό αλλά ταυτόχρονα έτοιμοι και για συνέχιση του αγώνα μας αν αυτό μας επιβληθεί, ανέφερε το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε ομιλία του στο μνημόσυνο όσων έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καθολικής στη Λεμεσό.

    Όπως ανέφερε, «αν η τραγωδία του 1974 έχει να μας δώσει ένα κραυγαλέο μήνυμα και μάθημα, τούτο είναι ο απόλυτος, ο πλήρης σεβασμός στη Δημοκρατία και στις απόψεις της πλειοψηφίας. Είναι τούτο όρος εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση και τη δικαίωση του λαού μας».

    Υπουργός Υγείας - Τουρκική εισβολή - Μνημόσυνο

    Η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι μια νέα πρωτοβουλία πρέπει να ετοιμαστεί καλά για να έχει δυνατότητες επιτυχίας, ενώ κατανοεί ότι δεν μπορεί να επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού μέσα σε ασφυκτικά, εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία της επιδιαιτησίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως ''συμφωνημένη πρέπει να είναι η λύση που θα προκύψει μέσα από ένα διάλογο''.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων Παραλιμνιτών κατά την τουρκική εισβολή, στο Παραλίμνι, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει ''για ακόμη μια φορά και θα συνεχίσει να καταδικάζει για πάντα, τους προδότες του Ιούλη του 1974 που έφεραν την Τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή, που όρθωσε τείχη διαχωρισμού στην πατρίδα μας, ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους''.

    Βρετανία - Συλλαλητήριο - Κύπρος

    Βουλευτές και ευρωβουλευτές και από τα τρία κόμματαΕργατικό, Συντηρητικό και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών-- κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση ναναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Κύπρου αξιοποιώντας, εκτός των άλλων δυνατοτήτων που έχει, και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλίες τους στο συλλαλητήριο στην πλατεία Trafalgar που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, από αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, άσκησαν έντονη κριτική για τη στάση που τήρησε η βρετανική κυβέρνηση μετά τα δημοψηφίσματα καλώντας την να σεβασθεί την ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων δεδομένου ότι το αποτέλεσμα αφορούσε τη συγκεκριμένη πρόταση του σχεδίου Ανάν 5 και όχι τη λύση.

    Βρετανία - Λιλλήκας - Μαύρες Επετείοι - Ομιλία

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί σε πνεύμα συναίνεσης για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που θα καταστήσει τους Ελληνοκύπριους πολίτες ''δεύτερης κατηγορίας''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου για την καταδίκη των μαύρων επετείων που πραγματοποιήθηκε προχθές στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τη Βρετανία και ως εγγυήτρια δύναμη και ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στηρίξει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο, ''χωρίς παρεκκλίσεις και υπεκφυγές''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για την επανέναρξη ενός νέου διαλόγου στο Κυπριακό ο οποίος το συντομότερο δυνατό να οδηγήσει σε μια λύση για την οποία, όπως είπε, «θα είμαστε έτοιμοι να πούμε το μεγάλο «ναι».

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης η οποία συνέρχεται στην Ουάσιγκτον.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, είπε, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες κομμάτων και κρατών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, γερουσιαστές και βουλευτές.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι σε πρόγευμα που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο για τους αρχηγούς των κομμάτων που λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης θα έχει την ευκαιρία να διαβιβάσει «κάποιες έγνοιες και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο (Τζορτζ) Μπους αλλά και προς άλλους αξιωματούχους με απώτερο στόχο την κατανόηση των δικών μας θέσεων, της δικής μας πλευράς, θέσεων οι οποίες συμβάλλουν όχι στην αφαίρεση δικαιωμάτων από τους Τουρκοκυπρίους, όχι σε αλλαγή φιλοσοφίας του Σχεδίου Ανάν αλλά σε κατοχύρωση ευλόγων ανησυχιών και διεκδικήσεων των Ελληνοκυπρίων».

    Κλεάνθους - Λονδίνο - ΕΕ - COSAC

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους αναχώρησε σήμερα για το Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρία των Προέδρων της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη βρετανική πρωτεύουσα το διήμερο 17-18 Ιουλίου.

    Βασικά θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνεδρία είναι η αναθεώρηση της λειτουργίας της Γραμματείας της COSAC, το καθεστώς των ειδικών προσκεκλημένων στις συνεδριάσεις της COSAC και η κοινοβουλευτική πτυχή του μέλλοντος της Συνταγματικής Συνθήκης.

    Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου - Αγία Μαρίνα - Προσφυγή

    Το Ιστορικό-Πολιτιστικό Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέψει ούτε και φέτος στους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας να μεταβούν και να λειτουργήσουν την εκκλησία του χωριού σήμερα 17 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Μαρίνας.

    Σε ανακοίνωση, το Ιδρυμα αναφέρει πως μετά από αυτή την εξέλιξη θα μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή για 31 χρόνια η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας να επισκεφθούν το χωριό και να λειτουργήσουν την εκκλησία.

    Θα μελετήσει επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής επειδή η Τουρκία μετέτρεψε την εκκλησία του Αγίου Ρωμανού στο κατεχόμενο χωριό Βουνό της Κυθρέας σε μουσείο και αρνείται στους Μαρωνίτες να λειτουργήσουν την εκκλησία.

    ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Συλλούρης - Κεντρικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των 127 ατόμων που θα στελεχώσουν το Κεντρικό Συμβούλιο αναφέροντας ότι αυτό είναι το δεύτερο βήμα αμέσως μετά από το συνέδριο ώστε να στηθεί η βασικότερη δομή του κόμματος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Συλλούρης είπε πως έτοιμα είναι και τα Επαρχιακά Συμβούλια και οι Οργανωτικές Επιτροπές στις επαρχίες, που θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη.

    Ερωτηθείς πώς έγινε η επιλογή των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου, είπε πως το Πολιτικό Γραφείο ήταν εξουσιοδοτημένο από το Παγκύπριο Συνέδριο ώστε με διαβουλεύσεις με τα μέλη και στελέχη σε κάθε επαρχία να επιλέξει τα ονόματα.

    Πάφος - Υπουργός Συγκοινωνιών - Φορτηγατζήδες.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου κάλεσε για ακόμη μια φορά τους οδηγούς φορτηγών να σταματήσουν τα απεργιακά τους μέτρα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να συζητήσει οποιονδήποτε θέμα θέσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων".

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών έγιναν μετά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Κλεάνθους που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Κάθηκα στο οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην φιλελευθεροποίηση των μεταφορών λαμβάνοντας υπόψη και χθεσινή σχετική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Θράσου αφού επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος των μεταφορών Α είναι ήδη φιλευθεροποιημένος.

    Λεμεσός - Καμιόνι ΕΕ - Διαφορετικότητα

    Με στόχο την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών γύρω από την νέα νομοθεσία για τις διακρίσεις και την ευαισθητοποίηση τους στο θέμα της διαφορετικότητας, βρίσκεται από προχθές στην Κύπρο μεγάλο καμιόνι της ΕΕ.

    Η Κύπρος είναι ο τελευταίος σταθμός του τεραστίων διαστάσεων καμιονιού, το οποίο μέσα σε δυο χρόνια επισκέφθηκε όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, η Συντονίστρια της Εθνικής Ομάδας Εργασίας Μαίρη Πύργου ανέφερε πως «η ΕΕ έχει προωθήσει δυο οδηγίες για την διαφορετικότητα, για την καταπολέμηση της διαφορετικότητας στον χώρο της απασχόλησης και για την καταπολέμηση των διαφόρων διακρίσεων που γίνονται στην κοινωνία».

    Πάφος - Παιδοβουλή

    Πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάφο η δεύτερη Σύνοδος της Παιδοβουλής με κύρια θέματα την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) Τάκης Κονής ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που απασχολεί έντονα την ολομέλεια είναι το πώς μπορεί να προβληθεί το έργο της κυπριακής Παιδοβουλής και το «πώς μπορούν τα παιδιά μέσω αυτού του θεσμού να προβάλουν τις απόψεις και τις θέσεις τους».

    Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε, «τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα γραφείο Τύπου».

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος μετέβη χθες στις Βρυξέλλες.

    Το Συμβούλιο θα εξετάσει τρέχοντα κοινοτικά θέματα όπως το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσεχές εξάμηνο, καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Λίβανο.

    [10] (Κ) Αθήνα - Αρχιερατικό Μνημόσυνο - Πραξικόπημα - Εισβολή

    Τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ευρίπου Βασίλειου, το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε από το Δήμο Αθηναίων , την Πρεσβεία της Κύπρου , και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας στην παρουσία του Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Γεωργή, του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων, κυπριακών και ελληνικών κομμάτων καθώς και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γεωργής υπογράμμισε πως 31 χρόνια μετά, «συγκεντρωθήκαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν το ύψιστο αγαθό, τη ζωή τους, πολεμώντας για την ελευθερία της Κύπρου» και που «η θυσία τους έφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και θεμελίωσε το αίτημα για δικαιοσύνη στην Κύπρο».

    [11] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Αυστραλία - Μαύρες επετείοι

    Μήνυμα αγωνιστικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού καθώς και ευχαριστίες όλων για τη σταθερή συμπαράσταση των Κυπρίων στο συνεχιζόμενο αντικατοχικό αγώνα του λαού μας διαβίβασε στους Ελληνες αποδήμους της Αυστραλίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Ο κ. Ταλιαδώρος, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία εκπροσωπώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ήταν ο κύριος ομιλητής σε μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά από το μέγαρο της Βουλής της Πολιτείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 17 July 2005 - 17:49:11 UTC