Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Πτήσεις προς κατεχόμενα - Μπιλιράκης
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Γκιουλ - Παράνομη επίσκεψη - Τουρκική εισβολή
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου - Αγία Μαρίνα - Προσφυγή

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών ''Α'', οι συνέπειες για την οικονομία, οι τρόποι αντίδρασης εργασιακών μονάδων που επηρεάζονται από αυτήν καθώς και οι προσπάθειες του ΔΗΣΥ για άρση των κινητοποιήσεων, οι αντιδράσεις από τις αυξήσεις της αντιμισθίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, καθώς το χθεσινό συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ για καταδίκη των μαύρων επετείων, είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο '''Αναγνώριση' μέσω των ιδιωτικών Πανεπιστημίων'' αναφέρεται σε έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται τα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα έχει οδηγήσει ουσιαστικά στην αναγνώριση του καθεστώτος, αφού αυτά έχουν συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες με πανεπιστήμια από την Ευρώπη, την Αμερική και Ασία. Αλλού γράφει ότι η έκθεση της Κομισιόν για τον ένα χρόνο λειτουργίας του κανονισμού για το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής, διαβλέπει κενά στον έλεγχο κατά μήκος της πράσινης γραμμής, αλλά και για το εμπόριο από τα κατεχόμενα προς την ΕΕ μέσω των ελεύθερων περιοχών, καθώς και μεταξύ των δύο πλευρών.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Διαβουλεύσεις ΔΗΣΥ για άρση της απεργίας'' και γράφει ότι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγει ο ΔΗΣΥ προς την κατεύθυνση άρσης των απεργιακών κινητοποιήσεων των οδηγών φορτηγών κατηγορίας Α, οι οποίοι βρίσκονται στην τέταρτη ημέρα των κινητοποιήσεών τους. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ ότι η ΕΕ εναποθέτει τις ελπίδες της στη βρετανική προεδρία σε σχέση με τους δύο κανονισμούς της Επιτροπής (οικονομική βοήθεια και απευθείας εμπόριο) για τους Τ/Κ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Χοντρό δούλεμα για τις λιμουζίνες'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ανεδαφικό και εν ολίγοις παραπλανητικό κρίνεται το σημείωμα που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για να ''εξηγήσει'' στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Βουλή, αλλά κατ' επέκταση στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη για τους κανονισμούς που κατέθεσε για αύξηση κατά 15 άλογα του κυβισμού των αυτοκινήτων που παραχωρούνται αφορολόγητα σε πρώην ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ''δεδομένη'' την αποχώρηση του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού από την κυβέρνηση.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Λίστες θανάτου στα νοσοκομεία'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι αιμορραγούσα πληγή για τον κρατικό ιατρικό τομέα παραμένουν οι μακρές λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές παρεμβάσεις, αφού ασθενείς με σοβαρά προβλήματα περιμένουν μήνες για να εξεταστούν από κυβερνητικό ιατρό ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά το επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στη διάρκεια του πραξικοπήματος απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συμμετοχή στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κινήσεις για άλλες λύσεις'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ενώ οι απεργίες των οδηγών φορτηγών Α συνεχίζεται χωρίς κανένα σημάδι άρσης των κινητοποιήσεων, επιχειρηματικές ομάδες κυρίως από το χώρο των κατασκευών κινούνται για να απεξαρτηθούν από τους απεργούς, αποκτώντας δικές τους άδειες ''Α'' για τα φορτηγά τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σύμφωνα με υπολογισμό των εργασιακών κλάδων που επηρεάζονται από την απεργία, οι ημερήσιες απώλειες για την οικονομία από την απεργία ανέρχονται στα 14 εκ λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συμβόλαιο Αγώνα'', αναφέρεται στο χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής στην πλατεία ελευθερίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στο συλλαλητήριο διακήρυξε την αποφασιστικότητα του κόμματος να συνεχίσει τον αγώνα για την λευτεριά και επανένωση της Κύπρου, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι το φυσικό αέριο στην Κύπρο θα είναι πραγματικότητα τα επόμενα λίγα χρόνια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οργή για την κοινοβουλευτική αύξηση μισθών'' ότι δημόσια οργή σημειώθηκε χθες μετά την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών και των βουλευτών να δώσουν στους εαυτούς γενναιόδωρο πακέτο μισθού και ωφελημάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της ολομέλειας πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Αλλού γράφει ότι οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 6,7% κατά τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005, οι τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,9%.

    [02] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Πτήσεις προς κατεχόμενα - Μπιλιράκης

    Η άφιξη Αμερικανών πολιτών και Αμερικανών αξιωματούχων στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, δεν συνιστά παραβίαση του αμερικανικού ή του διεθνούς δικαίου, εκτιμά ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Γκιουλ - Παράνομη επίσκεψη - Τουρκική εισβολή

    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ για να παραστεί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς για την 31η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Γκιουλ αναμένεται να φθάσει στις 19 Ιουλίου, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημο μνημόσυνο - Πραξικόπημα

    Εκκληση για ενότητα και συμμετοχή στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

    ''Η σημερινή επέτειος ας χρησιμεύσει ως υπόμνηση ότι ο διχασμός φέρνει την καταστροφή και για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση σε όλους για ενότητα και συμμετοχή στον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε από τον Χωρεπίσκοπο Τριμιθούντας Βασίλειο, παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, γονείς και συγγενείς των πεσόντων. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χωρεπίσκοπος Τριμιθούντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, εκπρόσωποι ή αρχηγοί κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, η διοίκηση της ΕΛΔΥΚ, Σύνδεσμοι Αντιστασιακών, γυναικείες και φοιτητικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, συγγενείς των πεσόντων και άλλοι.

    Κατά την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κοιμητήριο, άγημα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της δύναμης απέδωσε τιμές.

    Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

    Βουλή - Ολομέλεια - Ειδική συνεδρία για τις μαύρες επετείους

    Ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποιήθηκε χιες κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταδίκασαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ενώ ταυτόχρονα τίμησαν τη μνήμη των μαρτύρων και των ηρώων.

    Στην αρχή της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

    Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας καθώς και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων αναφέρθηκαν στην παρούσα φάση την οποία διέρχεται το Κυπριακό, τονίζοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναγκαιότητα για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Βουλή - Χριστόφιας - Μαύρες επέτειοι

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και ότι η διχοτόμηση δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει επιλογή λύσης, έδωσε στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «το επίκαιρο μήνυμα που βγαίνει μέσα από την τραυματική ιστορική πραγματικότητα που ζήσαμε και που ζούμε ακόμα, είναι ότι η πολιτική διαχείριση των καταστάσεων και των εξελίξεων χρειάζεται σύνεση και ωριμότητα, χρειάζεται εμμονή σε αρχές, αλλά και ετοιμότητα για συμβιβασμούς, για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».

    Βουλή - Κατσουρίδης - Μαύρες επέτειοι

    Μόνο με ρεαλιστική διαβούλευση του Κυπριακού και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και όχι των Αμερικανοβρετανών και της Tουρκίας, θα επιτευχθεί λύση επανένωσης που θα είναι και το μόνο πραγματικό μνημόσυνο για τις χιλιάδες των Κυπρίων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μιαν Kύπρο πραγματικά ελεύθερη, δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι ''οι μαχητές της αντίστασης βάδιζαν προς το οδυνηρό χρέος να αντιπαραταχθούν σε υπέρτερες στρατιωτικά δυνάμεις, να σώσουν την τιμή και την υπόληψη όλων'', σημειώνοντας ότι ''στους ήρωες χρωστούμε όμως μια συγνώμη διότι δεν κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν έτσι ώστε η θυσία τους να περάσει ως μέγιστο μάθημα στις νεότερες γενιές''.

    Βουλή - Αναστασιάδης - Μαύρες επέτειοι

    Οσο ο χρόνος περνά ανεκμετάλλευτος, όσο ο ΟΗΕ είναι απρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία και καταγράφει διευρυμένο χάσμα απόψεων, όσο οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας επιδεινώνονται και οι προτεραιότητες της Ευρώπης διαφοροποιούνται, τόσο απομακρύνεται η προοπτική μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε ομιλία του στη ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση επανένωσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και διεκδικήσεις των Ε/Κ, που θα διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία για όλους τους κατοίκους του νησιού και θα κατοχυρώνει ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης, οικονομικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας για ολόκληρο το λαό.

    Βουλή - Κλεάνθους - Μαύρες επέτειοι

    Σήμερα τιμούμε όλα τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι με σθένος και αποφασιστικότητα, με σύνεση, με συνέπεια στις αρχές και τους στόχους του αγώνα μας και με ορθολογισμό και ρεαλισμό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ανατροπή των αποτελεσμάτων του δίδυμου εγκλήματος, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η οποία καταδίκασε τις μαύρες επετείους του 1974 ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''ζητούμε επιτακτικά την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιδιώκουμε μια αξιοπρεπή έντιμη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της''.

    Βουλή - Λυσσαρίδης - Μαύρες επέτειοι

    Με επίγνωση των ευθυνών μας, καλοί μαθητές της ιστορίας, των λαθών και των παραλήψεων πρέπει να εγκαινιάσουμε μια νέα πορεία με συγκεκριμένη στρατηγική και συγκεκριμένη μορφή λύσης μέσα στα πλαίσια της δικής μας ευρωπαϊκής οικογένειας προς το συμφέρον όλων των πολιτών, δήλωσε χθες ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε ομιλία του κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ''ο απλός Τουρκοκύπριος θα πρέπει να κατανοεί ότι τα πραγματικά του συμφέροντα δεν διασφαλίζονται με την κηδεμονική πολιτική της Τουρκίας που και για αυτούς είναι καταθλιπτική, αλλά με μια λύση δίκαιη με διασφαλισμένα τα δικαιώματά τους''.

    Βουλή - Συλλούρης - Μαύρες επέτειοι

    Η Κύπρος υπήρξε πάντοτε σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, και αυτό το ρόλο θέλει να διαδραματίσει σήμερα μια ευρωπαϊκή Κύπρος, που θα επιτρέπει σε Ε/Κ και Τ/Κ να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πιο ξεκάθαρα μπορούμε να δούμε ότι οι ξένες επεμβάσεις, όπως τότε έτσι και τώρα, σημαδεύουν καταστροφικά την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Βουλή - Βασιλείου - Μαύρες επέτειοι

    Ο χρόνος χτίζει τη διχοτόμηση και όσοι επισκέπτονται τις βόρειες ακτές της Κύπρου μας το μεταφέρουν καθημερινά δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ''τα νέα τετελεσμένα θα κάνουν τη λύση του Κυπριακού ακόμα πιο δύσκολη''.

    Σε ομιλία της κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής η κ. Βασιλείου είπε ''με την ακινησία και το αδιέξοδο μεγιστοποιείται ο κίνδυνος η διεθνής αλλά και η ευρωπαϊκή κοινότητα να αναζητήσουν προσαρμογές του στάτους κβο, ενώ στο κεφάλαιο Κυπριακό το μόνο ζήτημα που θα συζητούν θα είναι κάποια μέτρα εμπιστοσύνης και η αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων''.

    Βουλή - Μιχαηλίδης - Μαύρες επέτειοι

    Την απερίφραστη καταδίκη του για το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και που είχε ως αποτέλεσμα μια απερίγραπτη συμφορά και μια χωρίς προηγούμενο τραγωδία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης σε ομιλία του κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους.

    «Τριανταένα χρόνια βίαιου διαχωρισμού της Κύπρου και ο τουρκικός Αττίλας συνεχίζει να πατά τα χώματά μας, ενώ όλοι εκείνοι που παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες των διεθνών αρχών και αξιών, και της διεθνούς έννομης τάξης, κλείνουν στην περίπτωση μας τα μάτια, αφήνοντας την Τουρκία να ασυδοτεί κατά συρροή και κατ εξακολούθηση εις βάρος της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Βουλή - Περδίκης - Μαύρες επέτειοι

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει άμεσα τη μελέτη του ''Φακέλου της Κύπρου'', να απορρίψει τις παρεμβάσεις των Αμερικανών στο νομοθετικό της έργο και να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τα γεγονότα του 1974 αναδεικνύουν το διαχρονικό ρόλο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Κυπριακό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε η Κύπρος και ο λαός της να αποτελούν πάντα εύκολη λεία στις ορέξεις τους, προσθέτοντας ότι από το 1958 μέχρι το 2004, με το σχέδιο Ανάν, πάγια έκφραση των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της Κύπρου και του λαού της αποτελεί η εκπόνηση και η προσπάθεια επιβολής διχοτομικών σχεδίων.

    Βουλή - Προδρόμου - Μαύρες επέτειοι

    Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, παρά να δεσμευτούμε πολιτικά ότι θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα να διεκδικούμε μια πραγματική, ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) Πρόδρομος Προδρόμου σε ομιλία του κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί όλες τις εκβιαστικές και αμφίβολης λειτουργικότητας προτάσεις με τις οποίες κατά καιρούς κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «τίποτα άλλο πέραν της στρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων της εθνικής εκκαθάρισης και της κατοχής δεν δικαιολογεί τη (συν)ομοσπονδιακή διχοτόμηση της Κύπρου».

    Υπουργός Αμυνας - Ομιλία - Πραξικόπημα

    Η ενότητα ενός λαού που είναι αναγκαία για την επιβίωσή του δεν σημαίνει ιστορική αμνησία ή παραχάραξη της αλήθειας, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

    Ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι ''έχουμε χρέος να χαιρετίσουμε και να απονείμουμε δίκαιο έπαινο στη σημερινή Κυβέρνηση, που με καθυστέρηση δεκαετιών, έμπρακτα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και τιμά δεόντως τους αντιστασιακούς πεσόντες και επιζήσαντες''.

    ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο - Χριστόφιας - Ομιλία

    Το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αλλά χρειάζεται να γίνουν τέτοιες αλλαγές, οι οποίες θα καθιστούν την λύση βιώσιμη και λειτουργική και το σχέδιο αποδεκτό και από την ε/κ κοινότητα, τόνισε χθες βράδυ στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας για τις μαύρες επετείους, ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι μετά από προσπάθειες ενός και πλέον χρόνου φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τα ΗΕ και την ΕΕ, η ανάγκη να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει συζητήσει και έχει εγκρίνει τις αλλαγές που η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει να επιφέρει όταν επαναληφθούν οι συνομιλίες.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε από το βήμα του συλλαλητηρίου σε ενότητα στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Πρέπει να δείχνουμε ότι εννοούμε αυτά που διακηρύττουμε περί ενότητας με πράξεις που να στηρίζουν τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αν οι όποιοι από εμάς μηδενίζουν την κάθε προσπάθεια που γίνεται και ασκούν εξοντωτική κριτική σε κάθε ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μήνυμα που στέλλουν είναι ότι αυτά που διακηρύττουν δεν τα εννοούν'', είπε.

    Ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία - Μαύρες Επέτειοι

    Διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θεόδωρο Σκρέκα, Παναγιώτη Σγουρίδη και Ιωάννη Πατσιλινάκο φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Κατά την εδώ παραμονή τους, οι Έλληνες βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Λονδίνο - Ομογένεια - Αντικατοχική εκδήλωση

    Πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στις 8 το βράδυ, ώρα Κύπρου, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, το συλλαλητήριο για την Κύπρο, η μεγαλύτερη της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου για καταδίκη των θλιβερών επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση - Πράσινη Γραμμή

    Την ανησυχία της για την παράνομη διέλευση μεταναστών δια μέσου της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που καλύπτει την περίοδο από την 1η Μαΐου 2004 μέχρι τις 30 Απριλίου 2005.

    Ωστόσο η Επιτροπή θεωρεί ότι ο Κανονισμός αποτελεί ένα ''σταθερό νομικό πλαίσιο για την καθημερινή διακίνηση χιλιάδων Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, γεγονός που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού''.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τόσο ο όγκος όσο και η αξία των προϊόντων που διακινήθηκαν παραμένουν περιορισμένα. Εκτιμάται ότι η πραγματική αξία των προϊόντων που διακινήθηκαν μέσω της Πράσινης Γραμμής ανέρχεται στις 818.133 ευρώ, ενώ δεν έχει γίνει εμπόριο μεταξύ του βόρειου τμήματος με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Πράσινης Γραμμής.

    Η Επιτροπή δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον Κανονισμό, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην έκθεση σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων.

    Βαν ντερ Μιρ - Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο - Ομιλία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναποθέτει τις ελπίδες της στη βρετανική προεδρία της ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα των δυο εκκρεμούντων κανονισμών για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο), δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ, σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» που διοργάνωσε στα κατεχόμενα το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε πως η Επιτροπή αναμένει από αυτήν να είναι εποικοδομητική στην επίλυση του Κυπριακού, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τα δέκα νέα κράτη μέλη καθώς και την άρση των απαγορεύσεων για πλοία υπό κυπριακή σημαία.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η Τουρκία χρειάζεται να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης και στα 25 κράτη μέλη πριν τις 3 Οκτωβρίου.

    Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, ο κ. Βαν ντε Μιρ είπε πως η Επιτροπή ετοιμάζει αποφάσεις για περαιτέρω επέκταση του φάσματος του εμπορίου δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

    Μπιλιράκης - Μπους - Ράις - Επιστολές - Πτήσεις στα κατεχόμενα

    Επιστολές προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και την ΥΠΕΞ της χώρας Κοντολίζα Ράις απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκης, με την οποία εκφράζει ανησυχία σε σχέση με τη νομιμότητα των Αμερικανών πολιτών, των Αμερικανών κυβερνητικών υπαλλήλων και των μελών του Κογκρέσου που πετούν απευθείας από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Με την επιστολή του, που υπογράφουν πέραν των 30 μελών του Κογκρέσου, ο κ. Μπλιράκης ζητά νομικές διευκρινίσεις για τις απευθείας πτήσεις Αμερικανών στα κατεχόμενα.

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Πτήσεις προς κατεχόμενα - Μπιλιράκης

    Η άφιξη Αμερικανών πολιτών και Αμερικανών αξιωματούχων στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, δεν συνιστά παραβίαση του αμερικανικού ή του διεθνούς δικαίου, εκτιμά ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκης προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ ότι οι αφίξεις Αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου παραβιάζουν το αμερικανικό και διεθνές δίκαιο, ο κ. Μακόρμακ είπε ότι γνωρίζει για την επιστολή, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα δώσει την ανάλογη απάντηση στον βουλευτή.

    Ισπανικό ΥΠΕΞ - Οδηγία - Κατεχόμενα

    Το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από αναθεώρηση στην οποία προέβη στις 12 Μαϊου 2005, συμπεριέλαβε στην Ταξιδιωτική Οδηγία που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του παράγραφο η οποία προειδοποιεί το ισπανικό κοινό για τις νομικές και άλλες συνέπειες που ενέχει η πιθανή εμπλοκή σε παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Μητσόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα το πρωί για την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης κατά τις εργασίες της οποίας θα παρουσιάσει της θέσεις της ε/κ πλευράς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν τη Δευτέρα το πρωί και θα ολοκληρωθούν την επομένη με πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τιμή των συνέδρων στο Λευκό Οίκο.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε και στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να σημειώνει οριακή μεταβολή και με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει αμετάβλητος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,29%, κλείνοντας στις 1.192,94 μονάδες. Αμετάβλητος στις 83,95 μονάδες που αποτελεί την προχθεσινή τιμή κλεισίματος του, παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 225 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,31% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,49 μονάδες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για την επανέναρξη ενός νέου διαλόγου στο Κυπριακό ο οποίος το συντομότερο δυνατό να οδηγήσει σε μια λύση για την οποία, όπως είπε, «θα είμαστε έτοιμοι να πούμε το μεγάλο «ναι».

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης η οποία συνέρχεται στην Ουάσιγκτον.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, είπε, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με ηγέτες κομμάτων και κρατών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους, γερουσιαστές και βουλευτές.

    [06] (Κ) Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου - Αγία Μαρίνα - Προσφυγή

    Το Ιστορικό-Πολιτιστικό Ιδρυμα Μαρωνιτών Κύπρου καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέψει ούτε και φέτος στους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας να μεταβούν και να λειτουργήσουν την εκκλησία του χωριού αύριο 17 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Μαρίνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 July 2005 - 17:49:10 UTC