Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Συρίας - Κύπρος
  • [04] (Κ) Βρετανός Πρεσβευτής - Κυπριακό - Κανονισμοί - Τουρκία
  • [05] (Κ) Βρετανία - Στρο - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για νέες συνομιλίες στο Κυπριακό ''αφού πρώτα βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά'', η χθεσινή δολοφονία του Πάμπου Ψαρά στη Λευκωσία, τα μέτρα που εισηγείται ο αναλογιστής της κυβέρνησης για επιβίωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι πληροφορίες για αλλαγές στο Τοπικό Σχέδιο για την μεμονωμένη κατοικία σε όλη την Κύπρο, η ακινητοποίηση από νεαρό Ρώσου που διέπραξε χθες ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας, καθώς και η ασφάλεια των αεροδρομίων είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καταρρέει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων'', γράφει ότι την εφαρμογή σκληρών μέτρων, τα οποία αφορούν αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικοπές ωφελημάτων των δημόσιων υπαλλήλων, αυστηρότερα κριτήρια λήψης σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγείται ο αναλογιστής και διευθυντής του διεθνούς Γραφείου Εργασίας Μάικλ Σέσιον για την επιβίωση του ΤΚΑ. Αλλού γράφει ότι νέο κύκλο επαφών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για τους δύο κοινοτικούς κανονισμούς για τους Τ/Κ, προτίθεται να πραγματοποιήσει εντός των προσεχών ημερών η Βρετανία, η οποία ανέλαβε από χθες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ασφάλεια μηδέν στο αεροδρόμιο Λάρνακας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''κομπάρσοι είναι τελικά οι αστυνομικοί, οι οποίοι ελέγχουν τα διαβατήρια στα κυπριακά αεροδρόμια, αφού αδυνατούν ακόμα και να διαπιστώσουν άτομα, τα οποία ταξιδεύουν με διαβατήρια που δεν τους ανήκουν''. Αλλού αναφέρεται στον εντοπισμό από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών 107 κιλών κάνναβης και ''σκαν'' σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι Λεμεσού και προσθέτει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που προορίζονταν για την Κύπρο.

    Κάτω από τον τίτλο ''Νέο δόγμα του Τάσσου'', ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''νέο δόγμα'' στο Κυπριακό εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, δήλωσε ότι ''το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αφού πρώτα θα έχει βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά''. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, υπό τους ηγέτες τους στο Προεδρικό και σημειώνει ότι τη συνάντηση τη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατόπιν αιτήματος του ΑΚΕΛ, ''για να σβήσει τις φωτιές που άναψαν ανάμεσα στις δύο δυνάμεις τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης και να δίνεται η εντύπωση της σύγκρουσης ή να καταγράφεται διγλωσσία''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Η εκτέλεση Ψαρά 'εκκρεμούσε' 8 χρόνια'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη χθεσινή δολοφονία του Πάμπου Ψαρά και σημειώνει ότι οι πέντε σφαίρες που τον διαπέρασαν έπληξαν και τη σύζυγό του, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Προσθέτει ότι οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης δήλωσε χθες ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είναι καταγεγραμμένες με απόλυτη σαφήνεια και ευκρίνεια και αυτό που αναμένει κανείς πλέον είναι την ανταπόκριση της Τουρκίας, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πολεοδομικές ανατροπές'', ότι αλλαγές επέρχονται στις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου για το θέμα της μεμονωμένης κατοικίας σε ολόκληρη την Κύπρο, κάτι το οποίο θα επηρεάσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι και αναμένεται να αντιδράσουν. Ενόψει των πληροφοριών αυτών ορισμένοι προωθούν αγοραπωλησίες με σκοπό να επωφεληθούν από τις αναμενόμενες αλλαγές. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την κυπριακή Βουλή, τονίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η Κύπρος είναι ένα σημαντικό σημάδι της δέσμευσής της στην Ευρώπη.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Φόνος εν ψυχρώ'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα για τη ''άγρια'' δολοφονία του 38χρονου Πάμπου Ψαρά. Σημειώνει ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν από άγνωστους που επέβαιναν μοτοσικλέτας και από αυτούς τραυματίστηκε και η σύζυγός του Ψαρά, Γεωργία Χατζησάββα, η οποία μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επαναλαμβάνει τις ίδιες θέσεις τις οποίες διατύπωνε για τριάντα χρόνια ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά την αποστολή επιστολής από τον κ. Ταλάτ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και τις χώρες μέλη της ΕΕ με την οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από την κυπριακή βουλή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Εφηβος ακινητοποιεί διαφεύγοντα ληστή τράπεζας'', γράφει ότι ένας νεαρός μεταφορέας με τη χρήση ενός σκουπόξυλου ακινητοποίησε χθες Ρώσο ληστή υποκαταστήματος τράπεζας, την ώρα που αυτός προσπαθούσε να διαφύγει και τον κράτησε εκεί μέχρι να έλθει η Αστυνομία και να τον συλλάβει. Αλλού γράφει ότι ανώτερο μέλος του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, λόγω διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας εναντίον του για διερεύνηση ισχυρισμών για φραστική σεξουαλική παρενόχληση γυναίκας συναδέλφου του.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η Κύπρος είναι σημαντικό σημάδι της δέσμευσής της στην Ευρώπη.

    Σε διακήρυξή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι ''η Κύπρος κατέστη χθες (προχθές) το 12ο κράτος μέλος που επικυρώνει το Σύνταγμα της ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''αυτό καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κύπρου να δει τα οφέλη του Συντάγματος να γίνονται πραγματικότητα''.

    ''Το μήνυμα από την Κύπρο είναι σημαντικό σημάδι της δέσμευσής της στην Ευρώπη και καλωσορίζουμε αυτό το δυνατό και ενθαρρυντικό μήνυμα'', επισημαίνει.

    Προσθέτει ότι ''όσον αφορά το Σύνταγμα, βρισκόμαστε φυσικά σε μιαν πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν τα αρνητικά δημοψηφίσματα των Γάλλων και των Ολλανδών'', σημειώνοντας ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε πρόσφατα για να διαβουλευθεί τη διαδικασία επικύρωσης του Συντάγματος της ΕΕ, υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτών''.

    ''Συμφώνησε μια Διακήρυξη που προνοεί για μιαν περίοδο περισυλλογής, δίδοντας επίσης στα κράτη μέλη την ελευθερία να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης, εάν το επιθυμούν. Οποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την περίοδο περισυλλογής για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μιαν ευρεία συζήτηση για να ακούσουν τις ανησυχίες των πολιτών μας και να σκεφθούν πιο γενικά το τι είναι η Ευρώπη'', σημειώνει.

    Καταλήγοντας, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι ''θα διαδραματίσει το ρόλο της και θα επισκεφθεί όλα τα κράτη μέλη για να εκκινήσει το 'Σχέδιο-Δ' του διαλόγου, της διαβούλευσης και της δημοκρατίας'', προσθέτοντας ότι τότε ''θα παρουσιάσει ένα έγγραφο στρατηγικής με όραμα το μέλλον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2006 που θα αντλεί από αυτή την άσκηση ακρόασης''.

    Οπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζόναθαν Τόντι, «το μήνυμα της Κύπρου είναι ένα σημαντικό σημάδι της ευρωπαϊκής της δέσμευσης και εμείς χαιρετίζουμε αυτό το ενθαρρυντικό μήνυμα».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Δήλωση

    Τη βαθιά του ικανοποίηση καθώς και της Κυβέρνησης για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις, του νόμου ο οποίος κυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με χθεσινή γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Εκφράζω ιδιαίτερη χαρά γιατί η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μια εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση στην οποία είχαν την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διατυπωθούν τα υπέρ και τα κατά όλων των επιλογών'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Η Κυβέρνηση, προσθέτει, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καταστεί ο πολίτης κοινωνός του περιεχομένου της Συνθήκης και συμμέτοχος σε μια διαδικασία που επηρεάζει άμεσα το μέλλον του, έθεσε σε εφαρμογή μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και διαλόγου μαζί τους για ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει άμεσα το σύνολο της κοινωνίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πρόεδρος Βουλής - Οργανα ΕΕ - Ευρωσύνταγμα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε με σχετικές επιστολές του τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Josep Borrell, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και τον αποχωρούντα Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker για την επικύρωση από τη Βουλή της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με την ευκαιρία αυτή ο κ. Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου για στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και με τα θεσμικά της όργανα, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Ταλάτ - Ευρωσύνταγμα

    Η επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης δεν δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για κύρωση του Ευρωσυντάγματος.

    Σχολιάζοντας την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από την κυπριακή Βουλή, ο κ. Ταλάτ επικαλέστηκε τη συνθήκη εγγυήσεως, το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και την παρούσα κατάσταση στο νησί για να υποστηρίξει πως η ε/κ διοίκηση, όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποφασίζει εκ μέρους των Τ/Κ.

    Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ευρωσύνταγμα

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου χαιρετίζει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ''ως πράξη επικύρωσης του οράματος για μιαν πραγματικά ενωμένη Ευρώπη για τους πολίτες της και για τον κόσμο''.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επαλξη αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς το γεγονός ότι η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ, ''αλλά και ως χώρα με ένα άλυτο πολιτικό πρόβλημα, έχει έναν επιπλέον λόγο να προσβλέπει σε μια δυνατή και αποτελεσματική Ευρώπη''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Διαπιστευτήρια

    Η Ελλάδα όχι μόνο συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στηρίζει σθεναρά τις θέσεις της Κύπρου και αποτελεί σταθερή δύναμη η οποία αντιστρατεύεται τις επιβουλές εναντίον των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα φέρει την πραγματική επανένωση της χώρας, του λαού και του νησιού και θα καθιστά την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Ράλλης αφού ανέφερε ότι η θέση που αναλαμβάνει ''αποτελεί ύψιστη εθνική τιμή'', υπογράμμισε ότι στην εθνική προσπάθεια για επανένωση της νήσου Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται από κοινού ώστε να αρχίσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία αναζήτησης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να έχει σοβαρές προοπτικές να καταλήξει σε συμφωνία όλων των πλευρών.

    Σημείωσε επίσης ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είναι καταγεγραμμένες ''με απόλυτη σαφήνεια και ευκρίνεια μέσα από μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε πέρα από τη δημιουργία ενός παραγωγικού διαπραγματευτικού πλαισίου, να αναμένει κανείς πλέον την ανταπόκριση της Τουρκίας για να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε ένα καθοριστικό στάδιο και είπε ότι μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 και όπως είχε εκτιμηθεί και προβλεφθεί, η ε/κ πλευρά βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες, τα οποία ωστόσο αντιμετώπισε.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Δηλώσεις

    Ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρης Ράλλης διαβεβαίωσε χθες τον κυπριακό λαό ότι θα εργαστεί από κοινού και συντονισμένα με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο νησί και σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, που θα σέβεται τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε στην Πρεσβευτική Κατοικία με την ευκαιρία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ράλλης είπε ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην Κύπρο με πλήρη επίγνωση της ευθύνης.

    Αναφορικά με την ανάληψη από την Ελλάδα της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα μήνα, ο κ. Ράλλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τα θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών ζητημάτων.

    Οπως είπε, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στο Προεδρικό Μέγαρο επεσήμανε ότι στην εθνική προσπάθεια για επανένωση της νήσου, Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται από κοινού ώστε να αρχίσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία αναζήτησης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να έχει σοβαρές προοπτικές να καταλήξει σε συμφωνία όλων των πλευρών.

    Σημείωσε επίσης ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είναι καταγεγραμμένες ''με πλήρη σαφήνεια και ευκρίνεια μέσα από μιαν ευρύτατη συναίνεση''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Η Βρετανία επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να ακούσει με ''πιο λεπτομερή τρόπο'' το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μιας κοινά συμφωνημένης λύσης.

    Ο κ. Μίλετ επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση της οποίας ηγείται παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι συμφωνημένη και αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής σημείωσε πως η συνεχιζόμενη ανάγκη για επανένωση της νήσου σίγουρα θα αποτελέσει μια σημαντική πτυχή της εργασίας του στο νησί, ως εκπροσώπου μιας χώρα εγγυήτριας δύναμης, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και μιας χώρας που ανέλαβε από χθες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί σας για να εξεύρουμε έναν τρόπο προώθησης της διαδικασίας επίλυσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν'', πρόσθεσε ο κ. Μίλετ, ο οποίος σημείωσε ότι επειδή η Βρετανία σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου του 2004 ''δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν''.

    Είπε ακόμη ότι ο ίδιος προσβλέπει να ακούσει ''πιο λεπτομερώς με ποιο τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, μίας διευθέτησης αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες'', και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει έναν πλήρη και εποικοδομητικό ρόλο προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας.

    Ο κ. Μίλετ είπε ότι η παρούσα περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο είναι εταίροι στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι η περίοδος αυτή είναι δύσκολη γιατί η Βρετανία ως Προεδρία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις διευθετήσεις για το Σύνταγμα και τον Προϋπολογισμό.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος προσβλέπει στη συνεργασία με τη Βρετανία, που ανέλαβε χθες τα ηνία της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση που του απηύθυνε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ να επισκεφθεί το Λονδίνο ''θα παράσχει την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις σχέσεις μας στα θέματα αυτά και να σταθεροποιήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα είναι μια συμφωνημένη λύση ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, αναφέρθηκε στους λόγους που η ε/κ κοινότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Επιστολές Ταλάτ

    Επανάληψη των θέσεων που για τριάντα χρόνια εξέφραζε ο Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί η ''εκστρατεία αποστολής επιστολών'' που ξεκίνησε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στις νέες επιστολές Ταλάτ προς τους ηγέτες της ΕΕ, πλην του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και το ΓΓ του ΟΗΕ για το Ευρωσύνταγμα, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ο κ. Ταλάτ δεν θα πρέπει να ξεχνά πως τα σοβαρά πλεονεκτήματα τα οποία έχουν σήμερα οι Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Οπως ανέφερε, οι γνωστές θέσεις Ντενκτάς ''φαίνεται ότι υιοθετούνται πλήρως από τον κ. Ταλάτ'', ενώ σημείωσε πως η επιστολή παραγνωρίζει κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι μόνο ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης και η Αγκυρα υιοθετούν συγκεκριμένες απόψεις.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως εκείνο το οποίο επιδιώκεται στη νέα φάση είναι η συμμόρφωση του σχεδίου λύσης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης χαιρέτισε την εκφρασθείσα θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία είναι ικανοποιητικό και περιέχει στοιχεία τα οποία είναι θετικά για τη δική μας πλευρά.

    Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ θα ακολουθήσει την τακτική της αντικειμενικότητας, όπως και οι άλλες προεδρίες, θέτοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών τους πάντοτε το συμφέρον της ΕΕ.

    ''Οσον αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης, όταν είσαι μέλος είναι πολύ πιο εύκολο να εκφράσεις απόψεις που αντιπροσωπεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Ομως, ως προεδρία, νομίζω θα πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση που επικρατεί στην ΕΕ, η οποία είναι παράδοση αντικειμενικότητας και προώθησης των συνολικών ευρωπαϊκών συμφερόντων'', είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κλητεύσεις

    Ως ''ένα περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας'', χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση των αρχών του ψευδοκράτους να τιμωρεί με τριετή φυλάκιση όσους επιχειρήσουν να επιδώσουν κλητεύσεις στα κατεχόμενα σε σχέση με σφετερισμούς ε/κ περιουσιών.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η νέα πρόταση που υποβάλλεται για σύλληψη όσων προσπαθήσουν να επιδώσουν κλητήρια σε εναγομένους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δεν αφαιρεί τίποτε από το χαρακτήρα ως ενός περαιτέρω μέτρου περιορισμού των ελευθερίων στη βάση της κατοχής και της επιβολής''.

    Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - ΔΕΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια θετική πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα των αγνοουμένων.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση με τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων εκτιμά ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως θέση της ε/κ πλευράς είναι ''να συνεχιστούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου αγνοουμένου''.

    Εξέφρασε την ελπίδα ''ότι μετά την 433η συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους θα υπάρχει μια θετική πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνσή''.

    Σωστή κατεύθυνση, σημείωσε, είναι οι εκταφές υπό την επίβλεψη της INFORCE, στην παρουσία και εκπροσώπων της δικής μας πλευράς και η συνέχιση των προσπαθειών για το ανθρωπολογικό κέντρο, το οποίο θα ταξινομεί λείψανα και η ταυτοποίηση στη βάση του DNA.

    ΑΚΕΛ - Θέμα αγνοουμένων

    Το ΑΚΕΛ καλεί την τ/κ πλευρά να επιδείξει το ανάλογο πνεύμα καλής θέλησης που επέδειξε η ε/κ πλευρά για να υπάρξουν τα ποθητά αποτελέσματα στις οικογένειες των αγνοουμένων.

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τόσο τη στάση της κυβέρνησης που βοήθησε με την ορθή και διαλλακτική της θέση να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα των αγνοουμένων όσο και τα σημαντικά βήματα που έγιναν και που είναι η έναρξη των εκταφών στις κατεχόμενες περιοχές, ο ορισμός της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων Inforce και η συμφωνία για δημιουργία στη νεκρή ζώνη του κέντρου επεξεργασίας των λειψάνων με σκοπό την ταυτοποίηση των λειψάνων.

    Το ΑΚΕΛ καλεί τα όργανα της Ευρώπης να προχωρήσουν σε μέτρα για να υποχρεωθεί η Τουρκία να βοηθήσει τη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την απόφαση στη Δ΄ Διακρατική Προσφυγή.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι ''όσοι ενδιαφέρονται για τη λύση και τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή οφείλουν να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας''.

    Σε εκδήλωση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του ΚΣ ΕΔΕΚ προς τιμή των αντιστασιακών μελών και φίλων του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''για ένα ολόκληρο χρόνο, Τουρκία και κακόπιστοι τρίτοι πρόβαλλαν συστηματικά και κατ' εξακολούθηση τον συκοφαντικό ισχυρισμό ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν διατυπώνει δήθεν τις θέσεις της, οι οποίες βέβαια τους είναι πολύ καλά γνωστές''.

    Πρόσθεσε ότι ''η παράθεση των απόψεων, θέσεων και αιτημάτων μας τόσο μέσω του προεδρικού απεσταλμένου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού Κίραν Πρέντεργκαστ έχει θρυμματίσει εντελώς αυτή τη δυσφημιστική, συκοφαντική εκστρατεία''.

    Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση - Ομιλία

    Ο κίνδυνος αναβάθμισης του νομικού καθεστώτος της δορυφορικής κατοχικής διοίκησης είναι υπαρκτός, δήλωσε χθες βράδυ από τη Λεμεσό ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμή των αντιστασιακών της Επαρχίας Λεμεσού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, ''με πρόσχημα την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των Τ/Κ, επιχειρείται μια έμμεση διχοτόμηση με τη δική μας συνυπογραφή'' και πρόσθεσε πως ''παραγνωρίζουν ότι αιτία της απομόνωσης και της οικονομικής δυσπραγίας είναι η τουρκική κατοχή και όχι η ε/κ πλευρά που συμπεριφέρεται κατά πρωτοφανή, γενναιόδωρο τρόπο, μετατρέποντας τους Τ/Κ σε προνομιούχους Ευρωπαίους πολίτες''.

    ''Ο αγώνας μας πρέπει να διεξάγεται πάνω σε μια καθαρή βάση. Τη βάση της ένωσης του χώρου και κράτους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών'', συμπλήρωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ επεσήμανε πως ''οι κίνδυνοι ελλοχεύουν και με δικά μας λάθη η πιθανότητα βρικολακιάσματος του σχεδίου Ανάν παραμένει''.

    Ταλάτ - Αζερμπαϊτζάν - Πτήσεις

    Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τις εξαγγελίες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή των εξαγγελιών αυτών είναι εξίσου σημαντική.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξαγγελία του κ. Αλίγιεφ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αναμένει από όλες τις χώρες να κάνουν τέτοια βήματα, τα οποία θα άρουν την ''απομόνωση'' των Τ/Κ, προσθέτοντας ότι αναμένει την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

    Καραμανλής - Ερντογάν - Αγωγός Φυσικού Αερίου - Εγκαίνια

    Πραγματοποιούνται αύριο Κυριακή στη γέφυρα Κήπων του Εβρου, τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - ΟΗΕ - Ανάληψη προεδρίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρος Μολυβιάτης, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα, επισημαίνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να αναλάβει την ευθύνη και να ανταποκριθεί στην πρόκληση με επιτυχία.

    ''Η χώρα μας, μετά την πανηγυρική εκλογή της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2005-2006, αναλαμβάνει σήμερα (χθες) και για τον επόμενο μήνα την ευθύνη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας'', σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Μολυβιάτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ''η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη και να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με επιτυχία''.

    ''Η πεποίθησή μου αυτή βασίζεται στο ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είχε πάντα ως σταθερό σημείο αναφοράς της το σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και τις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης, της ασφάλειας και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο'', αναφέρει ο κ. Μολυβιάτης.

    Επισημαίνει, εξάλλου, ότι ''προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των επιδιώξεων είναι η προάσπιση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'' και σημειώνει ότι ''θεσμικός και πολιτικός θεματοφύλακας όλων αυτών είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου αναλαμβάνουμε την προεδρία''.

    ΕΕ - Ανεργία - Μάιος - Κύπρος

    Στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Μάιο έναντι 4,8% που ήταν τον Απρίλιο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,8%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6%), η Αυστρία (4,6%) και το Λουξεμβούργο (4,7%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,8%) και στη Σλοβακία (15,5%).

    Αθήνα - Παπαρήγα - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, αποτελούμενης από την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

    Η κ. Παπαρήγα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κυπριακών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ιρλανδική Βουλή - Επιτροπή - Αντιπροσωπεία - Κύπρος

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη από τις 4 μέχρι τις 7 Ιουλίου 2005, μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής John Deasy και τα μέλη Bernard Allen, John Dardis, Derek McDowell και Ann Ormonde.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η ιρλανδική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής, καθώς και με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή και την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε το μήνα Ιούλιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς η αγορά κινήθηκε πτωτικά στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του μήνα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,83% και έκλεισε στις 1.199,65 μονάδες. Ζημιές της τάξης του 0,83% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 482.000 λίρες, εκ των οποίων οι 326 χιλιάδες λίρες ή ποσοστό 67,8% αφορούσε συναλλαγές για τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,8% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 402,47 μονάδες.

    [03] (Κ) Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Συρίας - Κύπρος

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Συρίας Αμερ Λούτφι φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [04] (Κ) Βρετανός Πρεσβευτής - Κυπριακό - Κανονισμοί - Τουρκία

    Η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο στο θέμα των δύο κοινοτικών κανονισμών για την οικονομική βοήθεια (259 εκ ευρώ) προς τους Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, δήλωσε στην Αγκυρα ο Βρετανός Πρεσβευτής Πίτερ Γουέστμακοτ.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία, ο κ. Γουέστμακοτ επανέλαβε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητες της Βρετανικής Προεδρίας είναι η υλοποίηση της δέσμευσης της Ενωσης για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την 3η Οκτωβρίου 2005.

    ''Η Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο στο θέμα των κανονισμών (οικονομικής) βοήθειας και (απευθείας) εμπορίου, οι οποίοι προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ'', ανάφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γουέστμακοτ, προσθέτοντας ότι η Βρετανική Προεδρία θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [05] (Κ) Βρετανία - Στρο - Κυπριακό

    Προτεραιότητα της Βρετανίας αυτή την περίοδο, στην απουσία επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είναι η δημιουργία των πιο ευνοϊκών συνθηκών για εξεύρεση διευθέτησης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Σε απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 28 Ιουνίου, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στη Βρετανία Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος με επιστολή του τον είχε συγχαρεί για τον επαναδιορισμό του στη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, ο κ. Στρο ανέφερε πως η Βρετανία υποστηρίζει την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων αλλά και την ιεράρχηση των απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Οπως σημείωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, τα Ηνωμένα Εθνη ''παραμένουν ο καταλληλότερος διεθνής οργανισμός για την επίτευξη μιας συμφωνίας, και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, όπως ήταν πάντα, υποβοηθητικός σε αυτές τις προσπάθειες''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 July 2005 - 17:49:09 UTC