Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Τουρκία - Υπουργείο Δικαιοσύνης - Καμικάζι
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Δήλωση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Δήλωση (Πλήρες κείμενο)
  • [06] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Αγωγός Φυσικού Αερίου - Εγκαίνια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Διαπιστευτήρια
  • [08] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - ΚΣΣΕ - Αζερμπαϊτζάν
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Επιστολές Ταλάτ
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κλητεύσεις
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - ΔΕΑ
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΕΕ
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ευρωσύνταγμα
  • [18] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Μάιος - Κύπρος
  • [19] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - ΟΗΕ - Ανάληψη προεδρίας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Οργανα ΕΕ - Ευρωσύνταγμα
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [23] (Κ) Λιμάνι Λεμεσού - Ναρκωτικά (2)

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατά πλειοψηφία επικύρωση χθες βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Συνθήκης για Θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης και η έγκριση ψηφίσματος για τις Βρετανικές Βάσεις, το Κυπριακό και η συνάντηση Καραμανλή - Μπλερ, το θέμα εκταφών προς διαλεύκανση της τύχης αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2006 και η απεργία των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για τις επιτυχίες Κυπρίων αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες, για τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκθέσεις του Γραφείου της Γενικού Ελεγκτή.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Θάβουν την οικονομία'' ότι παρουσιάζονται αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κύπρο λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με δηλώσεις του χθες, επέκρινε την κυβέρνηση ''για την απάθεια με την οποία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα''. Σε άλλο θέμα γράφει πως μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον κυπριακό αθλητισμό σημειώθηκε χθες στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Ισπανία, όπου ο Κυριάκος Ιωάννου πήρε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2,24 μέτρα, ενώ ο Γιάννος Κωνσταντίνου, στο ίδιο αγώνισμα, πήρε το αργυρό μετάλλιο με 2,21 μέτρα.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Κατήργησε τους νόμους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι υπάρχουν καταγγελίες εις βάρος του Κοινοτάρχη Κισσόνεργας Κυριάκου Φουκκαρά, ότι ανήγειρε έπαυλη στην κοινότητά του, "παραβιάζοντας" πολεοδομικούς κανονισμούς και ότι η διερεύνηση των καταγγελιών δεν προχώρησε "λόγω συγγένειας με τον Υπουργό Εσωτερικών". Αλλού γράφει ότι συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας, Κώστας Καραμανλής και Τόνι Μπλερ, οι οποίοι -μεταξύ άλλων- συζήτησαν το Κυπριακό και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Στην Ευρώπη λέμε 'Ναι' '' γράφει πως η Βουλή επικύρωσε χθες το Ευρωσύνταγμα με 30 ψήφους υπέρ, 19 κατά και μία αποχή και ότι, με την 11η συνολικά επικύρωση και τη 2η μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, αναπτερώνεται το ηθικό όσων προσβλέπουν στην ανασύνταξη δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην έξοδο από την παρούσα κρίση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αμφισβητούν τα ευρήματα του Γραφείου της Γενικού Ελεγκτή για την υπόθεση της εταιρείας "SporTeam", ενώ ο ΔΗΣΥ εκφράζει την ενόχλησή του από την κριτική που ασκείται στην ελεγκτική υπηρεσία.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Εκλιπαρούν για τη ζωή τους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι εφιαλτικές στιγμές βιώνουν οι θαλασσαιμικοί στην Κύπρο, οι οποίοι σπάνε τη σιωπή τους και καταγγέλλουν τις συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα χθες ψήφισμα, μετά τη συζήτηση για τις νομικές και πολιτικές πτυχές των Βρετανικών Βάσεων, με το οποίο -μεταξύ άλλων- διακηρύσσεται ότι η Βρετανία δεν έχει κυριαρχία επί των εδαφών των Βάσεών της στην Κύπρο και καλείται να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις από τη χρήση των Βάσεων αυτών και των διευκολύνσεων που της παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Η Κύπρος επιμένει σε Ευρωσύνταγμα'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Κύπρος επικυρώνει τη συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λίγο μετά τα ''Οχι'' των Γάλλων και Ολλανδών και ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ με δήλωσή του στο "Φ" χαιρέτισε το γεγονός αυτό, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει και νέα ώθηση στη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος και από άλλα κράτη - μέλη. Αλλη είδηση είναι ότι συνεχίζονται οι εκταφές λειψάνων στα κατεχόμενα προς ταυτοποίηση και ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων συνεχίζει τις προσπάθειες διαλεύκανσης της τύχης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Επικυρώθηκε η Συνθήκη'' ότι η Ολομέλεια της Βουλής με 30 ψήφους υπέρ από όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ και Οικολόγων ενέκρινε την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωσύνταγμα, ενώ 19 Βουλευτές του ΑΚΕΛ τάχθηκαν εναντίον και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή. Αλλη είδηση είναι η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου δράσης από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για την προετοιμασία της υιοθέτησης του ευρώ ως του νομίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Η απεργία των ταξί τελειώνει με βίαιες συγκρούσεις'' γράφει στο κύριο θέμα πως με επεισόδια και συγκρούσεις σημαδεύτηκε η 24ωρη χθεσινή απεργία των οδηγών ταξί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η απεργία έγινε για τα ασφάλιστρα των ταξί και την οικονομική επιβάρυνση των ταξί λόγω των τελευταίων διαδοχικών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου κίνησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποστολή Κινέζων ταξιδιωτικών πρακτόρων ταλαιπωρήθηκε προχθές στο αεροδρόμιο Λάρνακας όταν τα μέλη της κρατήθηκαν από το Τμήμα Μετανάστευσης του Αεροδρομίου μέχρι να εφοδιασθούν με επιπρόσθετα έγγραφα εισόδου πέραν της θεώρησης διαβατηρίου που είχαν ήδη στην κατοχή τους. Ο ΚΟΤ ζητά επείγουσα συνάντηση επί του θέματος με τον Υπουργό Εσωτερικών.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τον τίτλο ''Η Κύπρος επικυρώνει το Σύνταγμα της ΕΕ'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με πλειοψηφία την κύρωση της Συνθήκης για το Ευρωσύνταγμα, στέλλοντας το μήνυμα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ενωσης ότι πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των Γάλλων και Ολλανδών στα πρόσφατα δημοψηφίσματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών, μετά από χθεσινή δικαστική απόφαση, έχουν τώρα το δικαίωμα να μηνύουν τις τράπεζές τους για "συνωμοσία προς διαμόρφωση ενιαίων τιμών".

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' κάτω από τον τίτλο ''Η μεγάλη δημοσκόπηση'' παραθέτει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του περασμένου μήνα από την εταιρεία CSB, σχετικά με την πρόθεση ψήφου και με δείγμα 1.200 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ΑΚΕΛ παίρνει 28,1%, ο ΔΗΣΥ 24,4%, το ΔΗΚΟ 17,2%, το ΕΚΟ 6,9%, το ΚΣ ΕΔΕΚ 5,4%, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών 1,8%, οι ΕΔΗ 1,1%, το ΑΔΗΚ 0,8%, ενώ καταγράφηκαν 4,7% λευκά ψηφοδέλτια και 9,7% δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν ή δεν απάντησαν καθόλου. Η δημοτικότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου έφθασε το 75,1%. Αλλού γράφει ότι τα 1.300 μέλη που ενεγράφησαν μέχρι σήμερα, τρεις ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο, στα μητρώα του νέου κόμματος, του Ευρωπαϊκού Κόμματος, "δεν θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός".

    [02] (Κ) Τουρκία - Υπουργείο Δικαιοσύνης - Καμικάζι

    Τούρκοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν επίδοξο καμικάζι αυτοκτονίας έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αγκυρα το πρωί.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βουλή - Επικύρωση Ευρωσυντάγματος

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε κατά πλειοψηφία χθες την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

    Από τους παριστάμενους βουλευτές, υπέρ της επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος τάχθηκαν 30, εναντίον 19 και ένας τήρησε αποχή.

    ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και ΕΥΡΩΔΗ τάχθηκαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ενώ το ΑΚΕΛ τάχθηκε εναντίον. Από την ψηφοφορία απείχε το μονοεδρικό Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών.

    Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που επικυρώνει το Σύνταγμα της ΕΕ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-17 Ιουνίου) να δοθεί χρόνος για περισυλλογή στα κράτη μέλη που το επιθυμούν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωσύνταγμα - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ

    Τη βεβαιότητα ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για επικύρωση της Συνθήκης Θέσπισης του Συντάγματος της Ευρώπης θα εκτιμηθεί πάρα πολύ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της διάλεξης για την οδική Ασφάλεια που διοργάνωσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και αναφερόμενος στην επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από τη Βουλή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Κύπρος επικυρώνει τη Συνθήκη, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία.

    Οταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη των 23 από τις 25 χώρες - μέλη της Ενωσης.

    Οι διάφορες Υπηρεσίες της κυβέρνησης, είπε, εργάστηκαν πολύ σκληρά για να αλλάξουν το κλίμα που επικράτησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και για να εξηγήσουν τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θέτει τις προϋποθέσεις, τις οποίες η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

    Σε ό,τι αφορά τη μη χορήγηση στους Τουρκοκυπρίους των χρηματοδοτικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι για αυτή την εξέλιξη ευθύνεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος για καθαρά πολιτικούς λόγους και με τη στήριξη των Βρετανών στέρησε από τους συμπατριώτες του αυτά τα χρήματα.

    Το σύνθημα της δήθεν οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, πρόσθεσε, είναι μια έννοια κενή περιεχομένου, χωρίς καμμιά οικονομική σημασία.

    Το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, είπε ο Πρόεδρος, αποβλέπει αποκλειστικά και μόνον στην εξασφάλιση πολιτικών ωφελημάτων.

    Επομένως, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι, επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη, έχασαν την οικονομική βοήθεια, για τη λήψη της οποίας η κυπριακή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί θετικά από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βουλή - Κύρωση Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης

    «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την Κύπρο και είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εκφράζοντας την ικανοποίηση ολόκληρης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής και την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ερωτηθείς, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, εάν η κυβέρνηση εκφράζεται «με δύο φωνές» ως προς την υποστήριξη του Ευρωσυντάγματος και κατά πόσον οι Υπουργοί που προέρχονται από το ΑΚΕΛ διαφωνούν με την υπόλοιπη κυβέρνηση, ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι μία, είναι η κυβέρνηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και εκφράζεται με μόνον μία φωνή, τη φωνή του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου».

    Βουλή - Ολομέλεια - Βρετανικές Βάσεις - Ψήφισμα

    Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το απόγευμα ψήφισμα για το καθεστώς των εδαφών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους Βρετανούς για επιθετικούς σκοπούς και καλώντας τη Βρετανία να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και όπως σέβεται τα δικαιώματα των Κυπρίων που διαμένουν στις περιοχές των Βάσεων.

    Με το ψήφισμα αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων «διακηρύσσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κυριαρχία στα εδάφη των Βρετανικών Βάσεων, ακόμα και στα πλαίσια της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, αλλά δέσμευση για απλή χρήση των εδαφών αυτών για συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς».

    Της έγκρισης του ψηφίσματος είχε προηγηθεί μακρά συζήτηση σε τρεις συνεδρίες της Ολομέλειας, σχετικά με τις πολιτικές και νομικές πτυχές των Βρετανικών Βάσεων, ενός θέματος που είχε εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας κατόπιν εισηγήσεως του Επίτιμου Προέδρου και Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη.

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε προχθές, αλλά η Ολομέλεια δεν προχώρησε αμέσως στην έγκριση ψηφίσματος, εξαιτίας τροποποιήσεων που προτάθηκαν από Βουλευτές.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας και πριν την έναρξη των εργασιών βάσει της ημερήσιας διάταξης, το τελικό κείμενο του ψηφίσματος διαμορφώθηκε ομόφωνα στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

    Καλώντας το σώμα να εγκρίνει το ψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν ευσταθούν τα όσα ακούστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ότι δήθεν υπήρξαν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες στην αναβολή μιας ημέρας που δόθηκε προχθές για την έγκριση του ψηφίσματος.

    Η Βουλή προχώρησε στο ψήφισμα αυτό, αφού έλαβε υπόψη, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση της αποικιοκρατίας, καθώς και βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που απαγορεύουν κατοχή εδαφών εκτός της επικράτειας οποιασδήποτε άλλης χώρας».

    Λήφθηκε επίσης υπόψη το γεγονός ότι οι Βρετανικές Βάσεις εγκαθιδρύθηκαν στην Κύπρο βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, όπως και οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της υπογραφής της Συνθήκης.

    Αναγνωρίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των Βάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν στις περιοχές των Βάσεων, καθώς και τον κίνδυνο εμπλοκής των Βάσεων σε εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες σε βάρος φιλικών κρατών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η Ολομέλεια τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος.

    Υπογραμμίζοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να καταβάλει οικονομικό αντίτιμο (περιλαμβανομένου του ενοικίου) για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη λειτουργία των Βάσεων, η Βουλή δηλώνει με το ψήφισμά της ότι «οι Βρετανικές Βάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών και την υπόσκαψη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

    Με το ψήφισμα, η Βουλή καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες απορρέουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης».

    «Καλείται επίσης η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει κάθε πρόσφορο νομικό μέσο για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Δημοκρατία».

    Η Βουλή θεωρεί ότι η λειτουργία των Βάσεων δεν μπορεί να παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν στις περιοχές των, ούτε να επηρεάζει δυσμενώς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και κατά συνέπεια πρέπει να συνάδει με διεθνείς συμβάσεις, τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Υποστηρίζει η Βουλή «την τελική διευθέτηση του θέματος της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της αρχής του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών».

    Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι η Βουλή επιβεβαιώνει τη σταθερή υποστήριξή της στην πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και ότι «θεωρεί το παρόν ψήφισμα ως δηλωτικό της αντίθεσης του Σώματος στην περίληψη προνοιών για τις Βρετανικές Βάσεις όπως διαλαμβάνονται στη Συνταγματική Συνθήκη για την Ευρώπη»

    Καραμανλής - Μπλερ - Κυπριακό

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ συμφώνησαν χθες ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε επίσης ομοφωνία ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς προβλήματα για την Τουρκία με την τήρηση της υπόσχεσης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στις 3 Οκτωβρίου, αλλά και του σεβασμού εκ μέρους της χώρας αυτής των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και Δυτικών Βαλκανίων ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης.

    ''Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Μπλερ και συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Τις συνομιλίες μας, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ και είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον κ. Μπλερ τις δικές μας θέσεις και απόψεις, τις προτάσεις μας για τις εξελίξεις αυτές'', είπε.

    Σε διμερές επίπεδο, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό το άριστο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις.

    ''Οφείλω να τονίσω, επίσης, ότι η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ στο Βρετανό Πρωθυπουργό για τη βρετανική προεδρία την οποία παραλαμβάνει τώρα κάθε επιτυχία, και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο στο εξάμηνο που αρχίζει''.

    Πρόσθεσε ότι ''συζητήσαμε ακόμη τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και φυσικά το Κυπριακό''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από το προσχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης το προσχέδιο είναι σύμφωνο με τα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου 2004, όπως επιβεβαιώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2004 και είναι θετικό ότι δίδει περισσότερες λεπτομέρειες για το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Σημείωσε ότι άμεσα ενδιαφέρει ''η απαίτηση για φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες'', η διατύπωση ότι πρέπει να είναι σαφής η σχετική δέσμευση της Τουρκίας, καθώς και το αίτημα να γίνουν βήματα για ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εντάξει στον ''οδικό χάρτη'' της Τουρκίας και άλλα θέματα, είπε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και του καθορισμού πολιτικής.

    Κληθείς να σχολιάσει διατύπωση στο προσχέδιο, αναφορικά με έκκληση προς την Τουρκία ''να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες'', ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο υπονοούμενο πέραν από την απαίτηση ''για συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Επιστολή - Κυπριακό

    Πολιτική απομάκρυνσης της λύσης ακολουθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργο να ζητά ο Τ/Κ ηγέτης ανταλλάγματα για να τύχει οικονομικής στήριξης.

    Ο Εκπρόσωπος που σχολίαζε επιστολή του Τ/Κ ηγέτη προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, επανέλαβε και χθες τη λύπη του για το γεγονός ότι εξαιτίας των εξελίξεων στις Βρυξέλλες οι Τ/Κ θα χάσουν την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ, καλώντας την τ/κ πλευρά να επικεντρωθεί στα πραγματικά συμφέροντα των Τ/Κ, όπως έχει υποδείξει και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Φαίνεται ότι δεν χρειάζεται αυτή την οικονομική στήριξη ή προτίμησε να τη θυσιάσει στο βωμό της πολιτικής επιδίωξης για αναβάθμιση του καθεστώτος και για άρση του ανύπαρκτου αποκλεισμού της τ/κ κοινότητας'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας την παροιμία ''κτυπούν του παπά με τα πρόσφορα''.

    Σε σχέση με την αναφορά Ταλάτ στην επιστολή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι η νόμιμη κυβέρνηση της τ/κ κοινότητας, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε πως αυτό ήταν ανέκαθεν το επιχείρημα του Ραούφ Ντενκτάς, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο ο κ. Ταλάτ θέλει να αγνοεί το γεγονός ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκείνη που περιγράφεται στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφορικά με την απαίτηση Ταλάτ να μην υπάρξει εγκατάσταση του Γραφείου Επιτήρησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στις ελεύθερες περιοχές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Ταλάτ ''αναζητεί μια άνετη αναβάθμιση του καθεστώτος, χωρίς να καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο δεν εργάζεται για τη λύση''.

    ''Επιδιώκει αναβάθμιση επί μικρών θεμάτων που ενισχύουν τις χωριστικές τάσεις; Αυτό φαίνεται. Η πολιτική που ακολουθεί είναι πολιτικής απομάκρυνσης της λύσης'', πρόσθεσε.

    Υπέδειξε ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πραγματικά συμφέροντα των Τ/Κ όπως του έχει υποδείξει και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και να πάψει να προβάλλει τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν μετά την καθημερινή πλέον αντιπαράθεση των δύο πλευρών μεγαλώνει ή μικραίνει το χάσμα δεδομένης και της σχετικής διαπίστωσης Πρέντεργκαστ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το χάσμα ''και να δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασίας και κατανόησης που να προωθούν την προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος προς τη σωστή κατεύθυνση''.

    Ωστόσο, σημείωσε πως ''δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε στις θέσεις που προβάλλει ο κ. Ταλάτ, άλλως δυνατόν να θεωρηθεί ότι τις δεχόμαστε'', προσθέτοντας πως το κλίμα θα διαφοροποιηθεί μόνο εάν αλλάξει ο τόνος και ο τρόπος του κ. Ταλάτ.

    Τέλος είπε ότι αναμένει πως θα διαισθανθεί και ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης - εάν πράγματι επιθυμεί λύση - την ανάγκη να αποφευχθούν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συμφωνία Ζυρίχης

    Στην υποβολή των προτάσεων της ε/κ πλευράς προς το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν παραγνωρίστηκαν καθόλου οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τις θέσεις που ανέπτυξε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ επιδιώκει βελτίωση της Συμφωνίας της Ζυρίχης, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε ''αν με αυτή την τακτική ο κ. Αναστασιάδης προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο''.

    ''Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πρόσφατα, δύο ή τρεις φορές σε εκπομπές και ομιλίες του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις θέσεις που ανέπτυξε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα επιδιώκει βελτίωση της Συμφωνίας της Ζυρίχης. Θα πρέπει να είναι σε γνώση του κ. Αναστασιάδη - εφόσον μάλιστα τον ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν παραγνωρίστηκαν καθόλου οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως ''η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην παγίδα να αρχίσει ένα δημόσιο διάλογο επί των θέσεών της, όπως επανειλημμένα έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', ενώ σημείωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 13 Ιουλίου και ο κ. Αναστασιάδης ''θα έχει όλη την ευχέρεια να εκθέσει τις απόψεις του''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την συγκεκριμένη δήλωση του κ. Αναστασιάδη ο Εκπρόσωπος είπε: ''Θέλει να πει ότι έχουμε προβάλει τόσο μαξιμαλιστικές θέσεις και ενέχει ένα υπαινιγμό ότι έχει ακολουθηθεί μια διαδικασία που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή''.

    ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε χθες πως πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου και χωρίς συνολική επίλυση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του ΔΗΣΥ για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για τις σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, ''πρόκειται για ένα αυστηρό διαπραγματευτικό πλαίσιο, που ενσωματώνει βασικές επιδιώξεις της δικής μας πλευράς όπως υπογραφή πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας, εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας και με τα 10 νέα κράτη μέλη περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων''.

    Επιπλέον, ανέφερε πως το πλαίσιο αυτό ενσωματώνει και επιδιώξεις όπως ''εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομολογία και στις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων της Ευρώπης''.

    ΔΕΑ - Ταυτοποίηση λειψάνων - Συμφωνία

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), κατά την 403η της συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, συμφώνησε τις αρχές για το έργο σε σχέση με την ταυτοποίηση, με τη μέθοδο DNA, λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα εκταφούν στο νησί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, θα στηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί χωρίς καθυστέρηση.

    Επείγουσες εκταφές που έγιναν από τον οργανισμό Inforce, υπό την αιγίδα της ΔΕΑ, άρχισαν στις 27 Ιουνίου. Αυτή η πρώτη φάση επείγουσας μορφής, που στοχεύει στη διασφάλιση των λειψάνων και χώρων ταφής που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας και χρήσης γης, αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

    Οι εκταφές θα γίνουν σε ορισμένους χώρους υπό την τεχνική επίβλεψη ιατροδικαστικού αρχαιολόγου της Inforce που καθοδηγεί τ/κ ομάδα, που περιλαμβάνει αρχαιολόγους, ανθρωπολόγο και εξειδικευμένους εργάτες. Συμμετέχει στη διαδικασία και Ε/Κ εμπειρογνώμονας.

    Τα λείψανα που ανακαλύπτονται μπαίνουν σε προσωρινή φύλαξη υπό την επίβλεψη της Inforce και θα μεταφερθούν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι που θα στηθεί στη νεκρή ζώνη. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα επισκεφθεί την Κύπρο ιατροδικαστικός αρχαιολόγος της Inforce για να προετοιμάσει το έδαφος για την ίδρυση τέτοιου εργαστηρίου.

    Ως εκ τούτου, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί θα βοηθήσει τη ΔΕΑ να προχωρήσει με την ολοκλήρωση των λειτουργικών της κανόνων.

    Τα τρία μέλη της ΔΕΑ, κατά την επόμενη τους συνάντηση, θα αναθεωρήσουν την κατάσταση όσον αφορά τη διερευνητική πτυχή της αποστολής της ΔΕΑ, όπως προνοεί επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και θα αποφασίσουν τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί και θα επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

    Η επόμενη επίσημη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.

    ΔΕΑ - Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος - Δήλωση

    Την ανάγκη για βούληση, δουλειά, υπομονή, επιμονή, κατανόηση από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και προσήλωση στο τι προβλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη σημερινή συνάντηση της ΔΕΑ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί χθες «είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση'', προσθέτοντας ότι ''για να φθάσουμε εδώ δόθηκε η πρέπουσα σημασία στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θέματος και στην ορθότητα της θέσης ότι εκεί που μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη, αυτό να γίνει κατά προτεραιότητα, μακριά από άλλου είδους σκοπιμότητες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''η Επιτροπή αποφάσισε να αξιολογήσει την κατάσταση όσον αφορά τον τομέα των ερευνών, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ενισχυθεί και να επισπευτεί'', σημειώνοντας ότι ''αυτό προβλέπεται και στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα και ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία''.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ''ελπίζεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία βοήθησαν σημαντικά, θα ενισχύσουν όπως επιβάλλεται περισσότερο την προσπάθεια, και ότι και άλλες χώρες θα βοηθήσουν, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική πτυχή''.

    Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Αφιξη

    Τη διαβεβαίωση ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση και σύσφιξη των άρρηκτων δεσμών Ελλάδας και Κύπρου θα δώσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του χθες στο νησί, είπε πως «η επανένωση της νήσου και η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, και με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αποτελούν σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης όπως άλλωστε και της κυπριακής».

    Εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο και είπε πως έχει επίγνωση της ευθύνης των καθηκόντων του ως Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Είπε ότι η αποστολή αυτή αποτελεί για τον ίδιο «ύψιστη τιμή» και σημείωσε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση «αποτελεί μείζονα στρατηγική επιλογή που εμβαθύνει τους θεσμούς, μεγεθύνει τις δυνατότητες της οικονομίας και ταυτόχρονα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών».

    Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος που συντελείται στην ΕΕ όπου «από κοινού μετέχουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ταυτόχρονα το νέο καθοριστικό παράγοντα, την ειδοποιό διαφορά για το Κυπριακό σε σχέση με το παρελθόν», σημείωσε ο κ. Ράλλης.

    ''Η σύζυγός μου και εγώ'', είπε ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την ευκαιρία που μας δόθηκε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μαζί σας στην Κύπρο, όπου θα συναντήσουμε πολλούς παλαιούς φίλους και θα δημιουργήσουμε και πάρα πολλούς νέους».

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Σε πορεία σταθεροποίησης επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τα μικρά κέρδη που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση, με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,15% και έκλεισε στις 1.209,64 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,06% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 431.000 λίρες.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,1% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 405,73 μονάδες.

    Μεσογειακοί Αγώνες - Αλμα εις ύψος -Χρυσό η Κύπρος

    Χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος ανδρών πήρε χθες βράδυ στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερίας, στην Ισπανία, ο Κύπριος άλτης Κυριάκος Ιωάννου, με άλμα 2,24 μέτρα.

    Η Κύπρος εξασφάλισε και το αργυρό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα, με τον Ιωάννη Κωνσταντίνου να περνά με τη δεύτερη προσπάθεια τα 2,21 μέτρα, ενώ ο Γκρέκορι Καπέλα, που πήδησε το ίδιο ύψος με την τρίτη προσπάθεια, κατέλαβε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Δήλωση

    Τη βαθιά του ικανοποίηση καθώς και της Κυβέρνησης για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις, του νόμου ο οποίος κυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζει με σημερινή γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    "Εκφράζω ιδιαίτερη χαρά γιατί η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μια εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση στην οποία είχαν την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διατυπωθούν τα υπέρ και τα κατά όλων των επιλογών", αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Η Κυβέρνηση, προσθέτει, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καταστεί ο πολίτης κοινωνός του περιεχομένου της Συνθήκης και συμμέτοχος σε μια διαδικασία που επηρεάζει άμεσα το μέλλον του, έθεσε σε εφαρμογή μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και διαλόγου μαζί τους για ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει άμεσα το σύνολο της κοινωνίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η Συνταγματική Συνθήκη, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε αποτέλεσμα του πιο διευρυμένου διαλόγου που έγινε ποτέ στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. "Αυτό δημιουργεί μια παρακαταθήκη, η οποία θα πρέπει να καθοδηγεί τη μελλοντική μας πορεία προς μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου που θα προέρχεται από τους πολίτες της, για τους πολίτες της".

    "Ελπίζουμε", καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης που έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες θα έχει ευτυχή κατάληξη, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και ενισχύοντας τη θέση της Ενωσης διεθνώς".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Δήλωση (Πλήρες κείμενο)

    Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου:

    Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση καθώς και της Κυβέρνησης για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις, του νόμου, ο οποίος κυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εκφράζω ιδιαίτερη χαρά γιατί η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μια εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση στην οποία είχαν την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διατυπωθούν τα υπέρ και τα κατά όλων των επιλογών.

    Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να καταστεί ο πολίτης κοινωνός του περιεχομένου της Συνθήκης και συμμέτοχος σε μια διαδικασία που επηρεάζει άμεσα το μέλλον του, έθεσε σε εφαρμογή μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και διαλόγου μαζί τους για ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει άμεσα το σύνολο της κοινωνίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η Συνταγματική Συνθήκη υπήρξε αποτέλεσμα του πιο διευρυμένου διαλόγου που έγινε ποτέ στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό δημιουργεί μια παρακαταθήκη, η οποία θα πρέπει να καθοδηγεί τη μελλοντική μας πορεία προς μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου που θα προέρχεται από τους πολίτες της, για τους πολίτες της.

    Ελπίζουμε ότι η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης που έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες θα έχει ευτυχή κατάληξη, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και ενισχύοντας τη θέση της Ένωσης διεθνώς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Αγωγός Φυσικού Αερίου - Εγκαίνια

    Την ερχόμενη Κυριακή, 3 Ιουλίου, στη γέφυρα Κήπων του Εβρου, προγραμματίζεται να γίνουν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Διαπιστευτήρια

    Η Ελλάδα όχι μόνο συνέβαλε σημαντικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στηρίζει σθεναρά τις θέσεις της Κύπρου και αποτελεί σταθερή δύναμη η οποία αντιστρατεύεται τις επιβουλές εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή παρουσίασης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρη Ράλλη, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα φέρει την πραγματική επανένωση της χώρας, του λαού και του νησιού και θα καθιστά την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Ράλλης αφού ανέφερε ότι η θέση που αναλαμβάνει ''αποτελεί ύψιστη εθνική τιμή'', υπογράμμισε ότι στην εθνική προσπάθεια για επανένωση της νήσου Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται από κοινού ώστε να αρχίσει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία αναζήτησης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να έχει σοβαρές προοπτικές να καταλήξει σε συμφωνία όλων των πλευρών.

    Σημείωσε επίσης ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είναι καταγεγραμμένες ''με απόλυτη σαφήνεια και ευκρίνεια μέσα από μια ευρύτατη συναίνεση, ώστε πέρα από τη δημιουργία ενός παραγωγικού διαπραγματευτικού πλαισίου, να αναμένει κανείς πλέον την ανταπόκριση της Τουρκίας για να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    [08] (Κ) Κύπριοι Βουλευτές - ΚΣΣΕ - Αζερμπαϊτζάν

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης και το μέλος της αντιπροσωπείας βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, μεταβαίνουν την Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν στην συνεδρία της Επιτροπής για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των χωρών-μελών της ΚΣΣΕ, (Επιτροπή Παρακολούθησης), που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 1/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4731               0,4759
    Λίρα Αγγλίας              0,8429               0,8479
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 1/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 1/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4262            0,4296
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3584            0,3612
    Δολάριο Καναδά                  0,3839            0,3869
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0603            0,0607
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3682            0,3711
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Επιστολές Ταλάτ

    Επανάληψη των θέσεων που για τριάντα χρόνια εξέφραζε ο Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί η ''εκστρατεία αποστολής επιστολών'' που ξεκίνησε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στις νέες επιστολές Ταλάτ προς τους ηγέτες της ΕΕ, πλην του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και το ΓΓ του ΟΗΕ για το Ευρωσύνταγμα, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ο κ. Ταλάτ δεν θα πρέπει να ξεχνά πως τα σοβαρά πλεονεκτήματα τα οποία έχουν σήμερα οι Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  428.456,94
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,67    -0,83    472.838,15
    FTSE/CySE 20                           402,47    -0,80    397.766,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.207,36    -0,81    413.713,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.006,27    -1,33      7.022,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          955,02    -0,93     27.694,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.199,65    -0,83    420.735,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.233,11    -0,73    352.599,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    993,51     0,48      3.138,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            928,96    -1,07     26.882,72
    FTSE Med (30/6/2005)                 7.655,33    -0,02
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/κ περιουσίες - Κλητεύσεις

    Ως ''ένα περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας'', χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση των αρχών του ψευδοκράτους να τιμωρεί με τριετή φυλάκιση όσους επιχειρήσουν να επιδώσουν κλητεύσεις στα κατεχόμενα σε σχέση με σφετερισμούς ε/κ περιουσιών.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η νέα πρόταση που υποβάλλεται για σύλληψη όσων προσπαθήσουν να επιδώσουν κλητήρια σε εναγομένους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δεν αφαιρεί τίποτε από τον χαρακτήρα ως ενός περαιτέρω μέτρου περιορισμού των ελευθερίων στη βάση της κατοχής και της επιβολής''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - ΔΕΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια θετική πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα των αγνοουμένων.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση με τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων εκτιμά ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως θέση της ε/κ πλευράς είναι ''να συνεχιστούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου αγνοουμένου''.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στην άσκηση της προεδρίας της ΕΕ θα ακολουθήσει την τακτική της αντικειμενικότητας, όπως και οι άλλες προεδρίες, θέτοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών τους πάντοτε το συμφέρον της ΕΕ.

    ''Οσον αφορά τη δυνατότητα παρέμβασης, όταν είσαι μέλος είναι πολύ πιο εύκολο να εκφράσεις απόψεις που αντιπροσωπεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Ομως, ως προεδρία, νομίζω θα πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση που επικρατεί στην ΕΕ, η οποία είναι παράδοση αντικειμενικότητας και προώθησης των συνολικών ευρωπαϊκών συμφερόντων'', είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε το μήνα Ιούλιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς η αγορά κινήθηκε πτωτικά στη σημερινή πρώτη συνάντηση του μήνα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,83% και έκλεισε στις 1.199,65 μονάδες. Ζημιές της τάξης του 0,83% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 482.000 λίρες, εκ των οποίων οι 326 χιλιάδες λίρες ή ποσοστό 67,8% αφορούσε συναλλαγές για τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,8% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 402,47 μονάδες.

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωσύνταγμα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επικύρωση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, σημειώνοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η Κύπρος είναι σημαντικό σημάδι της δέσμευσής της στην Ευρώπη.

    Σε διακήρυξή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι ''η Κύπρος κατέστη χθες το 12ο κράτος μέλος που επικυρώνει το Σύνταγμα της ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''αυτό καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κύπρου να δει τα οφέλη του Συντάγματος να γίνονται πραγματικότητα''.

    ''Το μήνυμα από την Κύπρο είναι σημαντικό σημάδι της δέσμευσής της στην Ευρώπη και καλωσορίζουμε αυτό το δυνατό και ενθαρρυντικό μήνυμα'', επισημαίνει.

    Προσθέτει ότι ''όσον αφορά το Σύνταγμα, βρισκόμαστε φυσικά σε μιαν πολύ διαφορετική κατάσταση σήμερα, σε σύγκριση με την περίοδο πριν τα αρνητικά δημοψηφίσματα των Γάλλων και των Ολλανδών'', σημειώνοντας ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθε πρόσφατα για να διαβουλευθεί τη διαδικασία επικύρωσης του Συντάγματος της ΕΕ, υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτών''.

    ''Συμφώνησε μια Διακήρυξη που προνοεί για μιαν περίοδο περισυλλογής, δίδοντας επίσης στα κράτη μέλη την ελευθερία να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης, εάν το επιθυμούν. Οποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την περίοδο περισυλλογής για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μιαν ευρεία συζήτηση για να ακούσουν τις ανησυχίες των πολιτών μας και να σκεφθούν πιο γενικά το τι είναι η Ευρώπη'', σημειώνει.

    Καταλήγοντας, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι ''θα διαδραματίσει το ρόλο της και θα επισκεφθεί όλα τα κράτη μέλη για να εκκινήσει το 'Σχέδιο-Δ' του διαλόγου, της διαβούλευσης και της δημοκρατίας'', προσθέτοντας ότι τότε ''θα παρουσιάσει ένα έγγραφο στρατηγικής με όραμα το μέλλον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2006 που θα αντλεί από αυτή την άσκηση ακρόασης''.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ευρωσύνταγμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την επικύρωση του ευρωπαικού συντάγματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το μήνυμα που στέλνει η Κύπρος.

    Οπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζόναθαν Τόντι, «το μήνυμα της Κύπρου είναι ένα σημαντικό σημάδι της ευρωπαϊκής της δέσμευσης και εμείς χαιρετίζουμε αυτό το ενθαρρυντικό μήνυμα».

    [18] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Μάιος - Κύπρος

    Στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Μάιο έναντι 4,8% που ήταν τον Απρίλιο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,8%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), και ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6%), η Αυστρία (4,6%) και το Λουξεμβούργο (4,7%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,8%) και στη Σλοβακία (15,5%).

    [19] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Δηλώσεις

    Ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρης Ράλλης διαβεβαίωσε σήμερα τον κυπριακό λαό ότι θα εργαστεί από κοινού και συντονισμένα με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο νησί και σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, που θα σέβεται τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης που παρέθεσε στην Πρεσβευτική Κατοικία με την ευκαιρία της επίδοσης σήμερα το πρωί των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ράλλης είπε ότι αναλαμβάνει σήμερα τα νέα του καθήκοντα στην Κύπρο με πλήρη επίγνωση της ευθύνης.

    [20] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - ΟΗΕ - Ανάληψη προεδρίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρος Μολυβιάτη, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα, επισημαίνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να αναλάβει την ευθύνη και να ανταποκριθεί στην πρόκληση με επιτυχία.

    "Η χώρα μας, μετά την πανηγυρική εκλογή της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2005-2006, αναλαμβάνει σήμερα και για τον επόμενο μήνα την ευθύνη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας", σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Μολυβιάτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι "η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη και να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με επιτυχία".

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Οργανα ΕΕ - Ευρωσύνταγμα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε χθες με σχετικές επιστολές του τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Josep Borrell, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και τον αποχωρούντα Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker για την επικύρωση από τη Βουλή της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με την ευκαιρία αυτή ο κ. Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου για στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και με τα θεσμικά της όργανα, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Η Βρετανία επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος προώθησης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να ακούσει με ''πιο λεπτομερή τρόπο'' το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μιας κοινά συμφωνημένης λύσης.

    Ο κ. Μίλετ επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση της οποίας ηγείται παραμένει δεσμευμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα είναι συμφωνημένη και αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    [23] (Κ) Λιμάνι Λεμεσού - Ναρκωτικά (2)

    Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που προορίζονταν για την Κύπρο, εντόπισε σήμερα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), σε συνεργασία με τις Τελωνειακές Αρχές του νέου λιμανιού της Λεμεσού.

    Συνολικά 107 κιλά κάνναβης και "σκαν" εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο από τη Νότια Αφρική, το οποίο έφθασε στο Λιμάνι Λεμεσού στις 25 Ιουνίου.

    Οπως δήλωσε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ Χαρίτος Γιάγκου, "πριν από λίγες ημέρες λήφθηκε στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών πληροφορία ότι εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο θα προερχόταν από τη Νότια Αφρική με ένδειξη ότι θα περιείχε έπιπλα, θα περιείχε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 July 2005 - 17:49:51 UTC