Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ο τίτλος στην Ομόνοια
  • [02] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο - Ψήφισμα
  • [03] (Κ) Λευκωσία - Απεβίωσε ο Πάμπος Αβρααμίδης
  • [04] (Κ) Οικολόγοι - Εκτακτο Συνέδριο - Συνεργασία με κυβέρνηση
  • [05] (Κ) Λευκωσία - Απεβίωσε ο Γιώργος Λανίτης
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΕ - Κυπριακό (1)
  • [09] (Κ) Κύπρος - Αλβανία - Συμφωνία
  • [10] Cyprus-Albania sign road transport agreement
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΕ - Κυπριακό (2)
  • [12] (Κ) ΕΕ - Κογκλάβιο Υπουργών - Κοινοτικοί πόροι
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ
  • [14] (Κ) Κάιρο - Σώτος Ζακχαίος - ΥΠΕΞ Αιγύπτου
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Κογκλάβιο - Ιακώβου
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπελλο Κύπρου - Γιουροβίζιον
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιτροπή Νομικών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΣΣΕ
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Δήλωση
  • [23] (Κ) Ζακχαίος - Μούσα - Αραβικός Σύνδεσμος - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Συνάντηση
  • [25] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών
  • [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Κύπρος - ΑΜΚΕ
  • [28] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Αμυνας - Μαυρονικόλας
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρωτοβουλία
  • [30] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ γυναικείες οργανώσεις - Ειρήνη - Δικοινοτική εκδήλωση

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ο τίτλος στην Ομόνοια

    Για δωδέκατη φορά στην ιστορία της, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ομόνοιας κατέκτησε τον τίτλο της κυπελλούχου Κύπρου, κερδίζοντας χθες βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, την αντίστοιχη ομάδα του Διγενή Ακρίτα Μόρφου με 2 - 0.

    Το παιχνίδι αυτό υπήρξε μια πραγματική εορτή του ποδοσφαίρου, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το στάδιο και πολλές άλλες χιλιάδες μέσω της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών που μετέδιδαν με απευθείας συνδέσεις τον αγώνα.

    Παρόντες στο ΓΣΠ και στις θέσεις των επισήμων ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και την απονομή του Κυπέλλου και των μεταλλίων έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κάτω από τις επευφημίες των οπαδών και φίλων της Ομόνοιας.

    Μετά την απονομή, οι φίλαθλοι που βρισκόντουσαν στο στάδιο, καθώς και οι φίλοι της ομάδας στη Λευκωσία και σε άλλες πόλεις των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας, ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους.

    Για την προσφυγική ομάδα του Διγενή Μόρφου ήταν η πρώτη της παρουσία σε τελικό Κυπέλλου. Στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

    [02] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο - Ψήφισμα

    Με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος για το Κυπριακό, την ομόφωνη έγκριση της απόφασης για το πρόγραμμα της ΟΚΟΕ και τα προβλήματα της παροικίας, αλλά και του θέματος των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, οι εργασίες του διήμερου 9ου Τακτικού και Καταστατικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

    Το ψήφισμα για το Κυπριακό, που ενέκρινε ομόφωνα το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, εκφράζεται η ολόψυχη συμπαράσταση των Αποδήμων Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για εθνική και φυσική επιβίωση στον τόπο του.

    Παράλληλα διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη για 31 χρόνια τουρκική αδιαλλαξία και οι απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων, εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό.

    Το ψήφισμα αφού αναφέρεται στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τονίζει πως η συνειδητή επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας, δημιουργεί τα εχέγγυα για όλους του κατοίκους του νησιού για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, και ιδιαίτερα θα διασφαλίζει την άσκηση σε όλο το έδαφος της Κύπρου των τριών ελευθεριών: περιουσίας, διακίνησης και εγκατάστασης.

    [03] (Κ) Λευκωσία - Απεβίωσε ο Πάμπος Αβρααμίδης

    Πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών ο Πάμπος Αβρααμίδης, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

    [04] (Κ) Οικολόγοι - Εκτακτο Συνέδριο - Συνεργασία με κυβέρνηση

    Τη συνέχιση της στήριξης της πολιτικής του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες βράδυ το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με παράλληλη κλιμάκωση της κριτικής του προς την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ολοκληρώθηκε στις 9:00 περίπου χθες βράδυ η ψηφοφορία των μελών του Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και με 83 ψήφους υπέρ (ποσοστό 74%) αποφασίστηκε η έγκριση της πρότασης της Πολιτικής Επιτροπής.

    [05] (Κ) Λευκωσία - Απεβίωσε ο Γιώργος Λανίτης

    Πέθανε χθες σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός φωτογράφος, κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Λανίτης.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτ Μπους σε σχέση με το Κυπριακό, η νίκη της Ελλάδας για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, η κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου από την Ομόνοια Λευκωσίας, η οικονομική ένεση για τους Τ/Κ και η ηχορύπανση είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ζήτησε πολλά, πήρε τρία ο Τ. Παπαδόπουλος'' γράφει πως τρία είναι τα επιτεύγματα του Τάσσου Παπαδόπουλου από τη μακρά διελκυστίνδα του με τα Ηνωμένα Εθνη και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τη νέα διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στο Κυπριακό: όχι στην "προληπτική επιδιαιτησία", όχι στην υποβολή γραπτώς των θέσεων του, όχι σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου δεν κατάφερε να πείσει ότι έφερε ουσιαστική αλλαγή στα πολιτικά και κοινωνικά προγράμματα της Κύπρου.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Η Ελενα όλων των Ελλήνων'' γράφει πως το πανέμορφο κορίτσι της διασποράς μπήκε στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων με την μεγαλειώδη νίκη της, η πρώτη στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Αναφέρει ότι συγχαρητήρια προς την Ελενα Παπαρίζου και στους υπόλοιπους συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας απέστειλαν η ελληνική και η κυπριακή πολιτική ηγεσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κλειστά κρατά τα χαρτιά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου επιδιώκεται η αύξηση του μέτρου και του αριθμού των βουλευτών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ζωή μαρτύριο από ντεσιμπέλ'' γράφει ότι εκκωφαντική στην κυριολεξία γίνεται για πολλούς συμπατριώτες μας η ηχορύπανση, με επικίνδυνες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Λευκωσίας και της Λεμεσού υποφέρουν από το θόρυβο, τον οποίον υφίστανται καθημερινά σε επίπεδα έντασης, πολύ υψηλότερα από τα πρότυπα που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αν και ειδικοί στην Ευρώπη προτείνουν περιορισμό του ψαρέματος τόνου στην Κύπρο, οι αρμόδιοι εγκρίνουν αίτημα εταιρείας για αύξηση του αριθμού των τόνων για πάχυνση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νερό-Φαρμάκι μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο'' γράφει νερό-φαρμάκι δημιουργεί ο ήλιος και οι αρμόδιοι προειδοποιούν το κοινό να μην χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες που αλλοιώνει τη συσκευασία και δημιουργεί τοξίνες με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Αλλοιωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται ενόψει της καθοριστικής επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ενεση 100 εκ. λιρών για Τ/Κ'' γράφει ότι πέραν των 100 εκατομμυρίων λιρών αναμένεται να διοχετευθούν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα κατά το 2005. Το ποσό που θα διοχετευθεί φέτος είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το περσινό (65 εκατομμύρια λίρες το 2004) ενώ από τα στοιχεία που υπάρχουν είναι πρόδηλη η αυξητική αυτή τάση, η οποία ενισχύει την οικονομία των κατεχομένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για τις περιοχές ανησυχίας της ε/κ πλευράς ενημερώθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής'' γράφει πως ο ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος της Ελλάδας Χαρίλαος Φλωράκης πέθανε χθες στις 6 το απόγευμα στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 91 ετών. Δεκάδες στελέχη και απλά μέλη του ΚΚΕ όπως και η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συγκεντρώθηκαν στον Περισσό, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, συμμετέχοντας στο πένθος τους για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη. Η εφημερίδα προβάλλει φωτορεπορτάζ από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου από την Ομόνοια Λευκωσίας, νικώντας χθες βράδυ στο ΓΣΠ το Διγενή Μόρφου με σκορ 2-0.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογικό μέτρο

    Δεν έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κάθοδο στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ ως πολύ χρήσιμη.

    ''Ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ ούτε κανένας έχει θέσει χρονοδιαγράμματα, ούτε εμείς δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Ανάν θα αποφασίσει ενόψει των διαβουλεύσεων που θα επακολουθήσουν εάν δημιουργούνται συνθήκες για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, τι μορφή θα πάρει κτλ'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια νέα πρωτοβουλία θα αρχίσει το Φθινόπωρο.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εγκαινίων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς και ερωτηθείς για την κάθοδο Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή διευθετήθηκε εδώ και αρκετό καιρό και πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να ακούσει και τις θέσεις της τ/κ πλευράς.

    ''Νομίζω ότι μετά από την ενημέρωση που είχε από την δική μας πλευρά στη Νέα Υόρκη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έρθει και στην Κύπρο, να δει και τους Τ/Κ και να συναγάγει τα δικά του συμπεράσματα'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα προχωρήσει σε διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό είπε ότι ο κ. Ανάν δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση ακόμα, λέγοντας ότι '' τουλάχιστον από ό,τι ο ίδιος μου είπε στη συνάντηση στη Μόσχα''.

    Σε ερώτηση εάν θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι όταν έχει πληρέστερη ενημέρωση και κρίνει ότι είναι αναγκαίο, τότε θα συγκαλέσει το Σώμα. Πρόσθεσε ότι πρώτα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τέτοιες συναντήσεις ''δεν σημαίνουν ριζικές αλλαγές από τη μια στην άλλη''.

    Η συνάντηση, ανέφερε, έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βελτιώνονται συνεχώς σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

    Για τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση ενημερώθηκε αμέσως μετά από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ όπως είπε, είχε και συνομιλία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Οσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού μέτρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ''ανεξαρτήτως άλλων συνταγματικών και νομικών προνοιών, ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι κατ' εξοχήν αρμοδιότητα της Βουλής είναι ο εκλογικός νόμος όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι όπως τα κόμματα από μόνα τους διαμορφώσουν τις θέσεις τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι εκείνο που τον προβληματίζει είναι εάν αυτές οι θέσεις συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

    ''Οπως λέει το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να αναπέμψει τον νόμο, εάν για ένα θέμα που κατεξοχήν θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα της Βουλής θα πρέπει να ασκήσω αυτό το συνταγματικό δικαίωμα, είμαι πολύ διστακτικός να το κάνω'', είπε.

    Οπως είπε, εάν δεν ολοκληρωθούν οι επαφές του με τα κόμματα, δεν θα εκφράσει τη θέση του για το θέμα δημόσια.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλες τις κατευθύνσεις η οποία να αποφέρει αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα όπου τέλεσε τα εγκαίνια θεραπευτικού κέντρου «Ηλιαχτίδα Ζωής», ο κ. Χριστόφιας ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση όπως την απογοήτευση από την μέχρι σήμερα πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ''διαδεχθεί μια ελπίδα η οποία να κάνει ζωή και πράξη μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα «το συντομότερο δυνατό να έχουμε τη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλες τις κατευθύνσεις η οποία να δώσει και αποτέλεσμα».

    Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς «δίνουν σάρκα και οστά σε μια κινητικότητα'', ενώ εξέφρασε ευχή ''αυτή η κινητικότητα να μετατραπεί σε μια δημιουργική πρωτοβουλία όπου οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι με αλληλοκατανόηση χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για μια συμφωνημένη λύση χωρίς επιδιαιτησία».

    Ερωτηθείς εάν τώρα «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Κόφι Ανάν» ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα ήταν λάθος» να λέγεται κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως «η μπάλα ήταν και παραμένει στα πόδια της Τουρκίας, της κατοχικής δύναμης και της τ/κ πλευράς'', αφού για να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει αποτέλεσμα στο Σχέδιο Ανάν.

    Συνέστησε ακόμη υπομονή και ψυχραιμία για να διαφανεί το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτά που υποστηρίζαμε από την αρχή, ότι δηλαδή «πρέπει να προετοιμαστεί καλά η οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησίες» φαίνεται να γίνεται κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του θεραπευτικού κέντρου «Ηλιαχτίδα Ζωής», ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις μετά τις επαφές του απεσταλμένου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι το Κυπριακό δεν λύνεται με κοσμικά επίθετα μεταξύ των πολιτικών, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «κάθε πολιτικός ηγέτης και κάθε πολιτική ηγεσία κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ανάλογα με το πόσο δικαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις» τους.

    «Τα όσα είπαμε στο λαό πριν το δημοψήφισμα μας δικαιώνουν, ενώ μας δικαιώνει και η επιλογή του λαού στο δημοψήφισμα η οποία έσωσε πραγματικά την πατρίδα μας», είπε ο κ. Κλεάνθους προσθέτοντας πως για αυτό υπάρχει σήμερα η ελπίδα για μια δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Κυπριακό - Περιβάλλον

    Η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου δεν κατάφερε να πείσει ότι έφερε ουσιαστική αλλαγή στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της Κύπρου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα στο χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης παρά τις επιμέρους βελτιώσεις-είναι απογοητευτικά.

    Μιλώντας στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα δεν αισθάνεται ούτε ότι ανήκει στο χώρο της συγκυβέρνησης, αφού, όπως είπε, δεν έχει μερίδιο στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας ούτε ότι ανήκει στο χώρο της πάντα αρνητικής και απαξιωτικής αντιπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως το Κίνημα ζητά μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να αποδεχθεί ''λύση που θα τσιμεντώνει την κατοχή και τη διαίρεση''.

    ''Οραματιζόμαστε μια Κύπρο ανεξάρτητη, ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πλήρως σεβαστά τα πολιτικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες για όλους. Δεν συζητούμε εκπτώσεις στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως θεωρούν λυδία λίθο της λύσης του Κυπριακού την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση κάθε εγγύησης και επεμβατικού δικαιώματος.

    «Προτείνουμε την επίλυση του προβλήματος των Τούρκων εποίκων στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς δικαίου. Ζητούμε τη διάλυση των Βρετανικών Βάσεων και την απομάκρυνση κάθε κατασκοπευτικής εγκατάστασης από το νησί μας. Ζητούμε την καθιέρωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε.

    Χρήσιμη προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, μπορεί να αποδειχθεί για την Κύπρο η θεσμοθέτηση και η πιστή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

    Τόνισε ότι το Κίνημα δεν αντιμετωπίζει το Κυπριακό σαν ένα ζήτημα εθνικού ανταγωνισμού και πατριωτικής αντιπαλότητας.

    Πιστεύει, είπε, ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί, όχι μόνο δίπλα, δίπλα, σε μια ενωμένη και μοναδική πατρίδα.

    «Δεν διαγράφουμε τις ιστορικές πραγματικότητες, ούτε τις παρακάμπτουμε. Είμαστε πραγματιστές. Γι΄ αυτό δεν αποδεχόμαστε τις ούτω καλούμενες πραγματικότητες της διαίρεσης και του διαχωρισμού. Αγωνιζόμαστε να τις αλλάξουμε με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα», σημείωσε.

    Παράλληλα, είπε, ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα υπογράψει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης, γεγονός που όπως θεωρούν πολλού θα αποτελέσει έμμεση, μα ωστόσο σημαντική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη χώρα εισβολέα

    Εντούτοις, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να παραγράψουμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη δημιουργία εκείνου του μαζικού ρεύματος που οδήγησε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Οικολόγοι - Εκτακτο Συνέδριο - Συνεργασία με κυβέρνηση

    Τη συνέχιση της στήριξης της πολιτικής του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες βράδυ το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με παράλληλη κλιμάκωση της κριτικής του προς την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ολοκληρώθηκε στις 9:00 περίπου χθες βράδυ η ψηφοφορία των μελών του Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και με 83 ψήφους υπέρ (ποσοστό 74%) αποφασίστηκε η έγκριση της πρότασης της Πολιτικής Επιτροπής.

    Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο - Ψήφισμα

    Με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος για το Κυπριακό, την ομόφωνη έγκριση της απόφασης για το πρόγραμμα της ΟΚΟΕ και τα προβλήματα της παροικίας, αλλά και του θέματος των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, οι εργασίες του διήμερου 9ου Τακτικού και Καταστατικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

    Το ψήφισμα για το Κυπριακό, που ενέκρινε ομόφωνα το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, εκφράζεται η ολόψυχη συμπαράσταση των Αποδήμων Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για εθνική και φυσική επιβίωση στον τόπο του.

    Παράλληλα διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη για 31 χρόνια τουρκική αδιαλλαξία και οι απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων, εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό.

    Το ψήφισμα αφού αναφέρεται στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ τονίζει πως η συνειδητή επιλογή της Ευρωπαϊκής πορείας, δημιουργεί τα εχέγγυα για όλους του κατοίκους του νησιού για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, και ιδιαίτερα θα διασφαλίζει την άσκηση σε όλο το έδαφος της Κύπρου των τριών ελευθεριών: περιουσίας, διακίνησης και εγκατάστασης.

    Κύπρος - Πολιτική ηγεσία - Συγχαρητήρια - Γιουροβίζιον

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, η κυπριακή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου εξέφρασαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την νίκη της τραγουδίστριας Ελενας Παπαρίζου στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την χθεσινοβραδινή της νίκη στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

    ''Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Το ελληνικό τραγούδι ήταν πολύ καλό και δίκαια πήρε την πρώτη θέση τόσο από τη σύνθεση και την μελωδία αλλά και όλη η παρουσίαση της κ. Παπαρίζου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελενα Παπαρίζου πήρε την πρώτη θέση''.

    Το χαιρετίζουμε και τη συγχαίρουμε, όπως συγχαίρουμε και την Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας.

    ''Δεν μπορώ να βλέπω ένα διαγωνισμό που όλα τα τραγούδια είναι στα αγγλικά. Εάν σεβόμαστε την κουλτούρα μας τότε να πούμε ένα τραγούδι στα ελληνικά και το ίδιο να γίνει και με τις άλλες χώρες. Εάν αυτή θα είναι η ευρωπαϊκή κουλτούρα του μέλλοντος τότε ζήτω που καήκαμε'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Ελλάδα ''δίκαια'' κέρδισε τη πρώτη θέση στο χθεσινοβραδινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον διότι είχε ''και πολύ ωραίο τραγούδι και μια πολύ ωραία εμφάνιση''.

    Είπε επίσης πως παρά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ''οι μουσικόφιλοι της Τουρκίας ψήφισαν Ελλάδα και Ελενα Παπαρίζου''.

    Ανέφερε ακόμα πως για μας τους Ελληνες της Κύπρου ''ό,τι προβάλλει την Ελλάδα μας χαροποιεί και ότι προσβάλλει την Ελλάδα μας λυπεί''.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε ότι η Ελλάδα άξιζε τη χθεσινοβραδινή νίκη στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν ''ανάλογες και παράλληλες επιτυχίες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε ότι πρώτ' απ΄ όλα μας ενδιέφερε το τραγούδι της Κύπρου το οποίο ''ήταν αξιόλογο''.

    Ομως, συνέχισε, είναι γενικό το αίσθημα χαράς που επικράτησε για την επιτυχία της Ελλάδας, η οποία ήταν ''μια πανάξια νίκη'' και ευχήθηκε να έχουμε κάτι τέτοιο και στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ''χαιρόμαστε τη νίκη της Ελλάδας σ' αυτό τον κορυφαίο ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής''.

    Καταλήγοντας είπε ότι ''έτσι αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν πρωτοπορεί μόνο στον αθλητισμό με τις νίκες, που μας χάρισε πέρσι με το ευρωπαϊκό κύπελλο αλλά πρωτοπορεί και στον τομέα του πολιτισμού''.

    Εξάλλου, συγχαρητήρια στην Ελενα Παπαρίζου για την πρώτη θέση που κατέκτησε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Στο μεταξύ, η παροικία της Βρετανίας συμμετείχε στους πανηγυρισμούς με τα ίδια αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας όπως στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας μάλιστα συμβάλει και στην ψηφοφορία. Η Ελλάδα πήρε δωδεκάρι από την Βρετανία, ενώ η Κύπρος τρεις μόνο βαθμούς.

    Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι ομογενείς από προχθές το απόγευμα βρέθηκαν σε συγγενικές και φιλικές συντροφιές σε διάφορα σπίτια για να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, ενισχυμένη με πολλές ελπίδες πρωτιάς για την Ελλάδα και μιας σχετικά καλής θέσης για την Κύπρο.

    Πολλοί ήταν αυτοί που μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μπήκαν στα αυτοκίνητα τους, ιδιαίτερα στο βόρειο Λονδίνο όπου διαμένουν οι περισσότεροι Κύπριοι και, παρά το προχωρημένο της ώρας, γιόρτασαν τη νίκη με σημαίες και κορναρίσματα.

    Λευκωσία - Απεβίωσε ο Γιώργος Λανίτης

    Πέθανε χθες σε ηλικία 69 ετών ο γνωστός φωτογράφος, κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Λανίτης.

    Ο Γιώργος Λανίτης εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ως αρχικινηματογραφιστής και τμηματάρχης δημοσίων και διεθνών σχέσεων.

    Ηταν σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία ''Επικοινωνία''.

    Φωτογραφίες του βραβεύτηκαν τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

    Ο Γιώργος Λανίτης ήταν τακτικός συνεργάτης της εβδομαδιαίας αγγλόφωνης εφημερίδας ''Cyprus Weekly'', ενώ εξέδωσε και το περιοδικό ''Cyprus Diplomatist''.

    Ο Γιώργος Λανίτης εξελέγη Α' Γραμματέας του Οργανισμού Τεχνών της Κοινοπολιτείας.

    Υπήρξε ιδρυτικός μέλος της φωτογραφικής εταιρείας Κύπρου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του μετρ από τη Διεθνή Φωτογραφική Ομοσπονδία για την πρωτότυπη εργασία στην κινούμενη φωτογραφία.

    Για τη προσφορά του τιμήθηκε πρόσφατα από την πολιτεία με κρατικό βραβείο.

    Το 1974 ο Γιώργος Λανίτης απεσπάσθη στην Κυπριακή Υπατη Αρμοστεία του Λονδίνου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

    Ηταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί. Από τον πρώτο του γάμο είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

    Λευκωσία - Απεβίωσε ο Πάμπος Αβρααμίδης

    Πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών ο Πάμπος Αβρααμίδης, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

    Ο Πάμπος Αβρααμίδης έπαιξε ποδόσφαιρο στον ΑΠΟΕΛ, ενώ εργάστηκε ως προπονητής στην Εθνική Κύπρου, την οποία οδήγησε στις πρώτες της νίκες επί της Ελβετίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

    Διετέλεσε επίσης προπονητής τους Ολυμπιακού, της Ομόνοιας, του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης, της Νέας Σαλαμίνας, του Πεζοπορικού, του Ευαγόρα και του Χαλκάνορα.

    Η κηδεία του Πάμπου Αβρααμίδη θα τελεστεί αύριο.

    Αθήνα - Θάνατος Χαρίλαου Φλωράκη

    Την τελευταία του πνοή άφησε χθες στις 18.00 το απόγευμα, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι από ανακοπή καρδιάς και σε ηλικία 91 ετών, ο ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος της Ελλάδας Χαρίλαος Φλωράκης.

    Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

    Στελέχη όλων των πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις τους εγκωμιάζουν την ηγετική προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη, τη συνεισφορά του στο ΚΚΕ, στην εθνική αντίσταση, στη συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας το 1974 και τη διακριτική, όσο και ουσιώδη παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά το 1991, οπότε την ηγεσία του ΚΚΕ ανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ο τίτλος στην Ομόνοια

    Για δωδέκατη φορά στην ιστορία της, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ομόνοιας κατέκτησε τον τίτλο της κυπελλούχου Κύπρου, κερδίζοντας χθες βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, την αντίστοιχη ομάδα του Διγενή Ακρίτα Μόρφου με 2 - 0.

    Το παιχνίδι αυτό υπήρξε μια πραγματική εορτή του ποδοσφαίρου, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το στάδιο και πολλές άλλες χιλιάδες μέσω της τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών που μετέδιδαν με απευθείας συνδέσεις τον αγώνα.

    Παρόντες στο ΓΣΠ και στις θέσεις των επισήμων ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και την απονομή του Κυπέλλου και των μεταλλίων έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κάτω από τις επευφημίες των οπαδών και φίλων της Ομόνοιας.

    Μετά την απονομή, οι φίλαθλοι που βρισκόντουσαν στο στάδιο, καθώς και οι φίλοι της ομάδας στη Λευκωσία και σε άλλες πόλεις των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας, ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ομάδας τους.

    Για την προσφυγική ομάδα του Διγενή Μόρφου ήταν η πρώτη της παρουσία σε τελικό Κυπέλλου. Στο Πρωτάθλημα τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΕ - Κυπριακό (1)

    Αποκύημα φαντασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ζήτησε πολλά κατά τις διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του στα ΗΕ, αλλά εξασφάλισε μόνο τρία πράγματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Πρόσθεσε πως το κριτήριο δεν είναι αν πέτυχε ή αν απέτυχε η επαφή και πως στόχος ήταν να πεισθεί ο ΓΓ των ΗΕ ότι ο κυπριακός λαός απέρριψε το σχέδιό του γιατί είχε σοβαρές ανησυχίες και να ενθαρρυνθεί για μια νέα διαδικασία.

    Ανέφερε πως επαφίεται στον ίδιο των ΓΓ τώρα το κατά πόσον θα αναλάβει ή όχι μια νέα πρωτοβουλία.

    [09] (Κ) Κύπρος - Αλβανία - Συμφωνία

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ανακοινώνει ότι μονογραφήθηκε στις 16 Μαΐου συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αλβανίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές.

    [10] Cyprus-Albania sign road transport agreement

    1125:CYPPRESS:02

    Cyprus-Albania sign road transport agreement

    Nicosia, May 23 (CNA) -- Cyprus and Albania have initialed an international agreement on road transport, providing for the transfer of passengers and goods between and through the two countries and to and from third countries, an official announcement said here today.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΕ - Κυπριακό (2)

    "Αποκυήματα φαντασίας" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τα δημοσιεύματα που φέρουν την ε/κ πλευρά κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τα Ηνωμένα Εθνη να έχει επιτύχει μόνο σε τρία θέματα και μάλιστα όχι επί της ουσίας αλλά επί της διαδικασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αποχώρησή του από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο όπου παρέστη στην έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει ο Διεθνής Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν παραστεί ανάγκη θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Επεσήμανε πως κατά παραδοχή των ΗΕ, η ε/κ πλευρά εξήγησε με λεπτομέρεια τις θέσεις της και πως τώρα επαφίεται στο ΓΓ των ΗΕ να ολοκληρώσει τις βολιδοσκοπήσεις και επαφές του και να αποφασίσει αν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για νέα πρωτοβουλία.

    [12] (Κ) ΕΕ - Κογκλάβιο Υπουργών - Κοινοτικοί πόροι

    Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών στον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013 διατηρήθηκαν αμείωτες και στο χθεσινοβραδινό κογκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία δυσκολεύει περαιτέρω τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο.

    Στη συνεδρία του κογκλάβιου, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η συζήτηση έγινε με βάση συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας, η οποία συνάντησε τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ

    Την ελπίδα όπως η όποια νέα πρωτοβουλία που ενδεχομένως να αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό στεφθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως στη νέα αυτή προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αποφεύγει ενέργειες που εδραιώνουν τη διχοτόμηση και να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για τη λύση του προβλήματος.

    Τόνισε παράλληλα την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων που όπως υπογράμμισε αφορά και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    [14] (Κ) Κάιρο - Σώτος Ζακχαίος - ΥΠΕΞ Αιγύπτου

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος είχε σήμερα στο Κάιρο συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Abul Gheit, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η επιθυμία των δυο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τομείς.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5750               0,5784
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4579               0,4606
    Λίρα Αγγλίας              0,8376               0,8426
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4241            0,4274
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3465            0,3492
    Δολάριο Καναδά                  0,3626            0,3655
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0625            0,0630
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3713            0,3742
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [16] (Κ) ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Κογκλάβιο - Ιακώβου

    Η Κύπρος ενθαρρύνει τις προσπάθειες της λουξεμβουργιανής προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας εντός του Ιουνίου σχετικά με τους ίδιους πόρους της Κοινότητας την περίοδο 2007-2013, αλλά έχει σοβαρή δυσκολία να ταυτιστεί με το περιεχόμενο του υπάρχοντος διαπραγματευτικού πλαισίου, δεδομένου ότι αυξάνεται το ποσό της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό.

    Αυτή είναι η κεντρική επισήμανση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού κογκλάβιου των υπουργών, που πραγματοποιηθηκε στις Βρυξέλλες.

    Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος με το 13ο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ενωσης θα λαμβάνει πολύ περιορισμένους πόρους και θα καταβάλλει σχετικά ψηλή συνεισφορά με αποτέλεσμα να είναι το μόνο νέο κράτος μέλος που θα είναι από την αρχή θετικός συνεισφορέας στο κοινοτικό προϋπολογισμό.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  543.703,03
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,82     0,61    531.533,89
    FTSE/CySE 20                           407,85     0,36    321.311,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.222,05     0,34    321.018,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.011,26     0,09     13.900,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          987,58    -0,20     10.318,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.214,05     0,33    334.919,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.245,65     0,39    269.745,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    949,65    -0,30      5.844,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.002,75     1,82    196.008,46
    FTSE Med (20/05/2005)                7.524,52     0,87
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως αυτό που αναμένεται τώρα αναφορικά με το Κυπριακό είναι να υπάρξει σοφή επαναδιαπραγμάτευση και επανέναρξη διαδικασιών έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.

    Σε ενημέρωση από τη Λεμεσό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «η δική μας θέση είναι ότι χρειαζόταν χρόνος για να αντιμετωπίσουμε την διεθνή απογοήτευση, να πείσουμε δηλαδή ότι για σοβαρούς λόγους είχε απορριφθεί το σχέδιο, να πείσουμε ότι χρειάζονται αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε την κατηγορία ότι δεν θέλουμε λύση».

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπελλο Κύπρου - Γιουροβίζιον

    Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στην ομάδα της Ομονοίας, που κέρδισε χθες στον τελικό κυπέλλου την ομάδα του Διγενή με 2-0, αλλά και στην ελληνική νίκη και την κυπριακή συμμετοχή στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Νέα μικρή αύξηση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα των 300.000 λιρών που παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,33%, κλείνοντας στις 1.214,05 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,61% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,82 μονάδες. Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανέβασε την αξία των συναλλαγών στις 543.000 λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,36% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 407,85 μονάδες.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιτροπή Νομικών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΣΣΕ

    Την δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά την διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε από τους ξένους σύνεδρους στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης στα ΜΜΕ, «οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από την σημερινή θέση του Κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές προώθησης λύσης και επανένωσης της χώρας μας».

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Δήλωση

    Θετικές θεωρούνται οι διαβουλεύσεις της ε/κ πλευράς στη Νέα Υόρκη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του στη Γραμματεία του ΟΗΕ Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, κατά την οποία έτυχε πλήρους ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη με τον Σερ Κίραν.

    [23] (Κ) Ζακχαίος - Μούσα - Αραβικός Σύνδεσμος - Κυπριακό

    Τη σταθερή υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου στην προσπάθειά της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, επανάλαβε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η θέση του Αραβικού Συνδέσμου επί του Κυπριακού επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Μούσα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου, ο οποίος επισκέπτεται το Κάιρο.

    [24] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Ιακώβου - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί αύριο στις 10:00 το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι κκ Μολυβιάτης και Ιακώβου, θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

    [25] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Επίσκεψη Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

    Απολύτως επιτυχές χαρακτήρισε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ.

    ''Ήταν ένα απολύτως επιτυχές ταξίδι στις ΗΠΑ όπου δια στόματος του Προέδρου των ΗΠΑ, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος. Η Ελλάδα δημοσίως από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίστηκε έτσι. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τη χώρα μας για την καλή συνεργασία που υπάρχει σε διμερές επίπεδο και μέσω των διεθνών οργανισμών. Αντιθέτως δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιου είδους κινήσεις, μάλλον το αντίστροφο θα έλεγα'' είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέδριο Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών

    Την πάγια πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξης λύσης του Κυπριακού, που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο, την κοινωνία, την οικονομία και των ομοσπονδιακών της θεσμών, επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κοινωνικών Λειτουργών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπούλος.

    ''Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των σωστών προϋποθέσεων που θα παρέχουν τα εχέγγυα για ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, για να οδηγηθούμε σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που θα οδηγεί σε πραγματική επανένωση της Κύπρου, που σημαίνει επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των ομοσπονδιακών θεσμών'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΕ - Κύπρος - ΑΜΚΕ

    Με 138 αθλητές και αθλήτριες και με στόχο να διατηρήσει την πρώτη θέση που κατέκτησε στους προηγούμενους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) συμμετέχει η Κύπρος στους φετινούς ΑΜΚΕ, που θα διεξαχθούν στην Ανδόρα από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου 2005.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της διοργάνωσης των φετινών ΑΜΚΕ, οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα διεκδικήσει τους ΑΜΚΕ που θα διεξαχθούν το 2009, προσθέτοντας ότι μετά τη διοργάνωση των επόμενων ΑΜΚΕ στο Μονακό, η Κύπρος θα ξεκινήσει προετοιμασία για διοργάνωση των ΑΜΚΕ του 2009.

    [28] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Αμυνας - Μαυρονικόλας

    Τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας εξετάσθηκαν στη σημερινή σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, έγινε γενική ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων που πρέπει να διαθέτει η ΕΕ για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας (European Security Strategy).

    [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρωτοβουλία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναλάβει το συντομότερο δυνατό μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ληφθούν σοβαρά υπόψη τα δίκαια αιτήματα της ε/κ πλευράς.

    ''Ελπίζω το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός δημιουργικού διαλόγου στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε οι αναγκαίες αλλαγές να οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενότητας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση δικοινοτικής γυναικείας εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας.

    [30] (Κ) Ε/Κ και Τ/Κ γυναικείες οργανώσεις - Ειρήνη - Δικοινοτική εκδήλωση

    Οι γυναίκες της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, διατράνωσαν σήμερα τη θέλησή τους για επανένωση της Κύπρου και ειρήνη στο νησί, σε μια συμβολική εκδήλωση κατά την οποία η κάθε γυναίκα έβαλε τη δική της βελονιά και υπογραφή σε ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο θα ταξιδέψει σε 50 χώρες του κόσμου, με επόμενο σταθμό τη Μασσαλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 May 2005 - 17:49:33 UTC