Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - Ελλάδα - Κύπρος
  • [02] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο
  • [03] (Κ) Υπουργός Aμυνας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Προϋπολογισμός ΕΕ
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογικό μέτρο

  • [01] (Κ) Γιουροβίζιον - Ελλάδα - Κύπρος

    Η Ελλάδα κέρδισε, για πρώτη φορά, το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Ελενα Παπαρίζου και το τραγούδι My Number One, σύνθεση του Χρίστου Δάντη, σε στίχους του ιδίου και της Ναταλίας Γερμανού.

    Στο χθεσινοβραδινό πεντηκοστό τελικό του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας, η Κύπρος με τον Κωσταντίνο Χριστοφόρου και το τραγούδι του Ela Ela, Come Baby πήρε τη 18η θέση.

    [02] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Συνέδριο

    Με ψήφισμα για το Κυπριακό ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του διήμερου 9ου Τακτικού και Καταστατικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), που πραγματοποιείται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα.

    [03] (Κ) Υπουργός Aμυνας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Η Τουρκία «θα πρέπει να αντιληφθεί πως τα προβλήματα με γειτονικές χώρες θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν" και πως "ο μοναδικός τρόπος επίλυσής τους είναι ο ειρηνικός τρόπος και οι συνομιλίες», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό ενόψει της καθόδου στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ, η συνάντηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η συζήτηση γύρω από την αλλαγή του εκλογικού μέτρου και ο συνεχιζόμενος σφετερισμός ε/κ περουσιών στα κατεχόμενα, προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Οι κυριακάτικες εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της Ελλάδας Πάνου Μπεγλίτη, την κατάσταση στον τομέα της υγείας και το Εκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Μονόδρομος για τον Τάσο'' γράφει ότι δύο σοβαρά δεδομένα θα έχει να λάβει υπόψη του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενόψει των επόμενων κινήσεων που θα γίνουν στο Κυπριακό. Το πρώτο είναι ότι από την ώρα που η διαδικασία θα μπει σε τροχιά λύσης, δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα και το δεύτερο ότι θα βρίσκεται μεταξύ γκρεμού και ρέματος, καθώς όλοι θα επικεντρώνονται στις δικές του κινήσεις και όχι του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος για τους ξένους κατέχει το τεκμήριο του διαλλακτικού. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της Ελλάδος Πάνο Μπεγλίτη ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε μύθο τα περί ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Γκάφα ολκής από την κυβέρνηση'' γράφει ότι με αισθήματα οργής και αγανάκτησης πληροφορήθηκε ο κυπριακός λαός τη χρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ταινίας στην οποία γίνεται προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τόσο η γιατρός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους όσο και ο καρδιολόγος παθολόγος Ανδρέας Δημητρίου τονίζουν ότι επικρατεί ένα χάος στον τομέα της υγείας και χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι το κεφάλαιο υγεία απεβίωσε.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Τα λέει όλα'' αποκαλύπτει μια πολύωρη συνομιλία του Αγίου Πάφου με υποστηρικτές του στη Λευκωσία. Γράφει ότι αποκαλυπτικός είναι ο Μητροπολίτης Πάφου και Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος για το πρόσωπο του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, για τον Κιτίου Χρυσόστομο, τον Αρσινόης Γεώργιο αλλά και γενικότερα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αλλού αναφέρεται στις επαφές στη Νέα Υόρκη του προεδρικού απεσταλμένου Πρέσβη Τάσου Τζιωνή και γράφει ότι πέντε συναντήσεις με συνολικά 7 - 8 ώρες ερωτοαπαντήσεων συνέθεσαν αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ''προκαταρκτικές, ανεπίσημες και μη δεσμευτικές συζητήσεις για το Κυπριακό''.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πόλεμος κομμάτων για το εκλογικό μέτρο'' γράφει ότι αυτή την εβδομάδα αρχίζουν μεταξύ των μεγάλων κομμάτων παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αύξηση του εκλογικού μέτρου που θα σημάνει και το τέλος του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι άλλοι πέντε Βρετανοί επιχειρηματίες προστίθενται στη λίστα των σφετεριστών ε/κ περιουσιών, αφού Ε/Κ πρόσφυγας από το Βαρώσι συνέλεξε αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος τους με σκοπό να καταχωρήσει ποινική αγωγή εναντίον τους. Προσθέτει ότι γαλλική εφημερίδα σε αφιέρωμά της για την Κύπρο έκανε ειδική αναφορά στο σφετερισμό ε/κ περιουσιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παζλ από ΟΗΕ με τις αλλαγές'' γράφει ότι στην καταγραφή των τουρκικών απόψεων θα στραφούν τώρα τα ΗΕ τα οποία θα επιχειρήσουν να βολιδοσκοπήσουν Αγκυρα και Ταλάτ επί των ε/κ ανησυχιών στο σχέδιο Ανάν. Ο δεύτερος γύρος των προκαταρκτικών επαφών του Βοηθού ΓΓ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ θα έχει στόχο να ολοκληρώσει το παζλ των θέσεων με τις συζητήσεις που θα έχει με την τουρκική πλευρά. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί Εκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών το οποίο θα αξιολογήσει το έργο της κυβέρνησης και σε μυστική ψηφοφορία θα αποφανθεί εάν θα παραμείνει ή όχι στην συγκυβέρνηση.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Συγκρατημένη αισιοδοξία'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες στην εφημερίδα συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των προκαταρκτικών επαφών και διαβουλεύσεων που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις επαφές του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθηνών - Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε στην ''Χ'' ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πιέσει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων εκεί που τα στοιχεία και οι αναλύσεις των υπηρεσιών πιστοποιούν ότι απαιτείται μείωση.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Εξαντλημένοι οδηγοί λεωφορείων θέτουν σε κίνδυνο ζωές'' γράφει ότι οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων εργάζονται μέχρι και 18 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, παρά τους νόμους της ΕΕ που θέτουν αυστηρούς κανόνες. Η κατάσταση αυτή, προσθέτει η εφημερίδα, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης σε χθεσινή του σύσκεψη υπό την προεδρεία του Προέδρου Παπαδόπουλου αποφάσισαν ότι η όποια αλλαγή επέλθει στο θέμα του εκλογικού μέτρου αυτή πρέπει να γίνει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Προϋπολογισμός ΕΕ

    Το θέμα της συνεισφοράς της Κύπρου στον προϋπολογισμό της ΕΕ καθώς και τα ποσά τα οποία θα μπορεί η χώρα να παίρνει θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες, όπου αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διεργασίες για την επανέναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ στη Νέα Υόρκη, ενώ σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι «μπήκαμε σε μια διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (23-24 Μαϊου), ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «το πρώτο χρονοδιάγραμμα που έχουμε είναι ότι έρχεται στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα''.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΕΝΤΕΡΓΚΑΣΤ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διεργασίες για την επανέναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ στη Νέα Υόρκη, ενώ σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι «μπήκαμε σε μια διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (23-24 Μαϊου), ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «το πρώτο χρονοδιάγραμμα που έχουμε είναι ότι έρχεται στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μια πρωτοβουλία στο Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλες τις κατευθύνσεις η οποία να αποφέρει αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς».

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογικό μέτρο

    Δεν έχουν τεθεί οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κάθοδο στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Κίραν Πρέντεργκαστ ως πολύ χρήσιμη.

    ''Ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ ούτε κανένας έχει θέσει χρονοδιαγράμματα, ούτε εμείς δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Ανάν θα αποφασίσει ενόψει των διαβουλεύσεων που θα επακολουθήσουν εάν δημιουργούνται συνθήκες για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, τι μορφή θα πάρει κτλ'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι μια νέα πρωτοβουλία θα αρχίσει το Φθινόπωρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 May 2005 - 17:49:10 UTC