Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κοντολίζα Ράις - Διαβήματα
  • [02] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - Τσουνάμι - ΝΑ Ασία
  • [04] (Κ) ΕΔΕΚ Αθήνας - 30χρονα - Εκδήλωση
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας - 17η αγωνιστική
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΠΕΞ - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστροφή από Τουρκία - Δήλωση
  • [15] (Κ) Αθήνα - Ομήρου - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Μπαρόζο - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Υπουργείο Γεωργίας - Μεσογειακό συνέδριο - Σύμβαση Βαρκελώνης
  • [20] (Κ) Γενικός Ελεγκτής - ΕΕ - Ελεγκτικές Υπηρεσίες - Συνάντηση - Λευκωσία
  • [21] (Κ) Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνεδρία - Ανακοίνωση
  • [22] (Κ) Αντιπροσωπεία Δήμου Αμμοχώστου - Βρυξέλλες - Επαφές
  • [23] (Κ) Βρετανία - ΕΕ - Κανονισμοί - Μακσέιν

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κοντολίζα Ράις - Διαβήματα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε «κολάσιμο» όχι μόνο το γεγονός ότι Αμερικανοί επιχειρηματίες θα μεταβούν στα κατεχόμενα αλλά και το ότι θα τους συνοδεύει ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία.

    [02] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 2 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρώντας χθες για το Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του έχει διευθετηθεί ύστερα από επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ «σημαντική», λέγοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του είναι «ευπρόσδεκτος σαν ένας καλός φίλος». Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι οι συνομιλίες που θα έχουν θα είναι πολύ σημαντικές».

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - Τσουνάμι - ΝΑ Ασία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι «η Κύπρος μπορεί να είναι περήφανη γιατί ο Κύπριος πολίτης έχει συνεισφέρει κατά κεφαλή περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ευρώπης και πέρα από αυτήν» στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και τα τσουνάμι που επακολούθησαν.

    [04] (Κ) ΕΔΕΚ Αθήνας - 30χρονα - Εκδήλωση

    Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε χθες βράδυ η κομματική οργάνωση ΕΔΕΚ Αθήνας, σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκε ο ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, για την πολύχρονη προσφορά του στους αγώνες της Κύπρου.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας - 17η αγωνιστική

    
    
    Με τη χθεσινή νίκη της επί της ΑΕΚ με 3 - 1 και λόγω της διαφοράς τερμάτων που έχει με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση παραμένει πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα του κυπριακού ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος με 43 βαθμούς, όσους και ο ΑΠΟΕΛ, ενώ σε αρκετή απόσταση, με 29 βαθμούς, ακολουθούν τρεις ομάδες, η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα και ο Ολυμπιακός.
    
    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες της 17ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος, η Αλκή και η ΑΕΛ εξήλθαν ισόπαλες Ο - 0 στο ΓΣΖ, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Αρη με 1 - 0 στο ΓΣΠ, ενώ ο Εθνικός Αχνας έχασε στο Δασάκι από το Διγενή με 1 - 2.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες, η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας στο Παφιακό, την Αθλητική Ενωση Πάφος με 4 - 3, η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον Ολυμπιακό με 3 - 1 στο ΓΣΠ, ενώ ο Απόλλωνας νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 4 - 1 στο Τσίρειο.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 17ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  Ανόρθωση              43
    2.  ΑΠΟΕΛ                 43
    3.  Ομόνοια               29
    4.  Νέα Σαλαμίνα          29
    5.  Ολυμπιακός            29
    6.  ΑΕΛ                   23
    7.  Διγενής               21
    8.  Αλκή                  21
    9.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      20
    10. Α.Ε. Πάφος            20
    11. Απόλλων               18
    12. Εθνικός Αχνας         18
    13. ΑΕΚ                   14
    

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό, η επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ από την Αγκυρα, το μνημόνιο της Λευκωσίας για απογραφή των περιουσιών στα κατεχόμενα, η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι προσπάθειες του αναπληρωτή ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ για αλλαγή στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, η ανέγερση και η πώληση επαύλεων και διαμερισμάτων στα κατεχόμενα μέσω διαδικτύου, το θέμα της εισόδου ξένων και ντόπιων πολιτών από τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου, οι σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών και η οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Δεν παρανομούν όσοι μας επισκέπτονται μέσω Τύμπου'' γράφει ότι την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα και χαρακτηρίζει παράνομη την είσοδο στην (κατεχόμενη) Κύπρο από το αεροδρόμιο της Τύμπου των Αμερικανών επιχειρηματιών και του ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, οι Αμερικανοί και κυρίως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γνωρίζουν ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου έπαψαν να αντιμετωπίζονται ως παράνομα και όσοι τα χρησιμοποιούν μπορούν να διέρχονται την πράσινη γραμμή, χωρίς κανείς να δικαιούται να τους εμποδίσει. Αλλού γράφει ότι με πλήρη εικόνα της κατάστασης και ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της, επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Κύπρο από την Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα κόντρα Προέδρου Αντιπολίτευσης'' ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χθεσινές του δηλώσεις κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες του για λύση του Κυπριακού. Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τη συγκέντρωση στους δρόμους γιγαντιαίων θεριστικών μηχανών ξεκίνησαν σήμερα οι σιτοπαραγωγοί, με τη συμπαράσταση όλων των παραγωγικών τάξεων, τις κινητοποιήσεις τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες ώστε να χαλιναγωγήσει τις κινητοποιήσεις.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''60% χωρίς ελπίδα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας NOVERNA που έγινε για λογαριασμό του ''Π'', τρεις στους πέντε Κύπριους (60%) θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα εξελιχθεί προς το χειρότερο μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ στον αντίποδα οι αισιόδοξοι για μια καλυτέρευση περιορίζονται στο 7% του συνόλου, με το υπόλοιπο ένα τρίτο να μην θεωρούν ότι θα υπάρξει αλλαγή. Αλλού αναφέρει ότι αιχμές εναντίον όσων στο εσωτερικό αμφισβητούν τις προθέσεις του για σύντομη λύση του Κυπριακού, άφησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στην εορτή του προστάτη της εκκλησίας των Μαρωνιτών, Αγίου Μάρωνα, στον Ιερό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''www.Πωλείται πατρίς.com στο διαδίκτυο'' γράφει ότι πολυτελές μέγαρο αποτελούμενο πέραν των 200 διαμερισμάτων ανεγείρουν στο κατεχόμενο χωριό Μπογάζι, Βρετανοί επιχειρηματίες και τα διαθέτουν προς πώληση στο διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο βρετανικό κτηματομεσιτικό γραφείο παραθέτει μακροσκελή κατάλογο με επαύλεις, παραδοσιακά σπίτια και διαμερίσματα. Αλλού γράφει ότι "σε κρύο σιβηρικό ντους" υπέβαλαν τον αναπληρωτή ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ οι Ρώσοι, όταν προσπάθησε να πείσει τη Μόσχα να διαφοροποιήσει τη στάση της στο Κυπριακό. Ετσι, ο Βρετανός συνεργάτης του Κόφι Ανάν έρχεται στην Κύπρο με κομμένα τα φτερά και χωρίς να έχει τίποτα στο χέρι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Απογραφή περιουσιών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί από την Τουρκία να παγώσει όλες τις οικοδομικές εργασίες στα κατεχόμενα και να προχωρήσει υπό διεθνή εποπτεία στην απογραφή των περιουσίων. Η θέση αυτή καταγράφεται σε μνημόνιο της Λευκωσίας που υποβλήθηκε σε ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς και αφορά τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα και στοχεύει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 2 Μαρτίου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εορτή Αγίου Μάρωνα - Χαιρετισμός
    -------------------------------------------------------
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως θλίβεται
    όταν η ειλικρίνεια της πρόθεσης της πλευράς μας για επίτευξη, όσο γίνεται πιο σύντομα, μιας βιώσιμης, λειτουργικής και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, αμφισβητείται και υποσκάπτεται συνεχώς και κακόβουλα, πρώτα στην Κύπρο.
    
    Πρόσθεσε πως μετά αναπόφευκτα αυτοί οι ζημιογόνοι ισχυρισμοί, αναπαράγονται στο εξωτερικό και αχρείαστα επιφορτίζουν τον ίδιο με το πρόσθετο βάρος, να έχει να πείσει τους συνομιλητές του για την ειλικρίνεια και σταθερότητα της βούλησης της ε/κ πλευράς για σύντομη λύση.
    
    Σε χαιρετισμό του χθες το πρωί στην εορτή του προστάτη της εκκλησίας Μαρωνιτών Κύπρου Αγίου Μάρωνα, στον Ιερό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε μια διευθέτηση που μόνο με λόγια, θεωρητικά και τυπικά, θα επανενώνει τη χώρα μας, αλλά που στην πράξη θα εμπεδώνει τις χωριστικές τάσεις στο γεωγραφικό χώρο, στην κοινωνία, στην οικονομία και στους θεσμούς''.
    
    Διαβεβαίωσε ακόμη πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο ''ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, την άκρατη κινδυνολογία και τους αφοριστικούς υπαινιγμούς, ως εντολοδόχος, φορέας της βούλησης αυτού του λαού'', θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί του για τη δικαίωση και την πραγματική επανένωση της μαρτυρικής Κύπρου, προσθέτοντας πως σε αυτόν τον αγώνα ζητά τη στήριξη και τη συμβολή της Μαρωνιτικής κοινότητας.
    
    Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
    --------------------------------------
    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 2 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και θα έχει επίσης διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών.
    
    Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρώντας χθες για το Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του έχει διευθετηθεί ύστερα από επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ «σημαντική», λέγοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του είναι «ευπρόσδεκτος σαν ένας καλός φίλος». Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι οι συνομιλίες που θα έχουν θα είναι πολύ σημαντικές».
    
    Ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ δεν επηρεάζει ούτε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία στις 9 Μαϊου για τους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία του τερματισμού των εχθροπραξιών το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε και την επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο ήμισυ του έτους.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Κοντολίζα Ράις - Διαβήματα
    -------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε «κολάσιμο» όχι μόνο το γεγονός ότι Αμερικανοί επιχειρηματίες θα μεταβούν στα κατεχόμενα αλλά και το ότι θα τους συνοδεύει ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία.
    
    Είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών χωρίς καμία καθυστέρηση προέβη σε διαβήματα τόσο στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία όσο και στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών θα μεταβεί στα κατεχόμενα.
    
    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό γνώριζαν πως οι ΗΠΑ ανέμεναν ότι το πρόβλημα θα επιλύετο πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε στην Ενωση να εισέλθει μια επανενωμένη Κύπρος.
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ότι ''κακώς'' η Κύπρος κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι ΗΠΑ «ανέμεναν ότι θα ελύετο το Κυπριακό και μετά θα έμπαινε και η Κύπρος» στην ΕΕ και αυτό όπως είπε «δεν είναι είδηση».
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό από πάρα πολλούς μήνες ότι αυτή ήταν η πάγια αμερικανική πολιτική», προσθέτοντας πως υπάρχει και η εκτίμηση «ότι η προσπάθεια για να λυθεί το Κυπριακό έγινε διότι η Κύπρος θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και χωρίς λύση».
    
    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικουμενικός Πατριάρχης
    ---------------------------------------
    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τάσσεται υπέρ της ελλαδοτουρκικής φιλίας και της ταχύτερης δυνατόν επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδης.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πρόσθεσε πως η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο ''με πλήρη εικόνα αλλά και με το στοιχείο της ελπίδας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, η νέα κινητικότητα που ελπίζουμε να παρατηρηθεί τους επόμενους μήνες, θα βοηθήσει ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανένωση της Κύπρου''.
    
    ''Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, έχοντας πάντοτε κατά νου τους στόχους που θέσαμε ότι θα επισκεπτόμασταν την Τουρκία για να διαβιβάσουμε τις ανησυχίες των Ε/Κ και να ανιχνεύσουμε προθέσεις'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
    
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχάρηκε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ''για το έργο που επιτελεί για συμφιλίωση, προσέγγιση, ενότητα και συνεργασία των δύο πλευρών σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, κατά την οποία όλοι αναζητούν τελική, οριστική και βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και κατά τη στιγμή που η Τουρκία αρχίζει την ουσιαστική πορεία της στην ΕΕ''.
    
    Οικουμενικός Πατριάρχης - Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ
    --------------------------------------------
    Με αισθήματα τιμής και αγάπης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε στην Κωνσταντινούπολη την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, και σημείωσε τις ενδιαφέρουσες συνομιλίες που αυτή είχε χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    
    Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, παρακολούθησε χθες τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, που βρίσκεται στην περιοχή του Μπεμπέκι, που τελέστηκε προϊσταμένου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
    
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης καλωσόρισε ''τον εξοχότατο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νικόλαο Αναστασιάδη και την υπό αυτού συνοδεία με αισθήματα τιμής και αγάπης'' και εξέφρασε χαρά για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ αναφορικά με την ανάγκη συμβίωσης και συνεργασίας των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''αυτό που με πολλούς κινδύνους αλλά και τόλμη πράττουμε, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε επιτέλους να μην υπάρξουν ή να μην αντιμετωπίσουμε άλλα δεινά''. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τ/Κ.
    
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως ''χαιρόμεθα για την τοποθέτησή σας για την ανάγκη συνύπαρξης, συμβίωσης και συνεργασίας, μεταξύ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου'', και πρόσθεσε ότι ''δίδει ένα καλό παράδειγμα πίστης στην ανάγκη για συνύπαρξη και συνεργασία''.
    
    ''Ελπίζουμε οι προσπάθειές σας να καρποφορήσουν ώστε να ζούμε σε μια ειρηνική περιοχή'', συνέχισε.
    
    Αναφερόμενος στο ρόλο του Πατριαρχείου είπε πως ''κρατούμε σταθερά στα χέρια μας τη σκυτάλη που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και συνεχίζουμε την πορεία του γένους αταλάντευτοι. Συνεχίζουμε με ευοίωνες προοπτικές και ειδικά μετά την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου, τώρα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι''.
    
    Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης, όπου υπάρχει ένας ''υποδειγματικός τόπος συμβίωσης διαφόρων ανθρώπων και διαφόρων θρησκειών''.
    
    Αθήνα - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
    -------------------------------------------
    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
    
    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για τη συμπαράστασή του στους δίκαιους αγώνες του κυπριακού λαού.
    
    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης, σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύουν ότι όχι απλώς παρακολουθούν το Κυπριακό αλλά αναλαμβάνουν και πρωτοβουλίες'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι σήμερα είμαστε σε μαα καινούργια φάση των κυπριακών εξελίξεων, μετά τα μεγάλα γεγονότα του 2004.
    
    Και ασφαλώς, τόνισε, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι προς την ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό.
    
    Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει κατά τρόπο ικανοποιητικό τις ανησυχίες και τα λογικά αιτήματα των Ε/Κ και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τα προνόμια των Τ/Κ.
    
    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού ευχήθηκε για τα 30χρονα από την ίδρυση του ΚΣ ΕΔΕΚ Αθήνας επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
    
    Τέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία του με το ΚΣ ΕΔΕΚ και τον κυπριακό λαό για την επίλυση του Κυπριακού.
    
    ΕΔΕΚ Αθήνας - 30χρονα - Εκδήλωση
    --------------------------------
    Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε χθες βράδυ η κομματική οργάνωση ΕΔΕΚ Αθήνας, σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκε ο ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, για την πολύχρονη προσφορά του στους αγώνες της Κύπρου.
    
    ''Τιμούμε τον αθεράπευτο εραστή του ελληνισμού'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου για τον Βάσο Λυσσαρίδη, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον Γιάννο Κρανιδιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε στυλοβάτη της ΕΔΕΚ Αθήνας.
    
    ''Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δημιουργική μας παρουσία, διεκδικώντας νέα σχέση εμπιστοσύνης με το λαό που θα μας επιτρέψει να διαδραματίσουμε ένα νέο ρόλο στη κοινωνία'', είπε ο κ. Ομήρου αναφερόμενος στη πολιτική παρουσία της ΕΔΕΚ σήμερα.
    
    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι αποτελεί ''καθήκον για όλους να υπάρξει κοινή εθνική στρατηγική των κυπριακών δυνάμεων αλλά και συμπόρευση με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, με μοναδικό, κορυφαίο στόχο τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας''.
    
    Εορτή Αγίου Μάρωνα - Αντώνης Χατζηρούσος - Κυπριακό
    ----------------------------------------------------
    Οι Μαρωνίτες της Κύπρου είναι στο πλευρό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθεια του να εξευρεθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική για το καλό όλων των Κυπριών, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, δήλωσε ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος.
    
    Ανέφερε επίσης ότι οι Μαρωνίτες ζητούν όπως η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλει προσπάθειες για την επανεγκατάσταση ως προσωρινού μέτρου αριθμού προσφύγων Μαρωνιτών στα χωριά τους καθώς και την οικονομική και επαγγελματική στήριξη των προσφύγων αυτών.
    
    ''Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και θα διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της μόνιμης επιστροφής όλων των προσφύγων στα πλαίσια μιας τελικής λύσης του Κυπριακού'', υπογράμμισε.
    
    Σε χαιρετισμό του χθες το πρωί στην εορτή του προστάτη της εκκλησίας Μαρωνιτών Κύπρου, Αγίου Μάρωνα, στον Ιερό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, ο κ. Χατζηρούσος εξέφρασε την αγωνία και τις ανησυχίες των μελών της κοινότητας των Μαρωνιτών σε ότι αφορά την έκβαση του πολιτικού προβλήματος, καθότι, όπως είπε, η επιβίωση της κοινότητας εξαρτάται από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
    
    Μπαρόζο - Ταλάτ - Συνάντηση
    ---------------------------
    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα έχει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναχώρησε από τα κατεχόμενα στις πέντε το πρωί για να μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα, μέσω Τουρκίας.
    
    Σύμφωνα με πληροφορίες του παράνομου πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ, τις οποίες έλαβε από το ''πρωθυπουργικό γραφείο'', η συνάντηση Μπαρόζο - Ταλάτ θα γίνει στις 10 το πρωί.
    
    Τον κ. Ταλάτ συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και δασών.
    
    Θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα αύριο το βράδυ.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - Τσουνάμι - ΝΑ Ασία
    -------------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι «η Κύπρος μπορεί να είναι περήφανη γιατί ο Κύπριος πολίτης έχει συνεισφέρει κατά κεφαλή περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ευρώπης και πέρα από αυτήν» στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και τα τσουνάμι που επακολούθησαν.
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει χθες για το Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο Λουξεμβούργο συνέρχεται το Εκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ανάπτυξης για θέματα διεθνούς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και το «πόσο καλά ανταποκρίθηκε η Ευρώπη μετά τον καταστροφικό σεισμό» στη νοτιοανατολική Ασία.
    
    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κατά κεφαλή ο Κύπριος πολίτης συνεισέφερε προς τους πληγέντες πέντε περίπου ευρώ, που είναι, όπως είπε, «ένα πάρα πολύ σημαντικό κονδύλι και ο λαός απέδειξε τη γενναιοδωρία του και το γεγονός ότι υποστηρίζει τον συνάνθρωπό του όπου και να βρίσκεται».
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας - 17η αγωνιστική
    ------------------------------------------------------
    Με τη χθεσινή νίκη της επί της ΑΕΚ με 3 - 1 και λόγω της διαφοράς τερμάτων που έχει με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση παραμένει πρώτη στο βαθμολογικό πίνακα του κυπριακού ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος με 43 βαθμούς, όσους και ο ΑΠΟΕΛ, ενώ σε αρκετή απόσταση, με 29 βαθμούς, ακολουθούν τρεις ομάδες, η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα και ο Ολυμπιακός.
    
    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες της 17ης αγωνιστικής ημέρας του πρωταθλήματος, η Αλκή και η ΑΕΛ εξήλθαν ισόπαλες Ο - 0 στο ΓΣΖ, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Αρη με 1 - 0 στο ΓΣΠ, ενώ ο Εθνικός Αχνας έχασε στο Δασάκι από το Διγενή με 1 - 2.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες, η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας στο Παφιακό, την Αθλητική Ενωση Πάφος με 4 - 3, η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον Ολυμπιακό με 3 - 1 στο ΓΣΠ, ενώ ο Απόλλωνας νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 4 - 1 στο Τσίρειο.
    
    Η βαθμολογία των ομάδων, μετά την ολοκλήρωση και της 17ης αγωνιστικής, έχει ως εξής:
    
    1.  Ανόρθωση              43
    2.  ΑΠΟΕΛ                 43
    3.  Ομόνοια               29
    4.  Νέα Σαλαμίνα          29
    5.  Ολυμπιακός            29
    6.  ΑΕΛ                   23
    7.  Διγενής               21
    8.  Αλκή                  21
    9.  Ε.Ν. Παραλιμνίου      20
    10. Α.Ε. Πάφος            20
    11. Απόλλων               18
    12. Εθνικός Αχνας         18
    13. ΑΕΚ                   14
    

    [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι ''επιθυμούμε συνομιλίες με την Τουρκία για συζήτηση των διεθνών πτυχών του κυπριακού προβλήματος και ομαλοποίηση των σχέσεων στα πλαίσια της ΕΕ'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΠΕΞ - Επίσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ως ''σημαντική'' την επίσκεψη στις 2 Μαρτίου στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4484               0,4510
    Λίρα Αγγλίας              0,8454               0,8504
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4270            0,4304
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3521            0,3549
    Δολάριο Καναδά                  0,3636            0,3665
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0690            0,0695
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3737            0,3766
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διευκρίνισε σήμερα πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης για οποιοδήποτε μποϋκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα που θα συνοδεύονται από τον Εμπορικό Ακόλουθο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πολιτικά δεν είναι σωστό και δίνει λανθασμένες εντυπώσεις το γεγονός ότι Αμερικανός επίσημος συνοδεύει επιχειρηματίες που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και μάλιστα μέσα από αεροδρόμιο που από τη δική μας πλευρά δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστροφή από Τουρκία - Δήλωση

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχει αύριο στις 9:30 το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να του παρουσιάσει αναλυτικά -όπως είπε ο ίδιος- τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, καθώς και τις εκτιμήσεις και απόψεις του κόμματος.

    [15] (Κ) Αθήνα - Ομήρου - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    [16] (Κ) Μπαρόζο - Ταλάτ - Συνάντηση

    Οι δύο κανονισμοί για τους Τ/Κ που βρίσκονται ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών, δηλαδή για την οικονομική ενίσχυσή τους και το απευθείας εμπόριο, το θέμα της διέλευσης από την «πράσινη γραμμή» και το Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην έδρα της Επιτροπής.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι δύο προτεινόμενοι κανονισμοί για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο Συμβούλιο Υπουργών θα βρεθεί μια λύση για την άρση του αδιεξόδου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της «πράσινης γραμμής», επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή υποστηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία με στόχο την αύξηση των σημείων διέλευσης.

    Για το Κυπριακό, η εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και είπε πως η Κομισιόν είναι διαθέσιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, όταν και άμα της ζητηθεί.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική άνοδο, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διευρύνοντας περαιτέρω τα κέρδη που καταγράφει από τις 24 Ιανουαρίου 2005, όταν ξεκίνησε η ανοδική πορεία της αγοράς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,85%, κλείνοντας στις 1.251,96 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,42% και έκλεισε στις 91,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.729.763,95
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     91,17     1,42  1.624.916,26
    FTSE/CySE 20                           418,65     1,67  1.119.927,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.254,18     1,84  1.202.331,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.203,93     2,19     60.703,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.205,91     0,32     91.338,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.251,96     1,85  1.263.034,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.267,92     1,74    764.343,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.270,75     2,01     10.839,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.162,12     1,81    311.883,20
    FTSE Med (11/02/2005)                7.270,22     0,78
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Υπουργείο Γεωργίας - Μεσογειακό συνέδριο - Σύμβαση Βαρκελώνης

    [20] (Κ) Γενικός Ελεγκτής - ΕΕ - Ελεγκτικές Υπηρεσίες - Συνάντηση - Λευκωσία

    Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα, με την οποία οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία, θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα και ευημερία τους στον 21ο αιώνα, δήλωσε η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε ομιλία της στη συνάντηση 46 αντιπροσώπων Ελεγκτικών Υπηρεσιών από 25 χώρες της Ευρώπης, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμη στη συνάντηση, η οποία φιλοξενείται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και εντάσσεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο μηχανογραφημένων συστημάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελεγκτικών Υπηρεσιών, ότι οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που πηγάζουν από το νέο περιβάλλον, με προεξάρχοντα τον κίνδυνο της ασφάλειας, φύλαξης και διαχείρισης των στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή.

    [21] (Κ) Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνεδρία - Ανακοίνωση

    Οι παραβιάσεις των αποφάσεων του ΑΚΕΛ, κατά τη διάρκεια της περιόδου των δημοψηφισμάτων, από στελέχη του κόμματος, προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο και έβλαψαν το ΑΚΕΛ και την προσπάθειά του να ενεργήσει κατά τον πιο ορθό τρόπο σε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού.

    Αυτή ήταν η γενική εκτίμηση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνήλθε σήμερα και συζήτησε το θέμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ επέβαλε την ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση στους Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία, Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χ΄΄Γεωργίου και Ελένη Μαύρου, ενώ την ποινή της παρατήρησης επέβαλε στους Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη, Ανδρέα Λέφα, Βάσο Γεωργίου και Ανδρέα Κουκουμά.

    [22] (Κ) Αντιπροσωπεία Δήμου Αμμοχώστου - Βρυξέλλες - Επαφές

    Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο και την πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή, έστω και μέρους της πόλης, στους νόμιμους κατοίκους της.

    [23] (Κ) Βρετανία - ΕΕ - Κανονισμοί - Μακσέιν

    Η Βρετανία δεν έχει δεσμευθεί να αποσυνδέσει τους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ για οικονομική στήριξη των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 February 2005 - 18:49:20 UTC