Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λάρνακα - Τουρκοκύπριοι - Φόνος - Νεκροψία
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΕΕ - Επίτροπος Διεύρυνσης - ΗΠΑ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλίδα Υπουργός
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Haignere - Τελετή
  • [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Ενιερέ - Τελετή (Ορθή επανάληψη)
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλίδα Υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις - Ερντογάν
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γαλλίδα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή υποχώρηση

  • [01] (Κ) Λάρνακα - Τουρκοκύπριοι - Φόνος - Νεκροψία

    Για στυγερό έγκλημα που διεπράχθη από επαγγελματίες δολοφόνους έκανε λόγο ο Ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός ο οποίος πραγματοποίησε χθες στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας τη νεκροψία επί των σορών των τριών Τουρκοκυπρίων που δολοφονήθηκαν το Σάββατο μέσα στο αυτοκίνητό τους στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας, παρά τη Κόσιη.

    Η νεκροψία που διήρκησε δέκα και πλέον ώρες απέδειξε ότι ο θάνατος των τριών Τουρκοκυπρίων προήλθε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση καθώς και ότι τα θύματα είχαν παλέψει προκειμένου να ξεφύγουν από τους δολοφόνους τους.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία

    Στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει στις 11 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστραλού ομολόγου του Ντέιβιντ Χόκερ.

    Στην Αυστραλία ο κ. Χριστόφιας θα παραμείνει μέχρι τις 23 Μαρτίου.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας παρέμεινε ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τα αποτελέσματα και της 14ης αγωνιστικής.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες ο Αρης ηττήθηκε στο Τσίρειο στάδιο με 4 – 1 από την Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε στο Μακάρειο με 2 - 1 την ΑΕ Πάφος, ενώ Ομόνοια και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο ΓΣΠ.
    
    Το Σάββατο η ΑΕΛ ηττήθηκε με 1 – 0 μέσα στο Τσίρειο στάδιο από το Διγενή Μόρφου, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε στο Παραλίμνι τον Εθνικό Αχνας με 3 –2, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 1 – 0 στο ΓΣΖ την Αλκή και ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΓΣΠ με 2 – 1 του Απόλλωνα.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1.  ΑΠΟΕΛ         36
    2.  Ανόρθωση      34
    3.  Ομόνοια       25
    4.  Σαλαμίνα      25
    5.  Ολυμπιακός    23
    6.  ΑΕΛ           21
    7.  Αλκή          20
    8.  Παραλίμνι     18
    9.  Διγενής       17
    10. ΑΕ Πάφος      16
    11. Εθνικός Αχνας 14
    12. ΑΕΚ           12
    13. Απόλλωνας     11
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η τριπλή δολοφονία Τ/Κ και το θέμα της ασφάλειας που εγείρεται, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται επίσης στην αναμενόμενη νέα κίνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου για τη βοήθεια που θα προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάλεψαν προτού δολοφονηθούν'' αναφέρεται στην προχθεσινή δολοφονία του Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του και γράφει ότι τα τρία θύματα της στυγερής δολοφονίας πάλεψαν με τους δολοφόνους, προτού εκτελεστούν εν ψυχρώ. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχοντας εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη θα προβεί σύντομα σε νέα κίνηση στο Κυπριακό, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ''επιμένει'' ότι πρόκειται για ''κινήσεις εντυπωσιασμού''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Με μια σφαίρα στο κεφάλι τους αφαίρεσαν τη ζωή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι στυγεροί δολοφόνοι σκότωσαν πρώτα με μία σφαίρα στο κεφάλι τη μάνα και την κόρη και μετά τον πατέρα με τον ίδιο τρόπο, αφού πρώτα τον ανάγκασαν να δει τις εκτελέσεις. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, διευκρινίζοντας ότι αυτό που είχε πει με προηγούμενες δηλώσεις του ήταν ότι θα είναι βοηθός και σύμβουλος των Χωρεπισκόπων που επιλαμβάνονται των θεμάτων της Αρχιεπισκοπής.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Παγιδευμένος από 'δικό' του'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ επιχειρηματίας Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, ο οποίος δολοφονήθηκε ξημερώματα Σαββάτου μαζί με τη σύζυγο και τη 16χρονη κόρη τους, δέχθηκε πισώπλατο πλήγμα. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής των δολοφόνων ήταν έμπιστος σωματοφύλακάς του, που έμπασε και τους συνεργούς του από την κύρια είσοδο του σπιτιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταρτίζει στρατηγική συμπλήρωσης της πενταετίας με προοπτική διεκδίκησης και νέας θητείας, εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Διάτρητη γραμμή'' γράφει ότι αναφορικά με το φόνο των Τ/Κ προβάλλουν αμείλικτα ερωτηματικά για τις Αρχές Ασφαλείας που αγγίζουν και το θέμα ασφάλειας των ελεύθερων περιοχών. Διερωτάται πώς οι πληρωμένοι δολοφόνοι της ΜΙΤ ή της μαφίας των κατεχομένων μπόρεσαν να εισέλθουν πάνοπλοι στις ελεύθερες περιοχές, να απαγάγουν από το σπίτι του τον Ελμάς και να προχωρήσουν σε μια τελετουργική δολοφονία; Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πολιτικές δυνάμεις καθορίζουν τις θέσεις που πρόκειται να καταθέσουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ενόψει τη συνεδρίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα με τον τίτλο ''Οικονομική ένεση για Τ/Κ'' και γράφει ότι σημαντικά ποσά διακινούνται από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ένεση προς την οικονομία των κατεχομένων. Σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, κατά το 2004 ποσό ύψους 57 εκ. λιρών διοχετεύθηκε με διάφορους τρόπους στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διέψευσε την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα συναντηθεί στο Νταβός με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διότι ο τελευταίος δεν πρόκειται να βρίσκεται στην Ελβετία, αλλά στη νοτιοανατολική Ασία.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα
    -----------------------------------------------------
    Δηλώσεις χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις φραστικές αναφορές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν σε αυτού του είδους δηλώσεις χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα''.
    
    Σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά, ''με πολύ πρακτικό τρόπο έδειξε τη διάθεσή της για λύση του Κυπριακού με το να μην ασκήσει βέτο στις 17 Δεκεμβρίου 2004 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες''.
    
    Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα στις 25 Ιανουαρίου με πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με στόχο την ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης του Κυπριακού και τις διαγραφόμενες εξελίξεις.
    
    Εκπρόσωπος - Φόνος Τ/Κ - Εκδήλωση ΕΣΚ
    -------------------------------------
    Ειδεχθές, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τον προχθεσινό φόνο του Τ/Κ τραπεζίτη και επιχειρηματία Ελμάς Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου του Ζερίν και της κόρης του Αγιούλ οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας.
    
    Κληθείς να σχολιάσει το τριπλό φονικό στις ελεύθερες περιοχές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα του οποίου τα κίνητρα φαίνεται ότι είναι οικονομικά και άλλα που σχετίζονται με διαφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τις ελεύθερες περιοχές.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή αστυνομία κάνει το παν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι όποιες έρευνες στις κατεχόμενες περιοχές, αν είναι δυνατό να γίνουν θα γίνουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
    
    Λάρνακα - Τουρκοκύπριοι - Φόνος - Νεκροψία
    -----------------------------------------
    Για στυγερό έγκλημα που διεπράχθη από επαγγελματίες δολοφόνους έκανε λόγο ο Ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός ο οποίος πραγματοποίησε χθες στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας τη νεκροψία επί των σορών των τριών Τουρκοκυπρίων που δολοφονήθηκαν το Σάββατο μέσα στο αυτοκίνητό τους στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας, παρά τη Κόσιη.
    
    Η νεκροψία που διήρκησε δέκα και πλέον ώρες απέδειξε ότι ο θάνατος των τριών Τουρκοκυπρίων προήλθε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση καθώς και ότι τα θύματα είχαν παλέψει προκειμένου να ξεφύγουν από τους δολοφόνους τους.
    
    Οι τρεις δολοφονηθέντες είναι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας - τραπεζίτης Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, 52 χρόνων, η σύζυγός του Ζερί, 50 χρόνων, και η κόρη τους Αγιούλ, 16 χρόνων.
    
    Μετά τη νεκροψία ο Ιατροδικαστής δήλωσε ότι ''πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα και το έγκλημα αυτό το έχουν κάνει εγκληματίες οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι. Είναι με πολύ επαγγελματισμό που έγινε αυτό το έγκλημα'', είπε ο κ. Σταυριανός, προσθέτοντας ότι ''μία σφαίρα στο κεφάλι για τον καθένα σε σημείο που δεν μπορούσε ο άνθρωπος να γλυτώσει. Το αίτιο του θανάτου είναι κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Μία σφαίρα για τον καθένα από επαγγελματίες'', ανέφερε ο κ. Σταυριανός.
    
    Σημείωσε ακόμα ότι το κάθε θύμα ''δέχθηκε από ένα πυροβολισμό στο κεφάλι, ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος και φαίνεται ότι η αιτία του θανάτου ήταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση για τον καθένα''.
    
    Το πρωί στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας μετέβη ο γιος του Τουρκοκύπριου δολοφονηθέντος, Αχμέτ Ελμάζ, 25 χρόνων, ο οποίος και προέβη στην αναγνώριση του πατέρα, της μητέρας και της αδελφής του.
    
    Το νεκροτομείο, στο οποίο μεταφέρθηκαν οι σοροί των τριών νεκρών, φρουρείται, από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η φρούρηση θα συνεχιστεί μέχρις ότου τα πτώματα απομακρυνθούν από το νεκροτομείο για ταφή.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία
    --------------------------------------------------
    Στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει στις 11 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστραλού ομολόγου του Ντέιβιντ Χόκερ.
    
    Στην Αυστραλία ο κ. Χριστόφιας θα παραμείνει μέχρι τις 23 Μαρτίου.
    Πρώτος σταθμός θα είναι το Σίδνεϊ και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στην Καμπέρα, τη Μελβούρνη, τη Βρισβάνη, την Αδελαΐδα και την Πέρθη.
    
    ΝΕΟ - Κυπριακό - Νέο κεντρώο κόμμα
    ----------------------------------
    Το Πολιτικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων συνήλθε χθες και μελέτησε τόσο τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα όσο και την πρόταση των ΝΕΟ για τη δημιουργία νέου κεντρώου κόμματος.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, το ΠΓ ανέλυσε τη φάση που διέρχεται το Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα, προέβη σε εκτίμηση των επιπτώσεων από την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και καθόρισε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία.
    
    Οι ΝΕΟ επιβεβαιώνουν ότι στόχος της πολιτικής τους παραμένει η διακηρυγμένη από το 2001 επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό και θεωρούν ότι πέραν από τις μέχρι τώρα αναλύσεις και τοποθετήσεις, η αντιπροσωπεία των ΝΕΟ έχει εξουσιοδοτηθεί να καταθέσει αναλυτικό έγγραφο στο Εθνικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο και τους τρόπους επίτευξης μιας τέτοιας λύσης.
    
    Σε ό,τι αφορά την πορεία δημιουργίας νέου κεντρώου κόμματος, το ΠΓ των ΝΕΟ ενέκρινε τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, και εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν να συνεχίσουν την κοινή πορεία με τους ΝΕΟ για την ίδρυση του νέου κόμματος το ΑΔΗΚ, η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, το ΚΕΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.
    
    Σχετικά με το Σύνταγμα της Ευρώπης, το ΠΓ των ΝΕΟ επανέλαβε εισήγηση του κόμματος ότι παράλληλα και επιπλέον της συζήτησης και έγκρισης από το Κοινοβούλιο, πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκφράσουν άποψη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου.
    
    Ταλάτ - Ερντογάν - Συνάντηση - Κυπριακό
    ---------------------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η Τουρκία θα επεκτείνει τη συμφωνία της Αγκυρας ώστε αυτή να συμπεριλάβει και την Κύπρο.
    
    Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Ταλάτ είπε ότι με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το συντονισμό της πολιτικής ψευδοκράτους και Τουρκίας και αξιολόγησαν τις αναφορές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Ρωσία.
    
    Ο κ. Ταλάτ εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις Πούτιν και είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Ρωσία θα συμβάλει στον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.
    
    Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στις εισηγήσεις της έκθεσης Ανάν για τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ είναι ζωτικής σημασίας σε ένα μελλοντικό ψήφισμα για την Κύπρο που ενδεχομένως να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.
    
    Σερντάρ Ντενκτάς - Κυπριακό - Δύο επιλογές
    ------------------------------------------
    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι επιλογές για τη λύση του Κυπριακού είναι δύο: ''μία Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία ή δύο χωριστά κράτη''.
    
    Σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του είχε επαφές κυρίως για το Κυπριακό και τις επικείμενες λεγόμενες βουλευτικές εκλογές (20 Φεβρουαρίου).
    
    Αναφορικά με τις επαφές του στην Αγκυρα δήλωσε πως όλες οι πλευρές συμφωνούν πως ''η άρση των άδικα επιβεβλημένων εμπάργκο σε βάρος των Τ/Κ και της απομόνωσης θα δώσει το ''κίνητρο'' στην ε/κ πλευρά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.
    
    Κάλεσε την ε/κ πλευρά να παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Κυπριακό στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''σεβόμενη τα δικαιώματα των Τ/Κ''.
    
    ''Κύριος στόχος μας είναι να φέρουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τον Ε/Κ ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αρνείται να προσέλθει σε συνομιλίες προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες'', ισχυρίστηκε ο υιός Ντενκτάς.
    
    Επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που ''ενθαρρύνει'', κατά την έκφραση του, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην επίδειξη αυτής της στάσης του.
    
    Εάν οι προσπάθειες των Τ/Κ αποτύχουν θα είναι αναπόφευκτο ότι οι Τ/Κ θα ακολουθήσουν άλλο δρόμο, κατέληξε.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ------------------------------------
    Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας παρέμεινε ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τα αποτελέσματα και της 14ης αγωνιστικής.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες ο Αρης ηττήθηκε στο Τσίρειο στάδιο με 4 – 1 από την Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε στο Μακάρειο με 2 - 1 την ΑΕ Πάφος, ενώ Ομόνοια και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στο ΓΣΠ.
    
    Το Σάββατο η ΑΕΛ ηττήθηκε με 1 – 0 μέσα στο Τσίρειο στάδιο από το Διγενή Μόρφου, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε στο Παραλίμνι τον Εθνικό Αχνας με 3 –2, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 1 – 0 στο ΓΣΖ την Αλκή και ο Ολυμπιακός επικράτησε στο ΓΣΠ με 2 – 1 του Απόλλωνα.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1.  ΑΠΟΕΛ         36
    2.  Ανόρθωση      34
    3.  Ομόνοια       25
    4.  Σαλαμίνα      25
    5.  Ολυμπιακός    23
    6.  ΑΕΛ           21
    7.  Αλκή          20
    8.  Παραλίμνι     18
    9.  Διγενής       17
    10. ΑΕ Πάφος      16
    11. Εθνικός Αχνας 14
    12. ΑΕΚ           12
    13. Απόλλωνας     11
    14. Αρης           0
    
    /
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες
    -----------------------------------
    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες στη Λευκωσία με 89 – 72 την πρώτη στη βαθμολογία ΑΕΛ στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Καλαθοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.
    
    Στον άλλο χθεσινό αγώνα ο Απόλλωνας νίκησε στη Λεμεσό την Ομόνοια με 62 – 53.
    
    

    [06] (Κ) ΕΕ - Επίτροπος Διεύρυνσης - ΗΠΑ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να επιδεικνύουν σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και να την αφήσουν να προχωρήσει με το δικό της βηματισμό στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γαλλίδα Υπουργός

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Haignere - Τελετή

    Σε μόνιμη έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται από σήμερα οι δύο πένες με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συνυπόγραψαν τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της ΕΕ.

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ότι η «κυπριακή οικονομία εξελίσσεται προς την ορθή κατεύθυνση και στα πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης», προσθέτοντας πως αναμένεται ότι «με τις θετικές εξελίξεις που παρουσιάζει η οικονομία μας, το συντομότερο δυνατό θα ενταχθούμε στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών 2».

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Ιακώβου - Ενιερέ - Τελετή (Ορθή επανάληψη)

    Σε μόνιμη έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται από σήμερα οι δύο πένες με τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συνυπόγραψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη για το Σύνταγμα της ΕΕ.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλίδα Υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις

    Το μήνυμα ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, έστειλε σήμερα η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς την επανένωση.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις - Ερντογάν

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γαλλίδα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Η υπογραφή από την τουρκική κυβέρνηση του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτήν και τα δέκα νέα κράτη - μέλη, είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα Υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλοντί Ενιερέ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5803               0,5837
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4428               0,4454
    Λίρα Αγγλίας              0,8272               0,8321
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4338            0,4372
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3356            0,3382
    Δολάριο Καναδά                  0,3647            0,3676
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0712
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3754            0,3784
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  450.006,31
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     76,95     0,21    278.022,21
    FTSE/CySE 20                           355,01    -0,14    192.782,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.061,64    -0,22    177.588,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              992,59     0,69     23.760,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.004,03    -0,59     26.029,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.058,81    -0,19    201.349,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.072,54    -0,32     92.592,04
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.003,34     3,54      3.876,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            928,68     0,53     71.072,65
    FTSE Med (14/01/2005)                7.120,38     0,08
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Κατεχόμενα - Οικοδομικός οργασμός

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής δήλωσε ότι ολόκληρα χωριά τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης ανοικοδομούνται με εντατικούς ρυθμούς στις κατεχόμενες περιοχές μεταξύ Αμμοχώστου και Καρπασίας.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή υποχώρηση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε στις τελευταίες πέντε συναντήσεις, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,19%, κλείνοντας στις 1.058,81 μονάδες. Αντίθετα μικρή αύξηση της τάξης του 0,21% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 76,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 450 χιλιάδες λίρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 January 2005 - 18:49:16 UTC