Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή με Ομογένεια
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Χριστουγεννιάτικη γιορτή
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [07] (Κ) Κεραυνός - Μισθολογικές αυξήσεις - Επέκταση ορίου αφυπηρέτησης - Συμφωνία
  • [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών
  • [09] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής

  • [01] (Κ) Εκπομπή με Ομογένεια

    Υπουργικό - Βοήθεια - Σεισμός - ΝΑ Ασία ----------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε χρηματική βοήθεια ύψους 370.000 δολαρίων προς τις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι 100.000 δολάρια θα αποσταλούν σε μετρητά, 150.000 θα διατεθούν για φάρμακα και 120.000 δολάρια σε είδος, όπως κρεβάτια εκστρατείας, κουβέρτες και αποχωρητήρια χημικού τύπου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η κατανομή της χρηματικής βοήθειας στις χώρες που έχουν πληγεί θα γίνει μετά από συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Διεθνή Οργάνωση Ερυθρού Σταυρού.

    Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αναχώρηση αποστολής για Σρι Λάνκα

    Αναχώρησε στις 8.30 χθες το πρωί για το Αμμάν της Ιορδανίας από όπου στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα η τριμελής ομάδα του κυπριακού τμήματος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου. Στο μεταξύ προετοιμάζεται και δεύτερη τριμελής αποστολή που θα αναχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Σιακαλλή, η αποστολή μεταφέρει μαζί της 150 κιλά εμβόλια χολέρας, τετάνου, ηπατίτιδας και κίτρινου πυρετού με τα οποία θα εμβολιάσουν αρχικά ευπαθείς ομάδες στην περιοχή. Η ποσότητα των φαρμάκων που μεταφέρεται θεωρείται σημαντική καθώς, όπως είπε, πρόκειται για πολύ ελαφριά φάρμακα.

    Η αποστολή που αναχώρησε αποτελείται από το γιατρό Γιάννη Ταλιώτη, τη νοσηλεύτρια Λένια Λάμπρου και το βιολόγο μοριακό γενετιστή επιδημιολόγο Ματθαίο Δημητριάδη.

    ΑΚΕΛ - ΝΑ Ασία - Σεισμόπληκτοι - Ερανος ---------------------------------------- Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε να συνεισφέρει το ποσό των δύο χιλιάδων λιρών στον έρανο που διενεργούν οι Γυναίκες και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του τόπου για τους λαούς της νοτιοανατολικής Ασίας, που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα της περασμένη Κυριακής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ καλεί όλους άτομα και οργανωμένα σύνολα- να ανταποκριθούν γενναιόδωρα, συνεισφέροντας σε χρήματα και άλλη υλική βοήθεια που μπορεί να παραδίδεται στα κατά επαρχία γραφεία της ΠΟΓΟ.

    ΕΔΗ - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Γιατροί του Κόσμου ---------------------------------------------- Τη συμπάθειά και την αλληλεγγύη τους προς τους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, που επλήγη την περασμένη Κυριακή από τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν το σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου για την ανακούφιση των πληγέντων.

    Με ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ καλούν τα μέλη και τους φίλους τους ''να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό της ανθρώπινης δυστυχίας και να προσφέρουν για την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων λαών της νοτιονατολικής Ασίας''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό ------------------------------------- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταβάλλουν συνεχή προσπάθεια και επιδιώκουν τη δημιουργία όλων εκείνων των συνθηκών που θα δικαιολογούν την επανέναρξη σωστών διαδικασιών το συντομότερο δυνατό για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, συμφωνημένη, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρία.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του τ/κ Τύπου που κάνουν λόγο για σχέδιο λύσης που ετοιμάζει η τουρκική πλευρά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως είδε τις πληροφορίες αυτές αλλά δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοούν και τι είδους εισηγήσεις θα έλθουν από εκείνη την πλευρά.

    Η δική μας πλευρά, σημείωσε, εργάζεται για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τελική λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας μας.

    Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, απάντησε ''με όλα τα μέσα''.

    Διαβεβαίωσε ότι ''εκείνο το οποίο γίνεται είναι η συνεχής προσπάθεια και επιδίωξη δημιουργίας όλων εκείνων των συνθηκών που θα δικαιολογούν την επανέναρξη σωστών διαδικασιών''.

    Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις - Κυπριακό ------------------------------------------ Η Τουρκία ακολουθεί αλαζονική πολιτική τακτικής στο Κυπριακό με στόχο να αποφύγει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με το 10 νέα κράτη μέλη, επιδεικνύοντας ασέβεια τόσο έναντι της ΕΕ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί αδιάσπαστο μέρος της Ενωσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του συνεδρίου της ΠΟΦΝΕ, ο κ. Χριστόφιας διαμήνυσε προς τους ξένους ότι δεν θα πρέπει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού να τεθούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τόνισε ότι η επιδιαιτησία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

    Ερμηνεύοντας και την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να συνδέεται με την 3η Οκτωβρίου που αποτελεί χρονικό όριο για την Τουρκία και την υποχρέωσή της να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συνεχής επιδίωξη πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού.

    ''Εάν η Τουρκία επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να δώσει σωστά μηνύματα καλής θέλησης για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που θα το καθιστούν λειτουργικό και τη λύση βιώσιμη'', είπε.

    Επανέλαβε ότι ''οι αλλαγές που θα πρέπει να επιδιωχθούν δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και την ουσία του σχεδίου Ανάν, αλλά θα είναι ουσιαστικές ώστε να ικανοποιούν και τις προσδοκίες των Ε/Κ και να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων. Αν αυτή θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας, τότε ο Οκτώβρης μπορεί να καταστεί ορόσημο για την επίλυση του Κυπριακού'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''εάν η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι συμπεριφορά κινήσεων τακτικής, απλώς για να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και την έμμεση, που θα προέλθει από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, τότε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά''.

    Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά είναι ανοικτή και έτοιμη με κύριο στόχο τη λύση, προειδοποιώντας ότι ''δεν θα πρέπει να γίνουμε και εμείς συνεργοί σε μια πιθανή στρατηγική της Τουρκίας, σε αυτό το στάδιο για αποφυγή απλώς της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να πάει ένα βήμα μπροστά όπως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να λέει''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό -------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι ο χρόνος που περνά επιφέρει φθορές και προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και θεωρεί πως η Κύπρος θα πρέπει πρωτίστως να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς επιδιώκει.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα πως τις τελευταίες ημέρες δίνονται άλλα μηνύματα από αυτά που πρέπει να διαβιβάζονται.

    Αναφερόμενος σε χρονοδιαγράμματα για λύση, είπε πως είναι ένα πράγμα να μην υπάρχουν αυστηρά χρονικά περιθώρια λύσης υπό την έννοια ότι μέχρι τις 20 του Απρίλη πρέπει να λυθεί το πρόβλημα και πρόσθεσε: ''αλλά την ίδια ώρα, θα πρέπει όλοι με σοβαρότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος δεν είναι όπως κάποιοι τον περιγράφουν, χωρίς φθορές, χωρίς προβλήματα, χωρίς συνέπειες''.

    ''Θα πρέπει, θα το επαναλάβω ή και θα το υπογραμμίζω, να σκεφτόμαστε περισσότερο και να μιλούμε ολιγότερο. Τις τελευταίες ημέρες δίνουμε άλλα των όσων οφείλαμε να δώσουμε μηνύματα. Και αυτά τα μηνύματα δεν είναι μόνο χάριν εσωτερικής κατανάλωσης, δίνονται για να ακουστούν προς τα έξω'', συμπλήρωσε.

    Σημείωσε ότι έχουμε αφήσει καλές εικόνες από την τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν πρέπει να τις καταστρέψουμε.

    ''Να αποφασίσουμε πρώτα και μετά να μιλούμε. Τι είναι οι στόχοι μας; Η ημίαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή η λύση του Κυπριακού; Εννοούμε όσα κατά καιρούς λέγουμε ότι επιδιώκουμε λύση συμφωνημένη στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών ή θεωρούμε ότι θα είναι μόρφωμα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας;'' διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι ''όσο και αν η Τουρκία θέλει να θολώσει τα νερά, με την υπογραφή της Τελωνειακής Ενωσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να καλύψει και τις δέκα νέες χώρες μέλη της Ενωσης, έμπρακτα και ουσιαστικά αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλοντας μη θέλοντας''.

    «Οσο πιο γρήγορα η Τουρκία κατανοήσει ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου, όπως αυτό εφαρμόζεται στην ΕΕ, τόσο καλύτερα θα είναι για την ίδια αλλά και για την ευρωπαϊκή της προοπτική», πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ λίγο πριν την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι η 17η Δεκεμβρίου ''μπορεί να μην ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του λαού μας και τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο η Τουρκία έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου''.

    Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένη υποχρέωση πριν από αυτή την ημερομηνία, είπε.

    Λουκαΐδης - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη κατά Τουρκίας --------------------------------------------------------------- Τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να εκδώσει την απόφασή του στο αίτημα της Τουρκίας όπως θεωρηθεί η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για τον χειρισμό προσφυγών Ε/Κ κατά της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος Δικαστής στο ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης.

    Η απόφαση αυτή, η οποία κρίνεται από πολλούς νομικούς ως πιλοτική διότι θα κρίνει το μέλλον των εκατοντάδων ε/κ προσφυγών κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης του παραδεκτού ή όχι της προσφυγής της Ε/Κ Μύρας Ξενίδη - Αρέστη κατά της Τουρκίας.

    ''Η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στις επόμενες υποθέσεις, στις οποίες υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, ότι δηλαδή ισχυρίζεται η Τουρκία πως υπάρχουν τώρα εσωτερικά ένδικα μέσα που πρέπει να εξαντληθούν πριν προχωρήσουν οι υποθέσεις (στο ΕΔΑΔ). Εάν πει το Δικαστήριο ότι αυτές οι θεραπείες που υπέδειξε η Τουρκία δεν είναι ικανοποιητικές, τότε αυτό θα ισχύει και για τις επόμενες'', είπε ο κ. Λουκαΐδης.

    Οπως είπε ο Κύπριος Δικαστής του ΕΔΑΔ, εάν το Δικαστήριο αποφανθεί ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα τον Ιούνιο του 2003, αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο, τότε οι ε/κ προσφυγές θα επηρεαστούν, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε προτεινόμενες από την Τουρκία επιτροπές.

    Κατά την εκτίμηση του κ. Λουκαΐδη, η απόφαση θα εκδοθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο διότι ο Πρόεδρος του δεκαμελούς Τμήματος του ΕΔΑΔ, ενώπιον του οποίου εξετάζεται η υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη, Γερμανός Γκέοργκ Ρες διαμένει στην Αυστρία, γεγονός που, όπως εξήγησε, καθυστερεί τη διαδικασία ενώπιον του σώματος.

    Σε ερώτηση αν ενδεχόμενη απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ της Τουρκίας θα συνιστούσε και αναγνώριση θεσμών στο ψευδοκράτος, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι υπάρχει η θεωρία ότι μπορείς να εξαντλήσεις και ένδικα μέσα, τα οποία είναι παράνομα μεν αλλά σου δίνουν μία θεραπεία.

    Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Η υπόθεση Ξενίδη εναντίον Τουρκίας παρουσιάστηκε ενώπιον του ΕΔΑΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν διατυπώθηκαν οι θέσεις των διαδίκων (Τουρκίας και κ. Ξενίδη-Αρέστη).

    Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Παραβιάσεις --------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε, με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν σε όλη την περίοδο της δεύτερης εβδομάδας του Νοεμβρίου έως και τη 15η Δεκεμβρίου 2004.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην επιστολή του, τονίζει ότι επανειλημμένα έχει υποδειχθεί ότι τέτοιες ενέργειες κατάφωρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία. Ζητεί από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα την πρακτική αυτή και να σεβαστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συνεισφέρει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    Πρόεδρος Βουλής - Νέα Παιδοβουλή - Πρώτη Σύνοδος ----------------------------------------------------- Μαθήματα Δημοκρατίας, Συμμετοχής, Γνώσης - Μάθησης, Ευαισθησίας και κυρίως Αγωνιστικότητας παρέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στους νέους του τόπου με την προσφώνησή του στην πρώτη σύνοδο εργασίας της νέας Παιδοβουλής, τα μέλη της οποίας παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους Παιδοβουλευτές των οποίων η τριετής θητεία έχει λήξει.

    Καλωσορίζοντας στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην πρώτη σύνοδο εργασίας της Παιδοβουλής τους νέους Παιδοβουλευτές, ο κ. Χριστόφιας τούς κάλεσε να συνεχίσουν ''έναν επιτυχημένο και χρήσιμο θεσμό'', επισημαίνοντας στα παιδιά ότι η Παιδοβουλή έχει να τους δώσει πολλά, αλλά και αυτοί μπορούν να δώσουν περισσότερα με τη συμμετοχή τους σε αυτή.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε αναφορά σε ''πολιτικές που γεννούν τους πολέμους, τη φτώχεια, τη δυστυχία, που φέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή σε χώρες και λαούς'', τονίζοντας ότι ''θύμα τέτοιων πολιτικών είναι και ο λαός μας''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ''ο κόσμος μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Χρειάζεται'', συνέχισε, ''αγώνες για να αλλάξουμε τον κόσμο και οι αγώνες χρειάζονται ενεργητικούς πολίτες. Πολίτες δηλαδή που ενδιαφέρονται, αγωνιούν, αγωνίζονται για το δίκαιο το δικό τους, του διπλανού τους, της χώρας τους, αλλά και για το δίκαιο άλλων λαών, του κόσμου ολόκληρου''.

    Για τα επόμενα δύο χρόνια -που είναι η διάρκεια της Παιδοβουλής με την παρούσα της σύνθεση- οι Παιδοβουλευτές, είπε ο κ. Χριστόφιας, θα περάσουν από ένα σχολείο Δημοκρατίας.

    Μια ακόμα λέξη - κλειδί, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι η Συμμετοχή και όπως διευκρίνισε στους Παιδοβουλευτές, πρόκειται για τη ''Συμμετοχή στις αποφάσεις, συμμετοχή στη διοίκηση, συμμετοχή στους αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής, εργασίας, μόρφωσης, ψυχαγωγίας''.

    ''Χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει η Δημοκρατία'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ''η Συμμετοχή είναι, λοιπόν, δικαίωμα είναι όμως και μεγάλη ευθύνη, γιατί αυτή χρειάζεται γνώσεις, ευαισθησία, ενεργητικότητα''.

    ''Κάθε κοινωνία'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''χρειάζεται πολίτες που έχουν όνειρα και οράματα για ένα κόσμο ευτυχίας για όλους και όχι για τους λίγους. Πολίτες που δεν μένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους και στο σπίτι τους, αλλά αγωνίζονται για να κατακτήσουν τα όνειρα και τα οράματα που έχουν''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Παιδοβουλευτές να είναι πολίτες ενεργοποιημένοι, που ενδιαφέρονται και αναμειγνύονται στα κοινά, που αγωνίζονται και διεκδικούν.

    ''Σας καλώ'', συνέχισε απευθυνόμενος στους νέους Παιδοβουλευτές, ''να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα που έχετε με τη συμμετοχή σας στην Παιδοβουλή. Δείξτε και αποδείξτε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι Παιδοβουλευτές, ότι η κοινωνία μπορεί να νοιώθει αισιόδοξη, ότι η κοινωνία μπορεί και πρέπει να υπολογίζει σε εσάς''.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Παιδοβουλευτές και μέσω αυτών τις οικογένειές τους αλλά και τον κυπριακό λαό να προσφέρουν τον οβολό τους για ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Νοτιοανατολική Ασία.

    Βουλή - Πρώτη Σύνοδος της νέας Παιδοβουλής ----------------------------------------------- Εύσημα στα απερχόμενα μέλη της Α΄ Παιδοβουλής (2001 - 2004) απένειμε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσφέροντας σε κάθε ένα από αυτά και ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) Τάκης Κονής, αποχαιρετώντας τους πρώτους Παιδοβουλευτές εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα καταστεί δυνατή η έκδοση βιβλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εκθέσεις και εισηγήσεις των μέχρι τώρα Συνόδων της Παιδοβουλής.

    Τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Κονής, αλλά και η Πρόεδρος της απερχόμενης Παιδοβουλής Αφροδίτη Ευαγγέλου αναφέρθηκαν στο νέο θεσμό του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εξέφρασαν την ευχή όπως υλοποιηθούν οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, έτσι ώστε οι εισηγήσεις και τα αιτήματα ή παρατηρήσεις των παιδιών να φθάνουν, μέσω των αποφάσεων της Παιδοβουλής, στην εκτελεστική εξουσία και όπως τα προβλήματα που τους απασχολούν βρίσκουν έτσι τη λύση τους.

    Αποχαιρετώντας τους παλαιούς Παιδοβουλευτές, ο κ. Χριστόφιας έδωσε θερμά συγχαρητήρια για το έργο που επιτέλεσαν στη διάρκεια της τριετούς θητείας τους και τους ευχήθηκε ''καλή επιτυχία'' στους νέους αγώνες που θα κληθούν να δώσουν.

    Αφού αποχώρησαν από τα έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής οι παλαιοί Παιδοβουλευτές, τη θέση τους κατέλαβαν τα 56 νέα μέλη της Β΄ Παιδοβουλής και η Λειτουργός των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελένη Ηλιάδη ανέλαβε να τους εξηγήσει τη διαδικασία λειτουργίας του κοινοβουλίου.

    Στην ημερήσια διάταξη της πρώτης Συνόδου της Β΄ Παιδοβουλής υπήρχε εγγεγραμμένο θέμα για την εκλογή των αξιωματούχων του σώματος, κάτι που όμως δεν έγινε τελικώς, επειδή, όπως εξήγησε ο κ. Κονής, δεν ήσαν ακόμα έτοιμοι.

    Πρόεδρος Βουλής - Συνέδριο ΠΟΦΝΕ - Χαιρετισμός ---------------------------------------------------- Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη, χαρακτήρισε τη φάση που διέρχεται το Κυπριακό για την προοπτική σύντομης επίλυσης του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του χθες στο συνέδριο της ΠΟΦΝΕ.

    Αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε μεγάλη πολιτική μάχη, είπε ότι εάν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες μέσα στις οποίες δόθηκε η μάχη, η απόφαση που λήφθηκε ''αποτελεί ένα βήμα μπροστά, παρά το γεγονός ότι επιδιώκαμε περισσότερα''.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε ό,τι επιτεύχθηκε για να προωθηθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Είπε ακόμα ότι ο Οκτώβριος του 2005 θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό χρονικό ορόσημο για τη λύση του Κυπριακού αν η Τουρκία επιδιώξει λύση και όχι κλείσιμο του προβλήματος, και δεν επιδιώξει απλώς την αποφυγή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην ενοποίηση των φοιτητικών παρατάξεων, είπε ότι αποτελεί νέο ποιοτικό άλμα στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος, ανοίγει νέες προοπτικές στην όλη δράση του και δημιουργεί νέα δυναμική στις διεκδικήσεις του.

    Υπουργός Παιδείας - Συνέδριο ΠΟΦΝΕ - Χαιρετισμός ------------------------------------------------------ Η επένδυση στην παιδεία για την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου είναι η καλύτερη και η πιο αποδοτική επένδυση μιας κοινωνίας προς το μέλλον, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στο 31ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΦΝΕ.

    Πρόσθεσε ότι το όραμα του Υπουργείου είναι ''μια παιδεία που θα απαντά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, που θα διαμορφώνει ανθρώπους με δημοκρατικά ιδεώδη, κοινωνικές ευαισθησίες και αγάπη για την πατρίδα''.

    Στο χαιρετισμό του, που διάβασε λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το συνέδριο σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το φοιτητικό μας κίνημα ως αποτέλεσμα της απόφασης για την ενοποίησή του, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό ανοίγει νέους δρόμους για το φοιτητικό κίνημα αλλά και αυξάνει τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των φοιτητών μας.

    Επιτροπή Σιτηρών - Εγκλωβισμένοι - Δωρεά ------------------------------------------ Η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου προσέφερε και φέτος εφτά χιλιάδες κιλά αλεύρι ως δωρεά για την κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων.

    Το αλεύρι παραδόθηκε χθες το πρωί, σε ειδική τελετή, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σιτηρών Χρίστο Πατσαλίδη στον Προεδρικό Επίτροπο Πολάκη Σαρρή, ο οποίος θα το παραδώσει στα Ηνωμένα Εθνη για να σταλεί την ερχόμενη Τρίτη στους εγκλωβισμένους.

    Σε δηλώσεις μετά την παράδοση του αλεύρου, ο κ. Σαρρής ευχήθηκε όπως φέτος είναι η τελευταία χρονιά που στέλλονται τρόφιμα και προμήθειες στους εγκλωβισμένους με αυτό τον τρόπο. Ευχήθηκε παράλληλα από του χρόνου ''να ζούμε όλοι σε μία ενιαία και ελεύθερη Κύπρο''.

    ΑΔΗΚ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα ----------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα εύχεται στο λαό της Κύπρου η νέα χρονιά που θα υποδεχθεί να αποτελέσει ορόσημο για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού προβλήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, το ΑΔΗΚ θεωρεί πως ''οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν με το νέο χρόνο θα είναι σκληρές, γι' αυτό απαιτείται πανεθνική συστράτευση, ομοψυχία, ετοιμότητα, περισυλλογή και ορθοφροσύνη για να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες''.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος --------------------------------------- Ανοδική πορεία, για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,26%, κλείνοντας στις 1.010,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 72,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 264 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 31,8% του τζίρου.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «από αυστηρά τεχνική άποψη έχει δίκαιο» να δηλώνει ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μονομερείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες δεν έχει υπογράψει η Αγκυρα και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, δεν είναι υποχρεωμένη να υπογράψει και το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5779               0,5813
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4248               0,4273
    Λίρα Αγγλίας              0,8149               0,8197
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4089            0,4121
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3286            0,3312
    Δολάριο Καναδά                  0,3503            0,3531
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0702            0,0707
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3741            0,3770
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Χριστουγεννιάτικη γιορτή

    Η ε/κ πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστικές και ελεύθερες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, χωρίς διαιτησίες και χωρίς πιεστικά χρονικά περιθώρια, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής του ΔΗΚΟ.

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  461.070,39
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,25    -0,12    394.802,14
    FTSE/CySE 20                           337,63    -0,01    316.429,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.012,73    -0,14    284.535,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              917,11     0,46     39.901,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          925,68     0,89     28.229,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.008,96    -0,12    324.437,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.027,74    -0,20    120.131,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    869,51     2,08    119.203,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            837,98     1,68     98.527,30
    FTSE Med (29/12/2004)                6.840,02     0,44
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Αρνητικό κλίμα, λόγω της πτωτικής πορείας των τραπεζικών τίτλων, επικράτησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, παρά το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.008,96 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επίσης μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,12%, υποχωρώντας στις 72,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 461 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Κεραυνός - Μισθολογικές αυξήσεις - Επέκταση ορίου αφυπηρέτησης - Συμφωνία

    Κατάληξη και συμφωνία στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων και της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης είχαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός Γραμματέας της, Γλαύκος Χατζηπέτρου.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών ''το 2006 θα δοθούν αυξήσεις ύψους 2% και το όριο αφυπηρέτησης επεκτείνεται στο 63ο έτος από την 1η Ιουλίου 2005''.

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών

    Σημαντικό στρατηγικό στόχο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνού την απόφαση που έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για ένταξη του κυπριακού νομίσματος στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

    [09] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καλωσορίζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία καθόρισε την 3η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σε διαρκή βάση και χωρίς προϋποθέσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 December 2004 - 18:49:10 UTC