Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Σεισμός στη ΝΑ Ασία - Ελληνες υπήκοοι
  • [02] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Κύπριοι
  • [03] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Βοήθεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Μπουκέ - Κύπριοι εκδρομείς
  • [06] (Κ) Ζακχαίος - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Πουκέτ - Κύπριοι - Επιστροφή
  • [07] (Κ) Γιατροί του Κόσμου - Θεοχάρους - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Αποστολή
  • [08] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Κύπριοι (1)
  • [09] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2004
  • [10] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - Σεισμός ΝΑ Ασία - Σύσκεψη
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Ρωσία - Κυπριακό
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - Αντισεισμικός κώδικας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριες επιστολές - ΝΑ Ασία - Σεισμός
  • [17] (K) Αθήνα - Επιστροφή Ελλήνων και Κυπρίων από το Πουκέτ
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Συλλυπητήρια
  • [19] (Κ) Αθήνα - Επίτροπος Δήμας - ΕΕ - Σεισμός
  • [20] (Κ) Ελληνικό ΥΠΕΞ - Πουκέτ - Επιβάτες ειδικής πτήσης
  • [21] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Σεισμός - ΝΑ Ασία - Κύπριοι - Νεότερα στοιχεία
  • [22] (Κ) Ταϊλάνδη - Πουκέτ - Καθυστέρηση στην αναχώρηση πτήσης των ΟΑ
  • [23] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - "Ψηφοφόροι"
  • [24] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - ΚΣΣΕ - Αποφάσεις
  • [25] (Κ) Αθήνα - Επιστροφή Ελλήνων τουριστών από Πουκέτ
  • [26] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή - Ανθρωποι Γραμμάτων και Τεχνών

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Σεισμός στη ΝΑ Ασία - Ελληνες υπήκοοι

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια στους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται για τουρισμό στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της ΝΑ Ασίας.

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί από χθες ομάδα διαχείρισης κρίσεων ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα Υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Μεταφορών.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος στις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα αναχώρησε η πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών 4715 με προορισμό του Πουκέτ της Ταϊλάνδης, μεταφέροντας δυο Ελληνες διπλωμάτες και γιατρούς.

    Το αεροπλάνο αναμένεται να φθάσει στο Πουκέτ στις 1600 τοπική ώρα και θα μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα όσους Ελληνες πολίτες το επιθυμούν.

    Επίσης λίγο μετά τα μεσάνυκτα αναχώρησαν δύο C-130 μεταφέροντας γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως ιατροφαρμακευτικό υλικό και σκηνές στις πληγείσες περιοχές.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι διπλωματικές αρχές της χώρας στην περιοχή, οι οποίες βρίσκονται σε συντονισμό με τις διπλωματικές αρχές της ΕΕ.

    Ερωτηθείς για τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών που βρίσκονται στην περιοχή, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως είναι πολύ δύσκολο να διευκρινιστεί καθώς πολλοί Ελληνες έχουν μεταβεί εκεί είτε ατομικά είτε μέσω ξένων ταξιδιωτικών πρακτορείων.

    ''Με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με στοιχεία από το σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων Ελλάδας 250 - 300 Ελληνες περίπου βρίσκονται στο Πουκέτ'', είπε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι Ελληνες ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι στη θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Ασίας.

    [02] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Κύπριοι

    Συνολικά 146 Κύπριοι βρίσκονται στις περιοχές, που επλήγησαν χθες από το φονικό σεισμό των 9 ρίχτερ στη ΝΑ Ασία με επίκεντρο τη Βόρεια Σουμάτρα.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, οι περισσότεροι Κύπριοι βρίσκονται στα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης, Πουκέτ και Κο Σαμούι.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζακχαίο, κύρια προσπάθεια του Υπουργείου είναι οι Κύπριοι να επιστρέψουν στην Κύπρο μαζί με τα αεροσκάφη που απέστειλε η Ελλάδα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν να μεταφερθούν με αεροσκάφη που αποστέλλουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Ζακχαίος απηύθυνε έκκληση προς τους συγγενείς των Κυπρίων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, όπως συμβουλέψουν τους συγγενείς τους να έλθουν σε επαφή με το ελληνικό προξενείο, προκειμένου να ενσωματωθούν είτε με τη ελληνική αποστολή, είτε με άλλη ευρωπαϊκή αποστολή.

    Οπως είπε ο κ. Ζακχαίος, τα 96 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν συγκεντρωθεί στον πρώτο κατάλογο, έχουν επικοινωνήσει με την Κύπρο και είναι καλά, ενώ τα άλλα 50 άτομα δεν είχαν ακόμη καμία επικοινωνία. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και Κύπριοι που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ευρωπαϊκή υπηρεσία εκτάκτων αναγκών και την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    Ανέφερε ότι ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Χαράλαμπος Καψός μετέβη στην Αθήνα για να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις που πιθανόν να προκύψουν, όπως η απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε ότι αναμένεται ότι η Ελλάδα θα αποστείλει περισσότερα από ένα αεροσκάφη τύπου C-130 για μεταφορά των Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

    ''Θα υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα που θα μεταβούν εκεί, βέβαια ο καθένας θα φροντίσει πρώτα για τους δικούς του αλλά και για τους άλλους'', είπε ο κ. Ζακχαίος.

    [03] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Βοήθεια

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο φονικός σεισμός που έπληξε χώρες της ΝΑ Ασίας και οι προσπάθειες για εντοπισμό των Κυπρίων που βρίσκονται σε αυτές, το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και η διερευνώμενη από την Αστυνομία υπόθεση βιασμού αλλοδαπής και κακοποίησης της συζύγου της από άλλους αλλοδαπούς στη Λεμεσό είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Λάθος η ένταξη της μοιρασμένης Κύπρου στην ΕΕ'' αναφέρει πως οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για ενεργότερη ανάμειξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος ''όχι μόνο δεν βρίσκουν ευήκοον ους μεταξύ των εταίρων της Κύπρου, αλλά, αντίθετα, όταν αυτό εγείρεται, προκαλεί δυσφορία''. Αλλού αναφέρει πως σε τροχιά κανονισμών επανέρχονται από τα μέσα Ιανουαρίου οι ευρω-κυπριακές συζητήσεις ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα του απευθείας εμπορίου, το οποίο επηρεάζει τόσο την οικονομική στήριξη όσο και τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κορυφώνεται η αγωνία για τους Κυπρίους'' πως ανάμεσα στους ξένους που βρίσκονται στις χώρες που έπληξε ο φονικός σεισμός στη νοτιοανατολική Ασία υπάρχουν και 102 Κύπριοι, οικογένειες και παιδιά, για τους οποίους οι συγγενείς αγωνιούν και καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να μάθουν νέα τους. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία σε ένα ενδεχόμενο νέο γύρο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, ενόψει της 3ης Οκτωβρίου 2005.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Κόλαση 8,9 ρίχτερ'' αναφέρει πως ζητείται επειγόντως ένα ... θαύμα στη σεισμόπληκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας για να κρατηθεί ο αριθμός των νεκρών σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα και να βρουν ανακούφιση οι χιλιάδες των τραυματιών και των αστέγων. Αλλού σημειώνει πως δυο αλλοδαποί φέρονται να εισήλθαν με αντικλείδι, που τους είχε δώσει τρίτος αλλοδαπός, σε οικία στη Λεμεσό, ζητώντας εκβιαστικά 700 δολάρια από ζεύγος Μολδαβών που διέμενε εκεί. Ο ένας εκ των δυο φέρεται να ήλθε σε συνουσία με τη Μολδαβή χωρίς τη θέλησή της ενώ και οι δυο κτύπησαν τον άντρα, προκαλώντας του πραγματική σωματική βλάβη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ω Θεέ μου!'' πως ξεπέρασαν τις 12 χιλιάδες οι νεκροί σε επτά ασιατικές χώρες που επλήγησαν χθες από τον πιο πολύνεκρο σεισμό που θυμάται η ανθρωπότητα. Στην Κύπρο, οι Αρχές της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με 80 από τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως στη στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε μια ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στηρίζουν πολλά οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κύματα ολέθρου έπνιξαν την Ασία'' αναφέρει πως η καταστροφή είναι απερίγραπτη και ο πόνος ασήκωτος στην Ασία όπου οι νεκροί από το μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 40 ετών, αλλά και τα τεράστια παλιροϊκά κύματα του τσουνάμι, κατάπιαν περισότερους από 11.000 ανθρώπους. Αλλού σημειώνει πως ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις πολιτικού ασύλου εκ μέρους Τούρκων που ήλθαν παράνομα στην Κύπρο από την Τουρκία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και οι αρμόδιες Αρχές εκφράζουν φόβους ότι θα συνεχισθούν.

    [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Μπουκέ - Κύπριοι εκδρομείς

    Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί τις οικογένειες των Κυπρίων εκδρομέων στην περιοχή που πλήγηκε από το χθεσινό σεισμό να ειδοποιήσουν τους δικούς τους να μεταβούν στο αεροδρόμιο του Μπουκέ όπου έχουν γίνει ειδικές διευθετήσεις για την υποδοχή τους και τον επαναπατρισμό τους με αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    [06] (Κ) Ζακχαίος - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Πουκέτ - Κύπριοι - Επιστροφή

    Σε διευθετήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου οι Κύπριοι που βρίσκονται στο τουριστικό θέρετρο Πουκέτ της Ταϊλάνδης να επιστρέψουν με το αεροσκάφος τύπου Εαρμπας των Ολυμπιακών Αερογραμμών που μεταβαίνει εκεί, έχει προβεί το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Το τουριστικό νησί της Ταϊλάνδης έχει υποστεί πολλές ζημίες από το φονικό σεισμό μεγέθους 9 ρίχτερ που έπληξε χθες την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος, η διευθέτηση αυτή έχει εξευρεθεί ύστερα από συνεχή επικοινωνία μεταξύ των δύο Υπουργείων. Πρόσθεσε ότι το Εαρμπας αναμένεται να φτάσει στο νησί γύρω στο μεσημέρι.

    ''Είμαστε σε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και με το Γενικό Γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ και πηγαίνει εκεί ένα Εαρμπας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε όλους τους Κύπριους, εφόσον μεταβούν στο αεροδρόμιο και θα μειωθεί το πρόβλημα'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζακχαίος.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς των Κυπρίων που βρίσκονται στο Πουκέτ, όπως επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους συμβουλέψουν να μεταβούν στο αεροδρόμιο του νησιού.

    Πρόσθεσε ότι στο αεροδρόμιο υπάρχει ειδικός χώρος εξυπηρέτησης Ελλαδιτών και Κυπρίων με προξενικό λειτουργό που στάληκε στο Πουκέτ από την ελληνική Πρεσβεία στην Μπανγκόκ για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης.

    [07] (Κ) Γιατροί του Κόσμου - Θεοχάρους - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Αποστολή

    Την πρόθεσή της να παρέμβει και να αποστείλει τη δική της ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ που έπληξε τις περιοχές της ΝΑ Ασίας, εκφράζει η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

    [08] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Κύπριοι (1)

    Στους 161 ανέρχονται οι Κύπριοι που βρίσκονται στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος.

    Οπως είπε ο κ. Ζακχαίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, η μάζα αυτών των ανθρώπων βρίσκεται στο τουριστικό θέρετρο της Ταϊλάνδης, Πουκέτ, και ήδη κάποια από τα άτομα αυτά έχουν αρχίσει να επιβιβάζονται στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο του Πουκέτ, για να μεταφέρει στην ΑΘήνα Ελληνες και Κύπριους υπηκόους.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτή η επικοινωνία με 40 περίπου άτομα από τους 161 Κύπριους.

    Από την πλευρά του κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων από το σεισμό.

    [09] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2004

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι η Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο το 2004 στα ελληνικά βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Ανασκοπήσεις'' και στο έτος 2004 όπου βρίσκεται καταχωρημένη η Ανασκόπηση κατά μήνα.

    Για την Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στις ''Ανασκοπήσεις'' και στο σημείο που αναγράφεται ''Ανασκοπήσεις Γεγονότων για τα κατεχόμενα''. Στο έτος 2004 βρίσκεται καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    Για την Ανασκόπηση 2003 στα αγγλικά πατούμε στο σημείο ''English'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Reviews'' και στο 2004 όπου είναι καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    [10] (Κ) Αθήνα - Πρωθυπουργός - Σεισμός ΝΑ Ασία - Σύσκεψη

    Σύσκεψη για τον καταστροφικό σεισμό στη ΝΑ Ασία και το θέμα των Ελλήνων ταξιδιωτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Υφυπουργών Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη, καθώς και του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανασκόπηση των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των Ελλήνων ταξιδιωτών που βρίσκονται στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5769               0,5803
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4264               0,4289
    Λίρα Αγγλίας              0,8200               0,8249
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4105            0,4137
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3284            0,3310
    Δολάριο Καναδά                  0,3465            0,3492
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3721            0,3750
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Ρωσία - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  163.126,99
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,98    -0,32    154.980,20
    FTSE/CySE 20                           335,86    -0,61     83.496,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.006,97    -0,57     76.965,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              910,04     1,37     10.167,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          892,46     0,86     60.333,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.003,16    -0,51     87.133,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.020,25    -0,80     62.296,18
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    878,75    -1,08        278,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            833,32     0,42     13.224,70
    FTSE Med (24/12/2004)                6.756,25     0,64
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - Αντισεισμικός κώδικας

    Λύπη για τα πολυάριθμα θύματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που έπληξε χθες την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η λήψη από τα κράτη προληπτικών μέτρων για τις περιπτώσεις σεισμών.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη συνάντηση μετά τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 1.003,16 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,32% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 163 χιλιάδες λίρες, με τις Τράπεζες να συγκεντρώνουν το 39% του τζίρου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριες επιστολές - ΝΑ Ασία - Σεισμός

    [17] (K) Αθήνα - Επιστροφή Ελλήνων και Κυπρίων από το Πουκέτ

    Αναχωρεί αυτήν την ώρα (16.00 ώρα Κύπρου) από το αεροδρόμιο του Πουκέτ της Ταϊλάνδης, η ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών που θα μεταφέρει 140 Ελληνες και Κύπριους πολίτες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, από τις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχές.

    Η άφιξή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' αναμένεται στις 2 το πρωί ώρα Κύπρου.

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Συλλυπητήρια

    [19] (Κ) Αθήνα - Επίτροπος Δήμας - ΕΕ - Σεισμός

    [20] (Κ) Ελληνικό ΥΠΕΞ - Πουκέτ - Επιβάτες ειδικής πτήσης

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που αναχώρησε στις 16.15 από το Πουκέτ της Ταϋλάνδης πραγματοποιώντας ειδική πτήση για τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονταν στις πληγείσες, από το φονικό σεισμό περιοχές μεταφέρει 146 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 5 Κύπριους, 2 Γάλλους και 4 Βρετανούς.

    [21] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Σεισμός - ΝΑ Ασία - Κύπριοι - Νεότερα στοιχεία

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Εξωτερικών στις πληγείσες από το σεισμό και τα παλιρροιακά κύματα περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας ο αριθμός των Κυπριών έχει αυξηθεί στους 170.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Στέλιος Μακρυγιάννης μέχρι στιγμής υπήρξε επικοινωνία με 142 Κύπριους πολίτες.

    [22] (Κ) Ταϊλάνδη - Πουκέτ - Καθυστέρηση στην αναχώρηση πτήσης των ΟΑ

    [23] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - "Ψηφοφόροι"

    H ''επιτροπή για τις βουλευτικές εκλογές'' στις 20 Φεβρουαρίου 2005 στα κατεχόμενα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των "ψηφοφόρων" ανέρχεται στους 146.971.

    Ο αριθμός των "ψηφοφόρων" στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου πέρσι κυμαινόταν στους 140.471.

    [24] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - ΚΣΣΕ - Αποφάσεις

    Η λεγόμενη βουλή στα κατεχόμενα όρισε σήμερα, με κατά πλειοψηφία απόφαση, τους δύο εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας στις συνόδους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Πρόκειται για τους Οζντίλ Νάμι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και τον Διευθυντή του γραφείου Τύπου και διεθνών σχέσεων της ψευδοβουλής Σεγίτ Γιολάκ.

    [25] (Κ) Αθήνα - Επιστροφή Ελλήνων τουριστών από Πουκέτ

    Στις 3.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας)) έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Ελλάδα από το Πουκέτ της Ταϊλάνδης, το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελεί ειδική πτήση για τη μεταφορά Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή.

    [26] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή - Ανθρωποι Γραμμάτων και Τεχνών

    Η κυβέρνηση εκτιμώντας την πολύμορφη και σημαντικότατη διάσταση του πολιτισμού έχει θέσει την προαγωγή του στις προτεραιότητες της, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή επίδοσης τιμητικών χορηγημάτων σε 138 ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της και συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας και για την ενίσχυση των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης.

    ''Αναφέρω χαρακτηριστικά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ότι ο Προϋπολογισμός του 2005, ένας προϋπολογισμός λιτότητας και περισυλλογής, παρά ταύτα, προβλέπει συνολικό ποσό ύψους 24 περίπου εκ. λιρών για την πολιτισμική ανάπτυξη''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 December 2004 - 18:49:22 UTC