Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο
  • [02] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Τηλεπικοινωνιών - Θράσου
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [05] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Τουρκία
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Κύπριος αθλητής - Πρωτιά - Παγκόσμιοι αγώνες ενόργανης
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Συνέδριο - Εγκριση πολιτικής διακήρυξης - Πρόεδρος
  • [10] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Ιδρυτικό Συνέδριο
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Οδοφράγματα - Διακίνηση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Στρασβούργο
  • [13] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Δήλωση - ‘’ΕΘΝΟΣ’’ Κυριακής
  • [14] (Κ) Οικολόγοι - Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή - Πολιτική Επιτροπή
  • [15] (Κ) Κινεζική αντιπροσωπεία - Κύπρος

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δεξίωση - Προεδρικό Μέγαρο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παρέθεσε χθες βράδυ την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο στους εκπροσώπους του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου.

    [02] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι κάνει διακρίσεις, με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει την προσπάθεια της Αγκυρας να γίνει μέλος της Ενωσης.

    ''Εχω την εντύπωση ότι η Τουρκία υφίσταται αυστηρότερα κριτήρια απ' ότι άλλες υποψήφιες χώρες'', ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

    ''Καμιά άλλη χώρα δεν υποχρεώθηκε να περιμένει 41 χρόνια στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε κάνει ό,τι μας ζητήθηκε και οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να διστάζουν. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί

    [03] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Τηλεπικοινωνιών - Θράσου

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Σε χθεσινούς αγώνες στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος η Ανόρθωση νίκησε με 4 - 0 την Αλκή, η Ομόνοια επιβλήθηκε με 6 - 0 του Αρη ενώ ο Διγενής ηττήθηκε με 1 - 0 από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    [05] (Κ) Πάφος - Ομήρου - Τουρκία

    Δεν είναι αυτοσκοπός το βέτο, επεσήμανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και η προετοιμασία της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 και τα όσα δήλωσαν χθες για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΔΗΚΟ είναι το κύριο θέμα σε όλα τα πρωτοσέλιδα του ελληνόφωνου κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του εποικισμού στα κατεχόμενα, για τις εργασίες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ και για την απόφαση να παραμείνει Πρόεδρος του κόμματος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Από τις εφημερίδες προβάλλονται επίσης η εξαγγελθείσα για αύριο απεργία των οδηγών φορτηγών οχημάτων, οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστου Ταλιαδώρου για τις Κυπριακές Αερογραμμές και το θέμα που προέκυψε με το νέο τιμολόγιο των φαρμάκων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αδιέξοδο'', ότι έξι μόνον ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον καθορισμό ή όχι ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η Κύπρος βρίσκεται σε αδιέξοδο, όπως παραδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Σε άλλο θέμα γράφει πως παρατηρείται ραγδαία αύξηση του εποικισμού στα κατεχόμενα και ότι ο στόχος, που έθεσε η Τουρκία για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, επιτυγχάνεται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Τάσσος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τη 17η Δεκεμβρίου, εντάσσεται στην τακτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν ενόψει των διαβουλεύσεων που γίνονται και των πιέσεων που θα ασκηθούν, όπως ανέφερε χθες ο κ. Αναστασιάδης. Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, κρατεί κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένος σε λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η εξαγγελθείσα τιμολογιακή πολιτική επί των φαρμάκων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των επηρεαζομένων εταίρων.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Το κρυφό ατού του Χριστόφια'', γράφει πως η ώρα της νέας κρίσης στο Κυπριακό φαίνεται να πλησιάζει, παρά την εμφανή προσπάθεια του Προέδρου Παπαδόπουλου να υποβαθμίσει τα μηνύματα περί νέας πρωτοβουλίας. Από την πλευρά του, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε χθες, στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ, την επανάληψη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, χωρίς να αφαιρούνται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Αλλού δημοσιεύεται συνέντευξη του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος -μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην αναμενόμενη για τις 17 Δεκεμβρίου απόφαση της ΕΕ για παραχώρηση ή όχι στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων- δηλώνει ότι ''η Ελλάδα δεν έχει διάθεση για βέτο τούτη την ώρα''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Οροι της Κύπρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέτει τώρα στην Τουρκία όρους σε τρία στάδια, διαφοροποιώντας παράλληλα τη θέση του ως προς την απαίτηση για άμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, μετά τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, προειδοποιεί για κλείσιμο της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, εάν οι συντεχνίες δεν αποδεχθούν τη μεσολαβητική του πρόταση για επίλυση της εργασιακής διαφοράς. Παράλληλα επισείει τον κίνδυνο να μην καταβληθεί εφέτος ο 13ος μισθός στους εργαζομένους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Φόβοι για το μενού των τελικών όρων'', γράφει στο κύριο θέμα πως η κυπριακή κυβέρνηση δίδει μάχη μέχρις εσχάτων για συμπερίληψη των κυπριακών όρων στο τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι, με πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Νίκου Κλεάνθους, το 8ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες να διατηρήσει στην κομματική προεδρία τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, μέχρι τις 19 Μαρτίου 2005 οπόταν θα πραγματοποιηθεί η Εκλογική Συνέλευση.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Υποχρέωση η αναγνώριση'', ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε χθες στο Συνέδριο του ΔΗΚΟ ότι η αναγνώριση της νομικής κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μέσω της επέκτασης εφαρμογής της συμφωνίας για το εμπόριο με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, είναι υποχρέωσή της προς την ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση χθες από τη ''Χαραυγή'' μερίδας με θέμα ''Διαφήμιση: εργαλείο προβολής προϊόντων ή κατασκευής επιθυμιών;'' και, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας εστάλησαν ουσιαστικά μηνύματα για το διπλό ρόλο της διαφήμισης.

    [07] (Κ) Κύπριος αθλητής - Πρωτιά - Παγκόσμιοι αγώνες ενόργανης

    Ο Κύπριος αθλητής Δημήτρης Κρασιάς 13 ετών κατέκτησε την 1η θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες Παμπαίδων και Παίδων στην ενόργανη γυμναστική που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία.

    Ο Κρασιάς κατέλαβε την πρώτη θέση στο σύνθετο ενώ ο συνομήλικός του Γιάννης Πάρπας κατέλαβε την έκτη θέση.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνέδριο ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Δημοκρατίας -----------------

    Την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια λύση διζωνική - δικοινοτική που θα μπορούσε να προκύψει με βελτίωση του σχεδίου Ανάν με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στο 8ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το σχέδιο αυτό ''δεν οδηγούσε σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, δεν ήταν δίκαιο και ισορροπημένο, δεν αντιμετώπιζε τις λογικές ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και, πάνω από όλα, δεν προωθούσε την επανένωση της Κύπρου, αλλά αντίθετα ενίσχυε και διαιώνιζε τις διαιρετικές τάσεις στο χώρο, στην οικονομία, στην κοινωνία και στους θεσμούς και δεν κατοχύρωνε ισότιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών''.

    Ο Πρόεδρος είπε πως δεν αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που εξακολουθούν να απειλούν τον κυπριακό λαό, αλλά αυτοί οι κίνδυνοι -όπως ανέφερε- δεν είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε εάν γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν ως είχε για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ''ανεδαφικό και αβάσιμο'' το επιχείρημα της Τουρκίας ότι με τη στάση που επέδειξε η τουρκική πλευρά στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν έκανε το χρέος της.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υπόχρεη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναντι της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καλώντας τη χώρα αυτή να αποσύρει τα στρατεύματά της αίροντας την κατοχή και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της πριν ή μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, οπόταν αναμένει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Για το εάν θα ασκήσει ή όχι ο ίδιος το δικαίωμα αρνησικυρίας της Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ για την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι όλα θα αποφασισθούν την τελευταία στιγμή, τη 17η Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής.

    Συνέδριο ΔΗΚΟ - Ομιλίες -----------------

    Κηρύσσοντας τις εργασίες του 8ου Τακτικού Συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους διερμήνευσε τα αισθήματα των συνέδρων και της πλειοψηφίας του κυπριακού, απευθύνοντας μήνυμα σθεναρής συμπαράστασης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της νέας μάχης που αναμένεται να δώσει στις 17 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι συνενώνει τη φωνή του με τη φωνή των συνέδρων προς στήριξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16-17 Δεκεμβρίου.

    Πρόσθεσε ότι χωρίς επιφύλαξη δηλώνει ότι το κόμμα του και το ΔΗΚΟ πορεύθηκαν αρκετές φορές σε διαφορετικές πολιτικές πορείες, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η νομοτέλεια και η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

    Ο Απόστολος Σταύρου γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή σημείωσε ότι οι πολιτικοί και τα στελέχη των κομμάτων οφείλουν να αναζητούν τη συνεχή ανανέωση και εκσυγχρονισμό των πολιτικών κομμάτων.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας αφού ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εγκαθίδρυση της, σημείωσε ότι η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να αναζητήσει τη λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το Ελσίνκι έδειξε «τον τρόπο με βάση τον οποίο πρέπει να εργαστούμε». Πρόσθεσε ότι η αναζήτηση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό για την Τουρκία είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Τόνισε επίσης ότι για το ΠΑΣΟΚ το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι βάρος αλλά υποχρέωση και σημείωσε ότι «η Κύπρος είναι για όλους τους Έλληνες το εθνικό δισκοπότηρο, από το οποίο μεταλαμβάνουν, μνήμη, γνώση και ευθύνη».

    Το ΚΚΕ εκπροσώπησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος είπε ότι το ΚΚΕ απέρριπτε και συνεχίζει να απορρίπτει όλες τις πιέσεις και επεμβάσεις από συγκεκριμένα ξένα κέντρα και δυνάμεις που αγνοούν τη θέληση του κυπριακού λαού, όπως πράττουν σε όλα τα μέρη του κόσμου.

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί μιλώντας μέσω διερμηνέα ανέφερε ότι ενώ τα κυπριακό πρόβλημα είναι και χαρακτηρίζεται ως εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εντούτοις η επίλυση του προβλήματος γίνεται με προτάσεις από το εξωτερικό.

    Ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κιαζίμ Ονκνέν είπε ότι «εάν δεν πάρουμε το μάθημα μας το κυπριακό τελικά θα οδηγηθεί στη διχοτόμηση». Συμφώνησε με τον κ. Αγκολεμλί ότι το όποιο σχέδιο λύσης έρχεται από το εξωτερικό πρωταρχικό στόχο θα έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των εμπνευστών του και ως εκ τούτου δεν μένει άλλος δρόμος στους Κυπρίους, εκτός από το να δώσουν τα χέρια και να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματος τους.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζετ Ιζτζιάν ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες.

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί εξέφρασε την θέση ότι θα πρέπει να αναληφθεί προσπάθεια η οποία θα στοχεύει στη μετατροπή του «όχι» των Ε/Κ σε «ναι» και η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τον κίνδυνο μετατροπής του «ναι» των Τ/Κ σε «όχι».

    Ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερτί Σογιέρ υποστήριξε ότι η Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν βασίζεται στη συμφωνία του 1977 για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε σε συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε ότι ο Πρόεδρος δεν θα επιθυμούσε να «του δέσουμε τα χέρια» τοποθετούμενοι δημοσίως επί του θέματος.

    Τόνισε ότι θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να σταθμίσει τα δεδομένα και σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να πάρει τις αποφάσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε ότι το όχι των Ε/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν άρνηση στη λύση του κυπριακού αλλά απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και τόνισε ότι πρωτίστως όμως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Το βέτο ασφαλώς δεν είναι αυτοσκοπός», όμως δεν μπορούμε να απεμπολίσουμε αυτό το δικαίωμα, είπε προσθέτοντας το βέτο «είναι όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα χέρια του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    Γκρόσμαν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ -------------- Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν σε ομιλία του στην Συνέλευση των Τουρκοαμερικανικών Συνδέσμων στην Ουάσινγκτον.

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι οι ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ψήφο των Τ/Κ ''υπέρ της ειρήνης και ενός μέλλοντος στην Ευρώπη'', προβαίνουν σε βήματα που στοχεύουν στη μείωση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν χαλαρώσεις στους εμπορικούς και τουριστικούς περιορισμούς με την τ/κ κοινότητα και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων.

    ''Εκφράζουμε λύπη γιατί μια ιστορική ευκαιρία για μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη στο νησί χάθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας'', σημείωσε ο Αμερικανός ΥΦΕΞ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Ερντογάν ---------------- Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τη 17η Δεκεμβρίου, εντάσσεται στην τακτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν ενόψει των διαβουλεύσεων που ακολουθούν και των πιέσεων που θα ασκηθούν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο του τακτικού συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η κ. Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τέτοια στάση, η οποία θα δικαιολογεί γόητρα ή διαπραγματευτικές θέσεις, τονίζοντας ότι «η 17η Δεκεμβρίου δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μια πορείας».

    Πάφος - Ομήρου - Τουρκία ----------- Δεν είναι αυτοσκοπός το βέτο, επεσήμανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στον χριστουγεννιάτικο χορό της Αγροτικής, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ωστόσο ότι ''εάν η Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου, δεν αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και τα κυπριακά αεροπλάνα, δεν επιτρέψει το άνοιγμα Κυπριακής πρεσβείας στην Αγκυρα, δεν αποδεχθεί την πλήρη λειτουργία των κανόνων εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοακυρωθεί, δεν μπορεί να αυτοαναιρεθεί και δεν μπορεί να οδηγηθεί σε μια διαδικασία ταπείνωσης».

    Το κόμμα του, συνέχισε, στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δήμος Αγίου Αθανασίου -Πρόεδρος Βουλής ------------------------ Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση τραγωδιών και συμφορών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, υπενθυμίζοντας πως την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του προοδευτικού κόσμου ένοιωσε πολύ έντονα και ο λαός της Κύπρου κατά την περίοδο της του καλοκαιριού του 1974 και ''τη τραγωδία που προκλήθηκε από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή'', όπως ανέφερε.

    Σε ομιλία του στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά του κόσμου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γιούνισεφ που πραγματοποιήθηκε απόψε από το Δήμο Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η αλληλεγγύη των λαών μας βοήθησε για να ξεπεράσουμε προβλήματα και σιγά - σιγά να ορθοποδήσουμε''.

    ''Κάθε εισφορά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει στην εκδήλωση'', είπε, ''είναι σημαντική, γιατί, πρώτα από όλα, η χειρονομία μας θα αποτελεί κατάθεση στο ταμείο των αγώνων για ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά και για όλους τους ανθρώπους''.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ημερίδα - Χαιρετισμός ----------------- Το κράτος θα είναι πάντα ένθερμος συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται για την προαγωγή της ουσιαστικής συμμετοχής των νέων ανθρώπων στα κοινά, και της προβολής του έργου τους με τη σωστή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ τους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα ''Λειτουργία, προβλήματα και εισηγήσεις για βελτίωση του θεσμού των δημοτικών συμβουλίων νεολαίας'' είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι απαιτήσεις είναι ακόμη περισσότερες ''για το λόγο αυτό τα Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να έχουν ένα πιο ουσιαστικό ρόλο, ώστε να αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των νέων και της τοπικής κοινωνίας''.

    Μεταφορείς Α - ΠΟΒΕΚ - Απεργιακά μέτρα --------------- Σε επ αόριστο απεργία κατέρχονται από αύριο 4,500 περίπου επαγγελματίες οδηγοί, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και για την κωλυσιεργία, όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης προς επίλυση τους.

    Σε δηλώσεις του χθες ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Λεμεσού, Κυριάκος Μουστάκας, ανέφερε πως οι Σύνδεσμοι Μεταφορέων άδειας Α αποφάσισαν σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη, την λήψη δραστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να βρουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα, τα αιτήματα των μεταφορέων αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας για τους μεταφορείς Α ώστε να μπορούν να μεταβιβάζουν ελεύθερα την άδεια τους και να ξεκαθαρίσει σε ποιους επιχειρηματίες θα χορηγείται η ιδιωτική άδεια Β.

    Παγκύπριος Σύνδεσμος Στεγών Ευγηρίας ------------------- Στον τερματισμό των συμβολαίων τους με το Γραφείο Ευημερίας, θα προχωρήσουν από τις 3 Ιανουαρίου 2005 κατόπιν προειδοποίησης, οι ιδιοκτήτες Στεγών Ευγηρίας εάν η κυβέρνηση δεν μεριμνήσει για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, «κατόπιν δυο χρόνων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να αποτελούμε θύματα της αδιαφορίας και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, των αρμοδίων».

    Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Θράσου ------------------- Η πρόταση οδηγίας για τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, η πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και η κοινοτική άδεια ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη διήμερη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου.

    Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική - Αποτελέσματα ------------------ Σε χθεσινούς αγώνες στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος η Ανόρθωση νίκησε με 4 - 0 την Αλκή, η Ομόνοια επιβλήθηκε με 6 - 0 του Αρη ενώ ο Διγενής ηττήθηκε με 1 - 0 από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Σήμερα διεξάγονται στις 2.30μμ οι αγώνες Νέας Σαλαμίνας - ΑΕΚ στο Αντώνης Παπαδόπουλος, Απόλλωνα - Αθλητική Ενωση Πάφου στο Μακάρειο και Ολυμπιακού - Εθνικού στο ΓΣΠ.

    Κύπριος αθλητής - Πρωτιά - Παγκόσμιοι αγώνες ενόργανης

    Ο Κύπριος αθλητής Δημήτρης Κρασιάς 13 ετών κατέκτησε την 1η θέση στους Παγκόσμιους Αγώνες Παμπαίδων και Παίδων στην ενόργανη γυμναστική που διεξήχθησαν στην Ουγγαρία.

    Ο Κρασιάς κατέλαβε την πρώτη θέση στο σύνθετο ενώ ο συνομήλικός του Γιάννης Πάρπας κατέλαβε την έκτη θέση.

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Συνέδριο - Εγκριση πολιτικής διακήρυξης - Πρόεδρος

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να παραμένει στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, το ΔΗΚΟ προχωρεί με επαρχιακές εκλογικές συνελεύσεις στην ετοιμασία της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης που έχει ορισθεί από το χθεσινό του Τακτικό Συνέδριο για τις 19 Μαρτίου 2005.

    [10] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Ιδρυτικό Συνέδριο

    [11] (Κ) Αστυνομία - Οδοφράγματα - Διακίνηση

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Στρασβούργο

    [13] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Δήλωση - ‘’ΕΘΝΟΣ’’ Κυριακής

    Τη δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 17ης Δεκεμβρίου, ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικά τα προσχέδια που δημοσιοποίησε η Ολλανδική προεδρία για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας , καλεί την ελληνική κυβέρνηση ''έστω και αυτή την ώρα να κινηθεί δραστήρια και να εκμεταλλευθεί κάθε δυνατότητα''.

    [14] (Κ) Οικολόγοι - Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή - Πολιτική Επιτροπή

    Σε ενεργητική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου καλεί ο επανεκλεγείς Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τα μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής του κόμματος και ιδιαίτερα τη νεο-εκλεγείσα χθες Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος.

    [15] (Κ) Κινεζική αντιπροσωπεία - Κύπρος


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 December 2004 - 18:49:15 UTC