Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση Κρατικού Προϋπολογισμού 2004
  • [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική
  • [05] (Κ) Πετόσφαιρα - 9η αγωνιστική
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παγκύπριο Συνέδριο - Χαιρετισμός
  • [09] (Κ) Γκρόσμαν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Αισιοδοξία Ερντογάν για ενταξιακές συνομιλίες
  • [11] (Κ) Συνέδριο ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Ερντογάν

  • [01] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση Κρατικού Προϋπολογισμού 2004

    Με 39 ψήφους υπέρ και 15 αποχές εγκρίθηκε στις 11.00 χθες βράδυ ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2005 από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προνοεί δαπάνες 3,50 δισεκατομμυρίων λιρών και έσοδα 2,70 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης( ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων) οι βουλευτές της ΕΥΡΩΔΗ, ο βουλευτής του ΑΔΗΚ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης και η βουλευτής των ΕΔΗ. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός, που δεξιώθηκε αμέσως μετά, όπως έχει καθιερωθεί, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και τη Διεύθυνση της Βουλής, τους Γραμματείς της Επιτροπής Οικονομικών και του Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκαιρη έγκριση του Προϋπολογισμού.

    Είπε ότι πρόκειται για μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία για την οποία μόχθησαν τόσο οι λειτουργοί του Υπουργείου του όσο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και το προσωπικό της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αριστός Χρυσοστόμου ανέφερε ότι για δεύτερη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκρίνεται έγκαιρα ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Η πρώτη ανέφερε ήταν πέρσι με την έγκριση του Προϋπολογισμού για το 2004.

    [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Με σύνθημα «Λάβαμε το μήνυμα των καιρών Προχωρούμε στη νέα εποχή» και με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει σήμερα στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων της Κρατικής Εκθεση το Η΄ Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 11η αγωνιστική

    Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ ΑΕΛ που θα αρχίσει στις 7.00 το βράδυ στο γήπεδο ΓΣΠ δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων της 11ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Στις 2.30 θα αρχίσουν οι αγώνες Αρη Ομόνοιας (Τσίρειο), Αλκής Ανόρθωσης (ΓΣΖ) και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου Διγενή (Τάσος Μάρκου).

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 8η αγωνιστική

    [05] (Κ) Πετόσφαιρα - 9η αγωνιστική

    Η Νέα Σαλαμίνα μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα κέρδισε με 3-2 σετ την πρωτοπόρο Ανόρθωση για την 9η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) σε συνάρτηση με το Κυπριακό και τη στάση που θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα ληφθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία και την προετοιμασία δύο δημοψηφισμάτων για την επίλυση του Κυπριακού, η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005, η πραγματοποίηση σήμερα το πρωί του Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ και τα φαινόμενα βίας στην κυπριακή οικογένεια και στην κοινωνία γενικότερα είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Λαϊκό καταφύγιο'', ότι αυτοί που υποστήριξαν το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναζητούν λαϊκό καταφύγιο στο ενδεχόμενο η Κύπρος να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στις 17 Δεκεμβρίου και ότι διοργανώνουν λαϊκές κινητοποιήσεις, γεμίζοντας τους δρόμους με αφίσες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο σημερινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ και γράφει πως τα στελέχη και η βάση του κόμματος έπεισαν τελικά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παραμείνει στην ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ζητά και ρέστα ο Ερντογάν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την Τουρκία για χειρονομία καλής θέλησης στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει υποβάλει με έγγραφό της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αίτημα για αλλαγή ένδεκα σημείων στην έκθεση συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μην υπάρχει αναφορά στην υποχρέωσή της για τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι ''ξέσπασε βεντέτα'' χθες μεταξύ βουλευτών και του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ Μάριου Μαυρίκιου, εξαιτίας της μη απευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης προχθές των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2005.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Καυτό θέρος με Ναι ή Οχι'', γράφει πως οι ξένοι ετοιμάζουν νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό με δύο δημοψηφίσματα και ότι η πρωτοβουλία του διεθνούς παράγοντα παίρνει σάρκα και οστά με ανταλλαγή ιδεών και εγγράφων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σχεδιάζει τώρα να ανακοινώσει τον προσεχή Μάιο προσφορά με τρίμηνη παροχή των καλών του υπηρεσιών εντός του καλοκαιριού. Αλλη είδηση είναι η με μεγάλη πλειοψηφία έγκριση χθες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005 από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου, σε κάποια στιγμή, ''την αίθουσα γάζωσαν διασταυρούμενα πυρά από το θλιβερό παρελθόν και μύρισε το μπαρούτι του πραξικοπήματος'', εξαιτίας των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και ειδικότερα μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ολα σε μια κλωστή'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους των διεκδικήσεών τους, ενώ ο κ. Ερντογάν, αγνοώντας τις εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις επιφυλάξεις κρατών - μελών της ΕΕ, διατυπώνει εν ψυχρώ την απόφασή του να μην κάνει βήμα πίσω στο Κυπριακό. Την προσεχή Τρίτη, γράφει η εφημερίδα, οργανώνεται στη Λευκωσία μεγάλη συγκέντρωση για υποστήριξη του δικαιώματος της αρνησικυρίας και της θέσης ότι αυτό είναι ''επιλογή''. Αλλού γράφει ότι, μετά την προχθεσινή εξαγγελία από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα και τις λεπτομερείς αναφορές σε μειώσεις των τιμών 100 περίπου από αυτά, παραμένουν αδιευκρίνιστες οι διαφοροποιήσεις που θα επέλθουν στις τιμές άλλων 800 περίπου φαρμακευτικών σκευασμάτων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αναζητείται λόμπι στην ΕΕ'', γράφει στο κύριο θέμα πως το βασικό αίτημα της Λευκωσίας για ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Κύπρου αναζητεί στήριξη από ομάδα κρατών - μελών της ΕΕ και ότι Γαλλία και Αυστρία αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για στήριξη των κυπριακών θέσεων υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα παραθέτει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι μέχρι τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της Κύπρου για ένταξη του κυπριακού νομίσματος στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ, που θεωρείται ως ''ο προθάλαμος'' για ένταξη στη ζώνη του ευρώ.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αναζητείται φόρμουλα'', ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ καταβάλλει έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες για να προωθήσει συμβιβαστική πρόταση στα συμπεράσματά της που να ικανοποιεί τόσο την Τουρκία όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία και για να ξεπερασθεί το πρόβλημα που δημιουργείται με την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για την αποστολή καταλόγου στο Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, με τα ονόματα 76 φυλακισμένων, οι οποίοι έχουν εκτίσει πέραν του 90% της ποινής τους, προκειμένου να γνωματεύσει και να τους αποδοθεί στη συνέχεια προεδρική χάρη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο '' Βέτο; Τι βέτο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κράτησε χθες απόσταση από τις εισηγήσεις για προβολή του δικαιώματος αρνησικυρίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, όταν θα ληφθεί η απόφαση για παραχώρηση ή όχι στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, σχεδόν 60% των Τουρκοκυπρίων έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ, ενώ σημαντική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αισθάνονται ότι η Κύπρος δεν έχει επωφεληθεί αρκετά από την ένταξη της στην Ενωση.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκίας - Βέτο ------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι στην Ευρώπη δεν άκουσε κανένα να μιλά για βέτο, αλλά για όρους που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση η οποία καταδεικνύει πως το 70% του κυπριακού λαού υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16-17 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εγώ δεν άκουσα κανένα στην Ευρώπη να μιλά για βέτο. Μιλούν για τους όρους'', είπε, ''που πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για να γίνει μέλος''.

    Σε ό,τι αφορά την ίδια δημοσκόπηση η οποία καταδεικνύει ότι μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως θα κάνει εκείνο που κρίνει και είναι προς όφελος του λαού και των δικαιωμάτων του.

    Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι ''πρώτα θέλει να δει το εμπόρευμα και μετά να συζητήσει την τιμή'' και κληθείς να σχολιάσει εάν η Κύπρος θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλός είπε: ''Είναι ερώτηση αυτή; Ποια τακτική; Εμείς έχουμε εμπόρευμα να δούμε;'' διερωτήθηκε.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει άλλη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

    Ιακώβου - Μπαρνιέ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος ---------------------- Τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, παρουσίασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Γάλλο ομόλογό του Μισιέλ Μπαρνιέ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Παρίσι.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κύριο αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργών ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης- 17ης Δεκεμβρίου που θα αποφανθεί, μεταξύ άλλων, και για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και το πλαίσιο και όρους διεξαγωγής τους.

    Η Κύπρος, ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου, δεν έχει δογματικές θέσεις για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έχει όμως τις απόψεις της όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και που η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να αναλάβει να εκπληρώσει.

    Ο κ. Barnier, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό τρόπο προβολής των κυπριακών θέσεων και επέδειξε κατανόηση στα λογικά και καλά αντιληπτά αιτήματα της Κύπρου, τα οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα μελετήσει σε βάθος και θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και θα συζητήσουν επίσης με την Ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερντογάν - Μπαρόζο - Κυπριακό ------------------------ Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει άλλα βήματα για την Κύπρο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στη συνάντηση του με τον Ερντογάν είπε: ''ανακοινώσαμε την έκθεσή μας για την Τουρκία. Άλλες απόψεις που έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση της έκθεσης δεν έχουν να κάνουν μαζί μας. Τώρα, κάθε χώρα καταβάλλει προσπάθειες για να κάνει τις απαιτήσεις και ευαισθησίες της να ληφθούν υπόψη. Εμείς, ως Επιτροπή, στέκουμε σταθερά πίσω από την έκθεσή μας. Κάθε χώρα μπορεί να την ερμηνεύσει στη βάση των δικών της προτεραιοτήτων. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα''.

    Θα ήταν καλό για την Τουρκία να προβεί σε μια χειρονομία στο Κυπριακό. Ως αποτέλεσμα η Τουρκία θα πάρει αυτό που θέλει. Τα άλλα θέματα είναι επουσιώδη και σε γενικές γραμμές αποσκοπούν σε εσωτερική κατανάλωση. Εσείς πρέπει να ενδιαφέρεστε σε αυτό που πραγματικά θέλετε'', είπε ο κ. Μπαρόζο στον κ. Ερντογάν σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

    Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν δήλωσε: ''Εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας. Μέχρι που επεκτείναμε την Τελωνειακή Ενωση σε 25 χώρες. Θέλουμε σαφήνεια''.

    Βέλγιο - Φερχόφστατ - Ερντογάν - Συνάντηση ---------------------- Υπέρ της υιοθέτησης μιας ξεκάθαρης απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τάσσεται ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν μέσα στο 2005.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Φερχόφστατ υποστήριξε ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην ΕΕ που αποτελεί μια ένωση με πολιτικές αξίες στην οποία υπάρχει χώρος για διαφορετικές κοινότητες όπως η τουρκική.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Συμπεράσματα ------------------- Η προεδρία της ΕΕ συνεχίζει τις επαφές της σε όλα τα επίπεδα με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης για να καταλήξει σε σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο να τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει εάν θα δώσει ή όχι ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι συνήθως γίνεται ουσιαστική εργασία κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ την παραμονή της συνόδου του Συμβουλίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλά θέματα θα συζητηθούν και εκεί, σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί των κρατών μελών θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και θα καταλήξουν στις δικές τους αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες παραινέσεις ή πιέσεις από οποιανδήποτε τρίτη χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

    Ευρωπαίοι Πράσινοι - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος ------------- Η Τουρκία θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο και η Αγκυρα το κατανοεί αυτό, δήλωσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την οποία η Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία κάλεσε τους Ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου, ο κ. Οζντεμίρ πρόσθεσε πως ''σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί η αναγνώριση της Κύπρου όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το Συμβούλιο θα πρέπει να απορρίψει τέτοιου είδους προσπάθειες''.

    ''Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου, την αναγνώριση από την Τουρκία και τις διπλωματικές σχέσεις με το νησί, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε μέλος της Ενωσης πρέπει να σέβεται και να αναγνωρίζει την νομιμότητα του άλλου'', πρόσθεσε ο κ. Οζντεμίρ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αθήνα - Συνάντηση με Καραμανλή ------------------ Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, στις 09.30 πμ στην Αθήνα όπου στις 12.30 μμ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται ενόψει της κρίσιμης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ 16-17 Δεκεμβρίου και θα έχει ενημερωτικό αλλά και συντονιστικό χαρακτήρα, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

    Οι κ. Αναστασιάδης και Καραμανλής θα μετάσχουν στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έναντι του αιτήματος για παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αναμένεται, στην παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ολλανδού Πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και δέκα άλλων Πρωθυπουργών να γίνει μια διεξοδική συζήτηση όλων των απόψεων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη διάρκεια της Συνόδου θα προτάξει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της κυπριακής κυβέρνησης και θα ζητήσει τη στήριξη των πρωθυπουργών και των αρχηγών κομμάτων που ανήκουν στη δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος --------------- Το 52% των Κυπρίων θεωρεί «καλό πράγμα» την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 15% έχει αντίθετη άποψη. Ομως, μόνο το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Κύπρος επωφελήθηκε από την ένταξη, ενώ το 51% εξέφρασε αντίθετη άποψη.

    Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου στα 25 κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες.

    Εξάλλου, το 57% των Τουρκοκυπρίων έχει θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και μόνο το 13% αρνητική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο», που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής για πρώτη φορά στα 25 κράτη μέλη. Στην έρευνα αυτή έχουν συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και οι Τουρκοκύπριοι.

    Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση Κρατικού Προϋπολογισμού 2005

    Με 39 ψήφους υπέρ και 15 αποχές εγκρίθηκε στις 11.00 χθες βράδυ ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2005 από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προνοεί δαπάνες 3,50 δισεκατομμυρίων λιρών και έσοδα 2,70 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης( ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων) οι βουλευτές της ΕΥΡΩΔΗ, ο βουλευτής του ΑΔΗΚ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης και η βουλευτής των ΕΔΗ. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός, που δεξιώθηκε αμέσως μετά, όπως έχει καθιερωθεί, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και τη Διεύθυνση της Βουλής, τους Γραμματείς της Επιτροπής Οικονομικών και του Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκαιρη έγκριση του Προϋπολογισμού.

    Είπε ότι πρόκειται για μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία για την οποία μόχθησαν τόσο οι λειτουργοί του Υπουργείου του όσο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και το προσωπικό της Βουλής.

    Καζαμίας - Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ---------------- Πανηγυρική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά την οποία το νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας, ανέλαβε επίσημα τις υποχρεώσεις που προβλέπουν οι Συνθήκες.

    Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφασίζοντας σύμφωνα με τις Συνθήκες και κατόπιν διαβουλεύσεων με το Κοινοβούλιο, διόρισε με απόφαση της 2ας Νοεμβρίου 2004 τον κ. Καζαμία μέλος του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    ΔΗΚΟ - Παγκύπριο Συνέδριο --------------------- Με σύνθημα «Λάβαμε το μήνυμα των καιρών Προχωρούμε στη νέα εποχή» και με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει σήμερα το Η΄ Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι το Συνέδριο θα εγκρίνει κείμενο Πολιτικής Διακήρυξης που θα καταγράφει τα βασικά πολιτικά μηνύματα και τις βασικές πολιτικές προτάσεις του κόμματος και το Πολιτικό Πρόγραμμα του Δημοκρατικό Κόμματος για τη διετία 2005 2006.

    Επίσης θα αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης για την ανάδειξη των αξιωματούχων και των μελών των κεντρικών συλλογικών οργάνων του κόμματος.

    Εκπρόσωπος - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κύπρος Τουρκία --------------- Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου να συνδεθεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ άμεσα με τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Με την ευκαιρία της σημερινής 56ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Τουρκία, εάν λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί η Κύπρος από το αγαθό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Προεδρικός Επίτροπος - Τουρκία - Ανθρώπινα Δικαιώματα ---------------------- Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, σε γραπτή δήλωση του, αναφέρει πως η παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία δεν αποτελεί θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο.

    ''Αποτελεί θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είναι σαφές ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη προϋποθέτει τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών'', προσθέτει ο κ. Σαρρής.

    Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας - Αρχηγός ΓΕΣ Ελλάδας ---------------- Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού έδωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, σε δηλώσεις του χθες ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    [08] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παγκύπριο Συνέδριο - Χαιρετισμός

    Αρχισαν το πρωί στη Λευκωσία οι εργασίες του Η΄ τακτικού Παγκυπρίου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο με κεντρικό σύνθημα «Λάβαμε το μήνυμα των καιρών - Προχωρούμε στη νέα εποχή» και στην παρουσία του Προέδρου του και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου θα ιεραρχήσει τις πολιτικές του προτεραιότητες.

    Κηρύσσοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους διερμήνευσε τα αισθήματα των συνέδρων και της πλειοψηφίας του κυπριακού, απευθύνοντας μήνυμα σθεναρής συμπαράστασης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της νέας μάχης που αναμένεται να δώσει στις 17 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [09] (Κ) Γκρόσμαν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν σε ομιλία του στην Συνέλευση των Τουρκοαμερικανικών Συνδέσμων στην Ουάσινγκτον.

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι οι ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ψήφο των Τ/Κ "υπέρ της ειρήνης και ενός μέλλοντος στην Ευρώπη", προβαίνουν σε βήματα που στοχεύουν στη μείωση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν χαλαρώσεις στους εμπορικούς και τουριστικούς περιορισμούς με την τ/κ κοινότητα και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων.

    [10] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Αισιοδοξία Ερντογάν για ενταξιακές συνομιλίες

    Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαλαρώσουν τους όρους που θέτουν στην Τουρκία, όταν θα κληθούν να αποφασίσουν, την προσεχή εβδομάδα, για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    [11] (Κ) Συνέδριο ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια λύση διζωνική - δικοινοτική που θα μπορούσε να προκύψει με βελτίωση του σχεδίου Ανάν με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στο 8ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το σχέδιο αυτό ''δεν οδηγούσε σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, δεν ήταν δίκαιο και ισορροπημένο, δεν αντιμετώπιζε τις λογικές ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και, πάνω από όλα, δεν προωθούσε την επανένωση της Κύπρου, αλλά αντίθετα ενίσχυε και διαιώνιζε τις διαιρετικές τάσεις στο χώρο, στην οικονομία, στην κοινωνία και στους θεσμούς και δεν κατοχύρωνε ισότιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών''.

    Ο Πρόεδρος είπε πως δεν αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που εξακολουθούν να απειλούν τον κυπριακό λαό, αλλά αυτοί οι κίνδυνοι -όπως ανέφερε- δεν είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε εάν γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν ως είχε για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ''ανεδαφικό και αβάσιμο'' το επιχείρημα της Τουρκίας ότι με τη στάση που επέδειξε η τουρκική πλευρά στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν έκανε το χρέος της.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υπόχρεη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναντι της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καλώντας τη χώρα αυτή να αποσύρει τα στρατεύματά της αίροντας την κατοχή και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της πριν ή μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, οπόταν αναμένει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δήλωση Ερντογάν

    Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τη 17η Δεκεμβρίου, εντάσσεται στην τακτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν ενόψει των διαβουλεύσεων που ακολουθούν και των πιέσεων που θα ασκηθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 December 2004 - 18:49:12 UTC