Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Συνέχιση συζήτησης
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Διευκρίνιση
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ''Κίπρις'' - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Εμπόριο - Κύπρος
  • [07] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Εξεύρεση φόρμουλας - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Ερντογάν - Βρυξέλλες - Μπαλκενέντε
  • [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός - Πρωινή συζήτηση
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιμές φαρμάκων - Μείωση (1)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό (1)
  • [17] (Κ) Πουργουρίδης - Στοκχόλμη - ΚΣΣΕ - Σεμινάριο
  • [18] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Τσέχοι βουλευτές
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσέχοι βουλευτές
  • [20] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτές
  • [21] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΝΕΟ
  • [22] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΔΗ
  • [23] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΝΑΤΟ - Υπουργική διάσκεψη
  • [24] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ
  • [25] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - ΓΓ Οικολόγων
  • [26] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Αντιπροσωπείες - Συνάντηση
  • [27] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Συνάντηση (2)
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΥΡΩΔΗ
  • [30] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κονδύλια - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Εκπρόσωπος - Μποτ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [32] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση για την Κύπρο

  • [01] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Συνέχιση συζήτησης

    Συνεχίζεται στις 10 σήμερα το πρωί με ομιλίες βουλευτών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    Το απόγευμα θα μιλήσουν οι βουλευτές των κομμάτων ΕΥΡΩΔΗ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ, ΕΔΗ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    Η απογευματινή συνεδρία θα αρχίσει στις 3:00 και αναλόγως της πορείας της συζήτησης και τον αριθμό των ομιλητών θα τερματισθεί κάποια ώρα το βράδυ, για να επαναρχίσει το πρωί της Παρασκευής στις 10:00 η ώρα.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Διευκρίνιση

    Τεχνικό έγγραφο για σκοπούς χρηματοδότησης και όχι κείμενο πολιτικής αποτελεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Στην έκθεση ο κ. Ανάν ζητά την έγκριση κονδυλίων ύψους 576.000 δολαρίων, που θα καλύψουν τα έξοδα ενός ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και των συνεργατών του κατά το έτος 2005.

    Οπως σημειώνεται στην έκθεση προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, ο ΓΓ είχε αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 28 Μαϊου ότι δεν έβλεπε να υπάρχει βάση για την επανέναρξη της αποστολής των καλών του υπηρεσιών μετά το αδιέξοδο, αλλά και ότι η προοπτική για την επανένωση της Κύπρου παρέμενε πρωτίστως στα χέρια των Κυπρίων.

    Οι δύο αυτοί παράγοντες, συνεχίζει ο ΓΓ στην έκθεσή του προς την 5η Επιτροπή, σε συνδυασμό καθιστούν επιτακτικό όπως διατηρηθεί η δυνατότητα και ετοιμότητα της αποστολή καλών υπηρεσιών του στη διάρκεια του 2005 ώστε να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό εάν χρειαστεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

    Ο κ. Ανάν, αφού επαναλαμβάνει ότι στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ότι δείκτη του επιτεύγματος αυτού θα αποτελέσει ''ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση προς τη διευθέτηση του προβλήματος''.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Αποτελέσματα

    Η ΕΝΑΔ ηττήθηκε χθες με 100-76 από τη Δυναμό Ερμπάσου Ρουμανίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας.

    Μετά την ήττα της αυτή η ΕΝΑΔ αποκλείσθηκε από τη διοργάνωση ενώ η Δυναμό κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο, με δεύτερο τον ΑΠΟΕΛ.

    Η ΕΘΑ έστω και με τέσσερις ήττες προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άσκηση ή όχι του δικαιώματος του βέτο από την Κύπρο στο θέμα της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο απασχόλησε τόσο το Εθνικό Συμβούλιο χθες, όσο και τις ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, προβάλλεται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι η χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης με την οποία ζητά έγκριση κονδυλίων για επαναδραστηριοποίηση στο Κυπριακό, η μη αποδοχή από τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για εξιγύανση της εταιρείας, η απόλυση 500 Ε/Κ από τις βρετανικές βάσεις, η μείωση της τιμής των καυσίμων, καθώς και η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Απολύουν 500 Ελληνοκύπριους από τις βάσεις'' γράφει ότι η απόφαση των αρχών των βρετανικών βάσεων για απόλυση 500 Ε/Κ εργαζομένων είναι προφανώς η υλοποίηση του σχεδίου συρρίκνωσης των βάσεων. Οι απολύσεις, προστίθεται, προωθούνται με σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης αλλά ''έρχονται να προστεθούν στη στρατιά των ανέργων που ήδη διώκονται από άλλες κυπριακές εταιρείες και οργανισμούς, διογκώνοντας το μέχρι πρόσφατα χαμηλό επίπεδο ανεργίας''. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) ο Ολλανδός προεδρεύων έκανε την πρόβλεψη ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κύπρο θα παραπεμφθεί τελικά για επίλυση απευθείας στους 25 ηγέτες των κρατών μελών.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Το βέτο επισκίασε την οικονομία'' γράφει ότι σε κλίμα ανήσυχης ηρεμίας διεξήχθη χθες η συζήτηση της πρώτης ημέρας της τριήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, με το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών να αναλώνεται στο ενδεχόμενο η Κύπρος να προβάλει βέτο στις 17 Δεκεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η μία συντεχνία πίσω από την άλλη απορρίπτει εκ νέου την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μπαίνει ξΑνάν στο παιγνίδι'' γράφει ότι νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2005 προτίθεται να αναλάβει ο ΓΓ των ΗΕ. Με έκθεσή του προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν ζητά την έγκριση κονδυλίων ύψους 576.000 δολαρίων έτσι ώστε να καλυφθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2005 τα έξοδα του Ειδικού Συμβούλου του στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κύμα μειώσεων φέρνει στην κυπριακή αγορά καυσίμων, η μείωση στην διεθνή αγορά της τιμής του μαύρου χρυσού σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Νέες φόρμουλες, ευρωπαϊκά σενάρια χωρίς αναγνώριση'' γράφει ότι σενάρια για νέες φόρμουλες στο Κυπριακό εμφανίζονται στον τουρκικό Τύπο, τα οποία ωστόσο δεν κάνουν αναφορά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προβάλλει τρία βέτο, όχι στην ειδική σχέση, όχι στην ανοιχτή διαδικασία με μη καθορισμένο τέλος και όχι στη σύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με πληρωμένες καταχωρήσεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες Τ/Κ προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους Ευρωπαίους για την ''αδικία'' που υφίστανται επειδή οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Προαναγγέλει επάνοδο ο ΓΓ'' γράφει ότι ο Κόφι Ανάν προετοιμάζει το έδαφος για νέα παρέμβασή του στο Κυπριακό εντός του 2005 ενώ κομβικό σημείο για επανάληψη των συνομιλιών θεωρείται η απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένα ''Χριστουγεννιάτικο δώρο'' για τις χιλιάδες των ασθενών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με οριστική απόφασή του για το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο με στόχο να επιφέρει σημαντική μείωση στις τιμές πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κυπριακή αγορά.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Επανένωση ο στόχος'' γράφει ότι για το ΑΚΕΛ είναι αχρείαστη και άσοφη για αυτή τη στιγμή η κατηγορηματική τοποθέτηση γύρω από την δυνατότητα άσκησης ή όχι βέτο στις 17 Δεκεμβρίου, όπως υπογράμμισε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα του ΑΚΕΛ είναι η επίτευξη λύσης αρχών στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι η απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου σχετικά με την άσκηση ή όχι βέτο για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, ανάλογα με την τελική μορφή των συμπερασμάτων και τη συνεκτίμηση της γενικότερης κατάστασης.

    [05] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό

    Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ καθώς και διμερή θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τη Ρωσία, θα συζητηθούν κατά τις σημερινές συνομιλίες στη Μόσχα του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [06] (Κ) ''Κίπρις'' - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Εμπόριο - Κύπρος

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εμπορική και όχι νομική αναγνώριση'' γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε απόρρητο έγγραφο που διαβίβασε στο Υφυπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και την Ενωση Επιμελητηρίων - Χρηματιστηρίων αναφέρει ότι επιτρέπεται το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας - ''Νότιας Κύπρου'' υπό τον όρο ότι στα τελωνειακά έγγραφα θα αναφέρεται απλώς η ονομασία ''Κύπρος''.

    [07] (Κ) Ολλανδός ΥΠΕΞ - Εξεύρεση φόρμουλας - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    Τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιλυθεί το θέμα που αφορά την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου οπότε θα ληφθεί απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, εξέφρασε η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ δήλωσε ότι το θέμα αυτό συζητείται τόσο με την Κύπρο αλλά και την Τουρκία και ''ως Προεδρία προσπαθούμε να εξεύρουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα''.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση - Διευκρίνιση ---------------------------------------- Τεχνικό έγγραφο για σκοπούς χρηματοδότησης και όχι κείμενο πολιτικής αποτελεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Στην έκθεση ο κ. Ανάν ζητά την έγκριση κονδυλίων ύψους 576.000 δολαρίων, που θα καλύψουν τα έξοδα ενός ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό και των συνεργατών του κατά το έτος 2005.

    Οπως σημειώνεται στην έκθεση προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, ο ΓΓ είχε αναφέρει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 28 Μαϊου ότι δεν έβλεπε να υπάρχει βάση για την επανέναρξη της αποστολής των καλών του υπηρεσιών μετά το αδιέξοδο, αλλά και ότι η προοπτική για την επανένωση της Κύπρου παρέμενε πρωτίστως στα χέρια των Κυπρίων.

    Οι δύο αυτοί παράγοντες, συνεχίζει ο ΓΓ στην έκθεσή του προς την 5η Επιτροπή, σε συνδυασμό καθιστούν επιτακτικό όπως διατηρηθεί η δυνατότητα και ετοιμότητα της αποστολή καλών υπηρεσιών του στη διάρκεια του 2005 ώστε να εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό εάν χρειαστεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

    Ο κ. Ανάν, αφού επαναλαμβάνει ότι στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ότι δείκτη του επιτεύγματος αυτού θα αποτελέσει ''ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση προς τη διευθέτηση του προβλήματος''.

    Ο στόχος, καταλήγει ο ΓΓ των ΗΕ, αναμένεται να επιτευχθεί νοουμένου ότι τα δύο πολιτικά μέρη στην Κύπρο είναι πρόθυμα και δεσμευμένα να καταλήξουν σε πολιτική λύση και ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενες χώρες στην περιοχή, θα προσφέρουν υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος ---------------------- Την πρόβλεψη ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα παραπεμφθεί για επίλυση απευθείας στους 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 Δεκεμβρίου, έκανε χθες ο Ολλανδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος και Προεδρεύων της ΚΟΡΕΠΕΡ.

    Στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, που θα συνεχιστεί και σήμερα, βασικό θέμα συζήτησης ήταν το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας για την Τουρκία.

    [09] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση

    Η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα τον πιο στενό συνεργάτη και συνέταιρό της στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

    [10] (Κ) Ερντογάν - Βρυξέλλες - Μπαλκενέντε

    [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός - Πρωινή συζήτηση

    Συνεχίστηκε το πρωί στη Βουλή, για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, με ομιλίες βουλευτών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 09/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5775               0,5809
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4347               0,4373
    Λίρα Αγγλίας              0,8334               0,8384
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 09/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 09/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4163            0,4196
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3275            0,3301
    Δολάριο Καναδά                  0,3549            0,3577
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0702            0,0707
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3763            0,3793
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιμές φαρμάκων - Μείωση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση των τιμών 920 φαρμάκων, κατά μέσο όρο σε ποσοστό 25%, προσθέτοντας πως για τα υπόλοιπα φάρμακα η τιμή παραμένει σταθερή.

    Σε δήλωση του προς τα ΜΜΕ, την οποία ανέγνωσε στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου 2005.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη

    Οριακή αύξηση για δεύτερη συνεχή ημέρα παρουσίασε η χρηματαγορά, ωθούμενη από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 1.020,21 μονάδες. Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,26% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 308 χιλιάδες λίρες, με τις τράπεζες να απορροφούν το 59% του τζίρου.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  308.009,36
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,68     0,26    304.985,12
    FTSE/CySE 20                           342,99     0,66    242.415,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.026,39     0,73    239.955,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              866,40    -0,96     14.826,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          911,07    -1,29     28.014,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.020,21     0,67    254.782,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.039,72     0,71    180.466,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    900,52    -1,57      1.171,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,92    -0,02     23.513,76
    FTSE Med (8/12/2004)                 6.645,91     0,52
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Κυπριακό (1)

    Τη θέση της Ρωσίας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του Ανάν, επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ''Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν'', είπε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε ότι ''πρώτα απ' όλα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη των ίδιων των κοινοτήτων''.

    [17] (Κ) Πουργουρίδης - Στοκχόλμη - ΚΣΣΕ - Σεμινάριο

    [18] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Τσέχοι βουλευτές

    Αντιπροσωπεία Επιτροπών της Βουλής της Τσεχίας, αρμόδιων για θέματα ασφάλειας και πληροφοριών, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη της Επιτροπής Αντώνη Καρά, Κωστάκη Κωνσταντίνου, Σωτήρη Σαμψών και Φύτο Κωνσταντίνου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τσέχοι βουλευτές

    Αντιπροσωπεία Επιτροπών της Βουλής της Τσεχίας, αρμόδιων για θέματα ασφάλειας και πληροφοριών, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό του Κυπριακού και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι Ε/Κ δεν είπαν όχι στη λύση του Κυπριακού, αλλά απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο λύσης.

    [20] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτές

    Με 20λεπτες ομιλίες Βουλευτών και ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό και την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθώς και στα κεφάλαια του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005 που αφορούν τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και άλλες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν βοήθειας, για τη γεωργία και τους αγρότες, για τη νεολαία και την παιδεία, τις γυναίκες και τοπικά ζητήματα της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της Λάρνακας, επανήρχισε λίγο μετά τις 15:00 η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του κράτους.

    [21] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΝΕΟ

    Οι Νέοι Ορίζοντες δεν θα ψηφίσουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005 αλλά θα τηρήσουν αποχή, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων που συζητά τον Προϋπολογισμό.

    [22] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΔΗ

    Ο κρατικός προϋπολογισμός ''δυστυχώς δεν επιδιώκει να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα της οικονομίας και να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής, αλλά περιορίζεται στο να προωθήσει ένα πνεύμα περισυλλογής, προσβλέποντας σε καλύτερες ημέρες αργότερα'', δήλωσε σήμερα η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου, σε ομιλία της κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2005.

    [23] (Κ) ΕΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΝΑΤΟ - Υπουργική διάσκεψη

    Σειρά διμερών συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε χθες το βράδυ και σήμερα, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης στο ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    [24] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, έχοντας μελετήσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, θα τον υπερψηφίσει αφού διαπιστώνει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής που σηματοδοτείται από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [25] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - ΓΓ Οικολόγων

    Επί του παρόντος το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, παρά τις απογοητευτικές της επιδόσεις, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    [26] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Αντιπροσωπείες - Συνάντηση

    Την ικανοποίησή του για το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας εξέφρασε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πέρας των κατ' ιδίαν συνομιλιών τους και πριν αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

    [27] (Κ) Καραμανλής - Πούτιν - Συνάντηση (2)

    Το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και η ταύτιση απόψεων σε ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι Καραμανλής και Πούτιν είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και επεσήμαναν την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Αναφερθήκαμε στο Κυπριακό υπό το φως των εξελίξεων της χρονιάς που διανύουμε'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ''Υπογραμμίσαμε πως η λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου θα πρέπει να είναι λειτουργική, ώστε να είναι βιώσιμη, να είναι συμφωνημένη και να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν'' και ''να είναι σύμφωνη με τα συναφή ψηφίσματα του ΟΗΕ και με τις αρχές που διέπουν την ΕΕ''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει καμμία κινητικότητα στο Κυπριακό.

    [29] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός - Βουλευτής ΕΥΡΩΔΗ

    Προϊόν ''έκτακτης ανάγκης και πανικού'' χαρακτήρισε ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο δήλωσε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό με εξαίρεση κάποιες δαπάνες υπουργείων, όπως για παράδειγμα δαπάνες για την παιδεία, για τις οποίες θα τηρήσει αποχή.

    [30] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κονδύλια - Κυπριακό

    Συγκρατημένος παρουσιάστηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε σχέση με τις πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δέσμευσε κονδύλια για διατήρηση του γραφείου του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν άμεσα.

    [31] (Κ) Εκπρόσωπος - Μποτ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να εξευρεθεί μια φόρμουλα που να επιλύσει το πρόβλημα σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Μπέρναντ Μποτ, ο οποίος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ''θα βρει μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τους πάντες'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η ΕΕ λειτουργεί πάντοτε στη βάση της αναζήτησης της βέλτιστης δυνατής συναίνεσης και των βέλτιστων δυνατών συμβιβασμών.

    [32] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση για την Κύπρο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέθεσε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης έναντι του θέματος αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε μήνυμά του σε εκδήλωση για την Κύπρο που έγινε χθες το βράδυ σε αίθουσα της Βρετανικής Βουλής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 December 2004 - 18:49:43 UTC