Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Εμπορίου - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ιταλίας
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Βαρόνη Σίμονς - Κύπρος - ΕΕ - Κανονισμοί
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διεθνής Οργάνωση Νέων Δικηγόρων
  • [05] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση
  • [06] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Υπόθεση Ακκελίδου
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Επιστολή Μπους στον Ελληνα Πρωθυπουργό
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [13] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Θεοδώρου
  • [14] (Κ) Βουλή - Εκδήλωση - Σύνταγμα της ΕΕ - Συζήτηση

  • [01] (K) Υπουργός Εμπορίου - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ιταλίας

    Τις δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος ως γέφυρα της ΕΕ προς τη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και Εξωτερικού Εμπορίου της Ιταλίας Ατόλφο Ούρσο.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Βαρόνη Σίμονς - Κύπρος - ΕΕ - Κανονισμοί

    Ο Κανονισμός της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή ''είχε κάποια επίδραση στον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ'', δήλωσε η Βαρόνη Σίμονς του Βέρνχαμ Ντιν.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Αποναρκοθέτηση - Εναρξη
    --------------------------
    Αρχισε χθες η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.
    
    Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης έγινε σε περιοχή νότια του ναρκοπεδίου Λευκωσίας στην παρουσία του Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και του Επικεφαλής του προγράμματος Μάικλ Ρέιν, καθώς και εκπροσώπων των ΜΜΕ από το εξωτερικό και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.
    
    Στην ειδική τελετή εξουδετερώθηκαν δύο νάρκες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. βαν ντερ Μιρ και ο κ. Βλόσοβιτς έκοψαν συμβολικά το συρματόπλεγμα ενός ναρκοπεδίου στην περιοχή.
    
    Σε χαιρετισμό του, ο κ. Βλόσοβιτς είπε ότι κάθε νάρκη που εξουδετερώνεται αποτελεί ένα εμπόδιο λιγότερο προς την εξομάλυνση της κατάστασης της Κύπρο και εξέφρασε την ευχή όπως και η τ/κ πλευρά προβεί σε παρόμοια βήματα.
    
    Ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη δέσμευσή της στη Συνθήκη της Οτάβα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
    
    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ σε χαιρετισμό του είπε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στηρίξει κανείς αυτό το πρόγραμμα, όπως η Συνθήκη της Οτάβα, η ασφάλεια στην Κύπρο, αλλά και η ελπίδα ότι με την αποναρκοθέτηση θα ανοίξουν περισσότερες δίοδοι για διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα.
    
    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ευχαρίστησε ακόμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διάθεση του κονδυλίου ύψους 2,5 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τον σκοπό αυτό.
    
    Ο κ. Ρέιν είπε ότι για την αποναρκοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Σημείωσε ότι οι σκύλοι αυτοί μπορούν να εντοπίσουν νάρκες ακόμη και τριάντα χρόνια μετά την τοποθέτησή τους.
    
    Το έργο της αποναρκοθέτησης χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Συνεταιρισμός για το Μέλλον, με ποσό 2,5 εκ ευρώ. Αφορά οκτώ ναρκοπέδια της ΕΦ και, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα χρειαστεί περίοδος ενός χρόνου για την εκκαθάρισή τους.
    
    Το σύνολο των ναρκών ανέρχεται περίπου στις 3.000 αντιαρματικές και κατά προσωπικού.
    
    Ταλάτ - Αποναρκοθέτηση - Κανονισμός για Τ/Κ
    ---------------------------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει θετικά το θέμα της αποναρκοθέτησης, έχει ήδη απαντήσει θετικά στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ πολύ σύντομα θα υπογραφεί και σχετική συμφωνία.
    
    Σε δηλώσεις στον παράνομο ''Μπαϊράκ'', ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως η αποναρκοθέτηση που άρχισε χθες με ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη, στο παρόν στάδιο είναι μονομερής διότι η ε/κ πλευρά υπέγραψε μονομερώς.
    
    Αναφορικά με την έγκριση του Κανονισμού για την Χρηματοδότηση των Τ/Κ ο κ. Ταλάτ περιορίστηκε να πει ότι η έγκριση είναι ''συμβουλευτικής φύσης''.
    
    Είπε πως οι συνομιλίες επί του θέματος συνεχίζονται και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Κανονισμός δεν θα τεθεί στη συνάντηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα εξαιτίας του ''αδιεξόδου που προκάλεσε το τελευταίο λεπτό'', όπως είπε, ''η ε/κ διοίκηση με στόχο να εμποδίσει την έγκριση''.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Δηλώσεις
    ------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ζήτησε από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την υποστήριξή του ''στις δύσκολες ώρες και αποφάσεις που έρχονται στο μέλλον''.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, η οποία ακολούθησε των συνομιλιών του με τον κ. Μπερλουσκόνι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό ήταν ''πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη''.
    
    Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως πάντα νοιώθει κάποιος ικανοποίηση όταν του δίδεται η ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις του μέσα σε ένα φιλικό και ανεπίσημο πνεύμα, με κατανόηση, προσθέτοντας πως αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες.
    
    ''Εξηγήσαμε τις θέσεις μας και ζητήσαμε από τον κ. Μπερλουσκόνι να έχουμε την υποστήριξή του στις δύσκολες ώρες και αποφάσεις που έρχονται στο μέλλον'', είπε.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να πει ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε από τον κ. Μπερλουσκόνι.
    
    Ερωτηθείς για την ενημέρωση που γίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δουλειά μου, χρέος μου είναι να προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο πειστικά μπορώ και όσο πληρέστερα μπορώ τις θέσεις μας σε όσες περισσότερες κυβερνήσεις μπορώ, είτε θεωρούνται φιλικές είτε θεωρούνται εχθρικές''.
    
    ''Η ανταπόκριση που έχουμε πιστεύω δείχνει ότι αυτή η προσπάθεια είναι αναγκαία να γίνει'', είπε.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Ολοκλήρωση επαφών
    -------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Ρώμη με συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα.
    
    Η συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο (Palazzo del Quirinale) και διήρκεσε γύρω στη μία ώρα. Στο προαύλιο του Μεγάρου αποδόθηκαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Τσιάμπι.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύστησε στη συνέχεια στον Ιταλό ομόλογό του τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
    
    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα, στο Palazzo Giustiniani, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε και στην έκθεση φωτογραφίας ''Il Mediterraneo dei fotografi'' δηλαδή ''Η Μεσόγειος των φωτογράφων''. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και φωτογραφίες του 19ου αιώνα από την Κύπρο.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει το πρωί συνέντευξη στο ημερήσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης RAI με την ονομασία ''NEXT'', κατά την οποία ρωτήθηκε για το Κυπριακό, το μέλλον της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα και για τη πιθανή άσκηση βέτο από την Κύπρο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέθεσε τις θέσεις της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας πως η απόφαση για το θέμα του βέτο θα ληφθεί με βάση τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
    
    Είπε επίσης πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί ένα σχέδιο για λύση του Κυπριακού που να ενώνει και όχι να διαιρεί την Κύπρο.
    
    Κουμουτσάκος - Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ
    ----------------------------------------------------------------
    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης απέστειλε στις 15 Νοεμβρίου επιστολές προς τους 24 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος.
    
    Στις επιστολές αυτές αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' και επισημαίνονται οι ελληνικές θέσεις.
    
    Ειδικότερα ο κ. Μολυβιάτης, στην επιστολή του προς τον κ. Ανάν, τονίζει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και για την περιοχή, και ιδιαίτερα τη σημασία άρσης της εκκρεμότητας στο θέμα του ονόματος.
    
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Κατεχόμενα - Οχι εμπορικές πτήσεις
    ------------------------------------------------------------------
    Δεν υπάρχουν στο παρόν στάδιο σχέδια για εμπορικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.
    
    Ερωτηθείς για τις αμερικανικές προσπάθειες για έναρξη εμπορικών πτήσεων προς τα κατεχόμενα, σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αερογραμμές, ο κ. Ιριλάι ανέφερε ''δεν υπάρχουν σχέδια για εμπορικές πτήσεις''.
    
    Ευρωκοινοβούλιο - Νέα Επιτροπή Μπαρόζο - Επικύρωση
    ------------------------------------------------------
    Ψήφο επικύρωσης της νέας, υπό τον Ζοζέ Μπαρόζο, Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται στο Στρασβούργο.
    
    Υπέρ της αναθεωρημένης σύνθεσης της Επιτροπής τάχθηκαν 449 ευρωβουλευτές και εναντίον 149, ενώ υπήρξαν 82 αποχές.
    
    Την Επιτροπή Μπαρόζο υποστήριξαν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.
    
    Εναντίον τάχθηκαν οι Πράσινοι, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, και οι ομάδες των ευρωσκεπτικιστών.
    
    Η νέα Επιτροπή, που απαρτίζεται από 24 Επιτρόπους, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, διαδεχόμενη την Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι.
    
    Ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού αναλαμβάνει στη νέα Επιτροπή το χαρτοφυλάκιο της υγείας και προστασίας των καταναλωτών.
    
    ΕΕ - Νέα Επιτροπή - Δήλωση Κυπριανού
    --------------------------------------
    Ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε χθες μεγάλη ικανοποίηση για την ευρεία και αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική στήριξη την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    
    Σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη χθεσινή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 449 ψήφους υπέρ,149 κατά και 82 αποχές, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι, ''ως ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος και μέλος αυτής της ομάδας, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη την ευθύνη για τη δουλειά που μας περιμένει τα επόμενα πέντε χρόνια''.
    
    Επίσης, εκφράζει ''τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την ευρεία και αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική στήριξη την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρείχε στην Επιτροπή Μπαρόζο σήμερα''.
    
    ''Ανυπομονώ να αρχίσω από τη Δευτέρα τη δουλειά μου στο χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Υγείας, Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων, τρεις εξαιρετικά κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ'', καταλήγει.
    
    ΕΕ - COREPER - Κανονισμοί
    ----------------------------
    To αδιέξοδο αναφορικά με τους δύο κανονισμούς για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες.
    
    Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η ολλανδική προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών, αποφάσισε να μην γίνει συζήτηση για τους κανονισμούς στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
    
    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι κανονισμοί επρόκειτο να συζητηθούν στη διάρκεια του γεύματος των Μονίμων Αντιπροσώπων χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Συζήτηση τελικά δεν έγινε, διότι ο Ολλανδός Προεδρεύων διαπίστωσε, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει καμμία νέα εξέλιξη σε σχέση με τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας.
    
    Στο σημείο αυτό ρώτησε τους 24 ομολόγους του αν συμφωνούν να αναβληθεί η συζήτηση για τους κανονισμούς στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας. Κανένας δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη και κατά συνέπεια το θέμα δεν αναμένεται να συμπεριληφθεί από την προεδρία στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου. Αυτό δεν εμποδίζει κάποια χώρα να το φέρει με δική της πρωτοβουλία.
    
    Η επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών έχει προγραμματισθεί για τις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, δηλαδή τέσσερεις ημέρες πριν από την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής των 25 Ευρωπαίων ηγετών, κατά την οποία θα ληφθεί και η οριστική απόφαση σχετικά με το αν και πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
    
    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ολλανδική προεδρία θα αποφύγει να φέρει τους κανονισμούς για τους Τ/Κ στη συνεδρία αυτή, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το όλο θέμα να μεταφερθεί στη λουξεμβουργιανή προεδρία που αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου 2005.
    
    Ενώ πριν από ένα μήνα είχε διαπιστωθεί συμφωνία σε επίπεδο ''25'' για την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού (259 εκ. ευρώ) και παραπομπή για αργότερα της συζήτησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στη συνεδρία της COREPER την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τάχθηκαν κατά της αποσύνδεσης των δύο κανονισμών, δημιουργώντας έτσι και το αδιέξοδο.
    
    Ευρωκοινοβούλιο - ΣΥΝ - Σολωμού - Ακίν - Εκδοση
    --------------------------------------------------
    Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας με χθεσινή του ανακοίνωση επικρίνει τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Ατζο Νικολάι, ο οποίος χαρακτήρισε ''λεπτομέρειες και εσωτερική υπόθεση'' την άρνηση των τουρκικών αρχών να κρατήσουν και να εκδώσουν τον συλληφθέντα δολοφόνο του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, παρά την ύπαρξη εντάλματος της Ιντερπολ.
    
    Ο κ. Νικολάι απαντούσε σε ερώτηση Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Συμβούλιο, ώστε η Αγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, ώστε να εκτελεστεί άμεσα το ένταλμα για σύλληψη και έκδοση του Κενάν Ακίν.
    
    Ο Ολλανδός αξιωματούχος, η χώρα του οποίου κατέχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ, χαρακτήρισε την άρνηση των τουρκικών αρχών ως ''λεπτομέρειες'', προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση από την οποία απορρέουν ανάλογες υποχρεώσεις.
    
    ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Εκκληση για πληροφορίες
    -----------------------------------------------
    Πληροφορίες για τους αγνοούμενους της Κύπρου και στις δύο πλευρές του νησιού αναζητεί με πρόσκληση που θα δημοσιευτεί στον Τύπο εντός των ερχόμενων ημερών, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με βάση απόφαση που λήφθηκε κατά τη προχθεσινή της συνεδρία.
    
    Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προχθεσινής πρώτης συνεδρίας της 85ης συνόδου της Επιτροπής, τα Μέλη της ΔΕΑ ''έχοντας έντονη επιθυμία να σημειωθεί πρόοδος στις έρευνές τους, αποφάσισαν να απευθυνθούν στο κοινό και στις δύο πλευρές του νησιού για πληροφορίες που αφορούν τους αγνοούμενους, και πιθανόν να βρίσκονται στην κατοχή τους''.
    
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσίευση, που γίνεται στο πνεύμα των πρόσφατων εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και τις διευρυμένες ευθύνες της Επιτροπής, αποφασίστηκε μετά από αίτημα του Τ/Κ μέλους στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ.
    
    Στην έκκληση, η ΔΕΑ ενημερώνει για την πρόθεσή της ''να εξαντλήσει τις προσπάθειες για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων που έχει προκαλέσει τόσο πόνο σε εκατοντάδες οικογένειες και στις δύο πλευρές του νησιού''.
    
    ''Το δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν αναγνωρίζεται. Αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στη θέση να βοηθήσουν θα πρέπει να συμβάλουν ώστε το δικαίωμα αυτό να διασφαλιστεί'', σημειώνει η ΔΕΑ στην πρόσκλησή της.
    
    Ως εκ τούτου, καλεί το κοινό και στις δύο πλευρές να επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΔΕΑ, σε ώρες γραφείου και να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες γνωρίζει για το θέμα, ενώ σημειώνεται πως θα τηρηθεί αυστηρά η εμπιστευτικότητα.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ - Βρυξέλλες
    ---------------------------------------
    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συγκάλεσε η ολλανδική προεδρία για τις 19 Νοεμβρίου.
    
    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά με την πρόοδο που έχουν επιτελέσει τα κράτη μέλη στην εναρμόνιση και εφαρμογή των μέτρων που είχαν αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Ισπανία. Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης με θέματα μετανάστευσης και με την ποινικοποίηση της ρύπανσης των θαλασσών από πλοία.
    
    Ο κ. Θεοδώρου θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα του Σαββάτου.
    
    Υπουργός Εργασίας - Γερμανός Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
    ----------------------------------------------------------------
    Θέματα της αρμοδιότητάς τους με επίκεντρο το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Γερμανίας Klaus Theo Shroder.
    
    Ο κ. Ταλιαδώρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε τρεις ώρες, χαρακτήρισε τη συζήτηση ως πολύ καρποφόρα, αναφέροντας ότι με το Γερμανό επίσημο συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ τον ενημέρωσε για την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
    
    Ο Γερμανός Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του που η Κύπρος τώρα αποτελεί μέρος της διευρυμένης ΕΕ και ένα από τα νέα κράτη - μέλη της.
    
    Χρησιμοποιήσαμε αυτή την ευκαιρία, είπε, να συζητήσουμε προβλήματα τα οποία αποτελούν κοινή ανησυχία στις χώρες μας όπως π.χ. τους ηλικιωμένους σε σχέση με τις ασφαλίσεις και άλλα σχετικά θέματα.
    
    Οπως είπε ο κ. Ταλιαδώρος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα κυριότερα σημεία των συστημάτων κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κύπρο και στη Γερμανία και έγινε ανταλλαγή απόψεων.
    
    ''Είχα την ευκαιρία'', σημείωσε, ''να ενημερωθώ πάνω σε τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε και εμείς στην Κύπρο όσον αφορά το σχέδιο των δικών μας κοινωνικών ασφαλίσεων''.
    
    Σημείωσε ότι ''αυτές οι γνώσεις και οι ιδέες είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν στην επανεξέταση των προσεγγίσεων μας που θα έχουμε σύντομα με τους κοινωνικούς εταίρους μας στην Κύπρο''.
    
    Είπε επίσης ότι με το Γερμανό Υφυπουργό συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής ευημερίας και δημοσίων βοηθημάτων, ζητήματα εθελοντισμού και συνεργασίας με εθελοντικές οργανώσεις καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.
    
    Υπουργός Παιδείας - Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας
    -----------------------------------------------
    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είχε χθες φιλοφρονητική συνάντηση στο γραφείο του με τον Αρχιεπίσκοπο των Ορθοδόξων Χριστιανών της Φινλανδίας Λέων.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός ενημέρωσε το Μακαριότατο για τα εκπαιδευτικά δρώμενα στην Κύπρο, καθώς και τη βούληση του ιδίου και του Υπουργείου για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου και Φινλανδίας κυρίως στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και της έρευνας.
    
    Παράλληλα αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για το πώς αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
    
    Ο Μακαριότατος συνοδευόταν από την Πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Κύπρο, καθώς και από τον Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Θεόδωρο Στυλιανού και το Διάκονο Χρήστο.
    
    Λονδίνο - Κεραυνός - Κύπρος - Κέντρο υπηρεσιών
    --------------------------------------------------
    Στα πλεονεκτήματα που η Κύπρος προσφέρει ως ένα διεθνές κέντρο επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Λονδίνου.
    
    Στην ομιλία του με θέμα ''Κύπρος - Το νέο μέλος της ΕΕ που γεφυρώνει τις εμπορικοοικονομικές συναλλαγές με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή'', ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στις επενδυτικές ευκαιρίες και στις προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας.
    
    Ο κ. Κεραυνός διέγραψε την στρατηγική της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται καθημερινά, λόγω της εντατικοποίησης του ανταγωνισμού και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.
    
    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, η πολιτική περιλαμβάνει την προσέλκυση και εξέλιξη νέων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, την τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών κατασκευαστικών βιομηχανιών, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αλλά και την προσέλκυση ξένων κεφαλαιουχικών επενδύσεων.
    
    Καταλήγοντας, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ''βασικά η Κύπρος είναι ένας ιδανικός τόπος για επιχειρήσεις και, λαμβανομένου υπόψη το κλίμα, ένας τουριστικός προϋπολογισμός'', προσθέτοντας ότι ''όλες οι εταιρείες δεν είναι μόνο νομικές οντότητες, υπάρχουν άνθρωποι πίσω από κάθε εταιρεία''.
    
    Βουλή - Ολομέλεια - Κινεζική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
    ----------------------------------------------------------------
    Ο προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ευχαρίστησε σήμερα την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουί Τσι Μουγκ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κίνας για την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της χώρας της προς τον κυπριακό λαό.
    
    Η κινεζική αντιπροσωπεία, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, προσήλθε χθες στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου, και παρακολούθησε μέρος της συνεδρίας.
    
    Ο κ. Λυσσαρίδης διέκοψε τη νομοθετική διαδικασία για να χαιρετίσει τα μέλη της αντιπροσωπείας και για να διαβιβάσει τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την Κίνα για την υποστήριξη των προσπαθειών του προς εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
    
    Ολομέλεια Βουλής - Ευρωπαϊκή Αστυνομία -Κύρωση Συμφωνιών
    ----------------------------------------------------------
    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες νομοσχέδια με τα οποία επικυρώνονται Συμβάσεις, Πρωτόκολλα και Συμφωνίες που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση για την ερμηνεία της Σύμβασης Ιδρυσης Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας και για την τροποποίηση της Σύμβασης αυτής, καθώς και για τη συνεργασία της Κύπρου με τη Λιβύη στον τομέα των πληροφοριών και με την Ιταλία για την καταστολή τελωνειακών παραβάσεων.
    
    Με την τροποποίηση του κυρωτικού νόμου για τη Σύμβαση που αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας και με το Πρωτόκολλο ερμηνείας της Σύμβασης από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με προδικαστικές αποφάσεις, παρέχεται η δυνατότητα στα κυπριακά Δικαστήρια να ζητούν από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έκδοση προδικαστικής απόφασης για εκκρεμούσα υπόθεση ενώπιόν τους.
    
    Με το Πρωτόκολλο ενισχύεται η υπηρεσία επιχειρησιακής στήριξης της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις εθνικές αστυνομικές Αρχές.
    
    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
    ----------------------------------
    Ανοδικά ώθησαν χθες οι τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,79%, κλείνοντας στις 1.010,83 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,18%, κλείνοντας στις 72,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 56,4 του τζίρου.
    
    Ανοδο σε ποσοστό 1,18% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 339,36 μονάδες.
    
    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας - Αγώνες
    -----------------------------------------
    Με το ντέρμπι Ανόρθωσης - ΑΕ Καραβά στο Αθλητικό Κέντρο της Ανόρθωσης στη Λεμεσό αρχίζει σήμερα η 6η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας ανδρών.
    
    Οι άλλοι αγώνες είναι: ΑΠΟΕΛ - Παφιακός στο Λευκόθεο, Διόνυσος-Ομόνοια στην Πάφο και Αναγέννηση - Νέα Σαλαμίνα στη Δερύνεια.
    
    Ολοι οι αγώνες ξεκινούν στις 20.00.
    
    Βαθμολογία (5 αγώνες)
    ---------------------
    Παφιακός      9
    ΑΕ Καραβά     9
    Ανόρθωση      9
    Διόνυσος      7
    ΑΠΟΕΛ         7
    Ν.Σαλαμίνα    7
    Ομόνοια       7
    Αναγέννηση    5
    
    

    [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διεθνής Οργάνωση Νέων Δικηγόρων

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πιστεύει ακράδαντα πως το κοινό συμφέρον Τούρκων και Κυπρίων είναι μια ειρηνική σχέση και συνεργασία των δυο χωρών, βασισμένη στις αρχές και αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κηρύσσοντας στη Λεμεσό την έναρξη σεμιναρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Νέων Δικηγόρων.

    [05] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση

    Θετικό βήμα χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Κληθείς να σχολιάσει από τη Λεμεσό δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως «αν οι κατοχικές δυνάμεις αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αποναρκοθέτηση των δικών τους ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη, αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στη μείωση της έντασης, όπως είναι ο στόχος και ο σκοπός της Κυβέρνησης».

    [06] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Υπόθεση Ακκελίδου

    Με την παρουσίαση 14 τεκμηρίων ως ''παραδεκτών γεγονότων'' συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, κατόπιν αιτήματος της κατηγορούσας αρχής.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5787               0,5801
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4424               0,4450
    Λίρα Αγγλίας              0,8223               0,8272
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4263            0,4297
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3461            0,3488
    Δολάριο Καναδά                  0,3686            0,3715
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3802            0,3832
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας Petr Pithart φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή, στις 17:00, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για τετραήμερη επίσκεψη.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόφευκτη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''το θέμα είναι πότε'' θα γίνει αυτό.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ιταλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρώμη και σημείωσε ότι ''είμαστε ικανοποιημένοι για το πνεύμα που επικράτησε και τα αποτελέσματα'' των συνομιλιών.

    ''Η ιδέα η δική μας είναι να εξηγούμε τις θέσεις μας όσο πιο καλά μπορούμε και όπου είναι δυνατό να βρίσκεται μια συναίνεση στο τι μπορεί να γίνει'', είπε.

    Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς την υποστηρίζουμε, δεδομένου ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει προς την ΕΕ και κάθε χώρα μέλος''.

    Σε ερώτηση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι αναπόφευκτη, το θέμα είναι πότε'' θα γίνει αυτό.

    ''Είναι υποχρέωση της Τουρκίας και έναντι της ΕΕ'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η δική μας πλευρά έχει δεχθεί το τελευταίο κείμενο του ψηφίσματος που θα προταθεί, όταν προταθεί, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εγκριθεί''.

    ''Εμείς υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ'', είπε και σημείωσε ότι ''δεν νομίζουμε ότι ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή είναι αρκετός από μόνος του''.

    Αναφερόμενος στη λεγόμενη ''απομόνωση'' των Τ/Κ και τις εκκλήσεις τους για άρση της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εάν υπάρχει απομόνωση, είναι αυτοεπιβαλλόμενη''.

    Οσον αφορά τον Οργανισμό "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης το 2002 που καθορίζει τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από μερικές δραστηριότητες της ΕΕ''.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  294.351,99
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,62    -0,18    251.524,37
    FTSE/CySE 20                           339,04    -0,09    154.356,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.013,18    -0,12    156.113,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              918,99    -0,37      8.361,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          953,22    -1,47     30.469,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.009,53    -0,13    164.475,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.023,74    -0,31    110.194,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    939,96     0,63     14.355,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            866,20     0,77     64.015,95
    FTSE Med (18/11/2004)                6.527,15    -0,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Αθήνα - Αντώναρος - Επιστολή Μπους στον Ελληνα Πρωθυπουργό

    Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων "ενισχύει τη δική της διαπραγματευτική θέση, γιατί και η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μέσα από διαπραγματεύσεις, τις οποίες μάλιστα εύχεται να οδηγηθούν σύντομα σε αίσιο τέλος και δεσμεύεται να αναγνωρίσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής πλευράς ''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.009,53 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 72,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 294 χιλιάδων λιρών.

    [13] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Ρύπανση - Θεοδώρου

    Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα μπλόκαραν σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην ουσία ποινικοποιεί το επάγγελμα των ναυτικών που εργάζονται σε πλοία με σημαία κρατών μελών. Στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Οι τρεις χώρες αμφισβητούν έντονα ορισμένα σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία αν εφαρμοσθούν θα «στραγγαλίσουν» τον κοινοτικό στόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου, ενώ παράλληλα δημιουργούν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ναυτικών που εργάζονται σε πλοία με κοινοτική σημαία.

    [14] (Κ) Βουλή - Εκδήλωση - Σύνταγμα της ΕΕ - Συζήτηση

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκαινίασε σήμερα μια σειρά εκδηλώσεων για συζήτηση με τους πολίτες σχετικά με τις πρόνοιες του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο υπεγράφη στις 29 Οκτωβρίου σε ειδική τελετή στη Ρώμη από τους 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ και αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη σε μια διαδικασία διάρκειας δύο χρόνων.

    Η συντονίστρια της εκδήλωσης, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι σήμερα άνοιξε στην Κύπρο ένας διάλογος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και οι προβληματισμοί του κόσμου ''είναι η ένδειξη ότι αρχίσαμε πραγματικά να νοιώθουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες''.

    ''Αν κάτι έχει ανάγκη η ΕΕ, δεν είναι μόνο οι συνθήκες ή οι συμφωνίες, αλλά οι συνειδητοποιημένοι πολίτες'', σημείωσε η κ. Μαύρου.

    Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους και ακολούθησε ομιλία από την κ. Μαύρου και δύο αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους Τόμας Γκρούνερτ και Αλέν Μπαρό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 November 2004 - 18:49:35 UTC