Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ρώμη - Υπουργός Εξωτερικών - Υπογραφή συμφωνιών
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Διευθυντής Τμήματος Διεύρυνσης - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Επαφές
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας - Κυπριακές ομάδες
  • [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωλίγκα - Ηττα ΑΕΛ
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Παραβιάσεις Εναερίου Χώρου - Καταγγελία
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Ταλάτ - Αποναρκοθέτηση - Κανονισμός για Τ/Κ
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας
  • [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Σύνθεση Επιτροπής
  • [12] (K) ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Εκκληση για πληροφορίες
  • [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέα Επιτροπή Μπαρόζο - Επικύρωση
  • [14] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ - Βρυξέλλες
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γερμανός Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • [17] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [18] (Κ) Κουμουτσάκος - Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ
  • [19] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Κατεχόμενα - Οχι εμπορικές πτήσεις
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι - Εναρξη συνομιλιών
  • [21] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Εναρξη
  • [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι - Ολοκλήρωση συνομιλιών
  • [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κινεζική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [26] (Κ) Λονδίνο - Κεραυνός - Κύπρος - Κέντρο υπηρεσιών
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Δηλώσεις
  • [28] (Κ) ΕΕ - Νέα Επιτροπή - Δήλωση Κυπριανού
  • [29] (Κ) ΕΕ - COREPER - Κανονισμοί
  • [30] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Ευρωπαϊκή Αστυνομία -Κύρωση Συμφωνιών
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Ολοκλήρωση επαφών

  • [01] (Κ) Ρώμη - Υπουργός Εξωτερικών - Υπογραφή συμφωνιών

    Συμφωνίες για διμερή συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και θέματα ναυτιλίας θα υπογράψει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτο Αντονιόνε.

    Οι συμφωνίες θα υπογραφούν στις 12.30 μμ ώρα Ρώμης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιταλική πρωτεύουσα.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Διευθυντής Τμήματος Διεύρυνσης - Τουρκία - ΕΕ

    Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Pierre Mirel, Διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της Ενωσης, πιστεύει ότι με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία η Αγκυρα θα αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    "Δεν μπορώ να διαισθανθώ", είπε ο κ. Μιρέλ στην προφορική του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, "ότι το Συμβούλιο θα δώσει ημερομηνία στην Τουρκία χωρίς αυτή να επεκτείνει την Τελωνειακή της Ενωση για να περιλάβει και την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια από τις χώρες που πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους, προσθέτοντας ότι δεν θα το κάμει χωρίς αναγνώριση.

    Σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής αν θα υπάρξει κάποια διευθέτηση και για το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Μιρέλ απάντησε ότι πιστεύει πως θα γίνει κάποια συζήτηση.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Επαφές

    Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρώμη ύστερα από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 13.30 τοπική ώρα για γεύμα και συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Ιακώβου και Γιώργος Λιλλήκας, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην επίσκεψή του. Στις συνομιλίες θα παρευρίσκεται και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν.

    Στις 15.30 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Πιερ Φερντινάρντο Κασίνι και στις 1700 με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου ολοκληρώνονται στις 1800 με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρσέλο Πέρα.

    Εξάλλου στις 1800 ο Υπουργός Εμπορίου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.

    Στη συνάντηση θα ανασκοπηθούν οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα διερευνηθούν επίσης ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία. Ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας - Κυπριακές ομάδες

    [05] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωλίγκα - Ηττα ΑΕΛ

    [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Παραβιάσεις Εναερίου Χώρου - Καταγγελία

    Τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FΙR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, που σημειώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 2004 έως αρχές Νοεμβρίου 2004 κατήγγειλε στον ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναχώρηση χθες για τη Ρώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ, η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης προς την ολλανδική προεδρία για το θέμα της πολιτικής της έναντι της Κύπρου και η έναρξη σήμερα της μονομερούς άρσης ναρκοπεδίων από την Εθνική Φρουρά είναι τα θέματα που προβάλλονται από τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η χθεσινή πορεία των φοιτητών και μαθητών προς την αμερικανική Πρεσβεία με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η άρση από τους πιλότους των Κυπριακών Αερογραμμών των απεργιακών μέτρων που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Παιχνίδια με τη φωτιά παίζει ο Τάσσος'' γράφει ότι το κλίμα στην ΕΕ έχει σαφώς διαμορφωθεί υπέρ του να δοθεί στις 17 Δεκεμβρίου το πράσινο φως στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "συνεχίζει να επιλέγει το μοναχικό δρόμο". Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον κανονισμό για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ, άφησε για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το χρόνο λήψης απόφασης για το απευθείας εμπόριο, ενώ απορρίφθηκε τροπολογία του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη για την Αμμόχωστο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Συλλήψεις καθηγητών προσεχώς'' γράφει ότι σε δύο ή τρεις ημέρες αναμένεται η Αστυνομία να εντοπίσει, να συλλάβει (αν χρειαστεί) και να κατηγορήσει καθηγητές που διδάσκουν παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αρχηγού Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους. Αλλού γράφει ότι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έγιναν χθες στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Λευκωσία έγινε διαδήλωση μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι πορεύθηκαν στην αμερικανική Πρεσβεία και επέδωσαν ψήφισμα.

    O ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ανασχηματισμός με τη νέα χρονιά'' γράφει ότι αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου θα επιχειρήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με το νέο χρόνο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές που επισημαίνουν ότι οι τελευταίες μετρήσεις καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αρχίζει σήμερα η άρση ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οργάνωση μάχης, έτσι στήνουν τα επιτελεία τους'' γράφει ότι οι Μητροπολίτες άρχισαν να προετοιμάζουν τις εκλογικές τους εκστρατείες. Ο Πάφου δηλώνει ότι θα δράσει και στη Λευκωσία, ο Κύκκου είναι έτοιμος από καιρό ενώ ο Μόρφου αποφάσισε να αποσυρθεί και αναμένεται να υποστηρίξει τον Κύκκου και ο Λεμεσού αντιμετωπίζει πρόβλημα μετά την απώλεια του Ηγουμένου Μαχαιρά που ήταν επικεφαλής του επιτελείου του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα πρατήρια άρχισαν διανομή κίτρινου πετρελαίου ενώ στα ορεινά επιμένουν σε νέες τιμές και κόβουν ξύλα για το τζάκι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τεντώνουν το σχοινί'' γράφει ότι μια επιστολή η οποία έχει σταλεί από την τουρκική κυβέρνηση προς την ολλανδική προεδρία της ΕΕ θεωρήθηκε ως μη ληφθείσα λόγω του περιεχομένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα μετά την υπογραφή από τους Ερντογάν-Γκιουλ της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ στη Ρώμη απευθυνόμενη στην προεδρία της ΕΕ επισήμανε πως η υπογραφή δεν συνεπάγεται και αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την έκθεση Ερλιγκ για την Τουρκία υπάρχουν αναφορές και στην απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εταιρεία... εθελοντών'' γράφει ότι βαφτίστηκε ''ομάδα εθελοντών/δημοτών'' που θα ενίσχυε οικονομικά το Δήμο Λευκωσίας για το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο αλλά στο τέλος προέκυψε διαχειριστική εταιρεία, η οποία χρησιμοποιώντας ήδη το έμβλημα του Δήμου Λευκωσίας ζητά χορηγούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μετέβη χθες για τη Ρώμη όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι ζητούμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Επαφές ------------------------------------- Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Ρώμη ύστερα από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 13.30 τοπική ώρα για γεύμα και συνομιλίες με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Ιακώβου και Γιώργος Λιλλήκας, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην επίσκεψή του. Στις συνομιλίες θα παρευρίσκεται και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν.

    Στις 15.30 τοπική ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Πιερ Φερντινάρντο Κασίνι και στις 1700 με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου ολοκληρώνονται στις 1800 με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρσέλο Πέρα.

    Εξάλλου στις 1800 ο Υπουργός Εμπορίου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.

    Στη συνάντηση θα ανασκοπηθούν οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα διερευνηθούν επίσης ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία. Ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία επιστρέφουν στην Κύπρο αύριο το βράδυ.

    ΥΠΕΞ - Ρώμη ----------- Συμφωνίες για διμερή συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και θέματα ναυτιλίας θα υπογράψει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτο Αντονιόνε.

    Οι συμφωνίες θα υπογραφούν στις 12.30 μμ ώρα Ρώμης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιταλική πρωτεύουσα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, η πρώτη συμφωνία αφορά θέματα συνεργασίας στον τομέα του περιβάλλοντος και η άλλη θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών.

    Οπως είναι γνωστό, είπε, η Κύπρος είναι μια μεγάλη ναυτική χώρα, και η δεύτερη συμφωνία θα ρυθμίζει τις σχέσεις της Κύπρου με την Ιταλία πάνω στα θέματα ναυτιλίας.

    Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας, η οποία, είπε, ρυθμίζει σε βάθος πολλά θέματα, όπως και όρους εργοδότησης πληρωμάτων, νομική αρωγή, κλπ.

    Η συμφωνία για το περιβάλλον, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, προνοεί ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα για το περιβάλλον και εντός της ΕΕ και εκτός.

    Η Ιταλία, είπε, έχει μεγάλη πείρα στα θέματα περιβάλλοντος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί πολλά από αυτή τη συμφωνία».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σέλβα - Παρασημοφόρηση ---------------------------------------------- Διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για επανένωση της Κύπρου, έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ιταλικής Βουλής Γκουστάβο Σέλβα.

    Ο κ. Σέλβα παρασημοφορήθηκε σε ειδική τελετή στη Ρώμη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη.

    Αποδεχόμενος το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σέλβα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, την κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για την τιμή που του έκαναν, λέγοντας ότι αυτά που έχει κάνει ήταν μια ελάχιστη συνεισφορά προς τις αξίες οι οποίες είναι κοινές ανάμεσα στους δύο λαούς της Κύπρου και της Ιταλίας, προς τα πανανθρώπινα ιδανικά αλλά και τις αρχές που είναι κοινό κτήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ολόκληρης της πολιτισμένης κοινωνίας.

    Ο κ. Σέλβα εξέφρασε την ελπίδα ότι ''το συντομότερο δυνατό το κυπριακό έθνος θα επανενωθεί.''

    Προσφωνώντας τον κ. Σέλβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον χαρακτήρισε ένα αυθεντικό φίλο της Κύπρου που για χρόνια τώρα θεωρεί την υπόθεση της Κύπρου ως και δική του υπόθεση.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Ιταλία ------------------------------------------- Με την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία ζητούμε να πετύχουμε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε μια πληθώρα θεμάτων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πριν την αναχώρησή του χθες για την Ιταλία, στην οποία μεταβαίνει με πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους Ιταλούς επισήμους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως προσπάθειά μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και πως βασική μας θέση παραμένει ότι ''το Κυπριακό πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και όλες οι ενέργειες να ξεκινούν και να έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα ΗΕ''.

    Ερωτηθείς εάν ένα έκτο σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό θα γίνει με ένα σχέδιο το οποίο θα αίρει τις αδυναμίες που έχει το σημερινό σχέδιο, θα καθησυχάζει τις νόμιμες και λογικές ανησυχίες των Ε/Κ και θα διασφαλίζει πως θα είναι βιώσιμο και εφαρμόσιμο και θα αποτελέσει μια λύση που να αποδέχονται και οι δυο πλευρές.

    Επανέλαβε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει την απόφασή της για τη στάση που θα τηρήσει το Δεκέμβριο σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ''με βάση όλες τις εξελίξεις, τις τάσεις που διαμορφώνονται και κυρίως νοουμένου ότι θα προωθηθεί και το θέμα της λύσης του Κυπριακού που πάντα πρέπει να παραμένει ο κύριος μας στόχος είτε μέχρι τις 17 είτε με άλλου είδους συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις επαφές του στην Ιταλία θα συζητήσει διάφορα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην περιοχή μας και εντός της ΕΕ, περιλαμβανομένων και των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ρότε ----------------------------------- Με 618 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 24 αποχές η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες την έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μέχτιλντ Ρότε, αναφορικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Από τις 11 τροπολογίες που είχαν κατατεθεί δεν εγκρίθηκε το άρθρο 1 της τροπολογίας 11, που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Ματσάκης.

    Στην τροπολογία αναφερόταν ότι «κατά την παροχή οποιασδήποτε ενίσχυσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου, που παραμένει απροσπέλαστη και για τις δύο κοινότητες πάνω από 30 χρόνια, δεδομένου ότι η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και θα προωθούσε την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου και των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της».

    Επιπλέον, εγκρίθηκε η τροπολογία 2 σύμφωνα με την οποία «το ΕΚ ζητά από το Συμβούλιο να λάβει έντιμη και δίκαιη απόφαση στο θέμα των εμπορικών σχέσεων το συντομότερο δυνατό». Με την υιοθέτηση της τροπολογίας αριθμός 2 καταπίπτουν οι τροπολογίες αριθμός 9 και 10 με τις οποίες ζητείτο «η δίκαιη και αμερόληπτη απόφαση στο θέμα των εμπορικών σχέσεων το ταχύτερο δυνατό και πάντως μέσα στο προσεχές τρίμηνο» (τροπ. 9), ή «μέσα στο προσεχές τρίμηνο» (τροπ. 10).

    Στο μεταξύ εγκρίθηκε και η έκθεση του Δανού Ευρωβουλευτή Αντερς Σαμουελσέν σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου αναφορικά με την παράταση της δράσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης έως το 2006.

    Σύμφωνα με την έκθεση της κ. Ρότε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης θα είναι ο διαχειριστής της χρηματοδοτικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων.

    Η οριστική απόφαση για τη χρηματοδότηση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου.

    Αποναρκοθέτηση - Βαν ντερ Μιρ - Ρέιν ------------------------------------ Aρχίζει σήμερα η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον '' (''Partnership for the Future'').

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Εθνική Φρουρά και την κυπριακή κυβέρνηση για τη συνεργασία τους στο έργο της αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα PFF με ποσό 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ. Είπε πως το έργο ανέλαβαν οι εταιρείες Mines Advisory Group (MAG) και ArmorGroup Services, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη που έχουν αναλάβει και το συντονιστικό ρόλο.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ανακοινώσεις στον Τύπο προκειμένου το κοινό να είναι ενήμερο για το τι ακριβώς συμβαίνει.

    Μακσέιν - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ---------------------------------- Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση το Κυπριακό θα βγει και πάλι στο προσκήνιο και θα απαιτηθεί όπως οι ενδιαφερόμενες πλευρές ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε εκπομπή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    ''Η Τουρκία θα πάρει στις 17 Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και οι τελευταίες φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολες'', είπε και πρόσθεσε ότι ''θα απαιτηθεί οπωσδήποτε να παρακαθίσουν και πάλι οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών. Εκείνο που θέλουν οι Ε/Κ είναι εγγυήσεις''.

    Ερωτηθείς για πιθανό ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την κυπριακή πλευρά στο θέμα της Τουρκίας, απάντησε ότι κατά τις συζητήσεις του τόσο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό όσο και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών ουδέποτε τους άκουσε να αναφέρουν τη λέξη βέτο.

    Ο κ. Μακσέιν είπε ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να απορρίπτει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεών της με ένα κράτος - μέλος της ΕΕ και χαρακτήρισε περίεργη την επιμονή μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας να αρνείται να αναγνωρίσει μια χώρα - μέλος της ΕΕ.

    Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Μπιράντ ότι η τουρκική πλευρά ήταν αυτή η οποία αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν, ο Βρετανός ΥΦΕΞ είπε πως δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήταν εκείνος ο οποίος απέρριπτε επί σειράν ετών πέντε σχέδια του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Είπε ακόμη ότι εάν ο κ. Ντενκτάς ήταν θετικότερος στο παρελθόν και βρισκόταν δύο τρία χρόνια νωρίτερα ο κ. Ερντογάν στην Πρωθυπουργία, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

    Στη συνέχεια αφού επεσήμανε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί όσο γίνεται νωρίτερα, υπενθύμισε ότι βάσει του Σχεδίου Ανάν, τούρκοι έποικοι θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Τουρκία.

    Επίσης ανέφερε ότι οι Τ/Κ μπορούν αν θέλουν να πάρουν κυπριακά διαβατήρια (της ΕΕ) και να μεταβούν σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλουν.

    ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία --------------------- Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Pierre Mirel, Διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της Ενωσης, πιστεύει ότι με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία η Αγκυρα θα αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Δεν μπορώ να διαισθανθώ'', είπε ο κ. Μιρέλ στην προφορική του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, ''ότι το Συμβούλιο θα δώσει ημερομηνία στην Τουρκία χωρίς αυτή να επεκτείνει την Τελωνειακή της Ενωση για να περιλάβει και την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια από τις χώρες που πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους, προσθέτοντας ότι δεν θα το κάμει χωρίς αναγνώριση.

    Σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής αν θα υπάρξει κάποια διευθέτηση και για το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Μιρέλ απάντησε ότι πιστεύει πως θα γίνει κάποια συζήτηση.

    Αργότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να προτείνει χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

    Σε ερώτηση σχετικά με την ιδέα αντικατάστασης των τουρκικών στρατευμάτων με άλλα άλλα, ο αξιωματούχος της ΕΕ απάντησε ότι αυτό είναι εκτός αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Μιρέλ είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Κανονισμό σχετικά με τη βοήθεια από την ΕΕ με την αποδοχή δυο αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το αρμόδιο για την εφαρμογή του προγράμματος σώμα πρέπει να εγγραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία νοουμένου ότι θα έχει γραφεία στα κατεχόμενα και ότι δεν θα εκτελεσθούν έργα σε γη που ανήκει σε εκτοπισθέντες. Τα κονδύλια θα διατίθενται απ ευθείας από την ΕΕ.

    Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Κανονισμού οφείλεται στην απόφαση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ να διασυνδέσει τον Κανονισμό για οικονομική βοήθεια με εκείνο για το απ ευθείας εμπόριο. Για το θέμα του εμπορίου δεν αναμένεται συμφωνία πριν από ένα τρίμηνο περίπου.

    Τα τρία σημεία διαφωνίας από την κυπριακή κυβέρνηση είναι ότι η νομική βάση του Κανονισμού που θεωρεί τα κατεχόμενα σαν τρίτη χώρα είναι λανθασμένη, ότι η χρήση λιμένων και αεροδρομίων στα κατεχόμενα είναι παράνομη και ότι τα πιστοποιητικά προέλευσης που θα εκδίδονται από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο πρέπει να έχουν την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει η εντύπωση ότι ''εξαπατήθηκε'' από την ε/κ πλευρά σε σχέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Μιρέλ είπε απλώς ότι το αποτέλεσμα προκάλεσε ''πολύ μεγάλη απογοήτευση''.

    Η γενική εντύπωση, είπε, ήταν ότι με την πρόταση όπως η λύση του Κυπριακού να μην αποτελεί προϋπόθεση ένταξης έναντι υποψηφιότητας της Τουρκίας, η κυπρικαή κυβέρνηση θα εργαζόταν για θετική απάντηση στο δημοψήφισμα, πράγμα που αυτή απέφυγε να κάμει.

    Ο κ. Μιρέλ παραδέχθηκε ότι η όλη προσπάθεια απέβλεπε στο να πεισθούν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι να υποστηρίξουν το σχέδιο. Ουδέποτε ανέμεναν αρνητική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν εναντίον του σχεδίου Ανάν ως συνόλου, ο κ. Μιρέλ απάντησε ''αυτό θα το άφηνα στην ιστορία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πράγματι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φεργχόγκεν ζήτησε να μιλήσει στα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο κ. Μιρέλ είπε ότι έκαμε για την Κύπρο όπως έκαμε με τις άλλες εννέα υποψήφιες χώρες.

    Σε ερώτηση αν του αρνήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Μιρέλ απάντησε ''όχι, δεν του απάντησαν''.

    Τούρκος Πρωθυπουργός - Κύπρος - Αναγνώριση ------------------------------------------ Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ισχυρίστηκε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας μέχρι το Δεκέμβριο δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσον προτίθεται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στη ''θετική στάση'', όπως τη χαρακτήρισε, που τήρησε η Τουρκία και το ψευδοκράτος κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Κίνας -------------------------------------------------------------- Πολιτική της Κίνας είναι ότι μια χώρα, ανεξαρτήτως από το μέγεθός της και την εθνική της δυνατότητα, αποτελεί ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε χθες η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουίτσιμουγκ.

    Η κ. Γουίτσιμουγκ, η οποία επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, επισκέπτεται την Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ότι η Κίνα παραμένει ένας πιστός φίλος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπου συζητούνται προβλήματα που σχετίζονται με την Κύπρο και ειδικότερα το κυπριακό πρόβλημα.

    Κύπρος - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία -------------------------- Τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FΙR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, που σημειώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 2004 έως αρχές Νοεμβρίου 2004 κατήγγειλε στον ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Στην επιστολή του προς το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος διαμαρτύρεται προς το ΓΓ έντονα για τις παραβιάσεις αυτές και καλεί τον άμεσο τερματισμό τους.

    Σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να εισακούσει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με το Χάρτη των ΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεισφέροντας κατά αυτόν το τρόπο στη δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Φοιτητές - Μαθητές - Πολυτεχνείο - Πορεία προς Πρεσβεία ΗΠΑ ----------------------------------------------------------- Με την ευκαιρία της χθεσινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς την αμερικανική Πρεσβεία, όπου επέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καλούν τις ΗΠΑ ''να τερματίσουν την πολιτική ποδηγέτησης και εκμαυλισμού της θέλησης των λαών του κόσμου'' και ''να πάψουν να παίζουν το ρόλο του αδιόριστου παγκόσμιου χωροφύλακα μέσα στις συνθήκες της αιματοβαμμένης νέας τάξης πραγμάτων''.

    Οι μαθητές και οι φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε χώρο έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, κρατούσαν ελληνικές και κυπριακές σημαίες, καθώς και γαρύφαλλα και πανό που ανέγραφαν, μεταξύ άλλων, ''Κύπρος Πολυτεχνείο δεν μπαίνουν στο Αρχείο'' και φώναζαν ρυθμικά συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής πολιτικής έναντι των λαών.

    Ευρωπαϊκή Χειρουργική Εταιρεία - Κύπριος χειρουργός Πρόεδρος το 2006 -------------------------------------------------------------------- O Κύπριος χειρουργός Νικόλαος Μαλακουνίδης έχει επιλεγεί για να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Εταιρείας (European Society of Surgery) το 2006, οπότε και το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    Η επιλογή της κυπριακής υποψηφιότητας έγινε μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας κατά το φετινό της συνέδριο, που έγινε στις 11-14 Νοεμβρίου στη Μάλτα.

    Ο κ. Μαλακουνίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το γεγονός αυτό είναι τιμητικό για τη χώρα μας και πως εκτός από την επιστημονική του σημασία έχει και πολιτική σημασία, αφού θα προβληθεί και το πρόβλημα της διαίρεσης του νησιού.

    Υπάτη Αρμοστεία ΟΗΕ - Αιτητές ασύλου - Κύπρος --------------------------------------------- Η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ 36 βιομηχανικών χωρών όσον αφορά τον αριθμό αιτητών ασύλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αναφέρονται στην περίοδο των εννέα πρώτων μηνών του 2004.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας, η Κύπρος κατατασσόταν στην 22η θέση τους πρώτους εννέα μήνες του 2003 αλλά, λόγω 510 νέων αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν, βρίσκεται τώρα στην 10η θέση με σύνολο 2.840 αιτήσεων.

    Τα στατιστικά στοιχεία που καλύπτουν την Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για άσυλο σε αυτές τις χώρες ανήλθε στις 271.700 στους πρώτους εννέα μήνες του 2004 σε σύγκριση με 349.600 που ήταν το 2003.

    Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN - Κεραυνός -------------------------------------- Η επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας (έλεγχος δημοσίων ελλειμμάτων), η αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και απασχόληση, οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν την Ελλάδα, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN στις Βρυξέλλες.

    Στις διήμερες εργασίες της συνόδου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Για την Κύπρο, τα σημαντικότερα θέματα ήταν η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλεται για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005 και η συζήτηση για τη Διαμόρφωση του Συστήματος Ιδίων Πόρων.

    Σε παρέμβασή του αναφορικά με το θέμα της συνεισφοράς των κρατών μελών στο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τη θέσπιση ενός νέου συστήματος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ που να είναι, σε σχέση με το υφιστάμενο, πιο απλό, πιο κατανοητό αλλά και δικαιότερο.

    ΕΕ - Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος ------------------------------------- Στο 2,0% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο έναντι 1,8% που ήταν το Σεπτέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο μέσος πληθωρισμός ήταν τον Οκτώβριο 2,3% (2,1% το Σεπτέμβριο), ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό 3,3% (2,9% το Σεπτέμβριο).

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νέων κρατών μελών. Το χαμηλότερο ποσοστό της ΕΕ καταγράφηκε στην Φιλανδία με 0,6%, ενώ ακολούθησαν η Βρετανία με 1,2%, η Σουηδία με 1,4%, η Ολλανδία με 1,5%, η Δανία με 1,6%. Τη χειρότερη επίδοση είχαν κατά σειρά η Λετονία με 7,2%, η Ουγγαρία 6,4% και η Σλοβακία με 6,3%.

    Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση του πληθωρισμού στην Κοινότητα τον Οκτώβριο ήταν η σημαντική αύξηση των προϊόντων καπνού, των οινοπνευματωδών ποτών και των ειδών ένδυσης.

    ΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις - Κύπρος --------------------------------- Η Μάλτα και η Κύπρος χορηγούν τις υψηλότερες κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριο Προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Την περίοδο 2000-2003 το σύνολο των εθνικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις, εκτός της γεωργίας, της αλιείας και των μεταφορών, ανήλθε σε 285 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε το 2,85% και ήταν το υψηλότερο μετά από αυτό της Μάλτας (3,86%), ενώ την ίδια περίοδο ο μέσος όρος στην ΕΕ «15 κράτη μέλη) ήταν 0,39% του ΑΕΠ.

    Οπως επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 10 νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δαπανούν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι τα παλαιά για κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους (ΑΕΠ), αλλά η τάση αυτή αναμένεται να διορθωθεί καθώς θα προχωρεί η επίλυση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι οικονομίες τους πριν από την ένταξη τους στην ΕΕ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Μικρή πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα κυρίως των απωλειών που κατέγραψε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση 0,21%, κλείνοντας στις 993,05 μονάδες. Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,32% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 442 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,22% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 332,72 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Ισραήλ ---------------------------- H Εθνική ομάδα του Ισραήλ νίκησε με 2-1 χθες βράδυ στο ΓΣΠ την Εθνική Ανδρών Κύπρου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωλίγκα - Ηττα ΑΕΛ ------------------------------------ Η ομάδα καλαθόσφαιρας της ΑΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ στο Παρίσι από την Ρασίνγκ Παρί με 61-52 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πρωταθλητριών.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας - Κυπριακές ομάδες

    [09] (Κ) Ταλάτ - Αποναρκοθέτηση - Κανονισμός για Τ/Κ

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας

    [11] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαρόζο - Σύνθεση Επιτροπής

    Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα στη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που αφορούσε τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ξεκινώντας τη δήλωσή του, κάλεσε την Ευρωβουλή να δώσει την έγκρισή της για τη νέα Επιτροπή στη σημερινή ψηφοφορία, τερματίζοντας το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    [12] (K) ΔΕΑ - Αγνοούμενοι - Εκκληση για πληροφορίες

    Πληροφορίες για τους αγνοούμενους της Κύπρου και στις δύο πλευρές του νησιού αναζητεί με πρόσκληση που θα δημοσιευτεί στον Τύπο εντός των ερχόμενων ημερών, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με βάση απόφαση που λήφθηκε κατά τη χθεσινή της συνεδρία.

    Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της χθεσινής πρώτης συνεδρίας της 85ης συνόδου της Επιτροπής, τα Μέλη της ΔΕΑ ''έχοντας έντονη επιθυμία να σημειωθεί πρόοδος στις έρευνές τους, αποφάσισαν να απευθυνθούν στο κοινό και στις δύο πλευρές του νησιού για πληροφορίες που αφορούν τους αγνοούμενους, και πιθανόν να βρίσκονται στην κατοχή τους''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσίευση, που γίνεται στο πνεύμα των πρόσφατων εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και τις διευρυμένες ευθύνες της Επιτροπής, αποφασίστηκε μετά από αίτημα του Τ/Κ μέλους στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ.

    Στην έκκληση, η ΔΕΑ ενημερώνει για την πρόθεσή της ''να εξαντλήσει τις προσπάθειες για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων που έχει προκαλέσει τόσο πόνο σε εκατοντάδες οικογένειες και στις δύο πλευρές του νησιού''.

    ''Το δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν αναγνωρίζεται. Αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στη θέση να βοηθήσουν θα πρέπει να συμβάλουν ώστε το δικαίωμα αυτό να διασφαλιστεί'', σημειώνει η ΔΕΑ στην πρόσκλησή της.

    Ως εκ τούτου, καλεί το κοινό και στις δύο πλευρές να επικοινωνήσει με τα γραφεία της ΔΕΑ, σε ώρες γραφείου και να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες γνωρίζει για το θέμα, ενώ σημειώνεται πως θα τηρηθεί αυστηρά η εμπιστευτικότητα.

    Σε δήλωσή του στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως το θέμα της έκκλησης στον Τύπο ήταν το πιο σημαντικό αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίας. Ανέφερε ότι η επόμενη συνεδρία της ΔΕΑ θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέα Επιτροπή Μπαρόζο - Επικύρωση

    Ψήφο επικύρωσης της νέας, υπό τον Ζοζέ Μπαρόζο, Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

    Υπέρ της αναθεωρημένης σύνθεσης της Επιτροπής τάχθηκαν 449 ευρωβουλευτές και εναντίον 149, ενώ υπήρξαν 82 αποχές.

    Την Επιτροπή Μπαρόζο υποστήριξαν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

    Εναντίον τάχθηκαν οι Πράσινοι, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, και οι ομάδες των ευρωσκεπτικιστών.

    Η νέα Επιτροπή, που απαρτίζεται από 24 Επιτρόπους, αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, διαδεχόμενη την Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι.

    [14] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ - Βρυξέλλες

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5763               0,5797
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4418               0,4444
    Λίρα Αγγλίας              0,8208               0,8257
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4242            0,4275
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3455            0,3482
    Δολάριο Καναδά                  0,3686            0,3715
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3796            0,3826
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γερμανός Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

    Θέματα της αρμοδιότητάς τους με επίκεντρο το θέμα των κοινωνικών ασφαλίσεων συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Γερμανίας Klaus Theo Shroder.

    Ο κ. Ταλιαδώρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε τρεις ώρες, χαρακτήρισε τη συζήτηση ως πολύ καρποφόρα, αναφέροντας ότι με το Γερμανό επίσημο συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ τον ενημέρωσε για την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    [17] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακή Δημοκρατία

    ''Η μη αναγνώριση ενός κράτους μέλους της ΕΕ από υποψήφιο κράτος αποτελεί πολιτικό και θεσμικό παράλογο, το οποίο πρέπει να αρθεί'' υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το Δεκέμβριο.

    [18] (Κ) Κουμουτσάκος - Επιστολές Μολυβιάτη σε ΕΕ και ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης απέστειλε στις 15 Νοεμβρίου επιστολές προς τους 24 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος.

    [19] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Κατεχόμενα - Οχι εμπορικές πτήσεις

    Δεν υπάρχουν στο παρόν στάδιο σχέδια για εμπορικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι - Εναρξη συνομιλιών

    Αρχισαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Κύπρου) στη Ρώμη οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [21] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Εναρξη

    Αρχισε σήμερα η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης.

    Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης έγινε σε περιοχή νότια του ναρκοπεδίου Λευκωσίας στην παρουσία του Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και του Επικεφαλής του προγράμματος Μάικλ Ρέιν, καθώς και εκπροσώπων των ΜΜΕ από το εξωτερικό και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  437.754,61
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,75     1,18    405.315,59
    FTSE/CySE 20                           339,36     2,00    348.845,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.014,40     1,89    343.815,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              922,36    -0,85      9.008,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          967,44     0,52     46.578,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.010,83     1,79    352.823,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.026,94     2,45    305.190,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    934,06    -1,23        703,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            859,57     0,13     29.794,98
    FTSE Med (17/11/2004)                6.533,04     0,86
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Ανοδικά ώθησαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να ξεπερνά τις 1.000 μονάδες. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,79%, κλείνοντας στις 1.010,83 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,18%, κλείνοντας στις 72,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 56,4 του τζίρου.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι - Ολοκλήρωση συνομιλιών

    Γύρω στα 75 λεπτά διήρκεσαν οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Ρώμη.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι παρέθεσε στο πλαίσιο της συνάντησής τους γεύμα για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη συνοδεία του. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [25] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Κινεζική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    Ο προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ευχαρίστησε σήμερα την Αντιπρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουί Τσι Μουγκ και τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κίνας για την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της χώρας της προς τον κυπριακό λαό.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, προσήλθε σήμερα στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Κωστάκη Χριστοφόρου, και παρακολούθησε μέρος της συνεδρίας.

    [26] (Κ) Λονδίνο - Κεραυνός - Κύπρος - Κέντρο υπηρεσιών

    Στα πλεονεκτήματα που η Κύπρος προσφέρει ως ένα διεθνές κέντρο επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο Λονδίνου.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ζήτησε από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την υποστήριξή του ''στις δύσκολες ώρες και αποφάσεις που έρχονται στο μέλλον''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Πιέρ Φερντινάρντο Κασίνι, η οποία ακολούθησε των συνομιλιών του με τον κ. Μπερλουσκόνι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό ήταν ''πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη''.

    Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως πάντα νοιώθει κάποιος ικανοποίηση όταν του δίδεται η ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις του μέσα σε ένα φιλικό και ανεπίσημο πνεύμα, με κατανόηση, προσθέτοντας πως αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε σήμερα.

    ''Εξηγήσαμε τις θέσεις μας και ζητήσαμε από τον κ. Μπερλουσκόνι να έχουμε την υποστήριξή του στις δύσκολες ώρες και αποφάσεις που έρχονται στο μέλλον'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να πει ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε από τον κ. Μπερλουσκόνι.

    Ερωτηθείς για την ενημέρωση που γίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δουλειά μου, χρέος μου είναι να προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο πειστικά μπορώ και όσο πληρέστερα μπορώ τις θέσεις μας σε όσες περισσότερες κυβερνήσεις μπορώ, είτε θεωρούνται φιλικές είτε θεωρούνται εχθρικές''.

    [28] (Κ) ΕΕ - Νέα Επιτροπή - Δήλωση Κυπριανού

    Ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα μεγάλη ικανοποίηση για την ευρεία και αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική στήριξη την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [29] (Κ) ΕΕ - COREPER - Κανονισμοί

    To αδιέξοδο αναφορικά με τους δύο κανονισμούς για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες.

    Μετά τη σημερινή εξέλιξη, η ολλανδική προεδρία, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών, αποφάσισε να μην γίνει συζήτηση για τους κανονισμούς στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    [30] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Ευρωπαϊκή Αστυνομία -Κύρωση Συμφωνιών

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα νομοσχέδια με τα οποία επικυρώνονται Συμβάσεις, Πρωτόκολλα και Συμφωνίες που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση για την ερμηνεία της Σύμβασης Ιδρυσης Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας και για την τροποποίηση της Σύμβασης αυτής, καθώς και για τη συνεργασία της Κύπρου με τη Λιβύη στον τομέα των πληροφοριών και με την Ιταλία για την καταστολή τελωνειακών παραβάσεων.

    Με την τροποποίηση του κυρωτικού νόμου για τη Σύμβαση που αφορά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας και με το Πρωτόκολλο ερμηνείας της Σύμβασης από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με προδικαστικές αποφάσεις, παρέχεται η δυνατότητα στα κυπριακά Δικαστήρια να ζητούν από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έκδοση προδικαστικής απόφασης για εκκρεμούσα υπόθεση ενώπιόν τους.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Ολοκλήρωση επαφών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Ρώμη με συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα.

    Η συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο (Palazzo del Quirinale) και διήρκεσε γύρω στη μία ώρα. Στο προαύλιο του Μεγάρου αποδόθηκαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Τσιάμπι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύστησε στη συνέχεια στον Ιταλό ομόλογό του τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Μαρτσέλο Πέρα, στο Palazzo Giustiniani, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε και στην έκθεση φωτογραφίας ''Il Mediterraneo dei fotografi'' δηλαδή ''Η Μεσόγειος των φωτογράφων''. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και φωτογραφίες του 19ου αιώνα από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει το πρωί συνέντευξη στο ημερήσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης RAI με την ονομασία ''NEXT'', κατά την οποία ρωτήθηκε για το Κυπριακό, το μέλλον της Κύπρου μετά το δημοψήφισμα και για τη πιθανή άσκηση βέτο από την Κύπρο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέθεσε τις θέσεις της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας πως η απόφαση για το θέμα του βέτο θα ληφθεί με βάση τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 November 2004 - 18:50:11 UTC