Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ντένις Μακσέιν - Αφιξη στην Κύπρο - Δήλωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - ΗΕ - Δημοψήφισμα
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Κάιρο - Ταλάτ - Αμερικανοί - Μακσέιν
  • [05] (K) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συνεδρία Συμβουλίου EDP
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παραίτηση λεγόμενης κυβέρνησης - Χρηματιστήριο
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [10] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέδριο για τουρισμό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός ΥΦΕΞ (1)
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Διαμαρτυρία
  • [13] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λεγόμενη κυβέρνηση - Αμερικανοί - Τύμπου (2)
  • [14] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανός ΥΦΕΞ
  • [17] (Κ) Λάρνακα - Διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιτροπή Αγνοουμένων - Οικονομική βοήθεια
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές ζημιές
  • [21] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Υπουργείο Υγείας - Προϋπολογισμός 2005
  • [22] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Επιστροφή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [23] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Ερολγου - Εντολή - 'Κυβέρνηση'
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα Ανεξαρτησίας - Μηνύματα
  • [25] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Αυστραλοί αξιωματούχοι
  • [26] (Κ) Κατεχόμενα - Μακσέιν - Επαφές
  • [27] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Δημογραφική Εκθεση
  • [28] (Κ) Βρετανικό Κοινοβούλιο - Κοξ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
  • [30] (Κ) Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συμβούλιο - Κουτσού

  • [01] (K) Ντένις Μακσέιν - Αφιξη στην Κύπρο - Δήλωση

    ''Προβλέπουμε σε ε/κ προτάσεις για να προχωρήσει παραπέρα η πορεία'' για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν κατά την άφιξή του στην Κύπρο, προσθέτοντας πως τώρα που οι Τουρκοκύπριοι έχουν γυρίσει σελίδα στο παρελθόν πρέπει να βοηθηθούν να συνεχίσουν στο δρόμο προς την Ευρώπη και την επανένωση.

    Ο κ. Μακσέιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, είπε πως κάτι τέτοιο θα κάνει τη λύση πιο πιθανή, πιο εύκολο να συγκροτηθεί και λιγότερο δαπανηρή, προσθέτοντας πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ σχετικά με θέματα αναγνώρισης και περιουσιακά δικαιώματα''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα της αγοράς από μέρους του μετοχών στο ΧΑΚ την περίοδο 1999 - 2000, η αποκάλυψη ονομάτων προσωπικοτήτων που κέρδισαν στο Χρηματιστήριο και η επίσκεψη σήμερα στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η μετάβαση χθες στα κατεχόμενα αξιωματούχων της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών από τις ΗΠΑ για επιθεώρηση του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, η επιστροφή από την Αρμενία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η ενέργεια των κατοχικών αρχών να αποκόψουν σελίδες από το βιβλίο της ιστορίας που διδάσκεται στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία σύγκλισης των 10 νέων κρατών μελών της ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Αξιώ έρευνα για να χυθεί άπλετο φως'' γράφει ότι η ''τολμηρή παρέμβαση'' του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία των συναλλαγών του ΧΑΚ και τους λογαριασμούς του που παρουσιάζουν ζημιές 378.942 λιρών ''έριξαν στο κενό τη νέα σπερματολογία των κυβερνώντων και την προσπάθεια εξόντωσης του κυριότερου πολιτικού τους αντιπάλου''. Αλλού γράφει ότι φόρο κατανάλωσης 1,2 σεντ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης επιτρέπει στα μέλη της η ΕΕ, την ίδια στιγμή που η Κύπρος επιβάλλει φορολογία ύψους 14 σεντ, ποσό που αυξάνει σε επίπεδα απλησίαστα για τους καταναλωτές το ζωτικό αυτό προϊόν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ξαναβρασμένο φαγητό οι κατηγορίες'' γράφει ότι ''λασπολογία, κτυπήματα κάτω από τη μέση και προσπάθεια φίμωσης'' αποτελεί η δήθεν αποκάλυψη περί εμπλοκής του σε υπόθεση αγοράς μετοχών αξίας 700 800 χιλιάδων λιρών χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα του και όχι το δικό του επίθετο δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Αλλού γράφει ότι ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής κατήγγειλε ότι οι κατοχικές αρχές απέκοψαν 50 σελίδες από το βιβλίο της ιστορίας που διδάσκεται στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και αφορούν την επανάσταση του 1821.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''70 πολιτικοί έπαιξαν 80 εκατομμύρια λίρες'' αναφέρεται στις σχέσεις πολιτικών με το Χρηματιστήριο κατά την περίοδο 1999 200 και γράφει ότι 70 συνολικά πολιτικά πρόσωπα είχαν συναλλαγές με το ''πάτωμα'' της τάξης των 80 εκ. λιρών. Τέσσερις από αυτούς μαζί με στενά συγγενικά τους πρόσωπα βγήκαν και κερδισμένοι έχοντας καθαρές εισπράξεις 7,1 εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι την αφαίρεση υπερκερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει θέσει ως στόχο του το Υπουργείο Υγείας με απώτερο σκοπό τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και την ανακούφιση του Κύπριου ασθενούς.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Κηρύσσουν πόλεμο'' γράφει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα διστάσουν να αφήσουν ακυβέρνητα τα πηδάλια των αεροσκαφών σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση του Συμβουλίου της εταιρείας να δώσει υποχρεωτική άδεια, άνευ απολαβών σε 12 συναδέλφους τους για περίοδο μέχρι τριών χρόνων. Αλλού γράφει ότι τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα βολιδοσκοπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Ναι πληρώσαμε'' γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει, μέσω του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, τους ισχυρισμούς ότι πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου χρηματίστηκαν οργανώσεις στην Κύπρο για να υποστηρίξουν την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, όμως αξιωματούχοι της δέχονται ότι τα χρήματα που διέθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, το οποίο διατηρεί στα αρχεία του όλα τα στοιχεία. Αλλού γράφει ότι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών από τις ΗΠΑ βρίσκονται από χθες στο ψευδοκράτος και επιθεωρούν το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου για να διαπιστώσουν τα επίπεδα ασφάλειας στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και στις υπηρεσίες εδάφους ώστε να προωθήσουν τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και την απευθείας αεροπορική σύνδεση κατεχομένων ΗΠΑ.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επαιξα και έχασα'' ότι ''προσπάθεια αντιπερισπασμού'' κατέβαλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμπλέκοντας τις δικές του χρηματιστηριακές πράξεις με την υπόθεση της Υπουργού Υγείας, του Γενικού Εισαγγελέα και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας το όλο θέμα χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ενέργεια Αναστασιάδη "που στόχο είχε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης". Αλλού γράφει ότι ταύτιση απόψεων διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ό,τι αφορά τη διακοινοβουλευτική συνεργασία με την Αρμενία, από όπου επέστρεψε χθες ικανοποιημένος για τις επαφές που είχε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Χριστόφιας.

    [03] (K) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - ΗΕ - Δημοψήφισμα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στήριξαν την εκστρατεία του ''ναι'' στο δημοψήφισμα της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαγόρασαν ανθρώπους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως υπάρχουν οι σχετικές εκθέσεις από τις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί με διαφάνεια πώς διατέθηκαν τα κονδύλια.

    Κληθείς να σχολιάσει επιβεβαίωση από τα ΗΕ ότι διέθεσαν κάποια κονδύλια για στήριξη της εκστρατείας του ''ναι'' στο δημοψήφισμα, δεδομένου ότι και οι ΗΠΑ μέσω του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον ήταν επίσης αναμεμειγμένη σε αυτή την εκστρατεία ο κ. Μπάουτσερ απάντησε στο δημοσιογράφο: ''Λέτε μια ιστορία που δεν αληθεύει. Δεν μπορώ να σχολιάσω ιστορία που εξ ολοκλήρου δεν αληθεύει''.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Κάιρο - Ταλάτ - Αμερικανοί - Μακσέιν

    Ολες οι σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τα κατεχόμενα και την τ/κ κοινότητα, λαμβάνονται στην Αγκυρα και ''συνεπώς οι οποιοιδήποτε μικροπολιτικοί κλυδωνισμοί δεν θα επηρεάσουν την πορεία των δικών μας θεμάτων'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σχολιάζοντας την παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία δύο Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στα κατεχόμενα για επιθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στο παράνομο αεροδρόμιο "Ερτζιάν" στην Τύμπου, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως η πλευρά μας δεν θεωρεί απαραίτητη αυτή την ενέργεια. Ο ρόλος των αρχών των ΗΠΑ δεν είναι να ελέγχουν αεροδρόμια και ειδικά αεροδρόμια τα οποία είναι παράνομα, συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη πράξη, έχει σχέση με μια πολιτική την οποία έχει αρθρώσει το Στέιτ Ντιπάρμεντ και την οποία αποκαλεί ως ''έξοδο της τ/κ κοινότητας από την απομόνωση'', προσέγγιση με την οποία η πλευρά μας διαφωνεί, αφού θεωρεί ότι η έξοδος των Τ/Κ από την "απομόνωση", δεν έγκειται στη δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών, αλλά στη χρήση των υφιστάμενων που έχει η νομίμως Κυπριακή Δημοκρατία.

    [05] (K) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συνεδρία Συμβουλίου EDP

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού συμμετείχε χθες στην πρώτη επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουτσού κατέχει τη θέση Αντιπροέδρου του EDP.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ντένις Μακσέιν - Αφιξη στην Κύπρο - Δήλωση ------------------------------------------ ''Προβλέπουμε σε ε/κ προτάσεις για να προχωρήσει παραπέρα η πορεία'' για διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν κατά την άφιξή του στην Κύπρο, προσθέτοντας πως τώρα που οι Τουρκοκύπριοι έχουν γυρίσει σελίδα στο παρελθόν πρέπει να βοηθηθούν να συνεχίσουν στο δρόμο προς την Ευρώπη και την επανένωση.

    Ο κ. Μακσέιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, είπε πως κάτι τέτοιο θα κάνει τη λύση πιο πιθανή, πιο εύκολο να συγκροτηθεί και λιγότερο δαπανηρή, προσθέτοντας πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ σχετικά με θέματα αναγνώρισης και περιουσιακά δικαιώματα''.

    ''Αντιθέτως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το καθετί που πράττει η ΕΕ λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες. Εχουμε καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το θέμα χρηματοδότησης, και με καλή θέληση και διάλογο μπορούμε να συμφωνήσουμε επίσης και για το θέμα του εμπορίου'', είπε.

    Μακσέιν - Κύπρος - Συμφιλιωτική Επίσκεψη ----------------------------------------- Συμφιλιωτική, χαρακτήρισε χθες εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην Κύπρο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.

    Ο κ. Μακσέιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού ΥΠΕΞ, θα επικεντρώσει την προσοχή του περισσότερο στα όσα θα ακούσει από τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες.

    Οι συνομιλίες θα καλύψουν τα αμεσότερα θέματα που σχετίζονται με τη γνωστή ορολογία της ΕΕ για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και τα θέματα που αφορούν τη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μακσέιν θα επαναλάβει τη θέση ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να διαμορφώσει συγκεκριμένες απόψεις για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Μακσέιν ----------------------------- Η επίσκεψη του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν στην Κύπρο είναι επίσκεψη ρουτίνας κατά την οποία θα διερευνηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ και αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2005, και θεωρούμε ότι είναι μια επίσκεψη ρουτίνας, διερεύνησης θεμάτων που απασχολούν τη Βρετανία και την Κύπρο'', είπε.

    Ιακώβου - Ταλάτ - Αμερικανοί - Μακσέιν -------------------------------------- Ολες οι σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τα κατεχόμενα και την τ/κ κοινότητα, λαμβάνονται στην Αγκυρα και ''συνεπώς οι οποιοιδήποτε μικροπολιτικοί κλυδωνισμοί δεν θα επηρεάσουν την πορεία των δικών μας θεμάτων'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σχολιάζοντας την παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία δύο Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στα κατεχόμενα για επιθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στο παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζιάν'' στην Τύμπου, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως η πλευρά μας δεν θεωρεί απαραίτητη αυτή την ενέργεια. Ο ρόλος των αρχών των ΗΠΑ δεν είναι να ελέγχουν αεροδρόμια και ειδικά αεροδρόμια τα οποία είναι παράνομα, συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη πράξη, έχει σχέση με μια πολιτική την οποία έχει αρθρώσει το Στέιτ Ντιπάρμεντ και την οποία αποκαλεί ως ''έξοδο της τ/κ κοινότητας από την απομόνωση'', προσέγγιση με την οποία η πλευρά μας διαφωνεί, αφού θεωρεί ότι η έξοδος των Τ/Κ από την ''απομόνωση'', δεν έγκειται στη δημιουργία ανεξάρτητων θεσμών, αλλά στη χρήση των υφιστάμενων που έχει η νομίμως Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οι δηλώσεις του κ. Ιακώβου έγιναν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Κάιρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, στον οποίον μετέφερε προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, και είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Πρωθυπουργό και άλλους επισήμους.

    ''Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο είναι πολύ υψηλού επιπέδου και πολύ φιλικές και είναι μια χώρα που παραδοσιακά υποστηρίζει τις θέσεις της Κύπρου γενικά στους διεθνείς οργανισμούς και αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά σε όλα τα επίπεδα».

    «Προσβλέπουμε και στο μέλλον σε μια συνεργασία στον πολιτικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τον οικονομικό», δήλωσε ο κ. Ιακώβου, ενώ από την πλευρά της η Αίγυπτος προσβλέπει σε μια καινούργια φάση συνεργασίας με την Κύπρο, αφού η Κύπρος είναι πια χώρα μέλος της ΕΕ και συνεπώς μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αντικείμενο της σημερινής του συνάντησης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως «υπάρχει μια μεγάλη ημερησία διάταξη με έξι, εφτά πολιτικά θέματα».

    Ο ΥΠΕΞ ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις στα πλαίσια της ΕΕ, το θέμα των Κανονισμών για τους Τ/Κ, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας καθώς και μερικά ''επιμέρους θέματα, τα οποία αντιμετωπίζονται στην ΕΕ, όπως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ και ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και πώς θα υπολογίζονται οι συνεισφορές της κάθε χώρας, αλλά και θέματα κοινωνικοεργατικού τομέα στα οποία έχουμε διαφορές στην ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο''.

    Πρόκειται, όπως είπε, για «μια σημαντική ημερησία διάταξη, ενώ αργότερα ο κ. Μακσέιν θα δει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής».

    Ραούφ Ντενκτάς - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Επιστολή παραίτησης ------------------------------------------------------- Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι παρέλαβε την επιστολή παραίτησης του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως δεν θα προβεί σε λεπτομερή σχολιασμό της επιστολής σε αυτό το στάδιο.

    Ο κ. Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί με όλα τα κόμματα και μετά να δώσει την εντολή για σχηματισμό ''κυβέρνησης''.

    Σύμφωνα με το λεγόμενο σύνταγμα, το κόμμα στο οποίο θα δοθεί η εντολή πρέπει να σχηματίσει νέα ''κυβέρνηση'' εντός 15 ημερών το αργότερο, διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσει πίσω την εντολή αυτή. Εάν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί ''κυβέρνηση'', ο Τ/Κ ηγέτης μπορεί να δώσει την εντολή σε άλλο κόμμα ή να αποφασίσει κατά πόσο θα διεξαχθούν λεγόμενες εκλογές.

    Σήμερα, το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου έχει 19 ''βουλευτές'', το Ρεπουμπλικανικό Τουρικό Κόμμα του Μεμχέτ Αλί Ταλάτ έχει 18, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς 5, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί 4. Το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Χουσεϊν Αγκολεμλί, το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου του Ιζέτ Ιζτζάν, το Κόμμα Ελεύθερης Σκέψης του Σαλίχ Τσοσάρ και το Νέο Κόμμα έχουν από μία ''έδρα'' στη ''βουλή''.

    Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Παραίτηση - Συνέντευξη Τύπου ------------------------------------------------------- Αναπόφευκτες είναι οι πρόωρες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπέβαλε χθες το πρωί την παραίτηση της ''κυβέρνησης'' των κατεχομένων στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη λεγόμενη βουλή, ύστερα από την υποβολή παραίτησης της ''κυβέρνησής'' των κατεχομένων με τον κ. Ταλάτ, ο Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) και εταίρος του ΡΤΚ στην παραιτηθείσα ''κυβέρνηση'', συμφώνησε με τη διαπίστωση Ταλάτ ότι οι ''εκλογές'' είναι αναπόφευκτες.

    Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς συμφώνησαν ότι η επερχόμενη περίοδος είναι σημαντική για τους Τ/Κ και υπέδειξαν την ανάγκη για μια σταθερή ''κυβέρνηση''.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία για σχηματισμό νέας ''κυβέρνησης'' θα γίνει δυσκολότερη λόγω της προσπάθειες της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στο έργο της ''κυβέρνησης'' ΡΤΚ και ΔΚ, αλλά και στις άκαρπες προσπάθειες που το κόμμα του κατέβαλε για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, οπότε και η λεγόμενη κυβέρνηση μετατράπηκε σε ''κυβέρνηση'' μειοψηφίας.

    ''Δεν ήταν δυνατόν να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση από την παρούσα βουλή'', είπε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε: ''Φαίνεται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές''.

    Ο κ. Ταλάτ υπέδειξε τη σημασία της επερχόμενης περιόδου και πρόσθεσε ότι η λεγόμενη κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το σχηματισμό νέας ''κυβέρνησης''.

    Εκπρόσωπος - Παραίτηση Ταλάτ ---------------------------- Η κυβέρνηση θεωρεί την παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εσωτερική διεργασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι όταν θα ξεκινήσουν οι νέες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρχει αξιόπιστη ηγεσία της τ/κ κοινότητας που να μπορεί δεσμευτικά να συνεργαστεί μαζί μας για τον κοινό στόχο ενός ανεξάρτητου ομοσπονδιακού κράτους.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Παραίτηση Ταλάτ -------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση της λεγόμενης κυβέρνησης Ταλάτ στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε ''κανένα σχόλιο για πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την τ/κ κοινότητα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Αρμενία ------------------------------------------------------- Πολύ ικανοποιημένη από το ταξίδι της στην Αρμενία, είναι η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που μετέβη στην χώρα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως δήλωσε χθες ο κ. Χριστόφιας στο αεροδρόμιο Λάρνακας η αντιπροσωπία «είναι πάρα πολύ ικανοποιημένη, μέχρι ενθουσιασμένη», αφού επιστρέφει από «μια σύντομη, αλλά εντατική και γεμάτη περιεχόμενο επίσκεψη».

    Η αντιπροσωπία, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, «είχε την ευκαιρία να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας και να επισκεφθεί και διάφορες περιοχές που προκαλούν τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον».

    Μετά τη λήξη της επίσκεψης, εδόθη στην Αρμενία δημοσιογραφική διάσκεψη και υπεγράφη «μνημόνιο παραπέρα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, στηριγμένη στο πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο είχε υπογραφή το Δεκέμβριο του 2003, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας επισκέφθηκε την Κύπρο», πρόσθεσε.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Χρηματοδοτήσεις --------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στήριξαν την εκστρατεία του ''ναι'' στο δημοψήφισμα της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαγόρασαν ανθρώπους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως υπάρχουν οι σχετικές εκθέσεις από τις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί με διαφάνεια πώς διατέθηκαν τα κονδύλια.

    Κληθείς να σχολιάσει επιβεβαίωση από τα ΗΕ ότι διέθεσαν κάποια κονδύλια για στήριξη της εκστρατείας του ''ναι'' στο δημοψήφισμα, δεδομένου ότι και οι ΗΠΑ μέσω του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον ήταν επίσης αναμεμειγμένη σε αυτή την εκστρατεία ο κ. Μπάουτσερ απάντησε στο δημοσιογράφο: ''Λέτε μια ιστορία που δεν αληθεύει. Δεν μπορώ να σχολιάσω ιστορία που εξ ολοκλήρου δεν αληθεύει''.

    Δήλωσε ότι τα ΗΕ, οι ΗΠΑ καθώς και άλλοι κατέστησαν σαφή την υποστήριξή τους στο ''ναι'', σημειώνοντας ότι εναπόκειται στα ΗΕ να ανφέρουν πως διέθεσαν αυτά τα χρήματα, π.χ. ενημέρωση των ψηφοφόρων.

    ''Ωστόσο ο συλλογισμός της ερώτησής σας, ότι τα ΗΕ δαπάνησαν 27 εκατομμύρια δολάρια για να δωροδοκήσουν ανθρώπους προκειμένου να ψηφίσουν 'ναι', πιστεύω πως είναι εξ ολοκλήρου λάθος'', δήλωσε.

    Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο ίδιος δεν ανέφερε το ποσό των 27 εκατομμυρίων αλλά ο ίδιος ο κ. Μπάουτσερ, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ παρέπεμψε στα ΗΕ για το πώς ξόδεψαν τα δικά τους κονδύλια.

    ''Νομίζω πως αρχίσατε την παρατήρησή σας με τα 27 εκατομμύρια δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε χρήματα ξοδεύτηκαν από τα ΗΕ εκείνη την περίοδο είμαι βέβαιος πως τα ΗΕ μπορούν να δώσουν εξηγήσεις, ανοικτά και με διαφάνεια'', συνέχισε.

    Συμπλήρωσε πως όλοι όσοι ενδιαφέρονται για ένα καλό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που κατέβαλαν τα ΗΕ αλλά και άλλοι για να επιτευχθεί συμφωνία για την Κύπρο ''το διατύπωσαν στις ομιλίες και τις δηλώσεις τους''.

    ''Σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι ξοδεύουν για πράγματα, όπως η ενημέρωση των ψηφοφόρων, δεν το γνωρίζω, αλλά είμαι βέβαιος πως μπορούν να δώσουν εξηγήσεις ανοικτά και με διαφάνεια'', επανέλαβε, προσθέτοντας πως δεν αποδέχεται το συλλογισμό περί δωροδοκίας.

    Σε ερώτηση για το κονδύλι που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο για την UNOPS για σκοπούς επαναπροσέγγισης, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι τα αμερικανικά κονδύλια χρησιμοποιούνται ''σε δικοινοτικές δραστηριότητες, για τη στήριξη της ειρήνης στο νησί και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    ''Αυτά είναι χρήματα για τα οποία είμαστε ανοικτοί. Οπως γνωρίζετε είναι όλα καταγεγραμμένα στο Κογκρέσο, υπάρχει σχετική κατάσταση στο Κογκρέσο για το πώς ξοδεύτηκαν'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν ξοδεύτηκαν για το ''ναι'' στο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε πως μπορούν να δοθούν εξηγήσεις για τη δαπάνη και πως υπάρχει διαθέσιμο υλικό.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σέβεται ''τη δημοκρατική διαδικασία στη βόρεια Κύπρο'', προσθέτοντας ότι ο κ. Ταλάτ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι ''το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών''.

    Ερωτηθείς πώς επηρεάζει αυτή η εξέλιξη τις αμερικανικές προσπάθειες για τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας από τα χέρια της τουρκικής κατοχής, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε συνεργασία με τους Τ/Κ ''σε μια προσπάθεια να τους προσφέρουν ευκαιρίες τις οποίες δεν είχαν''.

    Ανέφερε ότι αυτή είναι μια προσπάθεια που κατευθύνεται ''όχι προς μια συγκεκριμένη κυβέρνηση μέσα από την επιθυμία των ΗΠΑ να τους βοηθήσουν αλλά και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους στην εξεύρεση λύσης για να καταστούν μέρος της Ευρώπης και να συμμετάσχουν στα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χρησιμοποιεί τον όρο ''κυβέρνηση'' ο κ. Μπάουτσερ είπε: ''λέμε η κυβέρνηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας''.

    Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένοι ------------------------------------------ Οι κατοχικές αρχές έχουν αποκόψει μεγάλο αριθμό σελίδων από τα βιβλία των εγκλωβισμένων μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις προς τα ΗΕ, δήλωσε χθες ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

    ''Εχουμε διαμαρτυρηθεί και τα ΗΕ συμφωνούν μαζί μας διότι εάν πρόκειται να εφαρμοστεί η συμφωνία της 3ης Βιέννης αυτή προνοεί δικαίωμα εκπαίδευσης με τον τρόπο που αποφασίζει η κοινότητα'', είπε ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

    Ανέφερε ότι υπάρχει βιβλίο 200 σελίδων που του έχουν κόψει τις 50 και πρόσθεσε ότι η αποκοπή σελίδων δεν γίνεται μόνο από βιβλία ιστορίας ή άλλων θεμάτων που εκ πρώτης όψεως μπορεί να έχουν αναφορά στην Τουρκία αλλά και από βιβλία Αγγλικών, Γεωγραφίας και αρκετά άλλα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Καταγγελία - ΧΑΚ --------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι τα όσα απετέλεσαν δήθεν αποκάλυψη στη χθεσινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής περί εμπλοκής του σε υπόθεση αγοράς μετοχών αξίας 700 - 800 χιλιάδων, χρησιμοποιώντας το όνομα του πατέρα του και όχι το δικό του επίθετο, αποτελούν προσπάθεια διάπραξης πολιτικού εγκλήματος και σπίλωσης του ονόματός του.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «λασπολογία, κτυπήματα κάτω από τη μέση και προσπάθεια φίμωσης» και αφού σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε δημοσιοποιηθεί εδώ και τέσσερις μήνες, διερωτήθηκε γιατί επελέγη η συγκεκριμένη στιγμή να εμφανιστεί ως αποκάλυψη σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων.

    Υπογραμμίζοντας πως δεν συμμετείχε σε διαπλοκές ή καταδολίευση των επενδυτών, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αξιώνει την πλήρη διερεύνηση της όλης υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές και την αποστολή του πορίσματος στο Γενικό Εισαγγελέα ''του οποίου την ακεραιότητα ουδείς νομίζω ότι αμφισβητεί ή αμφιβάλλει'', όπως είπε.

    ''Δεν χωρεί αμφιβολία ότι απώτερος στόχος της δήθεν αποκάλυψης ήταν από τη μια να πληγώ πολιτικά ανεπανόρθωτα και από την άλλη ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τους πραγματικούς ενόχους του σκανδάλου και τα καθημερινά προβλήματα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης και διερωτήθηκε γιατί επιλέγηκε η συγκεκριμένη στιγμή να εμφανιστεί το θέμα αυτό ως μια αποκάλυψη σκανδάλου τεραστίων διαστάσεων.

    Βουλή - Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών - ΧΑΚ - Αναστασιάδης ----------------------------------------------------------- Επιθυμία όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστος Χρυσοστόμου, είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να ριχθεί άπλετο φως για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, ''θα πρέπει οι ένοχοι αυτού του μεγάλου κοινωνικο - οικονομικού σκανδάλου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και όχι απλώς να οδηγηθούν, αλλά να αρχίσει και η εκδίκαση των υποθέσεων, η οποία καθυστερεί σημαντικά, για να έχουμε σύντομα αποτελέσματα και όχι μετά από πέντε ή δέκα χρόνια''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομιλία --------------------------------------------- Σε κατάθεση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην βάση πέντε κατευθυντηρίων γραμμών εθνικής συναντίληψης για το ξεπέρασμα του διχαστικού κλίματος που υπάρχει, προέβη απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος του ενώ εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οι πέντε άξονες, σημείωσε, είναι η πλήρης και ανεπιφύλακτη συμμόρφωση προς τη δημοκρατικά εκφρασθείσα ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο τερματισμός κάθε δημόσιας συζήτησης γύρω από τη στάση στο δημοψήφισμα και η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες για κινητικότητα και ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με ευθύνη του ΟΗΕ και επικουρική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Πρόσθεσε πως ''αν το Σχέδιο μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με το τι συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη είναι νεκρό και μη υπάρχον, κατάθεση ολοκληρωμένου Σχεδίου λύσης από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση των Συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου το 1989 και του Ευρωπαϊκού Συντάγματος''.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - EDP ------------------ Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού συμμετείχε χθες στην πρώτη επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κουτσού κατέχει τη θέση Αντιπροέδρου του EDP.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε η διοργάνωση του Πρώτου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος στις 9 Δεκεμβρίου 2004, και υιοθετήθηκε πρόταση των ΝΕΟ για εκ περιτροπής συνεδρίες του Συμβουλίου στις χώρες μέλη. Στην Κύπρο η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο - Μάιο 2005.

    Επιπρόσθετα λήφθηκαν αποφάσεις για θέματα νεολαίας και άλλα οργανωτικά θέματα και εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός για τα έτη 2004 και 2005.

    Υπουργός Εμπορίου- Μετάβαση σε αραβικές χώρες - Πετρέλαιο --------------------------------------------------------- Με στόχο την προώθηση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με γειτονικές αραβικές χώρες και την ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως της γέφυρας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Μέσης Ανατολής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί από το ερχόμενο Σάββατο ταξίδι στη Συρία, Ιορδανία και Κατάρ και αργότερα στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι κατά την αποστολή αυτή, αλλά και με διαβουλεύσεις που γίνονται με άλλες χώρες, θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές και η σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με πετρέλαιο προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Χώρες εκτός ευρωζώνης - Κύπρος ------------------------------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες έκθεση για την πορεία σύγκλισης των 10 νέων κρατών μελών και της Σουηδίας, δηλαδή των χωρών που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια, για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

    Η έκθεση εξετάζει αν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ρήτρα εξαίρεσης από το Ευρώ (εξαίρεση έχουν η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία), πληρούν τα πέντε κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τη συνθήκη δηλαδή: 1) τη σταθερότητα των τιμών, 2) τη δημοσιονομική κατάσταση, 3) τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, 4) τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, 5) τη συμβατότητα της νομοθεσίας του κράτους μέλους με την κοινοτική.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    Ειδικότερα, η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, ενώ δεν πληροί τα κριτήρια της συμβατότητας της νομοθεσίας, της δημοσιονομικής κατάστασης (έλλειμμα, χρέος) και της συμμετοχής της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2).

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Μικρές απώλειες κατέγραψε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 959,05 μονάδες, σημειώνοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,43%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 71,73 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά την αύξηση που παρουσίασε σε σχέση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 264 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παραίτηση λεγόμενης κυβέρνησης - Χρηματιστήριο

    [08] (Κ) Πρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία

    Από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία θα εξαρτηθεί κατά πόσο το κυπριακό πρόβλημα θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας κατά το διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτεριγκ.

    "Δεν έχω ακούσει μέσα στην πολιτική μας ομάδα να ευνοεί κανείς κάτι τέτοιο", πρόσθεσε. "Βεβαίως", συνέχισε, "αν η Τουρκία αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα τη Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος τότε θα έχουμε πρόβλημα. Εάν ο κ. Παπαδόπουλος δηλώσει ότι δεν είναι υπέρ των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τότε υπάρχει πρόβλημα".

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών

    Πλήρη κατανόηση επιδεικνύει η Βρετανία για τα αιτήματα που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση και που πρέπει να ικανοποιηθούν πριν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Βρετανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου είπε πως συζήτησαν κυρίως ευρωπαϊκά θέματα αλλά και το Κυπριακό.

    [10] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέδριο για τουρισμό

    Βασική επιδίωξη της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση και η επανατοποθέτηση της Κύπρου στον τουριστικό χάρτη, ως ενός προορισμού με ξεχωριστή ταυτότητα και μοναδικά χαρακτηριστικά που να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους πολλούς και φτηνότερους στην τιμή ανταγωνιστές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του κατά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με θέμα ''New models for destination management and marketing structures'', που πραγματοποιείται στη Λάρνακα.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανός ΥΦΕΞ (1)

    Τις ανησυχίες των Ε/Κ για τη στάση της Βρετανίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους στη Βουλή.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση διάρκειας πέραν της μίας ώρας, σημειώνοντας πως συζήτησαν για το Κυπριακό και τη στάση της Βρετανίας όσον αφορά θέματα όπως οι κανονισμοί της ΕΕ για τους Τ/Κ καθώς και για τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Διαμαρτυρία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι σήμερα θα αποφασίσει κατά πόσο θα γίνει διαμαρτυρία σε υψηλότερο επίπεδο, από ό,τι έχει ήδη γίνει, αναφορικά με την παρουσία Αμερικανών ειδικών που προέβησαν σε έλεγχο ασφαλείας των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου "Ερτζιάν" στην κατεχόμενη Τύμπου.

    [13] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λεγόμενη κυβέρνηση - Αμερικανοί - Τύμπου (2)

    Επιθυμούμε την ύπαρξη ενός αξιόπιστου συνομιλητή από την τ/κ πλευρά, έστω και εάν ο ουσιαστικός διαπραγματευτής μας είναι η Τουρκία και όχι η ηγεσία των Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση της λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς εάν μας επηρεάζουν οι αλλαγές των δεδομένων στα κατεχόμενα, μετά και την υποβολή της παραίτησης του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό δεν μας επηρεάζει», αλλά «επειδή η πάγια προσπάθειά μας είναι η επανέναρξη συνομιλιών για να βρεθεί μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση του Κυπριακού, εμείς θέλουμε να υπάρχει ένας αξιόπιστος συνομιλητής από την τ/κ πλευρά, έστω και εάν ο ουσιαστικός διαπραγματευτής μας είναι η Τουρκία και όχι η ηγεσία των Τ/Κ» και «αυτός είναι ο μόνος επηρεασμός».

    [14] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο μήνα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5738               0,5772
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4545               0,4572
    Λίρα Αγγλίας              0,8312               0,8361
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4220            0,4253
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3343            0,3369
    Δολάριο Καναδά                  0,3640            0,3669
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3730            0,3759
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανός ΥΦΕΞ

    [17] (Κ) Λάρνακα - Διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό

    Με τη συμμετοχή συνέδρων από 30 χώρες, άρχισε σήμερα στη Λάρνακα διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα ''New Models for Destination Management and Marketing Structures'', το οποίο διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

    Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος (η ομιλία του μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ προηγουμένως).

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  277.611,61
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,67    -0,08    198.317,39
    FTSE/CySE 20                           320,02    -0,12    137.816,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  956,91    -0,11    138.801,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              982,32    -0,37      4.956,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.004,25    -0,17     62.879,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     957,90    -0,12    143.757,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       955,93    -0,06     97.143,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    908,36    -1,16      8.227,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            905,31     0,56     64.263,99
    FTSE Med (19/10/2004)                5.996,07     0,33
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιτροπή Αγνοουμένων - Οικονομική βοήθεια

    Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει 50.000 δολάρια για τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές ζημιές

    Ζημιές, για τέταρτη συνεχή ημέρα, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με την αγορά να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 957,9 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,12%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 71,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 277 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων ποσοστό 21,2% αφορούσε τη μετοχή της Δήμητρας Επενδυτική.

    [21] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Υπουργείο Υγείας - Προϋπολογισμός 2005

    Το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τους προϋπολογισμούς του για το 2005, προσπαθεί να επιτύχει μια ορθολογιστική κάλυψη των αναγκών υγείας σε όλα τα επίπεδα και ''να ανταποκριθεί στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας και στις συνεχώς διαφοροποιούμενες ανάγκες και προσδοκίες του πληθυσμού'', δήλωσε σήμερα η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2005, η κ. Ακκελίδου, αφού σημείωσε ότι οι προτάσεις του Υπουργείου περιορίστηκαν στα πλαίσια της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής για οικονομική περισυλλογή και εξυγίανση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είπε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση 4,5% περίπου σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2004 (218.653.906 λίρες) και ανέρχεται συνολικά στα 228.445.486 λίρες.

    [22] (Κ) Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Επιστροφή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Τα θερμά και ειλικρινά του συγχαρητήρια προς τους εννέα Κύπριους ορειβάτες και τον προπονητή της πρώτης κυπριακής αποστολής, η οποία κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των Ιμαλαΐων και να αναρτήσει την κυπριακή σημαία στην κορυφή Chulu East, ύψους 6.548 μέτρων, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή της αποστολής στην Κύπρο.

    Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι όλος ο κόσμος είχε «επίγνωση των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων του εγχειρήματός» της αποστολής. Ταυτόχρονα, είπε, και οι ίδιοι οι ορειβάτες γνώριζαν «την σκληρή προετοιμασία» που είχαν κάνει, αλλά και την θέλησή τους να κερδίσουν «αυτό το μεγάλο στοίχημα».

    [23] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Ερολγου - Εντολή - 'Κυβέρνηση'

    [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα Ανεξαρτησίας - Μηνύματα

    [25] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Αυστραλοί αξιωματούχοι

    [26] (Κ) Κατεχόμενα - Μακσέιν - Επαφές

    [27] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Δημογραφική Εκθεση

    Ο πληθυσμός στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές της Κύπρου υπολογίζεται σε 730.400 μέχρι το τέλος του 2003 σημειώνοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

    [28] (Κ) Βρετανικό Κοινοβούλιο - Κοξ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι προτού η Τουρκία πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε σειρά θετικών χειρονομιών στο Κυπριακό όπως η μείωση των τουρκικών στρατευμάτων και η αποχώρηση των εποίκων από το νησί."

    Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κοξ, Πρόεδρος του Ομίλου για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβουλίου εισηγείται όπως η Τουρκία εργαστεί προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης δυσκολιών γύρω από το θέμα των περιουσιών που συνεχίζουν να ανήκουν στους Ε/Κ και συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.

    Ο Βρετανός βουλευτής χαιρετίζει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει στους Τ/Κ, να συνεργαστούν με τους Ε/Κ, όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, και να τους στηρίξει χωρίς να επιδιώκει να ελέγχει τη διασύνδεση αυτή.

    Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει πλήρως την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους δημότες της και πως οι δυο κοινότητες της Κύπρου θα ενθαρρυνθούν για την ανάπτυξη της πόλης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)

    [29] (Κ) Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    [30] (Κ) Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συμβούλιο - Κουτσού


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 October 2004 - 17:49:28 UTC