Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Ισπανία - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ειρηνευτική Δύναμη - Ψήφισμα - Διαβουλεύσεις
  • [03] (Κ) Αίγυπτος - Επίσκεψη Ιακώβου - Συνομιλίες - Μουμπάρακ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επιστροφή
  • [07] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Παραίτηση - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [08] (Κ) Κουμουτσάκος- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Πάουελ στον Μολυβιάτη
  • [09] (K) Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ - Πρόσφυγες - Κύπρος - Ερευνα
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Κουμουτσάκος- Τουρκικές παραβάσεις-παραβιάσεις - Διάβημα
  • [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Παραίτηση Ταλάτ
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένοι
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Αιγύπτου - ΥΠΕΞ - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Κόμμα Εθνικής Ενότητας
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Παραίτηση Ταλάτ
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Μακσέιν
  • [20] (Κ) Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Χώρες εκτός ευρωζώνης - Κύπρος
  • [21] (Κ) Βουλή -Υπουργός Εμπορίου- Μετάβαση σε αραβικές χώρες - Πετρέλαιο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Αρμενία
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ - Μακσέιν - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομιλία

  • [01] (Κ) ΥΦΕΞ Ελλάδας - Ισπανία - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης συναντάται σήμερα με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνο στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Βαληνάκης είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Πολιτικά Θέματα Μπερναντίνο Λεόν και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αλμπέρτο Ναβάρο.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ειρηνευτική Δύναμη - Ψήφισμα - Διαβουλεύσεις

    Ξεκίνησαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί μέχρι την 28η Οκτωβρίου.

    [03] (Κ) Αίγυπτος - Επίσκεψη Ιακώβου - Συνομιλίες - Μουμπάρακ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στον οποίον θα μεταφέρει γραπτό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος επισκέπτεται το Κάιρο μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, είχε χθες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αχμέντ Ναζίφ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για Κατάργηση των Θεωρήσεων για Κατόχους Διπλωματικών, Υπηρεσιακών και Ειδικών Διαβατηρίων.

    Οι κύριοι Ναζίφ και Γκείτ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Αιγύπτου έναντι της Κύπρου στη βάση αρχών που ακολουθεί η Αίγυπτος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η παραμονή της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την ποινική δίωξη που διέταξε εναντίον της ο Γενικός Εισαγγελέας, οι αποκαλύψεις χθες στη Βουλή ότι πολιτικό πρόσωπο έπαιξε 700 - 800 χιλιάδες λίρες στο ΧΑΚ, η έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, καθώς και η ''κυβερνητική'' κρίση στα κατεχόμενα και η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων λεγόμενων εκλογών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σπερμολογούν'' γράφει ότι χθες οι κυβερνώντες ''συνέχισαν τις σπερμολογίες, με στόχο τη φθορά πολιτικών αντιπάλων'' και προσθέτει ότι ''εντυπωσιοθηρικά υπερπρόβαλαν χθες δήθεν υπόθεση βουλευτή, φωτογραφίζοντας την αντιπολίτευση, που αγόρασε μετοχές 700- 800 χιλ. λιρών, χρησιμοποιώντας για επίθετο το όνομα του πατέρα του''. Σε άλλο θέμα η ''Α'' γράφει ότι "οι ερασιτεχνικοί έως ανύπαρκτοι χειρισμοί της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την πολιτική της άδειας καρέκλας που ακολουθεί, επέφεραν σοβαρό πολιτικό και οικονομικό πλήγμα στην Κύπρο, σε σχέση με τη διαχείριση του FIR Λευκωσίας".

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Τρομοκρατία Εδονιτών στη Λεμεσό'' γράφει ότι "με την επιστράτευση εμμίσθων και μπράβων και την επιβολή τρομοκρατίας, η ΕΔΟΝ πέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και κατ' επέκταση να κομματικοποιήσει τα μαθητικά συμβούλια των σχολείων της Λεμεσού, όπως καταγγέλλει σε γραπτή του ανακοίνωση το επαρχιακό συμβούλιο της Μαθητικής Κίνησης Λεμεσού της νεολαίας του ΔΗΣΥ". Αλλού γράφει ότι ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών σε πανεπιστήμια της Βρετανίας έχει αυξηθεί φέτος από 4.000 σε 5.500, όπως προκύπτει από στοιχεία της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τρέμουν ΧΑΚ και χτυπούν Νικήτα'' γράφει ότι η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα θα βόλευε ίσως ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αγωνιούν για την εξέλιξη που θα έχει η έρευνα για το Χρηματιστήριο. Αλλού γράφει ότι το ''κυβερνητικό'' αδιέξοδο στα κατεχόμενα έχει φθάσει σε κομβικό σημείο και προσθέτει ότι η ''κυβέρνηση'' του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενδέχεται να μετρά σήμερα τις τελευταίες ώρες ύπαρξής της, αφού ενδέχεται σήμερα να ανακοινωθεί η παραίτηση της ''κυβέρνησης'' και να προκηρυχθούν πρόωρες λεγόμενες εκλογές.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ο Παίκτης!'' γράφει ότι "το όνομα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη συνδέθηκε χθες με την αποκάλυψη για το πολιτικό πρόσωπο που έπαιξε 700 με 800 χιλιάδες λίρες στο ΧΑΚ". Η εφημερίδα προσθέτει πως ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για ''πολιτικό αρχηγό'', ενώ άλλοι συνέδεσαν το θέμα με την προ ολίγων ημερών δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι έπαιξε στο χρηματιστήριο και μάλιστα ήταν χαμένος. Αλλού γράφει ότι πρόβλημα της οικονομίας παραμένει ακόμα το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωσή του και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την έκθεση της ΕΕ για την πορεία προς τη σύγκριση των κρατών μελών της ΕΕ που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη και δεν τηρούν τα κριτήρια Μάαστριχτ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δείχνουν έξοδο σε άλλους 200'' γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών άρχισε να συζητά τον πλεονασμό και άλλων 200 250 υπαλλήλων του συγκροτήματος, πέραν των 135 που θα κηρυχθούν πλεονάζοντες ούτως ή άλλως, λόγω αποδέσμευσης δύο αεροσκαφών Airbus 320 από την 1η Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σοβαρά εμπόδια στα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις στη διευθέτηση του ζητήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι θα βρει μπροστά του το Υπουργείο Οικονομικών.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ο Πρόεδρος αποφασίζει'' γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχε χθες με την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου εξέφρασε ξανά την πλήρη στήριξή του στην Υπουργό και πως το θέμα της παραμονής της στο Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε από το Ερεβάν, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, ότι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στην υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου και γράφει ότι η Υπουργός θα παραμείνει και σήμερα στο γραφείο της, αφού σε δηλώσεις της ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Ακκελίδου είπε ότι η απομάκρυνσή της από τη θέση ''είναι θέμα αποκλειστικά του Προέδρου''. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως οι οδηγοί που είτε κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα της οδήγησης είτε προσπερνούν άλλο όχημα με άσπρη συνεχή γραμμή στο δρόμο θα τους επιβάλλονται πρόστιμο και δύο βαθμοί ποινής.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αίγυπτος - Επίσκεψη Ιακώβου - Συνομιλίες - Μουμπάρακ ---------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στον οποίον θα μεταφέρει γραπτό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος επισκέπτεται το Κάιρο μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, είχε χθες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αχμέντ Ναζίφ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του με τον οποίο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για Κατάργηση των Θεωρήσεων για Κατόχους Διπλωματικών, Υπηρεσιακών και Ειδικών Διαβατηρίων.

    Οι κύριοι Ναζίφ και Γκείτ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Αιγύπτου έναντι της Κύπρου στη βάση αρχών που ακολουθεί η Αίγυπτος.

    Η αιγυπτιακή πλευρά επέδειξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις προοπτικές που αυτή διανοίγει για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς και των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ, θεωρώντας ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε χθες ο κ. Ιακώβου με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Αχμέντ Ναζίφ, έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εκφράσθηκε και από τις δύο πλευρές η ετοιμότητα για διεύρυνση των σχέσεων αυτών και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υπηρεσίες και οι επενδύσεις.

    Η συζήτηση Ιακώβου - Ναζίφ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Επικεντρώθηκε στην ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και των προοπτικών περαιτέρω ενίσχυσής τους, ιδιαίτερα υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις προοπτικές που αυτή διανοίγει για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Ιακώβου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου για την παρούσα φάση του Κυπριακού και για την πορεία και προοπτική των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

    Από αιγυπτιακής πλευράς δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη σταθερή υποστήριξη της Αιγύπτου προς την Κύπρο, η οποία, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Ναζίφ, αποτελεί συνεπή θέση αρχής για τη χώρα του.

    Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Εθνικό Συμβούλιο ----------------------------------------- Το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία για παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης Τύπου που σηματοδότησε τη λήξη των επισήμων επαφών της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σύντομα και ότι αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ημερήσια διάταξη.

    Με αφορμή ερωτήσεις που υπέβαλαν Αρμένιοι δημοσιογράφοι για την πολιτική της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφέρει οτιδήποτε επί του θέματος από την Αρμενία πέραν από τα όσα έχει δηλώσει στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ενδεχομένως η αρμενική πλευρά να επιθυμούσε να τεθούν περισσότεροι όροι, από τους όρους που θέτει η Κύπρος σε όλα τα επίπεδα.

    «Οι Αρμένιοι ενεργούν με βάση τις σχέσεις τους και τις εμπειρίες τους από την Τουρκία, οι οποίες είναι πικρές, και έχοντας υπόψη ότι δεν είναι χώρα εντός της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    ''Εμείς βλέπουμε με συμπάθεια και κατανόηση τις δικές τους απαιτήσεις και είμαστε αλληλέγγυοι. Πρόκειται για ένα λαό ο οποίος υπέστη μια γενοκτονία και ένα λαό του οποίου τα σύνορα είναι κλειστά από την Τουρκία», είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας ------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, μέχρι το Δεκέμβριο, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τεθούν όροι αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, να επεκταθεί η τελωνιακή της ένωση με την Κύπρο και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, πριν δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ερεβάν με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αρθούρ Μπαγκτασαριάν, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση θα έπρεπε να τεθεί και ο όρος αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

    Πριν τη συνέντευξη Τύπου Χριστόφιας και Μπαγκτασαριάν υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης των Αρμενίων δήλωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας έχουν εισέλθει σε ένα νέο στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα βοηθήσει την Αρμενία στην προώθηση των ευρωπαϊκών της οραμάτων.

    Ο κ. Μπαγκτασαριάν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία διατηρεί κλειστά τα σύνορά της με τη χώρα του, θέμα το οποίο, όπως είπε, ήγειρε σε εκπροσώπους της ΕΕ. Διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τουρκία να ελπίζει ότι θα καταστεί μέλος της ΕΕ έχοντας κλειστά τα σύνορα και μη επιτρέποντας τη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και έχοντας επίσης σοβαρά ζητήματα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αφού είπε ότι Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινό στόχο στους διεθνείς οργανισμούς και κοινή θέση στον αγώνα που διεξάγεται ώστε η Τουρκία να μην έχει δυνατότητα να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει όλα αυτά τα ζητήματα, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις κοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Ρομπέρτ Κοτσιαριάν, είπε ότι ο Αρμένιος Πρόεδρος εξέφρασε καλή θέληση και πολιτική βούληση ώστε Κύπρος και Αρμενία να προχωρήσουν σε στρατηγική συνεργασία. Αναφέροντας ότι γνωρίζει τις θετικές απόψεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο θέμα, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «υπάρχει το έδαφος να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Εξήγησε ότι με τον όρο στρατηγική συνεργασία εννοεί την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη δημιουργία της νέας γειτονίας της ΕΕ.

    «Η Κύπρος θα προσπαθήσει να γίνει γέφυρα προώθησης των σχέσεων μεταξύ των φιλικών της χωρών που γειτονεύουν με την ΕΕ μέσα από τη δραστηριότητά της ως μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Αντρανίκ Μαρκαριάν.

    Η αντιπροσωπεία μετέβη επίσης στο Μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών που υπάρχει στον προθάλαμο του μουσείου, που υπάρχει στο χώρο.

    «Συγκλονιστήκαμε στη θέα των εκθεμάτων που απεικονίζουν τη γενοκτονία του αρμενικού λαού από τους Τούρκους το 1915», έγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής στο βιβλίο επισκεπτών, προσθέτοντας ότι σήμερα που η Τουρκία κτυπά την πόρτα της Ευρώπης για να γίνει μέλος είναι στοιχειώδες καθήκον της να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, εάν θέλει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σύγχρονα πολιτισμένα κράτη.

    Εντός του μουσείου σε προθήκη εκτίθενται τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία των Αρμενίων και το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Ειρηνευτική Δύναμη - Ψήφισμα - Διαβουλεύσεις ------------------------------------- Αρχισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί μέχρι την 28η Οκτωβρίου.

    Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν το κλίμα καλό και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υιοθετηθεί ένα «τεχνικό ψήφισμα». Ωστόσο, στο σχέδιο που παρουσίασαν οι Βρετανοί υπάρχουν ορισμένα σημεία που δεν ικανοποιούν την κυπριακή πλευρά.

    Σχέδιο σε σχέση με αυτό που ετέθη υπόψη των πέντε μονίμων μελών την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζει βελτίωση, μετά τις παρεμβάσεις της Λευκωσίας προς την Ουάσινγκτον.

    Οι διαβουλεύσεις τόσο της ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και των πέντε μονίμων μελών αναμένεται ότι θα συνεχιστούν.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Νέα κράτη μέλη ------------------------------------------------------ Η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    Σύμφωνα πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Δεν πληροί τα κριτήρια της συμβατότητας της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, των δημοσιονομικών επιδόσεων (έλλειμμα, χρέος), και της συμμετοχής της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΣΜΙ 2).

    Από τα κριτήρια που δεν πληροί η Κύπρος, το σοβαρότερο είναι το δημοσιονομικό. Το δημόσιο έλλειμμα κινείται κοντά στο 6,4% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) - το 2003 - έναντι 3% του ΑΕΠ που είναι το ανώτατο αποδεκτό όριο και για το λόγο αυτό άλλωστε κινήθηκε τον περασμένο Ιούλιο η διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας εναντίον της Κύπρου και άλλων πέντε νέων χωρών μελών. Το χρέος βρίσκεται στο 70,9% έναντι 60% του ΑΕΠ που είναι το όριο, αλλά για το χρέος η ερμηνεία είναι πιο ελαστική αφού αρκείται μια καθοδική πορεία για να θεωρηθεί ότι μια χώρα πληροί το κριτήριο έστω κι αν βρίσκεται πιο ψηλά.

    Για την κυπριακή νομοθεσία, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι ο νόμος για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι συμβατός με τη Συνθήκη ούτε με το Καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Οπως τονίζεται, απαιτούνται προσαρμογές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο (στόχοι της Κεντρικής Τράπεζας) όσο και σε συνταγματικό, ώστε να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας

    Το τρίτο κριτήριο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Κύπρος δεν το πληροί διότι δεν έχει ενταχθεί ακόμη η λίρα στο ΜΣΙ 2,στο οποίο θα πρέπει να παραμείνει επί μια διετία με δικαίωμα απόκλισης του κυπριακού νομίσματος από το ευρώ, συν/πλην 15%.

    Αντίθετα, η Κύπρος πληροί το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμού, δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2004 δεν ξεπερνούσε το 2,1%. Η συνθήκη προβλέπει ότι το κριτήριο θεωρείται ότι καλύπτεται όταν ο πληθωρισμός δεν είναι υψηλότερος των 1,5 ποσοστιαίων μονάδων του μέσου όρου των τριών καλύτερων επιδόσεων στην ΕΕ. Ο μέσος όρος των τριών καλύτερων επιδόσεων (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία) ήταν 0,9%, ενώ με την προσθήκη των 1,5 ποσοστιαίων μονάδων το ποσοστό αναφορά ήταν 2,4%.

    Η Κύπρος πληρούσε τον Αύγουστο του 2004 και το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων τα οποίο κυμαίνονταν στο 5,2%, δηλαδή πολύ κοντά στα ισχύοντα επιτόκια στην Κοινότητα. Το ποσοστό αναφοράς ήταν 6,4%.

    Υπουργικό - Κύπρος - EE - ERM II - ΟΝΕ ------------------------------------------------ Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ERM II), που αποτελεί και τον προθάλαμο της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), τέθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και παραμένει ο στόχος. Εχει ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που θα δρομολογήσουμε απ' εδώ και πέρα'', ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Σώματος ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Διευκρίνισε ότι οι ενέργειες είναι ''πάρα πολλές'' και αφορούν και διαδικαστικά θέματα που θα γίνουν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η ένταξη στον ERM II για δύο χρόνια ''είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην ΟΝΕ και πρέπει να υπάρξει πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ μια διετής θητεία στα πλαίσια του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών''.

    Κύπρος - ΕΕ - Εμπειρογνώμονες - Τρομοκρατία --------------------------- Εφταμελής αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων της ΕΕ επισκέπτεται την Κύπρο προς αξιολόγηση των δομών, της νομοθεσίας και των πρακτικών μέτρων που λαμβάνονται εναντίον της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων του κλιμακίου αυτού στις χώρες - μέλη της ΕΕ για εξέταση της κατάστασης που επικρατεί σε αυτές σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υποβολή εισηγήσεων για βελτιώσεις εκεί όπου χρειάζεται.

    Οι τριήμερες επαφές των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, που άρχισαν χθες περιλαμβάνουν συναντήσεις με τη Γενική Εισαγγελία (Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και άλλους αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας), τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Τμήμα Τελωνείων.

    Η υπεύθυνη της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού, η οποία συμμετείχε στις συσκέψεις των εμπειρογνωμόνων με τη Γενική Εισαγγελία και τη ΜΟΚΑΣ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι εντυπώσεις από τις δυο αυτές πρώτες συναντήσεις είναι πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η Κύπρος δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στον τομέα της τρομοκρατίας και πως εξέφρασαν ικανοποίηση για τη νομοθεσία και τη δουλειά της ΜΟΚΑΣ.

    ''Στόχος είναι να αντιληφθούν το όλο σύστημα τόσο νομοθετικά όσο και πρακτικά και εάν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε εισήγηση να την κάμουν'', ανέφερε η κ. Παπακυριακού.

    Εκπρόσωπος - Ακκελίδου - Εισαγγελέας -------------------------------- Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου θα συμμετέχει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός και αν απουσιάζει στο εξωτερικό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία του Σώματος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα να διώξει ποινικά την Υπουργό δεν συζητήθηκε στη συνεδρία του Υπουργικού, προσθέτοντας ότι η κ. Ακκελίδου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκαν ''στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου''.

    Ερωτηθείς αν προβληματίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα που προέκυψε με την κ. Ακκελίδου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται για όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη και την κυβέρνηση γενικά.

    ''Οσον αφορά το θέμα της κ. Ακκελίδου, νομίζω έχει προβεί ο ίδιος ο Πρόεδρος σε συγκεκριμένες δηλώσεις, στις οποίες δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε'', είπε.

    Βουλευτές - Φινλανδία - Εσθονία ------------------------------------- Επισκέψεις στη Φινλανδία και την Εσοθνία θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη.

    Θα συμμετέχουν επίσης τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Αγγελίδης. Η αντιπροσωπεία αναχωρεί για το Ελσίνκι αύριο το απόγευμα.

    Η τριήμερη επίσκεψη στη Φινλανδία πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του φινλανδικού Κοινοβουλίου (Eduskunta) Liisa Jaakonsaari.

    Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Eduskunta Ilkka Kanerva, τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Erkki Tuomioja, καθώς και με τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Η κ. Jaakonsaari θα παραθέσει δείπνο προς τιμή της κυπριακής αντιπροσωπείας, στην

    Βρετανικά πανεπιστήμια - Κύπριοι φοιτητές - Εγγραφές - Αύξηση --------------------------------------------- Αύξηση σημειώθηκε φέτος στην εγγραφή Κυπρίων φοιτητών σε βρετανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Λονδίνο.

    Υπολογίζεται ότι φέτος έχουν εγγραφεί 5.300 ίσως και 5.500 Κύπριοι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια έναντι 4.000 πέρσι και η αύξηση οφείλεται στα χαμηλά δίδακτρα που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές που είναι τα ίδια που καταβάλλουν οι Βρετανοί φοιτητές, αφού η Κύπρος έχει πλέον καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Για τον πρώτο κύκλο σπουδών, το ετήσιο ποσό διδάκτρων είναι 1.150 στερλίνες και για σπουδές για τίτλο του μεταπτυχιακού γύρω στις 3.000 στερλίνες.

    Μέχρι πέρσι τα δίδακτρα για τον πρώτο κύκλο σπουδών διέφεραν κατά ειδίκευσης με την ιατρική μέχρι και 18.000 στερλίνες το χρόνο. Ο μέσος όρος των ετησίων διδάκτρων ήταν μεταξύ 7.000-8.000 στερλίνες το χρόνο ενώ για τις μεταπτυχιακές σπουδές το ποσό έφθανε και τις 10 χιλιάδες στερλίνες.

    Κύπριοι σκοπευτές - Παγκόσμια ελίτ ----------------------------------- Συνεχίστηκε και φέτος η παράδοση που θέλει τους Κύπριους σκοπευτές να φιγουράρουν ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης και του κόσμου.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αξιολογήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής, όπως αυτές παρουσιάζονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους, ο Κύπριος πρωταθλητής Αντώνης Νικολαΐδης βρίσκεται στη 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 13η της αντίστοιχης παγκόσμιας. Λίγο πιο κάτω, στη 18η θέση της ευρωπαϊκής και στην 20η της παγκόσμιας κατάταξης, βρίσκεται ο άλλος διεθνής σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως. Και στις δυο αξιολογήσεις, πρώτος φιγουράρει ο Ιταλός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Αντρέα Μπενέλι.

    Πέραν από τους πρωταθλητές Νικολαΐδη και Αχιλλέως, άλλοι πέντε Κύπριοι σκοπευτές αξιολογούνται ανάμεσα στους 100 πρώτους σκοπευτές του κόσμου. Πρόκειται για τον έφηβο Ανδρέα Χάσικο που βρίσκεται στην 55η θέση, τους πρωταθλητές Χρίστο Κουρτέλλα (62ος) και Κυριάκο Χριστοφόρου (78ος) και τους νεαρούς Κωνσταντίνο Κίτσιο και Κωνσταντίνο Περικλέους που ισοβαθμούν στην 98η θέση του σχετικού πίνακα.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση ------------------------------ Μικρή πτώση, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σημείωσε χθες η χρηματαγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 963,23 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,44%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,21%, κλείνοντας στις 71,92 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 116 χιλιάδες λίρες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,47% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 321,98 μονάδες.

    Υπουργείο Εμπορίου - Θερινή ώρα ------------------------- Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο τερματίζεται την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, στις 4.00 πμ.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αρμενία - Επιστροφή

    Επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας από την Αρμενία όπου επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Παραίτηση - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Ο Τ/Κ πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στα κατεχόμενα την επίδοση επιστολής παραίτησης της λεγόμενης κυβέρνησης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Ταλάτ εμφανίστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, με τον οποίο είχε σχηματίσει την παραιτηθείσα σήμερα "κυβέρνηση".

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως η επιστολή επιδόθηκε στον Ραούφ Ντενκτάς γύρω στις 9.10 το πρωί στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ανέφερε πως κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να σχηματίσουν ''κυβέρνηση πλειοψηφίας'' αλλά απέτυχαν. Είπε ακόμη πως δεν ήταν δυνατή η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη ''βουλή'' προκειμένου να ληφθεί απόφαση για πρόωρες ''εκλογές''.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως έρχεται μια σημαντική περίοδος και πως θα εργαστούν ως να μην έχουν παραιτηθεί μέχρι να σχηματιστεί νέα ''κυβέρνηση''.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως η ''κυβέρνηση'' του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος εργαζόταν αρμονικά γιατί υπήρχε σεβασμός των διαφορών μεταξύ των δυο κομμάτων.

    [08] (Κ) Κουμουτσάκος- Συγχαρητήριο τηλεγράφημα Πάουελ στον Μολυβιάτη

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέστειλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη.

    [09] (K) Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ - Πρόσφυγες - Κύπρος - Ερευνα

    Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο, κυρίως προερχόμενοι από τον Ιράν, τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στην ένταξή τους στην κυπριακή κοινωνία, παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από την εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Μπέτσι Γκρεβ.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση του Γραφείου της με τίτλο ''Η κατάσταση των προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο'', η κ. Γκρεβ είπε ότι οι πρόσφυγες ανέρχονται στους 400 και προέρχονται κυρίως από το Ιράν (περίπου οι μισοί), τη Σερβία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Τουρκία, τη Ρωσία και αφρικανικές χώρες.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5738               0,5772
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4561               0,4588
    Λίρα Αγγλίας              0,8253               0,8302
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4206            0,4239
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3345            0,3371
    Δολάριο Καναδά                  0,3653            0,3682
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0696            0,0701
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3728            0,3757
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Κουμουτσάκος- Τουρκικές παραβάσεις-παραβιάσεις - Διάβημα

    Σε προφορικό διάβημα προς την Τουρκία προέβη η ελληνική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειές της τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

    [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Παραίτηση Ταλάτ

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  264.947,86
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,73    -0,26    196.736,01
    FTSE/CySE 20                           320,39    -0,49     86.683,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  957,96    -0,50    119.072,10
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              985,94     1,22      9.533,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.005,99     0,20     75.080,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     959,05    -0,43    128.605,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       956,46    -0,50     56.249,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    919,05     3,74      9.453,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            900,27    -0,27     57.740,17
    FTSE Med (19/10/2004)                5.976,34     0,23
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένοι

    Οι κατοχικές αρχές έχουν αποκόψει μεγάλο αριθμό σελίδων από τα βιβλία των εγκλωβισμένων μαθητών του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις προς τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.

    ''Εχουμε διαμαρτυρηθεί και τα ΗΕ συμφωνούν μαζί μας διότι εάν πρόκειται να εφαρμοστεί η συμφωνία της 3ης Βιέννης αυτή προνοεί δικαίωμα εκπαίδευσης με τον τρόπο που αποφασίζει η κοινότητα'', είπε ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Μικρές απώλειες κατέγραψε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 959,05 μονάδες, σημειώνοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,43%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 71,73 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά την αύξηση που παρουσίασε σε σχέση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 264 χιλιάδων λιρών.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Αιγύπτου - ΥΠΕΞ - Συνάντηση

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ως και πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, με πρόσκληση του Αιγυπτίου ομολόγου του.

    [17] (Κ) Κατεχόμενα - Ντενκτάς - Κόμμα Εθνικής Ενότητας

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Παραίτηση Ταλάτ

    Η κυβέρνηση θεωρεί την παραίτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εσωτερική διεργασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Μακσέιν

    [20] (Κ) Επιτροπή - Πορεία σύγκλισης - Χώρες εκτός ευρωζώνης - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα έκθεση για την πορεία σύγκλισης των 10 νέων κρατών μελών και της Σουηδίας, δηλαδή των χωρών που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια, για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

    Η έκθεση εξετάζει αν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ρήτρα εξαίρεσης από το Ευρώ (εξαίρεση έχουν η Δανία και η Μεγάλη Βρετανία), πληρούν τα πέντε κριτήρια, τα οποία ορίζονται από τη συνθήκη δηλαδή: 1) τη σταθερότητα των τιμών, 2) τη δημοσιονομική κατάσταση, 3) τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, 4) τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, 5) τη συμβατότητα της νομοθεσίας του κράτους μέλους με την κοινοτική.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    [21] (Κ) Βουλή -Υπουργός Εμπορίου- Μετάβαση σε αραβικές χώρες - Πετρέλαιο

    Με στόχο την προώθηση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με γειτονικές αραβικές χώρες και την ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως της γέφυρας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και Μέσης Ανατολής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί από το ερχόμενο Σάββατο ταξίδι στη Συρία, Ιορδανία και Κατάρ και αργότερα στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία - Επιστροφή από Αρμενία

    Πολύ ικανοποιημένη από το ταξίδι της στην Αρμενία, είναι η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που μετέβη στην χώρα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ - Μακσέιν - Κύπρος - Επίσκεψη

    Συμφιλιωτική, χαρακτήρισε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Κύπρο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.

    Ο κ. Μακσέιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού ΥΠΕΞ, θα επικεντρώσει την προσοχή του περισσότερο στα όσα θα ακούσει από τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες.

    [24] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Ομιλία

    Σε κατάθεση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην βάση πέντε κατευθυντηρίων γραμμών εθνικής συναντίληψης για το ξεπέρασμα του διχαστικού κλίματος που υπάρχει, προέβη απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος του ενώ εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 October 2004 - 17:49:36 UTC