Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Απόφαση για Τ/Κ
  • [03] (Κ) Μπιλιράκης - Κογκρέσο - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας
  • [04] (Κ) Οργάνωση Human Rights Watch - Τουρκία
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Τ/Κ - ΚΣΣΕ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Παροχή υπηρεσιών - Ισότητα φύλων
  • [09] (Κ) Ανθρώπινα δικαιώματα - Σεμινάριο
  • [10] (Κ) Λάρνακα - Αεροσκάφος - Πληροφορίες για βόμβα - Προσγείωση
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Λάρνακα - Αεροσκάφος - Πληροφορίες για βόμβα - Λουφτχάνσα
  • [13] (Κ) ΕΕ - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [15] (Κ) Κυπριακή ορειβατική αποστολή - Ιμαλάια
  • [16] (Κ) ΕΕ - Μάτσης - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [18] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Βρυξέλλες

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Μπορούν να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, εν τη απουσία όμως συνολικής λύσης του Κυπριακού η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, αναφερόμενος στη έκθεση του Κόφι Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [02] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Απόφαση για Τ/Κ

    Η απόφαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), για παρουσία δύο εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας στις εργασίες της ολομέλειας και των επιτροπών της, λήφθηκε ύστερα από ανταλλαγή απόψεων με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, και λαμβάνοντας υπόψη σειρά σημείων που ήγειρε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας θα έχει δικαίωμα λόγου, χωρίς ωστόσο να του παρέχεται το δικαίωμα ψήφου.

    Στην απόφαση, προστίθεται, αναφέρεται επίσης ότι η παρουσία των δύο Τ/Κ στις εργασίες της ολομέλειας θα είναι σε ad hoc βάση χωρίς να στηρίζεται σε οποιοδήποτε κανονισμό της ΚΣΣΕ και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

    Οι δύο εκπρόσωποι θα ορίζονται από τα τ/κ πολιτικά κόμματα και όχι από οποιοδήποτε παράνομο όργανο του κατοχικού καθεστώτος, αποκλείοντας έτσι την απόδοση έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα ονόματα των εκπροσώπων των τ/κ πολιτικών δυνάμεων θα αναγράφονται στο βιβλιάριο με τα ονόματα των εθνικών αντιπροσωπειών της ΚΣΣΕ, κάτω από τα ονόματα των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας, φέροντας επεξηγηματικό αστερίσκο, ο οποίος θα διευκρινίζει ότι οι δύο εκπρόσωποι θα εκπροσωπούν την τ/κ κοινότητα.

    [03] (Κ) Μπιλιράκης - Κογκρέσο - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Στην επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε στο αμερικάνικο Κογκρέσο το μέλος του Σώματος Μάικλ Μπιλιράκης, ο οποίος σημείωσε τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο.

    [04] (Κ) Οργάνωση Human Rights Watch - Τουρκία

    Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει καταστεί κρίσιμος καταλύτης στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, τονίζει η οργάνωση Human Rights Watch που εδρεύει στη Νέα Υόρκη στην έκθεσή της για την Τουρκία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Τ/Κ - ΚΣΣΕ

    Οι Τ/Κ που θα συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) θα υποδεικνύονται από τα πολιτικά κόμματα και όχι από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ψευδοκράτους, θα καταγράφονται κάτω από την κυπριακή αντιπροσωπία, έχοντας δικαίωμα λόγου, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------ Μπορούν να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, εν τη απουσία όμως συνολικής λύσης του Κυπριακού η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, αναφερόμενος στην κυκλοφορία της έκθεσης του Κόφι Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σε δηλώσεις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Εκχαρντ επεσήμανε ακόμη πως ''με την κατάσταση ασφαλείας στο νησί να έχει γίνει σε αυξημένο βαθμό ήπια'' ο ΓΓ εισηγείται όπως ο αριθμός των ειρηνευτών μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο.

    Ο κ. Εκχαρντ ανέφερε ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ για την Κύπρο από την ε/κ πλευρά, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για επαναξιολόγηση των επιχειρήσεων της δύναμης, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο νησί καθώς και τις απόψεις των μερών.

    ''Καθώς εν τη απουσία συνολικής λύσης η παρουσία των ειρηνευτών των ΗΕ στο νησί παραμένει αναγκαία, για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, κάποιες αναπροσαρμογές στην αποστολή μπορούν να γίνουν'', δήλωσε.

    Ο κ. Εκχαρντ επεσήμανε ακόμη πως ''με την κατάσταση ασφαλείας στο νησί να έχει γίνει σε αυξημένο βαθμό ήπια'' ο ΓΓ εισηγείται όπως ο αριθμός των ειρηνευτών μειωθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο.

    Οσον αφορά την αστυνομία της δύναμης σημείωσε ότι ο ΓΓ εισηγείται τη διατήρηση του αριθμού της καθώς και αύξηση του αριθμού των αξιωματικών για τις πολιτικές υποθέσεις, καθώς η δουλειά τους έχει αυξηθεί ποσοτικά και ποιοτικά.

    Τζον Κέρι - Ελλάδα - Κύπρος ----------------------------- Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ΕΕ.

    Σε ανακοίνωση με τίτλο «Εργαζόμενος μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς» ο Τζον Κέρι αναφέρεται στις στενές και παραδοσιακές συμμαχικές σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που υπάρχουν εδώ και δύο αιώνες.

    Για την Κύπρο επισημαίνει πως η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μεγάλο βήμα προς τα μπρος, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ΕΕ.

    «Με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και σκληρά εργαζόμενο, καλά εκπαιδευμένο και παραγωγικό λαό, η Κύπρος κέρδισε την ένταξή της στην ΕΕ», σημειώνει.

    Αναφέρει επίσης ότι η ένταξη θα βοηθήσει στη μετάδοση των βασικών αξιών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ανάπτυξη των Βαλκανίων».

    Για το Κυπριακό, αφού αναφέρει ότι η Κύπρος παραμένει για τριάντα χρόνια διαιρεμένη, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, κι ότι η επανένωσή της «στη βάση μιας δίκαιης και ειρηνικής διευθέτησης αποδεκτής από το σύνολο του λαού της παραμένει μακροχρόνιος στόχος της αμερικανικής πολιτικής», προσθέτει:

    «Δεν επιτύχαμε ακόμη αυτό το στόχο, στον οποίο είμαι έντονα δεσμευμένος. Στο πρόσφατο δημοψήφισμα, ο λαός της Κύπρου απέρριψε το υποστηριζόμενο από τα Ηνωμένα Εθνη σχέδιο, σε μία ψήφο που αντικατόπτριζε ευρεία ανησυχία για τις αδυναμίες του σχεδίου. Καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ως οπισθοδρόμηση, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ήττα. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταθούν σταθερά πίσω από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για επίτευξη ισοβαρούς συμφωνίας για την επανένωση, που έχει τη μεγαλύτερη πιθανή υποστήριξη στις τάξεις του κυπριακού λαού».

    Ακρόαση νέου Επιτρόπου για Διεύρυνση - Κυπριακό ------------------------------------------------ Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπεί στην επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες ο νέος Επίτροπος της Φιλανδίας για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι εκείνο που θα κάνει η Επιτροπή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού, διότι αυτό, όπως είπε, θα βοηθήσει στην επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η επανένωση του νησιού.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Απόφαση για Τ/Κ --------------------------------------------------------- Η απόφαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), για παρουσία δύο εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας στις εργασίες της ολομέλειας και των επιτροπών της, λήφθηκε ύστερα από ανταλλαγή απόψεων με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, και λαμβάνοντας υπόψη σειρά σημείων που ήγειρε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο ένας εκ των δύο εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας θα έχει δικαίωμα λόγου, χωρίς ωστόσο να του παρέχεται το δικαίωμα ψήφου.

    Στην απόφαση, όπως προστίθεται, αναφέρεται επίσης ότι η παρουσία των δύο Τ/Κ στις εργασίες της ολομέλειας θα είναι σε ad hoc βάση χωρίς να στηρίζεται σε οποιοδήποτε κανονισμό της ΚΣΣΕ και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.

    Οι δύο εκπρόσωποι θα ορίζονται από τα τ/κ πολιτικά κόμματα και όχι από οποιοδήποτε παράνομο όργανο του κατοχικού καθεστώτος, αποκλείοντας έτσι την απόδοση έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την απόφαση, τα ονόματα των εκπροσώπων των τ/κ πολιτικών δυνάμεων θα αναγράφονται στο βιβλιάριο με τα ονόματα των εθνικών αντιπροσωπειών της ΚΣΣΕ, κάτω από τα ονόματα των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας, φέροντας επεξηγηματικό αστερίσκο, ο οποίος θα διευκρινίζει ότι οι δύο εκπρόσωποι θα εκπροσωπούν την τ/κ κοινότητα.

    Σε ομιλία του για το θέμα ενώπιον της ολομέλειας της ΚΣΣΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρόταση του Προεδρείου στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η στενότερη παρουσία των Τ/Κ στις εργασίες της Συνέλευσης δεν εξυπακούει με κανένα τρόπο άμεση ή έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

    ''Η θέση μας ήταν από την αρχή σαφής, ως προς το ότι η οποιαδήποτε απόφαση ελαμβάνετο σήμερα δεν θα υπόσκαπτε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ'', είπε, και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα θέματα που έθιξε η κυπριακή αντιπροσωπεία έχουν ικανοποιηθεί μέσα από την πρόταση του Προεδρείου.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε ότι η παρουσία των Τ/Κ στις εργασίες της ΚΣΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση του Προεδρείου δεν συνιστά ούτε αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ούτε και συναίνεση από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη διαιώνιση της διαίρεσης της Κύπρου.

    Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτική του Ομάδα πιστεύει ότι η διαδικασία της επανένωσης της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η ενσωμάτωση των εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας στην κυπριακή αντιπροσωπεία καθώς και η διαδικασία της αποστολής των ονομάτων των εκπροσώπων αυτών από τα τ/κ κόμματα, αντί από κάποιο παράνομο όργανο, υπογραμμίζει το γεγονός πως το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και το νόμιμο Κοινοβούλιο της, που είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    ''Η θέση της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Η αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να καλωσορίσει τη στενότερη συμμετοχή των εκπροσώπων των τ/κ πολιτικών δυνάμεων στις εργασίες της Συνέλευσης και την ενσωμάτωση τους στην κυπριακή αντιπροσωπεία, νοουμένου ότι αυτό θα γινόταν μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό καθώς και μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    Για τους πιο πάνω λόγους, συνέχισε, δεν αντιτιθέμεθα στην υιοθέτηση της πρότασης αυτής του Προεδρείου.

    Αναφέρθηκε επίσης στο στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Χθες ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ Πέτερ Σίντερ ανακοίνωσε ότι το Σώμα αποφάσισε να προσκαλέσει δύο αιρετούς εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας να συμμετέχουν στις τέσσερις ετήσιες συνόδους της.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Τ/Κ - ΚΣΣΕ ------------------------------------------------- Οι Τ/Κ που θα συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) θα υποδεικνύονται από τα πολιτικά κόμματα και όχι από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ψευδοκράτους, θα καταγράφονται κάτω από την κυπριακή αντιπροσωπία, έχοντας δικαίωμα λόγου, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Αμστερνταμ όπου θα συμμετέχει στην άτυπη Συνάντηση των Υπουργών της ΕΕ αρμοδίων για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως σε αυτό το στάδιο η εξέλιξη αυτή, δεν προωθεί τη συμμετοχή των Τ/Κ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφορικά με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκθεση δεν αγγίζει το θέμα των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά γίνεται μια αναδιάταξη των μεθόδων επίβλεψης της γραμμής αντιπαράθεσης και της αποστρατικοποιημένης ζώνης.

    Αναφερόμενος στη Συνάντηση του Αμστερνταμ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως το θέμα της είναι «η Ευρώπη και ο πολίτης, αφού η Ευρώπη έχει σοβαρές ανησυχίες ότι υπάρχει μια αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών και ότι δεν επιδεικνύουν το ανάλογο ενδιαφέρον για τα σημερινά δρώμενα στην ΕΕ».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, «υπάρχει μια έντονη ανησυχία ότι η συνταγματική συνθήκη, το σύνταγμα δηλαδή της Ευρώπης που έχει εγκριθεί και θα υπογραφεί την 29η Οκτωβρίου, όταν θα κυρωθεί από τα Κοινοβούλια ή με δημοψηφίσματα, θα υπάρξει πολύ λίγο ενδιαφέρον στις χώρες».

    Ο ΥΠΕΞ την Τετάρτη το πρωί θα μεταβεί στο Ανόι, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Διάσκεψη Κορυφής χωρών ΕΕ και Ασίας, κατά την οποία θα συζητηθούν ''πολιτικά και οικονομικά θέματα, αλλά και θέματα διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών».

    Την Κυριακή το μεσημέρι θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου τη Δευτέρα θα παραστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, όπου κατά πάσα πιθανότητα «θα συζητηθεί τουλάχιστον ο ένας από τους δύο κανονισμούς της ΕΕ, ο χρηματοδοτικός κανονισμός», όπως είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο ΥΠΕΞ είπε: «οδηγεί σε μια μείωση της τάξεως του 30% του αριθμού των ειρηνευτών και δεν είναι θέμα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άνετα, αφού η έκθεση λέει ότι θα δοθεί στην ειρηνευτική δύναμη δυνατότητα χρήσεως ελικοπτέρων για επιτήρηση της γραμμής, όπως και μηχανοκινήτων».

    Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε, «φεύγουμε από την στατική προσέγγιση φυλακίων, όπου μόνιμα βρίσκονται στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, σε κινητές μονάδες και μονάδες επιτήρησης από τον αέρα».

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Απόφαση ΚΣΣΕ - Τ/Κ ---------------------------------------- Το δικαίωμα εκπροσώπησης των Τ/Κ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) είναι αποτέλεσμα της βούλησης της τ/κ πλευράς να ενσωματωθεί στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο ''Μπαϊράκ'', ο κ. Ταλάτ είπε ότι δύο Τ/Κ ''βουλευτές'', ο ένας μόνιμο μέλος και ο άλλος αντικαταστάτης, θα συμμετέχουν στο εξής στις συνεδρίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διευθετήσεις.

    Οπως είπε, αυτή η σημαντική εξέλιξη, είναι το αποτέλεσμα του ''ναι'' των Τ/Κ στο σχέδιο Ανάν, ''όπου έδειξαν την βούλησή τους για λύση του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είπε ότι ''δεν μπορεί να απομονώσει τους Τ/Κ πλέον με τις αποφάσεις του''.

    ''Μέχρι τώρα τα καταφέρατε. Αλλά από τώρα και στο εξής δεν μπορείτε, γιατί οι Τ/Κ είναι αποφασισμένοι να ενσωματωθούν στον κόσμο και άρχισαν να μιλούν την ίδια πολιτική γλώσσα όπως η διεθνής κοινότητα'', είπε απευθυνόμενος στο Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------------------- Σοβαρές επιφυλάξεις στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, διατύπωσε χθες στις Βρυξέλλες μεγάλη ομάδα εκπροσώπων των Επιτρόπων, σε μια πρώτη συζήτηση του σχεδίου εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, που θα εξετασθεί μεθαύριο Τετάρτη στην ολομέλεια της Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες 8-9 Διευθυντές Γραφείων των Επιτρόπων εξέφρασαν επιφυλάξεις επί της αρχής, δηλαδή της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ήταν ο εκπρόσωπος του Αυστριακού Επιτρόπου Φρανς Φίσλερ, των Γάλλων Ζακ Μπαρό και Πασκάλ Λαμί,του Δανού Πάουλ Νίλσον και του Ολλανδού Φρίτς Μπόλκεστάϊν.

    Η αμφισβήτηση αυτή, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Τετάρτη και από τους ίδιους τους Επιτρόπου, δεν αναμένεται να επηρεάσει την τελική εισήγηση, αφού η πλειοψηφία εξακολουθεί να διάκειται θετικά έναντι της Τουρκίας, αλλά σίγουρα θα καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης και φυσικά το πρόβλημα θα μετατεθεί μέχρις ενός βαθμού και στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την Κύπρο, θα γίνεται αναφορά σε ένα από τα τρία βασικά έγγραφα που θα υιοθετηθούν την Τετάρτη για την Τουρκία.

    Ειδικότερα, για το Κυπριακό αντιμετωπίζεται θετικά η στάση της τουρκικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τα δημοψηφίσματα, αλλά θα επικρίνεται η ασάφεια της τουρκικής θέσης όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος.

    Θα γίνεται επίσης αναφορά στην υπόθεση Λοϊζίδου και στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης παρά το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση έχει ληφθεί από το 2003.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί από τη Λευκωσία και την Αθήνα να γίνει αναφορά στα κατοχικά στρατεύματα, στην τελωνειακή ένωση, δηλαδή την αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα, καθώς επίσης και στα προβλήματα ελλιμενισμού πλοίων με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια.

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο κείμενο θα τονίζεται η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η Επιτροπή δέχθηκε να συμπεριληφθούν και μια σειρά προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως το Πατριαρχείο, η μειονότητα της Ίμβρου και η συμπεριφορά του τουρκικού στρατού.

    Ιακώβου - ΕΕ - Κανονισμός για απευθείας εμπόριο με Τ/Κ --------------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι είναι ''πάρα πολύ δύσκολο'' να τεθούν και οι δύο κανονισμοί για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικός και απευθείας εμπόριο) στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον Κινέζο Πρεσβευτή στην Κύπρο Limin Zhang, ο κ. Ιακώβου εξήγησε πως ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι πάρα πολύ δύσκολο να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, διότι ο κανονισμός αυτός δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ).

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, ''εκείνο το οποίο έχει συζητηθεί είναι η νομική βάση του κανονισμού, όπου εκεί υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου. Και κατά την άποψή μου το Συμβούλιο οφείλει να δεχθεί μόνο τη νομική άποψη της δικής του Νομικής Υπηρεσίας''.

    ''Εχω την εντύπωση'', σημείωσε ο ΥΠΕΞ, ''ότι την Πέμπτη θα συνεχίσει η συζήτηση για το δεύτερο κανονισμό, αλλά μόνο για τη νομική βάση του κανονισμού. Συνεπώς δεν βλέπω πως είναι δυνατόν είτε να υπάρχει συμφωνία την Πέμπτη, είτε να κατατεθεί έτοιμος κανονισμός τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων''.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι κάποιοι προωθούν τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής για τους Τ/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ειδική επιτροπή είναι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων.

    ''Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συζήτηση σε άλλη επιτροπή, ήδη έχει εμπεδωθεί η άποψη ότι τα θέματα θα συζητούνται στο ΚΟΡΕΠΕΡ και μετά στο Συμβούλιο Υπουργών'', κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς χθες σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το ενδεχόμενο διασύνδεσής της με το Κυπριακό είπε πως ''η δική μας πλευρά πράττει κάθε τι το δυνατό για να αξιοποιηθεί η διαδικασία από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο προς όφελός μας στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Ερωτηθείς αν έχει πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η έκθεση θα είναι αυστηρή και επικριτική.

    ''Δεν γνωρίζω όμως αυτή τη στιγμή επίσημα ποια θα είναι η εισήγηση εκ μέρους της Επιτροπής'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το αν θα ήταν θετικό να υπάρχει κάποια διασύνδεση του Κυπριακού με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η δική μας πλευρά πράττει κάθε τι το δυνατό για να αξιοποιηθεί η διαδικασία από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο προς όφελός μας στα πλαίσια της ΕΕ''.

    Ιακώβου - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή Σύνδεση - Εκθεση Επιτροπής -------------------------------------------------------------------- Ως ένα καινούργιο τουρκικό κόλπο χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση της Αγκυρας να περιλάβει στη Συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και την Κύπρο.

    ''Πρόκειται περί ενός καινούργιου τουρκικού κόλπου γιατί η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και αυτό το οποίο πρέπει να κάνει με βάση τη συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης είναι να υπογράψει ένα πρωτόκολλο προσαρμογής ούτως ώστε να επεκταθεί η Τελωνειακή Ενωση στις δέκα νέες χώρες'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρεσβευτή στην Κύπρο.

    Οπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ, η Τουρκία, ''δεν επέλεξε αυτή την οδό, αλλά αυθαίρετα ακολούθησε την οδό της έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος, το οποίο επεκτείνει την Τελωνειακή Ενωση στις δέκα νέες χώρες''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, η Τουρκία προτίμησε να ακολουθήσει αυτή την οδό, ''διότι εάν υπογράψει Πρωτόκολλο Προσαρμογής, τότε θα αναγνωρίζει τα δεδομένα της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα χωρών και συνεπώς και του Πρωτοκόλλου 10 που προσδιορίζει το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχία σε όλη την έκτασή της δηλαδή στη νήσο Κύπρο πλην των Βάσεων και ότι απλούστατα υπάρχει μέρος της ΚΔ στο οποίο η κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και ένα άλλο μέρος το οποίο δεν ασκεί απλώς αποτελεσματικό έλεγχο''.

    ''Δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', είπε ο κ. Ιακώβου και αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει αποστείλει στο τουρκικό ΥΠΕΞ προσχέδιο του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής για να το προωθήσει η Τουρκία αλλά δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

    ''Αντ' αυτού (η Τουρκία) εκδίδει αυτό το προεδρικό διάταγμα και διαπράττει και το ατόπημα, ενώ αναφέρει όλες τις άλλες χώρες με τα νομικά ονόματά τους, για την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναφέρεται στα τουρκικά ως ''Κίπρις'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως θεωρείται ως ''εκ των ων ουκ άνευ'', ότι η Λευκωσία θα το επισημάνει αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ερωτηθείς, εξάλλου για το κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Ιακώβου εκτίμησε πως ''θα γίνει μια πολύ πολύ έντονη συζήτηση για το θέμα της έκθεσης της Επιτροπής και χώρες θα εκφράσουν πάρα πολλές και θετικές, αλλά και αρνητικές απόψεις όσον αφορά την έκθεση της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας''.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, η έκθεση θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που έχουν κυρίως σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση στην Τουρκία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και ένα δεύτερο στοιχείο, το κατά πόσον η ΕΕ είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μια καινούργια διεύρυνση, και πιο συγκεκριμένα το ποιες θα είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ενδεχόμενης ένταξης μιας μεγάλης χώρας, όπως η Τουρκία.

    Σημείωσε όμως ότι ''το Κυπριακό σαν θέμα σίγουρα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης'', προσθέτοντας ωστόσο, ότι ''διαχρονικά, προσπαθήσαμε να πείσουμε την Επιτροπή να περιλάβει κάποια στοιχεία τα οποία άπτονται του Κυπριακού''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, ''έχουμε πολύ στερεά υπόθεση όσον αφορά τα θέματα της Τελωνειακής Ενωσης, αυτά που απορρέουν από την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας και θέματα όπως τα κλειστά λιμάνια για την κυπριακή ναυτιλία, την απαγόρευση χρήσης των διεθνών αεροδιαδρόμων πάνω από την Τουρκία, αλλά και άλλες συμπεριφορές της Τουρκίας, όπως η άσκηση πολλών βέτο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορες διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και την παρουσία του τουρκικού στρατού''.

    ''Εχω την άποψη ότι πραγματικά πλήττει την όλη βάση, τον όλο οικοδόμημα της Ευρώπης, αν αυτό δεν αναφερθεί σε μια έκθεση όπως αυτή που ετοιμάζεται για την Τουρκία'', είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ''επανειλημμένα και στο διπλωματικό και το πολιτικό επίπεδο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ ο ίδιος έχουμε παρουσιάσει αυτή την απαίτηση προς την Επιτροπή, αλλά και προς χώρες μέλη ούτως ώστε να γίνουν αναφορές για αυτά τα θέματα μέσα στην έκθεση''.

    Σε σχέση με τα στοιχεία που θα περιέχονται στην έκθεση για την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου παρατήρησε ότι αυτά ''είναι πολλές φορές αντιφατικά''.

    ''Δική μου πεποίθηση'', συνέχισε, ''είναι ότι θα έχει θετικές γνώμες για τις εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και αρνητικές αφού το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία είναι να ετοιμαστούν και να εγκριθούν από την Εθνοσυνέλευση πολλές νομοθεσίες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν έχουν εγκριθεί οι κανονισμοί που να τις υλοποιούν και αυτό νομίζω θα είναι η κύρια επίκριση της Επιτροπής για την κατάσταση στην Τουρκία''.

    Ιακώβου - Συνάντηση με ΥΠΕΞ Κίνας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------------------------ Το θέμα της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, αναμένεται να τεθεί σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Κινέζο ομόλογό του Li Zhaoxing.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Κινέζο Πρεσβευτή στη Λευκωσία Limin Zhang, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Ανόι, στο πλαίσιο συνάντησης της ΑΣΕΜ, των ηγετών της ΕΕ και των χωρών ΑΣΕΑΝ, στην οποία ο κ. Ιακώβου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο ίδιος ο Κινέζος ΥΠΕΞ ζήτησε συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι που δεν ήταν εφικτό, διότι ο κ. Ιακώβου αναχώρησε πριν την άφιξη του Κινέζου ομολόγου του.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, στη χθεσινή συνάντηση ενημέρωσε τον Κινέζο διπλωμάτη για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΦΙΚΥΠ. Πρόσθεσε ότι κάλεσε την Κίνα να βοηθήσει ''ούτως ώστε να μην παρεισφρήσουν σε ένα οποιοδήποτε ψήφισμα, άλλα στοιχεία και μάλιστα στοιχεία από άλλες εκθέσεις του ΓΓ''.

    Εκφράζοντας την εκτίμηση της Λευκωσίας ότι οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''δεν κινδυνεύουν'', ο κ. Ιακώβου είπε πως ''καλύτερα να φυλάγουμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ο Κινέζος Πρεσβευτής τον ενημέρωσε και για συνάντηση που είχε με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι ο κ. Limin του είπε πως οι Τ/Κ ''αναμένουν κάποιο θετικό ψήφισμα γι' αυτούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι αυτό θα επηρεάσει και την ΕΕ και τους κανονισμούς, τους οποίους θα εγκρίνει η ΕΕ''.

    Οργάνωση Human Rights Watch - Τουρκία --------------------------------------- Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει καταστεί κρίσιμος καταλύτης στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, τονίζει η οργάνωση Human Rights Watch που εδρεύει στη Νέα Υόρκη στην έκθεσή της για την Τουρκία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση με τίτλο «Τουρκία: Η πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα κλειδί για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», η HRW σημειώνει σε σχέση με την πρόοδο της Τουρκίας όσο αφορά τους δείκτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η ελευθερία του Tύπου, της θρησκείας και o σεβασμός προς τις μειονότητες απέχουν πολύ από το τέλειο αλλά δείχνουν μια συνεχή βελτίωση.

    ''Αρκετοί παρατηρητές συμφωνούν πως μια αρνητική εισήγηση τον Οκτώβριο ή μια αρνητική απόφαση τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιστροφή στον εθνικισμό που θα προκαλούσε ζημιά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το όχημα για μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, που αυτή την περίοδο εκφράζει ευρωσκεπτικισμό και που επί διακυβέρνησής του στα μέσα του 1990 καταγράφηκαν οι χειρότερες παραβιάσεις'', αναφέρεται στην έκθεση.

    Μπιλιράκης - Κογκρέσο - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας ------------------------------------------------------ Στην επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε στο αμερικάνικο Κογκρέσο το μέλος του Σώματος Μάικλ Μπιλιράκης, ο οποίος σημείωσε τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Κύπρο.

    ''Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι δυνατές και αντέχουν στο χρόνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ΗΠΑ και η Κύπρος έχουν αναπτύξει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, αναπτύσσοντας μια πολύτιμη φιλία'', είπε ο κ. Μπιλιράκης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

    Είπε επίσης ότι οι Κυπριοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ευημερούσα και ανοικτή κοινωνία πάνω σε σταθερές βάσεις και αναφέρθηκε στις κοινές αρχές ΗΠΑ και Κύπρου όσον αφορά τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη αγορά, τη δικαιοσύνη, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Μπιλιράκης εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχίσει και στο μέλλον.

    Υπουργός Αμυνας - Αναχώρηση - Αθήνα - Δηλώσεις ------------------------------------------------ Αγαστή συνεργασία και ευρεία ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην άμυνα, αλλά και τον Ευρωστρατό, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο ΥΠΑΜ Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου μαζί με τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο, Αθανάσιο Νικολοδήμο, θα επισκεφθούν έκθεση αμυντικού περιεχομένου η οποία διεξάγεται κάθε διετία, ενώ παράλληλα θα έχουν επαφές και με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και με το ΓΕΕΘΑ.

    Κληθείς να αναφερθεί στις σχέσεις Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου και Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι βρίσκονται «σε μια αγαστή συνεργασία, υπάρχει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην άμυνα, αλλά και στον Ευρωστρατό, που είναι ένας νέος τομέας που αναπτύσσεται τώρα».

    «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών», πρόσθεσε.

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνεδρία ----------------------------- Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες σε σχέση με τους αγνοούμενους συζητήθηκαν σε χθεσινή συνεδρία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας.

    Οπως δήλωσε ο Ε/Κ εκπρόσωπος στην Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης, ''συζητήθηκε η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες που διεξάγονται ή θα διεξαχθούν και στις δύο πλευρές, με την παρουσία και τη συμμετοχή του αναπληρωτή τρίτου μέλους, κ. Κουπεράν''.

    Αναφερόμενος στην Οργάνωση που θα διενεργήσει τις εκταφές λειψάνων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''οι διαβουλεύσεις με την ομάδα αυτή συνεχίζονται'', προσθέτοντας ότι ''συζητούνται λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την προετοιμασία για να αρχίσουν οι εκταφές, ο αριθμός των τόπων ταφής από όπου θα γίνει η αρχή, καθώς και η συμφωνία που αναμένεται ότι θα γίνει μεταξύ της Οργάνωσης και της ΔΕΑ''.

    Ανώτατο Δικαστήριο - Αρίφ Μουσταφά - Αναστολή ---------------------------------------------- Την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που εξεδόθη στις 24 Σεπτεμβρίου σε προσφυγή του Αρίφ Μουσταφά εναντίον της Δημοκρατίας, αποφάσισε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ''εκρίθη ότι, εφόσον ο αιτητής επανέκτησε τη συνήθη διαμονή του, την οποία είχε εγκαταλείψει το 1974, στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών, στον οποίο το 1991 με νόμο περιήλθε η διαχείριση τ/κ περιουσιών, δεν είχε πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται την περιουσία του αιτητή, η οποία συνίσταται σε οικία με περιβόλι, και ότι, ως εκ τούτου, κακώς απέρριψε αίτημα του αιτητή όπως του αποδώσει την εν λόγω περιουσία του''.

    Αναφέρεται ότι ''αν ο κηδεμόνας, διαρκούσας της νόμιμης διαχείρισης του της εν λόγω περιουσίας, δεν την είχε παραχωρήσει σύμφωνα με τις κατά νόμο αρμοδιότητές του, η αίτηση αυτή ενδεχομένως να αντικρίζετο διαφορετικά στα πλαίσια αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ακυρωτικής απόφασης''.

    ''Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο κηδεμόνας, κατά το χρόνο που είχε τη νόμιμη διαχείριση της εν λόγω περιουσίας, παραχώρησε αυτή στα ενδιαφερόμενα μέρη στην προσφυγή'', προστίθεται στην απόφαση που υπογράφει ο Δικαστής Δημήτρης Χατζηχαμπής.

    Στην απόφαση σημειώνεται ότι, ''όπως διεφάνη και από τη συζήτηση που έγινε κατά την ακρόαση της αίτησης, η υποχρέωση του κηδεμόνα να συμμορφωθεί με την απόφαση ενδέχεται να τον οδηγήσει σε ενέργειες για ανάκτηση κατοχής της εν λόγω περιουσίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη οι οποίες να επηρεάζουν την κατοχή και το δικαίωμά τους σε κατοχή της εν λόγω περιουσίας''.

    ''Τα ενδιαφερόμενα μέρη εμφανίσθηκαν βεβαίως και έλαβαν μέρος στη διαδικασία. Η εμφάνισή τους αυτή όμως ήταν μόνο στα πλαίσια του αντικειμένου της προσφυγής, που ήταν ο έλεγχος της νομιμότητας της διοικητικής απόφασης του κηδεμόνα να συνεχίσει να ασκεί αρμοδιότητα διαχείρισης της εν λόγω περιουσίας και έτσι να αρνείται να την αποδώσει στον αιτητή'', επισημαίνεται στην απόφαση.

    Αναφέρεται ότι ''η απόφαση στην προσφυγή δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τα αστικά δικαιώματα και τις αστικές υποχρεώσεις μεταξύ του αιτητή, ως νομίμου ιδιοκτήτη της εν λόγω περιουσίας, και των ενδιαφερομένων μερών, ως κατόχων της εν λόγω περιουσίας της οποίας την κατοχή έλαβαν νόμιμα από τον κηδεμόνα σε χρόνο που ο κηδεμόνας είχε τη νόμιμη διαχείριση της περιουσίας και την παραχώρησε νόμιμα στα ενδιαφερόμενα μέρη''.

    Προστίθεται ότι ''αυτά τα δικαιώματα και αυτές οι υποχρεώσεις ανήκουν στη σφαίρα και στις διαδικασίες όχι του δημόσιου αλλά του ιδιωτικού δικαίου''.

    ''Υπό αυτές τις συνθήκες, φρονώ ότι η υπόθεση σαφώς εμπίπτει στα πλαίσια των αρχών της νομολογίας και ότι θα ήταν ορθό και δίκαιο, για τον σκοπό ιδιαιτέρως της αποφυγής επηρεασμού των οποιωνδήποτε αστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ του αιτητή και των ενδιαφερομένων μερών, να δοθεί η αιτούμενη αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι εκδικάσεως της αιτήσεως διά κλήσεως'', καταλήγει στην απόφασή του ο Δικαστής Χατζηχαμπής.

    Πρόεδρος Βουλής - Χαϊτίδης - Νιώτης ----------------------------------- Ευχαριστίες στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την πολύ στενή συνεργασία, τον συντονισμό που υπάρχει με την κυβέρνηση της Κύπρου και τηνΒουλή των Αντιπροσώπων για προώθηση κοινών στόχων στον διεθνή χώρο, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού Ευγένιο Χαϊτίδη καθώς και στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γρηγόρη Νιώτη.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος δέχθηκε τους κύριους Χαϊτίδη και Νιώτη, διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν Ελληνοπόντιους και Ελλαδίτες που κατοικούν στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι η ανάγκη αξιοποίησης των αποδήμων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο είναι συνεχώς στην ίδια ημερήσια διάταξη όποιος και να κυβερνά είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χαϊτίδης εξέφρασε συγκίνηση που βρίσκεται στην Κύπρο.

    ''Βρισκόμαστε εδώ όχι ως επισκέπτες αλλά ως προσκυνητές σε ένα χώρο που τον θεωρούμε μες στην καρδιά μας και για τον Ελληνισμό είναι ένας ιερός χώρος συνεχούς αγώνα και μιας μεγάλης προσπάθειας για την δικαίωση των πόθων ενός λαού ο οποίος ταλαιπωρείται και αδικείται τόσα χρόνια'', είπε.

    Ο κ. Χαϊτίδης ανέφερε πως η παρουσία τους στην Κύπρο οφείλεται στο γεγονός ότι το τριήμερο αυτό συνεδρίασε το Συμβούλιο Περιφέρειας Ευρώπης, που έχει έδρα την Λευκωσία.

    Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για την μεγάλη τιμή που τους έκαναν να τους δεχθούν, όπως επίσης και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας.

    Είπε ότι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχουν θέματα τα οποία προκύπτουν στην πορεία του χρόνου και τα οποία με πλήρη κατανόηση και αδελφική συνεργασία επιλύονται.

    ''Ελλάδα και Κύπρος θα ξεπεράσουμε και τα γνωστά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εξέλιξη του εθνικού θέματος τον τελευταίο καιρό'', σημείωσε ο κ. Χαϊτίδης.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού κ. Νιώτης εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του για το επίπεδο της υποδοχής που τους επιφύλαξε η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Νιώτης στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο, την συμπαράταξη καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.

    Υπουργός Παιδείας - Απόδημοι - Συναντήσεις ------------------------------------------- Η αγαστή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας και η πολύ στενή και αμφίδρομη σχέση των δυο κυβερνήσεων στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης με τον Πρόεδρο των Υποθέσεων Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη και τον Πρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ευγένιο Χαϊτίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφορά έγινε και σε θέματα του απόδημου ελληνισμού και ειδικά σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που παρέχει η κυπριακή κυβέρνηση στους Ελληνοπόντιους στην Κύπρο.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε, τέλος, την ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση και βοήθεια εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Αποφάσεις - Οικονομία --------------------------------------------- Την ελευθεροποίηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004.

    Χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καταργήσει τα ελάχιστα ποσά επένδυσης και τα μέγιστα ποσοστά ξένης συμμετοχής σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διασαφηνίσει ότι άδειες που τυχόν θα χρειάζονται για την πραγματοποίηση της επένδυσης και την άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, θα πρέπει να εξασφαλίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

    ''Από την 1η Οκτωβρίου'', γράφει η ανακοίνωση, ''για τις νέες εταιρείες που θα εγγράφονται δεν θα γίνεται διαχωρισμός σε εταιρείες που διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Κύπρου (πρώην offshore) ή εντός Κύπρου''.

    Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές ------------------------------------------------------- Με στόχο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης από την 1η Νοεμβρίου 2004, για την ανάκαμψη των Κυπριακών Αερογραμμών και επιβίωση της εταιρείας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της εταιρείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει από τον επόμενο μήνα το αναθεωρημένο δίκτυο πτήσεων, προχωρεί με τη διαδικασία εκποίησης δύο παλαιότερων αεροσκαφών Α320 και συνδιαλέγεται με τις συντεχνίες για να τεθούν εκτός εταιρείας 135 άτομα ως πλεονάζον προσωπικό.

    Ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το σχέδιο δράσης και απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Αριστου Χρυσοστόμου και άλλων βουλευτών, ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Αχιλλέας Κυπριανού ανέφεραν ότι ήδη έχουν αρχίσει την υλοποίηση προνοιών του σχεδίου και έχουν καταργήσει αριθμό διευθυντικών θέσεων και έχουν λάβει μέτρα που αφορούν το προσωπικό, τις ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας και τις υπερωρίες.

    Με την αναμενόμενη θετική συνεισφορά των μέτρων νέας εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής και την αναδιάρθρωση του εμπορικού τομέα στα έσοδα της εταιρείας, που υπολογίζεται στα 3 - 5 εκατομμύρια λίρες, καθώς και με τις εξοικονομήσεις από την πρώτη φάση του σχεδίου δράσης που έχουν ήδη εφαρμοσθεί, είπε ο κ. Λοϊζίδης, δεν καλύπτονται οι ζημιές της εταιρείας, που για το 2004 υπολογίσθηκαν αρχικά στα 25 εκατομμύρια λίρες, αλλά τελικώς μπορεί και να φτάσουν τα 35 εκατομμύρια λίρες.

    Δήμος Μόρφου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις --------------------------------------- Μήνυμα αποφασιστικότητας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επιστροφή τους στη γη που τους γέννησε θα δώσουν οι Μορφίτες μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες με τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα και φέτος ο Δήμος Μόρφου, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης Χαράλαμπος Πίττας.

    Όπως ανέφερε οι αντικατοχικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή με την 24η αντικατοχική πορεία στο ''οδόφραγμα της ντροπής'' στον ακριτικό Αστρομερίτη για να διαμηνυθεί ότι ''η Μόρφου ζει και θα ζει μέχρι την ημέρα της επιστροφής''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πίττας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις που προηγήθηκαν της επαναλειτουργίας της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου δεν έχουν αφήσει ''σκιές ή πληγές''.

    Σημείωσε δε ότι ''τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι ότι εκτιμούν ότι χειριστήκαμε το θέμα με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τα αισθήματα των δημοτών''.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κροάτες αξιωματικοί ------------------------------ Δύο μέλη των κροατικών ενόπλων δυνάμεων έφθασαν στην Κύπρο για να αναλάβουν καθήκοντα ως μέρος του Τμήματος 4 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γνωστό επίσης ως σλοβακικό ουγγρικό τμήμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι δύο Κροάτες αξιωματικοί αντικατέστησαν δύο Σλοβάκους αξιωματικούς, βάσει του μνημονίου μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας της Σλοβακίας και της Κροατίας για την κοινή συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η δύναμη του σλοβακικού κροατικού αποσπάσματος παραμένει στα 278 άτομα.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές ------------------------------------ Σημαντικές ζημιές κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι στη χθεσινή συνάντηση συμπαρασύροντας σε μεγάλη πτώση και το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,38%, υποχωρώντας στις 950,99 μονάδες. Σε νέο αρνητικό ρεκόρ οκταετίας οδηγήθηκε ο Γενικός Δείκτης, αφού υποχώρησε στις 71,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,56%. Πενιχρό ήταν χθες το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί μόλις στις 185 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5740               0,5774
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4674               0,4702
    Λίρα Αγγλίας              0,8332               0,8381
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4207            0,4240
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3365            0,3391
    Δολάριο Καναδά                  0,3669            0,3698
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0693            0,0698
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3692            0,3721
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Παροχή υπηρεσιών - Ισότητα φύλων

    Κατ' αρχήν συμφωνία που διασφαλίζει την ισότητα των φύλων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τους κλάδους ασφαλειών αυτοκινήτου και ζωής, επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    [09] (Κ) Ανθρώπινα δικαιώματα - Σεμινάριο

    Σεμινάριο με θέμα ''Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα'' διοργανώνει το προσεχές Σάββατο ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, με τη συμμετοχή του ''Rights and Freedoms Association''.

    [10] (Κ) Λάρνακα - Αεροσκάφος - Πληροφορίες για βόμβα - Προσγείωση

    Προσγειώθηκε γύρω στις 15:10 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Λουφτχάνσα, το οποίο ξεκίνησε από την Φραγκφούρτη με προορισμό το Τελ Αβίβ αλλά, λόγω τηλεφωνήματος για ύπαρξη βόμβας, άλλαξε πορεία.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  242.235,51
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,74     0,79    232.255,11
    FTSE/CySE 20                           322,97     1,57    172.599,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  964,25     1,53    189.521,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              991,99     1,02      3.380,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.003,02     0,81      5.768,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     965,32     1,51    192.901,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       960,47     1,74    125.602,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    899,15     1,33        178,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            906,95     1,00     40.922,98
    FTSE Med (4/10/2004)                 6.107,00     2,34
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Λάρνακα - Αεροσκάφος - Πληροφορίες για βόμβα - Λουφτχάνσα

    Ως ''μη σοβαρό'' θεωρεί η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα το τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας σε αεροπλάνο της, το οποίο, ενώ εκτελούσε πτήση από τη Φραγκφούρτη στο Τελ Αβίβ, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λάρνακα.

    [13] (Κ) ΕΕ - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία

    Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία είναι αντικειμενική και βασισμένη σε στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Κέρδη κατέγραψε στη σημερινή του συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον δείκτη των Τραπεζών να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,51% και έκλεισε στις 965,32 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,79% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 242.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 1/3 του τζίρου.

    [15] (Κ) Κυπριακή ορειβατική αποστολή - Ιμαλάια

    Η κυπριακή ορειβατική ομάδα συνεχίζει τη μεγαλεπήβολη αποστολή της για κατάκτηση της κορυφής των Ιμαλαΐων Τσούλου Ιστ, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρα 6.548 μέτρων.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι εννέα Κύπριοι ορειβάτες, μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΚΟΜΟΑ), και ο Σκωτσέζος εκπαιδευτής Πίτερ Κέι κατασκήνωσαν στον χώρο που θεωρείται μέχρι το τέλος της αποστολής η βάση τους και ο οποίος βρίσκεται στα 4.600 μέτρα.

    [16] (Κ) ΕΕ - Μάτσης - Κυπριακό

    Ο νέος Φινλανδός Κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Ολι Ρεν δήλωσε ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο θα εξαρτηθεί από τη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, τόσο ο ίδιος όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν πρόθεση να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Η Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στη Ναϊρόμπι παρέθεσε την 1η Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης δεξίωση με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Την Κυβέρνηση της Κένυας εκπροσώπησε στη δεξίωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Kalonjo Musyoka.

    Στην ομιλία του ο Ύπατος Αρμοστής κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης αναφέρθηκε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν για να τονίσει ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση. Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικά φιλικούς δεσμούς και σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κένυας και ευχαρίστησε για τη σταθερή και διαχρονική υποστήριξη της χώρας όσον αφορά το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της χώρας κ. Musyoka στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου και Κένυας αναφέροντας ότι υπάρχει ακόμη ευρύ πεδίο επέκτασης και εμβάθυνσης τους. Ο κ. Musyoka ανέφερε επίσης ότι η Κένυα υποστήριζε και θα συνεχίσει να το πράττει, δίκαιη επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Στη δεξίωση παρέστησαν διπλωμάτες, κυβερνητικοί και μη αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και μέλη της ελληνικής παροικίας.

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η έκθεση «Κύπρος Ευρώπη», που διοργανώθηκε πρόσφατα από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Ελσίνκι στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 44η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις εκδηλώσεις παρέστησαν αρκετοί προσκεκλημένοι στους οποίους περιλαμβάνονταν ανώτατα στελέχη του Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας, βουλευτές, ξένοι Πρέσβεις και διπλωμάτες, Επίτιμοι Πρόμενοι, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, επιχειρηματίες και φίλοι της Κύπρου.

    Η έκθεση «Κύπρος-Ευρώπη» θα βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου Ελσίνκι για δύο εβδομάδες.

    [18] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχωρεί αύριο για το Λουξεμβούργο για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί εκεί την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 October 2004 - 17:49:21 UTC