Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Πάουελ - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γεύμα - Μόνιμα μέλη ΣΑ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου Παπαδόπουλου στη ΓΣ - Επαφές
  • [07] (Κ) Μόσχα - Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - Πούτιν
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΕΛΚ - Τουρκία - Πέτερινγκ
  • [12] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Πάαβο Λιπόνεν - Κυπριακό
  • [13] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος- Τουρκία - ΕΕ
  • [14] (Κ) ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Ιατροδικαστές
  • [15] (Κ) Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Κατεχόμενα
  • [16] (K) UDF - Τουρκία - ΕΕ
  • [17] (Κ) Πρεσβεία Ρωσίας - Λαβρόφ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [18] (K) EE - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας
  • [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Σπαντίου - Πελεντρίτου

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Πάουελ - Συνάντηση

    Το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και διάφορα διεθνή ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ Πέτρος Μολυβιάτης και Κόλιν Πάουελ.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γεύμα - Μόνιμα μέλη ΣΑ

    Την ανάγκη να υπάρξουν κινήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού πρόκειται να επισημάνει στη σημερινή του συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς την Τουρκία για εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι έρευνες για την κλοπή προσωπικών δεδομένων από το Αρχείο Πληθυσμού, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει το ΡΙΚ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και την έκκληση του Ελληνα ΥΠΕΞ όπως διατηρηθεί ανοικτό το παράθυρο για λύση του Κυπριακού.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Αποκαλύψεις Ταλάτ για μυστικές συναντήσεις'', γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ενήργησε με βάση τους κανόνες της ηθικής, όπως υποστηρίζει ο Ταλάτ, αφού τους ζήτησε να κρατήσουν μυστικές τις συναντήσεις ενώ ο ίδιος προχώρησε σε αποκαλύψεις. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Μάικλ Κλόσσον δήλωσε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, πως ό,τι συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό θα γίνει αποδεκτό.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Και το ΡΙΚ καταρρέει οικονομικά'' και επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ''δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου το Ιδρυμα να μην μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων του, ενδεχόμενο που αντιμετωπίζουν και οι Κυπριακές Αερογραμμές''. Αλλού γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε στον κ. Κλόσον τη διαμαρτυρία του όσον αφορά την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενημερώσει το Κογκρέσο ότι η Ελλάδα παραβίασε, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, νομοθεσία που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων λόγω παραχώρησής τους σε τρίτο μέρος, δηλαδή την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τέλος εποχής'' και υπότιτλο ''Ο Τάσσος 'άδειασε' τον Ανάν'' γράφει ότι με τη βασική προσέγγιση ''τέλος εποχής και απαρχή μιας νέας συνιστά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με ανοικτό το κυπριακό πρόβλημα'', εμφανίστηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία ''να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος''. Αλλού γράφει ότι ξένοι διπλωμάτες διαπιστώνουν ''προσπάθεια απορρόφησης των Τ/Κ από την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου'' και θεωρούν ως ''μη λειτουργικά'' τα 13 σημεία που συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εξι όροι Τάσσου για λύση του Κυπριακού'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προδιέγραψε τη μορφή λύσης του Κυπριακού χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν και ζήτησε την αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λειτουργική οικονομία, την επίλυση του εδαφικού και θεμάτων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λειτουργικότητα της νέας τάξης πραγμάτων και το σεβασμό του δικαιώματος των προσφύγων να επιστέψουν στις εστίες τους. Αλλού γράφει ότι σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης προέβη σε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα όπως κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για λύση του Κυπριακού, αποφεύγοντας δραστηριότητες, οι οποίες θα βάθαιναν τη διαίρεση στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αναζητούν Δούρειο Ιππο'', γράφει ότι η προσοχή των ειδικών της Αστυνομίας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής για τη διαρροή σε τρίτους και εμπορία προσωπικών δεδομένων όλων των Κυπρίων πολιτών που περιέχονται στο Αρχείο Πληθυσμού στρέφεται στο κυβερνητικό ενδοδίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων πληροφορικής. Αλλού γράφει ότι ''κρίσιμη'' συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, θα έχει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τετ α Τετ Τάσσου - Ανάν'', αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ανάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία ανασκόπησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν κάποιες σκέψεις για κινήσεις προόδου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε πως με το νέο νόμο που αφορά στην απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας επηρεάζονται γύρω στις 50-60 χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες θα αποφέρουν στο Δημόσιο περίπου 200 εκ. λίρες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αστυνομική έρευνα για κλοπή προσωπικών δεδομένων'' και αναφέρεται στην κατ' επείγουσα έρευνα που ξεκίνησε χθες Αστυνομία σε σχέση με την κλοπή προσωπικών δεδομένων από το Πληθυσμιακό Αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αλλού γράφει ότι σε σωστή πορεία βρίσκεται ξανά η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ύστερα από την ''υπαναχώρηση'' του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της ποινικοποίησης της μοιχείας.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γεύμα - Μόνιμα μέλη ΣΑ ------------------------------------------------------ Την ανάγκη να υπάρξουν κινήσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού πρόκειται να επισημάνει στη σημερινή του συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η συνομιλία θα γίνει στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τους «5».

    Από τις μέχρι στιγμής επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, η κυπριακή πλευρά είναι περισσότερο αισιόδοξη και πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι με την αναγκαία προεργασία, μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις το 2005.

    Ανώτατη ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Παπαδόπουλου Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας δεν διαφώνησε με την εισήγηση του Προέδρου Παπαδόπουλου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναληφθούν οι προσπάθειες με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

    Οπως ανέφερε αμερικανική πηγή, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει απ εκεί που σταμάτησαν οι συνομιλίες της Λόρα Κένεντι στην Κύπρο και θα διερευνήσει ποιες αλλαγές επιζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν για να πάρει δυναμική μια νέα διαδικασία.

    Σήμερα στις 7:45 μμ (ώρα Κύπρου) ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ λίγο νωρίτερα (7:30 μμ) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση --------------------------------------------------------- Εκκληση προς την Τουρκία ''να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού'', απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''απλώς και μόνο η συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών μας, είναι αρκετή απόδειξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν''.

    Προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία ''προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει μια καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο'' με προορισμό ''να είμαστε συνεργάτες και όχι εχθροί''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά ''έχει επανειλημμένα αποδείξει στα τελευταία 30 χρόνια την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε λύση, κάνοντας αρκετές οδυνηρές θυσίες και υποχωρήσεις, ενώ η τ/κ ηγεσία πάντοτε εστερείτο της αναγκαίας πολιτικής θέλησης''.

    ''Ωστόσο, η αναζήτηση και η έντονη επιθυμία των Ε/Κ για λύση ουδέποτε σήμαινε ότι θα αποδέχονταν οποιανδήποτε διευθέτηση που θα τους επροτείνετο ούτε ότι θα ήταν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε μιαν περιπέτεια, που κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, με μη αναστρέψιμες συνέπειες'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν και την καταψήφισή του από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο ''δεν ήταν το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ούτε συνιστούσε μια συμπεφωνημένη λύση μεταξύ των μερών''.

    ''Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν ως λύση του κυπριακού προβλήματος, οι Ε/Κ δεν απέρριψαν τη λύση ή την επανένωση της χώρας τους. Εχουν απορρίψει αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο γιατί δεν επιτύγχανε αποτελεσματικά τον στόχο της επανένωσης. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας λύσης η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας, της οικονομίας και του λαού της'', επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε ουσιαστικές παραμέτρους, όπως ''την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, τις βασικές δομές για μια λειτουργική οικονομία, τη λειτουργικότητα μιας νέας τάξης πραγμάτων, τη δίκαιη επίλυση του εδαφικού και θεμάτων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και το σεβασμό του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους''.

    Ακολούθως, είπε πως ''η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, στην απουσία μιας συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις προσπάθειες και την προτίμηση μας για διευθέτηση πριν από την ένταξη, σημαίνει το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας''.

    ''Παρά ταύτα, πιστεύω ακράδαντα ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της χώρας μου στην ΕΕ και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει μια καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο. Προορισμός μας είναι να είμαστε συνεργάτες και όχι εχθροί'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''ως εκ τούτου, σε αυτή τη νέα εποχή κάνουμε έκκληση προς την Τουρκία να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος''.

    Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - ΓΓ ΟΗΕ ------------------------------------------------- Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό προέβησαν χθες στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι συζήτησαν επίσης για τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες, σημειώνοντας πως ''αυτή την ώρα θα σκεφτούμε ιδέες για να γίνουν κινήσεις προόδου''.

    ''Σκέψεις για το Κυπριακό αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ο χρόνος το επέτρεψε ούτε οι συνθήκες για να συζητήσουμε τώρα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε επαφή», πρόσθεσε.

    Εξάλλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε σύντομη μη προγραμματισμένη συνάντηση με το Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο. Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα.

    «Εγινε μία ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης στο Κυπριακό, κάποια ανταλλαγή σκέψεων, κάποιων κινήσεων προόδου. Συζήτησα επίσης για τις διάφορες αποστολές που έχουν τα Ηνωμένα Εθνη στην περιοχή και μερικές από αυτές είναι στην Κύπρο, βεβαιώνοντας την προθυμία μας να παράσχουμε κάθε βοήθεια στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και να φιλοξενήσουμε αυτές τις αποστολές'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν.

    Είπε επίσης πως ''μιλήσαμε για το θέμα των αγνοουμένων και εγκλωβισμένων και εκφράσαμε την ελπίδα ότι θα έχουμε τη βοήθειά του (ΓΓ) για να οδηγηθούν και τα δύο θέματα σε ευτυχή κατάληξη''.

    Εκπρόσωπος ΗΕ - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ανάν ----------------------------------------------------------- Εκπρόσωπος των ΗΕ ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ανέφερε πως ''είχαν μια γενική ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό''.

    Μολυβιάτης - Πάουελ - Συνάντηση ---------------------------------- Το Κυπριακό, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και διάφορα διεθνή ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ Πέτρος Μολυβιάτης και Κόλιν Πάουελ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αρχή του νέου χρόνου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα αρχίσει να δημιουργείται η σύμπτωση των παραγόντων που θα επιτρέψουν ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Είπε επίσης πως όλοι σχεδόν οι ενδιαφερόμενοι για το Κυπριακό έχουν, σιωπηρώς ή όχι, συμφωνήσει ότι υπάρχει μία περίοδος περίσκεψης μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    ''Δεν νομίζω ότι έχει λήξει αυτή η περίοδος αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Νομίζω θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως για να τερματιστεί αυτή η περίοδος της περίσκεψης και της περισυλλογής πρέπει να συμπέσουν ορισμένοι παράγοντες.

    ''Πιστεύω ότι με την αρχή του νέου χρόνου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα αρχίσει να δημιουργείται αυτή η σύμπτωση των παραγόντων που θα επιτρέψουν ένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε πως στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ήταν σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    «Με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δεν είχαμε απλώς άτυπες συναντήσεις, είχαμε συχνότατη και πυκνότατη επικοινωνία πολλές φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εδώ στη Νέα Υόρκη και βεβαίως συναντηθήκαμε και χθες (προχθές) το βράδυ'', είπε.

    Μολυβιάτης - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση ------------------------------------------------------------- Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για λύση του Κυπριακού, αποφεύγοντας δραστηριότητες οι οποίες θα βάθαιναν τη διαίρεση στην Κύπρο, απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Προσφωνώντας χθες την 59η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο «η επανένωση παραμένει ο αταλάντευτος στόχος μας μέσω μίας αμοιβαίως αποδεκτής, διαρκούς, δίκαιης και λειτουργικής διευθέτησης, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα και συμβατής με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ».

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι στα τελευταία 30 χρόνια της στρατιωτικής κατοχής πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου, η Ελλάδα υποστήριξε έντονα κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανόμενης και της τελευταίας, για την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Δυστυχώς, ανέφερε, ''ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών δεν οδήγησε σε μία συμφωνημένη συνολική λύση. Στο δημοψήφισμα που ακολούθησε τον περασμένο Απρίλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν, αλλά ακόμη ενστερνίζεται σε βάθος το στόχο μίας επανενωμένης νήσου».

    Εκπρόσωπος - Ομιλία ΓΓ ΟΗΕ και Προέδρου ΗΠΑ - Νομιμότητα -------------------------------------------------------- Η επιμονή στη νομιμότητα είναι η ασπίδα όλων των λαών, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάνοντας αναφορές στην ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καθώς και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    Οι αρχές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ανάν απευθυνόμενος σε όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Εκπρόσωπος, δεν μπορεί να αποκλείονται για την Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν και σε αυτήν την περίπτωση.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην ομιλία του τόνισε ότι ''το κράτος δικαίου, δηλαδή η νομιμότητα, βρίσκεται σε κίνδυνο στο σημερινό κόσμο και με αναφορά στο βαβυλωνιακό κώδικα του Χαμουραμπί είπε ότι η ανθρωπότητα αγωνίζεται για μια διεθνή τάξη, όπου η ισχύς δεν θα δημιουργεί δίκαιο αλλά όπου το δίκαιο θα σημαίνει ισχύ''.

    Ο κ. Ανάν, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, είπε ακόμη ότι ''κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου όμως αυτό σαν έννοια δεν είναι αρκετό, πρέπει αυτή η αρχή της νομιμότητας να εφαρμοστεί και στην πράξη και πως οι αρχές του διεθνούς δικαίου πρέπει να αποτελούν κανόνα για όλους και φυσικά την ασπίδα για όλους του πολίτες του κόσμου και όλα τα έθνη του κόσμου''.

    ''Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αποκλείεται η χώρα μας από αυτές τις αρχές και ελπίζω ότι αυτές οι ίδιες αρχές θα εφαρμοστούν και στην δική μας περίπτωση'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Επαφές Προέδρου ------------------------------------------- Κάποιοι εργολαβικά έχουν αναλάβει να υποβαθμίζουν τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Δεν φαντάζομαι να υπάρχει αμφιβολία για τη σημασία της συνάντησης''.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα από τις επαφές με αξιωματούχους χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''μέχρι στιγμής θετικά τα μηνύματα και επανάληψη της δέσμευσης για σεβασμό της αρχής της νομιμότητας από διάφορα κράτη που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη''.

    Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος - Συναντήσεις - Ταλάτ - Ντενκτάς -------------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ισχύει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και συλλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και έχει υποβληθεί και γραπτώς προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την τ/κ πλευρά να δίδει άτυπο έγγραφο προς την ε/κ πλευρά για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, συλλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και ταυτόχρονα άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με επίσης καθεστώς συλλειτουργίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη του αυτή την πρόταση.

    Ερωτηθείς για την απόκτηση ταυτότητας και διαβατηρίου από τον εγγονό Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι εφ' όσον είναι Κύπριοι πολίτες δικαιούνται να αποκτούν και αυτά τα έγγραφα.

    Αναφορικά με την επίσκεψη του Σερντάρ Ντενκτάς στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως ''είναι Κύπριος πολίτης, δικαιούται να επισκέπτεται και τις ελεύθερες περιοχές''.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Συνάντηση με Πρεσβευτές --------------------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες σε κοινή συνάντηση τους Πρεσβευτές της Λιβύης Khalifa Bazelya, της Αιγύπτου Mohamed Abdel Hakam, του Λιβάνου Michel El Khoury, τον Επιτετραμμένο της Συρίας Hamzah Hamzah και τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Damir Abou Ghazaleh.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Πρεσβευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

    ΔΗΣΥ - Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Σύμπτωση εκτιμήσεων όσον αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού και θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης διαπιστώθηκε κατά τη χθςσινή συνάντηση αντιπροσωπειών του ΔΗΣΥ και της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού (ΚΠΕ)υπό τους Νίκο Αναστασιάδη και Χρήστο Στυλιανίδη.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, Αναστασιάδης και Στυλιανίδης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει σύντομα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον και μετά το πέρας της ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΔΗΣΥ με την ΚΠΕ.

    ''Στο παρόν στάδιο συζητούμε τη στενότερη δυνατή συνεργασία. Εάν σε άλλο στάδιο προκύψει οτιδήποτε, αυτό θα ανακοινωθεί εν καιρώ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Οπλα - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, στον οποίο εξέφρασε τη διαμαρτυρία του όσον αφορά την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενημερώσει το Κογκρέσο ότι η Ελλάδα παραβίασε, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, νομοθεσία που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων λόγω παραχώρησής τους σε τρίτο μέρος, δηλαδή την Κύπρο.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει πολιτικά μηνύματα.

    Αναστασιάδης και Κλόσον συζήτησαν επίσης και το Κυπριακό, και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι ΗΠΑ κατανοούν δύο αιτήματα που ζητά η ε/κ πλευρά, συγκεκριμένα την εγγύηση για εφαρμογή της λύσης και την ασφάλεια, ενώ εκφράζουν ετοιμότητα να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, σημειώνοντας ωστόσο την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου, μέσα από μια λύση του Κυπριακού.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Τ/κ συνοικία Λεμεσού ------------------------------------------------- Τους Τ/Κ που διαμένουν στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Σερντάρ Ντενκτάς, υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου πως η προσέγγιση της ''κυβέρνησης'' των κατεχομένων σήμερα είναι ότι ''οι Τ/Κ εδώ είναι οι εκπρόσωποί μας και είναι πολίτες μας και πρέπει να τους επιδείξουμε ενδιαφέρον και προσοχή''.

    Πρόσθεσε πως η επίσκεψή του δεν είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια, αλλά αντίθετα μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι Τ/Κ που διαμένουν στη Λεμεσό μέσω των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως θεωρεί ότι το σχέδιο ως είχε δεν ήταν λειτουργικό και σημείωσε πως εάν και οι δύο πλευρές έλεγαν ''Ναι'' υπό πίεση σε ένα τέτοιο σχέδιο, θα μπορούσε την επόμενη ημέρα να βρεθούν ξανά σε σύγκρουση.

    ΕΕ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή ---------------------------------------------------- Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν χρηματοδοτεί ποτέ προγράμματα σε περιοχές που υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, μετέφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη διάρκεια της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας.

    Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Μιρέλ στον οποίο τέθηκε από πολλούς Ευρωβουλευτές το θέμα της διασφάλισης των περιουσιών των προσφύγων, με δεδομένο ότι η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια, επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός. Οπως είπε, πριν ξεκινήσει η υλοποίηση ενός προγράμματος, το πρώτο που πρέπει να εξετάζει η Επιτροπή είναι να εξασφαλιστεί ότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα δεν αμφισβητούνται.

    Στην ίδια συνεδρίαση η εισηγήτρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναφορικά με τον κανονισμό Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, αφού υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε η οικονομική ενίσχυση προς τους Τ/Κ (259 εκατ. ευρώ) να μην σημάνει και αναγνώριση του «βορρά της Κύπρου», στη συνέχεια τόνισε στους Ευρωβουλευτές ότι κατέθεσε δύο τροπολογίες.

    Η πρώτη καθιστά σαφή και επαναλαμβάνει την πάγια προτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη μια ενωμένης Κύπρου. Στη δεύτερη τροπολογία επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας υπηκόων της ΕΕ.

    Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - Ματσάκης ---------------------------------------------------------------- Την αντίθεσή του για τη συζήτηση του θέματος παροχής οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Τουρκοκυπρίους εξέφρασε προχθές στη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση για το θέμα αυτό ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε το Συμβούλιο.

    Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο κ. Ματσάκης αναφέρει ότι έλαβε μέρος στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ''στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το γνωστό θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα''.

    Σε παρέμβασή του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ματσάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ''δεν είναι σωστό να διεξάγεται συζήτηση και αξιολόγηση των θέσεων της Επιτροπής και του Συμβουλίου από τη στιγμή που ούτε το Συμβούλιο ούτε η Επιτροπή διαμόρφωσαν τελικές θέσεις''.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Γιαννάκης Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός ------------------------------------------------------------ Τροπολογία που αφορά την κατοχύρωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στήριξε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σχετικά με το χρηματοδοτικό κανονισμό για την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    Την τροπολογία κατέθεσε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια έκθεσης της Ευρωβουλής για το χρηματοδοτικό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει τη διάθεση 259 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτσης στην παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη τα χρήματα που θα δοθούν για την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων να αποτελέσουν γέφυρα επανένωσης της Κύπρου και όχι μονιμοποίησης της διχοτόμησης.

    Παράλληλα ζήτησε να δοθεί η οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους από την ΕΕ χωρίς την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και δη εκείνου της ιδιοκτησίας και να εφαρμοστεί πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο σε ολόκληρο το νησί με τη λύση του Κυπριακού.

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στη συζήτηση τάχθηκε θετικά και αποδέχθηκε στην ουσία την πρόταση του κ.Μάτση, την οποία θα προωθήσει σε τεχνοκρατικό πλέον επίπεδο.

    Μητροπολίτες Πάφου και Κυρηνείας - UNOPS ------------------------------------------------------- Για ''επικοινωνιακά τεχνάσματα'' που εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Τουρκίας κατηγορούν την UNOPS σε κοινή τους δήλωση ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    ''Η διογκωμένη προβολή της απλής επιδιόρθωσης του περιτοιχίσματος του κοιμητηρίου της Βασίλειας στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας από το λεγόμενο πρόγραμμα αποκατάστασης κοιμητηρίων της UNOPS και η εσκεμμένη παράλειψη αναφοράς στη σύληση, βεβήλωση και καταστροφή των υπολοίπων κοιμητηρίων δεν λύει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά φανερώνει τις προθέσεις και τα ελατήρια αυτών οι οποίοι ανέλαβαν τη δήθεν αναστήλωση'', αναφέρουν στη δήλωσή τους οι δύο Ιεράρχες.

    Οπως αναφέρεται, ''κύριο μέλημα των Ηνωμένων Εθνών και των υπαγομένων εις αυτά οργανώσεων μέχρι τον τερματισμό της κατοχής έπρεπε να είναι η επαναφορά όλων των μετατραπέντων σε τεμένη, αποθήκες και χώρους διασκέδασης ιερών ναών στην προ της εισβολής κατάστασή τους και η απόδοσή τους στους νόμιμους δικαιούχους τους''.

    Προσθέτουν πως ''τα ημίμετρα της UNOPS συνιστούν εκμετάλλευση του διακαούς πόθου μας για επιδιόρθωση και συντήρηση των κατεχομένων εκκλησιαστικών μας χώρων''.

    Υπουργείο Αμυνας - 1η Οκτωβρίου - Εορταστικές εκδηλώσεις

    Την 1η Οκτωβρίου, επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Λεωφόρο Χ' Ιωσήφ στο Στρόβολο η στρατιωτική παρέλαση με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων - τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τοπικές αρχές και φορείς, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Υπουργός Εσωτερικών - Αρχείο Πληθυσμού - ''Χάκερ'' ----------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου έδωσε οδηγίες στον Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και στην Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για άμεση διεξαγωγή διοικητικής έρευνας προς ''διαπίστωση ορισμένων πραγμάτων'', όπως είπε, σε σχέση με το θέμα σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας ''Ο Φιλελεύθερος'' ότι ''χάκερ'' υποκλέψανε το ψηφιακό Αρχείο Πληθυσμού του κράτους που περιέχει προσωπικά στοιχεία Κυπρίων πολιτών.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χρίστου, αφού χαρακτήρισε ''σοβαρό το θέμα'', είπε ότι ''είναι δυνατό στην πραγματικότητα να μην έχουμε επίθεση από χάκερ αλλά ενδεχομένως μία διαρροή από χρήστες'', προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το ένα ή το άλλο.

    Οπως εξήγησε το σύστημα, το οποίο ''είναι κλειστό και δεν υπόκειται σε πρόσβαση από το Διαδίκτυο'', έχει έναν υπολογίσιμο αριθμό χρηστών, μεταξύ των οποίων η Αστυνομία και όλες οι επαρχιακές διοικήσεις.

    Διευκρίνισε ότι στο Αρχείο Πληθυσμού του κράτους ''δεν υπάρχουν στοιχεία υψίστης εμπιστευτικότητας'', όπως για παράδειγμα ο μυστικός λογαριασμός, τα περιουσιακά στοιχεία ή η οικογενειακή και προσωπική ζωή ενός πολίτη.

    Μόσχα - Τουριστική έκθεση - Παρουσία Κύπρου --------------------------------------------------------- Τα θετικά σχόλια των Ρώσων επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας απέσπασε η κυπριακή παρουσία στην 10η Διεθνή Τουριστική Εκθεση ''Leisure 2004'' που άνοιξε προχθές τις πύλες της στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση αυτή, που θα είναι ανοικτή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, είναι η δεύτερη σε σημασία τουριστική έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πρωτεύουσα, με στόχο την προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

    Οι Ρώσοι οργανωτές ταξιδιών έθεσαν το θέμα του κόστους του τουριστικού πακέτου για την Κύπρο, τη λειτουργία προξενικών αρχών της Δημοκρατίας και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, καθώς και την ενίσχυση της προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

    Το κυπριακό περίπτερο, που ξεχωρίζει και φέτος για την καλαισθησία του και τη θερμή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε αυτό, φιλοξενεί Κύπριους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας.

    Κύπρος - Πανελλήνιο Συνέδριο Μετεωρολογίας ------------------------------------------------------- Διοργανώνεται στην Κύπρο το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 28 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Το Συνέδριο διοργανώνουν από κοινού η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία, ο Μετεωρολογικός Σύνδεσμος Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Μόσχα - Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ ----------------------------------------------------------------------Με τη συμμετοχή 130 πρακτορείων ειδήσεων από 100 χώρες αρχίζει σήμερα στη Μόσχα διήμερη ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρακτορείων Ειδήσεων, στην οποία συμμετέχει και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Την έναρξη της Συνέλευσης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, ύστερα από εισαγωγική ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων ITAR-TASS Βιτάλι Ιγνατένκο. Θα διαβαστεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοΐχιρο Ματσούρα.

    Το ΚΥΠΕ εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ Αριστος Αριστοτέλους και ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους, οι οποίοι χθες συμμετείχαν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα κατόπιν πρόσκλησης του ΙΤΑR-TASS.

    Και οι δυο διοργανώσεις φιλοξενούνται στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100χρονα του ITAR-TASS.

    Κύπρια 2004 - Ιαπωνική μουσική - Φ. Καβαλλάρης -------------------------------------------------------------- Από τις αυλές των αυτοκρατόρων της Ιαπωνίας η μουσική ''Γκαγκάκου'', καταγραφείσα ως η αρχαιότερη μορφή τέχνης στη χώρα, συναντά τα ''Ιαπωνικά'' του Κύπριου συνθέτη Φαίδρου Καβαλλάρη σε δυο συναυλίες (Λευκωσία χθες και σήμερα στη Λεμεσό) στα πλαίσια του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    Ειδικά για τις δυο αυτές παραστάσεις βρίσκεται στην Κύπρο το σύνολο ''Ρεϊγκάκουσια'' το οποίο ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα επαγγελματιών μουσικών που ήταν αφοσιωμένοι στη μελέτη και την εκτέλεση του κλασσικού ρεπερτορίου της Γκαγκάκου όπως και στη δημιουργία νέας μουσικής για τα αρχαία όργανα.

    Κύπρια 2004 - Οπερα Αικατερίνη Κορνάρο - Ιωαννίδης ----------------------------------------------------------------- Το ρολόι γυρνά στο 1472 και η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αγι Ιωαννίδη παρουσιάζει σήμερα και αύριο την όπερα του Gaetano Donizetti ''Αικατερίνη Κορνάρο'' στο ιστορικό περιβάλλον όπου διαδραματίζεται η υπόθεσή της: Στην τάφρο παρά την Πύλη Αμμοχώστου με φόντο τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας.

    Το ρόλο της Ενετής πριγκίπισσας, η οποία υπήρξε και η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, υποδύεται η σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία. Στο ρόλο του Gerardo, του Γάλλου ευγενή με τον οποίο είναι ερωτευμένη η πριγκίπισσα, συναντούμε τον επίσης Κύπριο τενόρο Γιάννο Κωνσταντίνου ενώ το ρόλο του Λουζινιανού, βασιλιά της Κύπρου και συζύγου της Αικατερίνης Κορνάρο ερμηνεύει ο βαρύτονος Jeffrey Carl.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Αγις Ιωαννίδης είπε ότι αποτελεί ιστορικό ορόσημο η παρουσίαση της όπερας αυτής στο χώρο όπου διαδραματίζονται τα πλείστα γεγονότα που περιγράφονται, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι συντελεστές της παραγωγής είναι Κύπριοι οι οποίοι μέσα από την υπέροχη μουσική του Donizetti και το λιμπρέτο του Giacomo Sacchero διηγούνται μια πολυτάραχη περίοδο της κυπριακής ιστορίας: τη φραγκοκρατία (1192 - 1489).

    Η πρεμιέρα της όπερας, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' δόθηκε χθες Τετάρτη στην παρουσία πλήθους επισήμων, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τον μαέστρο και τους σολίστες καθώς και το σκηνοθέτη Pierre Leon, τους σκηνογράφους και σχεδιαστές κοστουμιών Στέφανο Αθηαινίτη και Λάκη Γενεθλή και τη χορωδία ''Αρης Λεμεσού'' που συμμετέχει στις παραστάσεις υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση --------------------------------- Αμελητέα πτώση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 978,72 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,2% παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 171 χιλιάδες λίρες με την εταιρεία Blue Island Holding Public Ltd να συγκεντρώνει το 12,5% του τζίρου.

    [05] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Φιλιππινών και του Πακιστάν, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου Παπαδόπουλου στη ΓΣ - Επαφές

    Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έθεσε διαπραγματευτικές θέσεις αλλά τις παραμέτρους πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''αντηλλάγησαν σκέψεις αν και πότε θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που πιθανόν να οδηγήσουν σε μια νέα προσπάθεια ή πρωτοβουλία'' για το Κυπριακό.

    Σε σχέση εξάλλου με τη μη προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με το Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως έγινε γενική ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις δυο πλευρές, τονίστηκε η επιθυμία για συνέχιση των επαφών για πολλά θέματα που απασχολούν την πολιτική των δυο κρατών συμπεριλαμβανομένων και των κανονισμών που έχουν ήδη κατατεθεί και βρίσκονται υπό συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Μόσχα - Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - Πούτιν

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην υιοθετήσουν στάση απαθή παρατηρητή, αλλά να συστρατευτούν στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την εκμετάλλευση των Μέσων Ενημέρωσης από τους τρομοκράτες για διασπορά των μηνυμάτων τους και προώθηση των επιδιώξεών τους κατά της ασφάλειας και σταθερότητας των κρατών.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4674               0,4702
    Λίρα Αγγλίας              0,8418               0,8468
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4228            0,4261
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3326            0,3352
    Δολάριο Καναδά                  0,3651            0,3680
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0688            0,0693
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3715            0,3744
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην τελευταία συνάντησης της εβδομάδας, παρά τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,14% και έκλεισε στις 977,32 μονάδες, καταγράφοντας παράλληλα εβδομαδιαίες ζημιές της τάξης του 1,86%. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 0,95%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 433 χιλιάδες λίρες.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  433.260,19
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,76    -0,95    416.025,41
    FTSE/CySE 20                           326,93    -0,20    218.838,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  975,95    -0,16    228.250,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.011,58     0,38     42.757,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.017,20    -0,71     71.183,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     977,32    -0,14    271.007,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       972,92    -0,07    169.654,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    942,40    -1,12      5.677,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            930,89    -1,90     86.490,63
    FTSE Med (24/9/2004)                 5.989,61    -1,81
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) ΕΛΚ - Τουρκία - Πέτερινγκ

    [12] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Πάαβο Λιπόνεν - Κυπριακό

    [13] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος- Τουρκία - ΕΕ

    [14] (Κ) ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Ιατροδικαστές

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ΔΕΑ συνέχισε σήμερα τη συζήτηση με επίκεντρο τα σημεία ή κανονισμούς που οι πλευρές θεωρούν ότι θα πρέπει να καταγραφούν για την διευκόλυνση του έργου που θα επιτελείται από τις διερευνητικές ομάδες στην Κύπρο αλλά και τους ιατροδικαστές που θα έρθουν από το εξωτερικό.

    [15] (Κ) Αμερικανοί εμπειρογνώμονες - Κατεχόμενα

    [16] (K) UDF - Τουρκία - ΕΕ

    Την πάγια θέση της ότι είναι αντίθετη με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επανέλαβε σήμερα η ομάδα των ευρωβουλευτών του γαλλικού κόμματος UDF (κεντρώοι). Το εν λόγω κόμμα είναι βασικός πόλος της κυβέρνησης συναπισμού στη Γαλλία και στήριξης του Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    [17] (Κ) Πρεσβεία Ρωσίας - Λαβρόφ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    [18] (K) EE - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας

    Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, η πρόταση για την δημιουργία ενιαίας αγοράς υπηρεσιών, η βιομηχανική πολιτική και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Συμβούλιο Υπουργών αρμόδιων για θέματα ανταγωνιστικότητας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση - Σπαντίου - Πελεντρίτου

    Στη μάχη της κατάκτησης ενός μεταλλίου στο αγώνισμα της Κολύμβησης στα 100μ. Ύπτιο Γυναικών στην κατηγορία S12 ρίχνεται αύριο το απόγευμα στις 17.00, η Μικαέλλα Σπαντίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η Σπαντίου είναι πρώτη στην λίστα εκκίνησης και έχει να αντιμετωπίσει την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ της Βαρκελώνης, Zorn Trischa από τις ΗΠΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 September 2004 - 17:49:20 UTC