Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ - Επαφές
  • [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - 1η Οκτωβρίου - Εορταστικές εκδηλώσεις
  • [06] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία ΓΓ ΟΗΕ και Προέδρου ΗΠΑ - Νομιμότητα
  • [08] CENTRAL BANK OF CYPRUS PRESS RELEASE
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΕΕ - Φερχόϊγκεν - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Γιαννάκης Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [14] (Κ) ΕΕ - Eurostat - Δημοσιονομικά - Κύπρος - Ελλάδα
  • [15] (Κ) Μόσχα - Τουριστική έκθεση - Παρουσία Κύπρου
  • [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - Ματσάκης
  • [17] (Κ) Μόσχα - Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση
  • [19] (Κ) Μητροπολίτες Πάφου και Κυρηνείας - UNOPS
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση
  • [21] (Κ) Μολυβιάτης - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση
  • [22] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - ΓΓ ΟΗΕ
  • [23] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - ΓΓ ΟΗΕ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ)

  • [01] (K) Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ - Επαφές

    Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και το επικείμενο φόρουμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Το απόγευμα χθες ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Aboul Gheit.

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 6.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει την 59η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θα επαναλάβει την επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έρευνα που διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας σχετικά με επιστολή που απέστειλε η Υπουργός Υγείας σε δικαστή για υπόθεση εμπορίας και κατοχής ναρκωτικών, οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, το σπάσιμο των αρχείων του κράτους από χάκερ, η συζήτηση των δύο κανονισμών της Ευρωπαικής Επιτροπής χθες στην ΚΟΡΕΠΕΡ, καθώς και η κατάσταση στον τουρισμό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ψάχνουν μέλη για να καλύψουν την Ακκελίδου'' γράφει ότι εξιλαστήριο θύμα διοικητικό λειτουργό του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι με σκοπό να ελαφρύνουν τη θέση της Υπουργού Υγείας. Σε άλλο δημοσίευμα η ''Α'' γράφει ότι εμφανώς πλέον αποδεικνύεται πως η στόχευση των ΗΠΑ μέσα από αναβαθμισμένη ανακίνηση του θέματος των αμερικανικών όπλων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δεν είναι άλλη, από την άσκηση πολιτικών πιέσεων στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πυροβολισμοί στη γραμμή Αττίλα'' γράφει ότι με μια πέρα για πέρα προκλητική ενέργεια το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκε η ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος'', οι Αττίλες σε φυλάκιο της γραμμής αντιπαράταξης, ''χαιρέτισαν'' τη ματαίωση της άσκησης με πυροβολισμούς, με κίνδυνο να υπάρξουν θύματα, αφού κατά μια εκδοχή, ρίχθηκαν σε κατοικημένη περιοχή και σε ώρα που παρατηρείται κίνηση. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα φανούν τα θετικά αποτελέσματα από τις επαφές που διεξάγει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Δεν κάνει πίσω ο εισαγγελέας'' γράφει ότι αντιφάσεις στα όσα δήλωνε επί μέρες δημοσίως και στα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία διαπίστωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας στο πόρισμα της έρευνας που διεξήχθη για την Υπουργό Υγείας. Αλλού γράφει ότι πολιτική θα είναι τελικά η απόφαση για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο των Τ/Κ με την ΕΕ, καθώς αυτό δείχνει να οδηγείται ανοικτό στο Συμβούλιο Υπουργών. Η εφημερίδα προσθέτει ότι στο θέμα του χρηματοδοτικού κανονισμού, τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά.

    ''H Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Προβοκάτορες οργιάζουν σε βάρος της Κύπρου'' στο κύριο της θέμα αναφέρεται στο λιντσάρισμα Ε/Κ την περασμένη Κυριακή σε διεθνή έκθεση ακινήτων και γράφει ότι Τ/Κ κτηματομεσίτες υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας τη συνδρομή της τουρκικής διπλωματίας, μοιράζοντας σε διεθνείς εκθέσεις ακινήτων στο Λονδίνο φυλλάδια στα οποία παρουσιάζουν τους ήρωες της ΕΟΚΑ ως τρομοκράτες και δολοφόνους 30 χιλιάδων Βρετανών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στην προβολή φιλμ από οδικά δυστυχήματα που σοκάρουν, προκειμένου η κοινωνία να αντιληφθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Χάκερ έσπασαν δημόσια αρχεία'' γράφει ότι πειρατές των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν τρυπώσει στα δημόσια αρχεία και έγιναν κάτοχοι προσωπικών δεδομένων των Κυπρίων πολιτών. Προσθέτει ότι στοιχεία που περιέχονται στο ψηφιακό Αρχείο πληθυσμού αφού τύχουν επεξεργασίας από τους χάκερ διατίθενται έναντι αδρής αμοιβής σε τρίτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν στη Νέα Υόρκη. Επικαλούμενη πληροφορίες η εφημερίδα γράφει ότι η αμερικανική πλευρά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και πιθανής συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πρωτοφανείς ενέργειες'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα να ζητήσει από την Αστυνομία τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε η Υπουργός Υγείας για την υπόθεση αποστολής επιστολής σε δικαστή όπως δήλωσαν έγκυροι νομικοί κύκλοι ξεφεύγει του ρόλου και της αποστολής του Γενικού Εισαγγελέα, αφού με αυτή την πράξη του εισέρχεται στην πολιτική πτυχή του θέματος. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Κύπριος ΥΠΕΞ στις συναντήσεις τους στη Νέα Υόρκη παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό και ζητούν την εφαρμογή των αρχών του δικαίου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές ----------------------------------------------- Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 6.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει την 59η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης και σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θα επαναλάβει την επιθυμία της ε/κ πλευράς για λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν αύριο Παρασκευή, στις 7 το βράδυ (τοπική ώρα).

    Στο μεταξύ χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και των Πρέσβεων Ανδρέα Μαυρογιάννη, Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα ΗΕ και Τάσου Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις βασικές θέσεις της ε/κ πλευράς και σημείωσε ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πάντα χρήσιμες για επιβεβαίωση των θέσεων και των δύο πλευρών.

    Σε ερωτήσεις αν συζητήθηκε οτιδήποτε σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας ή αν υπήρξε κάτι που να δημιουργεί καινούρια κινητικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω.

    «Φεύγοντας από την Κύπρο είχα δηλώσει ότι δεν αναμένω τίποτε το δραματικό από τις εδώ συναντήσεις μου. Εσείς που ξέρετε πώς λειτουργεί η Γενική Συνέλευση γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχώς συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων χωρών'', ανέφερε.

    ''Σε αυτές τις συναντήσεις εξηγείς τις θέσεις σου και ενημερώνεις. Το γεγονός ότι ενημερώνεις, από μόνο του, είναι χρήσιμο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν αναμένει να έχει συνομιλίες με αμερικανικούς παράγοντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν ζητήθηκε από την ε/κ πλευρά τέτοια συνάντηση. Σε ερώτηση αν ζητήθηκε συνάντηση από τους Αμερικανούς, o Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε επίσης την Τετάρτη τις επαφές του με ομολόγους του χωρών μελών την Ισλαμικής Διάσκεψης, με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Ολοσεγκούν Ομπασάντζο. Είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ντον ΜακΚίνον, τον οποίο και ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Συζήτησαν επίσης θέματα μεταρρύθμισης της διάσκεψης κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας (CHOGM).

    Νέα Υόρκη - ΥΠΕΞ - Επαφές ---------------------------- Το Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και το επικείμενο φόρουμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης ήταν στο επίκεντρο των χθεσινών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Το απόγευμα χθες ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Ahmed Aboul Gheit.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την Ισλαμική Διάσκεψη καθώς επίσης και για το επικείμενο φόρουμ της Κωνσταντινούπολης ΕΕ-ΟΙΔ (Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης).

    Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης συνάντηση με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (The American Jewish Committee), την οποία ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και αντάλλαξαν απόψεις για το Μεσανατολικό.

    ΥΠΕΞ - Επαφές - Νέα Υόρκη ---------------------------- O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε χθες το απόγευμα σε συνάντηση των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ.

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για τα τρέχοντα διεθνή θέματα με έμφαση στο Νταρφούρ, το Ιράν, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

    Σε σύντομη παρέμβασή του ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι επιθυμητή.

    Απαντώντας ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ίσχυσαν για τις υπόλοιπες χώρες που εντάχθηκαν στην ένωση.

    Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης συνάντηση με το Σύριο ομόλογο του Φαρούκ αλ Σιάρα.

    ΕΕ - COREPER - Τ/Κ - Χρηματοδοτικός κανονισμός --------------------------------------------------- Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ για την ενίσχυση των Τ/Κ εξετάσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες, κατά την οποίαν διαπιστώθηκε μια προσέγγιση σε ορισμένα σημεία που αποτελούσαν αντικείμενο διαφωνιών, ενώ στο επίμαχο σημείο της προστασίας των περιουσιών των Ε/Κ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, που θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη.

    Η Ολλανδική προεδρία έφερε υπό μορφή ερώτησης προς τα κράτη μέλη και το δεύτερο κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο, ζητώντας να ακούσει τις απόψεις τους για τη συνέχεια που θα πρέπει να δοθεί.

    Οσον αφορά το άρθρο 1 του χρηματοδοτικού κανονισμού, η Ολλανδική Προεδρία πρότεινε την αντικατάσταση του όρου ''δημόσιες ή διοικητικές υπηρεσίες'' (του κατοχικού καθεστώτος) από τον όρο ''όργανα που εκτελούν υπηρεσίες γενικών συμφερόντων'', και παράλληλα γίνεται εισήγηση για την προσθήκη νέας παραγράφου που θα αναφέρει ότι ''η παροχή βοήθειας επ ουδενί υπονοεί την αναγνώριση οιασδήποτε δημόσιας αρχής πέραν της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Στο άρθρο 3 που αφορά τη διαχείριση της βοήθειας, η Ολλανδική Προεδρία πρότεινε ναι μεν να μην υπάρχει αναφορά για διαβούλευση με τη Λευκωσία στον κανονισμό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει ρητή δέσμευση στα πρακτικά του Συμβουλίου, με την οποία θα δηλώνει ότι ''δεδομένης της ιδιότυπης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο και της ανάγκης επανένωσης της νήσου, που προϋποθέτει για ορισμένα ζητήματα συνολικό σχεδιασμό, η Επιτροπή δηλώνει πρόθυμη να έρχεται, όταν ενδείκνυται, σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση της βοήθειας''. Στο ζήτημα αυτό παραμένει για συζήτηση την προσεχή εβδομάδα το θέμα του εύρους της διαβούλευσης και η διατύπωσή της στο κείμενο.

    Στο επίμαχο άρθρο 6 που αφορά το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων, η Ολλανδική Προεδρία προτείνει ένα συμβιβασμό που βασίζεται επίσης σε μια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι λόγοι για τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες δεν θέλουν να υπάρξει αναφορά στο κείμενο του κανονισμού δεν έχουν να κάνουν με την Κύπρο, αλλά με το ότι δεν επιθυμούν να δουν να εκχωρείται στην Επιτροπή ένας τέτοιος ρόλος επιδιαιτητού επί ιδιοκτησιακών θεμάτων.

    Ειδικότερα, η Προεδρία προτείνει να προστεθεί πολιτική δήλωση στα πρακτικά του Συμβουλίου Υπουργών με την οποία ''η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να έχει τις απαιτούμενες επαφές με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν μελέτες σκοπιμότητας δημιουργήσουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον έργα που θα χρηματοδοτηθούν υπό τον κανονισμό θα επηρεάσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα''.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου πρότεινε να προστεθεί μια φράση στην οποία θα αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα αρνείται τη χρηματοδότηση στις περιπτώσεις που εγείρονται θέματα περιουσιακών δικαιωμάτων. Η Προεδρία και οι εταίροι το δέχονται, με εξαίρεση τους Βρετανούς, και για το λόγο αυτό θα υπάρξει νέα συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση της COREPER.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της συμμετοχής στους διαγωνισμούς ανάθεσης, γίνεται δεκτή η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να απαλειφθεί από τον κανονισμό η αναφορά σε πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στα κατεχόμενα και να καλύπτονται από τη γενικότερη διατύπωση για κατοίκους της ΕΕ. Η Προεδρία εισηγείται να γίνει μια επεξηγηματική δήλωση της Επιτροπής στα πρακτικά, στην οποία θα αναφέρεται ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και οι εγκατεστημένοι στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με το δεύτερο κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο, ο κ. Αιμιλίου κατέστησε σαφές ότι η κυπριακή πλευρά, εκτός από την ουσία της πρότασης για την οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ενστάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα κυριαρχίας, αμφισβητεί και τη νομική βάση που επέλεξε η Επιτροπή (άρθρο 133) για να περάσει τον κανονισμό από το Συμβούλιο. Κατά συνέπεια, όπως είπε, δεν πρόκειται να μπει σε καμμία συζήτηση για τον κανονισμό.

    Ο Ολλανδός Προεδρεύων ζήτησε να τοποθετηθούν και τα άλλα κράτη μέλη, αλλά ο μόνος που πήρε το λόγο ήταν ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, ο οποίος υποστήριξε ότι για τη χώρα του ο κανονισμός που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία είναι αυτός του απευθείας εμπορίου, και όχι ο χρηματοδοτικός, ο οποίος, όπως είπε, αλλοιώθηκε ήδη.

    Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Τ/Κ - Κασουλίδης ---------------------------------------------------------------- Yπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω του χρηματοδοτικού κανονισμού, τάχθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου εξετάστηκε το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και της υιοθέτησης του σχετικού χρηματοδοτικού κανονισμού.

    Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κατοχυρώνονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών να επιδείξουν κατανόηση σε ό,τι αφορά το σημαντικό αυτό θέμα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία υπερψήφισης του χρηματοδοτικού κανονισμού υπέρ των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να καταπατείται το διεθνές δίκαιο και να παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλτ Ρότε, εισηγήτρια της Επιτροπής Εξωτερικών επί του θέματος, στην παρέμβασή της αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας και αφού σημείωσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ομόφωνα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας, σημείωσε ότι η υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού η οποία επιβάλλεται θα πρέπει να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου. Η κ. Ρότε ανέφερε επίσης ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να καταπατηθεί ή να παραβιαστεί.

    Το θέμα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, επεσήμανε, είναι το πιο σημαντικό στη συζήτηση για την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

    Κύπρος - Λιβύη - Υπογραφή συμφωνίας για νομική συνεργασία ---------------------------------------------------------------- Κύπρος και Λιβύη υπέγραψαν χθες διμερή συμφωνία για νομική συνεργασία σε αστικά, εμπορικά και ποινικά θέματα.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Γραμματέας της Λαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης της Λιβύης Αλί Ομάρ Ελχεσνάουϊ στα γραφεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Σε δηλώσεις μετά την τελετή υπογραφής, ο κ. Θεοδώρου χαρακτήρισε τη συμφωνία ''ιδιαίτερα σημαντική και χρήσιμη'', διότι επεκτείνεται στον τομέα των αστικών και εμπορικών θεμάτων, κάτι που, όπως είπε, θα διευκολύνει πολύ τους πολίτες που έχουν αστικές υποθέσεις που εκτείνονται και στις δύο χώρες καθώς και τους πολίτες που ασχολούνται με εμπορικά θέματα, ενώ θα βοηθήσει και τα δύο κράτη σε σχέση με ποινικά αδικήματα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θεοδώρου Κύπρος και Λιβύη το 2001 υπέγραψαν άλλες δύο συμφωνίες που αφορούν κυρίως ποινικά θέματα και ειδικότερα την έκδοση φυγόδικων και μεταφορά καταδίκων.

    ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Μάτσης --------------------------- O Eυρωβουλευτής Γιαννάκης Μάκης κλήθηκε χθες και προήδρευσε ως πρεσβύτερος στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας.

    Αμέσως μετά τη σύσταση της Επιτροπής, ο κ. Μάτσης παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον Ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Γιοστ Λάκενταϊκ, ο οποίος έχει ορισθεί Πρόεδρος της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας.

    Ο κ. Μάτσης στη διάρκεια που άσκησε την προεδρία τοποθετήθηκε, τονίζοντας ότι «όπως θετικά αντιμετωπίζει η Κύπρος την Τουρκία, ευελπιστώ ότι ανάλογη προσέγγιση θα υπάρξει στο Κυπριακό και από την πλευρά της Αγκυρας».

    Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εποικοδομητική προσπάθεια που θα καταβάλει η ΜΚΕ σε σχέση με την Τουρκία θα προσεγγίσει και τη λύση του προβλήματος της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή για το καλό των δύο χωρών, αλλά και της Ευρώπης ευρύτερα.

    Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Συλλούρης ----------------------------------------------------------- Οι χώρες της Μεσογείου αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις κατά τα επόμενα χρόνια στον τομέα της οικονομίας, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, για την καλύτερη προώθηση των στόχων που αφορούν την οικονομική πτυχή των στόχων της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.

    Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    ΕΕ - Ελεγκτικό Συνέδριο ---------------------------------- Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την Επιτροπή όταν διαπιστώνουν παράτυπες πληρωμές άνω των 4.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να επιδιώκουν την ανάκτηση των πληρωμών.

    Αυτό αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ενημερωτικό σημείωμά του σχετικά με την ανάκτηση παράτυπων πληρωμών στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

    Σύμφωνα με το Συνέδριο, όταν δεν είναι δυνατή η ανάκτηση, τα ποσά διαγράφονται και η ζημία βαρύνει την Κοινότητα, εκτός εάν η μη ανάκτηση οφείλεται σε αμέλεια του οικείου κράτους μέλους.

    Πρόεδρος Κ.Σ.ΕΔΕΚ - Εκδήλωση - Δώρος Λοϊζου ----------------------------------------- Κάποιοι απεργάζονται τη διάσπαση του εσωτερικού μας μετώπου, το διαχωρισμό του λαού και προσπαθούν να οδηγήσουν σε ένα ολέθριο εθνικό διχασμό, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Δώρου Λοϊζου που σκοτώθηκε στις 30 Αυγούστου 1974 κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ ανέφερε πως «η φετινή επέτειος μας βρίσκει μέσα στην ΕΕ, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα που αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και ενισχύουν τα πολιτικά ερείσματα του λαού μας για την επίτευξη μιας λύσης δημοκρατικής, δίκαιης και ευρωπαϊκής».

    «Προειδοποιούμε αυτούς τους κύκλους που είναι και πολιτικά επώνυμοι, να εγκαταλείψουν τα ολέθρια, τα άθλια σχέδια τους σε βάρος του κυπριακού λαού τον οποίο καλούμε με εθνική ομοψυχία, να απομονώσει εκείνους που μεθοδικά εργάζονται για να διαχωρίσουν τους πολίτες σε δήθεν οπαδούς της λύσης και της μη λύσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ.

    Είπε επίσης πως αυτό που χρειάζεται είναι ο έμπρακτος σεβασμός της ετυμηγορίας του λαού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα και πως «λεκτικές διαβεβαιώσεις δήθεν σεβασμού αλλά ταυτόχρονα, πρακτικές συνεχούς αμφισβήτησης αυτής της ετυμηγορίας, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα, αποδυναμώνουν το εσωτερικό μας μέτωπο».

    Εξάλλου, στο χαιρετισμό του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι είναι ''αδιαμφισβήτητο ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση γεμάτη κινδύνους αλλά και με σαφείς καταβολές αισιόδοξων προοπτικών, αν σωστά αξιοποιήσουμε τις νεοδημιουργηθείσες καταστάσεις''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ''αυτή τη φορά μπορεί να μην καραδοκούν στην πλατεία του Δώρου οι γνωστοί άγνωστοι δολοφόνοι, όμως κάποιοι ακόμα προσπαθούν να δολοφονήσουν την αξιοπρέπεια και τα απομεινάρια δικαιωμάτων ενός λαού''.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Euronext - Φόρουμ Θεσσαλονίκης ------------------------------------------------------- Νέα συνάντηση με εκπρόσωπο του οργανισμού Euronext θα έχει αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ακης Κλεάνθους στο πλαίσιο του ετήσιου Φόρουμ Χρηματιστηρίων, που διοργανώνει το χρηματιστήριο της πόλης και στο οποίο συμμετέχουν οι Πρόεδροι χρηματιστηρίων των Βαλκανίων και της γύρω περιοχής.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι με τον εκπρόσωπο του Euronext, το οποίο απαρτίζεται από τα χρηματιστήρια Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, θα συνεχίσει τη συζήτηση που είχε πριν μια περίπου εβδομάδα στην Κύπρο με αντιπροσωπεία του Οργανισμού σε σχέση με το ενδεχόμενο σύναψης συνεργασίας στα θέματα που αφορούν στη δημιουργία κοινής πλατφόρμας, πρόσβαση στα προϊόντα του ΧΑΚ από τα μέλη των τεσσάρων χρηματιστηρίων και συνεργασία σε επίπεδο προϊόντων.

    Η συζήτηση στην Κύπρο αφορούσε κυρίως το επίπεδο συνεργασίας που επιζητεί το κυπριακό χρηματιστήριο με τον Οργανισμό, είπε ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος σημείωσε ότι η αντιπροσωπεία του Euronext ''δεσμεύτηκε να μελετήσει τα θέματα που τους θέσαμε και να επανέλθουν''.

    Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές ------------------------------- Με ζημιές ύστερα από δύο συνεχείς ανόδους έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τον τραπεζικό δείκτη. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 979,07 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,65% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,61 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των 281 χιλιάδων λιρών διαμορφώθηκε η αξία συναλλαγών, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 27,3% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,62% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 327,81 μονάδες.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες - Πελεντρίτου - Παγκύπριο ρεκόρ ----------------------------------------------------------- Η Καρολίνα Πελεντρίτου μπορεί να κατέλαβε την όγδοη θέση στον τελικό της κολύμβησης 100 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με χρόνο 1.07.00, ωστόσο στον προκριματικό αγώνα έκανε νέο παγκύπριο ρεκόρ με χρόνο 1.06.66.

    ''Ηταν επιτυχία για μένα να καταφέρω να περάσω στον τελικό'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καρολίνα Πελεντρίτου και πρόσθεσε: ''Αλλωστε κατάφερα να κάνω παγκύπριο ρεκόρ''.

    Ο στόχος της Καρολίνας Πελεντρίτου είναι το Σάββατο στα 100 μέτρα πρόσθιο να καταφέρει να κερδίσει ένα μετάλλιο. ''Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο'', είπε.

    Κύπριοι ορειβάτες - Ιμαλάια - Εκκίνηση ------------------------------------ Η εννιαμελής ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, μαζί με τον εκπαιδευτή της, αναχώρησε χθες για την περιοχή Khuidi του Νεπάλ, όπου θα αρχίσει την προσπάθειά της να κατακτήσει την κορυφή Chylu East των Ιμαλαϊων.

    Πρόκειται για μια προσπάθεια που επιχειρείται για πρώτη φορά από Κύπριους ορειβάτες και θα διαρκέσει ένα μήνα.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Εθνικός Αχνας - Παραλίμνι --------------------------------------------------------- Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε χθες με 1-0 τον Εθνικό Αχνας, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.

    [05] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - 1η Οκτωβρίου - Εορταστικές εκδηλώσεις

    Την 1η Οκτωβρίου, επέτειος της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Λεωφόρο Χ' Ιωσήφ στο Στρόβολο η στρατιωτική παρέλαση με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων - τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος από τη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τοπικές αρχές και φορείς, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας.

    [06] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτικός κανονισμός - Επιτροπή

    Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν χρηματοδοτεί ποτέ προγράμματα σε περιοχές που υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, μετέφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, εκπρόσωπος της Κομισιόν, στη διάρκεια της συζήτησης για το χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία ΓΓ ΟΗΕ και Προέδρου ΗΠΑ - Νομιμότητα

    Η επιμονή στη νομιμότητα είναι η ασπίδα όλων των λαών, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κάνοντας αναφορές στην ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καθώς και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

    [08] CENTRAL BANK OF CYPRUS PRESS RELEASE

    ANNOUNCEMENT

    Auction results on 23 September 2004 for the acceptance of deposits by the Central Bank of Cyprus

    The Central Bank of Cyprus announces that during the auction on 23 September 2004 for the acceptance of deposits, of 14-day duration, bids amounting to £121,0 million, were submitted and an amount of £80,0 million was absorbed at a weighted average allotment rate of 4,17%. The minimum and maximum allotment rates were 4,14% and 4,19%, respectively.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5754               0,5788
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4670               0,4698
    Λίρα Αγγλίας              0,8403               0,8453
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4215            0,4248
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3332            0,3358
    Δολάριο Καναδά                  0,3639            0,3668
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0689            0,0694
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3717            0,3746
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) ΕΕ - Φερχόϊγκεν - Ερντογάν - Συνάντηση

    Ρητή διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες στον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [11] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Γιαννάκης Μάτσης - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Τροπολογία για την κατοχύρωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στήριξε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σχετικά με το χρηματοδοτικό κανονισμό για την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  171.593,42
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     73,46    -0,20    142.932,60
    FTSE/CySE 20                           327,60    -0,06     99.008,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  977,56    -0,04     97.593,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.007,71     0,08      5.920,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.024,44    -0,15      8.664,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     978,72    -0,04    103.513,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       973,63     0,03     75.757,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    953,09     0,00        672,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            948,92     0,08     51.945,05
    FTSE Med (22/9/2004)                 6.100,24    -0,12
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Αμελητέα πτώση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 978,72 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,2% παρουσίασε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 171 χιλιάδες λίρες με την εταιρεία Blue Island Holding Public Ltd να συγκεντρώνει το 12,5% του τζίρου.

    [14] (Κ) ΕΕ - Eurostat - Δημοσιονομικά - Κύπρος - Ελλάδα

    Στο 6,4% του ΑΕΠ κυμάνθηκε το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο το 2003, ενώ το χρέος έφτασε το 70,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για όλα τα κράτη μέλη ο Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Μισέλ Βαντέν Αμπελε.

    Τη σημερινή συνέντευξη Τύπου μονοπώλησε η σημαντική αναθεώρηση προς το χειρότερο των στοιχείων για την Ελλάδα, που είναι προϊόν της σχετικής έρευνας που έγινε από τη Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση.

    [15] (Κ) Μόσχα - Τουριστική έκθεση - Παρουσία Κύπρου

    Τα θετικά σχόλια των Ρώσων επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας απέσπασε η κυπριακή παρουσία στην 10η Διεθνή Τουριστική Εκθεση ''Leisure 2004'' που άνοιξε χθες τις πύλες της στη Μόσχα.

    [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών - Ματσάκης

    Την αντίθεσή του για τη συζήτηση του θέματος παροχής οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Τουρκοκυπρίους εξέφρασε χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση για το θέμα αυτό ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε το Συμβούλιο.

    [17] (Κ) Μόσχα - Παγκόσμια Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων - ΚΥΠΕ

    Με τη συμμετοχή 130 πρακτορείων ειδήσεων από 100 χώρες αρχίζει το πρωί της Παρασκευής στη Μόσχα διήμερη ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρακτορείων Ειδήσεων, στην οποία συμμετέχει και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Την έναρξη της Συνέλευσης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, ύστερα από εισαγωγική ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Ρωσικού Πρακτορείου Ειδήσεων ITAR-TASS Βιτάλι Ιγνατένκο. Θα διαβαστεί μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Κοΐχιρο Ματσούρα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση

    Εκκληση προς την Τουρκία ''να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού'', απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''απλώς και μόνο η συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών μας, είναι αρκετή απόδειξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν''.

    Προσφωνώντας σήμερα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία ''προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει μια καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο'' με προορισμό ''να είμαστε συνεργάτες και όχι εχθροί''.

    [19] (Κ) Μητροπολίτες Πάφου και Κυρηνείας - UNOPS

    Για ''επικοινωνιακά τεχνάσματα'' που εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Τουρκίας κατηγορούν τη UNOPS σε κοινή τους δήλωση ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση

    Εκκληση προς την Τουρκία ''να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού'', απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''απλώς και μόνο η συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών μας, είναι αρκετή απόδειξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν''.

    Προσφωνώντας σήμερα τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία ''προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει μια καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο'' με προορισμό ''να είμαστε συνεργάτες και όχι εχθροί''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά ''έχει επανειλημμένα αποδείξει στα τελευταία 30 χρόνια την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε λύση, κάνοντας αρκετές οδυνηρές θυσίες και υποχωρήσεις, ενώ η τ/κ ηγεσία πάντοτε εστερείτο της αναγκαίας πολιτικής θέλησης''.

    ''Ωστόσο, η αναζήτηση και η έντονη επιθυμία των Ε/Κ για λύση ουδέποτε σήμαινε ότι θα αποδέχονταν οποιανδήποτε διευθέτηση που θα τους επροτείνετο ούτε ότι θα ήταν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε μιαν περιπέτεια, που κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, με μη αναστρέψιμες συνέπειες'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν και την καταψήφισή του από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο ''δεν ήταν το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ούτε συνιστούσε μια συμπεφωνημένη λύση μεταξύ των μερών''.

    Πρόσθεσε ότι το σχέδιο ''δεν έδινε την αναγκαία έμφαση στη λύση ενός κράτους, με μια κεντρική κυβέρνηση, ικανή να εγγυηθεί μία κυρίαρχη προσωπικότητα της Κύπρου και δεν αντιμετώπιζε τις σοβαρές ανησυχίες της ε/κ κοινότητας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της και την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου''.

    ''Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν ως λύση του κυπριακού προβλήματος, οι Ε/Κ δεν απέρριψαν τη λύση ή την επανένωση της χώρας τους. Εχουν απορρίψει αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο γιατί δεν επιτύγχανε αποτελεσματικά τον στόχο της επανένωσης. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας λύσης η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας, της οικονομίας και του λαού της'', επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε ουσιαστικές παραμέτρους, όπως ''την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, τις βασικές δομές για μια λειτουργική οικονομία, τη λειτουργικότητα μιας νέας τάξης πραγμάτων, τη δίκαιη επίλυση του εδαφικού και θεμάτων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και το σεβασμό του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους''.

    Είπε, επίσης, ότι ''κάποιες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν έχουν ενθαρρύνει μιαν άνευ προηγουμένου παράνομη εκμετάλλευση των κατεχόμενων περιουσιών στη βόρεια Κύπρο, κάτι που συνάγεται από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ίδιας της κατοχικής δύναμης''.

    ''Στο πλαίσιο της ΕΕ και με στόχο την προώθηση της επανένωσης και της συμφιλίωσης, η κυβέρνησή μου, παρά τα εμπόδια που τίθενται από το στάτους κβο, επιδιώκει με συνέπεια πολιτικές που στόχο έχουν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Τ/Κ'', είπε.

    Επεσήμανε ότι ''ενώ δεν στοχεύουν να υποκαταστήσουν μια λύση, τέτοιες πολιτικές είναι κατά την άποψη μας ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενθαρρυνθεί η μέγιστη οικονομική ενσωμάτωση των δύο κοινοτήτων και η αύξηση των επαφών μεταξύ τους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας μελλοντικής λύσης''.

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ''το Κυπριακό πρόβλημα δεν αντικρίζεται πάντοτε στις σωστές του παραμέτρους'', προσθέτοντας πως ''παραμένει γεγονός ότι το πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους''.

    ''Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να παραγνωρίζεται όταν αυτό βολεύει ούτε να γίνεται επικέντρωση σε παραμέτρους μικρότερης σημασίας. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος πρέπει να έχει στο επίκεντρό της αυτό το πιο βασικό και ουσιαστικό γεγονός και να βασίζεται στην αρχή ότι η διεθνής νομιμότητα πρέπει να εξυπηρετηθεί και η κατοχή να τερματιστεί'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων ''αποτελούν από μόνα τους μια ένδειξη του τι υποφέρει ο λαός της Κύπρου'' και σημείωσε ότι ''αυτό δεν πρέπει μόνο να προσδιορίζει τα συγκεκριμένα στοιχεία της επιδιωκόμενης λύσης αλλά επίσης πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειές μας, αναφορικά με τη διαχείριση του παρόντος στάτους κβο''.

    ''Για παράδειγμα, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που είναι επιφορτισμένη με την αποστολή να διαχειρίζεται το στάτους κβο που επιβλήθηκε πριν από 30 χρόνια, πρέπει να διατηρήσει το ρόλο της που σχετίζεται με την κατάσταση επί του εδάφους'', είπε.

    Ακολούθως, είπε πως ''η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, στην απουσία μιας συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις προσπάθειες και την προτίμηση μας για διευθέτηση πριν από την ένταξη, σημαίνει το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας''.

    ''Παρά ταύτα, πιστεύω ακράδαντα ότι το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ένταξη της χώρας μου στην ΕΕ και από την εκφρασθείσα επιθυμία της Τουρκίας να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πορεία, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία και πρέπει να έχει μια καταλυτική επίδραση στην εξεύρεση λύσης στην Κύπρο. Προορισμός μας είναι να είμαστε συνεργάτες και όχι εχθροί'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''ως εκ τούτου, σε αυτή τη νέα εποχή κάνουμε έκκληση προς την Τουρκία να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να εξεύρουμε από κοινού τρόπους για να ανακαλύψουμε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις πάνω στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Απλώς και μόνο η συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών μας, είναι αρκετή απόδειξη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι ισχυρότερα απ αυτά που μας χωρίζουν'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στη Mέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ενόσω η βία εξακολουθεί να είναι μια ζωντανή πραγματικότητα στην περιοχή, δεν θα είναι δυνατή η δημιουργία εκείνων των συνθηκών υπό τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η οικοδόμηση ειρήνης''.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υποστηρίζει ''τον τερματισμό της κατοχής και μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να στοχεύει στην πραγμάτωση των πόθων του Παλαιστινιακού λαού για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, πλάι-πλάι με το Ισραήλ, σε συνθήκες συνεχούς ειρήνης και ασφάλειας''.

    Οσον αφορά τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ενίσχυση του συστήματος του ΟΗΕ δια μέσου των διεργασιών μεταρρύθμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη''.

    ''Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αναζωογόνηση της Γενικής Συνέλευσης και τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτως ώστε η δομή του να αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες της εποχής μας και μιαν πιο ισορροπημένη γεωγραφική αντιπροσώπευση. Στο πνεύμα αυτών των δύο αρχών και με στόχο την ενίσχυση της νομιμότητας και αποτελεσματικότητας του Συμβουλίου, η Κύπρος υποστηρίζει την αύξηση τόσο των μόνιμων όσο και των μη μόνιμων μελών'', είπε.

    [21] (Κ) Μολυβιάτης - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Προσφώνηση

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για λύση του Κυπριακού, αποφεύγοντας δραστηριότητες οι οποίες θα βάθαιναν τη διαίρεση στην Κύπρο, απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    [22] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - ΓΓ ΟΗΕ

    Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό προέβησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι συζήτησαν επίσης για τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες, σημειώνοντας πως ''αυτή την ώρα θα σκεφτούμε ιδέες για να γίνουν κινήσεις προόδου''.

    ''Σκέψεις για το Κυπριακό αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ο χρόνος το επέτρεψε ούτε οι συνθήκες για να συζητήσουμε τώρα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί αίτημα του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν και θα τον δεχθεί στις 7 το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα.

    [23] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - ΓΓ ΟΗΕ (ΠΡΟΣΘΗΚΗ)

    Σε ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό προέβησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι οποίοι συζήτησαν επίσης για τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες, σημειώνοντας πως ''αυτή την ώρα θα σκεφτούμε ιδέες για να γίνουν κινήσεις προόδου''.

    ''Σκέψεις για το Κυπριακό αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ο χρόνος το επέτρεψε ούτε οι συνθήκες για να συζητήσουμε τώρα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σ ε ε π α φ ή», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί αίτημα του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν και θα τον δεχθεί στις 7 το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 September 2004 - 17:49:24 UTC