Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Κατεχόμενα - Αριθμός Ε/Κ - Μόρφου
  • [02] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Κύπρος - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολλανδός Υπουργός

  • [01] (K) Κατεχόμενα - Αριθμός Ε/Κ - Μόρφου

    Συνολικά 1.730 Ε/Κ μετέβησαν στην κατεχόμενη Μόρφου για να παραστούν στον εσπερινό στον Αγίο Μάμα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε απόψε η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους.

    [02] (Κ) Ρώσος Πρόεδρος - Κύπρος - Δηλώσεις

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η εξωτερική πίεση επί των Κυπρίων θα πρέπει να μειωθεί ώστε να αφεθούν οι δύο κοινότητες στο νησί να συμφωνήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η δήλωση του κ. Πούτιν για την Κύπρο έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σήμερα στο πρόγραμμα του Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ στο CNN-Turk, ενόψει της μετάβασης του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία.

    Κληθείς από τον Τούρκο δημοσιογράφο να ερμηνεύσει το βέτο που έθεσε η Ρωσία σε έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο κ. Πούτιν είπε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα πρέπει να είναι σε θέση να φθάσουν σε μία λύση διαμέσου μιας συμφωνίας μεταξύ τους.

    Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, θα πρέπει να ζήσουν σε ειρήνη. "Για να δημιουργήσουμε τέτοιαν ατμόσφαιρα θα πρέπει μειώσουμε την εξωτερική πίεση όσο το δυνατόν περισσότερο. Οταν θέσαμε βέτο στην έκθεση που υποβλήθηκε πριν από το δημοψήφισμα στην Κύπρο, ενεργήσαμε κάτω από αυτή την αντίληψη", εξήγησε ο Ρώσος Πρόεδρος.

    Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι "εξ όσων γνωρίζω το κυπριακό πρόβλημα επιφέρει ένα βαρύ τίμημα για τον τουρκικό λαό και την οικονομία. Η Τουρκία υποστηρίζει μία λύση. Και εμείς επίσης υποστηρίζουμε μία λύση. Διά τούτο, για να φθάσουμε σε μία τέτοια λύση θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για την εξεύρεση αυτής της λύσης".

    Σε ερώτηση του κ. Μπιράντ πώς σχολιάζει το ότι οι Τ/Κ "τιμωρούνται" ενώ είναι οι Ε/Κ που είπαν "όχι" στο σχέδιο Ανάν, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε: "Τώρα με σύρετε στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου. Πιστεύω ότι δεν έχω το δικαίωμα. Σε σχέση με το βέτο μας... αυτό δεν ήταν εναντίον της βόρειας Κύπρου. Ηταν για να επιτρέψει στους Ε/Κ και στους Τ/Κ να πάρουν τις αποφάσεις τους άνευ εξωτερικών πιέσεων".

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολλανδός Υπουργός

    Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Ατζο Νικολάι δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών καθώς πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, προσθέτοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει κύριο ρόλο στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης.

    Ο κ. Νικολάι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε μια ''πολύ σημαντική και ανοικτή κατ' ιδίαν συνάντηση''.

    Οπως ανέφερε ο Ολλανδός Υπουργός μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 περίπου λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ ξεκάθαρος στις θέσεις του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 1 September 2004 - 19:49:12 UTC