Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [02] (Κ) Ευρωεκλογές - Ψηφοφορία - Ελληνες υπήκοοι - Ευρωβουλευτές Ελλάδας
  • [03] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Ιράκ
  • [04] (Κ) Γιώργος Παπαπανδρέου - Κυπριακό
  • [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Λήξη προεκλογικής εκστρατείας
  • [06] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Τοποθετήσεις μελών
  • [07] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Χάρης Θράσου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Ευρωεκλογές - Ελληνες υπήκοοι - Ψηφοφορία - Ευρωβουλευτές Ελλάδας
  • [10] (Κ) Γενικός Πρόξενος Κύπρου στο Λος Αντζελες - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [11] (Κ) Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Συνέντευξη Τύπου

  • [01] (Κ) Κώστας Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες βράδυ στο Ζάππειο, στην κεντρική προεκλογική ομιλία της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Επιμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής, «σταθερά στην επιδίωξή μας να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Να πέσουν, επιτέλους, και τα τελευταία τείχη, που παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Να επανενωθεί η Κύπρος».

    Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας τόνισε πως υποστηρίζουμε, με συνέπεια, τις προσπάθειες της κυβέρνησής της (Τουρκίας) προς την κατεύθυνση αυτή».

    [02] (Κ) Ευρωεκλογές - Ψηφοφορία - Ελληνες υπήκοοι - Ευρωβουλευτές Ελλάδας

    Αρχισε στις 7 το πρωί στη Λευκωσία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών της Ελλάδας, κατά την οποία θα ψηφίσουν Ελληνες υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο.

    Συνολικά 2.762 άτομα έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των ατόμων που θα ψηφίσουν στην Κύπρο για την ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

    [03] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Ιράκ

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν στη Βοστόνη την Πέμπτη.

    Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του μεταπτυχιακού τμήματος της σχολής JFK School of Government. O κ. Ανάν ήταν ο επίσημος προσκαλεσμένος και μίλησε στους απόφοιτους, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Δικαίου.

    Σύμφωνα με τον Stephan Dujjaric, εκπρόσωπο Τύπου των ΗΕ, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

    Συνεργάτης του κ. Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους πως ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε το ΓΓ γιατί στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο εγκωμίασε τη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά στην αποδοχή του σχεδίου του και το ρόλο της στη διαδικασία. Τον ευχαρίστησε επίσης για το κάλεσμά του προς τη διεθνή κοινότητα να χαλαρώσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση διήρκεσε περί τα 25 λεπτά. Σε σχέση με το Κυπριακό, οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους να διατηρηθεί ο διάλογος.

    [04] (Κ) Γιώργος Παπαπανδρέου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες απαντώντας σε ερώτηση αν θα στήριζε ξανά το σχέδιο Ανάν, εάν επανέλθει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ως έχει, δήλωσε πως «προέχει αυτή τη στιγμή να αποφασίσει η ίδια η κυπριακή ηγεσία, ποια είναι η στρατηγική της".

    [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - Λήξη προεκλογικής εκστρατείας

    Εληξε τα μεσάνυκτα η προεκλογική εκστρατεία για τις αυριανές ευρωεκλογές και όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή τους.

    Το μεσημέρι ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης θα δώσει διάσκεψη Τύπου για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

    [06] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Τοποθετήσεις μελών

    Αν οι Ε/Κ παραμένουν δεσμευμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα πρέπει αυτό να το δείξουν όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Πρέσβης Στιούαρτ Χόλιντεϊ μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1548 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ορισμένα με την προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν, τόσο επί του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και επί της έκθεσης των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

    O Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Εμιρ Τζοουνς Πάρι, αφού καλωσόρισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος ανέφερε ότι "υποστηρίζουμε την απόφαση του ΓΓ να συντάξει μια συνολική επισκόπηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να προβεί σε εισηγήσεις».

    [07] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Χάρης Θράσου

    Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργου οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε τους προϋπολογισμούς προγραμμάτων που αφορούν την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης των επικοινωνιών και υιοθέτησε την οδηγία πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια.

    Οι 25 Υπουργοί ασχολήθηκαν επίσης με τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των λιμένων, των κυρώσεων για τη ρύπανση των θαλασσών από πλοία, με τις συνδυασμένες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Συστήματος Πλοήγησης, με την εναρμόνιση των τεχνικών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και με την εναρμόνιση των κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των χερσαίων μεταφορών.

    Αναφορικά με την οδηγία για την ασφάλεια των λιμένων, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Επιτροπή να έχει και η ίδια το δικαίωμα ελέγχων, αλλά η ασφάλεια παραμένει στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα ---------------------------------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες βράδυ ομόφωνα ψήφισμα, με αριθμό 1548, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Το ψήφισμα, που κατέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανανεώνει τη θητεία της δύναμης για ακόμη έξι μήνες και αποφασίζει ''να δράσει πάνω στις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός ενός μηνός από τη στιγμή που τις λάβει''.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 26ης Μαΐου 2004 για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και ιδιαίτερα την έκκληση στα μέρη να αξιολογήσουν και να ασχοληθούν με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος και την απαραίτητη σοβαρότητα.

    Επίσης, σημειώνει ότι ''η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε όπως, ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2004''.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ''καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διεξαγάγει μίαν ανασκόπηση, που θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και την έννοια της επιχείρησης υπό το φως των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών''.

    ''Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το 1251 της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επόμενα ψηφίσματα'', ενώ για τα Στροβίλια αναφέρει ότι το Συμβούλιο ''προτρέπει την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλεί να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου 2003''.

    Επίσης, καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή του ψηφίσματος και αποφασίζει να παραμείνει δεσμευμένο επί του θέματος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΗΠΑ - Δηλώσεις -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι σαφής και πάγια, δηλαδή ''απορρίπτουμε τη διχοτόμηση, είτε έμμεση είτε άμεση, και ποτέ δεν θα την δεχθούμε''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ''δεν είναι βέβαιο είναι τι θα γίνει όσον αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα''.

    ''Είτε στη σημερινή συνεδρία (χθεσινή) οι ΗΠΑ και η Αγγλία θα εξηγήσουν την ψήφο τους, αναφερόμενοι και στην έκθεση, και να μην προχωρήσει η άλλη συζήτηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Αρχικά επιδιώχθηκε να εγκριθεί ψήφισμα όμως αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ενστάσεις στην πρόταση που κυκλοφόρησε από τη Γραμματεία για την επικύρωση του Σχεδίου Ανάν και την έγκριση της παραγράφου 93 που σχετίζεται με τα μέτρα για την οικονομική στήριξη των Τ/Κ, αλλά με τον τρόπο που διατυπώνεται ουσιαστικά συνιστά ερμηνεία της Γραμματείας για το νόημα και το αποτέλεσμα των ψηφισμάτων 541 και 550. Δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τέτοιο ψήφισμα και είναι αμφίβολο αν τελικά θα εγκριθεί ψήφισμα'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν αληθεύει ότι δεν συζήτησε με τον Κόφι Ανάν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''βεβαίως αληθεύει'', σημειώνοντας ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν η υποβολή προτάσεων αλλά, ''όπως είχε προαγγελθεί, σκοπός ήταν η επεξήγηση των δικών μας θέσεων, η ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα''.

    ''Ακουσα τις θέσεις του και άκουσε και εκείνος τις δικές μας θέσεις'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι τα σχόλιά του για την έκθεση Ανάν θα τα υπέβαλλε γραπτώς, πράγμα το οποίο έγινε. ''Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή απάντηση'', είπε, και πρόσθεσε ότι ''ανασκευάζει πολλές ανακρίβειες που είχαν δηλωθεί στο παρελθόν και από τον (Αλβαρο) ντε Σότο και από άλλους''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τις επαφές του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στον ΟΗΕ με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ''η απάντηση, αντίθετα με ό,τι έχει γραφτεί στην Κύπρο, έγινε καλώς αποδεκτή, εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως η αναφορά μας στα σημεία που εγείρουμε και εγώ δεν ξέρω κανένα να είναι δυσαρεστημένος από την απάντηση, εκτός ίσως από τον κ. ντε Σότο''.

    Σχολιάζοντας επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ''δεν ξέρει τι θέλει και δεν έχει πολιτική'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι εκείνο που θέλουμε είναι ''σαφές, γνωστό και καθορισμένο, επιδιώκουμε λύση με βάση τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία'', σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει, χωρίς να επέλθουν σε αυτό αλλαγές, δεν γίνεται δεκτό και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα.

    Ανέφερε ότι η θέση αυτή είναι πολύ σαφής και ότι την έχει αναφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο. ''Εκείνο το οποίο σχολιάζεται είναι ποιες είναι οι αλλαγές που θέλουμε. Θέλουμε επιτέλους να μας πει κάποιος, όταν ακόμα δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επαναρχίσει ο διάλογος, αν είναι σοφό εκ μέρους μας να αναφέρουμε ποιες αλλαγές είναι που θέλουμε'', είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γνωρίζει τα θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά και ότι είναι εντός των παραμέτρων του σχεδίου και δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ τού έχει δώσει φάκελο με προτάσεις για αλλαγές που επιθυμεί και αναμένει από τον ίδιο τα δικά του σχόλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Με το ΑΚΕΛ συζητήσαμε από την αρχή διάφορα σημεία αλλαγών, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, και το ίδιο θα γίνει και με τα άλλα κόμματα. Αλλά πρώτα και κυριότερα έχουμε συνεννοηθεί με το ΑΚΕΛ ποία έκταση είναι δυνατό να έχουν και έχουμε καθορίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όλου του σχεδίου''.

    Τα επιμέρους συγκεκριμένα θέματα δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να καταγραφούν για να γίνουν αντικείμενο συζητήσεων προτού καν υπάρχει ενδεχόμενο για έναρξη διαπραγματεύσεων, είπε.

    ''Αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις είναι για μας πάντα τα Ηνωμένα Εθνη. Στο τωρινό στάδιο ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αρχίσει νέα πρωτοβουλία και εκείνο που ζητά είναι εμείς να αναθεωρήσουμε τη θέση μας όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να το δεχθούμε ως έχει, κάτι που είναι η διαφωνία μας με τον Γενικό Γραμματέα'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''ένα από τα παράπονά μας είναι ότι για τόσες ημέρες στις διαπραγματεύσεις ο κ. ντε Σότο ούτε τις απόψεις μας έλαβε σοβαρά υπόψη, σε σημείο να εκφράζονται αμφιβολίες αν έχει διαβάσει τα υπομνήματα που του έχουμε δώσει''.

    ''Για παράδειγμα, επανειλημμένα δηλώνει ότι ποτέ δεν θέσαμε θέμα ασφάλειας, ενώ το θέμα ασφάλειας ετέθη από τις 15 του Μάρτη γραπτώς από τη Λευκωσία και τού το υπέδειξα από την πρώτη φορά, και επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν δοθεί απόψεις, εισηγήσεις για την ασφάλεια. Νομίζω ότι η μόνη απάντηση είναι η αποκάλυψη της ημερομηνίας των εγγράφων για να καταλάβει ο καθένας ότι είχαν υποβληθεί, ίσως δεν τα έλαβε υπόψη, ίσως δεν τα διάβασε'', είπε.

    Ερωτηθείς αν νοιώθει ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, και κατ' επέκταση τη Βρετανία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε διαφωνίες για το σχέδιο Ανάν και με τη Βρετανία και με τις ΗΠΑ, οι θέση τους είναι γνωστή, ότι είναι το μοναδικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'', προσθέτοντας ότι ''αυτήν την άποψη την είπα και στον Γενικό Γραμματέα, ότι δεν είναι η μοναδική λύση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι η μοναδική λύση, ''και μάλιστα το συμπέρασμα, αυθαίρετο κατά τη γνώμη μου και αβάσιμο, ότι απορρίπτουμε στο σχέδιο Ανάν τη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, το οποίο ανέφερε στον κ. Ανάν ότι είναι αβάσιμο και ανακριβές, την επόμενη ημέρα ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνος του το διόρθωσε και είπε δεν ήταν αυτό που εννοούσε''.

    ''Αρα, υπάρχει διαφορά απόψεων όχι αντιπαράθεση. Είναι πολύ εύκολο να άρουμε αυτή τη διαφορά απόψεων αν δεχθούμε το σχέδιο ως έχει. Ομως ο λαός αλλιώς αποφάσισε'', σημείωσε.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για ''συμφωνημένη διχοτόμηση'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η πολιτική της Τουρκίας ''πάντα ήταν για διχοτόμηση, πάγια και σταθερή πολιτική, είτε συγκαλυμμένη είτε σαφής''.

    ''Εξ ίσου σαφής και πάγια είναι η δική μας θέση. Απορρίπτουμε τη διχοτόμηση, είτε έμμεση είτε άμεση, και ποτέ δεν θα την δεχθούμε'', σημείωσε.

    Επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά συμφωνεί με τα μέτρα για τους Τ/Κ και υπενθύμισε ότι τα πρώτα μέτρα ''ήταν δική μας εισήγηση''.

    ''Πάντοτε υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, πάντα τηρουμένου πάντως όμως του πνεύματος και του γράμματος των ψηφισμάτων 541 και 550 που μιλούν ότι καμία χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να προωθήσει αποσχιστικές ενέργειες είτε την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και αυτή είναι, η μεγάλη, αν θέλετε να την ονομάσω, μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και αντί σε αυτή την προσπάθεια να υπάρχει κοινή υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, πολλοί προτιμούν να δίνουν πίστη και να αναγράφουν αυτές τις δηλώσεις του κ. ντε Σότο ή μη κατονομαζόμενων τάχατες διπλωματικών κύκλων, ενώ η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζει τη θέση μας σε αυτό το θέμα, εξαιρουμένων των Αμερικανών, των Αγγλων και κύκλους της Γραμματείας του ΟΗΕ'', είπε.

    Ανέφερε ότι θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να εξετάσει την όλη κατάσταση και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα έχει και συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανδρέας Μαυρογιάννης ------------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα ΗΕ, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη καλωσόρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1548 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα και καλωσορίζει την ανασκόπηση που θα γίνει από το ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όμως πιστεύει ότι θα πρέπει αυτή να διεξαχθεί με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση επί του εδάφους.

    Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως το ψήφισμα είναι καλό και ευχαρίστησε τα μέλη του ΣΑ ''για την υποστήριξη και κατανόησή τους''.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Τοποθετήσεις μελών --------------------------------------------------- Αν οι Ε/Κ παραμένουν δεσμευμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα πρέπει αυτό να το δείξουν όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ, Πρέσβης Στιούαρτ Χόλιντεϊ μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1548 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ορισμένα με την προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν, τόσο επί του ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και επί της έκθεσης των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

    O Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Εμιρ Τζοουνς Πάρι, αφού καλωσόρισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος ανέφερε ότι ''υποστηρίζουμε την απόφαση του ΓΓ να συντάξει μια συνολική επισκόπηση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να προβεί σε εισηγήσεις».

    Ο κ. Πάρι είπε ότι η χώρα του προσβλέπει σε σύντομη συζήτηση αυτών των εισηγήσεων από το ΣΑ ώστε η λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες.

    Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό - Ιράκ --------------------------------- Το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Ιράκ συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχαν στη Βοστόνη την Πέμπτη.

    Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του μεταπτυχιακού τμήματος της σχολής JFK School of Government. O κ. Ανάν ήταν ο επίσημος προσκαλεσμένος και μίλησε στους απόφοιτους, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Δικαίου.

    Σύμφωνα με τον Stephan Dujjaric, εκπρόσωπο Τύπου των ΗΕ, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

    Συνεργάτης του κ. Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους πως ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε το ΓΓ γιατί στην έκθεσή του για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο εγκωμίασε τη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά στην αποδοχή του σχεδίου του και το ρόλο της στη διαδικασία. Τον ευχαρίστησε επίσης για το κάλεσμά του προς τη διεθνή κοινότητα να χαλαρώσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση διήρκεσε περί τα 25 λεπτά. Σε σχέση με το Κυπριακό, οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους να διατηρηθεί ο διάλογος.

    Τονίστηκε ότι δεν μπορεί να διαρκέσει το παρόν στάτους κβο, καθώς τα γεγονότα επί του εδάφους έχουν μεταβάλει την κατάσταση. Ανάν και Ερντογάν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θεωρεί αναπόφευκτη την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και με την Κύπρο, ενώ δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχει εξασφαλίσει αυτά που επεδίωκε στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι η Τουρκία για χρόνια τώρα παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και, όπου έχει τη δυνατότητα, ασκεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως σύμφωνα με προκαταρκτική ενημέρωση που είχε, ο κ. Ταλάτ σίγουρα δεν έχει εξασφαλίσει αυτά που ζήτησε, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση και θα γίνουν διαβουλεύσεις την προσεχή εβδομάδα, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Κώστας Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά --------------------------------------------- Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες βράδυ στο Ζάππειο, στην κεντρική προεκλογική ομιλία της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Επιμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής, «σταθερά στην επιδίωξή μας να βρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Να πέσουν, επιτέλους, και τα τελευταία τείχη, που παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Να επανενωθεί η Κύπρος».

    Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας τόνισε πως υποστηρίζουμε, με συνέπεια, τις προσπάθειες της κυβέρνησής της (Τουρκίας) προς την κατεύθυνση αυτή».

    «Εργαζόμαστε για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας. Στόχος μας είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση. Να επενδύσουμε στην πρόοδο και όχι στη συντήρηση του παρελθόντος», πρόσθεσε.

    Γιώργος Παπαπανδρέου - Κυπριακό ------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες απαντώντας σε ερώτηση αν θα στήριζε ξανά το σχέδιο Ανάν, εάν επανέλθει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ως έχει, δήλωσε πως «προέχει αυτή τη στιγμή να αποφασίσει η ίδια η κυπριακή ηγεσία, ποια είναι η στρατηγική της''.

    ''Το έχω πει και προσωπικά και στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και σε όλους τους ηγέτες της Κύπρου, είμαι έτοιμος να στηρίξω εφόσον και οι ίδιοι αποφασίσουν ποια είναι η στρατηγική τους», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ταλάτ - Πρόεδρος ΕΔΑΔ - Στρασβούργο ----------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λούτσιους Βίλντχαμπερ ότι το Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Βίλντχαμπερ στο Στρασβούργο, ο κ. Ταλάτ είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες όσον αφορά τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    ''Οι Τ/Κ που αποδέχθηκαν το σχέδιο δεν θα πρέπει να παραμείνουν απομονωμένοι και οι Ε/Κ που το απέρριψαν να συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την Κύπρο και να συνεχίζουν να κάνουν αιτήσεις στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σαν να μην συνέβη τίποτε'', είπε.

    Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη κατανοούν τη θέση αυτή.

    Είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ την εργασία της επιτροπής για τις περιουσίες των Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    ΥΠΕΞ - Πρωτοβουλία - Απαγόρευση όπλων μαζικής καταστροφής --------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενημέρωσε χθες τα μέλη του διπλωματικού σώματος για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει μια διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια και την απαγόρευση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από σύντομη τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έγινε η ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου είπε πως η Κύπρος είχε προσεγγιστεί από πολλές χώρες για να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία γιατί είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη στον κόσμο (έκτη) και εξήγησε ότι υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής μεταφέρονται κυρίως από πλοία και ως εκ τούτου η αρωγή της Κύπρου στην πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική.

    Η έναρξη της Πρωτοβουλίας έγινε με τη συμμετοχή έντεκα χωρών, δηλαδή της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ομήρου - Μαγκριώτης - ΕΕ - Τουρκία ---------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ διαφωνεί με την άρση των επιφυλάξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έγκριση από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του σχεδίου τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ενώ ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης είπε πως ''ζούμε τις πρώτες αντιφάσεις'' μετά τη Λουκέρνη και χαρακτήρισε ''την έλλειψη της αποφασιστικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης'' στη Λουκέρνη ως ''το μεγάλο έλλειμμα στην τελική διαμόρφωση του πέμπτου σχεδίου (Ανάν)''.

    ''Ελπίζουμε με την πίεση και τον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και των Ελλαδιτών'', είπε ο κ. Μαγκριώτης, ''η ελληνική κυβέρνηση, στα προσεχή της βήματα, να είναι ακόμα πιο αποφασιστική και αποτελεσματική στη στήριξη της προσπάθειας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Σχολιάζοντας, στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον κ. Μαγκριώτη, την άρση των επιφυλάξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έγκριση από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του σχεδίου τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, ο κ. Ομήρου είπε πως ''οι επιφυλάξεις έπρεπε να διατηρηθούν''.

    Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι ''ήδη ζούμε τις αντιφάσεις της Λουκέρνης'' και ότι ''ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε πει με πολύ καθαρούς τόνους και κάποιοι είπαν ότι τρέχει να προβλέψει γεγονότα''.

    ''Στο COREPER (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), η Κύπρος ήταν μόνη της όταν διατήρησε τις πρώτες επιφυλάξεις και η Ελλάδα δεν ήταν μαζί της. Αρα λοιπόν, η Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, θεωρεί ότι ο κ. Ερντογάν συνέβαλε στη λύση του κυπριακού προβλήματος θετικά, όταν έβαλε τα ένδεκα αδιαπραγμάτευτα σημεία του στη Λουκέρνη, διαμόρφωνε -όπως οι Ε/Κ ελεύθερα και αβίαστα αποφάσισαν- ένα ετεροβαρές σχέδιο'', είπε.

    ''Μας προβληματίζει και μας ενοχλεί το νέο δόγμα'', είπε ο κ. Μαγκριώτης, ''ότι η Ελλάδα παρακολουθεί και συμπαρίσταται από μακριά στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και γενικά των Κυπρίων''.

    Ραούφ Ντενκτάς - Ισλαμική ------------------------- Είναι καιρός το ψευδοκράτος να καταστεί πλήρες μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης υπό το όνομα ''ΤΔΒΚ'', δήλωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντενκτάς είπε πως αναμένει από τα ισλαμικά ''αδελφά κράτη'' να παραχωρήσουν καθεστώς πλήρους μέλους στο ψευδοκράτος, προσθέτοντας ότι ''το να είσαι μέλος ενός οργανισμού ως 'τ/κ κράτος' δεν σημαίνει ότι η ΤΔΒΚ καταστράφηκε''.

    Ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι το σύνταγμα του σχεδίου Ανάν δεν είναι δεκτό από τη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων και είπε ότι το σχέδιο δεν υπάρχει λόγω του ''Οχι'' των Ε/Κ.

    Επίσης, ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε την ενημέρωση που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Ισλαμική --------------------------- Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς μεταβαίνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη με την ομάδα του, για να παραστεί στη συνάντηση της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση και να έχει στο περιθώριό της επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν.

    Λήξη προεκλογικής εκστρατείας ----------------------------- Εληξε τα μεσάνυκτα η προεκλογική εκστρατεία για τις αυριανές ευρωεκλογές και όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή τους.

    Στις ευρωεκλογές κατέρχονται οκτώ πλήρεις συνδυασμοί με έξι υποψηφίους ευρωβουλευτές, ένας συνδυασμός με τέσσερις υποψηφίους, και επτά μεμονωμένοι υποψήφιοι.

    Ψηφοφορία - Ελληνες υπήκοοι - Ευρωβουλευτές Ελλάδας --------------------------------------------------- Αρχισε στις 7 το πρωί στη Λευκωσία η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών της Ελλάδας, κατά την οποία θα ψηφίσουν Ελληνες υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο.

    Συνολικά 2.762 άτομα έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των ατόμων που θα ψηφίσουν στην Κύπρο για την ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

    Η ψηφοφορία, που θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ, διεξάγεται σε τέσσερα εκλογικά τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία.

    ΥΠΕΞ - ΚΕΒΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Εμπορικές συναλλαγές ---------------------------------------------- Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προσπέλαση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συζήτησε το θέμα με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, τόσο ο κ. Ιακώβου όσο και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης επεσήμαναν πως τα προβλήματα που υπάρχουν στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλονται κυρίως στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερμηνεία του κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής που εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου αυτός να εφαρμοστεί.

    Ιταλία - Κυβέρνηση - Νικολαϊδης - Κυπριακό ------------------------------------------ Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ενημέρωσε ο Πρεσβευτής Ανδρος Νικολαΐδης την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αναλύοντας στους συνομιλητές του τους λόγους για τους οποίους η ε/κ κοινότητα δεν κατέστη δυνατό να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικολαΐδης επισκέφθηκε τη Ρώμη μεταξύ 8 και 19 Ιουνίου, ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και πραγματοποίησε επαφές με ανώτατους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον Υφυπουργό Εξωτερικών Roberto Antonione και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Umberto Vattani.

    Τούρκος Υπουργός Γεωργίας - Κατεχόμενα -------------------------------------- Παράνομη διήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας Σαμί Γκουτζλού.

    Κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, ο κ. Γκουτζλού θα έχει σειρά επαφών και θα παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του σφαγείου Χασπολάτ.

    Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική πολιτική ------------------------------------------ Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική, στρατηγική και όραμα όσον αφορά την οικονομία του τόπου που υλοποιείται καθημερινά μέσα από αθόρυβες, σώφρονες, επίπονες και σκληρές προσπάθειες και εργασία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναλώνει τον χρόνο της σε ''διάφορες βερμπαλιστικές εξάρσεις''.

    Ο κ. Κεραυνός κάλεσε τα κόμματα, φορείς, οργανώσεις και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να συνεργαστούν για να συνεχίσει η κυπριακή οικονομία ''να έχει αυτό το ζηλευτό επίπεδο και να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα προς τους μέσους εργαζόμενους, τους μέσους ανθρώπους, που παρουσιάστηκαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα προηγούμενα χρόνια''.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι άρχισαν ήδη να υλοποιούνται στη διαδικασία καταρτισμού των προϋπολογισμών τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης και τα οποία θα αποφέρουν στο κράτος ''αρκετά εκατομμύρια λίρες'', προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθούν αυτά τα μέτρα, πριν γίνουν σκέψεις για λήψη οποιουδήποτε επιπρόσθετου μέτρου.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Χάρης Θράσου ------------------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Το Συμβούλιο ενέκρινε τους προϋπολογισμούς προγραμμάτων που αφορούν την προαγωγή της ασφαλέστερης χρήσης των επικοινωνιών και υιοθέτησε την οδηγία πλαίσιο για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια.

    Οι 25 Υπουργοί ασχολήθηκαν επίσης με τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των λιμένων, των κυρώσεων για τη ρύπανση των θαλασσών από πλοία, με τις συνδυασμένες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Συστήματος Πλοήγησης, με την εναρμόνιση των τεχνικών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και με την εναρμόνιση των κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των χερσαίων μεταφορών.

    Αναφορικά με την οδηγία για την ασφάλεια των λιμένων, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία, η οποία επιτρέπει στην Επιτροπή να έχει και η ίδια το δικαίωμα ελέγχων, αλλά η ασφάλεια παραμένει στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους.

    Ο κ. Θράσου έκανε παρεμβάσεις κυρίως για τα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης είχε συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής - Λεμεσός ----------------------------------------------------- Το τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 20 και 21 Ιουνίου.

    Ο Κύπρος Νικολαϊδης, πρωτοπόρος της Εμβρυϊκής Ιατρικής και πρόεδρος του Fetal Medicine Foundation θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους σε διάσκεψη Τύπου το Σάββατο, 19 Ιουνίου, σχετικά με το Παγκόσμιο Συνέδριο Eμβρυϊκής Iατρικής.

    Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ ---------------------------------- Την οδό της καθόδου επέλεξε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρατείνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 77,17 μονάδες, τιμή στην οποία βρέθηκε ξανά στις 16 Ιανουαρίου του 1998, σημειώνοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,42%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 334 χιλιάδων λιρών.

    [09] (Κ) Ευρωεκλογές - Ελληνες υπήκοοι - Ψηφοφορία - Ευρωβουλευτές Ελλάδας

    Συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα στη Λευκωσία η εκλογική διαδικασία που άρχισε στις 7 το πρωί στη Λευκωσία και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ κατά την οποία ψηφίζουν για την ανάδειξη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, Ελληνες υπήκοοι που διαμένουν στην Κύπρο.

    Στα τέσσερα εκλογικά τμήματα που λειτουργούν γι΄ αυτό το σκοπό στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα καταφθάνουν συνεχώς Ελληνες υπήκοοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καθώς και λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Γύρω στις 10.15 το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Πάνος Αγραφιώτης είπε ότι ''είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική'' η προσέλευση των ψηφοφόρων, προσθέτοντας ότι μέχρι τις 11.30 το πρωί ''είχε ψηφίσει περίπου το ήμισυ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων'', οι οποίοι στο σύνολο τους ανέρχονται στους 2.762.

    [10] (Κ) Γενικός Πρόξενος Κύπρου στο Λος Αντζελες - Ολυμπιακή Φλόγα

    [11] (Κ) Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λάζαρος Σαββίδης σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι είπε ότι η υπηρεσία εκλογών είναι καθ' όλα έτοιμη για την αυριανή εκλογική διαδικασία.

    Ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 το πρωί και θα λήξει στις 17.00 με διακοπή μιας ώρας από τις 12.00 μέχρι τις 13.00 και ότι οι πρώτοι 6 Ευρωβουλευτές της Κύπρου θα ανακηρυχθούν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    Πρόσθεσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα και είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, όσον αφορά την κατανομή των εδρών, θα είναι έτοιμα στις 20.00, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα ανακοινωθούν πριν τις 23.00, επειδή αυτό προνοεί η κοινοτική οδηγία. Διευκρίνισε ότι η μετάδοση, αποτελεσμάτων εικονικής ψηφοφορίας ή ανεπίσημων αποτελεσμάτων δεν απαγορεύεται.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής είπε ότι η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης που θα λάβουν οι υποψήφιοι θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πρόσθεσε ότι η ανακήρυξη των πρώτων 6 Ευρωβουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει αμέσως μετά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στο συνεδριακό κέντρο, όπου θα είναι και το επιτελείο του Γενικού Εφόρου.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι η εκλογική διαδικασία θα παρακολουθείται από παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιογράφους που θα βρίσκονται στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι όπως έχει πληροφορηθεί το ενδιαφέρον των παρατηρητών θα επικεντρωθεί στα εκλογικά κέντρα που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η Υπηρεσία Εκλογών θα παράσχει στους παρατηρητές κάθε διευκόλυνση. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν αυτοί βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αναμένει από στιγμή σε στιγμή να έρθουν σε επαφή μαζί του.

    Ο κ. Σαββίδης είπε επίσης ότι δικαίωμα ψήφου στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση έχουν 482.846 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 480.289 είναι Ε/Κ, 503 Τ/Κ και οι 2.054 από άλλες χώρες της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι θα λειτουργήσουν 1075 εκλογικά κέντρα (Λευκωσία 414, Λεμεσός, 323, ελεύθερη Αμμόχωστος 50, Λάρνακα 169, Πάφος 119).

    Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσουν 2 ειδικά εκλογικά κέντρα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου για τους εγκλωβισμένους ενώ οι Τ/Κ εκλογείς έχουν κατανεμηθεί στα εκλογικά κέντρα του Δημοτικού σχολείου Αγίου Αντρέα κέντρο Β΄ στην επαρχία Λευκωσίας, στο δημοτικό σχολείο Αχερίτου Κέντρο Γ΄ για την επαρχία Αμμοχώστου και στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Κέντρο Α΄ για την επαρχία Κερύνειας. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη στα εκλογικά αυτά κέντρα θα ψηφίσουν και Ε/Κ.

    Οι ψηφοφόροι από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα της περιοχής που διαμένουν.

    Ο κ. Σαββίδης είπε επίσης ότι για τη διενέργεια των εκλογών θα εργαστούν 10.000 υπάλληλοι και ότι το κόστος της διαδικασίας θα ανέλθει στα 2.5 εκατομμύρια λίρες.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

    Είπε ότι οι εκλογείς θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα παρουσιάζοντας το δελτίο της πολιτικής τους ταυτότητας ή το εκλογικό τους βιβλιάριο. Εξήγησε ότι το εκλογικό βιβλιάριο δεν θα σφραγίζεται αλλά ο εκλογέας αφού ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα θα υπογράφει τον εκλογικό κατάλογο.

    Είπε ότι το ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει να είναι σφραγισμένο και θα πρέπει να τοποθετείται σταυρός, χι ή νι , είτε κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο τετραγωνάκι δίπλα από το όνομα του ανεξάρτητου υποψηφίου. Πρόσθετα ο εκλογέας θα μπορεί να τοποθετήσει μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συνδυασμού που επέλεξε. Η τοποθέτηση περισσότέρων των δύο σταυρών προτίμησης καθιστά τους σταυρούς άκυρους, όμως η ψήφος που δίδεται στο συνδυασμό είναι έγκυρη.

    Ο κ. Σαββίδης απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μελετήσουν τις σημερινές εκδόσεις των εφημερίδων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας για τη μη μετάδοση προεκλογικού περιεχομένου μηνυμάτων.

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες οι 5 εκ των 6 Εφόρων Εκλογής, (απουσίαζε ο έφορος της επαρχίας Λεμεσού), ο Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία Αντονι Κόμφορτ και ο Στίβεν Τζιάκσον από την εκλογική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 June 2004 - 17:49:12 UTC