Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Τελωνειακή ένωση - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΟHE - Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ)* Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Κύπρος
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Προσχέδιο ψηφίσματος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Ιταλία - Κυβέρνηση - Νικολαϊδης - Κυπριακό
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρωτοβουλία - Απαγόρευση όπλων μαζικής καταστροφής
  • [15] (Κ) Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής - Λεμεσός
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΗΠΑ - Δηλώσεις (1)
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΗΠΑ - Δηλώσεις (2)
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΕΒΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Εμπορικές συναλλαγές
  • [19] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Τελωνειακή ένωση - Κύπρος

    Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καλέσουν την προσεχή εβδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση που έχει με την Ενωση και προς την Κύπρο, προχωρώντας με την τρόπο αυτό και στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στη χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, οι οποίοι προετοίμασαν το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουνίου. Αποτελεί προϊόν της αποφασιστικής στάσης που κράτησε από την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία είχε διατυπώσει επιφύλαξη στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Η επιφύλαξη της Κύπρου αφορούσε ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων που αναφέρονταν στην Τουρκία και οφείλονταν στο ότι στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Αγκυρα μετά την 1η Μαϊου και τη διεύρυνση, προχώρησε στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες, αφήνοντας έξω την Κύπρο, προφανώς διότι ήθελε να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων προστέθηκε στο σχέδιο των συμπερασμάτων η εξής παράγραφος:

    [02] (Κ) ΟHE - Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο

    Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το σχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα μετά τις 7 το βράδυ.

    Αβεβαιότητα επικρατεί για τη στάση των Αμερικανών, που απέσυραν την πρότασή τους για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 3-4 μήνες και που έγκυρες πληροφορίες φέρουν να προβληματίζονται να απόσχουν της ψηφοφορίας. Η αποχή δεν θα σχετίζεται με το Κυπριακό, αλλά τη γενικότερη αντίληψή τους για τη δομή των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

    Το τελικό σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανανεώνει τη θητεία της δύναμης για ακόμη έξι μήνες και αποφασίζει «να δράσει πάνω στις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός ενός μηνός από τη στιγμή που τις λάβει».

    Το ΣΑ καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της 26 Μαϊου 2004 για την αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο και ιδιαίτερα την έκκληση στα μέρη να αξιολογήσουν και να ασχοληθούν με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτηση αίσθηση του επείγοντος και την απαραίτητη σοβαρότητα.

    Το ΣΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε όπως ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2004.

    Το ΣΑ καλωσορίζει την πρόθεση του ΓΓ να διεξάγει μία ανασκόπηση, που θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και την έννοια της επιχείρησης ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών».

    Το τελικό σχέδιο είναι περισσότερο ενισχυμένο από τα προηγούμενα, σε σχέση με την αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα, καθώς «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το 1251 της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επόμενα ψηφίσματα».

    Σχετικά με τα Στροβίλια, η αναφορά σε σχέση με το προηγούμενο ψήφισμα είναι πιο αδύνατη και αναφέρει ότι το Συμβούλιο «προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλεί να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου 2003».

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές, η συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, οι διεργασίες προ της Ισλαμικής Διάσκεψης και τα σενάρια περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ψήφισμα σταθμός για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ'' γράφει ότι το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα περιλαμβάνει μειωμένη θητεία για την παρουσία της δύναμης, αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ένα νέο λεκτικό, που η ''Α'' χαρακτηρίζει ως ''αρνητική εξέλιξη που καταγράφεται για πρώτη φορά από την 40ετή παρουσία της δύναμης στην Κύπρο''. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ παρενέβησαν σε αρκετά σημαντικά ισλαμικά κράτη και προσθέτει πως όπως διαφαίνεται από τον τουρκικό Τύπο, η Ισλαμική Διάσκεψη αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της οικονομικής στήριξης των Τ/Κ και όχι προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ψήφισαν χθες Βρετανοί - Ολλανδοί'' αναφέρεται στην πρώτη μέρα της ψηφοφορίας στην Ευρώπη για τις ευρωεκλογές, όταν χθες προσήλθαν στις κάλπες οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, ενώ σήμερα ακολουθούν οι Ιρλανδοί και οι Τσέχοι. Γράφει ότι αύριο Σάββατο θα ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λετονία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, θα ψηφίσουν την Κυριακή. Γράφει ακόμη ότι είναι πλήρως απογοητευμένος από τις επαφές του στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Φερχόιγκεν, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει όχι μόνο το ψευδοκράτος, αλλά και η Τουρκία.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ποιους εκλέγουν τα επιτελεία'' ότι σειρά ''μυστικών'' δημοσκοπήσεων αξιολογούν τα κομματικά επιτελεία, αναπροσαρμόζοντας αναλόγως τη στρατηγική τους δύο εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Γράφει ότι όπως όλα δείχνουν, το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει την πρωτιά, ο ΔΗΣΥ θα πετύχει μάλλον δύο ευρωβουλευτές, το ΔΗΚΟ θα πλησιάσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σε ντέρμπι θα εξελιχθεί η μάχη ανάμεσα σε ΕΔΕΚ και το συνδυασμό ''Για την Ευρώπη''. Αλλού αναφέρει ότι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από ξένους επενδυτές, που στόχο έχουν να καταστήσουν τη βόρεια Κύπρο τον πλέον ελκυστικό τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής, εισρέουν στα κατεχόμενα ενδυναμώνοντας παράλληλα την οικονομία του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αγριος καβγάς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν χθες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'', Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε στα πρώην στελέχη του κόμματος ότι με τις χθεσινές τους κατηγορίες έκλεισαν οριστικά την πόρτα επιστροφής τους στο κόμμα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', με χθεσινό της δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει οδηγία που ενημερώνει τους Αμερικανούς ότι μπορούν να ταξιδεύουν προς τα κατεχόμενα με τα διαβατήριά τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Σκληρές μάχες πολλά μέτωπα'' γράφει ότι η Λευκωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά μέτωπα στο διεθνές πεδίο. Στα μέτωπα αυτά, από τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ισλαμική Διάσκεψη, υπάρχει ανοικτός κίνδυνος αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Προσθέτει ωστόσο ότι επί του παρόντος στα θέματα των απευθείας εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα, φαίνεται ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν νομικές δυσκολίες. Αλλού γράφει ότι λουκέτο βάζουν σήμερα οι μονάδες σκυροδέματος Λευκωσίας, αφού όπως αναφέρουν δεν έχουν επαρκείς ποσότητες τσιμέντου για να λειτουργήσουν, με άμεση επίπτωση στις κατασκευαστικές και οικοδομικές εργασίες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συστράτευση για τη νίκη'' γράφει πως το ΑΚΕΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο και ενισχυμένο, δύο μόλις μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ενώ πολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φθάνουν στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από τα εκατοντάδες εκλογικά επιτελεία του κόμματος. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι στα κατεχόμενα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης, ενώ όπως δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, υπάρχει μεν πρόθεση για σχηματισμό τρικομματικής ''κυβέρνησης'', αλλά είναι άγνωστο αν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ισοπεδώθηκε στο έδαφος'' γράφει ότι "άγριος καυγάς" ξέσπασε μεταξύ του τ/κ λεγόμενου τμήματος αρχαιοτήτων και μουσείων και κατασκευαστικής εταιρείας, σχετικά με ανέγερση πολυτελών σπιτιών, σε μια περιοχή κοντά στο κατεχόμενο Καζάφανι. Οι αρχές του ψευδοκράτους θεωρούν την πρόθεση της εταιρείας ως ''παράνομη καταστροφή ενός αρχαιολογικού χώρου πρώτου βαθμού''. Αλλού γράφει ότι το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε Επαρχιακό Δικαστήριο να μην καταδικάσει πέντε Πακιστανούς που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι εισήλθαν στη Δημοκρατία από παράνομο λιμένα στον κατεχόμενο βορρά.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟHE - Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο --------------------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το σχέδιο ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα μετά τις 7 το βράδυ.

    Αβεβαιότητα επικρατεί για τη στάση των Αμερικανών, που απέσυραν την πρότασή τους για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 3-4 μήνες και που έγκυρες πληροφορίες φέρουν να προβληματίζονται να απόσχουν της ψηφοφορίας. Η αποχή δεν θα σχετίζεται με το Κυπριακό, αλλά τη γενικότερη αντίληψή τους για τη δομή των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

    Το τελικό σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανανεώνει τη θητεία της δύναμης για ακόμη έξι μήνες και αποφασίζει «να δράσει πάνω στις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός ενός μηνός από τη στιγμή που τις λάβει».

    Το ΣΑ καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ της 26 Μαϊου 2004 για την αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο και ιδιαίτερα την έκκληση στα μέρη να αξιολογήσουν και να ασχοληθούν με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτηση αίσθηση του επείγοντος και την απαραίτητη σοβαρότητα.

    Το ΣΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε όπως ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2004.

    Το ΣΑ καλωσορίζει την πρόθεση του ΓΓ να διεξάγει μία ανασκόπηση, που θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και την έννοια της επιχείρησης ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών».

    Το τελικό σχέδιο είναι περισσότερο ενισχυμένο από τα προηγούμενα, σε σχέση με την αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα, καθώς «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το 1251 της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επόμενα ψηφίσματα».

    Σχετικά με τα Στροβίλια, η αναφορά σε σχέση με το προηγούμενο ψήφισμα είναι πιο αδύνατη και αναφέρει ότι το Συμβούλιο «προτρέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλεί να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου 2003».

    Καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή του ψηφίσματος και αποφασίζει να παραμείνει δεσμευμένο επί του θέματος.

    Εκπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος ---------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι επιδιώκεται όπως στο ψήφισμα για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται αναφορά σε παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι αποδυνάμωση οποιωνδήποτε ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Είπε ακόμη ότι δεν φαίνεται δικαιολογημένο να περιέχεται στο σχέδιο σύνδεση του θέματος με τις εξελίξεις και το δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ψήφισμα βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

    Ερωτηθείς αν η αναφορά στα ψηφίσματα η οποία υπάρχει στο προσχέδιο ικανοποιεί την κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ''και η αναφορά εκείνη είναι ακόμη υπό συζήτηση''.

    ''Νομίζω ότι η γενική αναφορά σε όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα είναι κατ αρχήν ικανοποιητική. Ειδικώς στην περίπτωση αυτή, νομίζω ότι θα ήταν ευκταίο να αναφερθούν και άλλα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Επιδιώκεται, είπε, αναφορά σε παλαιότερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι αποδυνάμωση οποιωνδήποτε ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι πολλές από τις απαράδεκτες αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχουν διαγραφεί από το προσχέδιο ψηφίσματος, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι παραμένουν ακόμα δυο στοιχεία στο προσχέδιο ψηφίσματος, τα οποία δεν τυγχάνουν της αποδοχής της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ανέφερε ότι το ένα θέμα αφορά την περίοδο ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί όπως η θητεία της ειρηνευτικής αποστολής ανανεωθεί μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου.

    ''Ορισμένες χώρες επιμένουν ότι η θητεία πρέπει να είναι διάρκειας τριών ή τεσσάρων μηνών και όχι έξι μηνών'', είπε.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι το δεύτερο θέμα αφορά τη μελέτη που θα κάνει η Γενική Γραμματεία για το ρόλο και το επίπεδο στελέχωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κατά πόσο αυτή θα ολοκληρωθεί την 26η Αυγούστου ή την 26η Σεπτεμβρίου.

    Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα επιτύχει την έγκριση ενός καλού ψηφίσματος. Οπως είπε, το σημαντικότερο σημείο στο οποίο υπήρξε βελτίωση στο προσχέδιο ψηφίσματος είναι αυτό που αφορά την επαναβεβαίωση των σχετικών για το Κυπριακό ψηφισμάτων και ειδικά του ψηφίσματος 1251.

    ''Κύριος στόχος μας'', κατέληξε, ''είναι η διασφάλιση της σημασίας των ψηφισμάτων 541 και 550 έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη αμφισβήτησή τους στο μέλλον''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος -------------------------------------------- Το θέμα του εναερίου χώρου και του ελλιμενισμού κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της Τουρκίας είναι δύο θέματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Είναι θέματα τα οποία συζητούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σε συνδυασμό με την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και όλων των χωρών της Ενωσης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι με βάση τις φήμες και ανεπιβεβαίωτες αναφορές θα επεκταθεί η Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας-ΕΕ και στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του τ/κ Τύπου σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να χρησιμοποιούν διαβατήρια από και προς τα κατεχόμενα χωρίς κανένα περιορισμό, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για οποιαδήποτε ταξιδιωτική ή άλλη οδηγία.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Εκκλησία - Κυπριακό - ΕΕ ----------------------------------------------------------------- Την εκτίμηση πως η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας, στην καλλιέργεια της ανοχής και της αντιμετώπισης του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας, φαινόμενα που η Ευρώπη επιχειρεί και πρέπει να αντιμετωπίσει, εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου προς τιμή του Αποστόλου Βαρνάβα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''η Εκκλησία της Κύπρου έχει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη, όπου η ιδιαίτερη ταυτότητα του κάθε λαού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε ένα περιβάλλον αρμονικής συνάντησης και συμβίωσης των πολιτισμών των ευρωπαϊκών χωρών''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''παρά την πικρία που δημιουργεί η μη ευόδωση των προσπαθειών μας για λύση προ της ένταξης, αισιοδοξούμε ότι και με την ιδιότητα του κράτους-μέλους, θα μπορέσουμε στο σύντομο μέλλον να δώσουμε ξανά την ελπίδα στον κυπριακό λαό''.

    ''Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', πρόσθεσε, ''ουδόλως υποκαθιστά το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    Ανέφερε ακόμα πως ''η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται ως καταλύτης για τη λύση και η δυναμική, που δημιουργήθηκε προ της ένταξης, μπορεί να διατηρηθεί και στη συνέχεια''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η Εκκλησία μπορεί σημαντικά να συνδράμει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, έχοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα ύπαρξης δύο θρησκειών στην Κύπρο, ρίχνοντας γέφυρες ειρήνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Βαληνάκης - Κάιρο - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιάννης Βαληνάκης είχε χθες στο Κάιρο επαφές με μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης με τα οποία συζήτησε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ελλάδας, ο κ. Βαληνάκης που συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Α. Μαχέρ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Μοχάμεντ Σαμπάν ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες επανένωσης του νησιού.

    Υπογράμμισε επίσης ότι κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του τ/κ ψευδοκράτους θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των δύο Κοινοτήτων και της ελπίδας για επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    Παράλληλα ο κ. Βαληνάκης ζήτησε την υποστήριξη της Αιγύπτου ενόψει της προσεχούς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Κουμουτσάκος - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ ------------------------------------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε χθες ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πως οι δυο πλευρές παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφορούν την Κύπρο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι έχει κατατεθεί στο ΣΑ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου επιστολή η οποία συνοδεύεται από εμπεριστατωμένο παράρτημα, στο οποίο καταγράφονται τα σχόλια και οι θέσεις του σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο.

    Τουρκία - ΕΕ - Τελωνειακή ένωση - Κύπρος ---------------------------------------------------- Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καλέσουν την προσεχή εβδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση που έχει με την Ενωση και προς την Κύπρο, προχωρώντας με την τρόπο αυτό και στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στη χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, οι οποίοι προετοίμασαν το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουνίου.

    Αποτελεί προϊόν της αποφασιστικής στάσης που κράτησε από την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία είχε διατυπώσει επιφύλαξη στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Η επιφύλαξη της Κύπρου αφορούσε ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων που αναφέρονταν στην Τουρκία και οφείλονταν στο ότι στο αρχικό κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Αγκυρα μετά την 1η Μαϊου και τη διεύρυνση, προχώρησε στην επέκταση της τελωνειακής της ένωσης με τις εννέα νέες χώρες, αφήνοντας έξω την Κύπρο, προφανώς διότι ήθελε να αποφύγει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων προστέθηκε στο σχέδιο των συμπερασμάτων η εξής παράγραφος:

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει σαφώς την ετοιμότητά της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα και τα 25 κράτη μέλη της σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας για να λάβει υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών''.

    ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία κατεχόμενων δήμων - Λεύκωμα ------------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία δημάρχων από τους κατεχόμενους δήμους, με τους οποίους συζήτησε θέματα διαφώτισης για το Κυπριακό καθώς και την πρωτοβουλία των κατεχόμενων δήμων για έκδοση λευκώματος για τα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η έκδοση θα μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και θα προωθηθεί σε χώρες του εξωτερικού με στόχο την καλύτερη δυνατή διαφώτιση για την κατάσταση που επικρατεί στις κατεχόμενες περιοχές.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό --------------------------------------------------------- Την ανάγκη να γίνει κατανοητό τόσο από την Τουρκία, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Κύπρος θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, όταν η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου διεμήνυσε παράλληλα ότι ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός ελληνισμός θα συναινέσουν σε λύση διχοτόμησης, ενώ πρόσθεσε πως η Κύπρος θα διεκδικήσει ισότιμο ρόλο ως χώρα-μέλος της ΕΕ και δεν θα ανεχθεί παραβίαση των δικαιωμάτων της και των προνομίων της.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από την Κοπεγχάγη όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για την απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού να πει ''Οχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Είπε ακόμα πως στόχος της συνάντησης ήταν επίσης να ερμηνεύσει προς τον Πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι αυτό το ''Οχι'' δεν ήταν ''Οχι στη λύση του Κυπριακού'', αλλά απόρριψη των αρνητικών προνοιών του σχεδίου Ανάν που δημιουργούσαν φόβους, ανασφάλειες, επιφυλάξεις και αντίθεση του λαού σε μια τέτοια λύση.

    Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Τουρκία

    Θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων, θεωρεί η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ και του ''πρωθυπουργού'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσον αφορά την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για έρευνες, εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων με τη μέθοδο του DNA.

    Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, νοουμένου ότι αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά έχει πάρει την πολιτική απόφαση και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αποτελούν διπλωματικό παιχνίδι λόγω της συζήτησης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ισλαμική Διάσκεψη - Ψευδοκράτος --------------------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες πως ''οι προσπάθειες, που καταβάλλουν Αθήνα και Λευκωσία, θα συνεχιστούν και δεν θα σταματήσουν προκειμένου να απαλυνθούν οι όποιες αρνητικές αναφορές γύρω από το θέμα της αναβάθμισης της ονομασίας των Τ/Κ από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''είναι δεδηλωμένη η βούληση της Τουρκίας και των Τ/Κ να αξιοποιήσουν το φόρουμ αυτό (Ισλαμική Διάσκεψη)'' και σημείωσε πως η επόμενη συνάντηση είναι στην Κωνσταντινούπολη ''και είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι εύκολος''.

    Παρ' όλα αυτά, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε ενέργεια για μείωση των αρνητικών αναφορών, πρόσθεσε.

    Παλαιστινιακή Αρχή - Αραβικές χώρες - Ψευδοκράτος ---------------------------------------------------------------- Η παρουσία των Παλαιστινίων στην Ισλαμική Διάσκεψη θα βοηθήσει την Κύπρο στον αγώνα που κάνει αυτές τις ημέρες για το θέμα της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τη Διάσκεψη, ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Σάββας Φιλίππου.

    Χθες, αντιπροσωπεία του Κινήματος αποτελούμενη από τον κ. Φιλίππου και την υποψήφια ευρωβουλευτή Θεοδοσία Χατζηλοή, είχαν συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο της Παλαιστινιακής Αρχής Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης στην οποία το Κίνημα Οικολόγων παρουσίασε τις προτάσεις που θα προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Φιλίππου είπε πως ο κ. Αμπού Γκαζάλα τους διαβεβαίωσε ότι ''εκείνες οι αραβικές χώρες, με τις οποίες έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις η Παλαιστινιακή Αρχή στην Κύπρο, την έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος''.

    Tαλάτ - Βρυξέλλες - Συναντήσεις --------------------------------------- Χωρίς να πάρει καμμία διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, ολοκλήρωσε χθες το μεσημέρι τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες και αναχώρησε για το Στρασβούργο για επαφές με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

    Στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε διαδοχικά με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας (αναλαμβάνει την κοινοτική προεδρία την 1η Ιουλίου), Πρέσβη Τομ ντε Μπρούιν, το Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής, αρμόδιο για τη διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο και το Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Επίσημα κανένας από τους τρεις κοινοτικούς αξιωματούχους δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ ο κ. Φερχόιγκεν αναχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ για επίσημο ταξίδι στην Τσεχία και φυσικά ο ίδιος δεν έκανε καμία δήλωση, ούτε και ο εκπρόσωπός του.

    Σύμφωνα, όμως, με έγκυρες κοινοτικές πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ταλάτ επιχείρησε να αποσπάσει τη δέσμευση του Γερμανού Επιτρόπου ότι στις προτάσεις που θα υποβάλει (κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου) θα προβλέπεται και το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ με το άνοιγμα των παράνομων λιμανιών.

    Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Μπαρμπάσο όσο και ο κ. Φερχόιγκεν δεν θέλησαν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στον κ. Ταλάτ, οι οποίες μπορεί να μην επαληθευθούν.

    ΑΚΕΛ - Απελευθέρωση Λεϊλά Ζανά ------------------------------------------- Το ΑΚΕΛ, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές της Λεϊλά Ζανά και άλλων τριών πρώην Βουλευτών κουρδικής καταγωγής, επαναλαμβάνει την απαίτησή του για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

    ''Πιστεύουμε'', αναφέρει το ΑΚΕΛ σε χθεσινή του ανακοίνωση, ''πως τέτοια βήματα μπορούν να συμβάλουν και στην κατοχύρωση των δημοκρατικών ελευθεριών και στην πρόοδο του ίδιου του τουρκικού λαού''.

    Οπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, η απελευθέρωση της Λεϊλά Ζανά και των άλλων Κούρδων πολιτικών κρατουμένων είναι αποτέλεσμα των αγώνων των προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία και συνάμα της διεθνούς αλληλεγγύης, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις της Αριστεράς''.

    Χρηματιστήριο -------------- Νέες απώλειες κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 77,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 511 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 256 χιλιάδες λίρες αφορούσαν πακέτα Κυβερνητικών Χρεογράφων.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,29% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 345,53 μονάδες.

    ----------- Ευρωεκλογές ------------

    ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκή αγορά - Οικονομία Κύπρου ----------------------------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί απαράδεκτο το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής οικονομίας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, καταγγέλλοντας αυτή την πρακτική, εισηγείται τη σύγκλιση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων για να συζητηθούν μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και τήρησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    Σε δημοσιογραφική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΔΗΣΥ, η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κυριακού, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μάνθος Μαυρομμάτης και οι αναπληρωτές Επίτροποι Οικονομικών του ΔΗΣΥ Ιωσήφ Ιωσήφ και Στέλιος Πλατής ανέλυσαν το θέμα ''Η οικονομία της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αγορά'' και παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), για την ανάγκη εθνικού διαλόγου για την οικονομία, για την ενιαία αγορά, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα καύσιμα και την περιφερειακή πολιτική.

    ''Οπως είναι γνωστό'', είπε ο κ. Ιωσήφ, ''η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) το πρόγραμμα σύγκλισης, στο οποίο βασικά καταγράφονται τα κυριότερα μέτρα που θα ληφθούν για την οικονομία'', αλλά, πρόσθεσε, ''το πρόγραμμα αυτό, κατά απαράδεκτο τρόπο, δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα''.

    Αναφερόμενος στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ο κ. Πλατής δήλωσε ότι ''η ένταξή μας στην ΟΝΕ πρέπει να παραμείνει ο πλέον σημαντικός στόχος για τη νομισματική μας Αρχή αλλά και ο άξονας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης''.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους ------------------------ Η πρώτη μεγάλη ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι να εργαστούν για να θωρακίσουν ''την Κύπρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον αγώνα για την προάσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας'', δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου και αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια μας και σε όλους εναπόκειται να το κερδίσουμε, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ''είμαστε σίγουροι ότι θα το κερδίσουμε και πρέπει να το κερδίσουμε''.

    Σε παρατήρηση ότι το ΔΗΚΟ θέτει ως ευθύνη του λαού να ψηφίσει και να θωρακίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κλεάνθους είπε ''δεν μονοπωλούμε τίποτε. Και αν κάνετε ειδική αναφορά για το ΑΚΕΛ και την όποια πολιτική και πρόγραμμα, η εντολή του λαού που δόθηκε, δόθηκε σε όλα τα κόμματα της συνεργασίας γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα''.

    Ο κ. Κλεάνθους ανακοίνωσε ότι το ΔΗΚΟ, ανταποκρινόμενο στις επιθυμίες και τα αιτήματα του Κύπριου πολίτη, εγκαινίασε χθες ένα καινούργιο διαδικτυακό χώρο στη διεύθυνση www.DHKO.com που το φέρνει ακόμη πιο κοντά στον πολίτη.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή από Δανία --------------------------------------------------- O Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να στηρίξουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, προκειμένου η Κύπρος να είναι παρούσα στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο κ. Ομήρου διαμήνυσε παράλληλα πως είναι καθήκον του κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη να αποτρέψει, σαν αποτέλεσμα της διάσπασης του ΔΗΣΥ - όπως είπε -, το ενδεχόμενο εκλογής τριών αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο από την παράταξη της δεξιάς, αντί δύο που θα εξέλεγε εάν ήταν ενωμένη, με το να στηρίξει την ΕΔΕΚ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από την Κοπεγχάγη όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν, έθεσε το ερώτημα: ''ποιες άλλες πολιτικές ομάδες, πλην των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με τόση κατηγορηματικότητα στηρίζουν τον αγώνα του κυπριακού λαού, με τόση σαφήνεια αποδέχονται και σέβονται την ετυμηγορία του κυπριακού ελληνισμού και τονίζουν ότι θα αγωνιστούν μαζί μας, όπως και στο παρελθόν, για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα γίνεται αποδεκτή από όλους τους Κυπρίους''.

    Νίκος Κουτσού - Επιστολή Προέδρου Παπαδόπουλου -------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού εξέφρασε χθες την υποστήριξη του κόμματός του στις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως αυτές εκφράζονται στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναφορικά με την έκθεση του Κόφι Ανάν για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.

    ''Εχουμε με προσοχή μελετήσει το κείμενο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ως επίσημο έγγραφο για τα ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο (έγγραφο) υποστηρίζουμε και αποδεικνύει τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους το 76% των Ε/Κ απέρριψε το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Κουτσού σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει την άποψη ότι δεν μπορούμε ούτε με μικρές αλλαγές αλλά ούτε και με εξασφαλίσεις εκτός σχεδίου, όπως θέλει το ΑΚΕΛ, να γίνει δεκτό το σχέδιο.

    Ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν και λύσης ευρωπαϊκής του Κυπριακού και κάλεσε τους πολίτες να τοποθετηθούν την ερχόμενη Κυριακή υπέρ εκείνων που πράγματι διαχρονικά στηρίζουν την προοπτική της ευρωπαϊκής λύσης και όχι εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να συγχύσουν τα πράγματα απλώς και μόνο για να πάρουν την ψήφο των πολιτών.

    ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Συνέντευξη Τύπου ------------------------------------------------------ Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνδυασμού ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος Σταύρος Τομπάζος, Ανδρούλα Βασιλείου και Πραξούλα Αντωνιάδου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν ότι η ε/κ κοινότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα δήλωσαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να αντιμετωπίσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Η κ. Βασιλείου εξέφρασε λύπη επειδή οι συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία αναλώνονται σε προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο και δεν επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και τη συμμετοχή της Κύπρου.

    Η κ. Αντωνιάδου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά στην προσπάθειά της να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ενώ αναφερόμενη στην κυβερνητική πρόταση για μερισματική πολιτική στους ημικρατικούς οργανισμούς, είπε ότι η πρόταση υποσκάπτει τους ημικρατικούς οργανισμούς και αδικεί τους εκτάκτους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτούς.

    Ο κ. Τομπάζος είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του για το Κυπριακό αφήνει αιχμές για την επιθυμία της ε/κ κοινότητας για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι ''ο μοναδικός τρόπος να απαντήσουμε σε αυτές τις αιχμές είναι να ξεκαθαρίσουμε συγκεκριμένα ποιες αλλαγές επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν''. Είπε επίσης ότι αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσουμε τις αλλαγές κατά κεφάλαιο και άρθρο είναι ωσάν να επιβεβαιώνουμε τις αιχμές που αφήνονται.

    Κίνημα Οικολόγων - Προτάσεις ------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να ζητήσει από την Τουρκία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από την Κύπρο πριν από το Δεκέμβριο του 2004 και οφείλει να παρέμβει προς την Τουρκία για να προωθηθεί η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης και η καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κινήματος που θα προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω της Ομάδας των Πρασίνων Ευρωβουλευτών, στην παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα θα θέσει στο Ευρωκοινοβούλιο θέμα αναγνώρισης της ελληνικής και τουρκική γλώσσας ως επίσημες λειτουργικές γλώσσες της ΕΕ και θα θέσει θέμα παρέμβασης της ΕΕ στην υπόθεση της απρόσκοπτης λειτουργίας των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Καρπασίας και στη λειτουργία βιβλιοθήκης.

    Το Κίνημα, είπε, προτείνει στην ΕΕ να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την προστασία των κατεχομένων πολιτιστικών μνημείων και τον επαναπατρισμό των κυπριακών πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στην Ευρώπη ή Αμερική.

    ''Για την Ευρώπη'' - Ευρωπαϊκή πολιτική ----------------------------------------- Τις θέσεις και λεπτομερείς προτάσεις τους για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τους νέους, για την παιδεία, την οικονομία και περιφερειακή ανάπτυξη, την αναμόρφωση του κράτους και την κοινωνική συνοχή παρουσίασαν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη οι βουλευτές και υποψήφιοι ''Για την Ευρώπη'' ευρωβουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    Το ''ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο και πέρα από το Κυπριακό'' του συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'', όπως το παρουσίασαν οι κύριοι Προδρόμου και Ερωτοκρίτου, περιλαμβάνει τη θέση ότι ''εκτός από την υποχρέωση να διεκδικήσουμε μαζί με τους νέους και για τους νέους μια ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε πολιτική για την ευρωπαϊκή καθημερινότητα''.

    Ο συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' προτείνει επίσης, μεταξύ άλλων, την εκπόνηση ειδικού προγράμματος ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με την παροχή κινήτρων, την εισαγωγή ειδικής στεγαστικής πολιτικής για νέα ζευγάρια με μειωμένα εισοδήματα, την παροχή ευκαιριών απασχόλησης σε νέους και τη φοιτητική μέριμνα.

    Για την ευρωπαϊκή αναμόρφωση του κράτους, εισηγούνται μια σύγχρονη και αποτελεσματική δομή της κυβέρνησης και τη δημιουργία Υφυπουργείων ή Γραμματειών Πολιτισμού, Αθλητισμού - Νεολαίας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας - Πολεοδομίας, Ερευνας - Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, Τουρισμού, Βιομηχανίας - Ανταγωνιστικής Στρατηγικής, Ισότητας - Δικαιωμάτων της Γυναίκας, Εκτοπισθέντων - Εγκλωβισμένων, Δικοινοτικών Σχέσεων - Επαναπροσέγγισης.

    Πρόδρομος Προδρόμου - Νίκος Αναστασιάδης - Καταγγελία -------------------------------------------------------------------- Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'' Πρόδρομος Προδρόμου κατήγγειλε χθες πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''υπεξαίρεσε από τη δημόσια υπηρεσία'' το έγγραφο με το οποίο ο συνασπισμός είχε υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές ως κόμμα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη δεύτερη κατανομή και ότι το χρησιμοποίησε ''για στενά προεκλογικούς λόγους''.

    Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης αποστέλλει μαζικά σε δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΔΗΣΥ επιστολές στις οποίες επισυνάπτει φωτοτυπία του εγγράφου αυτού, θέλοντας, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, να πείσει τους συναγερμικούς ότι ''εμείς έχουμε την πρόθεση να κάνουμε κόμμα, είμαστε οι διασπαστές και οι κακοί''.

    ''Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε αντίγραφο αυτού του εντύπου και εγείρεται το θέμα με ποιο τρόπο ο ΔΗΣΥ έχει υπεξαιρέσει αυτό το έγγραφο από τη δημόσια υπηρεσία'', είπε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε πως σήμερα έχει κατατεθεί από το συνασπισμό καταγγελία και διαμαρτυρία στον Υπουργό Εσωτερικών.

    ''Ζητούμε να πληροφορηθούμε με ποιο τρόπο μπορεί ένα κόμμα να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν άλλους και τα οποία είναι κατατεθειμένα στη δημόσια υπηρεσία. Εμείς ζητούμε από τον Υπουργό εξηγήσεις και αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Χρίστου θα διερευνήσει το όλο θέμα'', ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

    ΥΠΕΣ - Καταγγελία ----------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου διόρισε τον Επαρχο Κερύνειας Ανδρέα Ασσιώτη ως ερευνώντα λειτουργό για διεξαγωγή ενδοτμηματικής διοικητικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ευσταθεί η καταγγελία του συντονιστή του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη'' Χριστόδουλου Ταραμουντά ότι διέρρευσε από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Ευρωεκλογών Λάζαρου Σαββίδη, το έντυπο της αίτησης εγγραφής κόμματος υπό την επωνυμία ''Δημοκρατικός Συνασπισμός για την Ευρώπη''.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χρίστου είπε ότι έλαβε χθες επιστολή από τον κ. Ταραμουντά στην οποία καταγγέλλεται ότι ''κατά την άποψή του και χωρίς να επιδέχεται αμφιβολία διέρρευσε από το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών αντίγραφο της αίτησης που υπέβαλαν στις 20 Μαϊου για να εγγραφούν ως κόμμα''.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη με την οποία το Υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά περιβάλλουν τον κ. Σαββίδη,

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ)* Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Κύπρος

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Εφορο Εκλογής περιφέρειας Λευκωσίας Αργύρη Παπαναστασίου, τους Βοηθούς Εφόρους καθώς και τους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων της Επαρχίας Λευκωσίας, τους οποίους ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, δίνοντάς τους παράλληλα τις τελευταίες οδηγίες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στην Κύπρο στις 13 Ιουνίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι μια ιδιαιτερότητα των ευρωεκλογών σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, είναι ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ανακοινωθούν επίσημα παρά μόνο μετά τις 11 το βράδυ, όταν θα έχει κλείσει και η τελευταία κάλπη στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Προσχέδιο ψηφίσματος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται ικανοποιημένη με το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο οποίο έχουν καταλήξει χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

    Σχολιάζοντας το κείμενο που προτείνεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε πως η Λευκωσία δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με το προσχέδιο και πρόσθεσε ότι θα ήταν εντελώς απίθανο να τροποποιηθεί το παρόν κείμενο.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5809      0,5843            1,7114        1,7215
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4835      0,4864            2,0559        2,0683
    Λίρα Αγγλίας   0,8815      0,8867            1,1278        1,1344
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4388*    0.4423*    226.0909    227,8943
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3345     0.3371       2.9665      2,9895
    Δολάριο Καναδά      0.3541     0.3569       2.8019      2,8241
    Κορώνα Δανίας       0.0781     0.0787      12.7065     12,8041
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0700     0.0705      14.1844     14,2857
    Κορώνα Σουηδίας     0.0633     0.0638      15.6740     15,7978
    Φράγκο Ελβετίας     0.3850     0.3880       2.5773      2,5974
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Ιταλία - Κυβέρνηση - Νικολαϊδης - Κυπριακό

    Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ενημέρωσε ο Πρεσβευτής Ανδρος Νικολαΐδης την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, αναλύοντας στους συνομιλητές του τους λόγους για τους οποίους η ε/κ κοινότητα δεν κατέστη δυνατό να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            77,17  (-0,43)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    334.268
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    252.764    342,18  (-0,97)
    FTSE Med 100 **                             6.439,66  ( 0,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    210.136     99,79  (-0,46)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.745     71,58  (-0,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.297     12,57  (-2,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.718     50,09  ( 0,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.007     48,96  (-0,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.150     21,23  ( 0,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.623     62,21  (-1,14)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.157      2,29  (-0,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     24.221      7,66  ( 0,66)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         14     11,17  (-3,29)
    Ξενοδοχεία                    £     13.435     26,67  (-0,67)
    Αλλες Εταιρείες               £     30.692     63,71  (-0,31)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Την οδό της καθόδου επέλεξε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρατείνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών ρεκόρ. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 77,17 μονάδες, τιμή στην οποία βρέθηκε ξανά στις 16 Ιανουαρίου του 1998, σημειώνοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,42%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 334 χιλιάδων λιρών.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θεωρεί αναπόφευκτη την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και με την Κύπρο, ενώ δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχει εξασφαλίσει αυτά που επεδίωκε στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης ότι η Τουρκία για χρόνια τώρα παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και, όπου έχει τη δυνατότητα, ασκεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας.

    [13] (Κ) Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου

    Σημαντική μείωση των αιτητών ασύλου στην Κύπρο έχει σημειωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για αιτητές ασύλου σε 29 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες που περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρωτοβουλία - Απαγόρευση όπλων μαζικής καταστροφής

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενημέρωσε σήμερα μέλη του διπλωματικού σώματος για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει μια διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια και την απαγόρευση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [15] (Κ) Τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής - Λεμεσός

    Το τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εμβρυϊκής Ιατρικής θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 20 και 21 Ιουνίου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΗΠΑ - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτό που επιδιώκει η ε/κ πλευρά είναι "σαφές και γνωστό και έχει καθοριστεί", δηλαδή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει, χωρίς να επέλθουν σε αυτό αλλαγές, δεν γίνεται δεκτό και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα ως έχει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στη δήλωση αυτή κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ και υπέγραψε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστόνη για τη δημιουργία Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία στην Κύπρο.

    Ανέφερε ότι δεν είναι σοφό να αναφερθεί στις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που επιθυμεί η ε/κ πλευρά, όταν δεν υπάρχει στον ορίζοντα οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επαναρχίσει ο διάλογος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γνωρίζει τα θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά και ότι είναι εντός των παραμέτρων του σχεδίου και δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι επεξήγησε τις θέσεις του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και άκουσε τις δικές του.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα σχόλια για την έκθεση του κ. Ανάν τα οποία υπέβαλε γραπτώς. "Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή απάντηση", είπε, και πρόσθεσε ότι "ανασκευάζει πολλές ανακρίβειες που είχαν δηλωθεί στο παρελθόν και από τον (Αλβαρο) ντε Σότο και από άλλους".

    Η απάντηση, είπε, "έγινε καλώς αποδεκτή, εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως η αναφορά μας στα σημεία που εγείρουμε και εγώ δεν ξέρω κανένα να είναι δυσαρεστημένος από την απάντηση, εκτός ίσως από τον κ. ντε Σότο".

    Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει τη διχοτόμηση και ότι συμφωνεί με τα μέτρα για οικονομική στήριξη των Τ/Κ, τηρουμένου του γράμματος και του πνεύματος των ψηφισμάτων 540 και 550 που αναφέρουν ότι καμμία χώρα δεν πρέπει να προωθήσει αποσχιστικές ενέργειες ή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΗΠΑ - Δηλώσεις (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί ψήφισμα από τα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι σαφής και πάγια, δηλαδή ''απορρίπτουμε τη διχοτόμηση, είτε έμμεση είτε άμεση, και ποτέ δεν θα την δεχθούμε''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρείται ότι είναι οριστικό το κείμενο το οποίο υπάρχει για ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    ''Σήμερα θα εγκριθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το ψήφισμα για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Το κείμενο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά χθες βράδυ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσε τον Πρέσβη για να δώσει τη συγκατάθεσή του. Επομένως, θεωρείται ότι είναι οριστικό το κείμενο το οποίο έχω υπόψη μου'', σημείωσε.

    Ωστόσο, είπε, ''εκείνο το οποίο δεν είναι βέβαιο είναι τι θα γίνει όσον αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα''.

    ''Είτε στη σημερινή συνεδρία οι ΗΠΑ και η Αγγλία θα εξηγήσουν την ψήφο τους, αναφερόμενοι και στην έκθεση, και να μην προχωρήσει η άλλη συζήτηση για την έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Αρχικά επιδιώχθηκε να εγκριθεί ψήφισμα όμως αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ενστάσεις στην πρόταση που κυκλοφόρησε από τη Γραμματεία για την επικύρωση του Σχεδίου Ανάν και την έγκριση της παραγράφου 93 που σχετίζεται με τα μέτρα για την οικονομική στήριξη των Τ/Κ, αλλά με τον τρόπο που διατυπώνεται ουσιαστικά συνιστά ερμηνεία της Γραμματείας για το νόημα και το αποτέλεσμα των ψηφισμάτων 541 και 550. Δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για τέτοιο ψήφισμα και είναι αμφίβολο αν τελικά θα εγκριθεί ψήφισμα'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν αληθεύει ότι δεν συζήτησε με τον Κόφι Ανάν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''βεβαίως αληθεύει'', σημειώνοντας ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν η υποβολή προτάσεων αλλά, ''όπως είχε προαγγελθεί, σκοπός ήταν η επεξήγηση των δικών μας θέσεων, ανταλλαγή θέσεων με τον Γενικό Γραμματέα, άκουσα τις θέσεις του και άκουσε και εκείνος τις δικές μας θέσεις''.

    Οπως είπε, ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι τα σχόλιά του για την έκθεση Ανάν θα τα υπέβαλλε γραπτώς, πράγμα το οποίο έγινε. ''Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή απάντηση'', είπε, και πρόσθεσε ότι ''ανασκευάζει πολλές ανακρίβειες που είχαν δηλωθεί στο παρελθόν και από τον (Αλβαρο) ντε Σότο και από άλλους''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τις επαφές του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στον ΟΗΕ με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ''η απάντηση, αντίθετα με ό,τι έχει γραφτεί στην Κύπρο, έγινε καλώς αποδεκτή, εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως η αναφορά μας στα σημεία που εγείρουμε και εγώ δεν ξέρω κανένα να είναι δυσαρεστημένος από την απάντηση, εκτός ίσως από τον κ. ντε Σότο''.

    Σχολιάζοντας επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ''δεν ξέρει τι θέλει και δεν έχει πολιτική'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι εκείνο που θέλουμε είναι ''σαφές, γνωστό και καθορισμένο, επιδιώκουμε λύση με βάση τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία'', σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν όπως έχει, χωρίς να επέλθουν σε αυτό αλλαγές, δεν γίνεται δεκτό και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε δημοψήφισμα.

    Ανέφερε ότι η θέση αυτή είναι πολύ σαφής και ότι την έχει αναφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο. ''Εκείνο το οποίο σχολιάζεται είναι ποιες είναι οι αλλαγές που θέλουμε. Θέλουμε επιτέλους να μας πει κάποιος, όταν ακόμα δεν υπάρχει καν στον ορίζοντα οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επαναρχίσει ο διάλογος, αν είναι σοφό εκ μέρους μας να αναφέρουμε ποιες αλλαγές είναι που θέλουμε'', είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γνωρίζει τα θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά και ότι είναι εντός των παραμέτρων του σχεδίου και δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ τού έχει δώσει φάκελο με προτάσεις για αλλαγές που επιθυμεί και αναμένει από τον ίδιο τα δικά του σχόλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Με το ΑΚΕΛ συζητήσαμε από την αρχή διάφορα σημεία αλλαγών, έχουμε ανταλλάξει απόψεις, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, και το ίδιο θα γίνει και με τα άλλα κόμματα. Αλλά πρώτα και κυριότερα έχουμε συνεννοηθεί με το ΑΚΕΛ ποία έκταση είναι δυνατό να έχουν και έχουμε καθορίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όλου του σχεδίου''.

    Τα επιμέρους συγκεκριμένα θέματα δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να καταγραφούν για να γίνουν αντικείμενο συζητήσεων προτού καν υπάρχει ενδεχόμενο για έναρξη διαπραγματεύσεων, είπε.

    ''Αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις είναι για μας πάντα τα Ηνωμένα Εθνη. Στο τωρινό στάδιο ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αρχίσει νέα πρωτοβουλία και εκείνο που ζητά είναι εμείς να αναθεωρήσουμε τη θέση μας όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να το δεχθούμε ως έχει, κάτι που είναι η διαφωνία μας με τον Γενικό Γραμματέα'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''ένα από τα παράπονά μας είναι ότι για τόσες ημέρες στις διαπραγματεύσεις ο κ. ντε Σότο ούτε τις απόψεις μας έλαβε σοβαρά, σε σημείο να εκφράζονται αμφιβολίες αν έχει διαβάσει τα υπομνήματα που του έχουμε δώσει''.

    ''Για παράδειγμα, επανειλημμένα δηλώνει ότι ποτέ δεν θέσαμε θέμα ασφάλειας, ενώ το θέμα ασφάλειας ετέθη από τις 15 του Μάρτη γραπτώς από τη Λευκωσία και τού το υπέδειξα από την πρώτη φορά, και επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν δοθεί απόψεις, εισηγήσεις για την ασφάλεια. Νομίζω ότι η μόνη απάντηση είναι η αποκάλυψη της ημερομηνίας των εγγράφων για να καταλάβει ο καθένας ότι είχαν υποβληθεί, ίσως δεν τα έλαβε υπόψη, ίσως δεν τα διάβασε'', είπε.

    Ερωτηθείς αν νοιώθει ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, και κατ' επέκταση τη Βρετανία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε διαφωνίες για το σχέδιο Ανάν και με τη Βρετανία και με τις ΗΠΑ, οι θέση τους είναι γνωστή, ότι είναι το μοναδικό σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'', προσθέτοντας ότι ''αυτήν την άποψη την είπα και στον Γενικό Γραμματέα, ότι δεν είναι η μοναδική λύση''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι η μοναδική λύση, ''και μάλιστα το συμπέρασμα, αυθαίρετο κατά τη γνώμη μου και αβάσιμο, ότι απορρίπτουμε στο σχέδιο Ανάν τη λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, το οποίο ανέφερε στον κ. Ανάν ότι είναι αβάσιμο και ανακριβές, την επόμενη ημέρα ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνος του το διόρθωσε και είπε δεν ήταν αυτό που εννοούσε''.

    ''Αρα, υπάρχει διαφορά απόψεων όχι αντιπαράθεση. Είναι πολύ εύκολο να άρουμε αυτή τη διαφορά απόψεων αν δεχθούμε το σχέδιο ως έχει. Ομως ο λαός αλλιώς αποφάσισε'', σημείωσε.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για ''συμφωνημένη διχοτόμηση'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η πολιτική της Τουρκίας ''πάντα ήταν για διχοτόμηση, πάγια και σταθερή πολιτική, είτε συγκαλυμμένη είτε σαφής''.

    ''Εξ ίσου σαφής και πάγια είναι η δική μας θέση. Απορρίπτουμε τη διχοτόμηση, είτε έμμεση είτε άμεση, και ποτέ δεν θα την δεχθούμε'', σημείωσε.

    Επεσήμανε ότι η ε/κ πλευρά συμφωνεί με τα μέτρα για τους Τ/Κ και υπενθύμισε ότι τα πρώτα μέτρα ''ήταν δική μας εισήγηση''.

    ''Πάντοτε υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, πάντα τηρουμένου πάντως όμως του πνεύματος και του γράμματος των ψηφισμάτων 541 και 550 που μιλούν ότι καμμία χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να προωθήσει αποσχιστικές ενέργειες είτε την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και αυτή είναι, η μεγάλη, αν θέλετε να την ονομάσω, μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και αντί σε αυτή την προσπάθεια να υπάρχει κοινή υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, πολλοί προτιμούν να δίνουν πίστη και να αναγράφουν αυτές τις δηλώσεις του κ. ντε Σότο ή μη κατονομαζόμενων τάχατες διπλωματικών κύκλων, ενώ η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζει τη θέση μας σε αυτό το θέμα, εξαιρουμένων των Αμερικανών, των Αγγλων και κύκλους της Γραμματείας του ΟΗΕ'', είπε.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΕΒΕ - Ε/Κ - Τ/Κ - Εμπορικές συναλλαγές

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προσπέλαση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στις εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος συζήτησε το απόγευμα το θέμα με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, τόσο ο κ. Ιακώβου όσο και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης επεσήμαναν πως τα προβλήματα που υπάρχουν στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ οφείλονται κυρίως στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [19] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόψε ομόφωνα ψήφισμα, με αριθμό 1548, για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Το ψήφισμα, που κατέθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, ανανεώνει τη θητεία της δύναμης για ακόμη έξι μήνες και αποφασίζει "να δράσει πάνω στις εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός ενός μηνός από τη στιγμή που τις λάβει".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 26ης Μαϊου 2004 για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και ιδιαίτερα την έκκληση στα μέρη να αξιολογήσουν και να ασχοληθούν με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος και την απαραίτητη σοβαρότητα.

    Επίσης, σημειώνει ότι "η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε όπως, ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο, είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2004".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας "καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διεξαγάγει μίαν ανασκόπηση, που θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και την έννοια της επιχείρησης υπό το φως των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών".

    "Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το 1251 της 29ης Ιουνίου 1999 και τα επόμενα ψηφίσματα", ενώ για τα Στροβίλια αναφέρει ότι το Συμβούλιο "προτρέπει την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλεί να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου 2003".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 June 2004 - 17:49:21 UTC