Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Ανάν - Επιστολή
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ)* Ευρωεκλογές - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Προέδρου Δημοκρατίας - ΟΗΕ Κυπριακό
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [10] (Κ) *Ευρωεκλογές - Υπουργός Εσωτερικών
  • [11] (Κ) Βαληνάκης- Ενιερέ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ταξιδιωτικοί πράκτορες - Χαιρετισμός
  • [13] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό
  • [14] (Κ) *Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες'' - Διάσκεψη Τύπου
  • [15] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης - Θεοδώρου
  • [16] (Κ) Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Κοπεγχάγη
  • [17] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Ταλάτ - Τ/Κ - ΕΕ - Μέτρα
  • [18] (Κ) Ταλάτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Ανάν - Επιστολή

    Απάντηση προς τον Κόφι Ανάν και στην έκθεσή του έστειλε χθες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή που θα κυκλοφορήσει και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένω Εθνών.

    Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στην επτασέλιδη επιστολή, επισυνάπτεται παράρτημα 13 σελίδων όπου απαντώνται σημείο προς σημείο οι αναφορές Ανάν για τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Στην κυρίως επιστολή εξηγούνται οι λόγοι γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορούσε να αποδεχθεί το σχέδιο που δεν κάλυπτε τις βασικές της ανησυχίες, αλλά καλύπτει βασικές τουρκικές θέσεις.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς το ΓΓ του ΟΗΕ για το περιεχόμενο της έκθεσής του για το Κυπριακό, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την επαναδιεξαγωγή των ευρωεκλογών στην Κύπρο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού με τη συμμετοχή και Τ/Κ υποψηφίων και οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η πρόταση λύσης του Κυπριακού από το ΑΚΕΛ, η φωτιά που τέθηκε κακόβουλα χθες τα ξημερώματα στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο ανταγωνισμός των εταιρειών πετρελαιοειδών για τις τιμές των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Υπό αίρεση οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές'' γράφει ότι πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωπαϊκών εκλογών στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση ''βόμβα'', η οποία προνοεί έκτακτες εκλογές σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, οι οποίες θα γίνουν στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι ''σκληρή κόντρα'' προκλήθηκε χθες μεταξύ της συντεχνίας των αεροσυνοδών (ΣΥΠΚΚΑ) και της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών με αφορμή επιστολή που έστειλε η εταιρεία στις 3 Ιουνίου 2004 στην ΣΥΠΚΚΑ με την οποία ζητούσε να μειωθεί από την 1η Ιουλίου 2004 ο αριθμός των αεροσυνοδών σε όλες τις πτήσεις αεροσκαφών Α330.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μεθοδεύουν έκτακτες ευρωεκλογές'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών εντός της εβδομάδας η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού στην περίοδο 2004 2009 οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές με τη συμμετοχή και των Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι σε έξι τον αριθμό ανήλθαν επίσημα τα άτομα που πέθαναν φέτος από χρήση ηρωίνης, ενώ ανεπίσημα ο αριθμός τους ξεπερνά τους δέκα.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Fame story για την έκτη έδρα'' γράφει ότι με σκληρές δημόσιες αντιπαραθέσεις κορυφώνεται η εκστρατεία αφύπνισης του κομματικού πατριωτισμού που ανέλαβαν οι διεκδικητές της έκτης έδρας που αναλογεί στην Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο με την ΕΔΕΚ να στρέφει χθες ''τα πυρά της'' κατά των βασικών αντιπάλων της, ΔΗΣΥ και συνδυασμός ''Για την Ευρώπη''. Αλλού γράφει ότι την απάντηση της Τουρκίας αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπόδειξη που έκανε μέσω επιστολής του Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεύρυνσης Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο ότι η τελωνειακή σύνδεση της χώρας αυτής με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Νυχτοβάτες ήθελαν να κάψουν τεκμήρια'' γράφει ότι τα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έγιναν χθες τα ξημερώματα στόχος εμπρηστών, οι οποίοι ήθελαν να κάψουν τεκμήρια που σχετίζονται με το μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο και τη λεηλασία σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι η ενέργεια ήταν κακόβουλη για να διαγραφούν στοιχεία που σχετίζονται με το σκάνδαλο. Αλλού γράφει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει μερισματική πολιτική με στόχο την άντληση από τα ταμεία της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ ποσού 34 εκατομμυρίων λιρών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αιχμές μόνο για ντε Σότο'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέλεξε να απαντήσει με πολυσέλιδη επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το περιεχόμενο της έκθεσης του υιοθετώντας διπλωματική μεν γλώσσα, η οποία όμως είναι άκρως επικριτική. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το παιγνίδι του ανταγωνισμού στον τομέα των καυσίμων ως αποτέλεσμα της φιλελευθεροποίησης της αγοράς έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με τις εταιρείες πετρελαιοειδών να προχωρούν σε αιφνίδιες αναπροσαρμογές των λιανικών τιμών πώλησης των προϊόντων τους.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καθορισμός θέσεων'' αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα έχει πρόταση λύσης του Κυπριακού και ότι ''ραχοκοκαλιά'' της πρότασής του είναι η απόφαση της Συνδιάσκεψης στις 14 Απριλίου. Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και έχει δώσει την άποψή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς και σε θέματα δευτερευούσης φύσης ζητήματα χωρίς να σημαίνει, όπως είπε, επαναδιαπραγμάτευση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα τροποποιητική πρόταση αναφορικά με το φλέγον θέμα που απασχολεί το νοσηλευτικό προσωπικό αναμένεται να καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, βοηθητικό προσωπικό και νοσηλευτές.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Ανάν - Επιστολή -------------------------------- Απάντηση προς τον Κόφι Ανάν και στην έκθεσή του έστειλε χθες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή που θα κυκλοφορήσει και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένω Εθνών.

    Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στην επτασέλιδη επιστολή, επισυνάπτεται παράρτημα 13 σελίδων όπου απαντώνται σημείο προς σημείο οι αναφορές Ανάν για τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Στην κυρίως επιστολή εξηγούνται οι λόγοι γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορούσε να αποδεχθεί το σχέδιο που δεν κάλυπτε τις βασικές της ανησυχίες, αλλά καλύπτει βασικές τουρκικές θέσεις.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθεί σήμερα πάνω στις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Το ψήφισμα για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης θα υιοθετηθεί την Παρασκευή, ενώ αναφορικά με την έκθεση πιθανολογείται ότι θα προωθηθεί προεδρική δήλωση.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκτακτες εκλογές - Λύση Κυπριακού --------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη λήψη απόφασης στο Συμβουλιο Υπουργών, εντός της εβδομάδας, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, οι 6 ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές με τη συμμετοχή και των τουρκοκυπρίων.

    Η πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν θα πρέπει να υιοθετηθεί, όπως επισημαίνεται, πριν από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει είτε σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είτε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.

    Ο κ. Φερχόιγκεν επικαλείται το πρωτόκολο 10 της Συμφωνίας Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο προβλέπει τα εναλλακτικά σενάρια που θα εφαρμοσθούν με λύση ή χωρίς λύση του Κυπριακού.

    Σήμερα ισχύει το σενάριο της μη λύσης και πιο συγκεκριμένα η παράγραφος 1 του Πρωτοκόλου 10, η οποία προβλέπει ότι αναστέλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα εδάφη που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν επιτευχθει λύση, τότε με βάση το άρθρο 2 του παραπάνω Πρωτοκόλου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των κατοίκων της νήσου.

    Οπως επισημαίνει το σχέδιο της απόφασης, η θητεία των ευρωβουλευτών της Κύπρου τερματίζεται την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την επίλυση του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια πραγματοποιούνται εκλογές στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας για το διάστημα που απομένει μέχρι το 2009, που θα ολοκληρωθεί η θητεία της επόμενης Ευρωβουλής.

    ΕΕ - Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - Κύπρος ------------------------------------------ Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο έστειλε στις 4 Ιουνίου επιστολή στην Τουρκική Κυβέρνηση, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί σχετικά με τους λόγους που δεν έχει επεκταθεί ακόμη και στην Κύπρο η τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τη συνεργάτη του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστολή του κ. Μπαρμπάσο επιδόθηκε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Πρέσβη Ουγούζ Ντεμιράλπ προκειμένου να προωθηθεί στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και στις 10 νέες χώρες, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα, αφού έχει αφήσει εκτός την Κυπριακή Δημοκρατία, προφανώς για να μην υποχρεωθεί να την αναγνωρίσει. Η υποχρέωση αυτή υπενθυμίζεται στην Αγκυρα μέσω της επιστολής του κ. Μπαρμπάσο.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου είχε διατυπώσει επιφύλαξη στην παράγραφο του σχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου), θέτοντας στους εταίρους το θέμα της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ στις 24 χώρες μέλη, αφήνοντας έξω την Κύπρο.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιφύλαξη επί του σχεδίου των συμπερασμάτων για την Τουρκία έχει διατυπώσει και η Αυστρία, η οποία δεν θέλει από τώρα να υπάρξει δέσμευση των «25» ότι η Αγκυρα θα ξεκινήσει «χωρίς καθυστέρηση» ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εάν στο τέλος του χρόνου διαπιστωθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η Αυστρία ζήτησε την απάλειψη της φράσης «χωρίς καθυστέρηση».

    Το όλο θέμα, καθώς και η επιφύλαξη της Κύπρου για την τελωνειακή ένωση, αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών ----------------------------------------------------------- Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για ενίσχυση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των Μεσογειακών χωρών, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε παρέμβασή του στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των 10 Μεσογειακών χωρών εταίρων, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η δυνατότητα αυτή της Κύπρου ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις καλές παραδοσιακές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής.

    Θέμα των εργασιών της συνόδου ήταν η οικονομική και χρηματοδοτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των 10 Μεσογειακών χωρών εταίρων της Ενωσης, στα πλαίσια του Ενισχυμένου Μηχανισμού για τις Επενδύσεις και την Εταιρική Σχέση Ευρώπης - Μεσογείου.

    Στη σύνοδο αποφασίστηκε η διάθεση 200 εκατομμυρίων ευρώ, κατ' ανώτατο όριο, από τα αποθεματικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ανάπτυξη των χρηματοδοτήσεων.

    Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Κοινό ανακοινωθέν

    Ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα συναντήθηκαν χθες και αποφάσισαν τη διεξαγωγή διμερών συναντήσεων μεταξύ τους προκειμένου να ξεπεραστεί η παρούσα στασιμότητα στο Κυπριακό.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στη Λευκωσία Γιαν Βάρσο ύστερα από συνάντηση που είχαν το πρωί τα ε/κ και τ/κ κόμματα στο Λήδρα Πάλας, στο πλαίσιο των επαφών τους υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

    ''Οι ηγέτες και αντιπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανάγκη, όπως τόσο οι Ε/Κ όσο και οι Τ/Κ αναλύσουν και κατανοήσουν τις ανησυχίες τους, υποστηρίζοντας προς αυτή την κατεύθυνση διμερείς συναντήσεις μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων με σκοπό να ξεπεραστεί η παρούσα στασιμότητα'', αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

    Ο κ. Βάρσο ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Λήδρα Πάλας.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος τα ε/κ κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ΑΔΗΚ, ΕΔΗ και ΚΕΑ.

    Τα τ/κ κόμματα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, το Κόμμα Λύση και ΕΕ, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό ----------------- Η διεθνής κοινότητα αναμένει από την ε/κ πλευρά να καθορίσει τις θέσεις της ούτως ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στην οποία διήλθε το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    ''Εκείνο που περιμένει η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι τι περαιτέρω θέλουμε. Αρα πρέπει να το καθορίσουμε εμείς αυτό το τι περαιτέρω θέλουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο'', είπε ο κ. Χριστόφιας σημειώνοντας ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί ωστόσο και από την στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς.

    Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για λύση του Κυπριακού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν μιλά για ένα νέο σχέδιο αλλά για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. ''Ηδη έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και δώσαμε την άποψή μας και σε αυτό το ζήτημα που αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, καθώς και σε δευτερεύουσας φύσης ζητήματα πολύ περιορισμένα πάντοτε, χωρίς να σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό'', είπε.

    Υπενθύμισε ότι σε δηλώσεις του χθες από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά θα θέσει περιορισμένο αριθμό ζητημάτων στο σχέδιο Ανάν. Οπως είπε, ορισμένοι Τ/Κ πολιτικοί που έλαβαν το λόγο στη συνάντηση έδειξαν πολλή κατανόηση στις θέσεις του ΑΚΕΛ.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας είπε ότι κύλησε σε φιλική ατμόσφαιρα παρά το ότι ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τα δημοψηφίσματα. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε όπως αρχίσουν διμερείς επαφές μεταξύ των κομμάτων των δύο κοινοτήτων, ώστε η μια πλευρά να προσπαθήσει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης.

    ''Στόχος παραμένει ο ίδιος. Το συντομότερο δυνατό να βγούμε από την αποτελμάτωση που βρίσκεται μπροστά μας σήμερα και να φθάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού'', είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''εάν και εφόσον αίρεται η απαίτηση να επιδεικνύουμε διαβατήρια το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να περάσει στα κατεχόμενα. Αλλωσε το κάναμε και προηγούμενα πάρα πολλές φορές''. Σημείωσε ότι το πότε θα αρχίσουν οι επαφές, αυτό είναι θέμα χρόνου και κοινής προσπάθειας. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να μεταβεί η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ σε άλλα γραφεία πέραν εκείνων των κομμάτων, για να συναντήσουν τους πολιτικούς ηγέτες.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Κατεχόμενα ----------------------------- Λιμάνια, αεροδρόμια στα κατεχόμενα δεν ανοίγουν και δεν νομιμοποιούνται χωρίς να υπάρξει η δική μας συγκατάθεση που θα είναι μόνο αν υπάρξει λύση που θα αποδέχονται και οι Ε/Κ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κλεάνθους έκανε λόγο και για ''μεταμφιέσεις'' χαρακτηρίζοντας το ως ''θέμα της επικαιρότητας''.

    ''Βλέπουμε ότι κάποιοι πολιτικοί πριν, μετά το δημοψήφισμα και κάθε μέρα ουσιαστικά μεταλλάσσονται και προσπαθούν για ακόμη μια φορά να κοροϊδέψουν τον λαό'', είπε. Φαίνεται πως ''ο νούρος του σιήλου δεν ισιώνει'', πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους χρησιμοποιώντας την γνωστή παροιμία. ''Εμείς νιώθουμε ότι οι εκλογές στις 13 Ιουνίου είναι εκλογές για δικαίωση και έγκριση πολιτικής'', συνέχισε.

    Κυρίως όμως, πρόσθεσε, είναι για να αναδείξει ο λαός αυτούς που θεωρεί ότι απέδειξαν εμπράκτως ότι είναι και συνεπείς και αξιόπιστοι για να προστατεύσουν την υπόθεση της Κύπρου και τα συμφέροντα του λαού.

    ''Με τέτοιες υποψηφιότητες που θα επιλέξουν θα μπορέσει πρακτικά να θωρακιστεί και να υποστηριχθεί ο Πρόεδρος και ο τόπος μας έναντι των ξένων επιβουλών'', κατέληξε ο κ. Κλεάνθους.

    ΓΓ Οικολόγων - Προτάσεις -------------------------- Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση αρκετών εκ των τ/κ κόμματων που συναντήθηκαν χθες με τα ε/κ κόμματα στο Λήδρα Πάλας, στις προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για αποξήλωση της σημαίας του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο και για κοινή περιβαλλοντική δράση, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια των Οικολόγων προς υλοποίηση των εισηγήσεων που κατέθεσε το Κίνημα, θα συνεχισθούν.

    Είπε ότι η σημαία του ψευδοκράτους αποτελεί προσβολή προς το περιβάλλον και στα αισθήματα τόσο των Ε/Κ, όσο και των Τ/Κ.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Περιβαλλοντιστές πρότειναν όπως στη θέση της σημαίας γίνει δεντροφύτευση για αποκατάσταση της πλαγιάς η οποία υπέστη περιβαλλοντική ζημιά και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λατομείων στον Πενταδάκτυλο και στον κόλπο της Λεύκας που έχει μολυνθεί από τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία.

    Ανέφερε επίσης ότι προτάθηκε το άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων με προτεραιότητα τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη και της Τυλληρίας, όπως και η πλήρης εφαρμογή της ελευθερίας της διακίνησης σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε ότι ο ηγέτης του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας δήλωσαν ότι οι προτάσεις των Οικολόγων είναι πολύ καλές και ότι ''μπορούμε να κτίσουμε σε αυτές''.

    Το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν τοποθετήθηκε, αλλά δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού τις μελετήσει.

    Ακκιντζί - Ισλαμική Διάσκεψη --------------------------- Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ψευδοκράτος δεν θα αναγνωριστεί από την Ισλαμική Διάσκεψη, παρά μόνο θα γίνει αλλαγή του ονόματος κάτω από το οποίο αντιπροσωπεύονταν οι Τ/Κ τόσα χρόνια στη Διάσκεψη, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Δεν πρόκειται για αναγνώριση. Απλά θα αλλάξει ο τίτλος των Τ/Κ. Μέχρι στιγμής ο τίτλος τους ήταν μουσουλμανική τ/κ κοινότητα. Τώρα υπάρχουν προσδοκίες ότι η αναφορά θα είναι σε 'τ/κ κράτος', όπως αυτό έχει προβλεφθεί στο σχέδιο Ανάν'', εξήγησε ο κ. Ακιντζί.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι ένα θετικό βήμα προς την επανένωση της Κύπρου, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, είπε ότι λήφθηκε η απόφαση όπως ξεκινήσουν διμερείς επαφές των ε/κ και των τ/κ κομμάτων ούτως ώστε να υπάρξει κατανόηση στις θέσεις των δύο πλευρών.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη συνάντηση δεν απέκρυψε την απογοήτευσή του για το όχι των Ε/Κ στο δημοψήφισμα, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν τώρα βήματα προς τα εμπρός προς όφελος της Κύπρου.

    Εξέφρασε κατανόηση για τις θέσεις και τις ανησυχίες των Ε/Κ στο θέμα της ασφάλειας και της εφαρμογής της λύσης και ανέφερε ότι το Κίνημά του θα στηρίξει τις προσπάθειες για την εφαρμογή της λύσης.

    ''Μας ενδιαφέρει να δούμε μια λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί. Αλλά δεν εννοώ την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν'', εξήγησε ο κ. Ακιντζί.

    Θεοδοσίου - Αγνούμενοι - Επαφές με Αμερικανούς ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να βγει το θέμα των αγνοουμένων από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, η οποία ακολούθησε σειράς συναντήσεων που είχε στις ΗΠΑ τόσο με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, όσο και με αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

    ''Οι συναντήσεις έγιναν μέσα στην προσπάθεια να βγει το θέμα των αγνοουμένων από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό. Δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις'', είπε ο κ. Θεοδοσίου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Αναφορικά με την παράγραφο για τους αγνοουμένους που περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο κ. Ανάν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έστειλε επιστολές στους ηγέτες των δύο πλευρών.

    ''Εναπόκειται στους Ε/Κ και τους Τ/Κ να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία'', είπε.

    Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων ότι λόγω των συνεχών εξελίξεων στο Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων φαίνεται να έχει περάσει στο περιθώριο.

    ''Είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο αλλά να δρομολογηθεί άμεσα η επίλυσή του'', είπε στο ΚΥΠΕ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη σε συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

    Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ - Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου -------------------------------------------------------- Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αιτητών ασύλου στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησαν τα κεντρικά γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη για το πρώτο τρίμηνο του 2004 με στατιστικά στοιχεία για αιτητές ασύλου σε 29 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1ης Οκτωβρίου 31ης Δεκεμβρίου 2003 υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κύπρο 3.201 αιτήσεις ασύλου, ενώ μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2004 υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία 1.048 νέες αιτήσεις ασύλου.

    Λουτσιάνο Παβαρότι - Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------------ Η Κύπρος υποδέχθηκε χθες τον Λουτσιάνο Παβαρότι που δήλωσε πως γνωρίζει καλά τις ομορφιές του νησιού και των ανθρώπων του Η Κύπρος υποδέχεται για πρώτη φορά τον διάσημο Ιταλό τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι ο οποίος θα δώσει μια μοναδική συναυλία στη Λευκωσία στην τάφρο Ντ' Αβίλα αύριο συνοδευόμενος από την σοπράνο Σιμόνα Τοτάρο και την Προεδρική Ορχήστρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λεονέ Μανγκιέρα.

    Ο Ιταλός τενόρος με την ευκαιρία της συναυλίας του στο νησί έδωσε χθες διάσκεψη Τύπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και είπε ότι γνωρίζει τις ομορφιές της Κύπρου και των ανθρώπων της μέσα από παλιότερη συνεργασία του με τον Κύπριο βαρύτονο Τζόν Μοδινό.

    Είπε επίσης πως γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι το νησί του Οθέλλου ενώ ευχαρίστησε τους Κυπρίους για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και τα κομπλιμέντα τους για τη δική του παρουσία του στη διεθνή μουσική σκηνή.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο του τελευταίου του δίσκου ο οποίος ξεφεύγει από το αυστηρά κλασσικό χρώμα ο κ. Παβαρότι είπε ότι αυτό οφείλεται στην μικρή του κόρη και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτή όπως επίσης και από την πολύχρονη περιοδεία του με το γενικό τίτλο ''Ο Παβαρότι και οι φίλοι του'' στην οποία συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της ποπ μουσικής.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την απόφασή του να εγκαταλείψει τις οπερατικές σάλες σε δυο χρόνια είπε ότι ''υπάρχει χρόνος για όλα'' και πως η σκέψή του αυτή πηγάζει από την μεγάλη επιθυμία του να διδάξει όπερα.

    Ανέφερε πως αν θέλεις να διδάξεις στα σοβαρά δεν μπορείς να βρίσκεσαι συνεχώς σε περιοδείες ούτε μπορείς να μεταφέρεις τους μαθητές σου όπου πας.

    Φορώντας μαύρα ρούχα και πολύχρωμο φουλάρι ριγμένο στους ώμους, ο Λουτσιάνο Παβαρότι μετά από προτροπή δημοσιογράφων εξιστόρησε με χιούμορ περιστατικά από την 42χρονη καριέρα του.

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ''φανταστικό ρόλο'' που το ωραίο φύλο διαδραμάτισε στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή λέγοντας ότι είναι αυτός ένας από τους λόγους που τον κρατά τόσο δραστήριο.

    Αναφέρθηκε επίσης στον πατέρα του ο οποίος όπως είπε είχε πιο ωραία φωνή τενόρου από τη δική του και ήταν αυτός ο πρώτος του δάσκαλος.

    ΑΚΕΛ - Βραβεία ------------- Η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου και ο ερευνητής - επιστήμονας Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής τιμήθηκαν χθες βράδυ με το βραβείο πολιτιστικής προσφοράς ''Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη'' που η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απονέμει εδώ και δεκαέξι χρόνια σε ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, σε καλλιτεχνικές ομάδες και σύνολα.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας εξήρε το έργο των δύο δημιουργών.

    Η Αννίτα Σαντοριναίου χρόνια τώρα, είπε, ποιεί ήθος μέσα από τη συμμετοχή της στο θεατρικό σανίδι όπου με σημαντικές ερμηνείες καταθέτει εδώ και πολλά χρόνια τη δική της προσφορά στον Κυπριακό λαό, με την υποκριτική της τέχνη.

    ''Έχοντας στη φαρέτρα της αξίες και αρχές, γαλουχημένη από την οικογένειά της αλλά και την πνευματική της οικογένεια, όπως ήταν ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν και η ομάδα του Θεάτρου Τέχνης, αντιμετώπισε την τέχνη όχι σαν μέσο επιβίωσης και ανάδειξης της προσωπικότητάς της αλλά ως λειτούργημα'', είπε.

    Αναφερόμενος στο έργου του Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή που ασχολήθηκε με την έρευνα θεμάτων της Κυπριακής λογοτεχνίας, της γλώσσας, της προφορικής ποίησης, του Θεάτρου Σκιών τον χαρακτήρισε ως τον ''άνθρωπο που ερευνά, συλλέγει και αναδεικνύει το Λαϊκό πλούτο και την ομορφιά, τη σοφία και την πνευματική παρακαταθήκη του λαού μας''.

    Είπε πως ''η Κύπρος χρωστά πολλά στον Γιαγκουλλή, ένα επιστήμονα που με αφοσίωση, με βαθιά ευθύνη και σεβασμό απέναντι στο Λαϊκό πολιτισμό πρόσφερε και προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα μας''.

    ''Πιστεύουμε ότι σήμερα οι δημιουργοί ιδιαίτερα εδώ στην πατρίδα μας, έχουν κάθε λόγο να δημιουργούν'', είπε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας ότι ''και η πολιτεία με τη σειρά της έχει καθήκον και υποχρέωση όχι μόνο να προβάλλει αυτό το έργο αλλά να το στηρίζει τόσο ηθικά όσο και πρακτικά''.

    FEE - Κύπρος - ''Γαλάζιες σημαίες'' --------------------------------------- Συνολικά 41 παραλίες της ελεύθερης Κύπρου θα φέρουν για φέτος τις γνωστές ''γαλάζιες σημαίες'' του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Μόρφωση (FEE) για την καθαριότητα και την υποδομή στις παραλίες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την ποιότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

    Συγκεκριμένα, το FEE στην εκστρατεία που διενήργησε σε 24 χώρες για την απονομή της γαλάζιας σημαίας για το 2004 σε παραλίες και μαρίνες, κατάταξε την Κύπρο στη 12η θέση, με 41 παραλίες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπεύθυνος της παγκύπριας οργάνωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος (CYMEPA) Μιχάλης Ιερίδης, η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη που πήρε ποτέ η Κύπρος, ενώ σε σύγκριση με πέρσι η Κύπρος εξασφάλισε δύο περισσότερες γαλάζιες σημαίες.

    Ο κ. Ιερίδης είπε πως οι γαλάζιες σημαίες είναι πολύ σημαντικές για το τουριστικό προϊόν μιας χώρας, διότι οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες και οργανισμοί δίνουν τεράστια σημασία στις χώρες που έχουν παραλίες στις οποίες απονεμήθηκαν γαλάζιες σημαίες, διότι αυτό υποδηλοί ότι οι παραλίες αυτές έχουν τη στοιχειώδη περιβαλλοντική υποδομή και προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες.

    Οι 41 μπλε σημαίες θα κυματίζουν φέτος σε παραλίες από την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ ------------------------------------- Σε νέα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε από τους Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι στο σύνολο τους έκλεισαν με απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,62%, κλείνοντας στις 78,4 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον κράτησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 292 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 347,18 μονάδες.

    ----------- ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ------------- Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Οδηγίες ------------------------------------------------- Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «χ» ή το «+» ή το «&#8730;».

    Για αυτό καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, δηλαδή «χ» ή το «+» ή το «&#8730;», μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξαρτήτων υποψηφίων της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας, πίσω από την κουρτίνα.

    Στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης.

    Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει επίσης ότι κατά την ημέρα των Εκλογών Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πένες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Γι΄ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πένες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, η ψηφοφορία για τις Εκλογές Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Ιουνίου, 2004, θα αρχίσει στις 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας.

    Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 5.00 μ.μ.

    Ο Προεδρεύων Υπάλληλος κάθε Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το Εκλογικό Κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

    Η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική.

    Σε ό,τι αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών και άλλων προσώπων με φυσική ανικανότητα ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον Προεδρεύοντα Υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

    Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον Προεδρεύοντα Υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους Βοηθούς Υπαλλήλους του Εκλογικού Κέντρου.

    Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν τέλος, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του Προεδρεύοντα Υπαλλήλου ή οιουδήποτε άλλου προσώπου.

    Ο Προεδρεύων Υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει επίσης τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου συνδυασμού ή υποψήφιου.

    Ευρωεκλογές - Δημοσιογράφοι - Εκστρατείες υποψηφίων ----------------------------------------------------- Πενήντα νεαροί δημοσιογράφοι από τη διευρυμένη ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκστρατεία κοινοβουλευτικών υποψηφίων για απόκτηση θέσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια των Ευρωεκλογών, μέσω του προγράμματος ''Καλύπτοντας τις εκλογές στην Ευρώπη των 25''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο, οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψήφιους και πολιτικούς που συμμετέχουν σε εθνικές εκστρατείες.

    Οι δημοσιογράφοι έτυχαν ενημέρωσης στις Βρυξέλλες από τις 28 ως τις 30 Απριλίου με στόχο την ανάλυση του προγράμματος και την ενημέρωση των συμμετεχόντων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κάνουν αναφορά στην εξέλιξη των Ευρωεκλογών σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζουν πολλά.

    Παρόλο που οι δημοσιογράφοι προέρχονται από 25 ευρωπαϊκές χώρες, οκτώ χώρες θα δεχθούν δημοσιογράφους, από τις οποίες οι τέσσερεις έγιναν πρόσφατα μέλη.

    Σκοπός είναι να παρακολουθήσουν και να καλύψουν κύρια θέματα που αφορούν ψηφοφόρους στην κάθε χώρα και να δώσουν μια διαφορετική άποψη των εκστρατειών που διεξάγονται.

    Οι δημοσιογράφοι θα στείλουν ανταποκρίσεις τόσο για τα μέσα ενημέρωσης στη δική τους χώρα και θα συμμετάσχουν σε μιαν κοινή ιστοσελίδα η οποία θα αποτελεί πηγή πληροφοριών για τις Ευρωεκλογές.

    Οι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο και θα συναντηθούν με Ευρωβουλευτές, πολιτικούς, δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό να συζητήσουν και να αναλύσουν την εκστρατεία, τα αποτελέσματα και τα κύρια θέματα που πιθανόν να προκύψουν στην Ευρώπη των 25.

    Οι δύο Κύπριοι δημοσιογράφοι που θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψηφίους στη Βόρεια Ιρλανδία από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου είναι οι Γεωργία Κοντοπίδι από την εφημερίδα Πολίτης και Aysu Basri Akter από την εφημερίδα Kibris.

    Οι τρεις δημοσιογράφοι που θα εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψηφίους στην Κύπρο από τις 7 ως τις 11 Ιουνίου είναι ο Henry Borsi από την Ιταλία (θα εργαστεί με τον Αλέξη Γαλανό), η Karin Axelsson από τη Δανία (Ιωάννη Κασουλίδη) και η Louise Cullen από τη Βόρεια Ιρλανδία (Κυριάκο Τριανταφυλλίδη).

    ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης ----------------- Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις - Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ και του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη'' προσπαθούν να υφαρπάξουν τη ψήφο των ακελικών ψηφοφόρων με τη δικαιολογία ότι το ΑΚΕΛ έτσι και αλλιώς θα εκλέξει δύο Ευρωβουλευτές.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Νεοκλή Συλικιώτη, Τίτο Χριστοφίδη και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους για τη δράση που θα αναπτύξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το ΑΚΕΛ για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, άσκησε κριτική προς κάθε κατεύθυνση και προς τα ΜΜΕ ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ''αντί να συζητούνται τα θέμα της ΕΕ συζητείται το Κυπριακό''.

    Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε ότι οι Ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το ΑΚΕΛ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη υπέρ των εργαζομένων και στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή όπως είπε η ΕΕ δεν είναι μια λέσχη καλών σαμαρειτών, αλλά ένας οργανισμός στον οποίο αντιπαλεύουν από τη μια οι δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας και από την άλλη οι δυνάμεις των εργαζομένων.

    Πρόσθεσε ότι οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ μέσα από την ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σε συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα θα προωθήσουν κατά προτεραιότητα τα θέματα: της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής σύμβασης, την εφαρμογή των εναρμονιστικών νομοθεσιών που αφορούν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και δικαιώματα καταναλωτών, την προστασία του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής.

    ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης ------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε χθες ως ''ύβρη'' τις επικρίσεις που διατυπώνονται ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει σε συμπαιγνία με τα διαφωνούντα στελέχη του κόμματος που προσχώρησαν στο συνδυασμό ''Για την Ευρώπη'' με στόχο την εξασφάλιση προεκλογικών ωφελημάτων στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Ερωτηθείς μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον εάν μετά τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής ο ΔΗΣΥ θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για επαναφορά των στελεχών αυτών στο κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως ο ίδιος θεωρεί ''ύβρη ότι ο ΔΗΣΥ είναι δυνατό να βρίσκεται σε μια συμπαιγνία με όσους προσπάθησαν ή αποπειρώνται να μειώσουν τη δύναμη ή να διασπάσουν το κόμμα''.

    ''Εδώ δεν παίζονται παίγνια, εδώ κάθε μέρα καθυβρίζεται ο Πρόεδρος της παράταξης και οι οπαδοί της παράταξης από γνωστούς βουλευτές, οι οποίοι επέλεξαν τη δική τους πορεία'', συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε παρατήρηση ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου εγείρει συνεχώς θέμα συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, όχι μόνο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά για να εξετάσουν την παραπέρα πορεία της παράταξης στο Κυπριακό.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου ----------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι θα ήταν ''μέγιστο λάθος και πολιτικό ατόπημα'' να εκπροσωπείται η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρεις βουλευτές ενταγμένους στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός πολίτης μπορεί πολύ εύκολα να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο'' ψηφίζοντας ΚΣ ΕΔΕΚ και διασφαλίζοντας με αυτό τρόπο την εκλογή ενός Κύπριου σοσιαλιστή στην Ευρωβουλή.

    Ερωτηθείς γιατί η ΕΔΕΚ το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφώσει την προεκλογική της εκστρατεία ''κτυπώντας'' το ΔΗΣΥ και το συνδυασμό ''Για την Ευρώπη'', ο κ. Ομήρου είπε ότι ''αφού είμαστε Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είμαστε σε αντιπαράθεση με την ευρωδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα''.

    Ανέφερε ότι ''στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν δυο πόλοι και δυο κόσμοι. Από τη μια οι συντηρητικοί που εκπροσωπούνται από το ΕΛΚ και από την άλλη οι προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες εκφράζονται κυρίως μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα''.

    ΝΕΟ - παναγίδης -------------- Ολοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του συνδυασμού ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία ΝΕΟ'' είναι ''ενεργοί πολίτες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στον αγώνα επιδίωξης ευρωπαϊκής λύσης και υπήρξαν προπομποί και διαμορφωτές της άποψης υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Στράτος Παναγίδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παναγίδης είπε ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο για ορισμένους άλλους σχηματισμούς, όπως ο συνδυασμός ''Για την Ευρώπη'', ο οποίος ''δεν αποτελεί αξιόπιστο φορέα διαχείρισης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και επιδίωξης μιας ευρωπαϊκής λύσης'', προσθέτοντας ότι η ψήφος προς τον συνδυασμό αυτό ''αποτελεί ψήφο μιας χρήσης''.

    Ο κ. Παναγίδης είπε ότι ο συνδυασμός ''Για την Ευρώπη'' αποτελεί ''ένα ευκαιριακό και συγκυριακό σχηματισμό που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', χωρίς να αναφέρει τι θα πράξει μετά τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι ''το μόνο που θα επιτύχει ο συνδυασμός ''Για την Ευρώπη'' είναι να τσιμεντώσει την παρούσα ηγεσία του ΔΗΣΥ και την άποψη υπέρ του σχεδίου Ανάν''.

    ''Είναι ενδεικτικό και ταυτόχρονα εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν αναφέρει πως προτίθεται να επιδιώξει την ευρωπαϊκή λύση'', την οποία υποστηρίζει είπε ο κ. Παναγίδης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις αποτυγχάνει να ελκύσει την πλειοψηφία των υποστηριχτών του ΔΗΣΥ που εκφράστηκε εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος - Χατζηδημητρίου ----------------------------------------- Ο συνδυασμός ''ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος'' θεωρεί την εξασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής έστω και με χρονικούς ή άλλους περιορισμούς ως τη σημαντικότερη πτυχή της επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε το μέλος της ομάδας υποστήριξης του συνδυασμού και πρώην Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως ''η άμεση επιστροφή σε 104 μέρες σε εκτεταμένες περιοχές της πράσινης γραμμής και του Βαρωσιού και η επιστροφή των άλλων προσφύγων σε τρεισήμισι χρόνια αποτελεί μια δυνατότητα που δεν πρέπει να χαθεί''.

    ''Αν είχαμε εγκρίνει το σχέδιο (5ο σχέδιο Ανάν)'', είπε, ''θα επέμεναν μόνο 60 μέρες μέχρι την επιστροφή στο Βαρώσι και αλλού''. Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, ''το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι πότε θα αρχίσουμε να μετρούμε τις μέρες της επιστροφής και πότε θα αρχίσουμε να κάνουμε σχέδια ανοικοδόμησης των πόλεων των χωριών και των σπιτιών μας''.

    Επιπλέον, ο κ. Χατζηδημητρίου διερωτήθηκε ''πότε θα πέσει το τείχος της οδού Λήδρας και πότε θα καταργηθεί η γραμμή του διαχωρισμού''. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των τόπων λατρείας, των νεκροταφείων και των αρχαιολογικών μνημείων, ο κ. Χατζηδημητρίου διερωτήθηκε ''ως πότε θα τα αφήνουμε απροστάτευτα και εγκαταλελειμμένα''.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ)* Ευρωεκλογές - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Θετική είναι η ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης στη εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτως ώστε να υπάρξει δυνατότητα επαναπροκήρυξης των ευρωεκλογών στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πριν από τη λήξη της θητείας των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να συμμετάσχουν σε αυτές και οι Τ/Κ.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Προέδρου Δημοκρατίας - ΟΗΕ Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά αναμένει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την τελική λύση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς τι αναμένεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από τη συζήτηση για την έκθεση του ΓΓ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο.

    ''Θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανοίξει περαιτέρω το παράθυρο που άφησε ανοικτό ο ΓΓ'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ''πρέπει οπωσδήποτε να δει τη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα 541 και 550 και ότι οι περαιτέρω προσπάθειες για οικονομική αναβάθμιση και επαφές με την τ/κ κοινότητα δεν πρέπει να θίγουν τη νομιμότητα και τη βάση των προηγούμενων ψηφισμάτων των ΗΕ''.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            78,80  ( 0,51)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    240.257
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    155.313    351,65  ( 1,29)
    FTSE Med 100 **                             6.416,42  (-0,31)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    117.591    102,29  ( 0,90)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.749     71,82  ( 0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.671     13,23  (-3,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.410     52,03  ( 1,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.716     49,27  ( 0,82)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.248     21,53  (-0,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.681     62,40  (-0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.057      2,33  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.012      7,72  (-1,78)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         25     11,55  (-0,69)
    Ξενοδοχεία                    £     15.806     26,82  ( 0,60)
    Αλλες Εταιρείες               £     20.173     64,74  ( 0,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τρεις πτωτικές συναντήσεις, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστά 0,51%, κλείνοντας στις 78,8 μονάδες. Μόλις στις 240 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 34,9% του ημερήσιου τζίρου.

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ''κατά τρόπο που να δικαιούμαστε να έχουμε'' το ποθητό αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι ''όσο και εάν είναι ισχυροί κάποιοι υπάρχουν και στιγμές που κάποιες χώρες παραμένουν σταθερές σε αρχές που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση και των δικών τους συμφερόντων''.

    [10] (Κ) *Ευρωεκλογές - Υπουργός Εσωτερικών

    Η ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πολιτικό καθήκον του κάθε Κύπριου αυτή την ώρα είναι να δώσει το παρόν του.

    [11] (Κ) Βαληνάκης- Ενιερέ - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με την ΥΦΥΠΕΞ επί των Ευρωπαϊκών θεμάτων της Γαλλίας Κλοντί Ενιερέ.

    Ο κ. Βαληνάκης σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την επανένωση του νησιού και παράλληλα ξεκαθάρισε πως «κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης (του ψευδοκράτους) είναι αντιπαραγωγική και απομακρύνει τις δύο κοινότητες ώστε να βρουν σημεία σύγκλισης».

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ταξιδιωτικοί πράκτορες - Χαιρετισμός

    Πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά καθίσταται η άμεση υλοποίηση της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.

    Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τουριστικό προϊόν, θα πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιφέρει τις τομές που απαιτεί ο στρατηγικός προσανατολισμός.

    [13] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό

    Με την παρουσίαση των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα από τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλβαρο ντε Σότο, άρχισαν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι διαβουλεύσεις για το κυπριακό.

    Μιλώντας ενώπιον του σώματος, ο κ. ντε Σότο είπε ότι χάθηκε η τελική ευκαιρία να διασφαλιστεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενωμένη αντί διαιρεμένη.

    «Στο τέλος ο λαός αποφάσισε μόνος του. Η απόφαση της κάθε πλευράς θα πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε.

    [14] (Κ) *Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες'' - Διάσκεψη Τύπου

    Τη στήριξη και υποστήριξη του συνδυασμού ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες'' στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυπριακή κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη συζήτηση της έκθεσης Ανάν, διατύπωσε σήμερα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνδυασμού Νίκος Κουτσού.

    [15] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης - Θεοδώρου

    Ο βαθμός προσαρμογής των κρατών μελών στις κοινοτικές αποφάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου.

    [16] (Κ) Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Κοπεγχάγη

    Τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους ο κυπριακός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν θα εξηγήσει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πωλ Ρασμούσεν, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε αυριανή τους συνάντηση στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο ο κ. Ομήρου είπε ότι θα συζητήσει με τον κ. Ρασμούσεν τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, δημοκρατικής, δίκαιης και στηριγμένης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [17] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Ταλάτ - Τ/Κ - ΕΕ - Μέτρα

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, είπε ότι η κυβέρνησή του μελετά τη δυνατότητα να δεχθεί τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως τον εκλεγμένο ηγέτη της τ/κ κοινότητας στο Λονδίνο το καλοκαίρι.

    [18] (Κ) Ταλάτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε σήμερα ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να επαναλειτουργήσει την επιτροπή του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για την πρόθεση αυτή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ είπε πως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διεξαγάγει έρευνα για το θέμα των αγνοουμένων.

    Πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις σκέψεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με τη διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Όπως είπε, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι έτοιμο να δώσει τη στήριξή του στην επαναλειτουργία της διερευνητικής επιτροπής, οι εργασίες της οποίας περιλαμβάνουν την εκταφή λειψάνων και την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως δεν έχουν συζητηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις πιθανό να γίνονται στην Τουρκία ή στο δικοινοτικό νευρολογικό νοσοκομείο.

    Εξάλλου, είπε επίσης πως επικρατεί μια αβέβαιη κατάσταση στην Κύπρο και σημείωσε πως δεν θα ήταν λογικό να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν ή οποιουδήποτε άλλου σχεδίου.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει έναρξη διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού το Φθινόπωρο και σε ποια βάση, ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτή είναι ''η πιο δύσκολη ερώτηση στον κόσμο''.

    Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ταλάτ είπε πως κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ούτε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ή η ε/κ πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά άρχισε να μιλά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και σημείωσε πως έγινε συζήτηση περί τούτου στη χθεσινή συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε πως η διεθνής κοινότητα ανέμενε πως η ε/κ κοινότητα θα τασσόταν υπέρ του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα, αλλά όταν η ε/κ πλευρά αντιλήφθηκε πως η τ/κ πλευρά έβλεπε το σχέδιο σοβαρά, αποφάσισε να το καταψηφίσει.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και ''καλά κάνει''.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως ο τερματισμός της απομόνωσης των Τ/Κ θα κάνει την ε/κ πλευρά να αντιληφθεί το λάθος της και σημείωσε πως αυτό θα προκαλέσει αλλαγή στην στάση της.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ταλάτ είπε πως αναχωρεί αύριο για επισκέψεις στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αρχίζοντας μια ''διπλωματική επίθεση'' για προβολή των τ/κ θέσεων.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως αναμένει να συναντηθεί με τον Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Κατά τις επαφές του, ο κ. Ταλάτ αναμένει να συζητήσει θέματα που αφορούν τους αγνοούμενους και το σχολείο για τα εγκλωβισμένα παιδιά, και να εξηγήσει ότι η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί οποιεσδήποτε υποθέσεις εναντίον της για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις πιέσεις που εξασκούνται στην Τουρκία για αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς τελωνειακής ένωσης, ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτό συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είπε πως έχει συζητήσει το θέμα τηλεφωνικώς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος του είπε πως το τουρκικό ΥΠΕΞ μελετά το θέμα και θα διαβουλευθεί με το ψευδοκράτος προτού εφαρμοστεί οποιαδήποτε διευθέτηση.

    Όσον αφορά τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Ταλάτ είπε πως το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει υπό την ιδιότητα του παρατηρητή με την επωνυμία ''τουρκική συνιστώσα πολιτεία''.

    (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 June 2004 - 17:49:19 UTC