Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] (Κ) Αυστρία - Καραμανλής - ΕΕ - Τουρκία
  • [03] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Σχέδιο Ανάν - Αναστασιάδης
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΔΗΣΥ - Διαφωνούντες - Συμπαιγνία - Συνέδριο
  • [08] (Κ) FEE - Κύπρος - ''Γαλάζιες σημαίες''
  • [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΚΣ ΕΔΕΚ - ΝΕΟΣ - Ομήρου
  • [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Οδηγίες
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Θεοδοσίου - Αγνούμενοι - Επαφές με Αμερικανούς - Εκθεση Ανάν
  • [13] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - ΕΕ - Κοινωνική πολιτική
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Επαφές ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκτακτες εκλογές - Λύση Κυπριακού
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκτακτες εκλογές - Λύση Κυπριακού (2)
  • [18] (Κ) Λουτσιάνο Παβαρότι - Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου
  • [19] (Κ) * Ευρωεκλογές - Δημοσιογράφοι - Εκστρατείες υποψηφίων
  • [20] (Κ) Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ - Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου
  • [21] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Ρίγκαν - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών
  • [23] (Κ) ΕΕ - Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - Κύπρος

  • [01] (Κ) ΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί σήμερα κλειστή συνεδρία στην οποία θα συζητήσει το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) με τις χώρες που έχουν αποσπάσματα στο νησί.

    Αύριο το Σώμα θα έχει ανοικτή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και μετά θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.

    [02] (Κ) Αυστρία - Καραμανλής - ΕΕ - Τουρκία

    Σαφέστατος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τόσο κατά τη χθεσινή ομιλία του στο διεθνούς κύρους ''Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βάχαου'' στη φημισμένη Μονή Γκέτβαιγκ στην Κάτω Αυστρία όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε αργότερα.

    [03] (Κ) * Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Σχέδιο Ανάν - Αναστασιάδης

    Στις ευρωεκλογές δεν θα κριθεί ξανά το δημοψήφισμα, όμως οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές είναι για τον Κύπριο πολίτη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι διεκδικούμε λύση ευρωπαϊκή, αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη'' Πρόδρομος Προδρόμου.

    ''Η Κύπρος δεν μπήκε στην Ευρώπη για να μοιραστεί, ούτε όμως για να δεχτεί κάποια λύση τριτοκοσμική'' αναφέρει ο κ. Προδρόμου και προσθέτει πως ο συνδυασμός ''Για την Ευρώπη'' προτείνει και θα διεκδικήσει ''λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη γραμμή του Συντάγματος της Ευρώπης, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Κύπρο''.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''αγνοεί την ένταξη στην Ευρώπη και επιμένει στο Σχέδιο Ανάν''.

    ''Με τις νέες δηλώσεις που έκαμε στην Αθήνα επανέλαβε ότι 'είναι αδύνατο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων του Σχεδίου Ανάν'. Θέλει να το φέρει ξανά όπως είναι! Δεν πιστεύει στο τι μπορεί να πετύχουμε στην Ευρώπη'', υποστηρίζει ο κ. Προδρόμου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψη θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος σε ''τ/κ κράτος'', η απάντηση που θα δώσει η ε/κ πλευρά στα σημεία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς και οι διεργασίες που αρχίζουν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ σε σχέση με ψήφισμα που θα υιοθετηθεί τέλος της εβδομάδας για το Κυπριακό, προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι θάνατοι από νοθευμένη ηρωίνη και οι ευρωεκλογές.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος'' γράφει ότι με σιγουριά προς την αναβάθμιση του τ/κ ''κράτους'' στην Ισλαμική Διάσκεψη, βαδίζουν οι Τούρκοι και σε συνδυασμό με τα σχέδια απόδοσης στο ψευδοκράτος καθεστώτος Ταϊβάν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι Τ/Κ ανεξαρτητοποιούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία οριστικά. Αλλού γράφει ότι ''ούτε στην ελληνική κυβέρνηση δεν εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις και τις προθέσεις του για το Κυπριακό ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως γράφει σε χθεσινό της άρθρο η αθηναϊκή εφημερίδα Απογευματινή, η οποία εκφράζει τις απόψεις της κυβέρνησης Καραμανλή''.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Βρετανοτουρκικές μεθοδεύσεις'' γράφει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως οι κινήσεις τόσο του Τούρκου Πρωθυπουργού όσο και του ψευδοπρωθυπουργού Ταλάτ για αναγνώριση των κατεχομένων από την Ισλαμική Διάσκεψη και η δημιουργία ειδικής σχέσης με την ΕΕ αποδεικνύουν ότι τελικός τους στόχος δεν είναι η επανένωση. Γράφει ακόμη ότι οι μεθοδεύσεις των Τούρκων φαίνεται να ενισχύονται παρασκηνιακά από τη βρετανική διπλωματία. Αλλού γράφει ότι σκληρή θα είναι η απάντηση της ε/κ πλευράς στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ''με στόχο να καταρρίψει τους άδικους ισχυρισμούς για τους χειρισμούς του Τ. Παπαδόπουλου''.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ετεροβαρής η Συμφωνία'' γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας με γνωμοδότηση προς την κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ετεροβαρή για την Κύπρο και εισηγήθηκε σειρά τροποποιήσεων που έπρεπε να γίνουν πριν από την υπογραφή της. Η εφημερίδα προσθέτει πως το Υπουργείο Εμπορίου έκανε κάποιες αλλαγές αλλά όχι όσες ζητήθηκαν. Σε άλλη είδηση αναφέρεται πως η Ουάσιγκτον, μετά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να ασκήσει εντονότατες πιέσεις στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δεχθεί χωρίς επαναδιαπραγμάτευση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Θερίζει νέους νοθευμένη ηρωίνη'' γράφει ότι δεύτερος θάνατος σημειώθηκε σε 24 ώρες από ναρκωτικά. Σημειώνει πως στην αστυνομία σήμανε συναγερμός καθώς εκφράζονται φόβοι ότι επιτήδειοι έχουν διοχετεύσει στην αγορά νοθευμένη ηρωίνη. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην ''Σ'' ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκτιμά ότι τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη είναι ''ένα κόλπο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για εσωτερική κατανάλωση, ότι πρόκειται περί της μεγίστης διπλωματικής επιτυχίας της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Υποδείξεις ΕΕ προς Τουρκία'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην τουρκική κυβέρνηση επιστολή με την οποία την καλεί να συμμορφωθεί προς τους κανονισμούς της ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο και συγκεκριμένα ότι είναι υποχρεωμένη να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού αναφέρεται στις ευρωεκλογές και γράφει ότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι θα γίνει σφαγή για την έκτη έδρα, ενώ και οι δυνάμεις που δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα σε επίπεδο εδρών δίνουν μάχη για αύξηση ή συγκράτηση των εκλογικών τους ποσοστών.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας ------------------------------------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί σήμερα κλειστή συνεδρία στην οποία θα συζητήσει το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) με τις χώρες που έχουν αποσπάσματα στο νησί.

    Αύριο θα γίνει ανοικτή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο και μετά θα ακολουθήσουν κλειστές διαβουλεύσεις.

    Στις 11 Ιουνίου προγραμματίζεται επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου για υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Αυστρία - Καραμανλής - ΕΕ - Τουρκία ------------------------------------------- Σαφέστατος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τόσο κατά τη χθεσινή ομιλία του στο διεθνούς κύρους ''Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βάχαου'' στη φημισμένη Μονή Γκέτβαιγκ στην Κάτω Αυστρία όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε αργότερα.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, ''ή, εάν θέλετε, μια ευρωπαϊκή Τουρκία'' -όπως είπε- θα είναι προς το συμφέρον όλων, πρώτα από όλα προς το συμφέρον του ίδιου του τουρκικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον των γειτονικών και όχι μόνον χωρών.

    Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη συνέχισης και εφαρμογής στην πράξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, κεντρικής σημασίας ωστόσο είναι το ερώτημα τι είδους Τουρκία προτιμούμε, μια Τουρκία που υιοθετεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ή όχι.

    ''Σε αυτό είμαι σαφής, προτιμούμε και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας'', τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων Μανσούρας ------------------------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ''δεν επιδιώκουμε να αποστερήσουμε από τους Τ/Κ κατοίκους αυτής της γης τις δικές τους μνήμες, τη δική τους παρουσία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Κύπρος είναι τουρκική ούτε κατά 35%, ούτε κατά 25%''.

    ''Αυτή η γη ανήκει σε αυτούς που την δουλεύουν, την αγαπούν, την προστατεύουν, την κατοικούν. Δεν θα λιγοστέψουμε την πατρίδα μας, δεν θα την προδώσουμε, δεν θα την παραδώσουμε στους ξένους'', είπε ο κ. Περδίκης σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στους αγώνες του κυπριακού λαού της Μανσούρα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου.

    Ερντογάν - ΟΙΔ - Ψευδοκράτος ---------------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αισιόδοξος ότι η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψη (ΟΙΔ), που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 14 και 16 Ιουνίου, θα ονομάσει το ψευδοκράτος ''τ/κ κράτος'', όπως αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν.

    Η δήλωση Ερντογάν προβάλλεται από τ/κ εφημερίδες αλλά και από τη ''Μιλιέτ'' της Κωνσταντινούπολης.

    Ερντογάν - Ταλάτ - Κυπριακό - Κωνσταντινούπολη --------------------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα Κίπρις αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην επίσκεψη του ''πρωθυπουργού'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων και το περιουσιακό.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση στο θέμα των περιουσιών, όπως προτείνεται στο σχέδιο Ανάν, θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σταδιακά και ότι άσχετα με τη λύση ή μη του Κυπριακού, θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα στο θέμα αυτό.

    Η ''Αφρίκα'' γράφει ότι η συνάντηση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

    Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών - Ευρωπαϊκό Συνέδριο ------------------------------------------------------- Αρχίζουν σήμερα στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών οι εργασίες του τριήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα ''Ο ρόλος της γυναίκας στην Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρώπης''.

    Το συνέδριο σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τη γυναίκα της Ευρώπης και ειδικά την αγρότισσα, όπως είναι η αγροτική πολιτική, οι ευκαιρίες απασχόλησης, η συμμετοχή της στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ο ρόλος της στην αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνία.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τη γραμματεία της ΕΕ, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας καθώς και αριθμός Κυπρίων επιστημόνων από τα διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

    Ευρωεκλογές

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσκοπήσεις ----------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει των ευρωεκλογών διότι, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ''είναι σαφές ότι παίρνει ψηλό ποσοστό''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις χθες στο περιθώριο επίσκεψης στο χώρο όπου κτίζεται το οίκημα του συλλόγου ''Καβάζογλου-Μισιαούλη'', είπε πως η ανοδική τάση των ποσοστών του ΑΚΕΛ πρέπει να συνεχιστεί.

    ''Θα ήθελα να καλέσω οπαδούς, φίλους αλλά και τα στελέχη του ΑΚΕΛ να εργαστούν σκληρά την εβδομάδα που μας μένει ώστε η συσπείρωση του κόμματος να ανέβει στα γνωστά ποσοστά συσπείρωσης σε κάθε εκλογική μάχη'', είπε.

    Ενα πρώτο ΑΚΕΛ με ψηλά ποσοστά, συνέχισε, θα είναι εγγύηση και για να προωθηθεί η πρότασή του για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κυπρίων εργαζομένων και ευρύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε τελικά η Ευρώπη να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών.

    Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό αποχής από τις ευρωεκλογές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είπε ότι ''δεν υπάρχουν ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη όπου να μην υπάρχει ποσοστό αποχής''.

    Προδρόμου - Σχέδιο Ανάν - Αναστασιάδης ------------------------------------------- Στις ευρωεκλογές δεν θα κριθεί ξανά το δημοψήφισμα, όμως οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές είναι για τον Κύπριο πολίτη μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στείλει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι διεκδικούμε λύση ευρωπαϊκή, αναφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη'' Πρόδρομος Προδρόμου.

    ''Η Κύπρος δεν μπήκε στην Ευρώπη για να μοιραστεί, ούτε όμως για να δεχτεί κάποια λύση τριτοκοσμική'' αναφέρει ο κ. Προδρόμου και προσθέτει πως ο συνδυασμός ''Για την Ευρώπη'' προτείνει και θα διεκδικήσει ''λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη γραμμή του Συντάγματος της Ευρώπης, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την Κύπρο''.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''αγνοεί την ένταξη στην Ευρώπη και επιμένει στο Σχέδιο Ανάν''.

    ''Με τις νέες δηλώσεις που έκαμε στην Αθήνα επανέλαβε ότι 'είναι αδύνατο να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων του Σχεδίου Ανάν'. Θέλει να το φέρει ξανά όπως είναι! Δεν πιστεύει στο τι μπορεί να πετύχουμε στην Ευρώπη'', υποστηρίζει ο κ. Προδρόμου.

    Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες - Εδρα ------------------------------------------------ Η ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία Νέοι Ορίζοντες'' διεκδικά με αξιώσεις την έκτη έδρα, δήλωσε εκ μέρους της Συνεργασίας ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Κουτσού.

    ''Πιστεύουμε ότι μπορούμε να την κατακτήσουμε. Δημιουργήθηκε κάποια σύγχυση στο όνομα του ψηφοδελτίου με αποτέλεσμα αρκετοί ψηφοφόροι να μην γνώριζαν ότι οι ΝΕΟ κατέρχονται με την Ευρωπαϊκή Συνεργασία. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι η ονομασία με την οποία κατέρχονται οι έξι υποψήφιοι μας είναι Ευρωπαϊκή Συνεργασία Νέοι Ορίζοντες'', είπε ο κ. Κουτσού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας - Νέοι Ορίζοντες.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [07] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΔΗΣΥ - Διαφωνούντες - Συμπαιγνία - Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε σήμερα ως ''ύβρη'' τις επικρίσεις που διατυπώνονται ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει σε συμπαιγνία με τα διαφωνούντα στελέχη του κόμματος που προσχώρησαν στο συνδυασμό ''Για την Ευρώπη'' με στόχο την εξασφάλιση προεκλογικών ωφελημάτων στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Ερωτηθείς μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον εάν μετά τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής ο ΔΗΣΥ θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για επαναφορά των στελεχών αυτών στο κόμμα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως ο ίδιος θεωρεί ''ύβρη ότι ο ΔΗΣΥ είναι δυνατό να βρίσκεται σε μια συμπαιγνία με όσους προσπάθησαν ή αποπειρώνται να μειώσουν τη δύναμη ή να διασπάσουν το κόμμα''.

    ''Εδώ δεν παίζονται παίγνια, εδώ κάθε μέρα καθυβρίζεται ο Πρόεδρος της παράταξης και οι οπαδοί της παράταξης από γνωστούς βουλευτές, οι οποίοι επέλεξαν τη δική τους πορεία'', συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε παρατήρηση ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου εγείρει συνεχώς θέμα συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, όχι μόνο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά για να εξετάσουν την παραπέρα πορεία της παράταξης στο Κυπριακό.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Νεοφύτου υπονοεί εκλογικό συνέδριο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εάν θα προκηρύξει συνέδριο θα είναι εκλογικό συνέδριο, διευκρινίζοντας ότι το άλλο συνέδριο για τις θέσεις της παράταξης για το εθνικό θέμα ''είναι κάτι το οποίο και βεβαίως θα γίνει''.

    Ερωτηθείς ποιοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την προκήρυξη ή όχι εκλογικού συνεδρίου, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας ''επιτρέψτε μου την πρωτοβουλία να την έχω ο ίδιος'' και πρόσθεσε ότι την αιτιολογία να την δώσει ο ίδιος.

    [08] (Κ) FEE - Κύπρος - ''Γαλάζιες σημαίες''

    Συνολικά 41 παραλίες της ελεύθερης Κύπρου θα φέρουν για φέτος τις γνωστές ''γαλάζιες σημαίες'' του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Μόρφωση (FEE) για την καθαριότητα και την υποδομή στις παραλίες, γεγονός που αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την ποιότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

    Συγκεκριμένα, το FEE στην εκστρατεία που διενήργησε σε 24 χώρες για την απονομή της γαλάζιας σημαίας για το 2004 σε παραλίες και μαρίνες, κατάταξε την Κύπρο στη 12η θέση, με 41 παραλίες.

    [09] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΚΣ ΕΔΕΚ - ΝΕΟΣ - Ομήρου

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν ''μέγιστο λάθος και πολιτικό ατόπημα'' να εκπροσωπείται η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρεις βουλευτές ενταγμένους στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός πολίτης μπορεί πολύ εύκολα να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο'' ψηφίζοντας ΚΣ ΕΔΕΚ και διασφαλίζοντας με αυτό τρόπο την εκλογή ενός Κύπριου σοσιαλιστή στην Ευρωβουλή.

    Ερωτηθείς γιατί η ΕΔΕΚ το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφώσει την προεκλογική της εκστρατεία ''κτυπώντας'' το ΔΗΣΥ και το συνδυασμό ''Για την Ευρώπη'', ο κ. Ομήρου είπε ότι ''αφού είμαστε Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είμαστε σε αντιπαράθεση με την ευρωδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα''.

    Ανέφερε ότι ''στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν δυο πόλοι και δυο κόσμοι. Από τη μια οι συντηρητικοί που εκπροσωπούνται από το ΕΛΚ και από την άλλη οι προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες εκφράζονται κυρίως μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα''.

    ''Συνεπώς όντας Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και εβρισκόμενοι σε μια προεκλογική εκστρατεία που αφορά τις ευρωεκλογές είναι φυσικό η αντιπαράθεσή μας να είναι με τις συντηρητικές εκείνες δυνάμεις που προσπαθούν να εκλέξουν τρεις ευρωβουλευτές για να τους προσθέσουν στο ΕΛΚ'', συνέχισε ο κ. Ομήρου.

    Ερωτηθείς εάν η ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ μαζί και με τη Νεολαία έχει μελετήσει το ενδεχόμενο παραίτησής της στην περίπτωση που το Κίνημα δεν εκλέξει ευρωβουλευτή, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''εμείς προχωρούμε μπροστά με αισιοδοξία και σας λέμε ότι αμετάκλητη είναι η απόφαση του κυπριακού λαού να στείλει Κύπριο σοσιαλιστή στην Ευρωβουλή''.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ πως και αυτό θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο λαός καλώς γνωρίζει ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ είναι μόνιμο και τακτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1995''.

    Αναφορά από τον κ. Ομήρου έγινε και στο πρόβλημα των ναρκωτικών με τη δέσμευση ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ ''μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη σοσιαλιστική ομάδα θα προωθήσει πολιτικές σε πανευρωπαϊκή κλίμακα που στόχο θα έχουν την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού του φοβερού κινδύνου''.

    ''Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κηρύσσουμε τον πόλεμο σε αυτή τη μάστιγα και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της φοβερής μάστιγας'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [10] (Κ) * Ευρωεκλογές - Γενικός Εφορος Εκλογών - Οδηγίες

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «χ» ή το «+» ή το «&#8730;».

    Για αυτό καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, δηλαδή «χ» ή το «+» ή το «&#8730;», μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των ανεξαρτήτων υποψηφίων της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας, πίσω από την κουρτίνα.

    Στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας μέχρι και δύο σταυρούς προτίμησης.

    Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει επίσης ότι κατά την ημέρα των Εκλογών Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πένες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Γι΄ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πένες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, σε κάθε Εκλογικό Κέντρο, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, η ψηφοφορία για τις Εκλογές Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Ιουνίου, 2004, θα αρχίσει στις 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας.

    Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει η ώρα 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 5.00 μ.μ.

    Ο Προεδρεύων Υπάλληλος κάθε Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το Εκλογικό Κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

    Η ψηφοφορία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική.

    Σε ό,τι αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών και άλλων προσώπων με φυσική ανικανότητα ο Γενικός Εφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα, μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον Προεδρεύοντα Υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

    Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον Προεδρεύοντα Υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους Βοηθούς Υπαλλήλους του Εκλογικού Κέντρου.

    Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν τέλος, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του Προεδρεύοντα Υπαλλήλου ή οιουδήποτε άλλου προσώπου.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/06/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5813      0,5847            1,7103        1,7203
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4719      0,4747            2,1066        2,1191
    Λίρα Αγγλίας   0,8682      0,8734            1,1450        1,1518
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/06/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/06/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4284*    0.4318*    231.5887    233.4267
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3313     0.3339       3.9949      3,0184
    Δολάριο Καναδά      0.3500     0.3528       2.8345      2,8571
    Κορώνα Δανίας       0.0781     0.0787      12.7065     12,8041
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0708     0.0713      14.0252     14,1243
    Κορώνα Σουηδίας     0.0636     0.0641      15.6006     15,7233
    Φράγκο Ελβετίας     0.3812     0.3842       2.6028      2,6233
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Θεοδοσίου - Αγνούμενοι - Επαφές με Αμερικανούς - Εκθεση Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να βγει το θέμα των αγνοουμένων από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται.

    [13] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - ΕΕ - Κοινωνική πολιτική

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις - Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ και του συνδυασμού ''Για την Ευρώπη'' προσπαθούν να υφαρπάξουν τη ψήφο των ακελικών ψηφοφόρων με τη δικαιολογία ότι το ΑΚΕΛ έτσι και αλλιώς θα εκλέξει δύο Ευρωβουλευτές.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, Νεοκλή Συλικιώτη, Τίτο Χριστοφίδη και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους για τη δράση που θα αναπτύξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το ΑΚΕΛ για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, άσκησε κριτική προς κάθε κατεύθυνση και προς τα ΜΜΕ ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ''αντί να συζητούνται τα θέμα της ΕΕ συζητείται το Κυπριακό''.

    Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε ότι οι Ευρωβουλευτές που θα εκλέξει το ΑΚΕΛ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη υπέρ των εργαζομένων και στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή όπως είπε η ΕΕ δεν είναι μια λέσχη καλών σαμαρειτών, αλλά ένας οργανισμός στον οποίο αντιπαλεύουν από τη μια οι δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας και από την άλλη οι δυνάμεις των εργαζομένων.

    Πρόσθεσε ότι οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ μέσα από την ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σε συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα θα προωθήσουν κατά προτεραιότητα τα θέματα: της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής σύμβασης, την εφαρμογή των εναρμονιστικών νομοθεσιών που αφορούν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και δικαιώματα καταναλωτών, την προστασία του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής.

    Πρόσθεσε ότι οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ θα διεκδικήσουν την έμπρακτη προώθηση της ισότητας των φύλων και της ίσης μεταχείρισης των ατόμων με αναπηρίες όπως και την προστασία των εργασιακών, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η δράση των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ θα είναι αποτελεσματική καθώς η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν είναι από τα μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η Ευρώπη μετά την 1η Μαϊου δεν θα είναι ίδια με την Ευρώπη των 15, προσθέτοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ χωρών, των οποίων οι λαοί έχουν ζήσει την εκμετάλλευση στο πετσί τους θα αλλάξει τα δεδομένα.

    Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι η Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε και σε συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτρεψε την έγκριση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και άρα, πρόσθεσε υπάρχουν δυνατότητες μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποτραπούν τέτοιες πολιτικές.

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται σύμμαχος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την εφαρμογή περαιτέρω κοινωνικής πολιτικής. Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή των κυπριακών συνδικάτων σε πανευρωπαϊκή απεργία κατά της οδηγίας που ιδιωτικοποιούσε εργασίες των λιμανιών.

    Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Τίτος Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι λάθος η αξιολόγηση της ισχύς, ή της δύναμης επιρροής των κομμάτων μόνο με αριθμούς. Διερωτήθηκε δε σε ποιο βαθμό κατάφεραν οι βουλευτές που είναι ενταγμένοι στο κόμματων των φιλελευθέρων κατάφεραν να αντικρούσουν την τοποθέτηση του Προέδρου των Φιλελευθέρων ο οποίος ζήτησε ξεχωριστές σχέσεις με το ψευδοκράτος σε βαθμό που να προσεγγίζει την αναγνώριση του.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            78,40  (-0,62)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    292.225
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    196.648    347,18  (-0,91)
    FTSE Med 100 **                             6.436,60  ( 0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    136.057    101,38  (-1,08)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     35.257     71,49  (-0,32)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        077     13,69  (-1,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.485     51,32  ( 1,10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.816     48,87  ( 1,16)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     36.073     21,59  (-0,74)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.767     62,79  ( 0,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.103      2,33  ( 0,43)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.732      7,86  ( 0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.539     11,63  ( 0,69)
    Ξενοδοχεία                    £      3.598     26,66  (-1,15)
    Αλλες Εταιρείες               £     28.351     64,69  (-0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Επαφές ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Η διεθνής κοινότητα αναμένει από την ε/κ πλευρά να καθορίσει τις θέσεις της ούτως ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στην οποία διήλθε το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκτακτες εκλογές - Λύση Κυπριακού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει πρόταση για τη διεξαγωγή έκτακτων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κύπρο, στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2009.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκτακτες εκλογές - Λύση Κυπριακού (2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη λήψη απόφασης στο Συμβουλιο Υπουργών, εντός της εβδομάδας, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, οι 6 ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές με τη συμμετοχή και των τουρκοκυπρίων.

    [18] (Κ) Λουτσιάνο Παβαρότι - Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου

    Η Κύπρος υποδέχεται για πρώτη φορά τον διάσημο Ιταλό τενόρο Λουτσιάνο Παβαρότι ο οποίος θα δώσει μια μοναδική συναυλία στη Λευκωσία στην τάφρο Ντ' Αβίλα μεθαύριο Τετάρτη συνοδευόμενος από την σοπράνο Σιμόνα Τοτάρο και την Προεδρική Ορχήστρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λεονέ Μανγκιέρα.

    [19] (Κ) * Ευρωεκλογές - Δημοσιογράφοι - Εκστρατείες υποψηφίων

    Πενήντα νεαροί δημοσιογράφοι από τη διευρυμένη ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκστρατεία κοινοβουλευτικών υποψηφίων για απόκτηση θέσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια των Ευρωεκλογών, μέσω του προγράμματος ''Καλύπτοντας τις εκλογές στην Ευρώπη των 25''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο, οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψήφιους και πολιτικούς που συμμετέχουν σε εθνικές εκστρατείες.

    Οι δημοσιογράφοι έτυχαν ενημέρωσης στις Βρυξέλλες από τις 28 ως τις 30 Απριλίου με στόχο την ανάλυση του προγράμματος και την ενημέρωση των συμμετεχόντων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κάνουν αναφορά στην εξέλιξη των Ευρωεκλογών σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζουν πολλά.

    Παρόλο που οι δημοσιογράφοι προέρχονται από 25 ευρωπαϊκές χώρες, οκτώ χώρες θα δεχθούν δημοσιογράφους, από τις οποίες οι τέσσερεις έγιναν πρόσφατα μέλη.

    Σκοπός είναι να παρακολουθήσουν και να καλύψουν κύρια θέματα που αφορούν ψηφοφόρους στην κάθε χώρα και να δώσουν μια διαφορετική άποψη των εκστρατειών που διεξάγονται.

    Οι δημοσιογράφοι θα στείλουν ανταποκρίσεις τόσο για τα μέσα ενημέρωσης στη δική τους χώρα και θα συμμετάσχουν σε μιαν κοινή ιστοσελίδα η οποία θα αποτελεί πηγή πληροφοριών για τις Ευρωεκλογές.

    Οι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο και θα συναντηθούν με Ευρωβουλευτές, πολιτικούς, δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό να συζητήσουν και να αναλύσουν την εκστρατεία, τα αποτελέσματα και τα κύρια θέματα που πιθανόν να προκύψουν στην Ευρώπη των 25.

    Οι δύο Κύπριοι δημοσιογράφοι που θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψηφίους στη Βόρεια Ιρλανδία από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου είναι οι Γεωργία Κοντοπίδι από την εφημερίδα Πολίτης και Aysu Basri Akter από την εφημερίδα Kibris.

    Οι τρεις δημοσιογράφοι που θα εργαστούν με κοινοβουλευτικούς υποψηφίους στην Κύπρο από τις 7 ως τις 11 Ιουνίου είναι ο Henry Borsi από την Ιταλία (θα εργαστεί με τον Αλέξη Γαλανό), η Karin Axelsson από τη Δανία (Ιωάννη Κασουλίδη) και η Louise Cullen από τη Βόρεια Ιρλανδία (Κυριάκο Τριανταφυλλίδη).

    Ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Πίτερ Σκέλτον δήλωσε πως ''είναι τιμή μας που η Κύπρος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα για το οποίο συνεργαζόμαστε με το γραφείο μας στις Βρυξέλλες''.

    ''Σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νεαρούς Ευρωπαίους δημοσιογράφους να εμποτιστούν με την ατμόσφαιρα των εκλογών σε άλλες χώρες μέλη και να αναφέρουν τις εμπειρίες τους. Την ίδια στιγμή θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλούς συναδέλφους τους από την Ευρώπη'', είπε.

    [20] (Κ) Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ - Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου

    Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αιτητών ασύλου στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησαν τα κεντρικά γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη για το πρώτο τρίμηνο του 2004 με στατιστικά στοιχεία για αιτητές ασύλου σε 29 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

    [21] (Κ) Πρεσβεία ΗΠΑ - Ρίγκαν - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών

    [23] (Κ) ΕΕ - Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο έστειλε στις 4 Ιουνίου επιστολή στην Τουρκική Κυβέρνηση, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί σχετικά με τους λόγους που δεν έχει επεκταθεί ακόμη και στην Κύπρο η τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 June 2004 - 17:49:23 UTC