Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) *Ευρωεκλογές - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Μάτσης
  • [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Εκθεση
  • [03] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Ταξίδι στις πέντε Ηπείρους
  • [04] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) *Ευρωεκλογές - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Μάτσης

    [02] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Εκθεση

    Η λύση του Κυπριακού απαιτεί περισσότερα από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο σχέδιο, χρειάζεται θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική ηγεσία από τις δύο πλευρές στο νησί, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση με αποφασιστικότητα και να πειστεί ο κόσμος για την ανάγκη συμβιβασμού, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε έκθεσή του για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο.

    Στην έκθεση, ο κ. Ανάν επισημαίνει ότι το σχέδιό του για συνολική διευθέτηση παραμένει η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι μπορούν να πετύχουν λύση, σημειώνοντας ότι, εφόσον τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου οδήγησαν σε αδιέξοδο, δεν βλέπει οποιανδήποτε βάση για την επανάληψη των καλών του υπηρεσιών, ενόσω παραμένει αυτό το αδιέξοδο.

    Αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίτευξη συνολικής διευθέτησης, ο κ. Ανάν δίδει τη δομή του τελικού σχεδίου, καθώς και περίληψη των κύριων βελτιώσεων, και συνεχίζει με αναφορά στις εξελίξεις που οδήγησαν στα δημοψηφίσματα.

    Αναφέρει ότι στην τ/κ πλευρά ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''τάχθηκε σθεναρά υπέρ του 'Ναι''', ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αντιτάχθηκε σε αυτό.

    ''Στην ε/κ πλευρά, η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη'', σημειώνει ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 7 Απριλίου 2004 κάλεσε τον λαό να απορρίψει το σχέδιο με ένα 'ηχηρό Οχι'''.

    ''Ανάμεσα σε άλλα, η ομιλία προκαλούσε τη σοφία του να 'διαλύσουμε το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μας τη στιγμή ακριβώς που ενισχύει την πολιτική του βαρύτητα, με την ένταξή του στην ΕΕ'. Εκπλάγηκα με αυτή την εκτίμηση, υπό το φως αυτών που μου είχε πει ο κ. Παπαδόπουλος στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο. Εκπλάγηκα επίσης για την ερμηνεία του επί του σχεδίου, αφού το σχέδιο διαμορφώθηκε για να επιτρέψει σε κάθε πλευρά να διατηρήσει τη θέση του για το πώς θα επέλθει η νέα τάξη πραγμάτων'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι, ''δεδομένου του τι μου είχε πει στη Χάγη τον Μάριο του 2003, ανησυχούσα πως η ομιλία του Ε/Κ ηγέτη φαινόταν να αμφισβητούσε πολλές θεμελιώδεις πτυχές του σχεδίου, ακόμα όταν αναγνώριζε πως η τελική εκδοχή περιείχε βελτιώσεις''.

    ''Δεν πιστεύω ότι η ομιλία αντικατόπτριζε με ακρίβεια το περιεχόμενο του σχεδίου για ένα φάσμα θεμάτων. Ούτε δέχομαι το επιχείρημα στην ομιλία, που επαναλήφθηκε στη συνέχεια, ότι όταν το σχέδιο οριστικοποιείτο, οι ανησυχίες της Τουρκίας ικανοποιούνταν και οι ανησυχίες των Ε/Κ αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ισως να ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν και άλλες ε/κ ανησυχίες, εάν η ε/κ πλευρά ήταν πιο πρόθυμη να εμπλακεί σε πάρε δώσε στο Μπούργκενστοκ και νωρίτερα, και να θέσει προτεραιότητες για τους στόχους της'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει εξάλλου ότι τα ε/κ κόμματα στην Κύπρο, όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έπρεπε να τοποθετηθούν υπό το φως του διαγγέλματος του Προέδρου Παπαδόπουλου και, ''επειδή αναμένετο το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η εκστρατεία του 'Ναι' δεν ξεκίνησε μέχρι μόλις 10 ημέρες πριν το δημοψήφισμα''.

    ''Το σχέδιό μου, που είχε ακινητοποιηθεί για ένα χρόνο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, έχει τώρα προσαράξει στην απόφαση του ε/κ εκλογικού σώματος. Η μοίρα του είναι μια ισχυρή ένδειξη των δυσκολιών στην εξεύρεση λύσης αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος'', σημειώνει ο κ. Ανάν.

    Αναφέρει ότι ''μια λύση φυσικά απαιτεί περισσότερα από ένα συνολικό και προσεκτικά ισορροπημένο ειρηνευτικό σχέδιο, χρειάζεται επίσης θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική ηγεσία στις δύο πλευρές του νησιού, καθώς και στην Ελλάδα και την Τουρκία, όλα ταυτόχρονα, έτοιμοι να διαπραγματευτούν με αποφασιστικότητα και να πείσουν τον λαό τους για την ανάγκη συμβιβασμού''.

    ''Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το άνοιγμα του δρόμου για την Τουρκία προς αυτόν τον σκοπό παρείχε το πλαίσιο για ισορροπημένα κίνητρα. Η ηγεσία των Τ/Κ και η Τουρκία δεν άδραξαν εκείνη την ευκαιρία ενόσω υπήρχε. Μέχρι να ήταν πρόθυμοι και ικανοί να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση, τα κίνητρα για συμβιβασμό στην ε/κ πλευρά είχαν ουσιαστικά αποδυναμωθεί, η ε/κ ηγεσία ακολουθούσε λιγότερο ευέλικτη πολιτική, και ο χρόνος ήταν πολύ λίγος'', αναφέρει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι ''ενώ το σχέδιο είναι νομικά άκυρο μετά το δημοψήφισμα, η αποδοχή του από το τ/κ εκλογικό σώμα σημαίνει ότι η μορφή οποιασδήποτε τελικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου φαίνεται να έχει καθοριστεί''.

    ''Το σχέδιο παραμένει η μόνη προβλεπτή βάση στην οποία οι Κύπριοι πρέπει να πετύχουν λύση'', σημειώνει.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι ''η απόρριψη ενός τέτοιου σχεδίου από το ε/κ εκλογικό σώμα αποτελεί μεγάλη υποτροπή'', προσθέτοντας ότι ''οι Ε/Κ δικαιωματικά αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την απόφασή τους''.

    ''Ισως για ένα φάσμα λόγων το εκλογικό σώμα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για την απόφαση την οποία έπρεπε να λάβει'', αναφέρει, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''το μέγεθος καθεαυτό της αρνητικής ψήφου εγείρει ακόμη πιο θεμελιώδη ερωτήματα'', δηλαδή ''ενώ δηλώνουν σθεναρά την επιθυμία τους για επανένωση, πολλοί βλέπουν ότι από μία λύση έχουν πολύ λίγα να κερδίσουν και πολλή αναστάτωση και κίνδυνο''.

    Ο κ. Ανάν συνεχίζει με το να καλωσορίσει την απόφαση των Τ/Κ. ''Εχουν ξεκάθαρα και πειστικά ταχθεί υπέρ της επανένωσης της Κύπρου σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία'', σημειώνει.

    ''Ενώ οι Τ/Κ ίσως νοιώθουν απόρριψη μετά την ψήφο της 24ης Απριλίου, η καλύτερη τους οδός είναι να μην γυρίσουν την πλάτη στην επανένωση, αλλά να διπλασιάσουν την αποφασιστικότητά τους για να την πετύχουν. Εκείνοι, και η Τουρκία, συμβουλεύονται να αδράξουν κάθε ευκαιρία για να τείνουν χείρα στους Ε/Κ και να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσουν τη συμφιλίωση'', αναφέρει ο κ. Ανάν.

    Προσθέτει ότι μετά το δημοψήφισμα, ''η κατάσταση των Τ/Κ καλεί την προσοχή της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    ''Η αναγνώριση ή η υποβοήθηση της απόσχισης ξεκάθαρα αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ήταν αντίθετες με τον στόχο ως σύνολο. Τέτοια βήματα ούτε σέβονται τη βούληση των Τ/Κ, οι οποίοι έχουν ψηφίσει υπέρ της επανένωσης. Ωστόσο, αυτή η ψηφοφορία έχει λύσει οποιανδήποτε λογική πιθανόν να υπήρχε για την πίεση και απομόνωσή τους. Η ραγδαία αντίδραση της ΕΕ στη νέα κατάσταση ήταν ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα'', αναφέρει.

    Οσον αφορά το μέλλον της αποστολής των καλών του υπηρεσιών, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων ήταν ένα αδιέξοδο'' και σημειώνει: ''Δεν βλέπω οποιανδήποτε βάση για επανέναρξη των καλών μου υπηρεσιών ενόσω παραμένει αυτό το αδιέξοδο''.

    ''Πιστεύω ότι είναι καιρός για μια θεμελιώδη επανεκτίμηση ολόκληρου του φάσματος των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Κύπρο'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι προτίθεται να προβεί σε ''αναθεώρηση, εντός τριών μηνών, της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων της δύναμης και της έννοιας της αποστολής, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, των θέσεων των μερών, και οποιωνδήποτε απόψεων που πιθανόν να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    [03] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Ταξίδι στις πέντε Ηπείρους

    Το ταξίδι της στον κόσμο αρχίζει απόψε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η Ολυμπιακή Φλόγα, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης στις πέντε ηπείρους.

    Εκεί, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου σε ειδική τελετή την παρέδωσε στο πλήρωμα του ειδικά διαμορφωμένου αεροσκάφους που θα την ταξιδέψει ανά την υφήλιο.

    Στον σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, επεσήμανε πως «με τα δύο αεροπλάνα μας, τον Δία και την Ήρα, ταξιδεύει από σήμερα - και για 36 ημέρες - η ίδια η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη προσπάθεια προβολής της διοργανώτριας χώρας των Αγώνων που έγινε ποτέ».

    Η κ. Αγγελοπούλου πρόσθεσε ότι «τα οφέλη που θα προκύψουν, απ΄ αυτό το άνοιγμα της χώρας μας στον κόσμο, θα είναι ανεκτίμητα και θα τα εισπράξουν όλοι οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια».

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία θα ξεκινήσει το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας για να επισκεφτεί 33 πόλεις, σε 27 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να ανάψει τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 13 Αυγούστου και να σημάνει την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων» είπε η κ. Αγγελοπούλου.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα μεταλαμπάδευσε σε ειδική λυχνία στο Παναθηναϊκό Στάδιο στέλεχος της Λαμπαδηδρομίας και την παρέδωσε στον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004 και Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων, Μάρτων Σίμιτσεκ, λίγο μετά τις 19:30.

    Ακολούθως, η πομπή των οχημάτων, συνοδευόμενη τιμητικώς από άνδρες της Ομάδας Ζ της Ελληνικής Αστυνομίας, κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ο κ. Σίμιτσεκ παρέδωσε τη Φλόγα στην Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στη διάρκεια της τελετής που οργανώθηκε στο αεροδρόμιο, την Ολυμπιακή Φλόγα αποχαιρέτησαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι πρέσβεις όλων των κρατών όπου θα ταξιδέψει η Φλόγα, έχοντας στο πλευρό τους τη σημαία της χώρας τους που την κρατούσαν παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες.

    Η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας παιάνισε τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι Ολυμπιονίκες Νίκος Κακλαμανάκης, Νίκη Μπακογιάννη και Δημοσθένης Ταμπάκος κρατούσαν την ελληνική, την ολυμπιακή και τη σημαία της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ σε δήλωση του επισημαίνει πως «καθώς η φλόγα αναχωρεί από την Ελλάδα για το ταξίδι της στις πέντε ηπείρους που συμβολίζεται από τους Ολυμπιακούς Κύκλους, υπενθυμίζει στον κόσμο τις παγκόσμιες Ολυμπιακές αξίες».

    «Άντρες, γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρία ή χωρίς, αθλητές υψηλών επιδόσεων ή ερασιτέχνες, κάτοικοι αναπτυγμένων ή αναπτυσσόμενων χωρών, η Φλόγα μας ενώνει όλους» πρόσθεσε ο κ. Ρογκ.

    Πρώτος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας είναι το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου τελέστηκαν οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Θα ακολουθήσουν: Μελβούρνη (5/6), Τόκιο (6/6), Σεούλ (7/6), Πεκίνο (9/6), Δελχί (10/6), Κάιρο (11/6), Κέιπ Τάουν (12/6), Ρίο ντε Τζανέιρο (13/6), Πόλη του Μεξικού (15/6), Λος Άντζελες (16/6), Σεντ Λούις (17/6), Ατλάντα (18/6), Νέα Υόρκη (19/6), Μόντρεαλ (20/6), Αμβέρσα (21/6), Βρυξέλλες (22/6), Άμστερνταμ (23/6), Γενεύη (24/6), Λοζάννη (24/6), Παρίσι (25/6), Λονδίνο (26/6), Βαρκελώνη (27/6), Ρώμη (28/6), Μόναχο (29/6), Βερολίνο (30/6), Στοκχόλμη (1/7), Ελσίνκι (2/7), Μόσχα (3/7), Κίεβο (5/7), Κωνσταντινούπολη (6/7), Σόφια (7/7) και Λευκωσία (8/7).

    ΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ

    Το αεροσκάφος που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα, είναι βαμμένο με τα χρώματα και τα σήματα της ΑΘΗΝΑ 2004 και της Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας, φέρει το όνομα «Ζευς» και αναχώρησε για το Σίδνεϊ, όπου θα φθάσει στις 6 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα - αύριο βράδυ ώρα Ελλάδας).

    Καθ όλο το ταξίδι η Ολυμπιακή Φλόγα φυλάσσεται στις ειδικές Λυχνίες (lanterns) που είναι φτιαγμένες από σίδερο, ατσάλι και γυαλί. Το ύψος της λυχνίας είναι 35 εκατοστά και το βάρος της περίπου 1.902 γραμμάρια.

    Γύρω από το τζάμι της, υπάρχουν 5 ατσαλένιες μπάρες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν το γυαλί.

    Το φυτίλι είναι ειδικό (άκαπνο και βραδύκαυστο) και ποτίζεται εσωτερικά από έναν μηχανισμό ο οποίος τροφοδοτεί το υγρό καύσης (παραφινέλαιο) συνεχώς. Η λυχνία μπορεί να ανεφοδιαστεί, με απόλυτη ασφάλεια, ενώ το φυτίλι είναι αναμμένο.

    Ένα δεύτερο αεροσκάφος, όμοιου τύπου, λευκό, χωρίς διακριτικά, το οποίο φέρει το όνομα «Ήρα» μεταφέρει το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη του τεράστιου αυτού διεθνούς εγχειρήματος. (KYΠΕ/ΧΡΝ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Παραστάσεις κυπριακών ηθογραφικών κωμωδιών ------------------------------------------------------ Η Θεατρική Ομάδα της Τηλεοπτικής Εκπομπής «Η Κύπρος μας» Νέας Υόρκης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 15η επέτειο από την ίδρυσή της, παρουσίασε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία, στην Αστόρια τις κυπριακές ηθογραφικές κωμωδίες «Να κοπιάσεις κύριε Μάκη» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, «Το φετζιάνιν του καφέ» του Κυριάκου Φλουρή και «Το γλέντι» του σκηνοθέτη και ιδρυτή της θεατρικής ομάδας Πέτρου Πετρίδη.

    Οι ομογενείς ηθοποιοί Ανδρέας Χατζηιωάννου, Ισμήνη Μιχαηλίδου, Μελής Γεωργίου, Κώστας Μιχαήλ, Ισμήνη Τεγερίδου-Φάκας, Στέφανος Στεφάνου, Ριάνα Αθανασίου, Σωτήρης Χαραλάμπους, Μαρίνα Μέη, Πάνος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κολιάς και Κωνσταντίνος Χίνης ερμήνευσαν άψογα τους ρόλους ενώ εντύπωση έκαναν και τα εξαιρετικά σκηνικά του ζωγράφου Γιώργου Χριστοφή.

    Την πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη και η κόρη της Αννας Βίσση, Σοφία Καρβέλα.

    Η κ. Μαυρομμάτη, σε σύντομο χαιρετισμό, αφού συνεχάρη το σκηνοθέτη και όλους τους συντελεστές της παράστασης τόνισε τη σημαντική προσφορά της Θεατρικής Ομάδας στην προβολή του κυπριακού πολιτισμού και ιδιαίτερα του κυπριακού θεάτρου στην Αμερική.

    Η Θεατρική Ομάδα έχει ήδη ανεβάσει με επιτυχία τις ηθογραφίες «Η Τταλλού η προξενήτρα» του Ανθου Ροδίνη, «Η Γιαλλουρού» του Μιχάλη Πασιαρδή, «Αγάπες τζιαί καμοί» του Λευτέρη Χατζηιωάννου και πολλά άλλα μονόπρακτα. Διοργάνωσε επίσης πολλές αξιόλογες εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ---------------------------------------------------- Με Πατριαρχική Θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα, τιμήθηκε η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, την Κυριακή 30 Ιουνίου ε.ε. Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο Ζ΄ πλαισίωσαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεώργιος και ο ιερός κλήρος των Πατριαρχείων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας Χειμωνέττος.

    Στην Πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄» κ. Νικόλαος Παπαντώνης πλήθος παροίκων καθώς και πάρα πολλοί προσκυνητές από Ελλάδα και Κύπρο.

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές του κόσμου στην Μεγάλη Αίθουσα της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα. Στην συνέχεια δέχθηκε ομάδες προσκυνητών από Ελλάδα και Κύπρο. Απευθυνόμενος ο Μακαριώτατος στους προσκυνητές αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στο σημαντικό ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αφρικανική γη.

    Την επομένη, 31 Μαΐου ε.ε., Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό. Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος δέχθηκε ομάδες προσκυνητών από Ελλάδα και Κύπρο και αμέσως μετά μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας που ήρθαν να πάρουν την ευχή του ενόψει των σχολικών εξετάσεων. Ο Μακαριώτατος τους παρότρυνε να επιδιώκουν πάντα το καλό γιατί έτσι ο Θεός θα είναι πάντα μαζί τους και θα οδηγεί τα βήματά τους.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    Αλεξάνδρεια, 1 Ιουνίου 2004

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ --------------------------------------------------------------- Κατόπιν συνεννοήσεως της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ΄ με τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας κ. Πέτρο Τατούλη, έφθασε την Τετάρτη 26η Μαίου ε.ε., στο Κάιρο, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελούμενο από τον κ. Ισίδωρο Κακούρη, Διευθυντή Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, την κ. Αναστασία Τούρτα Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την κ. Μάνια Φουντούκου Διευθύντρια Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, την Συντηρήτρια κ. Ιωάννα Στυψιανού και τον Αρχιτέκτονα κ. Νικόλαο Βρανίκα.

    Από την επομένη, Πέμπτη 27 Μαίου έως και την Παρασκευή 28 Μαίου το κλιμάκιο του Υ. ΠΟ. παρέμεινε στο Κάιρο όπου επισκέφθηκε τον υπό αναστήλωση Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου και την παρακείμενη Πατριαρχική Επιτροπεία, επίσης την Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καίρου στην οποία χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αναστηλωτικές εργασίες εξ αιτίας της φθοράς που έχει υποστεί από τον χρόνο.

    Το Σάββατο 29 Μαίου το κλιμάκιο του Υ. ΠΟ. έφθασε στην Αλεξάνδρεια. Αφού συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Πατριαρχικό Μέγαρο, στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, στην υπόγεια στέρνα, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε κάτω από το Πατριαρχικό Μέγαρο και που πρόκειται να στεγάσει το Σκευοφυλάκειο. Επίσης Επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Ιμπραημίας και τα Ελληνικά Κοιμητήρια.

    Την Κυριακή 30 Μαίου, παρακάθισαν στην Πατριαρχική Τράπεζα και στην συνέχεια είχαν συνεργασία με τον Μακαριώτατο σχετικά με τα παραπάνω.

    Η συνεργασία αυτή του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με την κ. Τούρτα και τον κ. Βρανίκα, οι οποίοι παρέμειναν στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να ασχοληθούν με την μελέτη των χώρων, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αναχώρησαν για την Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής 30 Μαίου

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 June 2004 - 19:49:17 UTC