Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λιλλήκας - Χάρβαρντ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ - Εκθεση
  • [04] (Κ) Βρετανία - Βίλιερς - Τουίν - Στρο - Κύπρος
  • [05] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - "Στρατοδικείο" - Δημοψήφισμα - Ελιά
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Κλιμάκιο οίκου Fitch στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ - Ομιλία (2)
  • [09] (K) ΟΗE - Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - "Χαλκίν Σεσί"
  • [10] (Κ)* Ευρωεκλογές - Εκπρόσωπος
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [12] (Κ) Ελλάδα - Ρουσόπουλος - Αγνοούμενοι
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - ΕΔΗ - ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Aνεργία - Απρίλιος - Κύπρος - ΕΕ
  • [18] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση (1)
  • [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση (2)
  • [20] (Κ) Ελληνική Τράπεζα- Νέο κτίριο - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [21] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας - Πετρέλαιο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λιλλήκας - Χάρβαρντ

    Με μεγάλες τιμές και επισημότητα η ηγεσία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποδέχθηκαν χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας Γιώργο Λιλλήκα και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, στο κάμπους του φημισμένου πανεπιστημίου, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση που θα έχει αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι εκθέσεις του κ. Ανάν για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα όσα δήλωσε για το Κυπριακό και τη διαδοχή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και οι συζητήσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του κυπριακού Συντάγματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για το πρόβλημα χρήσης του ονόματος ''Συναγερμός'' και την αναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το εάν δικαιούται ή όχι ο Συναγερμός για την Ευρώπη να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό, για τη μελέτη από την κυβέρνηση του ενδεχομένου μείωσης της στρατιωτικής θητείας κατά ένα μήνα, για την αποποινικοποίηση των υποθέσεων που αφορούν αστικά χρέη και για την έναρξη χθες των ενιαίων εξετάσεων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα προθέσεων από τον ΟΗΕ'' πως αναμένεται να κυκλοφορήσουν σήμερα ταυτοχρόνως οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, με τις οποίες -σύμφωνα με την εφημερίδα- θα γίνεται εισήγηση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αναθεώρηση του ρόλου και της αποστολής της, ενώ η έκθεση για το Κυπριακό θα περιλαμβάνει νουθεσίες προς τους Ελληνοκυπρίους και εισηγήσεις για στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει πως στο Υπουργείο Αμυνας γίνονται σκέψεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας κατά ένα μήνα.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Σήμανε συναγερμός για όλους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό, αλλά και πρακτικό -για λόγους ευρωεκλογών- πρόβλημα με την κατάθεση στο Γενικό Εφορο Ευρωεκλογών δύο ψηφοδελτίων με τη λέξη ''Συναγερμός'' στο όνομά τους. Στο ζήτημα που προέκυψε μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Συναγερμού για την Ευρώπη καλείται να δώσει λύση το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει παραπέμψει το θέμα στην αυριανή του συνεδρία και ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη ετοιμασία των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Αλλη είδηση είναι η προώθηση νομοθεσίας στη Βουλή για αποποινικοποίηση των δικαστικών υποθέσεων που αφορούν αστικά χρέη, οπόταν δεν θα κλείνονται στη φυλακή όσοι καταδικάζονται για τα αδικήματα αυτά.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μονόδρομος η τροποποίηση'' γράφει πως πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία φαίνεται να συμφωνούν ότι επιβάλλεται η χωρίς καθυστέρηση τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς πολλές πρόνοιές του αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο ΔΗΣΥ δήλωσε χθες διά του Βουλευτή του και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ότι είναι έτοιμο το κόμμα να καταθέσει τη δική του πρόταση νόμου για το θέμα αυτό εντός Ιουνίου, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στους δισταγμούς της. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, με επιστολή του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο εισηγείται όπως εξετασθεί από το Εθνικό Συμβούλιο το θέμα επέκτασης των δικαιωμάτων των Βρετανικών Βάσεων.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Καψόνι μαθητών στην πρεμιέρα των εξετάσεων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με προβλήματα και παράπονα από μαθητές και γονείς άρχισαν χθες οι ενιαίες εξετάσεις με πρώτο μάθημα τα Νέα Ελληνικά. Οι φιλόλογοι καθηγητές που κλήθηκαν να διορθώσουν τα γραπτά των μαθητών παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν ασάφειες σε ορισμένα θέματα, ενώ οι γονείς ζητούν όπως βαθμολογηθούν με επιείκεια οι μαθητές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, εξήγησε τη θέση του στο Κυπριακό και τη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Ως προς τη διαδοχή του, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να τον διαδεχθεί άτομο με παρόμοιες ιδέες και όραμα, έστω και αν δεν προέρχεται από το δικό του πολιτικό κόμμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Στην κόψη του ξυραφιού'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως ''θερμός μήνας για το Κυπριακό'', καθώς αναμένονται σημαντικές συναντήσεις και επαφές στο διεθνή χώρο και ότι οι Αμερικανοί θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτές, συμμετέχοντας σε ανώτατο επίπεδο και έχοντας ως βασικό άξονα τις σχέσεις τους με την Τουρκία και την ενίσχυση της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει πως εξαντλούνται τα λατομικά αποθέματα στην επαρχία Πάφου και ότι λατόμοι επιχειρούν ''να βάλουν χέρι'' στο δάσος της Πόλεως Χρυσοχούς ζητώντας άδειες λατόμευσης και θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή αυτή.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στον Ανάν με θέσεις'' ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της ώστε να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού και ταυτοχρόνως να αποτραπεί οποιαδήποτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Ταυτοχρόνως, έχει την προσοχή της στραμμένη στην αυριανή συνάντηση που θα έχει στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον κ. Ανάν και η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ολοκληρώσει τις σκέψεις του για τη συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών και των σπουδαστών της Νοσηλευτικής Σχολής με αφορμή τη νέα νομοθεσία για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τη στελέχωσή τους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Φιλιππινέζα έτυχε μεταχείρισης όπως αυτής ενός ζώου'' γράφει στο κύριο θέμα πως, σύμφωνα με παράπονο του Προξένου των Φιλιππινών το οποίο τέθηκε υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου, 48χρονη οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες δέχθηκε ένεση με βάλιουμ, πέρασε αρκετές ημέρες στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, φυλακίστηκε και τελικά απελάθηκε. Αλλη είδηση είναι η έναρξη παραχώρησης και στην Κύπρο υπηρεσιών καλωδιακής τηλεόρασης και το όφελος για τους πολίτες - καταναλωτές από τον επερχόμενο ανταγωνισμό και τις πολλές επιλογές που τους παρέχονται.

    [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ - Εκθεση

    Κυκλοφορεί σήμερα επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, αλλά θα καλεί το ΣΑ να επανεξετάσει εντός 2-3 μηνών την παρουσία της. Οι διαβουλεύσεις στο ΣΑ θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα, για την υιοθέτηση ψηφίσματος προ της 15ης Ιουνίου.

    Η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, ωστόσο, ως κίνηση αβροφροσύνης και αποφυγή αιφνιδιασμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που θα συναντάται με το Γενικό Γραμματέα το πρωί της ιδίας ημέρας (11.00 τοπική ώρα), θα δοθεί στα μέρη κάποια στιγμή σήμερα.

    [04] (Κ) Βρετανία - Βίλιερς - Τουίν - Στρο - Κύπρος

    Στην ημερήσια διάταξη της βρετανικής κυβέρνησης δεν βρίσκεται ούτε η αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ούτε και πρόθεση να τιμωρηθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα για τη στάση της στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο.

    Σε επιστολή του προς τους Βρετανούς ευρωβουλευτές Τερέζα Βίλιερς και Ιαν Τουίν οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί ως προς τη στάση της κυβέρνησης των Εργατικών στο θέμα του ''τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων'', ο κ. Στρο διαβεβαιώνει ακόμη ότι στόχος του Λονδίνου παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    [05] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - "Στρατοδικείο" - Δημοψήφισμα - Ελιά

    Αριθμός Τ/Κ δημοσιογράφων θα προσαχθούν ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου επειδή στις 25 Μαρτίου 2003 διενήργησαν συμβολικό δημοψήφισμα στο κατεχόμενο χωριό Ελιά για λύση του Κυπριακού, επανένωση της νήσου και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα από τη Βοστόνη στη Νέα Υόρκη, όπου στις 11 αύριο το πρωί τοπική ώρα θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει αύριο σε πανομογενειακή συγκέντρωση και θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο συνοδεύει ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, θα απονείμει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και στον ομογενή Αλεξ Σπανό το παράσημο του τάγματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο γύρω στις 10 Ιουνίου.

    Παπαδόπουλος - Χάρβαρντ - Ομιλία -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί μια καλή βάση για λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ''κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κριτικάρει ή να εκδικείται ή να τιμωρεί έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος κατά την άσκηση του ανώτατου δικαιώματός του κατά ένα δημοκρατικό τρόπο απέρριψε ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε από άλλους και καθόριζε το μέλλον του όπως και το μέλλον των επόμενων γενιών''.

    Σε ομιλία του χθες στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''σεβόμαστε την άποψη και την εκτίμηση των ξένων ότι το σχέδιο Ανάν 5 ήταν 'μια μοναδική ευκαιρία που χάθηκε' και 'ένα μοναδικό ισοζυγισμένο και δίκαιο' σχέδιο'', προσθέτοντας ωστόσο πως ''απαιτούμε να έχουμε το ισότιμο δικαίωμα να το κρίνουμε διαφορετικά''.

    Μιλώντας σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από ακαδημαϊκούς και φοιτητές (μεταξύ άλλων και ο κοσμήτορας της Σχολής) όπως και ομογενείς της Βοστόνης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι «η απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Πιστεύουμε ακόμη πως είναι μία καλή βάση για λύση. Αποδεχόμαστε ακόμη μία διζωνική, δικοινοτική μορφή ομοσπονδίας, αλλά αυτή την εκδοχή του σχεδίου δεν την αποδέχθηκε», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η πλευρά μας δεν αποδέχεται το «ή αυτό ή τίποτε. Μην ξεχνούμε ότι αυτό μας λέχθηκε και πέρυσι, με ένα σχέδιο που από τότε άλλαξε σημαντικά. Ο ορθός τρόπος είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά μέχρις ότου φτάσουμε σε ένα σχέδιο που είναι τόσο λειτουργικό, όσο και ισοβαρές και αποδεκτό από όλους μας.

    Οι πολιτικές διαφορές, πρόσθεσε, σε αυτή την εποχή της διαφωτίσεως, πρέπει να επιλύονται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου και αρχών και όχι μέσω επιβολής στην υπηρεσία εξωγενών μέτρων και ξένων συμφερόντων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σχεδόν πλήρη ικανοποίηση από μέρους του Γενικού Γραμματέα των απαιτήσεων της Τουρκίας, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    «Ο κ. Ζιγιάλ (Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών) επέδωσε έγγραφο δύο σελίδων με έντεκα αιτήματα, επτά εκ των οποίων εξυπηρετούσαν τα τουρκικά συμφέροντα και τέσσερα τα τουρκοκυπριακά. Από τα ένδεκα πήρε τα 10,5».

    Σε ερώτηση φοιτητή αν νιώθει απομονωμένος διεθνώς μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «μέχρι σήμερα δέχθηκε στην Κύπρο τρεις αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ. Ηταν στο Δουβλίνο όπου συναντήθηκε με άλλους 15 αρχηγούς κρατών και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. Ερχομαι'', συνέχισε, ''από το Μεξικό, όπου παρευρέθηκα σε συνδιάσκεψη 58 χωρών, μεταξύ των οποίων οι 25 της ΕΕ. Εκτός και αν αυτοί οι κύριοι είναι τόσο ευγενείς και υποκριτικά με δέχονται με τόσα καλωσορίσματα και σκέψεις, δεν νιώθω απομονωμένος».

    Σε παρατήρηση ότι δεν έγινε δεκτός από Αμερικανούς επισήμους, παρά τις προσπάθειες των Ομογενών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε να συναντηθεί με κανένα επίσημο, γιατί δεν πιστεύει ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη.

    «Δεν πιστεύω ότι τα συναισθήματα ή το κλίμα είναι τέτοια ώστε μία παρόμοια συνάντηση να είναι κάτι περισσότερο από τυπική και μη παραγωγική, σε σχέση με το πώς αναμένουμε να είναι οι συναντήσεις μας με υψηλού επιπέδου Αμερικανούς αξιωματούχους».

    Επιπλέον διευκρίνισε ότι συναντάται τακτικά με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο και συζητούν διάφορα θέματα. ''Οπότε, δεν θα συμφωνούσα μαζί σας ότι υπάρχει απομόνωση», είπε.

    Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας και τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος, είπε ότι «αν τα άλλα 24 ισότιμα μέλη της ΕΕ αποφασίσουν ότι η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στην ΕΕ, ή να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών, η Κύπρος δεν θα προβάλει ένσταση. Η Κύπρος θα καλωσόριζε την Τουρκία στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι θα συμπεριφερόταν ως ευρωπαϊκό κράτος, σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που οπωσδήποτε απαγορεύει οποιοδήποτε κράτος μέλος να έχει στρατεύματα εισβολής σε έδαφος άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

    Κάλεσε διάφορες χώρες να μην λάβουν μέτρα και βήματα που «θα ενθαρρύνουν την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιχειρήσει να μονιμοποιήσει τη διαίρεση με μέτρα και βήματα που αποτρέπουν την επανένωση της χώρας, και μας υποχρεώσουν σε θέση αυτοάμυνας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε ως θετικές τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ανέπτυξε στο ακροατήριο τα μέτρα για τους Τ/Κ που εισηγήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση προς την ΕΕ.

    «Εκεί που διαφωνούμε είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε να στοχεύουν στην επανένωση του νησιού μας. Οχι στο να μονιμοποιήσουν τη διαφορά. Δεν μπορεί να υπάρχει απευθείας εμπόριο, γιατί θα διαιώνιζε τη διαίρεση. Δεν μπορούν να υπάρχουν απευθείας πτήσεις, ή χρήση των λιμανιών της κατεχόμενης περιοχής, γιατί θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και τέλος, θα ήταν αντίθετο από το στόχο της ΕΕ να ληφθούν μέτρα για επανένωση της νήσου, κι όχι δημιουργίας δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

    Την ομιλία παρακολούθησαν επίσης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, που συνοδεύει τον Πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπίκας.

    Παπαδόπουλος - Χάρβαρντ - Τιμές ------------------------------- Με μεγάλες τιμές και επισημότητα η ηγεσία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποδέχθηκαν χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Βιομηχανίας Γιώργο Λιλλήκα και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, στο κάμπους του φημισμένου πανεπιστημίου, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

    Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες το πρωϊ, όπου ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με την οποία θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας η Κυπριακή Δημοκρατία Μπάρι Μπλουμ, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της αντιπροσωπείας η ηγεσία της Σχολής και στη συνέχεια έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον κοσμήτορα Μπλουμ και τον Υπουργό Γιώργο Λιλλήκα.

    «Η σημασία που δίδει η Κύπρος σε αυτή την πρωτοβουλία, τεκμηριώνεται με την παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, που βρίσκεται εδώ για να υπογράψει τη συμφωνία», είπε ο κ. Λιλλήκας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα τιμήσει τη συμφωνία και θα πράξει τα μέγιστα για να καταστεί επιτυχής αυτή η διεθνής πρωτοβουλία».

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι οικονομίες του 21ου αιώνα θα βασίζονται «στη γνώση και τις συνεχείς αλλαγές. Η τεχνολογία της πληροφόρησης, και όχι μόνο, έθεσε ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο υψηλό ρυθμό στη μεταφορά γνώσεως και στοιχείων όπως και στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Οι αλλαγές σ όλους τους τομείς της ζωής έχουν επιταχυνθεί. Ο μέσος όρος ζωής μίας εφεύρεσης και του καινούργιου σμίκρυνε''.

    Σήμερα, υπογράμμισε, η επιτυχία δεν υποστηρίζεται μόνο από την κατοχή της γνώσης, αλλά απαιτείται η δυνατότητα ταχείας προσαρμοστικότητας.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη σημασία που δίδει η ΕΕ στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως και η κυπριακή κυβέρνηση που δεσμεύθηκε να δαπανήσει στα επόμενα χρόνια το 1% του ΑΕΠ.

    «Η κυβέρνηση'', είπε, ''προετοίμασε μία συνολική στρατηγική που θα δημιουργήσει το περιβάλλον και την υποδομή για την προσέλκυση επενδύσεων στην έρευνα», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αποδώσει αμοιβαία οφέλη και στο Χάρβαρντ και στην Κύπρο.

    «Θα υπάρξουν επίσης οφέλη για τις γειτονικές προς την Κύπρο χώρες, καθώς το περιβάλλον δεν έχει σύνορα και οι λύσεις στη μόλυνση του περιβάλλοντος θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν περιφερειακή, αν όχι παγκόσμια εφαρμογή», συνέχισε.

    Καταλήγοντας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μόνο την αρχή. «Η επιτυχής εφαρμογή ελπίζουμε θα μας οδηγήσει σε πολύ περισσότερα».

    Το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο του Πανεπιστημίου και διάφορες εκδηλώσεις προς τιμή του. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την υπογραφή τα μεσάνυχτα της συμφωνίας και το επίσημο δείπνο που θα ακολουθήσει.

    ΓΓ ΟΗΕ - Εκθέσεις ------------------ Κυκλοφορεί σήμερα επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας θα εισηγείται την ανανέωση της θητείας της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, αλλά θα καλεί το ΣΑ να επανεξετάσει εντός 2-3 μηνών την παρουσία της. Οι διαβουλεύσεις στο ΣΑ θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα, για την υιοθέτηση ψηφίσματος προ της 15ης Ιουνίου.

    Η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, ωστόσο, ως κίνηση αβροφροσύνης και αποφυγή αιφνιδιασμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που θα συναντάται με το Γενικό Γραμματέα το πρωί της ιδίας ημέρας (11.00 τοπική ώρα), θα δοθεί στα μέρη κάποια στιγμή σήμερα.

    Η κυκλοφορία της επισπεύστηκε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύνδεσή των αναφορών που περιέχει με την συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κυπριακό - Ισλαμική ---------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδέχεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκδοθεί, ενώ η έκθεση για το Κυπριακό ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί αργότερα, εντός των προσεχών ημερών.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ότι η έκθεση θα καταγράφει τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στα πλαίσια της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, φαίνεται ότι θα γίνει αναθεώρηση του ρόλου της Δύναμης από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Αναφορικά με τις διεργασίες που γίνονται στον Οργανισμό Ισλαμική Διάσκεψη για υιοθέτηση ψηφίσματος που να αναβαθμίζει το καθεστώς του ψευδοκράτους, εξήγησε πως το παρόν λεκτικό του προσχεδίου ψηφίσματος αναφέρει ότι η τ/κ μουσουλμανική κοινότητα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα όπως και σήμερα υπό την επωνυμία που της αποδίδει το σχέδιο Ανάν.

    Τζακ Στρο - Βίλιερς - Τουίν --------------------------- Στην ημερήσια διάταξη της βρετανικής κυβέρνησης δεν βρίσκεται ούτε η αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ούτε και πρόθεση να τιμωρηθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα για τη στάση της στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο.

    Σε επιστολή του προς τους Βρετανούς ευρωβουλευτές Τερέζα Βίλιερς και Ιαν Τουίν οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί ως προς τη στάση της κυβέρνησης των Εργατικών στο θέμα του ''τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων'', ο κ. Στρο διαβεβαιώνει ακόμη ότι στόχος του Λονδίνου παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    Ωστόσο σε ανακοίνωση τους οι δύο ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η επιστολή του Τζακ Στρο αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της ''προδοσίας των Ελληνοκυπρίων από τους Εργατικούς'' αφού σε αυτήν πληροφορεί για το ''καθήκον'' της βρετανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ.

    Επισημαίνοντας ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ ''παραδέχεται στη επιστολή του ότι ανυπομονεί για τις προτάσεις της Κομισιόν για το άνοιγμα απευθείας συνδιαλλαγών με το βορρά'', η κ. Βίλιερς αναφέρει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για απευθείας οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το βορρά ισοδυναμούν με αναγνώριση.

    Από την πλευρά του ο κ. Τουίν δηλώνει ότι είναι σοκαρισμένος από τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του, προσθέτοντας πως δικαιολογημένα οι Ε/Κ θα αισθάνονται προδομένοι.

    ''Η έλλειψη σεβασμού από πλευράς του Τζακ Στρο της δημοκρατικής βούλησης των Ε/Κ, ίσως εξηγεί και την προθυμία του να υποκύψει στις απαιτήσεις'' του παράνομου καθεστώτος, αναφέρει ο κ. Τουίν.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ψευδοκράτος --------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τόνισε ότι τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η πλευρά μας θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει και κυρίως νομικά.

    Σε δηλώσεις του προχθές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Μεξικό, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινοαμερικανικών χωρών και Καραϊβικής, είπε ότι εκεί εκτός από τις εργασίες της Διάσκεψης για διάφορα θέματα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και με ομολόγους τους της Λατινικής Αμερικής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και μια μακρά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, στην οποία παρών ήταν και ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε με τον κ. Πρόντι, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως «έγινε μια ανάλυση του πού βρισκόμαστε σήμερα, πρώτα στο Κυπριακό και δεύτερον στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας είναι Πρόεδρος ο κ. Πρόντι».

    Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενός κανονισμού που διέπει τη διέλευση ατόμων και προϊόντων απο τη διαχωριστική γραμμή, για τον οποίο η Επιτροπή έχει ζητήσει πίστωση χρόνου, ώστε να καθορίσει τις λεπτομέρειες, προκειμένου αυτός να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

    «Εμείς κάναμε αναφορά και στις πληροφορίες ότι η Επιτροπή μελετά μέτρα για έξοδο της τ/κ κοινότητας από την απομόνωση, τα οποία έχουν ερμηνευθεί ότι συμπεριλαμβάνουν και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια», είπε, προσθέτοντας πως «ο κ. Πρόντι δεν έδειξε να γνωρίζει την λεπτομέρεια, η οποία μάλλον μελετάται ακόμα σε τεχνοκρατικό επίπεδο».

    Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Διακίνηση ------------------------------ Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα αποφάσισε χθες να άρει τους περιορισμούς διακίνησης στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί ως προς την ώρα μετάβασης και επιστροφής από και προς τα κατεχόμενα καθώς και ο περιορισμός για παραμονή των Ε/Κ στα κατεχόμενα μόνο για τρεις ημέρες.

    Οι Ε/Κ θα μπορούν, βάσει της χθεσινής απόφασης, να παραμένουν όσο καιρό θέλουν για διακοπές στα κατεχόμενα, αρκεί να αποδεικνύουν ότι διανυκτερεύουν σε τουριστικά καταλύματα.

    Επίσης παιδιά μέχρι 11 ετών που συνοδεύονται από τους γονείς τους δεν θα επιδεικνύουν ταυτότητα.

    Κατεχόμενα - ''Στρατοδικείο'' -------------------------- Αριθμός Τ/Κ δημοσιογράφων θα προσαχθούν ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου επειδή στις 25 Μαρτίου 2003 διενήργησαν συμβολικό δημοψήφισμα στο κατεχόμενο χωριό Ελιά για λύση του Κυπριακού, επανένωση της νήσου και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η πράξη αυτή αποτελεί μια πισώπλατη μαχαιριά, ενώ ο διευθυντής της ''Κίπρις'' Σουλεϊμάν Εργκιουτσλού είπε ότι πρόκειται για ενέργεια που αποσκοπεί στο να υποβαθμίσει την κυβέρνηση Ταλάτ στα μάτια του κόσμου.

    Για το διευθυντή της εφημερίδας ''Ορτάμ'' Μεχμέτ Νταβουλτζού ζητείται ποινή φυλάκισης 88 ετών γιατί επέτρεψε τη δημοσίευση άρθρων μετά την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 2003 στο χωριό Ελιά.

    Οι εφημερίδες ''Γενί Ντουζέν'', ''Κίπρις'' και ''Ορτάμ'' αφιερώνουν το σύνολο της πρώτης σελίδας τους στο θέμα αυτό και γράφουν ότι το καθεστώς έθεσε στο περιθώριο τους βομβιστές και ασχολείται με τους δημοσιογράφους.

    ΥΠΑΜ - Κατοχικός στρατός - ΕΦ - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ----------------------------------------------------- Δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις από πλευράς του κατοχικού στρατού, ωστόσο υπήρξε πληροφόρηση για μεταφορά περίπου 2.000 στρατιωτών με κάποια οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για αντικατάσταση άλλων στρατιωτών ή όχι.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαυρονικόλας είπε επίσης πως γίνονται σκέψεις για μείωση της διάρκειας θητείας στην ΕΦ κατά ένα μήνα, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που δυσκολεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων στο θέμα αυτό είναι η στάση του κατοχικού στρατού, ο οποίος ''δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και πράξη που να μας δίνει κάποια εχέγγυα για αλλαγή πολιτικής και στάσης''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανακοίνωσε επίσης πως η αναβληθείσα συνάντησή του με τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 1 - 2 Ιουλίου.

    Σε ερώτηση για το θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως ''δεν τίθεται θέμα αλλαγής πολιτικής της Ελλάδας, αντίθετα εάν υπάρχει κάτι τέτοιο είναι προς το θετικό, δηλαδή για να εξευρεθούν καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και της δυνατότητας άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΑΚΕΛ - Αντρος Κυπριανού - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ --------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει στην έκθεσή του για το Κυπριακό να καταγράψει την πραγματικότητα και ''με ένα αντικειμενικό τρόπο το τι είχε συμβεί'' και όχι το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ''το πιο σημαντικό είναι να μένει ανοικτό το παράθυρο, έτσι ώστε να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας για να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι, επειδή η τ/κ κοινότητα απάντησε με ένα 'Ναι' στο δημοψήφισμα και η ε/κ κοινότητα απάντησε αρνητικά, τότε αμέσως εξιλεώνεται για όλα όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια η τουρκική πλευρά και αντιθέτως η δική μας η πλευρά παρουσιάζεται ως η υπεύθυνη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα το Κυπριακό''.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ -------------------------------- Οσοι επιζητούν με ειλικρίνεια μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την Κύπρο πρέπει ''να αντιληφθούν ότι προκλητικές ενέργειες που στρέφονται ενάντια στις αποφάσεις και την ετυμηγορία του λαού, όπως εκφράστηκε στις 24 του Απρίλη, φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και ενθαρρύνουν κάποιους άλλους κύκλους που δεν επιθυμούν λύση που θα επανενώνει Κύπρο'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιρρίπτει προσωπική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, είπε ότι ''δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι πιθανόν να καταγράφεται μέσα στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου διατύπωσε τη δέσμευση ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ θα προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του ευρωβουλευτή του που θα εκλεγεί, όπως είπε, καθώς και της Σοσιαλιστικής Ομάδας τις απαραίτητες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν για επιδίωξη λύσης στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον, ο κ. Ομήρου είπε πως ''το σχέδιο Ανάν παραμένει βάση για οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική''.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ θα επεξηγήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν άρνηση σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν αλλά άρνηση σε πρόνοιες που δεν αντιμετώπισαν τις δικαιολογημένες του ανησυχίες και τα λογικά του αιτήματα.

    Νέοι Ορίζοντες - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ ------------------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες αναμένουν ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα αποτυπώνει τις πραγματικότητες και να δεν εμπεριέχει τιμωριτική ή εκδικητική διάθεση, ενώ θεωρούν ότι η όποια προσπάθεια να θυματοποιηθεί είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε οποιοσδήποτε αποτελεί ''παράφραση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού.

    Κοινοβουλευτικές Επιτροπές - Εμπειρογνώμονες ΣτΕ - Νεολαία ----------------------------------------------------------- Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει μέχρι το τέλος του έτους -για πρώτη φορά- συγκεκριμένη Πολιτική Νεολαίας, στη διαμόρφωση και υλοποίηση της οποίας αναμένεται ότι θα επιτελέσει βοηθητικό ρόλο η Αναφορά για την Εθνική Πολιτική Νεολαίας η οποία έχει ήδη ανατεθεί σε πενταμελή ομάδα ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Για περισσότερες από δύο ώρες οι Πρόεδροι ή Εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εγκληματικότητας, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Θεσμών, Προσφύγων και Υγείας, καθώς και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών Αντώνης Χατζηρούσος, ενημέρωσαν χθες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πιλοτικής Επιτροπής για τη Νεολαία Ντανιέλ Μένσχερτ και τα μέλη και συνεργάτες της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ για το πώς θα ήθελαν να διαμορφωθεί η κυπριακή Πολιτική για τη Νεολαία.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Ολυμπιακές Αερογραμμές - Συμφωνία ---------------------------------------------------------- Οι Κυπριακές Αερογραμμές και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές από 21 Ιουνίου θα πραγματοποιούν κοινές πτήσεις από και προς τη Λάρνακα.

    Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης και ο Πρόεδρος των Ολυμπιακών Αερογραμμών Πέτρος Παπαγεωργίου.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Τρεις αγορές - Εξαγγελία --------------------------------------- Εντός της επόμενης εβδομάδας εξαγγέλλονται οι τρεις νέες αγορές, Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι μαζί με τις τρεις αγορές θα εξαγγελθούν το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ΧΑΚ, οι νέοι κανονισμοί, οι νέες διαδικασίες, τα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα που έχουν σχέση με τη φορολογία και η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΧΑΚ.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ο λόγος καθυστέρησης στην εξαγγελία των τριών νέων αγορών οφειλόταν στη μη ολοκλήρωση των ερευνών της Διερευνητικής Επιτροπής για τα διαδραματισθέντα στο ΧΑΚ την περίοδο 1999 και 2000, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ολοκληρώσει την έρευνά της μέχρι το τέλος Αυγούστου.

    Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας --------------------------------------- Με αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας υποδέχθηκε τον μήνα Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αποχαιρετώντας τον Μάιο με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 3,33%. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,71%, κλείνοντας στις 79,08 μονάδες, σημείο που αποτελεί το χαμηλότερο της αγοράς από τις 23 Ιανουαρίου 1998, όταν είχε υποχωρήσει στις 78,51 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε μόλις στις 296 χιλιάδες λίρες.

    Τις απώλειες του Γενικού Δείκτη ακολούθησε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, ο οποίος σημείωσε πτώση της τάξης του 0,73%, κλείνοντας στις 351,35 μονάδες.

    ----------- Ευρωεκλογές ----------- Γενικός Εφορος - Συναγερμός - Ανώτατο Δικαστήριο ------------------------------------------------ Ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών Λάζαρος Σαββίδης ανακοίνωσε χθες πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφασίσει όπως δώσει την ευκαιρία στο Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) μέχρι και σήμερα το μεσημέρι να υποβάλει, εάν επιθυμεί, ένσταση επί του Εντάλματος Σερτιοράρι το οποίο έχει υποβληθεί από το συνδυασμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' ενώ ως ημερομηνία εκδίκασης των ενστάσεων έχει οριστεί η ερχόμενη Πέμπτη.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορέσει να αποφασίσει για τις ενστάσεις, υπάρχει πιθανότητα η οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εφεσιβληθεί με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε πλήρη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τελική λήψη απόφασης για το θέμα αυτό.

    Ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών είπε ότι ''δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ψηφοδέλτια διότι δεν πιστεύω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα βγάλει απόφαση εντός της εβδομάδας''.

    Ευρωεκλογές - Ελλάδα - Προξενικό Γραφείο - Εφορευτικές Επιτροπές

    Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Προξενικό Γραφείο της Ελλάδας η κλήρωση για την ανάδειξη των μελών και αναπληρωματικών μελών των εφορευτικών επιτροπών για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας των Ελλήνων υπηκόων στην Κύπρο για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Οπως δήλωσε ο Πρόξενος της Ελλάδας Γιάννης Τσαούσης, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου από τις 07:00 μέχρι τις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, δίπλα από το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας.

    ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις - Αντρος Κυπριανού ---------------------------------------------- Εκκληση προς τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και γενικότερα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες δυνάμεις για τις ευρωεκλογές απεύθυνε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, βουλευτής Αντρος Κυπριανού, στη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Επίσης, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώσουν την προσοχή και την προσπάθειά τους ''να ενημερώσουμε τον πολίτη για το ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων και των διαφόρων συνδυασμών στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και σε καμμιά περίπτωση να μην προκαλέσουμε πρακτικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''εμείς θέλουμε και τον τελευταίο ψηφοφόρο να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες δυνάμεις και να μην παρασυρθούν από εκείνες τις φωνές που λένε ότι ούτως ή άλλως το ΑΚΕΛ εκλέγει δύο ευρωβουλευτές για αυτό δώστε ψήφο και στο δικό μας το ψηφοδέλτιο'', προσθέτοντας ότι ''η δική μας επιθυμία, θέληση και προσπάθεια που θα καταβάλουμε είναι το ΑΚΕΛ να βγει όσο το δυνατό ενισχυμένο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Προεκλογική εκστρατεία -------------------------------------- Θετικότερα από θετικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τα μηνύματα του κόσμου προς το κόμμα του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, ενώ πρόσθεσε πως η θετική διαφορποίηση ως προς το ενδιαφέρον, αλλά και την αφοσίωση προς την παράταξη, είναι χωρίς προηγούμενο.

    Κληθείς σε παρατήρηση δημοσιογράφου να σχολιάσει το γεγονός ότι "φαίνεται να έχει χαθεί το στίγμα που προσπάθησαν κάποιοι να αποδώσουν στην ηγεσία του κόμματος, μετά και τα δημοψηφίσματα", ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο λαός αποφάσισε με βάση το αισθητήριό του, όσον αφορά το εθνικό θέμα και όχι όσον αφορά την παράταξη ή την ιδεολογία του "και συνεπώς το τι έγινε πριν και κατά το δημοψήφισμα, ήταν μια απόφαση του λαού που είναι απόλυτα, μα απόλυτα σεβαστή".

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στο σωματείο ''Ομόνοια'' στην Αραδίππου, ενόψει των ευρωεκλογών, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτές οι επαφές «σκοπό έχουν να δώσουν το μέγεθος και τη σημασία των Ευροεκλογών, τη σημασία του πόσο θα πρέπει με ισχυρές προσωπικότητες να εκπροσωπείται η Κύπρος στο Ευρωκοινοβούλιο», ενώ πρόσθεσε πως «ημέρα με την ημέρα η διαφοροποίηση όσο αφορά το ενδιαφέρον, αλλά και την αφοσίωση εις την παράταξη, είναι χωρίς πρηγούμενο».

    Ερωτηθείς εάν τα μηνύματα από τον κόσμο είναι θετικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως είναι «θετικότερα από θετικά».

    Κληθείς να πει εάν τον ανησυχεί το γεγονός ότι αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με τη χρησιμοποίηση της λέξης «Συναγερμός» στο όνομα συνδυασμού στις ευρωεκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε : «δεν μας προβληματίζει, εμείς εκπροσωπούμε την ιστορική παράταξη του ΔΗΣΥ».

    «Κάποιοι φροντίζουν, πιστεύοντας ότι με τις μεθόδους και του τρόπους που προσπαθούν να εξαπατήσουν το εκλογικό σώμα, μπορεί να καρπωθούν ψήφους, ας αναμένουν λοιπόν τις 13 Ιουνίου και θα πάρουν απάντηση», πρόσθεσε.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Προεκλογική εκστρατεία ----------------------------------------- Ικανοποίηση για την αποδοχή της οποίας τυγχάνει στις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος μετά την απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των Ευρωεκλογών.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και καταμερισμός εργασίας για το υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου και ανέφερε ότι ''σημειώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο''.

    Είπε ότι στο κόμμα υπάρχει ευαρέσκεια για την ανταπόκριση που υπάρχει στα ευρύτερα στρώματα των πολιτών και όχι απλά στα στελέχη του κόμματος.

    Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Νέοι Ορίζοντες ----------------------------------- Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Συνεργασία-Νέοι Ορίζοντες θα εκλέξει ένα βουλευτή στις επικείμενες εκλογές για ανάδειξη των έξι βουλευτών που θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Κουτσού είπε πως ''θεωρούμε ότι η οργανωτική δουλειά που γίνεται, η αποδοχή των θέσεων της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας-Νέοι Ορίζοντες μας δίνει ελπίδα και με αισιοδοξία αντιμετωπίζουμε το τελικό αποτέλεσμα που πιστεύουμε και αναμένουμε ότι θα μας εξασφαλίσει μία έδρα στην Ευρωβουλή''.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ σημείωσε πως η ιδιότητα του κόμματος ως ιδρυτικού μέλους του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος επιβεβαιώνει ότι μπορεί να διεκδικήσει αυτά που θέλει στο χώρο της Ευρώπης εάν ''αποβάλουμε το σύνδρομο του απολογητή και πάμε στην Ευρώπη με το χαρακτήρα του διεκδικητή των δικαίων του λαού μας'', προσθέτοντας πως αυτή είναι η εντολή της 24ης Απριλίου βάσει της οποίας οι ΝΕΟ θα λειτουργήσουν στην Ευρώπη.

    ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος ------------------------ Την εκτίμηση πως υπάρχει κενό ενημέρωσης γύρω από τα ευρωπαϊκά ζητήματα και ιδιαίτερα στα θέματα ευρωπαϊκής προσαρμογής, εξέφρασε εκ μέρους του συνδυασμού ΕΔΗ-ΚΠΕ-Ευρωπαϊκή Κύπρος υποψήφιος ευρωβουλευτής Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κυριάκος Χαραλάμπους είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει τον απλό πολίτη για την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τη συμμετοχή μας στην Ενωση και να αντλήσουμε επιχορηγήσεις από διάφορα προγράμματα καθιστώντας επιτυχή τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Κλιμάκιο οίκου Fitch στην Κύπρο

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ - Ομιλία (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού που να έχει τύχει πραγματικής διαπραγμάτευσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και μέσω της οποίας να εκπληρώνονται ικανοποιητικά και κατά ένα μόνιμο τρόπο οι φιλοδοξίες και τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    Σε ομιλία του χθες στη Σχολή Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί μια καλή βάση για λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ''κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κριτικάρει το λαό ή να είναι εκδικητικός ή να τιμωρήσει ένα ολόκληρο λαό, ο οποίος κατά την άσκηση του ανώτατου δικαιώματός του με ένα δημοκρατικό τρόπο απέρριψε ένα σχέδιο που σχεδιάστηκε από άλλους και καθορίζει το μέλλον του ιδίου και αυτό των επερχόμενων γενεών''.

    Πρόσθεσε πως ''σεβόμαστε την άποψη και την εκτίμηση των ξένων να θεωρούν το σχέδιο Ανάν 5 ως 'μια μοναδική ευκαιρία που χάθηκε' ή ως 'ένα μοναδικό ισοζυγισμένο και δίκαιο σχέδιο''', σημειώνοντας πως ''απαιτούμε να έχουμε το ισότιμο δικαίωμα να το κρίνουμε διαφορετικά'', αφού, ''σε τελική ανάλυση το θέμα αφορά κυρίως εμάς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν''.

    ''Αντιλαμβανόμαστε ότι η διεθνής κοινότητα απογοητεύτηκε πολύ από την απόφαση των Ε/Κ. Αλλά αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι η απογοήτευσή μας για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν 5 είναι μεγαλύτερη. Γιατί σε τελική ανάλυση, είναι η χώρα μας που είναι κάτω από κατοχή και εμείς είμαστε αυτοί που υποφέρουμε περισσότερο από τα αποτελέσματα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής,'', ανέφερε.

    Αυτό που χρειαζόμαστε, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να έχει τύχει πραγματικής διαπραγμάτευσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μέσω της οποίας να εκπληρώνονται ικανοποιητικά και κατά ένα μόνιμο τρόπο οι φιλοδοξίες και τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Η εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης θα είναι επωφελής όχι μόνο για τους Κύπριους, αλλά θα εξυπηρετεί επίσης ως μοντέλο ελπίδας για άλλες παρόμοιες καταστάσεις και θα προάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την εισβολή του 1974, έγινε αποδεκτό πως πρέπει να εξευρεθεί μια λύση μέσω τις εξέλιξης του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, στο οποίο τα δικαιώματα και οι ανησυχίες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να ικανοποιούνται επαρκώς, και την ίδια ώρα να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ώστε να είναι βιώσιμο και με διάρκεια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως από πλευράς των Ε/Κ, ορισμένα στοιχεία της λύσης θεωρήθηκαν θεμελιώδη και εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να καταστεί η διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία λειτουργική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περίπτωση της Κύπρου θα υπάρχουν μόνο δυο ομοσπονδιακές οντότητες με ίσα δικαιώματα και λειτουργίες.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν το οποίο τέθηκε προς έγκριση από τις δυο κοινότητες στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως είναι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ που θα έπρεπε να ζήσουν με τις συνέπειες από την εφαρμογή της πέμπτης εκδοχής του σχεδίου Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως πρέπει τύχουμε διαβεβαίωσης και να είμαστε σίγουροι πως το σχέδιο Ανάν θα δουλέψει και θα αποδειχθεί ότι είναι λειτουργικό και με διάρκεια.

    Πρόσθεσε πως η πέμπτη εκδοχή του σχεδίου ''λόγω της έλλειψης επαρκούς χρόνου πριν τα δημοψηφίσματα, δεν εξετάστηκε επαρκώς από αντικειμενικούς επαγγελματίες που η ειδικότητά τους είναι η πολιτική επιστήμη και τα νομικά. Μπορεί να δούλευε. Αλλά τι θα γινόταν εάν όχι;'' διερωτήθηκε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η τελευταία εκδοχή του σχεδίου Ανάν είχε ένα αριθμό θετικών στοιχείων αλλά αφήνει ακόμη πολλούς τομείς προβλημάτων, και κατ' ακρίβεια, δημιουργούσε νέους (τομείς προβλημάτων).

    ''Ορισμένες από τις πιο βαθιές ανησυχίες μου για το σχέδιο δεν αφορούσαν αυτούς τους τομείς όπου αισθανόμασταν ότι οι προσφερόμενοι ή επιβαλλόμενοι συμβιβασμοί δεν ήταν απλά δίκαιοι για εμάς. Υποκινούνταν από την ανησυχία μου για το είδος της Κύπρου που θα ήταν το αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου, από την ικανότητά της να παίξει τον αρμόζοντα ρόλο της στην ΕΕ, στον κόσμο. Μια ανησυχία για την ικανότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να διασφαλίσει για τους πολίτες της την ευημερία και ευμάρεια και την ικανότητα να ζήσουν σε ένα επαρκές και ευημερές κράτος που να σέβεται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου'', ανέφερε.

    Αναλύοντας ορισμένους από τους τομείς ανησυχιών της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως αυτές τις ήγειρε κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κύπρο από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Μαρτίου 2004, τόσο προφορικά όσο και γραπτά.

    Πρόσθεσε πως αυτές ''δεν εισακούστηκαν'' και σημείωσε πως ''στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας δεν έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν έγινε ούτε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών''.

    ''Φαίνεται πως όλοι ήθελαν τόσο πολύ της συμμετοχή της Τουρκίας και των Τ/Κ (σε διαπραγματεύσεις), μετά από 30 χρόνια συνεχούς αδιαλλαξίας και ισοπεδωτικής άρνησης από την Τουρκία να συμμετάσχει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, που η αποδοχή μόνο από την Τουρκία να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις θεωρήθηκε ότι είναι μια μεγάλη βελτίωση των στάσεων του παρελθόντος, που έπρεπε να ανταμειφθεί με την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς''.

    Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη για όλους τους σοβαρούς και αντικειμενικούς παρατηρητές της κυπριακής σκηνής που ένα ηχηρό 76% του ε/κ εκλογικού σώματος απέρριψε το σχέδιο Ανάν 5.

    ''Ισως να λέει πολλά το ότι το 70% των προσφύγων, που είχαν ελπίδες επιστροφής στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους ή να πάρουν αποζημίωση, ψήφισαν κατά του σχεδίου. Δεν μπορούν να είναι όλοι αφελείς. Δεν μπορούν να καθοδηγούνται όλοι λανθασμένα ή να εξαπατώνται. Ο λαός της Κύπρου αποτελεί μια πολύ μορφωμένη κοινωνία, πολύ πολιτικοποιημένη και έχει μια περήφανη παράδοση δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθερίας έκφρασης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως ''η απόφαση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους'' και σημείωσε πως και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος και δεσμευμένος από την πολιτική ηθική και τις συνταγματικές πρόνοιες να τη σεβαστεί.

    ''Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι και αποκαρδιωμένοι που οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν 5, που τέθηκαν για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, δεν επέτρεψαν στο λαό της Κύπρου να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο, εξαιτίας του αντίθετου αποτελέσματος ορισμένων από τις πρόνοιές του'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ''η θέση μας δεν πρέπει να τύχει λανθασμένης ερμηνείας ή να παρεξηγηθεί: Δεν 'απορρίπτουμε' το σχέδιο Ανάν. Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι μια πολύ καλή βάση για μια τελική λύση. Αποδεχόμαστε ακόμη μια διζωνική, δικοινοτική μορφή λύσης, αλλά αυτή η εκδοχή του σχεδίου δεν την αποδεχόταν''.

    Είπε επίσης πως ''δεν δεχόμαστε ότι είναι είτε αυτό είτε τίποτε. Αυτό μας ελέγετο πέρσι με ένα σχέδιο που έχει αλλάξει σημαντικά από τότε. Ο κατάλληλος τρόπος είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά μέχρι να φθάσουμε σε ένα σχέδιο που να είναι λειτουργικό, ισότιμο και αποδεκτό από όλους μας''.

    Πρόσθεσε πως οι πολιτικές διαφωνίες σε αυτή την εποχή πρέπει να επιλυθούν ''μέσω ελεύθερων διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αρχές και όχι μέσω της επιβολής προς εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών και εξωτερικών συμφερόντων''.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως οι δυο αυτές χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, μια μακρά παράδοση φιλίας και στενής συνεργασίας καθώς και εξαιρετικές διμερείς σχέσεις.

    Σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ πάντοτε επεδείκνυαν ένα ειδικό ενδιαφέρον για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό και στο να θέσουν τέρμα στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού.

    ''Ο αμερικανικός ρόλος στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο έχει ένα ειδικό βάρος και η συμβολή του είναι μεγάλης σημασίας. Η Κύπρος, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Ευρώπη και ο κόσμος γενικά χρειάζονται μια συνεχή ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειές μας να έχουμε μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως μετά από αυτές ''η Κύπρος συντάχθηκε άμεσα και ενεργά με τις ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας''.

    ''Από τότε, λάβαμε σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ πολλά συγκεκριμένα και ενεργά βήματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η έντονη συνεργασία συνεχίζεται'', ανέφερε, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ιράκ η κυπριακή Κυβέρνηση παραχώρησε δικαιώματα υπερπτήσεων στις ΗΠΑ, μαζί με ευκολίες για ανθρωπιστικούς σκοπούς και επείγουσες καταστάσεις.

    ''Οι ΗΠΑ και η Κύπρος παραμένουν δεσμευμένες στην εντατικοποίηση όλων των προσπαθειών για περιορισμό της μάστιγας της τρομοκρατίας σε όλες τις πτυχές της, τόσο μέσω της πολυμερούς όσο και μέσω της διμερούς συνεργασίας. Η ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να συνεχιστεί να επιδεικνύεται σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντας, όπως την καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού των όπλων μαζικής καταστροφής, τον αποτελεσματικό χειρισμό του φαινομένου του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του 21ου αιώνα'', είπε.

    [09] (K) ΟΗE - Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - "Χαλκίν Σεσί"

    Τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο δεν έχουν επί του παρόντος οποιοδήποτε κείμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις καλές υπηρεσίες του στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ιγκριντ Τομεκόβα.

    Σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Χαλκίν Σεσί", που παρουσιάζει κείμενο το οποίο χαρακτηρίζει ως το περιεχόμενο της έκθεσης, η κ. Τομεκόβα είπε ''δεν έχουμε οποιαδήποτε έκθεση ακόμα'', προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει την προέλευση του κειμένου που δημοσιεύτηκε.

    [10] (Κ)* Ευρωεκλογές - Εκπρόσωπος

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως η Λευκωσία έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων ενώ το ΥΠΕΞ έχει κάνει επαφές και ενέργειες για αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων.

    [12] (Κ) Ελλάδα - Ρουσόπουλος - Αγνοούμενοι

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να ενεργοποιήσει την ομάδα μοριακής έρευνας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/06/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 02/06/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5819      0,5853            1,7085        1,7185
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4741      0,4769            2,0969        2,1093
    Λίρα Αγγλίας   0,8748      0,8800            1,1364        1,1431
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 02/06/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 02/06/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4277*    0.4311*    231.9647    233.8087
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3321     0.3347       2.9878      3,0111
    Δολάριο Καναδά      0.3471     0.3498       2.8588      2,8810
    Κορώνα Δανίας       0.0782     0.0788      12.6904     12,7877
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0709     0.0714      14.0056     14,1044
    Κορώνα Σουηδίας     0.0636     0.0641      15.6006     15,7233
    Φράγκο Ελβετίας     0.3806     0.3836       2.6069      2,6274
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    *τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,49  ( 0,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    175.808
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    132.698    353,44  ( 0,59)
    FTSE Med 100 **                             6.366,86  (-0,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     98.252    102,71  ( 0,53)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      3.210     71,64  ( 0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        547     14,21  ( 0,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.042     51,07  ( 0,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.314     49,13  ( 0,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.424     22,02  ( 0,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.414     64,72  ( 0,58)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.284      2,37  ( 0,42)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.224      7,98  (-0,50)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,48  (-0,43)
    Ξενοδοχεία                    £      5.482     27,59  ( 1,55)
    Αλλες Εταιρείες               £     19.367     65,31  ( 0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Η μικρή άνοδος της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου βοήθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να ανακάμψει ελαφρώς από το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας εξαετίας, στο οποίο βρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,52%, κλείνοντας στις 79,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της επίσημης λειτουργίας του ΧΑΚ το 1996 και διαμορφώθηκε μόλις στις 175 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - ΕΔΗ - ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Τάκη Χατζηδημητρίου του Συνδυασμού ΕΔΗ ΚΠΕ - Ευρωπαϊκή Κύπρος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης τους βρέθηκαν ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, μετά την ένταξη, και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου είπε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. «Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», είπε και δεν πρέπει απλά «να περιμένουμε παθητικά τις εξελίξεις. Πρέπει να έχουμε ενεργή προσπάθεια για τη δρομολόγηση νέων εξελίξεων προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    «Εγώ έχω προτείνει, επίσης, ότι εάν θέλουμε μια λύση μέχρι το Δεκέμβρη, θα μπορούσε, για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου και τις εγγυήσεις που ζητά ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι ελληνοκύπριοι, θα μπορούσε αυτό να συνδεθεί και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [17] (Κ) Aνεργία - Απρίλιος - Κύπρος - ΕΕ

    Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ανεργίας, είχε η Κύπρος τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Η συνολική ανεργία στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού έναντι 9,1% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανεργία τον Απρίλιο στην Κύπρο σημείωσε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το Μάρτιο, όπου το ποσοστό που είχε καταγραφεί ήταν 4,7% του ενεργού πληθυσμού.

    Την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε το Λουξεμβούργο με 4,2%, ενώ ακολούθεί η Κύπρος (4,4%), η Ιρλανδία 4,5%), η Αυστρία 4.5%, η Ολλανδία (4,7%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν σε δύο νέες χώρες μέλη, την Πολωνία με 18,9% και τη Σλοβακία με 16,6%.

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Απρίλιο 3,9% του ενεργού πληθυσμού. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου την καλύτερη επίδοση είχε το Λουξεμβούργο με 3,1%.Στις γυναίκες κάθε ηλικίας, το ποσοστό ανεργίας ήταν 4,9% και ήταν επίσης η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κοινότητα μετά την Αυστρία (4,8%).

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 9,6%. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Αυστρία (7,3%) και την Ιρλανδία (8,1%). Την υψηλότερη ανεργία στους νέους είχε η Σλοβακία με 29,3%, , ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 27,1% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2003).

    Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Δεκέμβριο του 2003, όπου το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε έφτασε στο 9,3% του ενεργού πληθυσμού. (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ)

    [18] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση (1)

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία εισηγείται την επέκταση της εντολής της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση (2)

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στην οποία εισηγείται την επέκταση της εντολής της δύναμης για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    Στην έκθεση, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι σύντομα προτίθεται να υποβάλει επανεκτίμηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις περίπου μήνες, για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο δυνάμεων και την έννοια της αποστολής, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των μερών και οποιεσδήποτε απόψεις που πιθανό να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στις παρατηρήσεις του, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε ήρεμη'' και ότι ''η συνεχής ροή ανθρώπων από τις δύο πλευρές μέσω των σημείων διέλευσης έχει τώρα καταστεί σύνηθες φαινόμενο στο νησί''.

    ''Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε περαιτέρω μείωση του ήδη χαμηλού αριθμού περιστάσεων που αφορούν τις διελεύσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Καλώ τις τ/κ αρχές να παράσχουν πλήρη ελευθερία διακίνησης στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να μπορεί να εκτελεί την εντολή της πιο αποτελεσματικά'', προσθέτει.

    Αναφέρει ότι, ''μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, διεξήχθησαν διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές στο νησί και τις εγγυήτριες δυνάμεις και παραμένω πεπεισμένος ότι, στην απουσία συνολικής διευθέτησης, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νήσο συνεχίζει να παραμένει απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός''.

    ''Ωστόσο, υπό το φως της ιστορικής ψήφου της 24ης Απριλίου και ως τμήμα της συνολικής επανεκτίμησης των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, προτίθεμαι να συντάξω μίαν επανεκτίμηση, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, για τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων, το νόημα των επιχειρήσεων, υπό το φως των εξελίξεων επί του εδάφους, τις θέσεις των πλευρών και οποιεσδήποτε απόψεις πιθανόν να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας'', σημειώνει.

    Προσθέτει ότι θα υποβάλει '' εισηγήσεις για αλλαγές ή αναδόμηση που κρίνονται απαραίτητες'' και ότι ''στο μεταξύ εισηγούμαι όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας επεκτείνει την εντολή της δύναμης για επιπλέον έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2004''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''η στρατιωτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε γενικά ήρεμη και σταθερή'', αλλά σημειώνει ότι ''ο αριθμός των παραβιάσεων από αέρα αυξήθηκαν από 49 στην περασμένη περίοδο αναφοράς σε 67, 20 από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο από ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 13 από κυπριακά αστυνομικά ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 32 αγνώστου προελεύσεως''.

    ''Σε ευθυγράμμιση με την παρελθούσα εμπειρία για την εποχή, υπήρξαν λιγότερες διασταυρώσεις των ναυτικών γραμμών ασφαλείας, της προς τη θάλασσα επέκτασης της ενδιάμεσης γραμμής της ουδέτερης ζώνης, την οποία σκάφη και από τις δύο πλευρές συμβουλεύονται να μην διασχίζουν'', προσθέτει.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ''οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούλιο του 2000 από τις τουρκικές δυνάμεις / τ/κ δυνάμεις ασφαλείας, που ήρθησαν μερικώς τον Μάιο του 2003, συνέχισαν να εμποδίζουν τις εργασίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιλαμβανομένης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων''.

    ''Τα Ηνωμένα Εθνη κρατούν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια. Η παραβίαση του στρατιωτικού στάτους κβο στα Στροβίλια συνεχίστηκε'', προσθέτει.

    Αναφερόμενος στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι μέχρι την 1η Μαΐου 2004, ''υπήρξαν 3,7 εκατομμύρια διακινήσεις Ε/Κ προς τον βορρά και Τ/Κ προς τον νότο''.

    Ο κ. Ανάν αναφέρει ότι κατά την περίοδο υπό ανασκόπηση, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διευκόλυναν 138 δικοινοτικές εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, που έφεραν κοντά 7.300 Ε/Κ και Τ/Κ, προσθέτοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βοήθησε επίσης στη διοργάνωση αρκετών δικοινοτικών δημοσιογραφικών διασκέψεων και σεμιναρίων μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004.

    Για το θέμα των εγκλωβισμένων, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι ''η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέχισε να διεξαγάγει τις ανθρωπιστικές της εργασίες που της ανατέθηκαν προς στήριξη των 411 Ε/Κ και 153 Μαρωνιτών που διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού''.

    Οσον αφορά την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι έγραψε στους δύο ηγέτες, ''σημειώνοντας ότι μια λύση σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα έχει καθυστερήσει και χρειάζεται μια νέα δέσμευση για επίλυσή του''.

    ''Ενώ οι δύο πλευρές εξέφρασαν ετοιμότητα να ακολουθήσουν τις εισηγήσεις μου, καμμία επίσημη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο αναφοράς. Στο μεταξύ, το τρίτο μέλος ad interim συνέχισε να εργάζεται με τις δύο πλευρές για να επαναρχίσουν οι δραστηριότητες της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Η ε/κ πλευράς προχώρησε με το πρόγραμμά της για εκταφή και ταυτοποίηση'', σημειώνει.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της αποστολής, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε το ποσό των 43,8 εκ. δολαρίων για τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο από 1ην Ιουλίου 2003 μέχρι 30 Ιουνίου 2004, που περιλάμβανε εθελοντική συνεισφορά του ενός τρίτου του κόστους της δύναμης, ίσο με 14,6 εκ. δολάρια, από την κυπριακή κυβέρνηση και την εθελοντική συνεισφορά των 6,5 εκ. δολαρίων από την ελληνική κυβέρνηση.

    [20] (Κ) Ελληνική Τράπεζα- Νέο κτίριο - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως η αρμόδια εποπτική αρχή των τραπεζών, συνεχίζοντας την καθιερωμένη πρακτική της άσκησης συνετής ρύθμισης, καθοδήγησης και εποπτείας του όλου τραπεζικού μας συστήματος, θα συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία και στην περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη της Ελληνικής Τράπεζας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [21] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας - Πετρέλαιο

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να στηριχθεί η παγκόσμια ανάπτυξη. Δεσμεύθηκαν επίσης ότι θα αποφύγουν τη λήψη μονομερών μέτρων, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 June 2004 - 17:49:28 UTC