Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βρετανία - Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Υπουργός Εμπορίου - Συμφωνία - Χάρβαρντ - ΗΠΑ
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων Τ/Κ
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η αναμενόμενη κυκλοφορία και δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του αμερικανο-βρετανικού παράγοντα και οι βρετανικοί σχεδιασμοί για την εφαρμογή των προτύπων της Ταϊβάν και του Κοσσυφοπεδίου στα κατεχόμενα, και η πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 8 πλουσιότερων κρατών του κόσμου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας αναφέρονται εκτενώς στην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων και των συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για την ίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, για τις αυξήσεις στις τιμές του τσιμέντου και για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''£27 εκ. κοστίζει το 'όνειρο' του Λιλλήκα'', ότι προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 27 εκατομμύρια λίρες για την ίδρυση, λειτουργία και στέγαση Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία με τη συνεργασία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και σε μια περίοδο οξύτατης κρίσης για την κυπριακή οικονομία. Αλλη είδηση είναι η μεταφορά των δραστηριοτήτων Βρετανού τουριστικού πράκτορα από την Πάφο στην κατεχόμενη Κυρήνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βρετανός επιχειρηματίας έχει εντοπίσει 5.000 επαύλεις στα κατεχόμενα τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για παραθερισμό συμπατριωτών του, που θα έρθουν από τη Βρετανία για διακοπές στην Κύπρο.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τιμές - φωτιά για το τσιμέντο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι αναμένεται εντός Ιουνίου - Ιουλίου νέα αύξηση στην τιμή του τσιμέντου κατά δύο λίρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινωθεί και νέα αύξηση ίσως και περισσότερο τσουχτερή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Γεωργίου μίλησε για διαχρονική αντικομματική συμπεριφορά του βουλευτή και μέχρι πρότινος Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, με τις ενέργειες του οποίου -όπως είπε- ολοκληρώθηκε η προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΔΗΣΥ. Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης είπε χθες ότι στον ΔΗΣΥ αντί να εξετάσουν την ουσία του θέματος θα μιλούν για διασπάσεις και διαγραφές. Ταυτόχρονα, ο κ. Συλλούρης είπε πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση ότι δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μέτρα απελπισίας για το έλλειμμα'', γράφει πως η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε ''μέτρα απελπισίας, εξόχως αντιλαϊκά και εν πολλοίς αντιφατικά σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις'', προκειμένου να μειώσει δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το πακέτο αυτό επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής, που θα προήδρευε εκείνη την ημέρα του Υπουργικού λόγω της απουσίας στο εξωτερικό του Προέδρου Παπαδόπουλου, ζήτησε το θέμα αυτό να εξαιρεθεί. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους κάλεσε τον κ. Ερντογάν να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 8 πλουσιότερων κρατών του κόσμου που θα γίνει στη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέπτεται τους ομογενείς για να τους εξηγήσει το ''Οχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Θησαυρός στο βυθό της Κύπρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι έρευνα, που διενήργησε για λογαριασμό της Αιγύπτου ξένη μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών, αποκάλυψε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μέσα στην ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών και παραθέτει αποσπάσματα από μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου που περιλαμβάνεται στο πολιτικό πρόγραμμα του ΔΗΚΟ, το οποίο παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους. Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι η ισχυρή παρουσία του ΔΗΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο σημαίνει και ισχυρή εκπροσώπηση της Κύπρου και του πολίτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αγγλικές μεθοδεύσεις μετ' εμποδίων'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Βρετανία επιδιώκει να εκμαιεύσει τη συγκατάθεση της Λευκωσίας στην εφαρμογή των προτύπων της Ταϊβάν και του Κοσσυφοπεδίου στα κατεχόμενα, αλλά οι βρετανικοί σχεδιασμοί για απευθείας αεροπορική σύνδεση των κατεχομένων με ευρωπαϊκές χώρες δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις Βρυξέλλες.. Αλλού γράφει ότι με την αναμενόμενη να κυκλοφορήσει έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, ο κ. Ανάν θα κατηγορεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα όσα έγιναν πριν και κατά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ενώ θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Υπουλες μεθοδεύσεις'', ότι οι μεθοδεύσεις των Αμερικανών και Βρετανών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψει τις μεθοδεύσεις αυτές. Αλλη είδηση είναι η συνέχιση των ζυμώσεων στα κατεχόμενα για σχηματισμό νέας ''κυβέρνησης'' των Τουρκοκυπρίων, χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων ''εκλογών''. Η πιο πιθανή συνεργασία είναι αυτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Βρετανία - Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Κατά της αναγνώρισης του ψευδοκράτους τάχθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν, τονίζοντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι παράγοντες στη διεθνή κοινότητα είναι η εποικοδομητική εργασία για εξεύρεση μιας διεθνούς και ειδικότερα μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ομιλία της συντηρητικής Βουλευτού Αν Γουίντερτον με την οποία υποστήριζε θέσεις του κατοχικού καθεστώς, ο κ. ΜακΣέιν παρατήρησε ότι η ομιλία της κ. Γουίντερτον ήταν μεροληπτική υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς, με αναφορές στο παρελθόν και με κατάληξη περίπου υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βρετανία - Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό -------------

    Κατά της αναγνώρισης του ψευδοκράτους τάχθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν, τονίζοντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι αυτό που επιθυμούν οι περισσότεροι παράγοντες στη διεθνή κοινότητα είναι η εποικοδομητική εργασία για εξεύρεση μιας διεθνούς και ειδικότερα μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ομιλία της συντηρητικής Βουλευτού Αν Γουίντερτον με την οποία υποστήριζε θέσεις του κατοχικού καθεστώς, ο κ. ΜακΣέιν παρατήρησε ότι η ομιλία της κ. Γουίντερτον ήταν μεροληπτική υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς, με αναφορές στο παρελθόν και με κατάληξη περίπου υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Υποδεικνύοντας ότι ''δεν πρέπει η προσοχή μας να αποσπασθεί από το βασικό στόχο της προσπάθειας για την επανένωση της Κύπρου'', ο κ. ΜακΣέιν είπε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός μπορεί να βρεθεί αναμφίβολα ''μέσω της υπόστασης (της Κύπρου) ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω των καλών υπηρεσιών της ΕΕ και της εμπορικής πρακτικής της, μέσω της υποστήριξής της στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και άλλων αξιών της''.

    ''Δεν είναι ορθή η ενθάρρυνση μιας δογματικής διαίρεσης των δύο κοινοτήτων σε δύο κράτη'', δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''η εσωτερική δυναμική της ΕΕ, σε συνδυασμό με προτάσεις για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, μπορούν να προσφέρουν έναν καταλύτη για τη συνένωση των δύο κοινοτήτων''.

    Βαν ντερ Μιρ - Κατεχόμενα - Ταυτότητες --------------------------------------- Την ικανοποίηση του για την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να καταργήσει την επίδειξη διαβατηρίων, εξέφρασε χθες στην Πάφο ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Άντριαν Βαν Ντερ Μιρ.

    Ο ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η απόφαση αυτή στηρίζεται στην αρχή της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και των Ε/Κ.

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει κατά πόσον χώρες μέλη της ΕΕ προτίθενται να πραγματοποιήσουν πτήσεις προς τα κατεχόμενα αεροδρόμια της Κύπρου, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο λέγοντας ότι η ενημέρωση που έχει βασίζεται μόνο στον έντυπο Τύπο.

    Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική στήριξη των τ/κ από την ΕΕ, είπε ότι η ΕΕ σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζονται τους νόμιμους τρόπους με τους θα παραχωρηθεί οικονομική στήριξη προς τους Τ/Κ για να προσθέσει ότι συνεχίζονται οι επαφές γι αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο τελευταίος, όπως απέδειξε, που περιφρόνησε το λαό ή έκανε οτιδήποτε στο παρασκήνιο, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    ''Αντίθετα'', είπε ο κ. Κλεάνθους όταν κλήθηκε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης να σχολιάσει επικριτικά σχόλια εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ''κατηγορήθηκε διότι ίσως δεν έπραξε όπως άλλοι, να παραμείνει σε σιωπή και προχώρησε σε υποστήριξη δημόσια εκείνου που ο ίδιος πίστευε ότι εξυπηρετούσε το συμφέρον του λαού ως συνόλου''.

    Κληθείς να σχολιάσει το λεγόμενο πακέτο στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους που έχουν εξαγγείλει οι Αμερικανοί και τον τρόπο διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι για το ΔΗΚΟ είναι ξεκάθαρο ότι ''σε μια χώρα ευρωπαϊκή, της οποίας ολόκληρη η επικράτεια έχει εισέλθει στην ΕΕ και αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, όπως όταν πάμε στην Πάφο ή σε άλλη πόλη της ελεύθερης Κύπρου, δεν δείχνουμε κανένα χαρτί, έτσι δεν είναι κατανοητό γιατί να επιδεικνύουμε οποιοδήποτε έγγραφο όταν περνούμε έστω το συρματόπλεγμα''.

    Ομήρου - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------- Εάν η Τουρκία συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της και τις προσπάθειες της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, θα πρέπει να λάβει υπόψη της το βέτο της Κύπρου στην απόφαση για εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «αν υπάρχει η εντύπωση είτε από τρίτους, είτε από την Τουρκία ότι θα συνεχίζει να επιδιώκει κάποιας μορφής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, να παρανομεί με την κατοχή στην Κύπρο, να αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αρνείται να δέχεται πλοία υπό κυπριακή σημαία στα λιμάνια της και αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών στα αεροδρόμια της, τότε θα πρέπει να έχουν όλοι υπόψη τους ότι το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι εικονικό αλλά πραγματικό».

    Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε ανωμαλία...και θέλουμε την Τουρκία μέσα στην ΕΕ αλλά θέλουμε προηγουμένως η Τουρκία να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

    Βάσος Λυσσαρίδης - Κομισιόν - Κατεχόμενα λιμάνια ------------------------------------------------ Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι ο κίνδυνος να ανοίξουν κατεχόμενα λιμάνια για απευθείας εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα προς την ΕΕ, είναι ορατός και θα πρέπει κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία να κινητοποιηθούν για να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών για τη συζήτηση που γίνεται στην Κομισιόν για άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών.

    ''Δεν υπάρχει πληροφόρηση πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών καθώς δεν έχει συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο'', για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου, είπε προσθέτοντας ότι ούτε και κατ' ιδίαν πληροφόρηση υπάρχει.

    ''Από τις ειδήσεις που διαρρέουν, κάτι τέτοιο συζητιέται, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνει'' πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνοντας ότι ''νομίζω ότι αυτός ο κίνδυνος είναι ορατός και η κυβέρνηση και όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο''.

    Συγκρότημα ''Scorpions'' - Συναυλία - Λευκωσία ----------------------------------------------- Το θρυλικό συγκρότημα ροκ Scorpions έδωσε προχθές βράδυ συναυλία για πρώτη φορά στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αυτό που έχει χαρακτηριστεί από τον παραγωγό τους ως «το καλύτερο υλικό που έχουν γράψει εδώ και πέντε χρόνια».

    Δίδοντας στο πλήθος που μαζεύτηκε στο Στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία μια βραδιά για να θυμάται, ο τραγουδιστής Klaus Meine τραγούδησε και το Winds of Change, ένα τραγούδι που έχει ταυτιστεί με τον αγώνα για ειρήνη και ενότητα. Απευθυνόμενος στους οπαδούς των Scorpions, ο Klaus Meine εξέφρασε την ελπίδα η Κύπρος σύντομα να επανενωθεί και ο λαός του νησιού να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης.

    Ευρωεκλογές ------------------------------------------------ ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Πολιτικό πρόγραμμα ------------------------------------- Τους βασικούς άξονες και στόχους του πολιτικού προγράμματος του Δημοκρατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές παρουσίασε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ενώ οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του κόμματος παρουσίασαν διάφορες πτυχές του προγράμματος αυτού, που κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση με μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τη βούληση, τη γνώση και την εμπειρία για να οδηγήσει με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια την Κύπρο στην Ενωμένη Ευρώπη'', αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη βρίσκεται στα δικά μας χέρια'' και ''σε όλους εμάς εναπόκειται να το κερδίσουμε''.

    Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΔΗΚΟ Δημήτρης Ανδρέου, Αλέξης Γαλανός, Θέμης Θεμιστοκλέους, Κυριάκος Κενεβέζος, Μάριος Ματσάκης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναφέρθηκαν σε διάφορες πτυχές του πολιτικού προγράμματος του κόμματος για τις ευρωεκλογές, καταθέτοντας τη προσωπική και συλλογική τους δέσμευση να εργασθούν συστηματικά, εντατικά και αποφασιστικά για την υλοποίηση των στόχων της Κύπρου μέσα στην ΕΕ και του οράματος του κυπριακού λαού για το ευρωπαϊκό του μέλλον.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ ---------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, χαρακτήρισε πατριωτική ανάγκη την παρουσία της Κύπρου στην Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και κάλεσε τους πολίτες να συμπορευτούν με το Κίνημα για εξασφάλιση θέσης στο Ευρωκοινοβούλιο.

    «Είμαστε με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης και είμαστε σε αντιπαράθεση με τις συντηρητικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι το κίνημά του επιθυμεί να δώσει «το μήνυμα προς τους πολίτες ότι η ΕΔΕΚ είναι δύναμη της Κύπρου μέσα στην ΕΕ».

    Λυσσαρίδης - ΕΔΕΚ - Εκλογικός νόμος ----------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα εκλέξει ένα Ευρωβουλευτή στις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε χθες ο επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Βάσος Λυσσαρίδης αναφέροντας ωστόσο ότι θα προσβάλει τις εκλογές επειδή ''δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμίων'' όπως έγινε με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η τροποποίηση στη νομοθεσία έγινε για να εναρμονισθεί η κυπριακή νομοθεσία με κοινοτική οδηγία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά διεκδικούν τις εκλογές μόνο κόμματα, επειδή, είπε η αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντανακλά τις πολιτικές εθνικές δυνάμεις.

    [04] (K) Υπουργός Εμπορίου - Συμφωνία - Χάρβαρντ - ΗΠΑ

    Για τη Βοστώνη αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου. Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, όπου θα παρευρεθεί στην τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με βάση την οποία θα ιδρυθεί στην Κύπρο το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία σε σύνδεση με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (HSPH) και τη λειτουργία αντίστοιχου προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη Βοστώνη

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων Τ/Κ

    Την άποψη πως η απόφαση των ΗΠΑ να αναθεωρήσει της πολιτική της σε σχέση με θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων του κατοχικού καθεστώτος, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Τ/Κ έχουν αποκτήσει το κυπριακό διαβατήριο και σύντομα θα έχουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας.

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 May 2004 - 17:49:08 UTC