Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Τελικός
  • [02] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κύπριος Επίτροπος ΕΕ
  • [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Επιστολή - Παραβιάσεις εναέριου χώρου
  • [04] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Αρχάγγελος Μιχαήλ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Τελικός

    [02] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κύπριος Επίτροπος ΕΕ

    Η τ/κ πλευρά διαπράττει σφάλματα τα οποία τελικά θα οδηγήσουν στη σωστή διάσταση των προθέσεών της, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς επίδειξη διαβατηρίου του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Δουβλίνο όπου συμμετείχε στην 31η Σύνοδο των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όλων των εθνικών κοινοβουλίων, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''είναι αυτά τα λάθη που θα υποκύπτει η άλλη πλευρά και σίγουρα θα δίνουν τη σωστή διάσταση ενημέρωσης των πραγματικοτήτων και των προθέσεων από τουρκικής πλευράς''.

    [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Επιστολή - Παραβιάσεις εναέριου χώρου

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατήγγειλε στις 13 Μαϊου με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.

    [04] (Κ) Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Αρχάγγελος Μιχαήλ

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει "με αποτροπιασμό τη νέα προκλητική πράξη του ψευδοκράτους" να μετατρέψει σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Επιστολή - Παραβιάσεις εναέριου χώρου ------------------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατήγγειλε στις 13 Μαϊου με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει στην επιστολή του απογοήτευση για τη συνέχιση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία την ώρα που οι προσπάθειες συγκεντρώνονταν στην επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ''Ελπίζαμε ειλικρινά'', σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης, ''ότι η τουρκική κυβέρνηση θα ενστερνιζόταν αυτό το νέο πνεύμα για αποκλιμάκωση της έντασης και θα υιοθετούσε μια νέα εποικοδομητική προσέγγιση ώστε να κυριαρχήσει ειρήνη και συμφιλίωση στην περιοχή''.

    Αναφέρει, επίσης, ότι οι παραβιάσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται και μετά την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 και παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της Τουρκίας να προχωρήσει για να πείσει την ΕΕ ότι πληροί τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εύχεται η Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις αυτές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν -------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως η ε/κ πλευρά, δείχνοντας την επιθυμία της για λύση του Κυπριακού, δεν ακολούθησε την πρόνοια του σχεδίου Ανάν ότι εάν μια από τις δύο πλευρές απορρίψει το σχέδιο θεωρείται ανύπαρκτο και δεν έχει καμμιά αξία εφαρμογής, αλλά έθεσε κάποια ζητήματα προς συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους.

    Ο κ. Χριστόφιας, ερωτηθείς μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος ποιος ήταν ο σκοπός των επαφών του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ από το Μεξικό, όπου θα λάβει μέρος σε μια διάσκεψη, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι ''όταν μιλούμε εμείς για διαπραγμάτευση δεν εννοούμε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσιεύματα - Διαβατήρια - Οδοφράγματα ------------------------------------------------- Η τ/κ ηγεσία και η Τουρκία προβληματίζονται για το θέμα της άρσης της απαίτησης των κατοχικών ''αρχών'' για επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ερωτηθείς εάν ο ίδιος έχει πληροφόρηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μόνο με ταυτότητα.

    ''Εχω πληροφόρηση η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με σιγουριά ότι αυτό που κυκλοφορεί ισχύει. Φαίνεται ότι η τ/κ ηγεσία και η Τουρκία προβληματίζονται για αυτό το θέμα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι η επίδειξη διαβατηρίων είναι ''μια ανωμαλία που δημιούργησαν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και οι κατοχικές δυνάμεις'' και είπε ότι, εάν αρθεί, τότε το ΑΚΕΛ θα χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή.

    Χριστόφιας - Ιζτζάν - Διαβατήρια -------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε πως το κόμμα του θα χαιρετίσει την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου των κατεχομένων να επιτρέψει τη διέλευση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας για τους πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων των Ε/Κ, αν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

    Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζάν, για την απόφαση του ''υπουργικού συμβουλίου'' των κατεχομένων για την κατάργηση της επίδειξης των διαβατηρίων κατά την είσοδο στα κατεχόμενα, είπε πως ''από την πρώτη στιγμή δεν συμφωνήσαμε με το καθεστώς για την επίδειξη των διαβατηρίων κατά την είσοδο στα κατεχόμενα''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''εάν ληφθεί απόφαση ή αναθεώρηση αυτής της τοποθέτησης εμείς θα την χαιρετίσουμε, διότι μαζί με τ/κ κόμματα και μαζί με τους φίλους, εδώ και πάνω από ένα χρόνο που λήφθηκε η απόφαση αυτή, είχαμε την απαίτηση από κοινού να αναθεωρηθεί διότι είναι λανθασμένη και δεν βοήθα την προσέγγιση, τη συνεργασία και τις κοινές μας προσπάθειες για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για λύση στο κυπριακό πρόβλημα''.

    Ο κ. Ιζτζάν, ερωτηθείς αν και οι Ε/Κ θα μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με την ταυτότητά τους, είπε πως, σύμφωνα με τα όσα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, οι Ε/Κ θα μπορέσουν να περάσουν στα κατεχόμενα δείχνοντας μόνο την ταυτότητά τους.

    ''Οι Κύπριοι είναι πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η απόφαση δεν λήφθηκε αποκλειστικά για τους Ε/Κ, αλλά πάρθηκε μια απόφαση γενικότερη μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Ε/Κ'', είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα.

    Χριστόφιας - Ιζτζάν - Κύπριος Επίτροπος ΕΕ - Διαβατήριο ------------------------------------------------------- Η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει στον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου αποτελεί ''επίδειξη δύναμης με λανθασμένο τρόπο'', δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζάν.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, ο κ. Ιζτζάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως ''μέχρι χθες το βράδυ όσοι Ε/Κ ήθελαν να περάσουν στον βορρά έπρεπε να δείξουν τα διαβατήριά τους και αυτό ίσχυε και για τον κ. Κυπριανού''.

    ''Οσον αφορά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο άτομο, δηλαδή persona non grata, αυτή η διεργασία είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και μια τέτοια απόφαση δεν υπάρχει'', σημείωσε ο κ. Ιζτζάν.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Κυπριανού μετέβαινε ως Ευρωπαίος Επίτροπος, ο κ. Ιζτζάν είπε πως ''το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται, ο κ. Κυπριανού έχει ήδη εκλεχτεί ως εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ε/κ κοινότητα, δηλαδή από την ε/κ διοίκηση''.

    ''Οπως στον νότο δεν αναγνωρίζεται η δομή που υπάρχει στον βορρά, σε παρόμοια κατάσταση δεν αναγνωρίζει η διοίκηση που υπάρχει στον βορρά τον κ. Κυπριανού ως μέλος της ΕΕ. Εμείς γνωρίζουμε αυτή την κατάσταση και για αυτόν τον λόγο ζητάμε και προσπαθούμε για την επίλυση του Κυπριακού'', είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, είπε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Μαΐου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα αν οι πολίτες της μιλούν ελληνικά ή μιλούν τούρκικα''.

    Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρουσίαση υποψηφίων -------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προσφέρεται για να προωθήσει η Κύπρος τις θέσεις της στο Κυπριακό, θα ήταν όμως υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι μέσα από αυτό θα επιλυθεί το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τους έξι υποψηφίους του κόμματος στις ευρωεκλογές, καθώς και την προγραμματική διακήρυξη του ΑΚΕΛ.

    ''Θα εκπροσωπηθούμε στο ΕΚ διεκδικώντας με συνέπεια και γνώση του τι είναι η ΕΕ. Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη στον τόπο που ποτέ δεν ωραιοποίησε την ΕΕ'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ κατέρχεται στον αγώνα για τις ευρωεκλογές με αυτοπεποίθηση αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει απέναντι στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζομένους.

    Ο κ. Χριστόφιας, αφού παρουσίασε τους υποψηφίους του ΑΚΕΛ (Αδάμου Αδάμο, Μπεμπεδέλη Καυκαρίδου Δέσποινα, Συλικιώτη Νεοκλή, Τριανταφυλλίδη Κυριάκο, Χατζηγεωργίου Γεώργιο και Χριστοφίδη Τίτο), τους συγχάρηκε για την εκλογή τους από το κομματικό σύνολο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και τους ευχήθηκε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

    Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Εκλογικός νόμος --------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες τη λύπη του για το γεγονός ότι το ενδεχόμενο τροποποίησης του εκλογικού νόμου μονοπωλεί μέχρι στιγμής την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, έχοντας παραγκωνίσει την ουσία των εκλογών αυτών.

    ''Το θέμα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανακυκλώνεται μέρα, νύχτα. Θα υπάρξουν προτάσεις και θα τα χειριστούμε όλα με υπευθυνότητα όπως κάνουμε συνήθως'', είπε.

    Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Κόμμα Ενωμένη Κύπρος ----------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ''εφόσον δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, με βάση και τα δεδομένα της ένταξης στην ΕΕ, είναι υπεύθυνη να διεξαγάγει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζάν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εμείς έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε το συντομότερο δυνατό να λυθεί το Κυπριακό και με τη λύση του Κυπριακού, μαζί με την ΕΕ, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους και να κάμουμε διευθετήσεις ώστε και οι Τ/Κ συμπατριώτες μας να πάρουν το μερτικό που τους πέφτει με βάση τη λύση και να αντιπροσωπευθούν μαζί με τους Ε/Κ''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, είπε ότι η τ/κ κοινότητα αν υπήρχε λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να στείλει τους εκπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν έγινε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για Πορτογαλία ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα υπό τη μορφή επιβολής για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού εντός του 2004, εκτιμώντας ωστόσο πως το συντομότερο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να θεωρείται και το επιτυχέστερο, προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε τετελεσμένα που θα αποτρέψουν στο μέλλον την εφαρμογή ενός πλέον βελτιωμένου σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Πορτογαλία και σχολιάζοντας την απαγόρευση των κατοχικών δυνάμεων προς τον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού να περάσει στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως ένα σφάλμα χωρίς προηγούμενο αφού, όπως εξήγησε, εάν οι Τ/Κ θέλουν από την Ευρώπη να τους λαμβάνει υπόψη, θα πρέπει και οι ίδιοι να λαμβάνουν υπόψη και την Ευρώπη και τους Επιτρόπους της.

    Ανέφερε πως το ταξίδι του στη Πορτογαλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, προς τον οποίο θα μεταφέρει ''τους προβληματισμούς και τα όσα περί το Κυπριακό συμβαίνουν, ζητώντας, χωρίς ποτέ να αποστερηθούν οι Τ/Κ της οποιασδήποτε βοήθειας, να μην ληφθούν μέτρα τα οποία να αποτρέπουν ή να ανατρέπουν τους σχεδιασμούς για επανένωση της πατρίδας μας''.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κύπριος Επίτροπος ΕΕ ---------------------------------------- Η τ/κ πλευρά διαπράττει σφάλματα τα οποία τελικά θα οδηγήσουν στη σωστή διάσταση των προθέσεών της, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σχολιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα χωρίς επίδειξη διαβατηρίου του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του από το Δουβλίνο όπου συμμετείχε στην 31η Σύνοδο των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όλων των εθνικών κοινοβουλίων, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''είναι αυτά τα λάθη που θα υποκύπτει η άλλη πλευρά και σίγουρα θα δίνουν τη σωστή διάσταση ενημέρωσης των πραγματικοτήτων και των προθέσεων από τουρκικής πλευράς''.

    Ο κ. Κλεάνθους εξήγησε ότι ''εκείνοι που λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο στα κατεχόμενα είναι με οδηγίες και κατ' εντολή της Αγκυρας και κατ' επέκταση του κ. Ερντογάν''.

    Ευρωεκλογές - Κλεάνθους - Δηλώσεις ---------------------------------- Την άποψη ότι η Βουλή για αρκετά χρόνια ''δεν διέβλεψε σε πόσο χοντρά λάθη και παραλογισμούς είναι δυνατό να οδηγήσει ένα εκλογικό σύστημα'', εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι μπορεί αυτό το σύστημα να διαφυλάσσει τα κεκτημένα κάποιων πολιτικών και κομματικών σχηματισμών, αλλά το ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της ελεύθερης βούλησης του λαού όταν ασκεί το κυριαρχικό του δικαίωμα σε μιαν εκλογή.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από το Δουβλίνο, όπου συμμετείχε στην 31η Σύνοδο των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όλων των εθνικών κοινοβουλίων, και ερωτηθείς εάν μετά το νομικό θέμα της απαγόρευσης συμμετοχής ανεξάρτητων σχηματισμών στη δεύτερη κατανομή για τις Ευρωεκλογές απαιτείται κάποια τροποποίηση του νόμου πριν τη διεξαγωγή τους, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την άποψη πως ''εάν αυτό βοηθά και εξυπηρετεί τη Δημοκρατία και τη λειτουργία της, ασφαλώς έχει σχέση να το δούμε πριν, αφού μετά δεν έχει σημασία να το συζητούμε ακαδημαϊκά''.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι δύο θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουν στους Τ/Κ αλλά τις έχουν σφετεριστεί οι Ε/Κ, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε πως ''αυτό το θέμα είναι λυμένο με το Συμβούλιο της Νίκαιας και κανένας δεν το αμφισβητεί και πολύ περισσότερο όλες ανεξάρτητα οι ευρωπαϊκές χώρες και όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο στην οποία συμμετείχε, είπε πως ήταν ''ιδιαίτερα σημαντική, γιατί είναι η πρώτη που ελάμβανε χώρα μετά τη διεύρυνση και την ένταξη των νέων χωρών μελών, αλλά ήταν και η πρώτη για την Κύπρο, ως ισότιμο πλέον μέλος, στην οποία συζητήσαμε τα θέματα που απασχολούν όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στο κλίμα που αντιμετώπισε στη Σύνοδο, ο κ. Κλεάνθους ξεκαθάρισε πως ήταν ''πολύ καλό και θετικό'', σημειώνοντας πως αυτό αποδεικνύει ότι ''το θέμα του δημοψηφίσματος ολοένα και περισσότερο θα ανήκει στο παρελθόν για τους Ευρωπαίους, γιατί πρωτίστως εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι τα ζητήματα κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και τα κοινά μας προβλήματα''.

    Πρόεδρος Αυστρίας - Πρόεδρος ΣΚ ΕΔΕΚ - Μήνυμα --------------------------------------------- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας στα πλαίσια της ΕΕ.

    Σε απαντητικό του μήνυμα προς τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Αυστριακός Πρόεδρος εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες του για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που του απηύθυνε με αφορμή την εκλογή του.

    ''Η κοινή δράση μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι η εγγύηση για κοινή πορεία στο μέλλον για την Ευρώπη της συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ειρήνης'', αναφέρει ο κ. Φίσερ.

    Ευρωεκλογές - ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα ------------------------------------------ Το μήνυμα από κάθε γωνία της Κύπρου είναι ότι η χώρα θα στείλει Κύπριο Σοσιαλιστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και τη Σοσιαλιστική Ομάδα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας πως ο λαός αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα η Κύπρος να είναι παρούσα στη μία από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ.

    ''Στο επόμενο χρονικό διάστημα η λύση του Κυπριακού θα κριθεί κυρίως μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι για αυτόν τον λόγο που η συμμετοχή στη Σοσιαλιστική Ομάδα είναι επιτακτική πολιτική ανάγκη'', είπε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του στην Πάφο.

    ΝΕΟ - Μάρκος Κυπριανού - Διαβατήριο ----------------------------------- Η κυβέρνηση θα πρέπει ''να αντιδράσει έντονα στην ενέργεια του ψευδοκράτους να ζητήσει διαβατήριο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, καταγγέλλοντας τη στάση αυτή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα'', επισημαίνουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ χαρακτηρίζουν ''απαράδεκτη την επιστολή του Αλί Ερέλ, με την οποία αναφέρει ότι ο κ. Κυπριανού 'εκπροσωπεί την ε/κ κοινότητα' και ζητά άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κατεχόμενα''.

    Οσον αφορά τα περί εγκατάλειψης της απαίτησης για επίδειξη διαβατηρίων, οι ΝΕΟ ''υπενθυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει ότι το ψευδοκράτος θα προχωρούσε στο μέτρο αυτό μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ευρωεκλογές - ΝΕΟ - Εκλογικός νόμος ----------------------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, ώστε να παρέχεται η ευκαιρία συμμετοχής στη δεύτερη κατανομή σε εκλογικούς σχηματισμούς που δεν αποτελούν κόμμα.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι ''με την τροποποίηση αυτή ικανοποιείται η κοινοτική οδηγία και εξυπηρετείται η δημοκρατία αντί της κομματοκρατίας και της τριτοκοσμικής πολιτικής ζωής''.

    Κίνημα Οικολόγων - Κατεχόμενα - Διαβατήρια ------------------------------------------ Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ''χαιρετίζει τις πληροφορίες που φέρουν τις κατοχικές αρχές να προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της απόσυρσης της απαίτησης για επίδειξη διαβατηρίου στα κατοχικά οδοφράγματα'', σημειώνοντας ότι ''σε μιαν τέτοια περίπτωση θα έχουμε ακόμα μία ρωγμή στο κατοχικό τείχος της διχοτόμησης''.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα σημειώνει ότι ''χωρίς να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η μοναδική ασπίδα προστασίας για τον κυπριακό λαό, κερδίζουμε περισσότερα από τα λεγόμενα πλεονεκτήματα που υποτίθεται ότι είχε η λύση Ανάν'', προσθέτοντας ότι ''ο κυπριακός λαός και η απόφασή του στο δημοψήφισμα δικαιώνονται''.

    Το Κίνημα προσθέτει ότι ''επιβεβαιώνονται πανηγυρικά όσοι από εμάς επέμεναν ότι με την ένταξη στην ΕΕ η κατοχή είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει'', σημειώνοντας ότι ''το επόμενο βήμα θα είναι η αποχώρηση σημαντικού αριθμού τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ίσως μάλιστα και αριθμού εποίκων''.

    Ευρωεκλογές - ΟΠΕΚ - Προτάσεις ------------------------------ Ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) προτείνει για τις Ευρωεκλογές όπως η κυπριακή κυβέρνηση εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποδοχή της ιδέας όπως δύο Τ/Κ, με καθεστώς ισοδύναμο με εκείνο του παρατηρητή, ενσωματωθούν στις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 13 Ιουνίου 2004 έως τη λύση του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚ εισηγείται επίσης με την επίλυση του Κυπριακού οι δύο τελευταίοι στις διαδικασίες εκλογής Ε/Κ ευρωβουλευτές να παραχωρήσουν τις θέσεις τους στους δύο Τ/Κ που θα εκλεγούν αμέσως μετά.

    ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Διακίνηση - Διαβατήρια --------------------------------------------- Η επιβεβαίωση των πληροφοριών για την άρση του μέτρου επίδειξης διαβατηρίων κατά τη διέλευση στα κατεχόμενα θα αποτελεί ''σημαντικό βήμα προς την ελεύθερη διακίνηση και την επικοινωνία Ε/Κ και Τ/Κ'', αναφέρει ο ανεξάρτητος συνδυασμός ''Ευρωπαϊκή Κύπρος''.

    Σε ανακοίνωσή της, η ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' σημειώνει ότι ''στη νέα ευρωπαϊκή εποχή αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της δυναμικής για σύντομη λύση και επανένωση της πατρίδας μας'', προσθέτοντας ότι ''την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη ενώνεται δεν μπορεί η Κύπρος να διχοτομείται''.

    Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα ---------------------------------- Η διακίνηση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες στις λεγόμενες αρχές στα κατοχικά οδοφράγματα αναφορικά με τις νέες διευθετήσεις.

    Προχθές, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας για τους πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων των Ε/Κ.

    Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν εξουσιοδοτηθεί από τη λεγόμενη κυβέρνηση να διοργανώνουν εκδρομές στα κατεχόμενα και θα έχουν την ευθύνη για τη διακίνηση και διαμονή. Επίσης, το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού θα διορίσει συνοδούς για τις εκδρομές.

    Ευρωεκλογές - Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - Τ/Κ υποψήφιος ----------------------------------------------- Η υποψηφιότητα του Τ/Κ Μεχμέτ Χασάν (Χάσγκιουλερ) για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου ήταν προσωπική του επιλογή και δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ είπε πως οι Τ/Κ ζουν στα κατεχόμενα και εκλέγουν τους δικούς του αντιπροσώπους.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Αρχάγγελος Μιχαήλ ------------------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει ''με αποτροπιασμό τη νέα προκλητική πράξη του ψευδοκράτους'' να μετατρέψει σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια.

    Σε γραπτή του διαμαρτυρία, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας αναφέρει ότι ''η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια'' και απαιτεί ''σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία''.

    ''Η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια διότι, όπως έχουμε ακούσει, μετέτρεψαν και διατηρούν σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι προχθές ''έγιναν και τα εγκαίνια από τον υιό Ντενκτάς, ο οποίος με κυνικότητα ισχυρίσθηκε ότι δεν μας ανήκει, ενώ ταυτόχρονα με αναίδεια ζήτησε την οικονομική εισφορά των Ε/Κ για τη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού σε μουσείο''.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ''καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προκλητική αυτή στάση του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος του Ντενκτάς και απαιτούμε τον σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία''.

    ΕΒΕΛ - Μαυρομάτης - Τουριστική ανάπτυξη Λευκωσίας ------------------------------------------------- Ο μειωμένος ρόλος του τουρισμού στη Λευκωσία, αλλά και το μικρό μερίδιο τουρισμού που λαμβάνει η Λευκωσία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, εξώθησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΛ) να προχωρήσει σε μια στρατηγική μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας Λευκωσίας.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Μάνθος Μαυρομάτης σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας Λευκωσίας, σημειώνοντας πως το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας δεν ασχολήθηκε με τα θέματα τουρισμού όσο θα έπρεπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, ''ο κυπριακός τουρισμός διέρχεται κρίση λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού και αναμένεται περαιτέρω όξυνση της κρίσης τα επόμενα χρόνια''.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό για την περιοχή της Λευκωσίας, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως ''η Λευκωσία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση τουριστών προς την πόλη και την επαρχία μας''.

    Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέφερε πως ''μετά την 1η Μαϊου αντιληφθήκαμε ότι ο τουρισμός της πόλης και της επαρχίας Λευκωσίας δεν επικεντρώνεται και δεν επηρεάζεται μόνο από τις εξελίξεις στη δική μας περιοχή, αλλά οπωσδήποτε και από τις εξελίξεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας και στις όμορες περιοχές προς τη Λευκωσία''.

    Πρόσθεσε πως ''η μελέτη για την περιφερειακή στρατηγική τουρισμού Λευκωσίας θα καλύψει όχι μόνο την πόλη και επαρχία Λευκωσίας, αλλά και τις όμορες περιοχές της τουρκικής συνοικίας της Λευκωσίας και την περιοχή της Λευκωσίας''.

    Λεμεσός - Λαθρομετανάστες - Κράτηση ----------------------------------- Διάταγμα εξαήμερης κράτησης εξέδωσε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των 16 λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν την Παρασκευή σε δύο εμπορευματοκιβώτια φορτηγού πλοίου στο νέο Λιμάνι Λεμεσού.

    Το Δικαστήριο διέταξε επίσης την πενθήμερη προσωποκράτηση 52χρονου από τη Λευκωσία, ο οποίος φέρεται ως το πρόσωπο που μετέφερε στο πλοίο τα δυο εμπορευματοκιβώτια και γνώριζε για την ύπαρξη των λαθρομεταναστών.

    Στην κατοχή των λαθρομεταναστών δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε ταξιδιωτικά έγγραφα, ωστόσο μετά από έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε πως αυτοί προέρχονται από την Ινδία και το Πακιστάν.

    Το φορτηγό πλοίο αφίχθηκε την Παρασκευή το πρωί από τη Χάιφα και είχε ως προορισμό του τη Ρόδο.

    Θέατρο Ριάλτο - Εκδήλωση για 5χρονα επαναλειτουργίας ---------------------------------------------------- Με μιαν εορταστική εκδήλωση που θα αρχίσει απόψε στις 19:00, η Λεμεσός γιορτάζει τα πέντε χρόνια επαναλειτουργίας του ιστορικού θεάτρου Ριάλτο.

    Η εκδήλωση, που οργανώνει το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ηρώων, μπροστά από το ιστορικό θέατρο της πόλης.

    Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το θέατρο δρόμου ''Helix''. Πρόκειται για ένα λαϊκό δρώμενο εμπνευσμένο από μύθους της Ανατολής με τίτλο ''Ταξίδι στον Ηλιο'', που θα συνδυάζει λόγο, χορογραφία, ζογκλέρ και ακροβάτες, και θα κορυφωθεί με φωτιές και πυροτεχνήματα.

    Η εκδήλωση, που αναμένεται να κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ, θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και σμυρναίικου, Μαριώ, που θα τραγουδήσει παρέα με το μουσικό σχήμα της Λεμεσού ''Εξ Αδιαιρέτου'' παλιά αγαπημένα τραγούδια.

    Κύπελλο - Τελικός ----------------- ΑΕΚ και ΑΕΛ αναμετρούνται σήμερα στο ΓΣΠ στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο αγώνας, ο οποίος διεξάγεται κόντρα στην παράδοση που ήθελε τον τελικό του θεσμού να διεξάγεται το Σάββατο, αρχίζει στις 19:00.

    Ο φετινός τελικός, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό το βλέμμα 250 συνολικά αστυνομικών, πραγματοποιείται υπό τη σκιά των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ, αφού ενδέχεται η Κυπελλούχος ομάδα να μην μπορέσει να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα

    Η διακίνηση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες στις λεγόμενες αρχές στα κατοχικά οδοφράγματα αναφορικά με τις νέες διευθετήσεις.

    Προχθές, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας και ήδη έχει ετοιμαστεί σχετική εγκύκλιος με τη νέα διευθέτηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 May 2004 - 17:49:08 UTC