Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Επίδειξη διαβατηρίων - Κατάργηση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για Πορτογαλία
  • [05] (Κ) ΝΕΟ - Μάρκος Κυπριανού - Διαβατήριο
  • [06] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρουσίαση υποψηφίων
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Αυστρίας - Πρόεδρος ΣΚ ΕΔΕΚ - Μήνυμα
  • [08] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [09] (Κ) Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα
  • [10] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν για την ομάδα του ''Συναγερμού για την Ευρώπη'' στις ευρωεκλογές, καθώς και η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει είσοδο στα κατεχόμενα του Κύπριου Επιτρόπου της ΕΕ Μάρκου Κυπριανού, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

    Αλλα θέματα είναι η συνάντηση του Αμερικανού Πρεσβευτή με τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα, η επιστολή που απέστειλε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχωριστική γραμμή που θα είναι έτοιμες τέλη Ιουνίου.

    Η ''Αλήθεια'', με τίτλο ''Το ΔΗΚΟ συνήγορος των διασπαστών'', γράφει ότι η διασύνδεση των διασπαστών του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ και τα επιτελεία της κυβέρνησης και ο κοινός τους στόχος, που είναι η αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο. Προσθέτει ότι επιβεβαιώνεται πως σταθερή επιδίωξή τους ήταν η δημιουργία άλλου κόμματος, το οποίο θα συμπλέει με το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αλλού γράφει ότι το πρώτο βήμα για απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα φαίνεται να έχει γίνει. Σημειώνει ότι η Τουρκία ενημέρωσε τη Διεθνή Αεροπορία ότι το "αεροδρόμιο Τύμπου" είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

    ''Η Μάχη'', με τίτλο ''Ολα τα ενδεχόμενα ανοικτά'', γράφει ότι εξακολουθεί να αιωρείται η όλη διαδικασία των ευρωεκλογών. Αναφέρει ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' απειλεί ότι θα καταφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που του στερηθεί η έδρα στη δεύτερη κατανομή εδρών για το Ευρωκοινοβούλιο με τη δικαιολογία ότι δεν είναι κόμμα, αλλά συνδυασμός ανεξαρτήτων. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς που αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ, κατέθεσε τροποποιητική πρόταση νόμου, ώστε οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στη δεύτερη κατανομή εδρών στις ευρωεκλογές.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''Χτυπούν με νόμους σε πόρτες κλειστές'', γράφει ότι τα μέλη της ομάδας ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' εγκαινίασαν σταυροφορία για να ξεπεράσουν τα νομικά κωλύματα που ενδεχομένως θα τους αφήσουν εκτός Ευρωκοινοβουλίου στις επικείμενες ευρωεκλογές. Γράφει ότι ο επικεφαλής της ομάδας Γιαννάκης Μάτσης αμφισβήτησε την απόφαση του Γενικού Εφορου Ευρωεκλογών ότι ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' δεν αποτελεί κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο '''Γράφουν' την Ευρώπη'', γράφει ότι ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού είναι ανεπιθύμητος για τις "αρχές" του ψευδοκράτους, αφού η τ/κ ηγεσία του απέτρεψε προγραμματισμένη μετάβασή του στα κατεχόμενα. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον επισκέφθηκε χθες τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων. Η κίνηση, αναφέρεται, ήταν συμβολική και δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια. Προσθέτει η ''Σ'' πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ενδέχεται να υψώσουν τη σημαία τους στο γραφείο που διαθέτουν στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''Προεκλογικός μετ' εμποδίων'', γράφει ότι επιπλοκές επί επιπλοκών δημιουργούνται στην πορεία για τις ευρωεκλογές, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα με τον ''Συναγερμό για την Ευρώπη''. Γράφει ότι ο ΔΗΣΥ υπέβαλε ένταση για τη χρήση της λέξης ''Συναγερμός'', ενώ ο Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών αποφάσισε πως δεν πληροί τα κριτήρια ως κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός μετέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσινγκτον το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει επανένωση της Κύπρου και ότι το Κυπριακό δεν έφθασε στο τέλος του δρόμου.

    Η ''Χαραυγή'', με τίτλο ''Αλλαγές στο παρά πέντε;'', γράφει ότι σε οφθαλμόν αντί οφθαλμού έχουν εξελιχθεί οι συναγερμικές κόντρες, προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Γράφει ακόμη ότι κατατίθεται πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας περί διεξαγωγής εκλογών. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Χ'' αναφέρεται σε δήλωση του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Κύπρο λόγω της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, προσθέτοντας πως το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Εμποδίστηκε στον Κυπριανού η είσοδος στον βορρά'', γράφει ότι ο Μάρκος Κυπριανού εμποδίστηκε από τις κατοχικές "αρχές" να εισέλθει στα κατεχόμενα, όπως εισέρχονται οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, και του ζητήθηκε να επιδείξει διαβατήριο. Αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως ο κ. Κυπριανού αντιπροσωπεύει μόνο τους Ε/Κ. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει έτοιμες τις προτάσεις της αναφορικά με τη διαχωριστική γραμμή στο τέλος Ιουνίου. Οι προτάσεις θα επικεντρωθούν στην άδεια του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου να εκδίδει πιστοποιητικά προϊόντων των κατεχομένων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τίτλο ''Μάχες εκ του συστάδην'', γράφει ότι σε μετωπικές κόντρες εξελίσσονται οι σκληρές αντιπαραθέσεις των κομμάτων, αλλά ιδιαίτερα στους κόλπους του ΔΗΣΥ σχετικά με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Γράφει ότι η προεκλογική περίοδος μπήκε στην τελική της ευθεία και ότι στις επόμενες μέρες αναμένονται νέες εξελίξεις ανάμεσα στα κόμματα, που θα προκαλέσουν βαριά ατμόσφαιρα, σε μιαν εποχή που ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συστράτευση όσο ποτέ άλλοτε. Αλλού γράφει ότι δύο νέοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκ των οποίων για πρώτη φορά μια γυναίκα, έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για την Εφη Παπαδοπούλου και τον Μιχάλη Φωτίου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής ----------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει υποβάλει τις εισηγήσεις της αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που αφορά τη διακίνηση αγαθών, ατόμων και υπηρεσιών, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε δηλώσεις στα γραφεία της Αντιπροσωπείας, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως η απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος της ημέρας θα αφορά εξουσιοδότηση για έκδοση πιστοποιητικών προέλευσης από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο για προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στα κατεχόμενα, τόσο τρόφιμα όσο και άλλα αγαθά, με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης και με τη στήριξη αξιωματούχων της ΕΕ. Η απόφαση θα αφορά επίσης τη διακίνηση μεταποιημένων αγαθών.

    ''Οτιδήποτε κάνουμε θα πρέπει να είναι νόμιμο'', είπε, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για το θέμα σχετίζεται με τον καθορισμό των νομικών πλαισίων που θα διέπουν την εφαρμογή του Κανονισμού.

    Παπανδρέου - Επίσκεψη Πρωθυπουργού ΗΠΑ ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας χθες τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Ουάσινγκτον, εκτίμησε ότι είναι ''προς όφελος εθνικό να διατηρούνται οι καλές διμερείς σχέσεις''.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ωστόσο να ενημερωθεί σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Πρωθυπουργού για τα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    ''Επί των δικών μας κυβερνήσεων αναπτύξαμε και βελτιώσαμε τις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ασχέτως των πιθανών διαφορών σε επιμέρους πολιτικές, και πιστεύω ότι είναι πάντα θετικό να διατηρούμε αυτές τις καλές διμερείς σχέσεις. Είναι προς όφελος εθνικό'', είπε.

    Πρόεδρος Βουλής - Επίτροπος Κύπρου στην ΕΕ --------------------------------------------- Ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα για την Κύπρο λόγω της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια χθες το μεσημέρι και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ''δεν έχει εγερθεί οποιοδήποτε θέμα για την Κύπρο, εκτός από το θέμα του ελλείμματος''.

    «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει καν αρνητικό κλίμα, τουλάχιστο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε επίπεδο που αφορά τη δική μου αρμοδιότητα'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Επίτροπος εξήγησε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο είναι ιδιωτική και ανέφερε ότι επειδή είναι η πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο θεώρησε ότι θα ήταν σωστό να πραγματοποιήσει κάποιες επαφές.

    Πρόσθεσε ότι προχθές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών με τον οποίο συζήτησε, και ως Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, θέματα κοινής αρμοδιότητας.

    ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις ------------------------------------ Σειρά θεμάτων συζήτησε ο Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, κατά τις επαφές του στο νησί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη για τις συναντήσεις που είχε με διάφορους φορείς, στους οποίους εξήγησε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του στην Επιτροπή.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη μη μετάβασή του στα κατεχόμενα για προκαθορισμένες συναντήσεις με το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς λόγω της απαίτησης των κατοχικών ''αρχών'' να επιδείξει το διαβατήριό του, απαίτηση που δεν εφαρμόζεται για άλλους Επιτρόπους.

    ''Παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μετάβασή μου, δεν θα μου παρέχονταν οι ίδιες διευκολύνσεις που παρέχονται σε άλλα μέλη της Επιτροπής και έγινε σαφές ότι δεν θα ήμουν ευπρόσδεκτος γιατί θεωρούν ότι εκπροσωπώ τους Ε/Κ μόνο, κάτι που δείχνει άγνοια για την ΕΕ αφού στην Επιτροπή δεν εκπροσωπείς κανένα'', είπε.

    Είπε ακόμα πως, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή του ως μέλος της Επιτροπής να συνομιλήσει με τους Τ/Κ, πραγματοποίησε συνάντηση μαζί τους στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Το θέμα αυτό θα πρέπει να το δούμε στις Βρυξέλλες, με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και τον Πρόεδρό της, όμως δεν έπρεπε αυτό να αφήσω να επηρεάσει τη συνάντηση με τους Τ/Κ'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τόσο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς όσο και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ενήμεροι της κατάστασης αλλά η συνεννόηση έγινε με τον κ. Ταλάτ.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως οι Τ/Κ στη συνάντηση εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τον τερματισμό της απομόνωσής τους, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους και τη διακίνηση αγαθών διά της γραμμής αντιπαράταξης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει επηρεαστεί η εργασία που πρέπει να επιτελεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά και υπενθύμισε ότι δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Επιτροπή, αλλά λειτουργεί προωθώντας τα ευρωπαϊκά θέματα.

    ''Η λειτουργία των καθηκόντων μου δεν έχει επηρεαστεί'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εργάζεται ανεξάρτητα από τα εθνικά ή κυβερνητικά συμφέροντα της χώρας προέλευσής του, έχοντας όμως ειδική ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την Κύπρο. ''Δεν είμαι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Κομισιόν'', εξήγησε.

    Ευρωεκλογές - Ταραμουντάς - Βουλή - Πρόταση νόμου ------------------------------------------------------ Ο βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας για τις βουλευτικές εκλογές ώστε οι συνδυασμοί ανεξαρτήτων υποψηφίων ή οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι να είναι σε θέση να λάβουν μέρος στη δεύτερη κατανομή των εδρών στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, είπε ότι θα ζητηθεί η συζήτηση υπό μορφή κατεπείγοντος ώστε να εξασφαλισθεί αποτέλεσμα πριν από τις ευρωεκλογές.

    Ευρωεκλογές - Προδρόμου - Εκλογικός νόμος ----------------------------------------------- Για ''σύστημα προστασίας κομματικών κατεστημένων'' μέσα στο κράτος έκανε λόγο χθες ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, επικρίνοντας τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Εκλογών σε σχέση με την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη να μην αποδεχτεί τον Συνασπισμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' ως κόμμα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', ο οποίος ιδρύθηκε ως κομματικός σχηματισμός για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, δεν αποδέχεται την απόφαση του κ. Σαββίδη με την οποία αποφαίνεται ότι ο Συναγερμός για την Ευρώπη δεν είναι κομματικός σχηματισμός, παραθέτοντας επιχειρήματα κατά της απόφασης του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Υποψήφιοι - Πιττοκοπίτης

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας περί εκλογών ώστε ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή ομάδες να μπορούν να περνούν στη δεύτερη κατανομή διότι θεωρεί το αίτημα δικαιολογημένο.

    Στη σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Α Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης ύστερα από συνάντηση της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος και τους έξι υποψήφιους για τις ευρωεκλογές με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ευρωεκλογές - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παρουσίαση υποψηφίων ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε επίσημα χθες σε διάσκεψη Τύπου τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Παναγιώτη Δημητρίου, Ελένη Θεοχάρους, Ιωάννη Κασουλίδη, Μάνθο Μαυρομμάτη, Τάσο Μητσόπουλο και Λευτέρη Χριστοφόρου.

    ''Είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε την καλύτερη ομάδα, μια ομάδα με εμπειρία, με γνώσεις, αξιοπιστία, διασυνδέσεις, στελέχη που μπορούν και πρέπει να είναι η εικόνα της Κύπρου στην Ευρώπη'', είπε κάνοντας αναφορά και στη συμμετοχή του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη δράση του ευρύτερα στον πολιτικό χώρο.

    Ευρωεκλογές - Σαββίδης - ΔΗΣΥ - ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' - Ενσταση

    Μετά την 1ην Ιουνίου, οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση σε σχέση με τη χρήση της λέξης ''Συναγερμός'' στην ονομασία του Συνδυασμού ''Συναγερμός για την Ευρώπη'', θα οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης.

    Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, τα περιθώρια στενεύουν για την Υπηρεσία Εκλογών, η οποία, αν δεν υπήρχε αυτή η ένσταση, θα προχωρούσε στην εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σαββίδης είπε πως χθες ο ΔΗΣΥ υπέβαλε ένσταση στην Υπηρεσία Εκλογών για τη χρήση της λέξης ''Συναγερμός'' από τον Συνασπισμό ''Συναγερμός για την Ευρώπη''.

    ''Από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ένσταση και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είμαι αναγκασμένος να μην προχωρήσω στην εκτύπωση του ψηφοδελτίου μέχρι εκείνη την ημερομηνία'', είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή ''κάνει πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα''.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών είπε όμως ότι μέχρι την 1η Ιουνίου, η Υπηρεσία θα προχωρήσει στη δοκιμαστική έκδοση του ψηφοδελτίου για έλεγχο, σημειώνοντας ότι το ψηφοδέλτιο στην τελική του μορφή θα εκτυπωθεί μετά την 1ην Ιουνίου.

    Ευρωεκλογές - ΚΕΑ - ΔΗΚΟ - Υποστήριξη ------------------------------------------ Υποστήριξη προς το ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ αποφάσισε το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), το οποίο συνήλθε προχθές βράδυ.

    Ανακοίνωση του ΚΕΑ αναφέρει πως το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε να αποδεχθεί την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

    Ευρωεκλογές - ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' - Ομάδα υποστήριξης ---------------------------------------------------------- Οταν υπάρξει λύση του Κυπριακού οι έξι Ευρωβουλευτές της Κύπρου θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους έτσι ώστε να διεξαχθούν νέες εκλογές στην Κύπρο από τις οποίες να αναδειχθούν τέσσερις Ε/Κ και δυο Τ/Κ ευρωβουλευτές δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της ομάδας υποστήριξης του συνδυασμού ''Ευρωπαϊκή Κύπρος'' που κατέρχεται στις ευρωεκλογές με έξι υποψηφίους.

    Ερωτηθείς αν είναι δυνατό να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως παρόλο που η Ευρωβουλή δεν επιθυμεί γενικά τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών, ωστόσο επειδή η επανένωση της Κύπρου θα γίνει μια φορά ''θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρούμε κατανόηση και η Ευρωβουλή θα συμφωνήσει να γίνει εξαίρεση''.

    Ευρωεκλογές - ΓΓ Οικολόγων - Απόφαση Γενικού Εφόρου -------------------------------------------------------- Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Γενικού Εφόρου Εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το σχηματισμό «Συναγερμός για την Ευρώπη», είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο προεκλογικό σκηνικό, είναι κατάσταση «προεκλογικής καλπονοθείας».

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί ανεξάρτητα από το χρόνο τον οποίο έχουν ιδρυθεί πρέπει να μπορούν να διεκδικούν με ίσους όρους την ψήφο των πολιτών. Είπε ότι διαμορφώνονται συνθήκες στις οποίες δεν λειτουργεί η αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Τράπεζας Αναπτύξεως - Απαγωγή ---------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τον Πρόεδρο της Τράπεζας Αναπτύξεως Ανδρέα Μούσκο από τον οποίο ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Τράπεζας αλλά και το θέμα της απαγωγής του Διευθυντή της Τράπεζας Αναπτύξεως στη Ρωσία Μιχάλη Θουκυδίδη, 46 ετών.

    Ο κ. Μούσκος ανέφερε ότι ''ο Μιχάλης βρίσκεται στη ζωή'' όπως διαπιστώθηκε και με το γραπτό μήνυμα που έχει ληφθεί μετά από μεσολάβηση κάποιου ατόμου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις Αρχές της Δημοκρατίας και της Ρωσίας για την απελευθέρωσή του.

    Το μήνυμα έλεγε ''είμαι καλά και παρακαλώ τελειώστε αυτή την υπόθεση γιατί έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες'', ανέφερε ο κ. Μούσκος, επικρίνοντας τους χειρισμούς των ρωσικών Αρχών που, όπως είπε, γνωρίζουν ότι ζει και φέρουν ευθύνη για την απελευθέρωσή του.

    ''Γίνονται διαβήματα και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Προεδρικό το ίδιο για να αναλάβει πλέον η ρωσική κυβέρνηση και η αστυνομία εκεί τις ευθύνες τους'', είπε ο κ. Μούσκος, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ακόμα και οι ίδιες οι ρωσικές Αρχές να εισηγούνται να πληρωθούν λύτρα.

    Ερωτηθείς πώς θα τελειώσει αυτή η υπόθεση, ο κ. Μούσκος είπε ότι οι δράστες της απαγωγής έχουν αφήσει ενδείξεις για χρήματα ''αλλά εμείς έχουμε απορρίψει οποιανδήποτε διαπραγμάτευση μαζί με τους απαγωγείς και δεν έχουμε διάθεση ούτε εμείς ούτε η κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε ή να πληρώσουμε''.

    Σε παρατήρηση ότι η στάση αυτή ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του Κύπριου τραπεζίτη, ο κ. Μούσκος ανέφερε ότι η γνώμη των ειδικών και του Αρχηγείου της Αστυνομίας είναι ότι οι απαγωγείς δεν θα βλάψουν τον κ. Θουκυδίδη ιδιαίτερα τώρα που όλοι γνωρίζουν ότι είναι ζωντανός.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι δράστες, σημειώνοντας πως με βάση τη μαρτυρία που υπάρχει τρία άτομα έβαλαν τον κ. Θουκυδίδη σε αυτοκίνητο και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

    Βάσος Λυσσαρίδης - Προεδρικός Απεσταλμένος - Λίβανος ------------------------------------------------------- Γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου επέδωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές στον Λίβανο, όπου μετέβη ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Λιβάνου είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, απόφαση που όπως σημείωσε πρέπει να γίνει αποδεκτή.

    Ο κ. Λυσσαρίδης συναντήθηκε επίσης και με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ραφίκ Χαρίρι.

    Κατά τις συναντήσεις του με τους Λιβάνιους επισήμους, ο κ. Λυσσαρίδης ανέπτυξε τους λόγους που ώθησαν την ε/κ κοινότητα να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν και τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Σώτος Ζακχαίος - Προεδρικός Απεσταλμένος - Πακιστάν ----------------------------------------------------- Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Riaz Khokhar είχε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος επισκέπτεται το Πακιστάν ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος μεταφέρει γραπτό μήνυμα του Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Pervez Musharraf.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό, καθώς και για την επικείμενη Ισλαμική Διάσκεψη.

    ΥΠΕΞ Ανδόρας - Επίσημη επίσκεψη ---------------------------------- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο από τις 22 μέχρι τις 25 Μαϊου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρας Juli Minoves Trinquell, ο οποίος φθάνει αργά σήμερα το βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, μετά από τις οποίες οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

    Αργότερα, ο κ. Trinquell θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Εκδήλωση - Παλαιστινιακός λαός ---------------------------------------------------------------- Την αγανάκτησή τους για τη ''συνεχιζόμενη εγκληματική και εξοντωτική πολιτική'' του κράτους του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων εξέφρασαν σε ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε χθες στην Πλατεία Ελευθερίας το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ, την ΠΕΟ, την ΠΟΓΟ και την ΕΚΑ.

    Στο ψήφισμα, το οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Στέφανος Στεφάνου, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εκφράζουν επίσης την ''αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους με τον αδελφό λαό της Παλαιστίνης'' και απαιτούν τον ''άμεσο τερματισμό της κρατικής τρομοκρατίας του Ισραήλ σε βάρος τους''.

    ''Οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η καταστροφή της υποδομής στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής, η συνέχιση της ανέγερσης του τείχους του αίσχους και τα τυφλά κτυπήματα που προκαλούν απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας ηθικής'', αναφέρεται στο ψήφισμα.

    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση υποστηρίζουν την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προνοεί τον τερματισμό της εισβολής και κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ίδρυση ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Στο ψήφισμά τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ και τις απειλές που εκτοξεύονται κατά της Συρίας από τις ΗΠΑ εκτραχύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια.

    Μετά τη σύντομη τελετή, οι συμμετέχοντες πορεύτηκαν προς τις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου.

    Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος - Ιστορική αναδρομή ------------------------------------------------ Η σχέση της Κύπρου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αρχίζει το 1980 στη Μόσχα, όπου η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα.

    Κύπριοι αθλητές αναφέρονται σε επιγραφές και άλλα ιστορικά ευρήματα ως νικητές στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε Ελληνες.

    Οι Αρίστων Νίκωνος Καρπασεώτης, Αρτεμίδωρος Σαλαμίνιος, Δημήτριος Σαλαμίνιος, Ζώιλος Ζωίλου Πάφιος, Νέων Καρπασεώτης, Στρατοκλής Απολλοδώρου Σαλαμίνιος, Χάρης Κύπριος, Ηρακλείδης Σαλαμίνιος και Ονησίκρατος Σαλαμίνιος, είναι τα ονόματα που αναφέρονται ως νικητές στις αρχαίες Ολυμπιάδες.

    Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα, η Κύπρος δηλώνει παρούσα με δύο αθλητές, τον Ιωάννη Φραγκούδη, ο οποίος κατακτά το χρυσό στο πιστόλι από 25 μέτρα και τη δεύτερη θέση με πολεμικό όπλο από 300 μέτρα και τον Αναστάσιο Ανδρέου, ο οποίος έλαβε μέρος στα 110 μέτρα εμπόδια. Και οι δύο έλαβαν μέρος με τα χρώματα της ελληνικής ομάδας.

    Η ίδρυση των γυμναστικών συλλόγων στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα. Το 1892 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος (ΓΣ) Ολύμπια, το 1894 ο ΓΣ Παγκύπρια και το 1896 ο ΓΣ Ζήνωνας και ο ΓΣ Κόροιβος.

    Οι πρώτοι Παγκύπριοι Αγώνες διοργανώθηκαν για να επιλεγούν οι αθλητές στίβου που θα λάμβαναν μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες, οι οποίοι ήταν και προκριματικοί για την πρώτη Ολυμπιάδα.

    Από τους αγώνες αυτούς επιλέγηκαν ο Αναστάσιος Ανδρέου (110 μέτρα εμπόδια) και ο Χαράλαμπος Νικολαϊδης (επί κοντώ). Ο Ανδρέου πρώτευσε στους Πανελλήνιους και ταυτόχρονα κέρδισε τη συμμετοχή του στην πρώτη Ολυμπιάδα.

    Από το 1896 που αρχίζουν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι το 1976, δεκαπέντε αθλητές και δύο αθλήτριες έλαβαν μέρος στις Ολυμπιάδες ως μέλη της ελληνικής ομάδας.

    Από το 1980 ανοίγει νέο κεφάλαιο για τον κυπριακό αθλητισμό. Η Κύπρος αρχίζει να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ανεξάρτητο κράτος πλέον.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές --------------------------- Αρνητικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 80 μονάδων ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από δύο συνεχόμενες ημέρες ανοδικής πορείας, κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,88%, κλείνοντας στις 80,85 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 292 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 48,7% του τζίρου.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Επίδειξη διαβατηρίων - Κατάργηση

    Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων αποφάσισε την κατάργηση του μέτρου επίδειξης διαβατηρίων κατά τις εισόδους στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το μέτρο αυτό ισχύει για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αναχώρηση για Πορτογαλία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα υπό τη μορφή επιβολής για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού εντός του 2004, εκτιμώντας ωστόσο πως το συντομότερο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να θεωρείται και το επιτυχέστερο, προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε τετελεσμένα που θα αποτρέψουν στο μέλλον την εφαρμογή ενός πλέον βελτιωμένου σχεδίου Ανάν.

    [05] (Κ) ΝΕΟ - Μάρκος Κυπριανού - Διαβατήριο

    Η κυβέρνηση θα πρέπει "να αντιδράσει έντονα στην ενέργεια του ψευδοκράτους να ζητήσει διαβατήριο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, καταγγέλλοντας τη στάση αυτή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα", επισημαίνουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    [06] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρουσίαση υποψηφίων

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) προσφέρεται για να προωθήσει η Κύπρος τις θέσεις της στο Κυπριακό, θα ήταν όμως υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι μέσα από αυτό θα επιλυθεί το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τους έξι υποψηφίους του κόμματος στις ευρωεκλογές, καθώς και την προγραμματική διακήρυξη του ΑΚΕΛ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Αυστρίας - Πρόεδρος ΣΚ ΕΔΕΚ - Μήνυμα

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας στα πλαίσια της ΕΕ.

    [08] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    AHI Hosts Seminar on ''Cyprus The Road Ahead and U.S. Interests''

    WASHINGTON, DC - On May 19, 2004, the American Hellenic Institute presented a seminar entitled ''Cyprus The Road Ahead and U.S. Interests'' at the Capitol Hilton in Washington, D.C. The seminar was moderated by Lt. Colonel Harry Dinella, and the panel included Rep. Frank Pallone (D-NJ), Gregory R. Copley, Dr. Ted Galen Carpenter, Nicholas G. Karambelas, Esq., and AHI President, Eugene T. Rossides. Following the presentation, the panelists answered questions from the audience.

    Lt. Colonel Dinella is a former U.S. Army Foreign Area Officer for the Balkans who served as the US/NATO liaison to the Greek National Defense General Staff in Athens for the last four years of his military duty. Lt. Colonel Dinella opened the seminar with an brief overview of the emerging issues in the region, and set the stage for the panelists to comment on what interests the U.S. should seek to vindicate in Cyprus now that Cyprus is a full-fledged member of the European Union, despite the failure of the political process to achieve a just resolution of the unlawful occupation of the northern part of Cyprus by Turkey.

    Representative Frank Pallone, Jr. (D-NJ) is an eight-term Congressman representing New Jerseys Sixth Congressional District and a member of the Congressional Caucus on Hellenic Issues. He is a highly accomplished legislator whose achievements include landmark measures to protect the environment and create new job opportunities. Representative Pallone holds a masters degree in International Relations from the Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University, and he is one of the leading Congressional voices on international affairs as they pertain to Cyprus and the Mediterranean region.

    In discussing the developments in Cyprus, Congressman Pallone acknowledged that there is much work that remains to be done. He criticized the failed Annan Plan as an obstacle to a fair resolution of the Cyprus dispute, because the Annan Plan was punitive to Greek Cypriots and contained numerous provisions that flouted the rule of law.

    Congressman Pallone ardently supported the democratic process in Cyprus and explained that ''the people have a right to express themselves at the ballot box, and any effort to try to undo that or suggest that the voters are wrong, is, to me, nothing more than anti-democratic posturing or leaning towards dictatorship or totalitarian rule . . . and I think it is very important for all of us to speak out and say what happened is an exercise in democracy.'' Congressman Pallone told the audience that he personally, ''would have voted no [to the Annan Plan] because there were many provisions that were objectionable.''

    The Congressman also advocated for the Greek American community to remain vigilant in the pursuit of a unified Cyprus. He stated, ''I do feel that it is important to keep speaking out and pointing out why the referendum failed'' and to call for ''transparent negotiations that allow for the full participation of the Cypriot communities and that dont result in any pressure not only from Turkey or Greece, but also from the United States or the European Union.''

    Congressman Pallone also announced that he will introduce ''comprehensive legislation that would enable U.S. citizens who own real property in Turkish occupied Cyprus to sue in U.S. District Courts any private person who uses or possesses that property and that would allow U.S. citizens to sue a foreign state, obviously Turkey, which employs its military to exclude U.S. citizens from their properties.''

    Gregory R. Copley presented a comprehensive analysis of the viable options for the Eastern Mediterranean region following the April 24, 2004 Cyprus referenda, and he set forth a candid outlook for the proximate future of that region. Mr. Copley is President of the world-wide organization, International Strategic Studies Association (ISSA) in Washington, D.C., and he is also the President of Global Information System, Inc. and the Editor-in-Chief of Defense & Foreign Affairs Publishing Group. He is a prolific writer who has authored several thousand articles, papers, lectures and reports over the past 40 years, many of them dealing with Cyprus and issues relevant to the Eastern Mediterranean region. Mr. Copleys entire presentation is attached.

    Dr. Ted Galen Carpenter is Vice President for defense and foreign policy studies at the CATO Institute in Washington, D.C. Dr. Carpenter is an author of numerous books and over 200 journal, newspaper, and magazine articles, and he is a frequent guest on radio and television programs in North America, Europe, East Asia and other regions.

    Dr. Carpenter stated that one of the results of the Cyprus referenda on the flawed Annan Plan is that the Greek Cypriots are now perceived as being ''obstructionist.'' In discussing the emerging policy issues in Cyprus, he observed that since Cyprus is now a member of the EU, it ''has the right to veto Turkeys accession to the EU.'' However, Dr. Carpenter cautioned that ''Nicosia has to be very careful with its veto power.'' According to Dr. Carpenter, like the deterrence factor of an atomic bomb, this veto power is perhaps ''much more effective to threaten to use than it is to actually use.'' Dr. Carpenter explained that any new proposal for reunification of Cyprus must, at a bare minimum, ''set a date certain for withdrawal of all foreign troops from Cyprus,'' and ''provide for the right of return for displaced persons.''

    Nicholas G. Karambelas, Esq., offered commentary on the legal implications of the Cyprus issue and exposed the appallingly flawed property provisions of the Annan Plan. He is a founding partner of Sfikas & Karambelas, which has offices in Washington, D.C. and affiliated offices in Montreal, Canada and Athens, Greece. Mr. Karambelas is legal counsel to AHI, and he chairs the American Hellenic Lawyers Society of Greater Washington, D.C. In analyzing the legal aspects of the Annan Plan, Mr. Karambelas illustrated its clear deficiencies and highlighted that, among other serious shortcomings of the Annan Plan, ''the property provisions of the Annan Plan are not mandatory; they are discretionary,'' and ''the plans board decisions cannot be appealed.''

    Eugene T. Rossides, President of AHI, discussed the political background of the Cyprus issue, Cyprus support of America, the numerous failings of the Annan Plan, and the road ahead in Cyprus and its region. Mr. Rossides offered remarks on the relevant political background of the Cyprus issue, including the State Departments past involvement in ''encouraging the illegal coup, invasion and occupation of Cyprus in 1974,'' and its present actions in ''covering up the events of 1974.''

    Mr. Rossides explained that the ''U.S. bears the major responsibility for Turkeys aggression and should now be willing to stand up and hold Turkey accountable for its aggression.'' However, instead of ''pressing for a reunited Cyprus under majority rule, the rule of law and protection of minority rights,'' as proposed by Vice President George H.W. Bush in July 1988, the State Department ''went to extreme lengths from February 13 to April 24, 2004 to pressure the Greek Cypriots to vote for the Annan Plan.''

    Regarding Cyprus and the U.S., Mr. Rossides said the following:

    ''Despite these actions and others of the State Department, I can confidently state that the Greek Cypriots not only do not ''hate'' Americans, but that they admire and respect Americans and American values and traditions. Many Greek Cypriots have relatives who are American citizens.

    ''The Greek Cypriots do, however, ''hate'' the American policy of a double standard on the rule of law for Turkey and the appeasement of Turkey these past 30 years.

    ''It is important to note and understand that Cyprus has always stood by America and the West. Even as a British colony in World War II, 35,000 Greek Cypriots volunteered and fought against the Axis powers while Turkey aided Hitler by supplying vital chromium ore for the Nazi war factories. The Greek Cypriots, on very short notice, built a landing strip for allied bombers following their air raid on the Polesti oil fields.

    ''Cyprus is a strategic key in the Eastern Mediterranean. It is a stationary aircraft carrier used by the British and U.S. air forces and is the headquarters for British forces in the Middle East. Cyprus played a key role for the U.S. in the Persian Gulf war of 1991.

    ''And in the Iraq war of 2003 to the present time, the British bases in Cyprus have played an important role in transporting British and American military power to Iraq with the cooperation of the Greek Cypriots. It should be noted that Turkey voted on March 1, 2003 to deny the U.S. the use of Turkish bases to open a second front against the Saddam Hussein dictatorship.

    ''Cyprus has been a staunch ally of the U.S. in the fight against international terrorism generally. Cyprus played an important role in undertakings pertaining to the fight against terrorism in Afghanistan during the fall of 2001.

    ''Frankly, Cyprus, which has proven its strategic value to the U.S. and the West, and which sits astride the oil route in the Eastern Mediterranean, is decidedly more important strategically to the U.S. than Turkey, a proven unreliable strategic ally.

    ''The U.S., in its own strategic interests, should be pressing for a reunited Cyprus under majority rule, the rule of law and protection of minority rights as stated by former Vice President George H.W. Bush in July 1988.''

    Mr. Rossides enumerated the serious flaws that remained in the final version of Annan Plan, namely, the fact that the proposal: (i) was undemocratic, (ii) was unworkable, (iii) violated the UN Charter and key UN resolutions, (iv) subverted property rights, (v) failed to fully demilitarize Cyprus, (vi) did not provide for the return to Turkey of the 100,000 illegal Turkish settlers in the occupied area, (vii) failed to propose a fair territorial adjustment, (viii) required the Greek Cypriot victims to pay for their compensation and damages instead of Turkey, the aggressor, and (ix) not financially viable.

    He specifically cited the Annan Plan cover-up of Turkeys aggression as a particularly egregious aspect of the Annan Plan. Mr. Rossides explained that, quite shockingly, ''there was no acknowledgment of nor any mention made of Turkeys aggression in the Annan Plan,'' and likewise, ''there was no provision in the Annan Plan requiring Turkey to make payments to the Greek Cypriots for the destruction and damage caused to them by the Turkish military.''

    Mr. Rossides also commented on the road ahead for Cyprus. He explained that the ''Cyprus issue will not go away and there will be negotiations to reunite the people of Cyprus,'' and he stated that ''the role of Greek Americans in the months ahead in the interests of the U.S. is to stress the importance to the U.S. of a negotiated solution based on American values and principles.''

    551 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ---------------------------------- Πεντακόσια πενήντα ένα χρόνια μετά την Αλωση της Πόλης, οι Κωνσταντινουπολίτες τιμούν την θυσία και την μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του σε μια ειδική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαίου 2004, στις 7.30 το απόγευμα, στο Ευγενείδιο Ίδρυμα (Λ. Συγγρού 387)

    Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν 20 και πλέον Σύλλογοι και Σωματεία Κων/τών. (Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, Ένωση Κων/πολιτών : Νέος Κύκλος Κων/πολιτών - Σωματείο Απελαθέντων Ελλήνων Υπηκόων εκ Τουρκίας, τα Σχολικά Σωματεία - Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών, Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, Σύνδεσμος Ιωακειμειάδων, Σύλλογος Ζαππίδων, Σύλλογος Κεντρικιάδων- και τα συνεργαζόμενα Σωματεία -κατ΄ αλφαβητική σειρά- Αδελφότητα Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος «Ο Ταξιάρχης», Αθλητικός Όμιλος Πέρα, Αθλητικός Όμιλος Ταταύλα, Βυζαντινό Κέντρο, Εστία Κων/πόλεως, Ένωση Ομογενών εκ Κων/λεως Βορείου Ελλάδος, Ένωση 1924 (Α.Ε.Κ.), Μορφωτικός Σύνδεσμος Γαλατά, Μορφωτικός Σύνδεσμος Νήσου Χάλκης «Αγιος Νικόλαος», Σύλλογος Μουσικοφίλων εκ Κων/πόλεως, Σύλλογος Πριγκηπιανών, Σύνδεσμος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Κων/πόλεως, Σύνδεσμος Αποφοίτων Ροβερτίου, Σύνδεσμος Φίλων Μουσικής η Θεοτόκος).

    Τις γεωπολιτικές συνέπειες και το ιστορικό της άλωσης θα αναπτύξουν ο Καθηγητής Σταμάτης Γεωργούλης και ο Διδάκτωρ Ιστορικός Ιωάννης Αντωνόπουλος, ενώ κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Χρυσούλα Διαβάτη και Τάσος Μπαντής. Θα προβληθούν φωτεινές διαφάνειες με την φροντίδα του Δημήτρη Παλαβίδη και θα ακουστούν τραγούδια της Πόλης από την Δημοτική Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Καλυβίων υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Μιχ. Κοζή.

    Η είσοδος, στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση συνολικής διάρκειας 80 λεπτών, θα είναι ελεύθερη.

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα

    Η διακίνηση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες στις λεγόμενες αρχές στα κατοχικά οδοφράγματα αναφορικά με τις νέες διευθετήσεις.

    [10] (Κ)* Ευρωεκλογές - ΑΚΕΛ - Κόμμα Ενωμένη Κύπρος

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ''εφόσον δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, με βάση και τα δεδομένα της ένταξης στην ΕΕ, είναι υπεύθυνη να διεξαγάγει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 May 2004 - 17:49:11 UTC