Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Εκκίνηση
  • [03] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Ουγγαρία
  • [04] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Βερολίνο
  • [05] (Κ) ΚΟΠ - Απόφαση - Η ΑΕΛ στον τελικό Κυπέλλου
  • [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [09] (Κ) «Κερύνεια ΙΙ-Ελευθερία» - Αφιξη στο Πειραιά
  • [10] (K) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων
  • [11] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Αποθέματα πετρελαιοειδών
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών - Κύπρος - Ευρωεκλογές
  • [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εταιρείες Πετρελαιοειδών - Τιμές καυσίμων - Συμφωνία (1)
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εταιρείες Πετρελαιοειδών - Τιμές καυσίμων - Συμφωνία (2)
  • [18] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τέσσερις ειδικές διαδρομές - Γκρόνχολμ - Πρώτη θέση
  • [19] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Πειραιάς - Τελετή
  • [20] (Κ) Ράλλι - Τέλος 1ης ημέρας

  • [01] (Κ) Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς επίλυσης του Κυπριακού έδωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    [02] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Εκκίνηση

    Το Ράλλι Κύπρος 2004 άρχισε να καταγράφει τα πρώτα αγωνιστικά χιλιόμετρά του και μέχρι την προσεχή Κυριακή το απόγευμα, όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο τέρμα θα έχουν καλύψει 1.136 εξοντωτικά χιλιόμετρα, που περιλαμβάνουν 18 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 326 χλμ.

    Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε χθες βράδυ από την περιοχή της επίχωσης στη Λεμεσό, ενώπιον χιλιάδων θεατών, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ράλλι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) Σέχταρ Μέχτα και άλλων επισήμων από διάφορες χώρες του κόσμου.

    [03] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Ουγγαρία

    Προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Πέτερ Μέντγκιεσσι επέδωσε στον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Λάζλο Κόβατς ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Βουλευτής Αντρος Κυπριανού, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κόβατς ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει ένθερμα οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Βερολίνο

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, σε συνάντηση που είχε με το Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Καγκελαρίου Γκέρχαρτ Σρέντερ Bernd Mutzelburg, επέδωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Γερμανό Καγκελάριο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Mutzelburg είπε πως "η θέση της Γερμανίας είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Δεν τίθεται, βέβαια, θέμα αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα, στόχος δε παραμένει η επανένωση της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    [05] (Κ) ΚΟΠ - Απόφαση - Η ΑΕΛ στον τελικό Κυπέλλου

    Η ομάδα που θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου στις 23 Μαίου θα είναι τελικά η ΑΕΛ, αφού η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ κατακύρωσε χθες βράδυ τον αγώνα ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ, υπέρ της λεμεσιανής ομάδας με 0 - 2.

    Ο αγώνας είχε διακοπεί μετά τον τραυματισμό του διαιτητή από αντικείμενο που πέταξαν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ.

    Παράλληλα, η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ τιμώρησε τον ΑΠΟΕΛ με ποινή αποκλεισμού έδρας για δύο αγώνες και με πρόστιμο 2.500 λιρών για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του και στους δύο αγώνες με την ΑΕΛ.

    [06] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του πρώην Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση να κατέλθει στις ευρωεκλογές με δικό του συνδυασμό, η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η αναπόφευκτη αύξηση και στην Κύπρο, οι πληροφορίες για πρόθεση των Αμερικανών να επιβάλουν το μοντέλο τύπου Ταϊβάν για τα κατεχόμενα, και της ΕΕ για απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλού προβάλλονται δηλώσεις του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας για τους παράνομους μετανάστες στην Κύπρο, καθώς και τα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Σχέδιο Προεδρικού για διάσπαση ΔΗΣΥ'' γράφει ότι η χθεσινή πρωτοφανής εξέλιξη, ένας πρώην πρόεδρος κόμματος (Γ. Μάτση) να ηγείται διαφορετικού ψηφοδελτίου από αυτού της παράταξης στην οποία ανήκει ήλθε να επιβεβαιώσει όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπήρχαν τον τελευταίο καιρό ''ότι συγκεκριμένο επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Προεδρικού και τη συνεργασία κάποιων καναλαρχών απεργάζονται τη διάσπαση του ΔΗΣΥ και τη χαλιναγώγηση των υπολοίπων παρατάξεων''. Αλλού αναφέρει ότι ο συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον εκτιμά ότι πιο δύσκολη είναι πια η λύση του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Συσπειρώνει κόσμο ο Γ. Μάτσης'' γράφει ότι με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, οι δύο διαγραφέντες βουλευτές από το κόμμα, Προδρόμου και Ερωτοκρίτου θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Συναγερμού για την Ευρώπη για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Ανακοινώνοντας χθες την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, ο κ. Μάτσης είπε ότι θα καλέσει όσους τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν, να συμπορευτούν μαζί του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εγκαινίασε χθες την 29η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, λέγοντας ότι αποτελεί ένα κορυφαίο οικονομικό και εμπορικό γεγονός.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Το Προεδρικό δείχνει ο ΔΗΣΥ'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες στο Προεδρικό Μέγαρο, για τις κινήσεις του πρώην Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση και των διαγραφέντων βουλευτών ενόψει ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός απρόοπτου το ψηφοδέλτιο των διαγραφέντων βουλευτών, του οποίου ηγείται ο κ. Μάτσης θα ανακοινωθεί σήμερα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σαφές μήνυμα προς τους Ε/Κ στέλνει ο Κόφι Ανάν με την έκθεση που αναμένεται να υποβάλει σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ θα ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ούτε στην πτυχή της ασφάλειας και ότι η μόνη επιλογή των Ε/Κ είναι η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Με συνδυασμό και ο Μάτσης'' ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης ανακοίνωσε χθες την απόφαση του να κατέλθει στις ευρωεκλογές του Ιούνη με συνδυασμό τον οποίο θα καταρτίσει ο ίδιος και ο οποίος θα αποτελείται από προσωπικότητες που ασπάζονται τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι τριάντα και πλέον χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κύπρο, όπως αποκάλυψε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μας επιβάλλουν λύση Ταϊβάν'' γράφει ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν να επιβάλουν μοντέλο τύπου Ταϊβάν για τα κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο εγείρουν θέμα απευθείας εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι επιχειρείται δηλαδή η αναγνώριση των παράνομων λιμένων στα κατεχόμενα, κάτι που θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε χθες μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου, όπως γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού που ψήφισε ''όχι'' στο δημοψήφισμα.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πήραν φωτιά'' γράφει ότι ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν κυριολεκτικά πάρει φωτιά και δύσκολα μπορεί να γίνουν προβλέψεις για το πότε και πως θα σταθεροποιηθούν στην Κύπρο, θεωρείται πια από τον αρμόδιο Υπουργό ως ''αναπόφευκτο γεγονός'' η λήψη αποφάσεων για αύξηση των τιμών. Αλλού αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις της ηγεσίας της ομογένειας και των φίλων της Κύπρου στο Κογκρέσο φαίνεται ότι πέτυχαν να ''παγώσουν'' ψήφισμα που προωθείτο στην αμερικανική Βουλή και μεταξύ άλλων καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ να αναλάβουν μέτρα άρσης της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης των Τ/Κ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Σκάνδαλο βόμβας ταρακουνά τον βορρά'', γράφει ότι οι Τ/Κ απαιτούν εξηγήσεις από την ψευδοαστυνομία και τον τουρκικό στρατό αναφορικά με όχημα το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο για δύο μέρες σε δρόμο κοντά στην Λευκωσία και ήταν γεμάτο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικά και υλικό για κατασκευή βομβών. Αλλού γράφει ότι καθημερινά χιλιάδες Τ/Κ μεταβαίνουν στο επαρχιακό γραφείο Λευκωσίας για να αποκτήσουν κυπριακή ταυτότητα ή διαβατήριο για να μπορέσουν να επωφεληθούν των προτερημάτων που προσφέρει η ΕΕ. Αναφέρει ότι στις 33.000 ανέρχονται οι Τ/Κ που έχουν αποκτήσει ταυτότητα της Δημοκρατίας από την ημέρα της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης (23 Απριλίου 2003).

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με κύριο τίτλο ''Η ΕΕ πρέπει να προειδοποιήσει την Τουρκία για έγκλημα εις βάρος της κληρονομιάς'', αναφέρεται σε δήλωση της βουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου, η οποία είπε πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με την απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου για σεβασμό διεθνών συμφωνιών για να τεθεί τέρμα στον βανδαλισμό της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερκών Γιώργος Ιακώβου επέστρεψε χθες από περιοδεία στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε και υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγική όσον αφορά τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα.

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνής Εκθεση Κύπρου --------------------------------------------- Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συνέχεια και θα δημιουργηθούν, εκ των πραγμάτων, νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, προσθέτοντας πως οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για μια λύση που θα ικανοποιεί και θα απαντά στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους ότι παραμένει συνεπής και σταθερά προσηλωμένος σε μια λύση λειτουργικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επιτρέψει σε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα, σε συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας στην κοινή μας πατρίδα.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως η Διεθνής Εκθεση ανοίγει τις πύλες της λίγες μόνο μέρες μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, για την ολόπλευρη, διαχρονική και καθοριστική στήριξή τους.

    ''Χωρίς αυτή, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είχε επιτευχθεί'', τόνισε.

    ''Η ένταξή μας στην ΕΕ αποτελεί μια ιστορική πρόκληση. Μια νέα εποχή αρχίζει όπου μεγάλες προοπτικές και νέες δυνατότητες διανοίγονται αλλά και αναπόφευκτα προβλήματα και δυσκολίες αναφύονται'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως όλοι θα ένιωθαν σήμερα ευτυχέστεροι αν μαζί με την ένταξη επιτυγχάναμε και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας.

    ''Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί πόσα περισσότερα και μεγαλύτερα θα μπορούσαμε να πετύχουμε όλοι μαζί και αν το σχέδιο λύσης προνοούσε και ενοποίηση της οικονομίας και ελεύθερες επενδύσεις, οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Κύπρο'' σημείωσε.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''στον κυπριακό λαό δεν είχε δοθεί η επιλογή μιας λύσης που να ικανοποιεί έστω τις ελάχιστες επιδιώξεις και στόχους του, αλλά και που να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και τη διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης που επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, μέχρι και 18 χρόνων''.

    Επανάλαβε ότι η απόφαση του λαού είναι και πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από όλους, ντόπιους και ξένους, όχι όμως, μόνο λεκτικά, αλλά και στην πράξη και ουσιαστικά.

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - ΗΠΑ - Κυπριακό ------------------------------------- Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στις επαφές του την ερχόμενη εβδομάδα με την αμερικανική κυβέρνηση, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρος - Αφιξη ------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και ολόκληρος ο Ελληνισμός βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου έδωσε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην ''Κύπρο της Ευρώπης'', όπως την χαρακτήρισε.

    ΥΠΕΞ - Περιοδεία στην Ευρώπη - Επιστροφή - Δηλώσεις --------------------------------------------------- Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του στο Δουβλίνο, την Αθήνα, τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο, επέστρεψε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού μετά τα δημοψηφίσματα.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα στη Βρετανία και τη Σουηδία μετά το ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''στα Υπουργεία Εξωτερικών είναι πολύ καλό το κλίμα'', ωστόσο πρόσθεσε πως ''στον Τύπο, στα ΜΜΕ και σε κάποιους κοινοβουλευτικούς, υπάρχει ακόμη αρνητική προδιάθεση''.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο εξωτερικό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπήρχαν μεν εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά είχε και την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του της Βρετανίας και Σουηδίας, καθώς και με το προεδρείο της Βουλής της Σουηδίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για διεργασίες που φαίνεται να προωθεί η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απευθείας συναλλαγές με τα κατεχόμενα ή για απευθείας πτήσεις.

    Αναφερόμενος στον κανονισμό της ΕΕ για τη διαχωριστική γραμμή, είπε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή επεξεργάζεται τη διευκρίνιση πολλών σημείων του κανονισμού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕ.

    Ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Κύπρο του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Ιρλανδού Πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της προετοιμασίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης.

    Οπως ανέφερε, αυτό ήταν και το κύριο θέμα της συνάντησης που είχε ο ίδιος προχθές με το Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Μαρκ Γκρόσμαν - Κυπριακό ----------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προσπαθούν για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς επίλυσης του Κυπριακού έδωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του πριν από το δείπνο του 15ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον ο κ. Γκρόσμαν ανέφερε ότι «υπάρχει ένα όραμα για την Κύπρο το οποίο μπορεί να επιτευχθεί. Ενα όραμα μιας Κύπρου επιτυχημένης οικονομικά, επιτυχημένης πολιτικά, μιας δημοκρατίας που αποτελεί κλειδί ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Ουάσιγκτον - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στόχος η επανένωση --------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διακήρυξε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πάντοτε και παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Σε ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε για το ελληνικό και το αγγλικό πρόγραμμα του σταθμού «Φωνή της Αμερικής», και οποίες θα μεταδοθούν και από τις 53 ξενόγλωσσες υπηρεσίες του, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κατανοεί τη διεθνή απογοήτευση για το ότι δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί μέχρι τώρα το Κυπριακό και τόνισε ότι οι πρώτοι που είναι απογοητευμένοι για το γεγονός αυτό είναι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η προοπτική τώρα είναι «να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν προς τη λύση του Κυπριακού με μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, τα οποία πρώτα η δική μας (η ελληνοκυπριακή) πλευρά ανακοίνωσε».

    Αναφορικά με το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''οι πρώτοι οι οποίοι είναι απογοητευμένοι γιατί δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της πατρίδος μας και η ένταξη όλων των Κυπρίων πολιτών χωρίς δυσκολίες στην ΕΕ είμαστε εμείς''.

    ''Στόχος πάντοτε παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους'', πρόσθεσε.

    Κογκρέσο - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Κύπρος - Ψήφισμα --------------------------------------------- Οι παρεμβάσεις της ηγεσίας της ομογένειας και των φίλων της Κύπρου στο Κογκρέσο φαίνεται ότι πέτυχαν να παγώσουν ψήφισμα που προωθείτο στην αμερικανική Βουλή και μεταξύ άλλων καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβουν μέτρα άρσης της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης των Τ/Κ.

    Οπως αποκάλυψε μιλώντας στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), ο βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, το σχέδιο έχει παγώσει στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

    Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στο Κογκρέσο, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Χένρι Χάιντ και η ηγέτης των Δημοκρατικών Νάνσι Μπελόσι έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για λύση του Κυπριακού.

    Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Λοϊζίδου ----------------------------------------- Λύπη εξέφρασε η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) γιατί δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της Κύπρου, λόγω του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της 114ης συνεδρίας της Επιτροπής που ολοκληρώθηκε χθες.

    Η Επιτροπή εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά και στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, και σημειώνεται πως η Επιτροπή ''επαναδιατύπωσε τη σημασία που αποδίδει στην εγγύηση για εκτέλεση από τα κράτη μέλη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία των θετικών αποφάσεων που έλαβε η εξ Υπουργών Επιτροπή στην υπόθεση Λοϊζίδου στις 2 Δεκεμβρίου 2003 μετά τη συμμόρφωση της Τουρκίας και υποστηρίζοντας τη θέση που υιοθετήθηκε από τον προεδρεύοντα της Επιτροπής στις 22 Απριλίου 2004 στις υποθέσεις Ζαντάκ, Ζανά, Ντίκλε και Ντόγκαν''.

    Κυπριακή κυβερνητική επιτροπή - Βρυξέλλες ----------------------------------------- Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες της κυπριακής κυβερνητικής επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα ζητήματα που εγείρονται από την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

    Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής, η συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεύρυνσης Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο και τους λειτουργούς της, έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», διότι δόθηκε, όπως είπε, η ευκαιρία στην κυβερνητική επιτροπή να εξηγήσει τις εξαγγελίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού τόσο στη διακίνηση των προσώπων όσο και των αγαθών.

    Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν από κοινού ότι ο κανονισμός για τη διαχωριστική γραμμή εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένας απολύτως πρόβλημα.

    Τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν ήταν το πακέτο της οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ, η αντιπροσώπευση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, η συμμετοχή των Τ/Κ σε κοινοτικά προγράμματα καθώς και το εμπόριο από τα κατεχόμενα προς τον υπόλοιπο κόσμο.

    Βάσος Λυσσαρίδης - Επιστροφή από Αίγυπτο και Λιβύη -------------------------------------------------- Εντελώς αδιανόητη χαρακτήρισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης την πιθανότητα η ΕΕ να έχει οποιασδήποτε μορφής χωριστές σχέσεις με το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα κατεχόμενα ''δεν οφείλεται σε δική μας θέληση και βούληση, αλλά στην Τουρκία, η οποία αρνείται να τερματίσει την κατοχή''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως το ταξίδι του «σχετιζόταν με την ενημέρωση αραβικών χωρών αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε πως η περιοδεία αυτή στο εξωτερικό θα συνεχιστεί προκειμένου να επεξηγηθεί «γιατί ο Κυπριακός Ελληνισμός απάντησε 'όχι' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και εάν είναι δικαιολογημένο αυτό το 'όχι' και τι σχέση έχει με τη λύση του Κυπριακού», γιατί, όπως εξήγησε, «υπάρχει δυστυχώς μια έντονη παραπληροφόρηση ότι δήθεν οι Ε/Κ δεν θέλουν λύση και οι Τ/Κ θέλουν».

    Αντρος Κυπριανού - Προεδρικός απεσταλμένος - Ουγγαρία ----------------------------------------------------- Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετέβη ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ουγγαρία για επαφές με αξιωματούχους της χώρας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού επρόκειτονα συναντηθεί χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Λάζλο Κόβατς, στον οποίο θα επιδώσει προσωπική επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Πέτερ Μέντγκιεσσι, αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, από ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Βουλή - Ευρωεκλογές - Εκλογικά βιβλιάρια ---------------------------------------- Με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας της ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 2004 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα τροποποιητικό νόμο, με τον οποίο ορίζεται ότι η διαπίστωση της ταυτότητας του κάθε ψηφοφόρου θα διαπιστώνεται και με την επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου και όχι μόνον της πολιτικής ταυτότητας.

    Κίνημα Οικολόγων - Ευρωεκλογές - Υποψήφιοι ------------------------------------------ Το Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε χθες τα ονόματα τριών αντρών ως υποψηφίων του Κινήματος για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Πρόκειται για τους Ντίνο Πασπαλλίδη, Αθω Αγαπητό και Σάββα Φιλίππου.

    Προχθές το Κίνημα ανακοίνωσε και τα ονόματα τριών γυναικών υποψηφίων. Πρόκειται για τις Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, Ιωάννα Παναγιώτου και Θεοδοσία Χατζηλοή.

    Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου ----------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι το τέλος των προσπαθειών αλλά μόνο η αρχή, τόνισε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλείται να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει θεσμούς και δομές και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και δυνατότητες που θα προδιαγράψουν το μέλλον των κατοπινών γενεών.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2004-06 που στοχεύει στην επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού αειφόρου ανάπτυξης και αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους από την ένταξη.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η κυβέρνηση αποφάσισε ή υλοποιεί διάφορες ενέργειες και μέτρα με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος που θα οδηγεί στην αναβάθμιση της κυπριακής βιομηχανίας, στη βελτίωση του χρηματο-οικονομικού περιβάλλοντος και στην εισαγωγή προγραμμάτων και σχεδίου που διευκολύνουν τη μακροχρόνια πρόσβαση των βιομηχανικών μονάδων σε χρηματοδοτικά μέσα καθώς και την πρόσβαση στην έρευνα, την τεχνολογική ανανέωση, την κατάρτιση και τις υπηρεσίες πληροφόρησης.

    Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Διεθνής Εκθεση Κύπρου --------------------------------------------------- Η Διεθνής Εκθεση Κύπρου λειτουργεί ως περιφερειακός θεσμός συνάντησης των οικονομικών εμπορικών δράσεων, αλλά και των ανθρώπων που τις κινητοποιούν, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία.

    Ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη συγκίνησή του που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη Διεθνή Εκθεση Κύπρου μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, και υπογράμμισε ότι η ένταξη αυτή μπορεί να συνδράμει θετικά και να διευκολύνει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχει η δυνατότητα κοινών επιχειρηματικών σχεδίων, προσανατολισμένων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Διεθνής Εκθεση Κύπρου --------------------------------------------------------- Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων στόχο έχει όπως καταστεί ένα σύγχρονο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και το επιχειρηματικό κέντρο περιφερειακής ανάπτυξης και εμπορικής κίνησης που να ενώνει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Λώρης Τρύφων στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και ενίσχυση της Αρχής καθώς και στις πολλές άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργανώνει.

    Είπε πως στη φετινή έκθεση συμμετέχουν επίσημα με κρατικά περίπτερα 13 ξένες χώρες, μερικές για πρώτη φορά, με σύνολο 280 εκθέτες που παρουσιάζουν προϊόντα 1,500 εταιρειών του εξωτερικού.

    Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση ''NETTUNO'' - Λαθρομετανάστευση ------------------------------------------------------------ Σε τριάντα και πλέον χιλιάδες υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει ο αριθμός των λαθρομεταναστών που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη διεξαγωγή στην Κύπρο της 2ης φάσης της επιχείρησης ''NETTUNO'' η οποία αφορά τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι φέτος έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.550 συλλήψεις λαθρομεταναστών αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη απελαθεί ενώ το 2003 η κυπριακή Αστυνομία προχώρησε σε 3.800 συλλήψεις παράνομων μεταναστών.

    Για τη διακλαδική επιχείρηση ''NETTUNO'', είπε ότι άρχισε στις 3 Μαϊου, μετά από πρωτοβουλία της Ιταλίας, κάλυψε το νότιο, το νοτιοανατολικό, το νοτιοδυτικό και το βορειοδυτικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και τελειώνει στις 15 Μαϊου με τη συμμετοχή επτά συνολικά χώρων μελών της ΕΕ καθώς και της EUROPΟL.

    Παρών στη διάσκεψη Τύπου ήταν και ο Αλμπέρτο ντι Λούκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Σένγκεν, EUROPOL και Μετανάστευσης του ιταλικού κοινοβουλίου ο οποίος είπε ότι η Κύπρος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο μέσα στην ΕΕ όχι μόνο από πολιτική αλλά και από γεωγραφική άποψη μιας και αποτελεί την είσοδο προς τη Μέση Ανατολή.

    Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση «NETTUNO» - Λεμεσός ------------------------------------------------ Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα όσα η Κύπρος έχει να επιδείξει στο θέμα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης δήλωσε χθες ο Αλμπέρτο ντι Λούκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Σένγκεν, EUROPOL και Μετανάστευσης του ιταλικού κοινοβουλίου.

    Στο πλαίσιο της 2ης φάσης της επιχείρησης ''NETTUNO'' για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο κ. ντι Λούκα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, επισκέφθηκε την αίθουσα επιχειρήσεων στα γραφεία διοίκησης της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στο παλιό λιμάνι Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ενημέρωσης της ιταλικής αντιπροσωπείας, ο κ. ντι Λούκα ανέφερε πως «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε πόσο καλά δουλεύουν τα τεχνικά μέσα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης».

    Ράλλι Κύπρος - Εκκίνηση ----------------------- Το Ράλλι Κύπρος 2004 άρχισε να καταγράφει τα πρώτα αγωνιστικά χιλιόμετρά του και μέχρι την προσεχή Κυριακή το απόγευμα, όσοι καταφέρουν να φτάσουν στο τέρμα θα έχουν καλύψει 1.136 εξοντωτικά χιλιόμετρα, που περιλαμβάνουν 18 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 326 χλμ.

    Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε χθες βράδυ από την περιοχή της επίχωσης στη Λεμεσό, ενώπιον χιλιάδων θεατών, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ράλλι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) Σέχταρ Μέχτα και άλλων επισήμων από διάφορες χώρες του κόσμου.

    Στη ράμπα εκκινήσεως ανέβηκαν 38 αυτοκίνητα από τα 50 που δήλωσαν συμμετοχή, 16 εκ των οποίων φέρουν την κυπριακή σημαία. Στο Ράλλι Κύπρος συμμετέχουν και οι πέντε εργοστασιακές ομάδες που διεκδικούν το φετινό παγκόσμιο τίτλο, διαθέτοντας τους καλύτερους οδηγούς.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση ------------------------------ Ελαφρώς αρνητικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα κυρίως των πιέσεων που δέχθηκε από τίτλους της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 81,21 μονάδες. Ούτε και σήμερα η αξία των συναλλαγών μπόρεσε να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, αφού διαμορφώθηκε μόλις στις 290 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    [09] (Κ) «Κερύνεια ΙΙ-Ελευθερία» - Αφιξη στο Πειραιά

    Στον τελικό του προορισμό, το Λιμάνι του Πειραιά φτάνει στις 5 σήμερα το απόγευμα το «Κερύνεια ΙΙ-Ελευθερία» το πλήρωμα του οποίου θα παραδώσει τα δώρα της Κύπρου και των νησιών που επισκέφθηκε στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αθήνα.

    Μετά από μια εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε, στις 17 Απριλίου, στο χώρο της αρχαίας Αμαθούντας, ανατολικά της Λεμεσού, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου, οι Δήμοι της Κύπρου φόρτωσαν στο καράβι συμβολικά δώρα προς την Αθήνα. Λάδι από την Κερύνεια, αμύγδαλα από τη Λευκωσία, κρασί από τη Λεμεσό, ελιές από την Πάφο και χαρούπια από τον Αγιο Τύχωνα, στον οποίο βρίσκεται η αρχαία Αμαθούντα.

    [10] (K) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που διοργανώνεται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρει πως στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης.

    [11] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Αποθέματα πετρελαιοειδών

    Υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τη διατήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών στην Ελλάδα για λογαριασμό της Κύπρου.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ------------------------------

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/05/2004 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7010 1,7112 Δολάριο ΗΠΑ 2,0068 2,0166 Λίρα Αγγλίας 1,1474 1,1542

    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΓΕΝ Ιαπωνίας 230,0437 231,8572 Δολάριο Αυστραλίας 2,9317 2,9551 Δολάριο Καναδά 2,7988 2,8209 Κορώνα Δανίας 12,6422 12,7389 Κορώνα Νορβηγίας 13,9082 14,0056 Κορώνα Σουηδίας 15,5763 15,6986 Φράγκο Ελβετίας 2,6164 2,6371

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,99  (-0,27)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    320.564
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    168.275    359,03  (-0,15)
    FTSE Med 100 **                             6.504,06  ( 0,93)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    149.054    104,46  ( 0,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.325     70,91  (-1,42)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.396     15,51  (-0,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.830     51,34  (-1,80)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.153     51,30  (-1,86)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.507     22,45  (-0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.148     64,98  (-2,53)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.848      2,62  (-2,60)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.567      8,52  ( 0,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,52  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      1.473     30,34  ( 0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £     26.678     64,67  (-0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Γενικός Εφορος Ευρωεκλογών - Κύπρος - Ευρωεκλογές

    Στις έντεκα το βράδυ της 13ης Ιουνίου 2004 θα γίνουν επισήμως γνωστά τα ονόματα των έξι ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εταιρείες Πετρελαιοειδών - Τιμές καυσίμων - Συμφωνία (1)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και το Διυλιστήριο συμφώνησαν σήμερα τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση των τιμών και σε κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος καθορισμού των τιμών (PMBS).

    Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη με τις εταιρείες, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η φόρμουλα αυτή ''θα μας επιτρέψει να μην μεταφερθεί άμεσα η συσσωρευμένη ζημιά (των εταιρειών) από τις διεθνείς αυξήσεις (στην τιμή του αργού πετρελαίου) των τελευταίων μηνών στους καταναλωτές και στην κυπριακή οικονομία'', προσθέτοντας ότι οι εταιρείες ''έχουν αποδεχθεί η ζημιά αυτή να καλυφθεί σε βάθος χρόνου''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτώση, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, παρά την αρχική θετική του πορεία, κατέγραψε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,27%, κλείνοντας στις 80,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 320 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εταιρείες Πετρελαιοειδών - Τιμές καυσίμων - Συμφωνία (2)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και το Διυλιστήριο συμφώνησαν σήμερα τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση των τιμών των καυσίμων και σε κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος καθορισμού των τιμών (PMBS).

    [18] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τέσσερις ειδικές διαδρομές - Γκρόνχολμ - Πρώτη θέση

    Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Φιλανδός οδηγός της Peugeot Μάρκους Γκρόνχολμ πέρασε στην πρώτη θέση του Ράλλι Κύπρος 2004 μετά από τις τέσσερις πρώτες ειδικές διαδρομές του αγώνα.

    [19] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Πειραιάς - Τελετή

    Το ''Κερύνεια-Ελευθερία'' ως πρεσβευτής της Κύπρου στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο για 28 μέρες, έφθασε στις 5:30 το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του.

    [20] (Κ) Ράλλι - Τέλος 1ης ημέρας

    Στο τέλος της πρώτης ημέρας του Ράλλι Κύπρος 2004 ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Φιλανδός οδηγός της Peugeot Μάρκους Γκρόνχολμ πέρασε στην πρώτη θέση, μετά από τις έξι ειδικές διαδρομές του αγώνα.

    Ο Φιλανδός πήρε το προβάδισμα στην τέταρτη ειδική διαδρομή ενώ ο επίσης Φιλανδός Χάρι Ροβανπέρα με Peugeot 307 βρίσκεται στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης με 10,7 δευτερόλεπτα από τον Γκρόνχολμ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 May 2004 - 17:49:22 UTC