Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [02] (Κ) Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Γουέστον
  • [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Κύπρος - Ελλάδα - Τελικός
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ομογένεια - Στρατηγική - Κυπριακό
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (K) Ουάσιγκτον - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στόχος η επανένωση
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [09] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Βουλευτής Αντρος Κυπριανού - Προεδρικός απεσταλμένος - Ουγγαρία
  • [11] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση ''NETTUNO'' - Λαθρομετανάστευση
  • [12] (Κ) Λονδίνο - Ιακώβου - Συζήτηση - Επαφές
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρος - Αφιξη
  • [15] (K) Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση «NETTUNO» - Λεμεσός
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Περιοδεία στην Ευρώπη - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Κογκρέσο - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [19] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ευρωεκλογές - Εκλογικά βιβλιάρια
  • [20] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Λοϊζίδου
  • [21] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Επιστροφή από Αίγυπτο και Λιβύη
  • [22] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Εκκίνηση αύριο
  • [23] (Κ) Κυπριακή κυβερνητική επιτροπή - Βρυξέλλες
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [25] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [26] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αχερν - ΕΕ - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

  • [01] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Οικουμενικός Πατριάρχης

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εάν αυτή τον καλέσει, να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή νέων Αρχιεπισκοπικών εκλογών, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, προσθέτοντας πως ο Πατριάρχης, με τον οποίο ο ίδιος συναντήθηκε στη Σερβία, δεν επιθμεί καμία ανάμιξη στα εσωτερικά μιας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου.

    [02] (Κ) Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Γουέστον

    Με δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία ο Πρέσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης άρχισε τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη δεξίωση ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους ο κ. Γουέστον τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια να φέρουν το πρόβλημα του Κυπριακού στην κορυφή των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, και τους είπε ότι πρέπει να είναι περήφανοι γιατί το κατάφεραν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι παρά την απογοήτευση από τις τελευταίες εξελίξεις ο βασικός στόχος όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό έγινε πραγματικότητα την 1η Μαϊου. Οπως είπε, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία που προήλθε από τις προσπάθειες των Κυπρίων ομογενών οι οποίοι αξίζουν συγχαρητήρια.

    [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Κύπρος - Ελλάδα - Τελικός

    Η Κύπρος και η Ελλάδα προκρίθηκαν χθες βράδυ με άλλες οκτώ χώρες στην τελική φάση του Διαγωνισμού της Γιουροβίζιον ο οποίος θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή λιποθυμία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλου Καλλίνικου κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είναι η μετάβαση του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και η προσπάθεια που θα καταβάλει ενόψει της υποβολής της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα, οι διεργασίες που γίνονται για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές και το θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρίσκονται και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Βρετανία για τη σύναψη απευθείας εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με το ψευδοκράτος και η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Την έκθεση Ανάν προλαβαίνει ο Καραμανλής'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σπεύδει να προλάβει την υποβολή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας έχοντας στο χαρτοφύλακά του τις διαβεβαιώσεις των Κυπρίων για μια δεύτερη ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να αποκλεισθεί από το περιεχόμενο της έκθεσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενδεχόμενη κάθοδος Ευρωπαίων τουριστών στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου με απευθείας ναυλωμένες πτήσεις θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Αλλού αναφέρει ότι Κύπρος και Ελλάδα πέρασαν στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον που θα γίνει το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Επικεφαλής ο Μάτσης'' γράφει ότι ο Γιαννάκης Μάτσης αναλαμβάνοντας πλήρως τις ιστορικές του ευθύνες ως ηγέτης και ιστορικό στέλεχος στο ΔΗΣΥ, αλλά και αντιλαμβανόμενος το βάρος του ονόματος που φέρει, τίθεται επικεφαλής της προσπάθειας των συναγερμικών που ψήφισαν ''ΟΧΙ'' στο δημοψήφισμα για την αξιοπρεπή παρουσία της παράταξης στις ευρωεκλογές. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε ότι προωθείται τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου να μπορούν να ψηφίσουν και με το εκλογικό τους βιβλιάριο πέραν της ταυτότητας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ιερά συμμαχία για το θρόνο'' και επικαλούμενη πληροφορίες της αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος κινεί παρασκηνιακά τα νήματα για προκήρυξη Αρχιεπισκοπικών εκλογών μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αναφέρει ότι από έτους και πλέον ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είναι έτοιμος για την εκλογική μάχη. Γράφει ότι ορθοστασία και ζέστη ήταν τα αίτια του λιποθυμικού επεισοδίου που υπέστη χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αρχοντος Πρωτοψάλτη Θεόδουλου Καλλίνικου. Οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν έδειξαν οτιδήποτε παθολογικό και από σήμερα επιστρέφει στα καθήκοντά του.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κοινό ψηφοδέλτιο κέντρου'' γράφει ότι αιφνιδιαστική εξέλιξη σημειώθηκε προχθές στο θέμα της συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ύστερα από "αιφνίδια εισήγηση" του ΚΣ ΕΔΕΚ προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους για τις ευρωεκλογές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με τηλεφώημα προς τον κ. Κλεάνθους διαβιβάστηκε πρόταση του ΚΣ ΕΔΕΚ για εκλογική συνεργασία κάτω από κοινό ψηφοδέλτο με τη συμμετοχή των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ, Κίνηση Ελεύθερων Πολιτων και άλλων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ριζικές αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες του London School of Economics στην μελέτη που ετοίμασαν για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Διά πυρός και σιδήρου'' γράφει ότι η Βρετανία και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επιδιώκουν να επιβάλουν τη σύναψη απευθείας εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της τ/κ κοινότητας ενώ το Λονδίνο έχει ήδη προειδοποιήσει τη Λευκωσία με ευρωπαϊκή απομόνωση καλώντας ουσιαστικά να παραμείνει απλός θεατής και να μην αντιδράσει στις αποφάσεις που δρομολογούνται. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου είναι υπό τη σκιά της κατακόρυφης ανοδικής πορείας που ακολουθεί η τιμή του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πρωτοβουλίες'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μετά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη ΓΓ του ΚΚΕ και τον Πρόεδρο του Συνασπισμούμ, δήλωσε ότι το ''όχι'' έχει συνέπειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και συλλογικά από την κυπριακή πολιτική ηγεσία και με τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης της Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν κατά την άφιξη του στην Κύπρο, χθες, δήλωσε ότι ο λαός της Κύπρου αποφάσισε στο δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και ''τώρα προχωράμε''.

    [05] (Κ) Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ομογένεια - Στρατηγική - Κυπριακό

    Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συζήτησαν χθες επί τρεις ώρες, στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου του ΣΑΕ και της ΠΣΕΚΑ, ηγετικά στελέχη της Ομογένειας.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εξιτήριο - Ιατρικό ανακοινωθέν -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αναχωρώντας γύρω στις 9 χθες βράδυ για την οικία του δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά και ευχαρίστησε θερμά τους θεράποντες ιατρούς του.

    Ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Κώστας Ζαμπάρτας ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι φυσιολογικη και ''κατόπιν τούτου δεν συντρέχει λόγος για περαιτέρω παραμονή του στο νοσοκομείο''.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Δρ. Ζαμπάρτας ''μετά την ελφρά λιποθυμία που υπέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την εισαγωγή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενδεδειγμένες κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις χωρίς να διαπιστωθεί κάτι το παθολογικό''.

    Ερωτηθείς εάν θα ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις, ο Δρ. Ζαμπάρτας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι ήταν ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο.

    Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ζητήσει να πάρει εξιτήριο νωρίτερα, ο Δρ. Ζαμπάρτας είπε ότι οι γιατροί έκριναν σκόπιμο να τον κρατήσουν για λίγες ώρες ώστε να τον εξετάσουν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως ο Πρόεδρος επιθυμεί να επιστρέψει αύριο (σήμερα) στα καθήκοντά του, προσθέτοντας πως οι γιατροί τον συμβούλεψαν να εργάζεται λιγότερο.

    ''Ξέροντας τον είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ρυθμό αλλά είναι καλά να ελαττώσει λίγο τους ρυθμούς του'', είπε ο Δρ. Ζαμπάρτας.

    Σε ερώτηση για τους λόγους της λιποθυμίας ο Δρ. Ζαμπάρτας είπε: ''ζέστη, είχε μείνει όρθιος για σαράντα λεπτά σε ένα ζεστό περιβάλλον'', ενώ πρόσθεσε ότι ''ο Πρόεδρος πάντοτε τρώει λίγο το μεσημέρι''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος λιποθύμισε κατά τη διάρκεια της κηδείας του Αρχοντος Πρωτοψάλτη Θεόδουλου Καλλίνικου στον Καθερικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Μεταφέρθηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο για εξετάσεις.

    Αχερν - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ------------------------- Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν πραγματοποίησε χθες βράδυ ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ ενώψει του Ευρβωπαίκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

    Λόγω της ασθένειας του Προέδρου Παπαδόπουλου, τον κ. Αχερν συνάντησε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου απουσίαζε στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση ο κ. Αχερν ανέφερε ότι ο λαός της Κύπρου αποφάσισε όσον αφορά το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και «τώρα προχωράμε», ενώ εξέφρασε ευχές για γρήγορη ανάρρωση του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Αχερν είπε ότι ήρθε στην Κύπρο ως μέρος της περιοδείας του στις πρωτεύουσες της ΕΕ για προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. «Είναι μια ευκαιρία για να συζητήσω την ημερήσια διάταξη και τη συνεχιζόμενη εργασία της ιρλανδικής προεδρίας και θα συζητήσω όλα τα θέματα», είπε.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Αχερν, ο κ. Χρίστου είπε «χαιρετίζουμε την επίσκεψή του, αυτές τις ημέρες ειδικά, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός».

    Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε και στην μικρή αδιαθεσία η οποία επέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Ταυτόχρονα είπε ο κ. Χρίστου, «θέλουμε να εκφράσουμε και τα συγχαρητήριά μας προς την ιρλανδική προεδρία, τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα θέματα σε όλη αυτή την πεντάμηνη διάρκεια. Είναι η έκτη φορά που η Ιρλανδία που έχει την προεδρία της Ενωσης και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά θα είναι το ίδιο, ίσως και ακόμη περισσότερο επιτυχής».

    Αφού ευχήθηκε στην Κύπρο κάθε καλό ως πλήρες μέλος της ΕΕ ο κ. Αχερν ανέφερε πως ''ένα από τα κυριότερα θέματα για συζήτηση είναι το ευρωπαϊκό σύνταγμα'', σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν τα θέματα όπου υπάρχουν προβλήματα, π.χ. τεχνικά, θεσμικά αλλά και μη θεσμικά θέματα.

    «Ευελπιστώ ότι απόψε θα έχω την υποστήριξη από τους συναδέλφους μας της Κύπρου ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε εις ένα τέλος τις συζητήσεις για το σύνταγμα», είπε ο κ. Αχερν, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες πέντε με έξι εβδομάδες μέχρι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικές.

    Ανάμεσα στα άλλα θέματα είναι η επικείμενη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, την Ρωσία καθώς και το Μεσανατολικό.

    Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί είπε ''όχι'' στο δημοψήφισμα, ο κ. Αχερν είπε ότι ο ίδιος είχε συμμετάσχει στις συζητήσεις για το Κυπριακό και είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    «Σίγουρα ήταν η ευχή μας όπως η Κύπρος εντασσόταν στην ΕΕ την 1η Μαΐου ενωμένη αλλά στο τέλος ήταν η απόφαση του λαού και ο λαός αποφάσισε και τώρα προχωράμε», πρόσθεσε.

    Τέλος εξέφρασε τις ευχές του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για μια ταχεία ανάρρωση, εκφράζοντας εκτίμηση για την παρουσία του στο Δουβλίνο για τους εορτασμούς της διεύρυνσης.

    Ο κ. Χρίστου συνεχάρη τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό για την «εξαιρετική εκδήλωση και τελετή με την οποία η Ιρλανδία γιόρτασε, τίμησε την διεύρυνση της ΕΕ, την ένταξη των νέων 10 κρατών'', σημειώνοντας πως ''με το όλο πνεύμα της τελετής κατάφερε να αναδείξει τα ενοποιητικά στοιχεία που ενώνουν τις 15 παλαιότερες χώρες μέλη της ΕΕ με τις δέκα νεότερες».

    Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο --------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη χθες από τη Στοκχόλμη στο Λονδίνο, όπου μετά από πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του Τζακ Στρο, συμμετείχε μαζί με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Ιακώβου έλαβε επίσης μέρος σε εκδήλωση αφιερωμένη στη διεύρυνση που διοργανώνει ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου στο Δημαρχείο της βρετανικής πρωτεύουσας και στην οποία συμμετέχουν Βρετανοί και ξένοι Υπουργοί καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου.

    Βρετανία - Κύπρος - Τουρκικά στρατεύματα - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------------------------- Η Βρετανία εξακολουθεί να πιστεύει πως οι προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού παρέχουν την καλύτερη προοπτική για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, δήλωσε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Σάιμονς, σημειώνοντας παράλληλα πως ''δεν βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη πιθανή βάση για μια διευθέτηση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Λόρδου Hylton στη Βουλή των Λόρδων, η Βαρόνη Σάιμονς είπε επίσης πως ''μια διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία''.

    Η ερώτηση αφορούσε το κατά πόσον η Βρετανία εμπλέκεται στις συζητήσεις σε σχέση με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, που κατέχουν τώρα τη βόρεια Κύπρο, και το ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτού του γεγονότος και της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Η Βαρόνη Σάιμονς ανέφερε πως ''το Ηνωμένο Βασίλειο ενεπλάκη στενά προς υποστήριξη των προσπαθειών για επίτευξη μιας διευθέτησης στην Κύπρο''.

    ''Ενα ζωτικό στοιχείο των ολοκληρωμένων προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν η αποστρατικοποίηση του νησιού και η σταδιακή αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων (τόσο των ελληνικών όσο και των τουρκικών) - με αποτέλεσμα να μένουν τελικά (στο τελευταίο στάδιο) μόνο 950 ελληνικά και 650 τουρκικά στρατεύματα'', πρόσθεσε.

    ''Δυστυχώς το σχέδιο δεν έγινε δεκτό και από τις δυο πλευρές - και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για σύντομη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων'', ανέφερε η Βρετανίδα ΥΦΕΞ.

    ''Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ παρέχουν την καλύτερη προοπτική για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για το νησί'', πρόσθεσε.

    Βαληνάκης - Κυπριακό ------------------------ Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης παρέθεσε προχθές γεύμα εργασίας στους πρεσβευτές των αραβικών χωρών στην Ελλάδα, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και την ανάγκη να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκείνο κλίμα ώστε να διατηρηθεί ισχυρή η προοπτική και η δυναμική επίτευξης λύσης και επανένωσης του νησιού.

    Ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, διότι τούτο θα απομακρύνει την προοπτική επίλυσης.

    ''Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή που μπορούν να έχουν τα αραβικά κράτη στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ σε προχθεσινή του συνέντευξη στην ''ΝΕΤ 105,8'', ο κ. Βαληνάκης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πολιτικές της δυνάμεις και τα συντεταγμένα όργανα πρέπει να αποφασίσουν για το ποια θα είναι η θέση, με την οποία θα επαναφέρει το Κυπριακό στη διεθνή σκηνή η Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Δηλαδή, ποια θα είναι ακριβώς η θέση της. Θα είναι ότι ξεκινούμε όπως φαντάζομαι με το σχέδιο Ανάν συν κάποιες αλλαγές δύο, τρεις, δεκαπέντε ή σαράντα'';, ανέφερε ο κ. Βαληνάκης.

    ''Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί στο εσωτερικό της Κύπρου και απομένει η Κυπριακή Δημοκρατία πρώτα να αποφασίσει πού θα ισορροπήσει και πού θα υπάρξει μια συμβιβαστική άποψη, ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Οπως επίσης και για τα θέματα της διαδικασίας'', πρόσθεσε.

    Συνεπώς, ανέφερε, εμείς ''θα ακούσουμε πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία στη θέση που θα διαμορφώσει, ενώ παράλληλα θα κάνουμε και τον κύκλο των επαφών μας των διεθνών που έχουμε ήδη ξεκινήσει με την Τουρκία και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και που συνεχίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον κ. Μπους''.

    ''Και κατά συνέπεια νομίζω, στην αρχή του καλοκαιριού, θα υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα, για το τι πρώτα πρώτα επιθυμεί η Κύπρος και τι από την άλλη μεριά από πλευράς διεθνών παραγόντων, είναι ρεαλιστικά εφικτό'', είπε ο κ. Βαληνάκης.

    Πρόσθεσε πως και στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση ''σημείωσε δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βεβαίως τα προβλήματα έχουν τελειώσει εξαιτίας αυτών των αποτελεσμάτων''.

    ''Είμαστε ακόμα με το Κυπριακό ανοιχτό αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά το ότι βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνσης, δεν έχουν φτάσει σε αυτή την πλήρη εξομάλυνση. Αρα νομίζω ότι έγιναν τα σωστά βήματα. Εχουμε όμως από εδώ και πέρα και άλλα μπροστά μας'', είπε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Μεξικό ------------------------------------------------ Δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση οποιαδήποτε συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την πλευρά της η αμερικανική ζήτησε συνάντηση με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Καρογιάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες.

    ''Δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση οποιαδήποτε συνάντηση με την αμερικανική, όπως και αντίθετα, χωρίς όμως να αποκλείω το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο θέμα αυτό'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''δεν έχει ούτε σκοπιμότητα, ούτε διακατέχεται από σύνδρομο αλαζονείας, εδώ μιλάμε για μια υπερδύναμη''.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στις 27 του μηνός στο Μεξικό για να παραστεί στη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

    ''Με την ευκαιρία της εκεί επίσκεψής του είχε ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να κάνει διάλεξη, όπως και άλλες διαλέξεις σε άλλα πανεπιστήμια'', κατέληξε.

    Καρογιάν - Βέλγος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος ----------------------------------------- Δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από οποιαδήποτε χώρα ή αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, κληθείς να σχολιάσει προχθεσινή δήλωση του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών Λουί Μισέλ ότι εάν η Κύπρος επιχειρήσει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τότε η ΕΕ θα απαντήσει με αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αρκεί να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όλα τα κριτήρια που απαιτεί η ΕΕ από όλες τις υποψήφιες χώρες.

    ''Η θέση του Προέδρου ήταν κρυστάλλινη, έγινε αποδεκτή με ευνοϊκό τρόπο και από την ΕΕ και από πολλές άλλες χώρες. Αυτή η θέση δεν έχει διαφοροποιηθεί'', υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πριν τρεις μήνες ανέφερε ότι η Κυπρος είχε κάθε λόγο να θέλει την Τουρκία να οδεύσει πάνω στην ευρωπαική ράγα, από τη στιγμή που πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και όλα τα κριτήρια που απαιτεί η ΕΕ από όλες τις υποψήφιες χώρες''.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης, που την καθιστά πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, και ως εκ τούτου ''δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από οποιαδήποτε χώρα ή αρχή της ΕΕ''.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Ουάσινγκτον να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος, είπε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις διάφορες πληροφορίες και ''αθόρυβα, συστηματικά και με προγραμματισμό κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες''.

    Ο κ. Καρογιάν κλήθηκε επίσης να αναφέρει κατά πόσον η κυβέρνηση προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες για τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας περί παρασκηνιακών κινήσεων του Διεθνούς Συνδέσμου Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις για το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ''η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, κάνει όλες τις απαραίτητες και προληπτικές ενέργειες και όλες τις αναγκαίες επαφές για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα''.

    Καρογιάν - Διαχωριστική γραμμή - ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση ------------------------------------------------------------ Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες κυβερνητική επιτροπή, η οποία σήμερα θα έχει επαφές με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξέταση των διαφόρων ζητημάτων που εγείρονται από την εφαρμογή του κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών.

    Οπως δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, θέση της κυβέρνησης είναι πως ο τρόπος εφαρμογής του κανονισμού θα πρέπει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αλλά και τα συμφέροντα της ΕΕ και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πλήρης ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε ότι ''μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα και πνεύμα θα εξεταστούν τα διάφορα ζητήματα και θα ληφθούν οι πιο ενδεδειγμένες αποφάσεις''.

    ''Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν ζητήματα που επιδέχονται διαφόρων ερμηνειών. Για να υπάρξει μια ενιαία τοποθέτηση και ουσιαστική εφαρμογή του κανονισμού, κρίθηκε να γίνει η συνάντηση. Θα δοθούν όλες οι απαντήσεις μέσα από αυτή τη συνάντηση'', είπε.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

    ''Αύριο (σήμερα) θα δούμε τις απόψεις της ΕΕ, θα δοθούν οι εισηγήσεις και απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτός ο κανονισμός θα εφαρμοστεί'', ανέφερε.

    Υπενθύμισε προηγούμενη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ελεύθεροι να διακινούνται σε κάθε μέρος της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει έλεγχος εάν προέρχονται από λιμάνια ή αεροδρόμια των κατεχομένων εδαφών.

    ''Ταυτόχρονα σε αυτή τη νομοθεσία υπάρχει και η δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίσει κατά πόσον θα επιβάλει διοικητικές κυρώσεις. Εάν ανακύψει τέτοιο ζήτημα και εάν κριθεί από την κυβέρνηση πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία αυτό θα γίνει'', εξήγησε.

    Αναφέρθηκε και στη Συνθήκη Προσχώρησης την οποία υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία, που της παρέχει ''έμπρακτη κατοχύρωση'' στο θέμα.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι έχει ήδη συσταθεί μια επιτελική ομάδα, το συντονισμό της οποίας ανέλαβε το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των διαφόρων Υπουργείων και δύο τεχνικές επιτροπές που ασχολούνται με τη διακίνηση προσώπων και αγαθών.

    ''Ο κανονισμός είναι εκεί, η Συνθήκη Προσχώρησης είναι εκεί, η νομοθεσία μας εκεί και για τα διάφορα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν θα δοθούν συγκεκριμένες λύσεις'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

    ''Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εφαρμογή του κανονισμού γιατί θα είναι προς όφελος της ΕΕ και του κυπριακού λαού στο σύνολό του'', κατέληξε.

    Λουξεμβούργο - Ορκωμοσία νέων δικαστών ----------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο σε πανηγυρική συνεδρίαση η ορκωμοσία και ανάληψη των καθηκόντων των 9 νέων μελών του Πρωτοδικείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Σάββας Παπασάββας.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η διάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών έλαβε την 1η Μαϊου 2004 απόφαση περί διορισμού των εννέα δικαστών από τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Σλοβενία δεν έχει προτείνει ακόμη το διορισμό υπηκόου τους.

    Χριστόφιας - Παπανδρέου ---------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης που κράτησε περίπου 40 λεπτά, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα η στρατηγική της επόμενης ημέρας των δημοψηφισμάτων.

    Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση εγκάρδια που «αποτέλεσε μια επαναβεβαίωση φιλίας και συνεργασίας και προσωπικής, πέρα από κομματική».

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμο να στηρίξει και να κρατήσει ανοικτό το θέμα της Κύπρου.

    «Δεν πρέπει να αφήσουμε να θεωρηθεί ως κλειστό μετά από το δημοψήφισμα το θέμα της λύσης στην Κύπρο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Χριστόφιας - Παπαρήγα ---------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν αμοιβαία επωφελής και πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τις κοινές υποθέσεις των δύο κομμάτων στα κοινωνικά κινήματα και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Από την πλευρά της, η ΓΓ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του κομμουνιστικού κόμματος και του ευρύτερου ελληνικού λαού.

    Θα παραμείνουμε, συνέχισε, σταθεροί στην υποστήριξη του κυπριακού προβλήματος, στη γραμμή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στην προσπάθεια Ε/Κ και Τ/Κ να προσεγγίσουν μεταξύ τους και να αντιμετωπίσουν όποιο πνεύμα υπάρχει ιερετικό, σοβινισμού και εθνικισμού.

    Πρόσθεσε ότι με τον κ. Χριστόφια αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία στην Ευρώπη, την ενοποίηση αλλά και την διεύρυνση και τις ευρωεκλογές. «Εχουμε ένα καινούργιο πεδίο για δράση με το ΑΚΕΛ», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ.

    Χριστόφιας - Κωνσταντόπουλος --------------------------- Οι εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα μετά το δημοψήφισμα και ο καθορισμός των επόμενων στόχων σε σχέση με την ανάληψη πρωτοβουλιών, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του τόνισε ότι «κάναμε μια από κοινού ανάλυση των εξελίξεων των τελευταίων έξι μηνών και θέσαμε κάτω από το πρίσμα των ίδιων των γεγονότων πολλές διαπιστώσεις που κάναμε από κοινού προηγούμενα, σε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα».

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε «το σύντροφο Νίκο και τον ΣΥΝ για τη στήριξη που δίνει στην Κύπρο και στο ΑΚΕΛ, ειδικά στους χειρισμούς που κάνουμε στο Κυπριακό».

    «Τα πράγματα είναι σύνθετα, δεν είναι απλά» πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και τόνισε «κάποιοι μπορεί να θριαμβολογούν για το 'όχι', το οποίο βεβαίως ελεύθερα είπε ο κυπριακός λαός και πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και προπάντων από το διεθνή χώρο που διακηρύττει θεωρητικά ότι κάνει σεβαστή την ετυμηγορία του λαού, αλλά στην πράξη φαίνεται ότι ανέμεναν μόνο 'ναι' και παίρνουν μέτρα, σε εισαγωγικά ή εκτός, για να τιμωρήσουν».

    Επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας ότι «το 'όχι' έχει επιπτώσεις οι οποίες άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την κυπριακή πολιτική ηγεσία και με τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης της Ελλάδας».

    «Θα πρέπει να δούμε την προοπτική, τι κάνουμε την επόμενη ημέρα. Η επόμενη ημέρα επιβάλλει να αναλάβουμε να καθορίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ζητούμενο, τους στόχους μας και να δούμε πότε θα είναι εύφορο το έδαφος να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία παρά να περιμένουμε πρωτοβουλίες από άλλους», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αφού χαρακτήρισε «πάρα πολύ χρήσιμη την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, που έγινε σε ένα κλίμα αδελφικό, συντροφικό» επανέλαβε ότι εκτιμά «τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ και τους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Βουλής».

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι πρέπει «πραγματικά να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπιστούν στην περίοδο μετά τα δημοψηφίσματα όλες οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, προκειμένου να κρατηθεί ορατός ο στόχος μιας λύσης λειτουργικής, στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση την επανένωση του νησιού».

    «Είναι αυτονόητο ότι η επανένωση του νησιού και η λειτουργική λύση πρέπει να συνοδευτούν από εγγυήσεις ασφαλείας και πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έτσι ώστε από πλευράς ΟΗΕ το θέμα να μην εγκαταλειφθεί και να μην παγιωθούν τετελεσμένα, αλλά σχεδιασμένα και μεθοδικά να ολοκληρωθεί προς την κατεύθυνση της λύσης» τόνισε.

    Επεσήμανε τέλος ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υιοθετηθεί η άποψη της μη λύσης και πρέπει να επανέλθει ενεργό το αίτημα για λύση λειτουργική με εγγυήσεις ασφάλειας».

    Ουάσιγκτον - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Γουέστον ----------------------------------------- Με δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία ο Πρέσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης άρχισε τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη δεξίωση ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους ο κ. Γουέστον τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια να φέρουν το πρόβλημα του Κυπριακού στην κορυφή των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, και τους είπε ότι πρέπει να είναι περήφανοι γιατί το κατάφεραν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι παρά την απογοήτευση από τις τελευταίες εξελίξεις ο βασικός στόχος όλων αυτών των προσπαθειών ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό έγινε πραγματικότητα την 1η Μαϊου. Οπως είπε, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία που προήλθε από τις προσπάθειες των Κυπρίων ομογενών οι οποίοι αξίζουν συγχαρητήρια.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και το αρνητικό αποτέλεσμα, είπε ότι προήλθε από τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για θέματα ασφάλειας, τις οποίες ο ίδιος συμμερίζεται. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να δώσει στο λαό το αίσθημα ασφάλειας που έδωσε σε τόσους άλλος ευρωπαϊκούς λαούς στο παρελθόν, έτσι ώστε να βρουν τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά.

    Ο κ. Γουέστον σημείωσε ότι ο στόχος για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό έχει γίνει πλέον πιο δύσκολος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η κεντρική κατεύθυνση και βασικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς όρους.

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό είπε ότι θα ήταν παράλειψή του να μην αναφέρει ότι είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επίλυση. Παρόλα αυτά είπε ότι δεν είναι απογοητευμένος με την ουσία του δημοψηφίσματος γιατί ήταν μια δημοκρατική διαδικασία που έδωσε διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε πλευρά το οποίο εκπροσώπησε τη βούληση της κάθε πλευράς και είναι σεβαστό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη διεθνή κοινότητα και όποιον άλλο εμπλέκεται στη διαδικασία.

    Εκεί που είναι απογοητευμένος, συνέχισε, είναι που δεν είδε την πορεία να προχωρεί μπροστά ''για να έχουμε επίλυση στο άμεσο μέλλον και εκφράζω την ελπίδα, ιδιαίτερα οι Ελληνοκύπριοι, με το χρόνο να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά τους μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ και μέσα από άλλα στοιχεία που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού. Ελπίζω αυτή να είναι η κατάσταση και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε στο στόχο που συνεχίζει να είναι βασική επιδίωξη των ΗΠΑ και είναι η επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης''.

    Στους παριστάμενους απευθύνθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Συνέδριο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη των ομογενών και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την παρουσία του κ. Γουέστον τον οποίο ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για την επίτευξη επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Κύπρος του είναι ευγνώμων. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει να εμπλέκεται στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου που είναι στόχος όλων το συντομότερο δυνατόν.

    Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Ομογένεια - Στρατηγική --------------------------------------- Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συζήτησαν χθες επί τρεις ώρες, στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου του ΣΑΕ και της ΠΣΕΚΑ, ηγετικά στελέχη της Ομογένειας.

    Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακομματικής Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, ο Πρέσβης Stuart Eizenstat, η εταιρεία του οποία ανέλαβε την προώθηση των δημοσίων σχέσεων της Κύπρου στις ΗΠΑ, οι Πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου, Ευριπίδης Ευρυβιάδης και Γιώργος Σαββαϊδης και ο πρώην ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης.

    «Επικρατεί πραγματικός θυμός στην κυβέρνηση Μπους μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ποτέ μου δεν ξαναείδα τόσο θυμό εναντίον ενός φιλικού κράτους», είπε ο κ. Εϊζενστάτ.

    Ο εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας Πίτερ Φλάναγκαν αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό συζητούνται μεταξύ άλλων:

    α) Nα υψωθούν αμερικανικές σημαίες στα κτίρια που στεγάζουν την αμερικανική διπλωματική αποστολή στα κατεχόμενα.

    β) Να διατηρούν συνεχείς επαφές με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συμπεριφερόμενοι σ αυτόν όπως σε ''πρωθυπουργό''.

    γ) Να προσπαθήσουν να εντάξουν την τουρκοκυπριακή οντότητα σε κάποιο από τους οργανισμούς του ΟΗΕ.

    δ) Διατήρηση σχέσεων με το ψευδοκράτος ανάλογες της Ταϊβάν, με την ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να εγκριθούν και κάποια χρήματα από το Κογκρέσο.

    Οι ομογενείς συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν την πόρτα στο διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση και τα μέλη του Κογκρέσου, ούτως ώστε να είναι σε θέση όταν οι συνθήκες είναι ωριμότερες, να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.

    «Αν μας αισθανθούν στην Ουάσιγκτον ως εχθρούς, οι πόρτες θα μείνουν κλειστές για την Ομογένεια», είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι αρκετοί από τους αξιωματούχους που ασχολούνταν επί καθημερινής βάσης με το Κυπριακό έχουν πάρει προσωπικά την απόρριψη του σχεδίου από το δημοψήφισμα και βγάζουν αυτή την πικρία με έντονο τρόπο. Ανέφερε ότι διαβεβαίωναν τους προϊσταμένους τους ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ήταν υπέρ του σχεδίου.

    «Πρέπει να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν λύση», είπε ο κ. Αθενς.

    Οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους που έλαβαν το λόγο έθεσαν θέμα να υπάρξει ενιαία γραμμή πάνω στο τι ακριβώς ζητούμε να αλλάξει στο σχέδιο.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για τα θέματα της ασφάλειας, των οικονομικών του σχεδίου και της λειτουργικότητας, που πρέπει να αλλάξουν, ωστόσο σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους είπε για το θέμα αυτό ότι δεν είναι σωστό να αποκαλύπτεις τα χαρτιά σου.

    Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων επικρότησε την εισήγηση του Αναπληρωτή Πρόεδρου της ΠΣΕΚΑ Σάββα Τσίβικου να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το Συνέδριο για τους στόχους της Ομογένειας. Απευθυνόμενος προς τους Κύπριους πολιτικούς, έκανε έκκληση να σταματήσουν να προβαίνουν σε δηλώσεις που όπως αποδείχθηκε από τις επαφές στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιούνται εναντίον μας.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, οι δυνατότητες που έχει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα παραμονές προεδρικών εκλογών, σε χρήμα και ψήφους. Ιδιαίτερη μελέτη θα γίνει σε πολιτείες που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων το 2000 ήταν μικρότερη του 1% (όπως η Φλόριδα που υπάρχει ισχυρή Ελληνοαμερικανική Κοινότητα), αλλά και πάνω από 10 πολιτείες που η διαφορά μεταξύ ρεπουμπλικανών δημοκρατικών ήταν κάτω από 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ως θέμα προτεραιότητας τέθηκε η αντιμετώπιση του ψηφίσματος που κατέθεσαν στη Βουλή οι φιλότουρκοι βουλευτές, με επικεφαλής τους Γουίτφιλντ, Μπιρόιτερ και Πράις (Whitfield, Bureuter, Price).

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου κλήθηκαν οι ομογενείς να παρέμβουν άμεσα στους βουλευτές τους, καθώς η σχετική ψηφοφορία στην υποεπιτροπή θα γίνει την προσεχή εβδομάδα. Παράλληλα, όπως εξηγήθηκε, με τις διάφορες τροπολογίες που ήδη έγιναν, το ψήφισμα αποδυναμώθηκε.

    Μιλώντας στους αντιπροσώπους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι περνούμε δύσκολους καιρούς. Ανέφερε ότι είμαστε χαρούμενοι που η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ, αλλά απογοητευμένοι που δεν κατορθώσαμε να φτάσουμε ταυτόχρονα σε λύση ''εξαιτίας των προβλημάτων του σχεδίου''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κοινοί στόχοι όλων μας πρέπει να είναι, πρώτον, να εξηγήσουμε σ όλο τον κόσμο γιατί η δημοκρατική και ελεύθερη βούληση των Ελληνοκυπρίων εκφράστηκε κατ αυτό τον τρόπο και δεύτερον, να εκτονώσουν την απογοήτευση που υπάρχει κατά τρόπο θετικό, ώστε να ξαναρχίσουν προς την κατεύθυνση του στόχου της επανένωσης της Κύπρου το συντομότερο».

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης ανέφερε τους παριστάμενους ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι η ψήφος των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν εναντίον της επανένωσης της Κύπρου και του μοιράσματος της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους. Και κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν τον αγώνα.

    Αναλύοντας τις εξελίξεις, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Γιώργος Σαββαϊδης είπε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε δεν είναι εύκολη, καθώς η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατόρθωσαν για πρώτη φορά να προβάλουν την εικόνα του μέρους που διαθέτει καλή θέληση και να χρεωθεί την ευθύνη η πλευρά μας. «Πρόκειται για παραχάραξη της πραγματικότητας, καθώς πάντα η πλευρά που απαιτούσε ήταν η τουρκική», είπε.

    Ο κ. Σαββαϊδης επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη της ενιαίας δράσης Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και της ψυχικής ενότητας όλου του ελληνισμού, πέρα από ηγεσίες. Αναφορικά με τα αντίποινα που απειλούν οι Αμερικανοί, είπε ότι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν τραβήξουν μία γραμμή, που δεν θα πρέπει να υπερβούν, θα δημιουργηθούν προβλήματα και θα καταστούν δυσκολότερες οι προοπτικές να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντι Μάνατος, της Ενιαίας Προσπάθειας, τόνισε ότι η Ομογένεια δεν έχει πρόβλημα αν και οι Τουρκοκύπριοι πάρουν μία γεύση τι σημαίνει να είσαι στην ΕΕ, όμως αναφερόμενος στις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε ότι θέλουν να προωθήσουν αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, στη βάση ενός καθεστώτος τύπου Ταϊβάν.

    Ο Πρόεδρος της Μικτής Διακομματικής Επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαϊτίδης είπε ότι οι εξελίξεις απέδειξαν πως παρά το συγκλονισμό, δεν επήλθε η καταστροφή που κάποιοι προέβλεπαν. Τόνισε την ανάγκη του σεβασμού της βούλησης του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε να εξαιρεθεί η Κύπρος από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάλεσε τους ομογενείς να μεταφέρουν στη διεθνή κοινή γνώμη και τους πολιτικούς παράγοντες την αλήθεια.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης, είπε ότι θα πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή την αντζέντα της λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι ορθώς κρατούμε στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν, αφού το δεχθήκαμε ως βάση για διαπραγμάτευση. Τόνισε ότι θα πρέπει, χωρίς να βιαστούμε, να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ - Ευρωεκλογές ----------------------------------- Λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί ενόψει των Ευρωεκλογών, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες να εξουσιοδοτήσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος να καταρτίσει την προσεχή Δευτέρα το ψηφοδέλτιό του με στόχο αυτό να τύχει στήριξης από τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής είχε ως στόχο την ενημέρωση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε το κόμμα για την επίτευξης συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών και τη λήψη απόφασης για τους τελικούς χειρισμούς και τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου.

    Είπε ότι το σώμα ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν ώστε όλες οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου να συνεργαστούν στις ευρωεκλογές, στη βάση συμφωνημένων κοινών αρχών και των κοινών ευρωπαϊκών προσανατολισμών με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Υπό το φως της απόφασης του ΚΣ ΕΔΕΚ για αυτόνομη κάθοδο, η οποία όπως σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, είναι απόλυτα σεβαστή, η ΚΕ του ΔΗΚΟ επαναβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματος για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.

    ''Κατανοούμε ότι η συνεργασία εκτός από τη δυναμική εμπεριέχει και τη λογική προσέγγιση ότι παρά να διασπαθίζονται ψήφοι, είναι πολύ πιο σημαντικό οι ψήφοι αυτές να συναθροιστούν έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα'', εξήγησε ο κ. Κλεάνθους αναφέροντας ότι ''παρά το γεγονός ότι εμμείναμε στη θέση μας για συνεργασία με όλες οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου ωστόσο διαπιστώσαμε εκ των πραγμάτων πλέον το ΔΗΚΟ είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει δικό του ψηφοδέλτιο.

    Πρόσθεσε ότι ''η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να προχωρήσουμε και να καταρτίσουμε το δικό μας ψηφοδέλτιο με τα κριτήρια που είχαν προ πολλού καθοριστεί από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή''.

    Με βάση τα δεδομένα των δύο συσκέψεων με τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου που πραγματοποιήθηκαν και με συνέπεια τη διακηρυγμένη θέση για ευρύτερη συνεργασία στις ευρωεκλογές το ΔΗΚΟ θα εργαστεί ώστε το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει στις Ευρωεκλογές να έχει ευρεία αντιπροσωπευτικότητα και να στηριχθεί από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

    Το ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει το ΔΗΚΟ στις Ευρωεκλογές θα καταρτιστεί τη Δευτέρα, 17 Μαϊου, από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που θα συνέλθει σε συνεδρία στις 12.00 με στόχο να έχει ευρεία αντιπροσωπευτικότητα και να στηριχθεί από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

    Οικολόγοι - Ευρωεκλογές - Υποψήφιες ------------------------------------- Τις τρεις γυναίκες υποψήφιες για τις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, παρουσίασε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Πρόκειται για τη χημικό μηχανικό, μέλος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των Οικολόγων, Μαρίνα Βαρνάβα Μάρτιν, τη βιολόγο-οινοποιό, εκπρόσωπο τύπου του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου και την οικονομολόγο, ΓΓ της Νεολαίας των Οικολόγων Θεοδοσία Χατζηλοή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, «στόχος της προσπάθειας μας είναι μια αξιοπρεπής εμφάνιση στις ευρωεκλογές της Κύπρου», σημειώνοντας πως «το Κίνημα αναγκάζεται να κατέλθει αυτόνομο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου από εκείνες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν στο Κυπριακό την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν».

    «Παρουσιάζουμε τις τρεις πρώτες υποψήφιες στη Λεμεσό γιατί θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι Κύπρος δεν είναι μονάχα η πρωτεύουσα και θέλουμε σήμερα να αναδείξουμε το γυναικείο στοιχείο» είπε ο ΓΓ των Οικολόγων, σημειώνοντας πως «οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, διακοσμητικά στοιχεία ή το προϊόν μιας ποσόστωσης».

    Σήμερα το Κίνημα Οικολόγων θα παρουσιάσει στη Λευκωσία τους τρεις άνδρες υποψήφιους για τις ευρωεκλογές ενώ όπως είπε ο ΓΓ του Κινήματος, η εκστρατεία των Οικολόγων θα είναι γεμάτη πρωτοτυπίες.

    Μητροπολίτης Πάφου - Οικουμενικός Πατριάρχης ----------------------------------------------- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, εάν αυτή τον καλέσει, να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή νέων Αρχιεπισκοπικών εκλογών, δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, προσθέτοντας πως ο Πατριάρχης, με τον οποίο ο ίδιος συναντήθηκε στη Σερβία, δεν επιθμεί καμία ανάμιξη στα εσωτερικά μιας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, όπως είναι η Εκκλησία της Κύπρου.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου, σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του απο τη Σερβία, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις και για το θέμα που απασχολεί την Εκκλησία της Κύπρου, δήλωσε πως «για πολλοστή φορά» ο Πατριάρχης τον διαβεβαίωσε ότι είναι στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου και «εάν η Ιερά Σύνοδος τον προσκαλέσει, θα έρθει αρωγός να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή νέων Αρχιεπισκοπικών εκλογών».

    Κληθείς να πει εάν υπάρχουν μέλη της Ιεράς Συνόδου που διαφοροποίησαν τη θέση τους πάνω σε αυτό το θέμα, ο Πανιερότατος δήλωσε ότι «κάποιο μέλος έχει διαφοροποιηθεί και πιθανόν να έχουμε πλειοψηφία».

    Κληθείς να πει ποιο είναι αυτό το μέλος, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως αυτό «ήδη είναι γνωστό, πρόκειται για το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο».

    Πρεσβεία Ελλάδας - Εκθεση -------------------------- Το ''ελληνικό φως'' αποτυπώνεται μέσα από 62 έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα σε μια έκθεση με την οποία η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και η Ελληνική Τράπεζα γιορτάζουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και καλωσορίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος είπε ότι στην έκθεση με τίτλο ''Οι σημαντικότεροι Ελληνες ζωγράφοι του 19ου και 20ου αιώνα'' περιλαμβάνεται ο πίνακας του Νικολάου Γύζη ''Κουρέας'' που αποτελεί ''το πιο πολυσυζητημένο και το πιο ακριβό έργο Ελληνα ζωγράφου που πουλήθηκε ποτέ σε διεθνή δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's''.

    Περιλαμβάνονται επίσης έργα των Λύτρα, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Αλταμούρα, Τσαρούχη, Γιαλλινά, Βασιλείου, Γαλάνη, Παρθένη, Χατζήκυριακου - Γκίκα, Γαϊτή, Σπυρόπουλου, Κοντόπουλου, Κόντογλου, Γερμένη, Θεόφιλου, Μαλέα, Εγγονόπουλου, Σαββίδη, Καραβία, Μπουζιάνη, Ακριθάκη, Ράλλη, Παπαλούκα, Διαμαντή και Γεωργίου.

    Την έκθεση φιλοξενεί η Ελληνική Τράπεζα στον πολυχώρο του νέου της κτιρίου στην οδό Αθαλλάσης στη Λευκωσία.

    Τα εγκαίνια της θα τελέσει στις 19 Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 18 Ιουνίου.

    Γιουροβίζιον - Κύπρος - Ελλάδα - Τελικός ------------------------------------------- Η Κύπρος και η Ελλάδα προκρίθηκαν χθες βράδυ με άλλες οκτώ χώρες στην τελική φάση του Διαγωνισμού της Γιουροβίζιον ο οποίος θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Λίζα Ανδρέας που εκπροσώπησε την Κύπρο ερμήνευσε 14η στη σειρά τη σύνθεση του Μαϊκ Κονναρή ''Stronger Every Minute'' ενώ ο Σάκης Ρουβάς τραγούδησε 10ος τη σύνθεση του Νίκου Τερζή ''Shake it''.

    Δημόσιο έλλειμμα - Κύπρος - Νέες χώρες ------------------------------------------ Εξι νέα κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Κύπρος (6,3 % του ΑΕΠ το 2003) εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Επιτροπή.

    Με την προσχώρησή τους, τα νέα κράτη μέλη εντάχθηκαν πλήρως στο κοινοτικό πλαίσιο συνεργασίας και εποπτείας της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Σε έξι από τα δέκα νέα κράτη μέλη, και συγκεκριμένα, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υπερέβαινε την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ το 2003, ενώ σε δύο από αυτά, και συγκεκριμένα την Κύπρο και τη Μάλτα, το επίπεδο του χρέους της γενικής κυβέρνησης ήταν υψηλότερο από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου αυξήθηκε σε 6,3% του ΑΕΠ το 2003, ενώ η επιδείνωση αποδίδεται περισσότερο σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2004 καθώς και εκείνες των κυπριακών αρχών, το 2004 το έλλειμμα θα υπερβεί αρκετά την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ κινούμενο σε ποσοστό περίπου 4,5% του ΑΕΠ.

    Το 2004, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες, να διαμορφωθεί σε 74,6% του ΑΕΠ και να απομακρυνθεί έτσι περισσότερο από την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη.

    Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινότητας θα διατυπώσει γνώμη για κάθε μια από τις έξι χώρες. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα συστήσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων που απαιτούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά τις επόμενες εβδομάδες και αρκετά έγκαιρα πριν από το Συμβούλιο ECOFIN της 5ης Ιουλίου.

    Χρηματιστήριο -------------- Αναστροφή της πτωτικής πορείας των τριών τελευταίων συναντήσεων σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά τη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,19%, κλείνοντας στις 81,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο χαμηλό ποσό των 221 χιλιάδων λιρών, καταδεικνύοντας τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές κατά τις τελευταίες ημέρες.

    [07] (K) Ουάσιγκτον - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Στόχος η επανένωση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διακήρυξε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πάντοτε και παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Σε ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε για το ελληνικό και το αγγλικό πρόγραμμα του σταθμού «Φωνή της Αμερικής», και οποίες θα μεταδοθούν και από τις 53 ξενόγλωσσες υπηρεσίες του, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κατανοεί τη διεθνή απογοήτευση για το ότι δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί μέχρι τώρα το Κυπριακό και τόνισε ότι οι πρώτοι που είναι απογοητευμένοι για το γεγονός αυτό είναι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [09] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στις επαφές του την ερχόμενη εβδομάδα με την αμερικανική κυβέρνηση, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ανοικτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

    [10] (Κ) Βουλευτής Αντρος Κυπριανού - Προεδρικός απεσταλμένος - Ουγγαρία

    Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετέβη ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ουγγαρία για επαφές με αξιωματούχους της χώρας.

    [11] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση ''NETTUNO'' - Λαθρομετανάστευση

    Σε τριάντα και πλέον χιλιάδες υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει ο αριθμός των λαθρομεταναστών που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη διεξαγωγή στην Κύπρο της 2ης φάσης της επιχείρησης ''NETTUNO'' η οποία αφορά τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι φέτος έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.550 συλλήψεις λαθρομεταναστών αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη απελαθεί ενώ το 2003 η κυπριακή Αστυνομία προχώρησε σε 3.800 συλλήψεις παράνομων μεταναστών.

    Για τη διακλαδική επιχείρηση ''NETTUNO'', είπε ότι άρχισε στις 3 Μαϊου, μετά από πρωτοβουλία της Ιταλίας, κάλυψε το νότιο, το νοτιοανατολικό, το νοτιοδυτικό και το βορειοδυτικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και τελειώνει στις 15 Μαϊου με τη συμμετοχή επτά συνολικά χώρων μελών της ΕΕ καθώς και της EUROPΟL.

    [12] (Κ) Λονδίνο - Ιακώβου - Συζήτηση - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο ύστερα από σύντομη επίσκεψή του στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας συμμετείχε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διοργανώθηκε από το Φόρειν Οφις, με την ευκαιρία της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Εισαγωγική ομιλία στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί ή Υφυπουργοί Εξωτερικών των νέων χωρών μελών της ΕΕ, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κεφαλαιώδη θέματα της Ενωσης με επίκεντρο τη Συνταγματική Συνθήκη, εξηγώντας στους λόγους που οδήγησαν τη βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπατη Αρμοστή της Κύπρου στη Βρετανία Μύρνα Κλεόπα αναφέρθηκε στην ομιλία του στους προβληματισμούς της Κύπρου σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό σύνταγμα και στις ανησυχίες γενικά των μικρών χωρών της ΕΕ.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,21  (-0,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    290.862
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    185.469    359,56  ( 0,33)
    FTSE Med 100 **                             6.443,81  ( 0,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    150.090    104,06  (-0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.056     71,93  (-0,66)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.336     15,59  (-0,38)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.740     52,28  ( 0,25)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        594     52,27  (-1,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     30.761     22,50  ( 0,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.235     66,67  ( 3,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.580      2,69  (-1,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.496      8,45  (-1,17)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.653     11,50  (-4,25)
    Ξενοδοχεία                    £      7.111     30,06  (-2,28)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.783     65,22  (-0,58)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Κύπρος - Αφιξη

    Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και ολόκληρος ο Ελληνισμός βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην ''Κύπρο της Ευρώπης'', όπως την χαρακτήρισε.

    [15] (K) Κύπρος - Ιταλία - Επιχείρηση «NETTUNO» - Λεμεσός

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα όσα η Κύπρος έχει να επιδείξει στο θέμα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης δήλωσε το μεσημέρι ο Αλμπέρτο ντι Λούκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Σένγκεν, EUROPOL και Μετανάστευσης του ιταλικού κοινοβουλίου.

    Στο πλαίσιο της 2ης φάσης της επιχείρησης "NETTUNO" για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο κ. ντι Λούκα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, επισκέφθηκε το μεσημέρι την αίθουσα επιχειρήσεων στα γραφεία διοίκησης της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας στο παλιό λιμάνι Λεμεσού.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Ελαφρώς αρνητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα κυρίως των πιέσεων που δέχθηκε από τίτλους της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 81,21 μονάδες. Ούτε και σήμερα η αξία των συναλλαγών μπόρεσε να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, αφού διαμορφώθηκε μόλις στις 290 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Περιοδεία στην Ευρώπη - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του στο Δουβλίνο, την Αθήνα, τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο, επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού μετά τα δημοψηφίσματα.

    [18] (Κ) Κογκρέσο - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - Κύπρος - Ψήφισμα

    Οι παρεμβάσεις της ηγεσίας της ομογένειας και των φίλων της Κύπρου στο Κογκρέσο φαίνεται ότι πέτυχαν να παγώσουν ψήφισμα που προωθείτο στην αμερικανική Βουλή και μεταξύ άλλων καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβουν μέτρα άρσης της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης των Τ/Κ.

    Οπως αποκάλυψε μιλώντας στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), ο βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, το σχέδιο έχει παγώσει στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.

    [19] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ευρωεκλογές - Εκλογικά βιβλιάρια

    [20] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος - Λοϊζίδου

    Λύπη εξέφρασε η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) γιατί δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της Κύπρου, λόγω του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της 114ης συνεδρίας της Επιτροπής που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    [21] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Επιστροφή από Αίγυπτο και Λιβύη

    Εντελώς αδιανόητη χαρακτήρισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης την πιθανότητα η ΕΕ να έχει οποιασδήποτε μορφής χωριστές σχέσεις με το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα κατεχόμενα ''δεν οφείλεται σε δική μας θέληση και βούληση, αλλά στην Τουρκία, η οποία αρνείται να τερματίσει την κατοχή''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως το ταξίδι του «σχετιζόταν με την ενημέρωση αραβικών χωρών αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού''.

    [22] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Εκκίνηση αύριο

    [23] (Κ) Κυπριακή κυβερνητική επιτροπή - Βρυξέλλες

    Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες της κυπριακής κυβερνητικής επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα ζητήματα που εγείρονται από την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

    Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής, η συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεύρυνσης Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο και τους λειτουργούς της, έγινε σε «πολύ καλό κλίμα», διότι δόθηκε, όπως είπε, η ευκαιρία στην κυβερνητική επιτροπή να εξηγήσει τις εξαγγελίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού τόσο στη διακίνηση των προσώπων όσο και των αγαθών.

    Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν από κοινού ότι ο κανονισμός για τη διαχωριστική γραμμή εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένας απολύτως πρόβλημα.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων στόχο έχει όπως καταστεί ένα σύγχρονο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων και το επιχειρηματικό κέντρο περιφερειακής ανάπτυξης και εμπορικής κίνησης που να ενώνει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Λώρης Τρύφων στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και ενίσχυση της Αρχής καθώς και στις πολλές άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που διοργανώνει.

    [25] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η Διεθνής Εκθεση Κύπρου λειτουργεί ως περιφερειακός θεσμός συνάντησης των οικονομικών εμπορικών δράσεων, αλλά και των ανθρώπων που τις κινητοποιούν, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία.

    Ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη συγκίνησή του που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη Διεθνή Εκθεση Κύπρου μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, και υπογράμμισε ότι η ένταξη αυτή μπορεί να συνδράμει θετικά και να διευκολύνει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [26] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αχερν - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα όσα λέγονται περί απευθείας συναλλαγών της Βρετανίας ή/και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Τουρκοκυπρίους.

    Ερωτηθείς σήμερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εάν κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν συζητήθηκε το θέμα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την πράσινη γραμμή, ο κ. Χρίστου είπε πώς δεν συζητήθηκε.

    Οπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ''για δύο λόγους'', από τους οποίους, είπε ο πρώτος είναι ότι ''οι κανονισμοί είναι απόφαση που έχει ήδη ληφθεί''.

    [27] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι το τέλος των προσπαθειών αλλά μόνο η αρχή, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλείται να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει θεσμούς και δομές και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και δυνατότητες που θα προδιαγράψουν το μέλλον των κατοπινών γενεών.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2004-06 που στοχεύει στην επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού αειφόρου ανάπτυξης και αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους από την ένταξη.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συνέχεια και θα δημιουργηθούν, εκ των πραγμάτων, νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, προσθέτοντας πως οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για μια λύση που θα ικανοποιεί και θα απαντά στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 May 2004 - 17:49:28 UTC