Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - ΗΠΑ - Επίσκεψη - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Μπέρτι Αχερν - Απόψε στην Κύπρο
  • [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Προκριματικός - Κύπρος
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [07] (Κ) Οικολόγοι - Ευρωεκλογές - Τρεις γυναίκες υποψήφιες (1)
  • [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Τουρκικά στρατεύματα - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Μεξικό
  • [10] (Κ) Καρογιάν - Βέλγος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος
  • [11] (Κ) Καρογιάν - Διαχωριστική γραμμή - ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδας - Εκθεση - ''Οι σημαντικότεροι Ελληνες ζωγράφοι''
  • [14] (Κ) Καναδάς - Τορόντο - Διεύρυνση ΕΕ - Εορτασμοί
  • [15] (K) Αθήνα -Χριστόφιας- Κωνσταντόπουλος
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας
  • [17] (Κ) Οικολόγοι - Ευρωεκλογές - Υποψήφιες (2)
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αδιαθεσία
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υγεία - Σαρρής
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υγεία - Καρογιάν
  • [22] (Κ) Δημόσιο έλλειμμα - Κύπρος - Νέες χώρες
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο
  • [24] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Αχερν - Συνομιλίες
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιατρικό ανακοινωθέν (2)
  • [26] (Κ) Χριστόφιας - Ευχή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [27] (Κ) Λουξεμβούργο - Ορκωμοσία νέων δικαστών
  • [28] (Κ) Χριστόφιας - Παπαρήγα - Συνάντηση
  • [29] (Κ) Αχερν - Κύπρος - Αφιξη (1)
  • [30] (K) Αθήνα - Χριστόφιας - Παπανδρέου

  • [01] (Κ) Καραμανλής - ΗΠΑ - Επίσκεψη - Κυπριακό

    Στις ΗΠΑ μεταβαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Μαΐου, έως την Παρασκευή, 21 Μαΐου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Καραμανλής την Τρίτη, 18 Μαΐου, στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Κόφι Ανάν, η οποία θα γίνει ενόψει και της έκθεσής του για το Κυπριακό, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές για επίλυσή του.

    Επίσης θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας καθώς και θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Καραμανλής την Τετάρτη, 19 Μαΐου, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, στο Λευκό Οίκο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Καραμανλή με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα βρεθεί το Κυπριακό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, οι ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας, τα ζητήματα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, επιτελεία μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, κορυφαίους επιχειρηματίες και πολιτιστικούς παράγοντες.

    [02] (Κ) Μπέρτι Αχερν - Απόψε στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, φθάνει σήμερα στις 7:30 μμ στην Κύπρο για ολιγόωρη επίσκεψη.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου Ιρλανδίας.

    [03] (Κ) Γιουροβίζιον - Προκριματικός - Κύπρος

    Διεξάγεται απόψε στην Κωνσταντινούπολη η προκριματική φάση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

    Σε αυτή τη φάση συμμετέχει και η Κύπρος με την 16χρονη Λίζα Αντρέας η οποία θα ερμηνεύσει το τραγούδι ''Stronger Every Minute''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κομματικές διεργασίες ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου, η συνάντηση χθες στην Αθήνα του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η αποψινή άφιξη στην Κύπρο του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Ιρλανδία Μπέρτι Αχερν, και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και οι προσπάθειες της Τουρκίας στην Ισλαμική Διάσκεψη για αναγνώριση του ψευδοκράτους, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που φέρει το 51% του λαού να υποστηρίζει τη θέση του ΑΚΕΛ στο θέμα της επανάληψης του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, καθώς και οι προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα οικονομικά του κράτους.

    ''Η Αλήθεια'' με τίτλο ''Κίνδυνος ΙΑΤΑ μέσω Τύμπου'' γράφει ότι η διεθνής οργάνωση ΙΑΤΑ στην οποία ανήκουν οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες καθώς και η ΙCEO, η διεθνής οργάνωση πολιτικής αεροπορίας, κινούνται παρασκηνιακά με στόχο να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις για το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου στα κατεχόμενα. Προσθέτει πως οι κυπριακές Αρχές "τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα" και σημειώνει ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους αρχίζει αργά αλλά με σταθερά βήματα. Αλλού γράφει ότι οι Παναγιώτης Δημητρίου, Ελένη Θεοχάρους, Ιωάννης Κασουλίδης, Μάνθος Μαυρομμάτης, Τάσος Μητσόπουλος και Λευτέρης Χριστοφόρου υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα επικυρωθεί το Σάββατο από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Σπιλώνουν Συναγερμικούς'' γράφει ότι μεταξύ δεκάδων μελών και ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ "επικρατεί αγανάκτηση, απόγνωση και σοβαρός προβληματισμός για την συμπεριφορά του ιδίου του κόμματος και ειδικά της ηγεσίας". Γράφει ότι οι άνθρωποι αυτοί "σέρνονται στα αστυνομικά τμήματα ως ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ, λόγω της πολιτικής θέσης που τηρούν στο εθνικό θέμα". Αλλού αναφέρεται στην αποχώρηση χθες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ του βουλευτή Κερύνειας Χριστόδουλου Ταραμουντά.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''51% παίρνει η θέση ΑΚΕΛ'' γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση η στάση του ΑΚΕΛ για δεύτερο δημοψήφισμα εφόσον εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν καθώς και διασφαλίσεις σε θέματα ασφάλειας, βρίσκει σύμφωνο το 51% του λαού. Το 20% τάσσεται υπέρ της πρότασης του Προέδρου Παπαδόπουλου να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν και το 29% απορρίπτει το σχέδιο και ζητά επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Αλλού γράφει ότι ανέλαβαν χθες τα καθήκοντά τους οι πρώτοι δικαστές των νέων χωρών της ΕΕ στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Για την Κύπρο ορκίστηκε ο δικαστής Γεώργιος Αρέστη.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πυρετός για τις ευρωεκλογές'' γράφει ότι οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών είναι πυρετώδεις και ότι τα ευρωψηφοδέλτια αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Αλλού γράφει ότι σκληρό πόκερ θα παιχτεί στην Ισλαμική Διάσκεψη του Ιουνίου, αφού οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν τη θεσμική αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'', διεκδικώντας την έναρξη των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις ισλαμικές χώρες και το ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι ρόλο "υψηλού πρέσβη" της Κύπρου θα αναλάβει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατόπιν συνεννόησης και επιθυμίας του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    ''O Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μπαμπούλας αναγνώρισης'' πως απειλή για αναγνώριση του ψευδοκράτους άφησε να αιωρείται ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει επιπτώσεις εάν μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει πως έτοιμοι είναι οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ. Πρόκειται για δυο εξωκομματικούς, τον πρώην Υπουργό Μάριο Ηλιάδη και τον πρώην Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιο Ξενόπουλο. Η γυναικεία παρουσία θα είναι η Κατερίνα Φλουρέντζου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Στόχος μας η επανένωση'' γράφει πως ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό είχαν χθες στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε πως στόχος της συνάντηση όπως και των επαφών του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Κύπρου ''είναι να αναπτυχθεί ο διάλογος για τον επανακαθορισμό των στόχων στην κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου''. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αυστηρή προειδοποίηση για την οικονομία'' πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου προειδοποίησε πως τα ζωνάρια πρέπει να σφίξουν προκειμένου να διασωθεί η οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα για έλεγχο του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Αλλού αναφέρει πως σε λιγότερο από δυο μήνες η ολυμπιακή φλόγα θα βρίσκεται στην Κύπρο για το ιστορικό της ταξίδι στο νησί πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο.

    [05] (Κ) Βαληνάκης - Κυπριακό

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης παρέθεσε χθες γεύμα εργασίας στους πρεσβευτές των αραβικών χωρών στην Ελλάδα, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και την ανάγκη να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκείνο κλίμα ώστε να διατηρηθεί ισχυρή η προοπτική και η δυναμική επίτευξης λύσης και επανένωσης του νησιού.

    Ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως ο κ. Βαληνάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους, διότι τούτο θα απομακρύνει την προοπτική επίλυσης.

    [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [07] (Κ) Οικολόγοι - Ευρωεκλογές - Τρεις γυναίκες υποψήφιες (1)

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λεμεσό, τις τρεις γυναίκες υποψήφιες του Κινήματος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    [08] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Τουρκικά στρατεύματα - Σχέδιο Ανάν

    Η Βρετανία εξακολουθεί να πιστεύει πως οι προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού παρέχουν την καλύτερη προοπτική για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, δήλωσε η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Σάιμονς, σημειώνοντας παράλληλα πως ''δεν βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη πιθανή βάση για μια διευθέτηση''.

    [09] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Μεξικό

    Δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση οποιαδήποτε συνάντηση με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από την πλευρά της η αμερικανική ζήτησε συνάντηση με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο κ. Καρογιάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες.

    [10] (Κ) Καρογιάν - Βέλγος ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος

    Δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από οποιαδήποτε χώρα ή αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών Λουί Μισέλ ότι εάν η Κύπρος επιχειρήσει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τότε η ΕΕ θα απαντήσει με αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    [11] (Κ) Καρογιάν - Διαχωριστική γραμμή - ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα κυβερνητική επιτροπή, η οποία αύριο θα έχει επαφές με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξέταση των διαφόρων ζητημάτων που εγείρονται από την εφαρμογή του κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών, προσώπων και υπηρεσιών.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,28  ( 0,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    221.005
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    121.756    358,38  ( 0,20)
    FTSE Med 100 **                             6.426,11  ( 1,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    117.851    104,19  ( 0,50)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.044     72,41  ( 0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.945     15,65  ( 0,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.639     52,15  (-0,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.743     53,11  (-0,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.800     22,47  (-0,44)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.684     64,48  (-2,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.132      2,74  (-1,08)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.367      8,55  (-1,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        180     12,01  (-0,83)
    Ξενοδοχεία                    £      1.846     30,76  ( 2,67)
    Αλλες Εταιρείες               £     34.412     65,60  ( 0,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Πρεσβεία Ελλάδας - Εκθεση - ''Οι σημαντικότεροι Ελληνες ζωγράφοι''

    Το ''ελληνικό φως'' αποτυπώνεται μέσα από 62 έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα σε μια έκθεση με την οποία η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και η Ελληνική Τράπεζα γιορτάζουν την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και καλωσορίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [14] (Κ) Καναδάς - Τορόντο - Διεύρυνση ΕΕ - Εορτασμοί

    [15] (K) Αθήνα -Χριστόφιας- Κωνσταντόπουλος

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα μετά το δημοψήφισμα και ο καθορισμός των επόμενων στόχων σε σχέση με την ανάληψη πρωτοβουλιών, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας των τριών τελευταίων συναντήσεων σημειώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά τη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,19%, κλείνοντας στις 81,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο χαμηλό ποσό των 221 χιλιάδων λιρών, καταδεικνύοντας τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές κατά τις τελευταίες ημέρες.

    [17] (Κ) Οικολόγοι - Ευρωεκλογές - Υποψήφιες (2)

    Τις τρεις γυναίκες υποψήφιες για τις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, παρουσίασε το πρωί ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/05/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7010            1,7112
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0165            2,0284
    Λίρα Αγγλίας                     1,1393            1,1461
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,7386        229,5157
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8843          2,9070
    Δολάριο Καναδά                     2,7941          2,8161
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9665         14,0647
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5763         15,6986
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6192          2,6399
    
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αδιαθεσία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος λιποθύμισε κατά τη διάρκεια της κηδείας του άρχοντος πρωτοψάλτη Θεόδουλου Καλλίνικου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού συνήλθε, περπάτησε μέχρι το προεδρικό αυτοκίνητο και αναχώρησε. Ειδοποιήθηκαν σχετικά οι ιατροί του.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υγεία - Σαρρής

    Ουδέν ανησυχητικό έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής προσθέτοντας ότι "ήταν απλώς μια αδιαθεσία".

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υγεία - Καρογιάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταφέρθηκε από τις Πρώτες Βοήθειες σε δωμάτιο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πιθανόν να διανυκτερεύσει.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι μάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    [22] (Κ) Δημόσιο έλλειμμα - Κύπρος - Νέες χώρες

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μεταβαίνει σήμερα από τη Στοκχόλμη στο Λονδίνο, όπου μετά από πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του Τζακ Στρο, θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [24] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Αχερν - Συνομιλίες

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Χρίστου θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής οι συνομιλίες με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό θα διεξαχθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιατρικό ανακοινωθέν (2)

    Εντός φυσιολογικών ορίων είναι οι μέχρι τώρα εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.

    Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέγνωσε ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Ζαμπάρτας, στην παρουσία του προσωπικού ιατρού του Προέδρου Παπαδόπουλου καρδιολόγου Χάρη Φεσσά.

    [26] (Κ) Χριστόφιας - Ευχή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [27] (Κ) Λουξεμβούργο - Ορκωμοσία νέων δικαστών

    [28] (Κ) Χριστόφιας - Παπαρήγα - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν αμοιβαία επωφελής και πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τις κοινές υποθέσεις των δύο κομμάτων στα κοινωνικά κινήματα και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [29] (Κ) Αχερν - Κύπρος - Αφιξη (1)

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν δήλωσε απόψε ότι ο λαός της Κύπρου αποφάσισε όσον αφορά το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα και «τώρα προχωράμε».

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα διεξάγει συνομιλίες με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ο κ. Αχερν εξέφρασε ευχές για γρήγορη ανάρρωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [30] (K) Αθήνα - Χριστόφιας - Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης που κράτησε περίπου 40 λεπτά, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα η στρατηγική της επόμενης ημέρας των δημοψηφισμάτων.

    Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση εγκάρδια που «αποτέλεσε μια επαναβεβαίωση φιλίας και συνεργασίας και προσωπικής, πέρα από κομματική».

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμο να στηρίξει και να κρατήσει ανοικτό το θέμα της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 May 2004 - 17:49:24 UTC