Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επαφές
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ράλλυ Κύπρος - Παγκόσμια προβολή - Ντοκιμαντέρ για την Κύπρο
  • [06] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Κύπρος
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Γερμανία
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - Εγκαίνια "Κυπριακής Εβδομάδας"
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώσος Πρόεδρος - Τηλεγράφημα - Γκρόζνι
  • [10] (Κ) Καραμανλής - Χριστόφιας - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Χριστόφιας - Αννα Ψαρούδα Μπενάκη - Συνάντηση
  • [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Ευρωεκλογές - Δηλώσεις ενδιαφέροντος
  • [13] (Κ) ΚΟΕ - Λαμπαδηδρόμοι - Αθήνα 2004 - Διάσκεψη Τύπου
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χριστόδουλος Ταραμουντάς - Αποχώρηση από ΚΟ ΔΗΣΥ
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Καρογιάν - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ
  • [19] (Κ) Χριστόφιας - Κακλαμάνης - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Ορθή Επανάληψη
  • [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος- Γεωργία - Χρηματοδοτήσεις
  • [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Δημόσια οικονομικά - Υιοθέτηση ευρώ
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [24] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - ''Κίπρις'' - Επίθεση
  • [25] (Κ) Γεώργιος Αρέστη - Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
  • [26] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας - Επίσημη Επίσκεψη
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία - Επαφές

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε σήμερα το πρωί για την Αθήνα, όπου θα έχει στις 10.00 συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος του κ. Χριστόφια και αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται άμεσα πρωτοβουλία από πλευράς των ΗΕ, αναφορικά με επανέναρξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε πως τώρα όλοι αναμένουν την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προ και μετά των δημοψηφισμάτων, αλλά και τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Χριστόφιας διευρκίνισε πως είναι και δική μας άποψη, ότι πρώτα θα πρέπει να καταλαγιάσουν τα πράγματα, να αντιμετωπίσει η πλευρά μας την «επίθεση» που δέχεται στο διεθνή χώρο, να εξηγηθεί η θέση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και μετά το Εθνικό Συμβούλιο σε συνθήκες ηρεμίας, ψυχραιμίας και συγκράτησης, να ανταλλάξει απόψεις για το τι δέον γεννέσθαι σε ό,τι αφορά τη στάση της ε/κ πλευράς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι αναμενόμενες κινήσεις της Τουρκίας μέχρι το Φθινόπωρο, η μετάβαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, η μεθαυριανή συνάντηση κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, το καθεστώς που θα ισχύσει στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και οι ανακοινώσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς για τουριστική και άλλη ανάπτυξη κατεχόμενων περιοχών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για τις προετοιμασίες των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΔΗΣΥ και την αναμενόμενη αποχώρηση του Βουλευτή ΔΗΣΥ Χριστόδουλου Ταραμουντά, καθώς και για τις αυξήσεις κατώτατων μισθών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καρπασία vs Αγία Νάπα και με μαρίνα'' γράφει ότι η Καρπασία ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί την Αγία Νάπα, οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί άρχισαν ήδη τις επαφές με τ/κ ταξιδιωτικούς πράκτορες, το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αρχίσουν πτήσεις προς τα κατεχόμενα είναι πλέον σχεδόν βέβαιο, το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό χρειάζεται τροποποιήσεις αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ανησυχεί. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι επικριτική για την ε/κ πλευρά, κυρίως όμως για τον ίδιο.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Στα δικαστήρια ο Γιώργος Βασιλείου'' ότι σε μείζον πολιτικό θέμα μετατρέπεται δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ''Εθνος'' για το οποίο ο Γιώργος Βασιλείου έδωσε εντολή για αγωγή λιβέλου εναντίον παντώς υπευθύνου. Αλλού γράφει ότι δυσφορία επικρατεί μεταξύ των ανωτέρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς από την πρόθεση του Υπουργείου Αμυνας να μην πληρώσει όλες τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες θέσεις στην ιεραρχία του σώματος.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να προωθήσει πειθαρχική έρευνα για τα "κακώς κείμενα" στην πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος δήλωσε ότι θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για διορισμό ερευνώντος λειτουργού σε σχέση με καταγγελίες για πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχώρησε το πρωί για την Αθήνα.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έθεσε θέμα σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής αναφορικά με πληροφορίες που δημοσίευσε το αθηναϊκό "Εθνος" σε βάρος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Αλλού γράφει ότι αποχωρεί σήμερα από το ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Χριστόδουλος Ταραμουντάς, επικαλούμενος τη διάσταση απόψεων μεταξύ του και της ηγεσίας του κόμματος ως προς τη λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προχωρούν με στρατό - Βαρώσι'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει κινήσεις της Αγκυρας στο Κυπριακό μέχρι το Φθινόπωρο, οι οποίες θα αφορούν την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Παράλληλα, γράφει η εφημερίδα, εντείνονται οι πληροφορίες για μονομερείς ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και για το ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες στα κόμματα για την ετοιμασία των ευρω-ψηφοδελτίων, ενόψει των εκλογών της 13ης Ιουνίου για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κομψό 'Οχι' '', ότι η κυβέρνηση αντέδρασε χθες με ήπιους τόνους αλλά με κατηγορηματικό τρόπο, διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, στη διατυπωθείσα προχθές άποψη του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο σε Ευρωπαίους τουρίστες που εισέρχονται στην Κύπρο από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια των κατεχόμενων περιοχών. Αλλη είδηση είναι η αύξηση στις 345 λίρες του κατώτατου μισθού με αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου 2004.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν είναι επιθυμητή η επιβολή κυρώσεων σε Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο από παράνομες εισόδους και πως εάν παρουσιαστεί κατάσταση που να επιβάλλει την επιβολή τέτοιων κυρώσεων είναι θέμα πολιτικής και θα αποφασίσουν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου παρευρέθηκε στο δείπνο για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας και είχε επαφές με παράγοντες της ομογένειας και Βρετανούς βουλευτές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι με βάση τη γενική πληροφόρηση αναμένει να είναι επικριτική η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εναντίον της πλευράς που δεν ενέκρινε το σχέδιο Ανάν.

    Επεσήμανε ακόμη ότι με βάση τα όσα άκουσε από τις επαφές που είχε στην Βρετανία αλλά και με άλλους κύκλους φαίνεται ότι η διαδικασία και ο τρόπος που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι αντικείμενο επανεξέτασης, κατά πόσον δηλαδή ήταν η ενδεδειγμένη και η σωστή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως παραμένει σταθερή επιδίωξη της ε/κ πλευράς για διαπραγμάτευση μερικών πτυχών του σχεδίου Ανάν, στους τομείς που προκαλούν ανησυχίες εις τον κυπριακό ελληνισμό και ως αποτέλεσμα των οποίων δεν έκρινε σωστό να εγκρίνει το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως κανείς δεν αναμένει ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία ή νέες κινήσεις.

    ''Παραμένει όμως σταθερή η δική μας επιδίωξη για διαπραγμάτευση μερικών πτυχών περιορισμένων του σχεδίου Ανάν στους τομείς που προκαλούν ανησυχίες εις τον κυπριακό ελληνισμό και ως αποτέλεσμα των οποίων δεν έκρινε σωστό να εγκρίνει το σχέδιο Ανάν'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν σε αυτά περιλαμβάνονται το καθεστώς των βρετανικών βάσεων και της υφαλοκρηπίδας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το καθεστώς των βάσεων παραμένει ως έχει με τις συμφωνίες του '60, ενώ το θέμα της υφαλοκρηπίδας, της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης, όπως και ο εναέριος χώρος ''δεν διευθετούνται ικανοποιητικά από τις προτάσεις του σχεδίου Ανάν και βεβαίως είναι από τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν γιατί άπτονται της κυριαρχίας του κράτους''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και συγκεκριμένα ότι η Γαλλία και η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένες από το περιεχόμενό της αλλά και από το ρόλο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σύμφωνα ''με την γενική πληροφόρηση ορισμένοι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών θέλουν να είναι πολύ επικριτική η έκθεση εναντίον της πλευράς που δεν ενέκρινε το σχέδιο Ανάν''.

    ''Αρα αναμένω ότι θα είναι επικριτική η έκθεση όσον αφορά αυτό τον τομέα. Υπήρξαν επαφές του Πρέσβη μας στα Ηνωμένα Εθνη και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι πληροφορίες είναι αντιλεγόμενες, δεν μπορώ να κάνω πιο πλήρεις προβλέψεις'', διευκρίνισε.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν και οι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών αλλά και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίοι λένε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα πρέπει να προχωρήσουν ''σε έκκληση για υιοθέτηση ενός σχεδίου που απερρίφθη από τον ε/κ λαό γιατί δεν πρέπει να καούν οι γέφυρες - ούτε εμείς το θέλουμε - πρέπει να μείνει ανοικτή η πιθανότητα το σχέδιο Ανάν με διαμόρφωση των προνοιών που έχω πει προηγουμένως να αποτελέσει τη βάση για κάποια λύση''.

    Επεσήμανε ότι από τις επαφές που είχε στην Βρετανία άκουσε ότι φαίνεται ότι ''η διαδικασία και ο τρόπος που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι αντικείμενο επανεξέτασης κατά πόσον ήταν η ενδεδειγμένη και η σωστή από κύκλους της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών''.

    Αναφορικά με την εκστρατεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης είπε ότι υπάρχει τακτική επαφή με την Αθήνα και πλήρης συντονισμός και με την ευκαιρία ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει στην Κύπρο σε αυτό τον τομέα.

    Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Κυπριακό ---------------------------------- Την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται άμεσα πρωτοβουλία από πλευράς των ΗΕ, αναφορικά με επανέναρξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε πως τώρα όλοι αναμένουν την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προ και μετά των δημοψηφισμάτων, αλλά και τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Χριστόφιας διευρκίνισε πως είναι και δική μας άποψη, ότι πρώτα θα πρέπει να καταλαγιάσουν τα πράγματα, να αντιμετωπίσει η πλευρά μας την «επίθεση» που δέχεται στο διεθνή χώρο, να εξηγηθεί η θέση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και μετά το Εθνικό Συμβούλιο σε συνθήκες ηρεμίας, ψυχραιμίας και συγκράτησης, να ανταλλάξει απόψεις για το τι δέον γεννέσθαι σε ό,τι αφορά τη στάση της ε/κ πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα λάβει μέρος σε εκδήλωση για τα 30χρονα της Προοδευτικής παράταξης των φοιτητών, είπε πως με την επίσκεψή του αυτή, θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να συναντηθεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ηγέτες του ΚΚΕ και του Συνασπισμού.

    Ιακώβου - Μολυβιάτης - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------ Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως το Κυπριακό δεν είναι στο ράφι και ποτέ δεν υπήρξε κύριο θέμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    ''Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα υπάρξει ευρωπαϊκή εμπλοκή στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού,'' δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συζήτησε με τον Ελλαδίτη ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη σημερινή πορεία του προβλήματος καθώς και την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

    Μετά τη συνάντηση, που κράτησε 40 λεπτά, ο κ. Ιακώβου είπε πως οι σχέσεις των δύο υπουργείων είναι ικανοποιητικές, προσθέτοντας πως γίνεται πλήρης ανταλλαγή απόψεων και κοινή θεώρηση των πραγμάτων.

    ''Είμαι βέβαιος ότι πάντοτε θα έχουμε τη στήριξη της ελληνικής διπλωματίας σε όλους τους στόχους που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν από τώρα και στο εξής η Κύπρος θα συζητήσει στα πλαίσια της ΕΕ το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως το Κυπριακό είναι διεθνές θέμα.

    ''Σήμερα όμως η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, συνεπώς αναπόφευκτα το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό θέμα, δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα υπάρξει ευρωπαϊκή εμπλοκή στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού,'' πρόσθεσε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη χθες από την Αθήνα στη Σουηδία, κατόπιν πρόσκλησης του Σουηδού ομολόγου του.

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Συνέδριο ΠΣΕΚΑ --------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχώρησε χθες για την Ουάσιγκτον όπου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη 15η ετήσια διάσκεψη που οργανώνει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες ομογενειακές οργανώσεις από τις 12 μέχρι τις 14 Μαΐου 2004.

    Στη διάσκεψη ο κ. Χρυσοστομίδης θα μιλήσει κατά τη συζήτηση του θέματος «Η Κύπρος τα επόμενα βήματα», στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Επίσης ο κ. Χρυσοστομίδης μαζί με τους αξιωματούχους των ομογενειακών οργανώσεων θα έχει συναντήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο με εξέχοντες γερουσιαστές και βουλευτές.

    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Απεσταλμένος Προέδρου - Λιθουανία - Λετονία ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης αναχώρησε για την Λιθουανία και τη Λετονία, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Arturas Paulauskas, και την Πρόεδρο της Λετονίας Vaira Vike Freiberga.

    Ανακοίνωση του ΑΔΗΚ αναφέρει ότι κατά τις συναντήσεις ο κ. Μιχαηλίδης θα επιδώσει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου και αναμένεται να αναλύσει λεπτομερώς τους λόγους που οδήγησαν τον Κυπριακό Ελληνισμό να καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να αναζητούν τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Κύπρος - Τσετσενία - Επίθεση - Καταδίκη --------------------------------------- Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα την προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά απώλεια πολλών ζωών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Akhmad Kadyrov.

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον αποτροπιασμό και την έντονη καταδίκη της για την τρομοκρατία που υπερβαίνει εθνικά σύνορα, θρησκείες και πολιτισμούς''.

    ΠΕΟ - DEV-IS - Συνάντηση - Δημοψηφίσματα ---------------------------------------- Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και DEV-IS συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για την επίτευξη του στόχου της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης του λαού, καθώς και της γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, η οποία είχε κύριο θέμα το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ο κ. Κυρίτσης είπε πως οι δύο οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν, όπως αυτό τέθηκε ενώπιον των δύο κοινοτήτων στη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, μπορεί να αποτελέσει τη μορφή λύσης.

    ''Γι' αυτό το λόγο πρέπει να εξαλειφθούν οι ανησυχίες, ιδιαίτερα της ε/κ κοινότητας, σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή του σχεδίου, οι οποίες είχαν συμβάλει έτσι ώστε η ε/κ κοινότητα να τοποθετηθεί με το όχι στο δημοψήφισμα'', σημείωσε.

    Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως οι δύο οργανώσεις θα αγωνιστούν από κοινού ενάντια ''στις τάσεις που εμφανίζονται για αναβίωση εθνικιστικών προσεγγίσεων και στις δύο κοινότητες''.

    Ο Πρόεδρος της DEV-IS Αλί Γκιουλέ, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, είπε πως οι Τ/Κ εδώ και τρία χρόνια, έδιναν αγώνες υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας, παρά τις απειλές, τις πιέσεις και τις βόμβες.

    Είπε, ακόμα, πως στις δύο κοινότητες υπάρχουν εθνικιστικά και σοβινιστικά ρεύματα, ''τα οποία εκμεταλλεύονται την εξέλιξη όπως έχει διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, δηλαδή το ναι από την μια κοινότητα και το όχι από την άλλη και αυτή η κατάσταση δυναμώνει την επιδίωξη τους να αυξήσουν την επιρροή τους στις κοινότητες μας''.

    ''Εμείς ως DEV-IS και ως ΠΕΟ θα εργαστούμε και θα αγωνιστούμε για να φτάσουμε σε μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, ώστε οι νέοι μας, οι άνθρωποι μας να ζουν σε ένα ελεύθερο περιβάλλον'', είπε.

    Υπουργός Εμπορίου - Σύσκεψη για τουρισμό - Διακίνηση ---------------------------------------------------- Εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην κυπριακή κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο και σε κανένα άλλο να αποφασίσει εάν θα θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία για επιβολή προστίμων σε όσους εισέρχονται από παράνομα λιμάνια ή αεροδρόμια στα κατεχόμενα, πότε θα τη θέσει και τι είδους διοικητικά μέτρα θα πάρει, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος μιλούσε ύστερα από σύσκεψη με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς για τον τουρισμό για συζήτηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχωριστική γραμμή, σχολίαζε τις χθεσινές δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, Πρέσβη Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της επιβολής προστίμων στους ξένους τουρίστες που φθάνουν στα κατεχόμενα και μεταβαίνουν στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι νέες συνθήκες και το νέο περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Εχουμε ανταλλάξει απόψεις και εισηγήσεις και αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτελική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα μελετήσει τις όποιες πιθανές επιπτώσεις αλλά θα μελετήσει ταυτόχρονα και τις πιθανές προοπτικές αξιοποίησης προς όφελος της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας όπως προκύπτουν μέσα από αυτές τις νέες συνθήκες'', ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Πρόσθεσε πως ''η εκτίμηση όλων είναι ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές επιπτώσεις στη φετινή χρονιά''.

    Ανέφερε πως ''θα εξετάσουμε και την πιθανή αναθεώρηση ή αναπροσαρμογή κάποιων πτυχών του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης που είχε εξαγγελθεί πριν μερικούς μήνες, εκείνες τις πτυχές που από τη μελέτη που θα γίνει πιθανόν να προκύψει αναγκαιότητα για λήψη κάποιων διορθωτικών μέτρων''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης πως συζητήθηκε και το θέμα των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμηση ''αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση όσον αφορά τουλάχιστον τη διακίνηση προσώπων να εργαστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση''.

    ΕΕ - Κυπριακή Εβδομάδα - Εναρξη ------------------------------- Αρχισαν χθες το μεσημέρι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου Ρομάνο Πρόντι, οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Εβδομάδας», ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα ετελούντο χθες βράδυ από τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου.

    Η διοργάνωση της «Κυπριακής Εβδομάδας» αποσκοπεί στην προβολή των 10 νέων κρατών μελών και περιλαμβάνει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Γλυκεία χώρα Κύπρος'' ----------------------------------------------- Η Κύπρος διατηρούσε πάντα ισχυρούς οικονομικούς αλλά και πολιτιστικούς δεσμούς με την Ευρώπη και αποτελούσε διαχρονικά αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος από περιηγητές, χαρτογράφους και ερευνητές για αυτό και δικαιολογημένα παίρνει σήμερα τη θέση που της ανήκει μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του χθες βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης ''Γλυκεία χώρα, Κύπρος - η Κύπρος στην ευρωπαϊκή χαρτογραφία 15ος-19ος αιώνας'' ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το γεγονός της ένταξης διανοίγει νέες ελπιδοφόρες προοπτικές σε όλους τους τομείς, ανάμεσα στους οποίους και στον πολιτισμό, που κατέχει κυρίαρχη και προνομιακή θέση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα για την πρόσκλησή να παρευρεθεί και να εγκαινιάσει την έκθεση από τη συλλογή της Σύλβιας Ιωάννου, μια διοργάνωση που, όπως είπε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω και της τυπικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από δέκα μέρες.

    ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Αιγαίο - Εκδηλώσεις -------------------------------------------- Το ''Κερύνεια-Ελευθερία'' ως πρεσβευτής της Κύπρου στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα συνεχίζει το ταξίδι του στο Αιγαίο με τελευταίο σταθμό την Σύρο πριν την άφιξη του στο λιμάνι του Πειραιά το ερχόμενο Σάββατο.

    Μεταφέροντας τα δώρα των Δήμων της Κύπρου, το καράβι έφθασε προχθές στην Τήνο όπου το πλήρωμα σε μια σεμνή λιτανεία προς την εκκλησία της Παναγίας μετέφερε άγιο φως από την κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Κερύνειας και άναψε το καντήλι της Μεγαλόχαρης.

    Απεβίωσε ο Θεόδουλος Καλλίνικος - Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου -------------------------------------------------------------- Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο Αρχων Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου Θεόδουλος Καλλίνικος σε ηλικία 100 ετών.

    Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκφράζοντας μεγάλη λύπη για το θάνατο του Θεόδουλου Καλλίνικου αναφέρει ότι ''το πολύμορφο έργο και η ανεκτίμητη προσφορά του θα συντηρούν άσβεστη τη μνήμη του, θα μαρτυρούν την αξιοσύνη του και θα βεβαιώνουν την ψυχική του αρχοντιά''.

    Προσθέτει πως για μισό και πλέον αιώνα ο Θεόδουλος Καλλίνικος υπηρέτησε με ευλάβεια την Εκκλησία της Κύπρου, συνέβαλε με ζήλο στη διάδοση της βυζαντινής μουσικής και αφιερώθηκε με πάθος στη διάσωση και την προβολή της δημοτικής μουσικής παράδοσης του τόπου μας.

    ''Η πολιτεία και οι πολίτες της Κύπρου υποκλίνονται με σεβασμό και εκτίμηση στοn Θεόδουλο Καλλίνικο'', καταλήγει η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η κηδεία του άρχοντα πρωτοψάλτη θα γίνει αύριο.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον ------------------------------------------------ Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) άσκησε το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα, χθες ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 81,8 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα κράτησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών τζίρος στις 134 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί τον τρίτο χαμηλότερο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996.

    [05] (Κ) Ράλλυ Κύπρος - Παγκόσμια προβολή - Ντοκιμαντέρ για την Κύπρο

    Ράλλυ Κύπρος και Κύπρος πάνε πακέτο, είναι δε η πρώτη φορά που οι ομορφιές του νησιού, τα ήθη και τα έθιμά του θα κλέψουν την παράσταση σ ένα ντοκιμαντέρ αθλητικού περιεχομένου μιας ώρας, που θα ετοιμάσει η επίσημη εταιρεία παραγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου, North One Television, ανακοίνωση των διοργανωτών του Ράλλυ αναφέρει.

    [06] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν φθάνει στην Κύπρο αύριο στις 7.30 μμ.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός θα μεταβεί αμέσως στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες αντιπροσωπειών Κύπρου Ιρλανδίας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Γερμανία

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - Εγκαίνια "Κυπριακής Εβδομάδας"

    Τα εγκαίνια της «Κυπριακής Εβδομάδας» στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώσος Πρόεδρος - Τηλεγράφημα - Γκρόζνι

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι.

    "Μετά τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι, που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Akhmad Kadyrov," αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, "θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του λαού της Κύπρου και εμού τη βαθιά μας θλίψη και συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων, όπως επίσης και στη φίλη Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

    [10] (Κ) Καραμανλής - Χριστόφιας - Συνάντηση

    Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφια με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αναπτύσσεται διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο για να επανακαθοριστεί ο στόχος, που είναι η επανένωση της Κύπρου.

    Το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι, είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 και δεν μπορούμε τώρα να στρεψοδικήσουμε.

    [11] (Κ) Χριστόφιας - Αννα Ψαρούδα Μπενάκη - Συνάντηση

    Ανταλλαγή σκέψεων και εκτιμήσεων για τη συνεργασία των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου είχαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Ευρωεκλογές - Δηλώσεις ενδιαφέροντος

    Τα στελέχη του ΔΗΣΥ Δημητρίου Παναγιώτης, Θεοχάρους Ελένη, Κασουλίδης Ιωάννης, Μαυρομάτης Μάνθος, Μητσόπουλος Τάσος και Χριστοφόρου Λευτέρης δήλωσαν σήμερα ότι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Τα ονόματα των ενδιαφερόμενων ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της διαδικασίας δηλώσεων ενδιαφέροντος, η οποία άρχισε στις 9.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12.00.

    [13] (Κ) ΚΟΕ - Λαμπαδηδρόμοι - Αθήνα 2004 - Διάσκεψη Τύπου

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,12  (-0,83)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    299.732
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    214.576    357,67  (-0,35)
    FTSE Med 100 **                             6.345,00  (-2,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    202.237    103,67  (-0,87)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.688     72,17  ( 0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.046     15,53  (-0,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.673     52,36  (-0,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.247     53,40  ( 1,81)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.573     22,57  (-0,92)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.247     65,81  (-1,76)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.241      2,77  (-1,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.301      8,67  ( 0,35)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          6     12,11  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      2.521     29,96  (-1,38)
    Αλλες Εταιρείες               £     44.315     65,44  (-0,41)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χριστόδουλος Ταραμουντάς - Αποχώρηση από ΚΟ ΔΗΣΥ

    Ο βουλευτής Κερύνειας του ΔΗΣΥ Χριστόδουλος Ταραμουντάς ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και την αποχή του από τις συνεδρίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος στα οποία συμμετείχε, καλώντας τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη να παραιτηθεί.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/05/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0141            2,0259
    Λίρα Αγγλίας                     1,1434            1,1502
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,5192        230,3086
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8918          2,9146
    Δολάριο Καναδά                     2,7956          2,8177
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9470         14,0449
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5763         15,6986
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6199          2,6406
    
    

    [17] (Κ) Καρογιάν - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι ο Προεδρεύων της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν φθάνει αύριο στην Κύπρο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Αχερν φθάνει στην Κύπρο στις 7.30 μμ. Θα ακολουθήσει στις 8 μμ δεκάλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ακολούθως για μία ώρα και είκοσι λεπτά θα έχουν συνομιλίες οι δύο αντιπροσωπείες ενώ στις 9.30 μμ θα δοθεί κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    [18] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 27 28 Μαϊου στο Μεξικό για τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    [19] (Κ) Χριστόφιας - Κακλαμάνης - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [20] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Ορθή Επανάληψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 27 28 Μαϊου στο Μεξικό για τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος- Γεωργία - Χρηματοδοτήσεις

    Θετική γνώμη για το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε χθες η αρμόδια επιτροπή STAR της Κοινότητας. Το πρόγραμμα αυτό καλύπτει την περίοδο 2004-2006, είναι συνολικού προϋπολογισμού 143 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Κύπρου.

    [22] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Δημόσια οικονομικά - Υιοθέτηση ευρώ

    Πρέπει να ληφθούν, χωρίς καθυστέρηση, σοβαρά μέτρα για την τιθάσευση και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ''τα δημόσια οικονομικά δεν θα εξυγιανθούν ούτε με ευχολόγια ούτε με ταχυδακτυλουργίες''.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του 2003, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''πολύ σύντομα'' θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου για να αναπτύξει τις απόψεις του πάνω στο θέμα των δημόσιων οικονομικών.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω του πενιχρού και σήμερα επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και των μικρών απωλειών που σημείωσε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,83%, κλείνοντας στις 81,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, παρά τη μικρή αύξηση που σημείωσε σε σχέση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 299 χιλιάδων λιρών.

    [24] (Κ) Ενωση Συντακτών Κύπρου - ''Κίπρις'' - Επίθεση

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη καταδίκη της για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'' που άγνωστοι διενήργησαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στην κατεχόμενη Λευκωσία, καθώς και για όλες τις άλλες τρομοκρατικές ενέργειες που δέχονται εκπρόσωποι του Τύπου στα κατεχόμενα.

    [25] (Κ) Γεώργιος Αρέστη - Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    O Κύπριος δικαστικός Γεώργιος Αρέστη διορίστηκε δικαστής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μαζί με εννέα άλλους δικαστικούς από τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    [26] (Κ) Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας - Επίσημη Επίσκεψη

    Φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη ο Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία - Επαφές

    Το Κυπριακό και η πολιτική συνεργασία Κύπρου Σουηδίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης, με έμφαση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, την υιοθέτηση Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Eνωσης και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, ήταν στο επίκεντρο σημερινών συνομιλιών αντιπροσωπειών της Κύπρου και της Σουηδίας με επικεφαλής τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών Γιώργο Ιακώβου και Laila Freivalds.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 May 2004 - 17:49:24 UTC