Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - ''Πρεσβευτής'' Τουρκίας - Δήλωση
  • [02] (Κ) Δημοψηφίσματα - Σολάνα
  • [03] (Κ) Δημοψηφίσματα - Γκιουλ - Ψευδοκράτος - Απομόνωση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Συνεδρία - Δημοψηφίσματα
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Δημοψήφισμα - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Πρωτοβουλίες
  • [09] (K) ΓΓ ΣτΕ - Δημοψήφισμα - Απογοήτευση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [11] (Κ) Δημοψήφισμα - Γαλλία - Δήλωση
  • [12] (Κ) Δημοψήφισμα - Μέχτιλντ Ρότε - Δήλωση
  • [13] (Κ) Πέτρος Μολυβιάτης - Επαφές - Λουξεμβούργο
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)

  • [01] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - ''Πρεσβευτής'' Τουρκίας - Δήλωση

    Η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να σχηματίσει ένα νέο συνεταιρισμό και να ζήσει μαζί με τους Τ/Κ, υποστήριξε απόψε ο λεγόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαγιατί Γκιουβέν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων.

    [02] (Κ) Δημοψηφίσματα - Σολάνα

    Οι Ε/Κ έχασαν μια ιστορική ευκαιρία να λύσουν το Κυπριακό δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέρ Σολάνα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την επιλογή των Ε/Κ να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε επίσης, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου του, πως οι Ε/Κ ''έχασαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα που έχουν για πάρα πολλά χρόνια''.

    [03] (Κ) Δημοψηφίσματα - Γκιουλ - Ψευδοκράτος - Απομόνωση

    Η Τουρκία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    ''Τώρα πια έχει δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση στην Κύπρο'', είπε ο κ. Γκιουλ, και σημείωσε ως ''παράδοξο'' ''να παραμένει εκτός της Ένωσης η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση (για λύση του Κυπριακού), ενώ εντάσσεται η ελληνοκυπριακή πλευρά''.

    ''Επιβάλλεται ο τερματισμός της απομόνωσης'' του ψευδοκράτους, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    ''Η ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη αυτά, θα επιδιώξει τον τερματισμό των

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο σχέδιο Ανάν, αλλά και το ''Ναι'' της τ/κ κοινότητας στα χθεσινά χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα, καθώς και οι αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Το θόρυβο του 'Οχι' αφαιρεί ο Χριστόφιας'', αναφέρεται στη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει το ΑΚΕΛ και τη θέση του για αναβολή των δημοψηφισμάτων ώστε να μπορούσε πρώτα να διασκεδαστεί το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ του λαού σε σχέση με το σχέδιο. Αλλού γράφει ότι ''καθησυχαστικό μήνυμα'' προς τους Κύπριους σε σχέση με το δημοψήφισμα επιχείρησαν να στείλουν χθες τα Ηνωμένα Εθνη και προσθέτει ότι ''την ίδια ώρα είναι εμφανές ότι τα όσα θα καταγράψουν και θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες καθόλου ευχάριστα δεν θα είναι''.

    ''Η Μάχη'' αναφέρεται στο αποτέλεσμα των χθεσινών δημοψηφισμάτων υπό τον τίτλο ''Σαρωτικό 'ΟΧΙ''' και γράφει ότι το σαφέστατο μήνυμα του κυπριακού λαού θέλουν να αγνοούν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ με πρωταγωνιστές τους Νίκο Αναστασιάδη και Δημήτρη Χριστόφια ''που φορτικά επιμένουν να παραμένουν προσκολλημένοι στην αποξένωσή τους από το λαϊκό αίσθημα, προσβάλλοντας βάναυσα τον κυπριακό λαό''. Αλλού αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ, στην οποία εκφράζεται η απογοήτευση της Ουάσινγκτον για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως ''οπισθοδρόμηση'' για τη διεθνή κοινότητα.

    Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''Οι αντιφάσεις του ηχηρού 'Οχι'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι το 'Οχι' του δημοψηφίσματος και η διαχείρισή του ''είναι τα σημεία τριβής της επόμενης ημέρας" και σημειώνει ότι "από την πρώτη κιόλας στιγμή διαφάνηκε ότι το εσωτερικό μέτωπο οδηγείται στην -αναγκαία ίσως- ρήξη για να ξεκαθαρίσει άμεσα το σκηνικό που διαμόρφωσε η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ και η αποδοχή του από τους Τ/Κ''. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αποστολής της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ''πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν από την 1η Μαϊου σχετικά με το καθεστώς που θα διέπει την πράσινη γραμμή''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο λαός απέρριψε τους εκβιασμούς'', αναφέρεται στο χθεσινό δημοψήφισμα στην ε/κ κοινότητα, με το οποίο οι Ε/Κ με ένα ''βροντερό Οχι'' της τάξης του 75,83% απέρριψαν στο σχέδιο Ανάν, ενώ ποσοστό ύψους 24,1% ψήφισε υπέρ. Προσθέτει ότι ο λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ζητώντας λύση βιώσιμη, δίκαιη και ευρωπαϊκή''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ''πολιτική κρίση'' πυροδότησε στα κατεχόμενα το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, παράλληλα με τον πανηγυρισμό κάποιων Τ/Κ πολιτικών για το ''Οχι'' των Ε/Κ, που όπως υποστήριξαν, ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό του 'εμπάργκο'''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μετά το 'Οχι' δουλειά για το 'Ναι''', γράφει ότι κινητοποιείται η Λευκωσία για να διαχειρισθεί την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιχειρήσει σε συνεργασία με την Αθήνα να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα του συντριπτικού ποσοστού που εξασφάλισε το ''Οχι''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''έριξε στο τραπέζι'' πρόταση για σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, τονίζοντας ότι οι ημέρες που ακολουθούν θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογικούς χειρισμούς και ενότητα''.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το 'Οχι' δεν είναι άρνηση στη λύση'', γράφει ότι στην επόμενη ημέρα εστιάζεται η προσοχή όλων μετά το ''Οχι'' της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν με ποσοστό 75,83% και του ''Ναι'' της τ/κ πλευράς με 64,9%, και προσθέτει ότι το βασικό μήνυμα που έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου είναι ότι το συγκεκριμένο ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν δεν εξυπακούει και άρνηση της λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εκφράζεται σεβασμός στη δημοκρατική απόφαση του λαού, αλλά και θλίψη για την απόφαση των Ε/Κ να μην εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ξυπνώντας στην πραγματικότητα'' και αναφέρεται στη χθεσινή απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ και στη αποδοχή του από τους Τ/Κ. Προσθέτει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η κατοχή μονιμοποιείται, ενώ γίνονται και κινήσεις από την ΕΕ για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από αγωγές για περιουσίες όχι μόνο από Τ/Κ αλλά και από Ε/Κ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απόρριψη του σχεδίου από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τους στερεί το δικαίωμα της περιουσίας τους.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Τελικό αποτέλεσμα ------------------------------------- Η ε/κ κοινότητα απέρριψε χθες το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν για συνολική λύση στο Κυπριακό με ποσοστό 75,83% έναντι 24,17% που ψήφισε υπέρ του σχεδίου.

    Υπέρ του ''όχι'' ψήφισαν 313.704 Ελληνοκύπριοι και υπέρ του ''ναι'' 99.976. Συνολικά 3.676 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 11.231 άκυρα.

    Oπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος, η προσέλευση των Ε/Κ στις κάλπες για το δημοψήφισμα ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο συνολικά με τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στις προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, 89,5% των εγκεκριμένων ψηφοφόρων έριξαν την ψήφο τους στο δημοψήφισμα, σε σύγκριση με 90,2% στις περσινές Προεδρικές Εκλογές.

    Στο δημοψήφισμα στην ε/κ κοινότητα ψήφισαν συνολικά 479.551 άτομα, περιλαμβανομένων 392 εγκλωβισμένων.

    Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αριθμός Ε/Κ ξεκίνησε πανηγυρισμούς σε δρόμους της Λευκωσίας.

    Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Τελικό αποτέλεσμα ------------------------------------- Στα κατεχόμενα, το 64,91% ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν και το 35,09% εναντίον.

    Μετά τη ανακοίνωση του αποτελέσματος στην τ/κ κοινότητα, Τ/Κ συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για ειρήνη μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ πλευρά.

    Με διάφορα συνθήματα, οι Τ/Κ κάλεσαν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραιτηθεί, ενώ η λεγόμενη αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και απέκοψε τον δρόμο από την πλατεία Ινονού προς το λεγόμενο προεδρικό με συρματόπλεγμα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πορευθούν προς τα γραφεία Ντενκτάς.

    Δημοψήφισμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες βράδυ λύπη γιατί το σχέδιο Ανάν που τέθηκε ενώπιον του κυπριακού λαού δεν ήταν τέτοιο που να μπορέσει να το αποδεχθεί και να γιορταστεί έτσι η επανένωση της Κύπρου.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τον Γενικό Εφορο Δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, ''γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη''.

    Επεσήμανε ότι στο δημοψήφισμα ''δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι''.

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επιτρέψει στον λαό να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στην κοινή πατρίδα.

    Είπε ότι η μη αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά θα υπάρξει συνέχεια και θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες, επισημαίνοντας ότι θα μοχθήσει και θα αγωνιστεί για μια λύση που θα είναι προς το πραγματικό τους συμφέρον.

    Επίσης, μίλησε για νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα'', ανάφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Ο κυπριακός λαός, έχοντας πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις, άσκησε ελεύθερα το κυριαρχικό δικαίωμα του με τρόπο υποδειγματικό''.

    Ανέφερε ότι ''όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι για εβδομάδες παρακολούθησαν την πορεία και τις διαδικασίες προς το δημοψήφισμα, γνωρίζουν ότι αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Απορρίπτουν ως αβάσιμους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση των πολιτών''.

    Σημείωσε ότι ''είναι λυπηρό που για την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων κάποιοι επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Κύπρου, αμφισβητώντας τη βούληση του λαού'', και πρόσθεσε: ''Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 'δημοκρατική απόφαση της ε/κ κοινότητας' ελπίζω να θέσει τέρμα σε αυτή τη διαστρέβλωση της αλήθειας''.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο κυπριακός λαός, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης έναντι του μέλλοντός του και του χρέους του να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για τις μελλούμενες γενεές, δεν αποδέχθηκε το προτεινόμενο σχέδιο λύσης''.

    ''Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί από κανένα. Ο λαός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας. Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη λύπη του ''γιατί το σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του λαού μας δεν ήταν τέτοιο που να μπορούμε να το αποδεχθούμε έτσι ώστε να γιορτάζαμε όλοι απόψε την επανένωση της πατρίδας μας''.

    ''Ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη'', επεσήμανε.

    ''Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας Τ/Κ, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη λύση. Σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή μας πατρίδα. Ανεξάρτητα από τη διαχρονικά αρνητική στάση της ηγεσίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, εμείς σε καμμιά περίπτωση πιστέψαμε ότι οι συμπατριώτες μας Τ/Κ δεν ήθελαν λύση''.

    ''Τους ζητώ να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους Ε/Κ να υιοθετήσουν το προτεινόμενο σχέδιο. Θέλω με έμφαση να υπογραμμίσω ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα υπάρξει συνέχεια. Θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Επεσήμανε ότι ''δεν θεωρούμε νίκη την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, δεν πανηγυρίζουμε'', προσθέτοντας ότι ''μια λύση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρα και των δύο κοινοτήτων''.

    ''Δεν γυρίζουμε την πλάτη στους Τ/Κ συμπατριώτες μας. Αντίθετα τους απλώνουμε το χέρι. Δεν θα πορευθούμε μόνοι στην ΕΕ. Μαζί θα πορευθούμε σε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο. Απόδειξη των προθέσεων μας θα είναι νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή μας στην ΕΕ'', είπε.

    ''Εχω ήδη δηλώσει, και το επαναλαμβάνω απόψε, ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν οι Τ/Κ συμπατριώτες μας τη βοήθεια που θα έπαιρναν από την ΕΕ στην περίπτωση λύσης. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνθήκης προσχώρησης που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την ΕΕ, και χωρίς να παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''σε μία εβδομάδα από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί και τυπικά πλήρες μέλος της ΕΕ''.

    ''Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και την Ελλάδα για τη συμβολή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Η ένταξή μας ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές. Θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά για να πετύχουμε τη λύση. Μια λύση που Ε/Κ και Τ/Κ θα μπορούν να αγκαλιάσουν με θέρμη γιατί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, και θα σφραγίζει μόνιμα και σταθερά το κοινό τους μέλλον'', είπε.

    Εξήγησε ότι η λύση πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα εχέγγυα για πιστή εφαρμογή της και πρώτο μέλημα να έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τ/Κ και δεν θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε ότι ''ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του''.

    ''Σήμερα, ο κυρίαρχος λαός εξέφρασε με την ψήφο του τη βούληση και την απόφασή του. Η απόφαση και βούληση αυτή είναι και πρέπει να είναι απόλυτα και από όλους σεβαστή'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι στο δημοψήφισμα ''δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, το μέλλον του τόπου μας δεν διαχωρίζει τους πολίτες, αφορά όλους και προορίζεται για όλους''.

    ''Την όποια αντιπαράθεση του χθες, πρέπει τώρα να διαδεχθεί η ενότητα του αύριο. Αυτοί που χθες υποστήριζαν το 'ναι' δεν είναι σήμερα αντίπαλοι με όσους υποστήριζαν το 'όχι'. Και αυτοί που σήμερα ψήφισαν 'όχι', όσο και αν υπερτερούν σε αριθμό, δεν υπερτερούν σε πατριωτισμό αυτών που είπαν με την ψήφο τους 'ναι'. Η πλειοψηφία του 'όχι' ισούται με τη μειοψηφία του 'ναι' σε ό,τι αφορά την έγνοια, την αγωνία και τον αγώνα για την κοινή μας πατρίδα'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Καλώ όλους σε ενότητα και συστράτευση. Σε αδελφοσύνη και ομοψυχία. Σε κοινό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Ε/Κ και Τ/Κ δικαιούμαστε μιαν καλύτερη τύχη. Ενα ασφαλές μέλλον για μας και τις γενιές που θα έρθουν. Για αυτό θα αγωνιστώ. Είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Ντε Σότο - Διάσκεψη --------------------------------------- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις συνέπειες του αποτελέσματος.

    Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση που αποδίδεται στον Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, και την οποία ανέγνωσε χθες βράδυ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν προς το παρόν.

    Ανέφερε επίσης ότι ''αναμφίβολα ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λιγότερος από όσο θα επιθυμούσαμε και σε αυτό δεν ευθύνονται οι Ε/Κ''.

    Ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο κυπριακός λαός ''είχε επιτέλους την ευκαιρία να εκφράσει τη δική του κρίση''.

    Οπως είπε, αρχές της εβδομάδας και προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, θα αποχαιρετήσει τους διάφορους συνομιλητές με τους οποίους εργάστηκε αυτά τα χρόνια, και πρόσθεσε ότι στη Νέα Υόρκη θα υποβάλει έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι το γραφείο, όπου ο ίδιος και η ομάδα του εργάστηκαν αυτό τον καιρό, θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.

    Διαβάζοντας τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι σε αυτήν αναφέρεται πως ''αφού (το σχέδιο) έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα αλλά δεν έγινε αποδεκτό στο ε/κ δημοψήφισμα, η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ''.

    Προστίθεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει πως για πολλούς Κύπριους η απόφαση της ψήφου ήταν δύσκολη.

    Οσον αφορά την τ/κ κοινότητα, αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ''επικροτεί τους Τ/Κ, οι οποίοι αποδέχθηκαν το σχέδιο παρά τις σημαντικές θυσίες που συνεπάγονται για πολλούς από αυτούς''.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει επίσης τη λύπη του γιατί ''οι Τ/Κ δεν θα απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004'', αλλά ελπίζει ότι ''θα εξευρεθούν τρόποι για να ανακουφιστεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος, χωρίς δικό τους φταίξιμο''.

    ''Ο στόχος της προσπάθειας κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια ήταν να επιτευχθεί η επανένωση, για να μπορέσει μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού έχει χαθεί'', σημειώνεται.

    Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ανάν προτίθεται να σκεφθεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και ανέφερε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ διαιρεμένη και με παρουσία στρατού.

    Επαναλαμβάνεται ότι πεποίθηση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως το σχέδιο διευθέτησης αποτελεί ένα δίκαιο, βιώσιμο και προσεκτικά ισορροπημένο συμβιβασμό, ''ένα που να συμμορφώνεται με τις παραμέτρους της λύσης που έχουν συμφωνηθεί προ καιρού και με το όραμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διευθέτηση και πληροί τα ελάχιστες απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων''.

    Προστίθεται πως ''μια μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ ψηφοφόρων δεν συμμερίστηκαν αυτή την εκτίμηση σήμερα'' και εκφράζεται η ελπίδα του κ. Ανάν όπως οι Ε/Κ διαμορφώσουν άλλη άποψη με την πάροδο του χρόνου, ύστερα από μια ''βαθυστόχαστη και νηφάλια αξιολόγηση της σημερινής απόφασης''.

    Αναφέρεται ότι ο κ. Ανάν θα υποβάλει έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ εν καιρώ και πιθανόν το ΣΑ να αξιολογήσει το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις.

    ''Ο ΓΓ εκτιμά τη δυνατή στήριξη που έλαβε το σχέδιο από πολλές πολιτικές προσωπικότητες και στις δύο πλευρές'', αναφέρεται και προστίθεται πως ''είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα και την Τουρκία, το ΣΑ, την ΕΕ και ευρέως τη διεθνή κοινότητα, που ήταν έτοιμες να στηρίξουν τους Κυπρίους και να εργαστούν για να διασφαλίσουν πλήρη εφαρμογή''.

    ''Πέραν όλων, είναι ευγνώμων στον Ειδικό του Σύμβουλο και τη διαπρεπή ομάδα του, καθώς και την αφοσίωση πολλών ανθρώπων από όλη την κυπριακή κοινωνία Ε/Κ, Τ/Κ, που πάλεψαν για επανένωση και συμφιλίωση'', σημειώνεται.

    Δημοψήφισμα - Μπάουτσερ - Δήλωση -------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν απογοήτευση για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας και χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ''οπισθοδρόμηση'' για τη διεθνή κοινότητα.

    Η Ουάσινγκτον συνεχάρη όσους ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ιδιαίτερα τη ''μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ'', ενώ παράλληλα κάλεσε τον ΓΓ των ΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφέρει ότι σε μιαν κορύφωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που διήρκεσαν χρόνια, και που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν σθεναρά, οι Ε/Κ και οι Τ/Κ ψήφισαν σε παράλληλα δημοψηφίσματα πάνω σε ένα συνολικό σχέδιο των ΗΕ για τερματισμό της διαίρεσης της νήσου τους.

    ''Συγχαίρουμε τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανάν, τον Ειδικό Σύμβουλο των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα τους των ΗΕ για την εξαιρετική τους εργασία'', αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν επίσης την υποστήριξη την οποία οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας έδωσαν στο σχέδιο των ΗΕ.

    ''Συγχαίρουμε όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του σχεδίου - ιδιαίτερα μια μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ - για το θάρρος και την ψήφο τους για την ειρήνη και τη συνδιαλλαγή'', αναφέρει ο κ. Μπάουτσερ.

    ''Είμαστε απογοητευμένοι'', συνεχίζει, ''που η πλειοψηφία των Ε/Κ ψήφισε εναντίον του σχεδίου λύσης''.

    ''Η αποτυχία του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα αποτελεί οπισθοδρόμηση στις ελπίδες εκείνων στη νήσο που ψήφισαν υπέρ της διευθέτησης και στη διεθνή κοινότητα'', αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Δημοψήφισμα - ΕΕ - Ανακοίνωση ----------------------------- Στην πρώτη της αντίδραση μετά τα δημοψηφίσματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε βαθιά λύπη γιατί η ε/κ κοινότητα δεν ενέκρινε τη συνολική λύση του Κυπριακού, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν, προσθέτοντας πως ''σέβεται τη δημοκρατική απόφαση του λαού''.

    ''Μια μοναδική ευκαιρία για λύση στο μακρόχρονο πρόβλημα της Κύπρου έχει χαθεί'', σημειώνει.

    ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συγχαρεί θερμά τους Τ/Κ για το ναι που είπαν. Αυτό δείχνει μια ξεκάθαρη θέληση της κοινότητας για λύση του προβλήματος της νήσου'', αναφέρει.

    Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει τρόπους για περαιτέρω προώθηση οικονομικής ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου, προσθέτει η ανακοίνωση.

    ''Η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη δική της εσωτερική μελέτη για τη νέα κατάσταση και θα παρουσιάσει τις απόψεις της στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών που θα γίνει στο Λουξεμβούργο την προσεχή Δευτέρα'', αναφέρεται.

    Καταλήγοντας, η Επιτροπή ευχαριστεί τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του που εργάστηκαν τόσο σκληρά για συνολική λύση και για τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαμόρφωση του σχεδίου τους.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης στη Γερμανία (ARD), ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε πως το ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα προκάλεσε μία ''μεγάλη πολιτική βλάβη'', προσθέτοντας ότι ''τώρα πλανάται μία σκιά πάνω από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Η απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου από τους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, καθιστά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ''χωρίς λόγο περισσότερο περίπλοκες'', ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ''ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο μήνυμα για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή''.

    Δημοψήφισμα - Βρετανία - Στρο - Αντίδραση ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο εξέφρασε απογοήτευση για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα από την ε/κ πλευρά.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Στρο εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της τ/κ κοινότητας, σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι Τ/Κ να βγουν από τη διεθνή απομόνωση, να σμίξουν με τους Ε/Κ σε ένα επανενωμένο νησί και να κινηθούν μαζί προς της ΕΕ.

    Ο κ. Στρο αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, εκφράζοντας ''λύπη για την απόφαση των Ε/Κ ψηφοφόρων να απορρίψουν τη λύση, παρά τις προοπτικές που προσέφερε για επανένωση του νησιού, προσφέροντας την από μακρού αναμενόμενη ανακούφιση για τους πρόσφυγες του 1974 και σταδιακά να αρθεί το βάρος της στρατικοποίησης - όλα μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας που προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ''.

    ''Θα σεβαστούμε την επιλογή των Ε/Κ που εκφράστηκε σήμερα. Αλλά ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να αναλογίζονται αν αυτή η επιλογή ήταν η ορθή'', είπε ο κ. Στρο.

    Ταυτόχρονα, είπε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ''θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους Κυπρίους ότι αν σε οποιοδήποτε στάδιο οι δύο κοινότητες αποφασίσουν να υποστηρίξουν μια συνολική λύση που θα επανενώσει το νησί στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγετικό μέλος της ΕΕ, και ας μην ξεχνούμε μακροχρόνιος φίλος και υποστηρικτής της Κύπρου, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει όπως η λύση καταστεί η πρακτική και πολιτική επιτυχία που για τόσο καιρό άξιζαν οι Κύπριοι''.

    Δημοψήφισμα - Ελλάδα - Ρουσόπουλος ---------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, είπε ότι ''ο κυπριακός λαός πήρε σήμερα τις αποφάσεις του και τις αποφάσεις αυτές ασφαλώς θα τις σεβαστούμε όλοι''.

    ''Σε λίγες ημέρες αρχίζει μια νέα περίοδος. Η Κύπρος εντάσσεται και τυπικά στην ΕΕ και ξεκινά την ευρωπαϊκή της πορεία, ως πλήρες μέλος της. Μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, θα είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχιστεί η προσπάθεια προσεγγίσεως των Ε/Κ με τους Τ/Κ'', είπε.

    Ανέφερε ότι ''η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σήμερα ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα, στο πλευρό της Κύπρου, προσφέροντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή της''.

    ''Σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Θα επιδιώξουμε να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου''.

    Δημοψηφίσματα - Δήλωση Ερντογάν ------------------------------- ''Πιστεύω ότι από σήμερα έχει λάβει τέλος η πολιτική απομόνωσης που εφαρμόστηκε εναντίον του τ/κ λαού''. Με τη δήλωση αυτή αξιολόγησε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με τα αποτελέσματα, ο κ. Ερντογάν είπε πως ''οι Ε/Κ θυσίασαν το βήμα καλής θέλησης, αρνούμενοι να συμβάλουν σε μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ''η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι χώρα που αναζητεί λύση, τηρώντας πάντα θετική στάση στο τραπέζι. Και ο τ/κ λαός, έχει υιοθετήσει τη βούληση αυτή της Τουρκίας''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ''η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες φιλικές χώρες και ο ΟΗΕ είναι μάρτυρες των καλών προθέσεων της Τουρκίας''.

    Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης του ψευδοκράτους.

    ''Τώρα πια έχει δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση στην Κύπρο'', είπε ο κ. Γκιουλ, και σημείωσε ως ''παράδοξο'' να παραμένει εκτός της ΕΕ η τ/κ πλευρά, η οποία ''ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση (για λύση του Κυπριακού), ενώ εντάσσεται η ε/κ πλευρά''.

    ''Επιβάλλεται ο τερματισμός της απομόνωσης'' του ψευδοκράτους, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

    Δημοψήφισμα - Ντενκτάς - Αντίδραση ---------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες βράδυ ότι κατάφερε τον στόχο του για απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τώρα αναμένει από τη διεθνή κοινότητα ''να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε και να άρει το εμπάργκο'' κατά του ψευδοκράτους.

    Σε διάσκεψη Τύπου μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, ο κ. Ντενκτάς είπε επίσης ότι οι Τ/Κ ''κέρδισαν το δικαίωμα να ζητήσουν την αναγνώριση'' του ψευδοκράτους.

    Οπως είπε, ''καταφέραμε να απαλλαγούμε από το σχέδιο Ανάν'' και ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ξένες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν η απάντηση των Ε/Κ ήταν όχι και τους Τ/Κ ναι είναι σημαντικές.

    Ανέφερε τέλος ότι δεν θα παραιτηθεί γιατί σκοπός του ήταν η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, κάτι που ούτως ή άλλως το κατέφερε, όπως είπε.

    Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ταλάτ ------------------------- Τη λύπη του γιατί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ δεν έγινε κατορθωτός, εξέφρασε χθες βράδυ ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι μετά από τα χωριστά δημοψηφίσματα αρχίζει μια νέα περίοδος για τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις μετά την παραλαβή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι τώρα η ψευδοκυβέρνηση θα ασχοληθεί με τις περαιτέρω ενέργειές της στο διπλωματικό επίπεδο.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως λυπάται γιατί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και η ένταξη στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου δεν έγινε κατορθωτός.

    Δημοψήφισμα - Παπανδρέου - Δήλωση --------------------------------- ''Κανένας Ελληνας δεν μπορεί να δεχθεί ότι το Κυπριακό κλείνει σήμερα, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί'', επεσήμανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με γραπτή δήλωση του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Επίσης, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε εγκαίρως τη θέση του με αίσθημα ευθύνης και με αναλυτική εξέταση όλων των δεδομένων, και πρόσθεσε: ''Είμαστε συνεπείς στους αγώνες που έρχονται για τη λύση του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη του κόμματος στον Κυπριακό Ελληνισμό και επανέλαβε ότι ''η ψήφος των Ελληνοκυπρίων είναι σεβαστή''.

    Επίσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ να μην σπεύσουν να υιοθετήσουν σαν προφανή την ερμηνεία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί απόρριψη ενός οράματος μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Δημοψήφισμα - Ιακώβου - Δηλώσεις -------------------------------- Ως έναν ιστορικό σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, τονίζοντας όμως ότι αυτό το «Οχι» είναι απλώς σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    «Σίγουρα», πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «δεν είναι ένα Οχι στη λύση του Κυπριακού και, εάν είχαμε δυο ψηφοδέλτια σήμερα, ένα για το σχέδιο Ανάν και ένα για τη λύση, πιστεύω ακράδαντα ότι οι Ε/Κ θα ψήφιζαν σχεδόν 100%, αν όχι 100% υπέρ της λύσης».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ήταν αυτή η τελευταία ευκαιρία για λύση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο ίδιος δεν είναι «οπαδός της θεωρίας των τελευταίων ευκαιριών».

    «Το γεγονός ότι η Συνθήκη Προσχώρησης», είπε, «προσδιορίζει το νομικό καθεστώς της Κύπρου και δεν υπάρχει καμμιά προοπτική ύστερα από την υπογραφή αυτής της Συνθήκης για οποιαδήποτε αναγνώριση των Τ/Κ, από οποιαδήποτε χώρα των 25 κρατών μελών της Ευρώπης, σημαίνει ότι και οι Τ/Κ θα αναζητούν λύση και πιστεύω ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τη λύση».

    Ως παράδειγμα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η οποία είχε γίνει όπως είπε ο κ. Ιακώβου- «αμέσως πριν από τη Χάγη».

    Ο κ. ντε Σότο, σύμφωνα με τον Υπουργό, «είπε πως αν απορρίψετε αυτό το σχέδιο -που το είχαν απορρίψει τότε οι Τούρκοι- δεν θα υπάρχει σχέδιο Ανάν, θα εξατμισθεί, αλλά αυτό δεν εξατμίσθηκε και τελικά έγινε και μια μεγάλη διαπραγμάτευση πάνω στο σχέδιο Ανάν».

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις -------------------------------------- Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε χθες βράδυ ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα νέο δημοψήφισμα, ούτως ώστε να ακουστεί και από την ε/κ κοινότητα ''ένα μεγάλο ναι για λύση'' στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί εκ νέου στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ''πιστεύω ότι ο ΓΓ θα απευθυνθεί σε εμάς και εμείς σε εκείνον''.

    Οπως είπε, το ''όχι'' του ΑΚΕΛ στόχευε και στοχεύει να ''τσιμεντώσει ένα μεγάλο 'ναι' όσο γίνεται πιο σύντομα και από την ε/κ κοινότητα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θεωρεί ανέφικτη την επανάληψη των δημοψηφισμάτων.

    Είπε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα δεν σημαίνει απόρριψη της λύσης ή του σχεδίου Ανάν.

    ''Αυτό πράγματι θα ήταν ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα και θα μας οδηγούσε στην απομόνωση'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις των Τ/Κ να παρακαθίσουν μαζί με τις αντίστοιχες των Ε/Κ στο ίδιο τραπέζι για να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πάνω σε κύριες πτυχές του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Δημοψήφισμα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις -------------------------------------- Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η ιστορία θα είναι ο κριτής αν η συγκεκριμένη επιλογή είναι αυτή που οδηγεί στο ιδεατό, ή αυτή που επιδιώκοντας το καλύτερο χάνει και το καλό».

    Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης, αφού σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, είπε ότι οι ημέρες που ακολουθούν «θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογικούς χειρισμούς και ενότητα», προσθέτοντας ότι «η κρισιμότητα της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, υπαγορεύει την άμεση σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι στόχοι, η στρατηγική και η τακτική διαχείρισης των συνεπειών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και «όσες των ηγεσιών συμπορεύτηκαν θα έχουν ήδη την υπαλλακτική πρόταση και στρατηγική, ώστε να προσφέρουν στο λαό πολύ περισσότερα από αυτά που του υπέδειξαν να απορρίψει».

    «Θέλω να πιστεύω πως έχουν συνυπολογίσει τις συνέπειες και πως από αύριο θα είναι έτοιμοι με συγκεκριμένα μέτρα να τις αντιμετωπίσουν», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    «Ο προβληματισμός», συνέχισε, «και οι συνέπειες του αύριο αλλά και η διαχειρίση μιας τέτοιας απόφασης ανήκει κατά κύριο λόγο σε αυτούς που συνέβαλαν και διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη επιλογή του λαού».

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν μπορεί να στηρίζεται γύρω από το όποιο πρόσωπο αλλά θα πρέπει να είναι βασισμένη πάνω σε προσυμφωνημένους και συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική.

    Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό αλλά και ειδικότερα τους ψηφοφόρους της παράταξης πως ο ΔΗΣΥ δεν θα μείνει αδιάφορος και αδρανής στον αγώνα και την αγωνία των επόμενων ημερών.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως η 24η Απριλίου είναι ''ημέρα εθνικής περισυλλογής και ενατένισης προς το μέλλον με σταθερή πυξίδα πλεύσης τη δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό''.

    ''Στο δημοψήφισμα ο λαός εξέφρασε τη σαφή και αποφασιστική ετυμηγορία του η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους'', είπε ο κ. Ομήρου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Ομήρου απηύθυνε ''μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πορείας προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας'' τους οποίους και βεβαίωσε ότι ''θα συνεχίσουμε μαζί τις προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από τις όποιες σοβινιστικές και μισαλλόδοξες προσεγγίσεις''.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το ''όχι'' δεν είναι όχι στη λύση ''αλλά σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό. Είναι όχι σε πρόνοιες που δεν αντιμετώπισαν τις δικαιολογημένες του ανησυχίες και τα λογικά του αιτήματα'', είπε.

    Ανέφερε πως το χθεσινό δημοψήφισμα ''δεν ήταν αναμέτρηση ανάμεσα σε οπαδούς της λύσης και της μη λύσης για αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα νικητές και ηττημένοι''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ κάλεσε τους πολίτες ''να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα το αποτέλεσμα και να διαφυλάξουν το αναγκαίο ήπιο κλίμα που αρμόζει στον πολιτισμό μας''.

    ''Αυτή η ώρα είναι ώρα ενότητας, ομοψυχίας, συλλογικής ευθύνης και συστράτευσης. Η Κύπρος μας χρειάζεται όλους'', πρόσθεσε.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΝΕΟ - Δηλώσεις ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χωριστών δημοψηφισμάτων εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί προϋποθέσεις ''για μια δημοκρατική σωστή λύση που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί Ε/Κ και Τ/Κ σε ένας κράτος ενταγμένο στην ΕΕ''.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουτσού χαιρέτισε το γεγονός ότι οι πολίτες άσκησαν με νηφαλιότητα το ιστορικό τους δικαίωμα στο δημοψήφισμα.

    Ανέφερε ότι οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα είναι μια καταδίκη και απόρριψη του σχεδίου Ανάν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ε/Κ απορρίπτουν την ανάγκη και την επιθυμία για λύση.

    ''Είναι ένα δυνατό 'όχι' όπως το ζητήσαμε και εμείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο στέλνει τα αντίστοιχα μηνύματα και στο εξωτερικό, ενώ το νομιμοποιεί πολιτικά και στο εσωτερικό'', είπε.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας ''στέλνει προς τους Τ/Κ και το μήνυμα να αντιληφθούν ότι πρέπει να βρούμε μια σωστή λύση που να προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της και όχι τη μία κοινότητα σε βάρος της άλλης και κυρίως να δίδει δικαιώματα στην Τουρκία''.

    Ο κ. Κουτσού πρόσθεσε ότι ''τώρα πρέπει μέσα από την ΕΕ να βρούμε τους τρόπους να προχωρήσουμε σε μια λύση δημοκρατική και ειρηνική''.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ- Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις ------------------------------------------ Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί λύπη, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

    Οι Τ/Κ είπαν ''ναι'' και οι Ε/Κ είπαν ''όχι'', πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μπορεί να χαίρεται για αυτό το αποτέλεσμα γιατί πέτυχε το ισχυρό 'όχι' όπως ζήτησε στο διάγγελμα του''.

    Είπε ότι κατά τον ίδιο τρόπο χαίρεται και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αυτή τη στιγμή, και ανέφερε ότι δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα και ''για τον κίνδυνο νομιμοποίησης των τετελεσμένων και της διχοτόμησης της πατρίδας μας''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι ''είχαμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία μετά από τόσων χρόνων προσπάθειες να λύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας''.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΑΔΗΚ --------------------------------- Ο Πρόεδρος ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι κυπριακός Ελληνισμός «με αίσθηση ιστορικής και εθνικής ευθύνης, θάρρος και ευθυκρισία, εξέφρασε τη βούλησή του για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος με βάση το πέμπτο σχέδιο Ανάν», ζητώντας λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Μιχαηλίδης διακήρυξε πως το ΑΔΗΚ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του στο εθνικό θέμα και δηλώνει παρών στον αγώνα για μια Κύπρο επανενωμένη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής, ασφαλή και αναπτυγμένη, με ρόλο ουσιαστικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρύτερη περιοχή».

    «Η σημερινή λαϊκή εντολή αποτελεί σταθμό και αφετηρία, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στέλλει ένα σαφές μήνυμα ότι ναι ο κυπριακός λαός θέλει λύση, αλλά όχι μια λύση θνησιγενή, επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη», είπε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ότι κερδισμένη είναι η Κύπρος.

    Δημοψήφισμα - Ε/Κ - ΓΓ Οικολόγων - Δηλώσεις ------------------------------------------- Η επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων πρέπει να μας βρει ενωμένους, Ε/Κ και Τ/Κ, στρατευμένους στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Είπε ότι η λύση πρέπει να είναι χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, έποικους, συρματοπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές που θα χωρίζουν τους ανθρώπους αυτού του τόπου με βάση τη φυλετική τους καταγωγή, και θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα.

    Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ το αποτέλεσμα των χωριστών δημοψηφισμάτων, ο κ. Περδίκης είπε ότι το 5ο σχέδιο Ανάν ως λύση του κυπριακού προβλήματος απορρίπτεται από τον κυπριακό λαό.

    Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ, ο διεθνής παράγοντας αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [06] (Κ) Τουρκία - ΣΕΑ - Συνεδρία - Δημοψηφίσματα

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνέλθει εκτάκτως αύριο για να μελετήσει το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    [07] (Κ) Ερντογάν - Δημοψήφισμα - Δηλώσεις

    Μια νέα εποχή διπλωματικών ενεργειών στο Κυπριακό αρχίζει για την Τουρκία μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο νησί, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η εποχή αυτή θα εγκαινιαστεί με την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Πρωτοβουλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, και ''μάλιστα πολύ σύντομα'', σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις τυχόν δημιουργηθούν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτές αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση της ΕΕ, γιατί δεν έγινε εφικτή η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [09] (K) ΓΓ ΣτΕ - Δημοψήφισμα - Απογοήτευση

    Απογοήτευση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν αποθαρρύνεται και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσα επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, ο κ. Σβίμερ είπε ακόμη πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην τ/κ πλευρά τουλάχιστον πέτυχε το τέλος της ''ηθικής απομόνωσης των Τ/Κ'', εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα θα συμβάλει ώστε να μην υποφέρουν από τις συνέπειες μιας απόρριψης που συνέβη παρά την επιθυμία τους.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προτίθεται αύριο να ανακοινώσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μέτρα για να μπορέσουν οι Τ/Κ να επωφεληθούν των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για τους ξένους ανταποκριτές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνονται στους Τ/Κ και δεν θα πρέπει να τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν και δεν πιστεύει ότι θα επαναρχίσουν συνομιλίες εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για μια εξέταση και ανάλυση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, εντούτοις είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Είπε ότι επιθυμεί να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων τα οποία δεν θα πρέπει να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τ/Κ, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν θα πρέπει να αφεθεί να χαθεί.

    [11] (Κ) Δημοψήφισμα - Γαλλία - Δήλωση

    Η Γαλλία, εκφράζοντας λύπη για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που έγιναν χθες στην Κύπρο, ανανεώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που ανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Γαλλία, είπε, εύχεται να συνεχίσει ο Κόφι Ανάν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για να επιτευχθεί μια ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ ανέφερε σε δήλωσή του πως ''η Γαλλία καταγράφει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που έγιναν χθες στην Κύπρο και που κατέληξαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν για την ενοποίηση της νήσου, από το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Λυπάται για αυτό το αποτέλεσμα που δεν επιτρέπει την είσοδο στην ΕΕ μιας επανενωμένης νήσου, όπως υποστήριζε πάντα (η Γαλλία)''.

    ''Η Γαλλία ανανεώνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες που ανέλαβε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Εύχεται να συνεχίσει ο Κόφι Ανάν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για να φτάσουμε σε μια ρύθμιση του Κυπριακού προβλήματος'', είπε.

    Είπε επίσης πως ''η ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου στην ΕΕ δεν θα έχει την πλήρη σημασία της παρά όταν συμφιλιωθούν οι δύο κοινότητες''.

    [12] (Κ) Δημοψήφισμα - Μέχτιλντ Ρότε - Δήλωση

    Μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία χάθηκε αλλά πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατική απόφαση των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, εκφράζοντας την απογοήτευση της για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

    [13] (Κ) Πέτρος Μολυβιάτης - Επαφές - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει σήμερα και αύριο κύκλο επαφών στο Λουξεμβούργο με Ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει αύριο και της αναμενόμενης συζήτησης για το Κυπριακό.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προτίθεται αύριο να ανακοινώσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μέτρα για να μπορέσουν οι Τ/Κ να επωφεληθούν των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το χθεσινό δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνονται στους Τ/Κ και δεν θα πρέπει να τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν και δεν πιστεύει ότι θα επαναρχίσουν συνομιλίες εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για μια εξέταση και ανάλυση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, εντούτοις είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 April 2004 - 17:49:15 UTC