Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Δημοψηφίσματα (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [02] (K) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Σερντάρ Ντενκτάς - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [03] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ταλάτ
  • [04] (Κ) Γερμανία - Κυπριακό - Φερχόιγκεν

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Δημοψηφίσματα (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει το αποτέλεσμα των χωριστών, ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο για το σχέδιο διευθέτησης που ολοκληρώθηκε την 31η Μαρτίου 2004.

    Αφού (το σχέδιο) έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα αλλά δεν έγινε αποδεκτό στο ε/κ δημοψήφισμα, η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται το αποτέλεσμα των δύο δημοψηφισμάτων. Γνωρίζει ότι για πολλούς Κύπριους η απόφαση της ψήφου ήταν δύσκολη.

    Ο στόχος της προσπάθειας κατά τα τελευταία 4,5 χρόνια ήταν να επιτευχθεί η επανένωση, για να μπορέσει μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί. Μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού έχει χαθεί.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ προτίθεται να σκεφθεί με προσοχή τις επιπτώσεις του σημερινού αποτελέσματος. Εν τω μεταξύ η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και θα παραμείνει διαιρεμένη και στρατικοποιημένη, ενώ τα οφέλη από μια διευθέτηση δεν θα υλοποιηθούν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ επικροτεί τους Τ/Κ, οι οποίοι αποδέχθηκαν το σχέδιο παρά τις σημαντικές θυσίες που συνεπάγονται για πολλούς από αυτούς.

    Λυπάται που οι Τ/Κ δεν θα απολαμβάνουν ισότιμα τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, αλλά ελπίζει ότι θα εξευρεθούν τρόποι για να ανακουφιστεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος, χωρίς δικό τους φταίξιμο.

    Μαζί με ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει πεπεισμένος ότι το σχέδιο διευθέτησης που τέθηκε ενώπιον των δύο πλευρών στα σημερινά δημοψηφίσματα, αποτελεί ένα δίκαιο, βιώσιμο και προσεκτικά ισορροπημένο συμβιβασμό, ένα που να συμμορφώνεται με τις παραμέτρους της λύσης που έχουν συμφωνηθεί προ καιρού και με το όραμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διευθέτηση, και πληροί τα ελάχιστες απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

    Σαφώς, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ ψηφοφόρων δεν συμμερίστηκαν αυτή την εκτίμηση σήμερα. Ελπίζει ότι μπορούν παρά ταύτα να διαμορφώσουν άλλη άποψη με την πάροδο του χρόνου μετά από μια βαθυστόχαστη και νηφάλια αξιολόγηση της σημερινής απόφασης.

    Διότι μια διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος του κυπριακού λαού, καθώς επίσης και της περιοχής και ευρέως της διεθνούς κοινότητας.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποβάλει έκθεση στο ΣΑ του ΟΗΕ εν καιρώ. Το Συμβούλιο πιθανόν να αξιολογήσει το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά τη δυνατή στήριξη που έλαβε το σχέδιο από πολλές πολιτικές προσωπικότητες και στις δύο πλευρές.

    Είναι ευγνώμων ότι η Ελλάδα και η Τουρκία, το ΣΑ, η ΕΕ και ευρέως η διεθνής κοινότητα, ήταν έτοιμες να στηρίξουν τους Κυπρίους και να εργαστούν για να διασφαλίσουν πλήρη εφαρμογή.

    [02] (K) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Σερντάρ Ντενκτάς - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως Ε/Κ και Τ/Κ έχουν προβλήματα μεταξύ τους και πρέπει να διεξαγάγουν ένα διάλογο για να βρουν ένα τρόπο να λύσουν το Κυπριακό.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως η ε/κ ηγεσία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν ''δύο ιδιοκτήτες της Κύπρου'' και κάλεσε την ε/κ ηγεσία να σκεφτεί ''πώς θα προετοιμάσει τους Ε/Κ να συνεργαστούν με τον άλλο ιδιοκτήτη και να συνάψουν ένα νέο συνεταιρισμό''.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς έδωσε αργά απόψε στην κατεχόμενη Λευκωσία δημοσιογραφική διάσκεψη και περιέγραψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αναμενόμενο.

    [03] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ταλάτ

    Τη λύπη του γιατί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έγινε κατορθωτός, εξέφρασε απόψε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι μετά από τα χωριστά δημοψηφίσματα αρχίζει μια νέα περίοδος για τους Τ/Κ.

    [04] (Κ) Γερμανία - Κυπριακό - Φερχόιγκεν

    Το ''οχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα προκάλεσε μία ''μεγάλη πολιτική βλάβη'' σύμφωνα με τον Γερμανό Επίτροπο της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης στη Γερμανία (ARD) είπε μεταξύ άλλων ότι ''τώρα πλανάται μία σκιά πάνω από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Η απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου από τους Ελληνοκύπριους, σύμφωνα με τον Φερχόιγκεν, καθιστά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ''χωρίς λόγο περισσότερο περίπλοκες'' ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ''ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο μήνυμα για την ειρήνη σε ολόκληρη την


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 2004 - 22:14:42 UTC